EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kleine, middelgrote en micro-ondernemingen: definitie en toepassingsgebied

SAMENVATTING VAN:

Aanbeveling van de Commissie — de definitie van kleine, middelgrote en micro-ondernemingen

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE AANBEVELING?

In deze aanbeveling worden de criteria uiteengezet om te bepalen of een onderneming een micro-, kleine of middelgrote onderneming (kmo) is. Deze verschillende categorieën, die zijn gebaseerd op het aantal werknemers en de omzet of balans van een onderneming, bepalen of een onderneming in aanmerking komt voor financiële en ondersteunende programma's van de EU en van EU-landen. De definities zijn in werking getreden op 1 januari 2005.

KERNPUNTEN

 • Definities:
  • micro-onderneming: minder dan tien werknemers en een jaarlijkse omzet (het in een bepaalde periode omgezette bedrag) of balans (een staat van de activa en passiva van een onderneming) van minder dan twee miljoen euro;
  • kleine onderneming: minder dan vijftig werknemers en een jaarlijkse omzet of balans van minder dan tien miljoen euro;
  • middelgrote onderneming: minder dan 250 werknemers en een jaarlijkse omzet van minder dan 50 miljoen euro of balans van minder dan 43 miljoen euro.
 • Voordelen voor kmo's die voldoen aan de verschillende criteria:
  • profiteren van EU- en nationale bedrijfsondersteuningsprogramma's, zoals financiering voor onderzoek, concurrentievermogen en innovatie, die anders onder de EU-staatssteunregels niet zouden zijn toegestaan;
  • minder eisen of kostenverlaging bij de naleving van EU-wetgeving.
 • De Europese Commissie houdt toezicht op de praktische impact van de definities. Een onafhankelijke studie, die in september 2012 werd gepubliceerd, concludeerde dat er geen aanleiding was tot herziening van de criteria, maar dat enige verduidelijking en begeleiding van de bestaande voorschriften wel nuttig zou kunnen zijn.
 • In 2015, na een beoordeling van de eerste gebruikershandleiding van de definitie van kmo's, publiceerde de Commissie een bijgewerkte versie.

ACHTERGROND

Kmo's vertegenwoordigen 99 % van alle ondernemingen in de EU. Ze zijn de ruggengraat van de economie van de EU. Ze zijn goed voor twee op drie banen. In 2013 zorgden ruim 21 miljoen kmo's voor bijna 90 miljoen banen in de hele EU. Ze stimuleren een gevoel van ondernemerschap en innovatie, waarbij ze het Europese concurrentievermogen en de Europese economische groei en werkgelegenheid bevorderen.

BESLUIT

Aanbeveling van de Commissie van 6 mei 2003 betreffende de definitie van kleine, middelgrote en micro-ondernemingen (kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 1422) (PB L 124 van 20.5.2003, blz. 36-41)

Laatste bijwerking 11.01.2016

Top