EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2002_227_E_0565_01

Voorstel voor een besluit van de Raad tot instelling van een tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid (COM(2002) 341 def. — 2002/0136(CNS))

OJ C 227E, 24.9.2002, p. 565–566 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002PC0341

Voorstel voor een besluit van de Raad tot instelling van een tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid /* COM/2002/0341 def. - CNS 2002/0136 */

Publicatieblad Nr. 227 E van 24/09/2002 blz. 0565 - 0566


Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot instelling van een tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid

(ingediend door de Commissie)

INHOUD

Samenvatting

Inleiding

1. De sociale dialoog, sleutel tot een betere governance

1.1. Verbetering van de raadpleging van de sociale partners

1.2. Het verbeteren van de zichtbaarheid van de sociale dialoog

1.3. Versterking van de rol van de sociale partners

1.3.1. Het Europese niveau

1.3.2. Het nationale niveau

1.3.3. Het lokale niveau

1.3.4. De onderneming

2. De sociale dialoog, een stimulans voor economische en sociale modernisering

2.1. Structurering van het tripartiete overleg

2.2. Versterking van de betrokkenheid van de sociale partners bij de verschillende onderdelen van de strategie van Lissabon

2.3. Uitbreiding en verrijking van de sociale dialoog

2.3.1. Versterking van de rol en het werkterrein van de onderhandelingen

2.3.2. De sectoriële sociale dialoog

2.3.3. De bedrijfstakoverkoepelende sociale dialoog

2.4. Verbetering van de follow-up en de tenuitvoerlegging

2.4.1. De richtsnoeren of actiekaders

2.4.2. De onder artikel 139 vallende overeenkomsten

3. Sociale dialoog en uitbreiding, een essentieel thema voor de Unie

3.1. Versterking van de sociale dialoog en de actoren daarvan

3.2. Ontwikkeling van de rol van de sociale dialoog in de pretoetredingsstrategie

3.3. Aanpassing van de instanties

4. De internationale dimensie van de sociale dialoog

4.1. De bilaterale en regionale betrekkingen

4.2. De multilaterale betrekkingen

Bijlagen 26

2002/0136 (CNS)

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot instelling van een tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met name op artikel 202,

Gezien het voorstel van de Commissie [1],

[1] PB

Gezien het advies van het Europees Parlement [2],

[2] PB

Overwegende hetgeen volgt:

(1) De sociale partners waren betrokken bij de tenuitvoerlegging van de gecoördineerde strategie voor de werkgelegenheid waartoe door de Europese Raad van Luxemburg van 20 en 21 november 1997 was besloten, en wel in het kader van het Permanent Comité voor arbeidsmarktvraagstukken, dat is opgericht bij Besluit 70/532/EG van de Raad van 14 december 1970 houdende instelling van het Permanent Comité voor arbeidsmarktvraagstukken van de Europese Gemeenschappen [3], welk besluit is gewijzigd bij Besluit 99/207/EG van 9 maart 1999 [4].

[3] PB L 273 van 17.12.1970, blz. 25. Besluit gewijzigd bij Besluit 75/62/EEG (PB L 21 van 28.1.1975, blz.17).

[4] PB L 72 van 18.3.1999, blz. 33.

(2) De Europese Raad van Keulen van 3 en 4 juni 1999 heeft een macro-economische dialoog tussen vertegenwoordigers van de Raad, van de Commissie, van de Europese Centrale Bank en van de sociale partners ingesteld.

(3) De Europese Raad van Lissabon van 23 en 24 maart 2000 heeft een nieuwe strategische doelstelling bepaald voor het komende decennium en heeft besloten dat voor de verwezenlijking van die doelstelling een globale strategie nodig is, die structurele hervormingen, de gecoördineerde Europese werkgelegenheidsstrategie, de sociale bescherming en het macro-economische beleid integreert. In haar Mededeling over de sociale dialoog benadrukt de Commissie dat de Tripartiete Sociale Top een bijdrage zou moeten leveren aan het debat over deze thema's.

(4) In hun gezamenlijke bijdrage voor de Europese Raad van Laken hebben de sociale partners te kennen gegeven dat het Permanent Comité voor arbeidsmarktvraagstukken niet tot een dergelijke integratie van het overleg had gevoerd en dat het niet voldeed aan de behoeften aan coherentie en synergie tussen de verschillende processen waarbij zij zijn betrokken. In deze zelfde gezamenlijke bijdrage hebben zij voorgesteld het Permanent Comité voor arbeidsmarktvraagstukken te vervangen door een tripartiet overlegcomité voor groei en werkgelegenheid, dat een gremium zou vormen voor overleg tussen de sociale partners en overheden betreffende de hele strategie die door de Europese Raad van Lissabon is bepaald.

(5) De Europese Raad van Laken, die op 14 en 15 december 2001 heeft vergaderd, heeft nota genomen van de wil van de sociale partners om het overleg over de verschillende aspecten van de strategie van Lissabon te ontwikkelen en beter te coördineren. Dit is bevestigd door de Europese Raad van Barcelona van 15 en 16 maart 2002.

BESLUIT:

Artikel 1

Oprichting

Er wordt een tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid ingesteld (hierna aangeduid als "de top").

Artikel 2 taken

De top heeft tot taak om, met inachtneming van het Verdrag en van de bevoegdheden van de instellingen en organen van de Europese Gemeenschap, op permanente basis het overleg tussen de Raad, de Commissie en de sociale partners te verzekeren, teneinde de sociale partners in staat te stellen om, op basis van hun sociale dialoog, een bijdrage te leveren aan de verschillende onderdelen van de geïntegreerde strategie waartoe de Europese Raad van Lissabon in maart 2000 heeft besloten, en die is aangevuld door de Europese Raad van Göteborg in juni 2001. De top baseert zich daarbij op de werkzaamheden en discussies van en tussen de Raad, de Commissie en de sociale partners, die voorafgaande aan de top plaatsvinden in de verschillende gremia voor overleg.

Artikel 3 samenstelling

1. De top bestaat uit het Voorzitterschap van de Raad op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders en de twee volgende Voorzitterschappen, de Commissie en de vertegenwoordigers van de sociale partners.

2. De vertegenwoordigers van de sociale partners zijn niet meer dan 20 in getal en zijn verdeeld in twee gelijke delegaties van 10 vertegenwoordigers van de werknemers en 10 vertegenwoordigers van de werkgevers.

Elke delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de Europese bedrijfstakoverkoepelende organisaties, die op Europees niveau hetzij algemene belangen, hetzij meer specifieke belangen van bepaalde categorieën als hoger personeel of kleine en middelgrote ondernemingen vertegenwoordigen.

De technische coördinatie van delegatie van de werknemers wordt verzekerd door het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) en die van de delegatie van de werkgevers door de Unie van de Industrie- en Werkgeversfederaties van Europa (UNICE).

Artikel 4 Werkwijze

1. De top vergadert ten minste eenmaal per jaar. In ieder geval wordt er een vergadering gehouden kort voor de Europese Raad in het voorjaar.

2. De top wordt gezamenlijk voorgezeten door de fungerend Voorzitter van de Raad en de voorzitter van de Commissie.

3. De te bespreken thema's worden gezamenlijk vastgesteld door het Voorzitterschap van de Raad, de Commissie en de bedrijfstakoverkoepelende organisaties van de werknemers en de werkgevers die deelnemen aan de werkzaamheden van de top.

4. De vice-voorzitters van de top brengen verslag uit aan de Europese Raad over de discussies en de resultaten van de vergadering.

5. De vergaderingen van de top worden bijeengeroepen door de vice-voorzitters, op hun initiatief.

6. De leden van de top die de organisaties van de sociale partners bedoeld in artikel 3, lid 2, vertegenwoordigen, ontvangen reis- en verblijfsvergoedingen overeenkomstig de desbetreffende bepalingen van de Raad.

7. Er wordt een reglement van orde opgesteld, op initiatief van de vice-voorzitters, om de modaliteiten van het functioneren van de top te regelen.

Artikel 5 Intrekking

Besluit 99/207/EG wordt ingetrokken. De intrekking wordt van kracht op de datum van de eerste vergadering van de bij dit besluit ingestelde top.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit wordt van kracht op de twintigste dag na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Gedaan te Brussel, [...]

Voor de Raad

De Voorzitter

Top