EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Toetredingscriteria (criteria van Kopenhagen)

In het Verdrag betreffende de Europese Unie staan de voorwaarden (artikel 49) en de beginselen (artikel 6, lid 1) waaraan ieder land dat lid wenst te worden van de Europese Unie (EU), moet voldoen.

Voor toetreding moet aan bepaalde criteria zijn voldaan. Deze criteria (bekend als de criteria van Kopenhagen) zijn in 1993 vastgesteld door de Europese Raad van Kopenhagen en in 1995 aangescherpt door de Europese Raad van Madrid.

De criteria zijn:

  • stabiele instellingen hebben die de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen;
  • een functionerende markteconomie hebben en het hoofd kunnen bieden aan de concurrentiedruk en de marktkrachten binnen de EU;
  • de verplichtingen die het lidmaatschap met zich meebrengt, op zich kunnen nemen, met inbegrip van het vermogen om de regels, de normen en het beleid die samen de essentie van de EU-wetgeving vormen (het “acquis”) ten uitvoer te leggen, en de doelstellingen van een politieke, economische en monetaire unie onderschrijven.

ZIE OOK

Top