EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-veiligheidsagenda

De Europese veiligheidsagenda - COM(2015) 185

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: de Europese veiligheidsagenda (COM(2015) 185 final van 28.4.2015)

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE AGENDA?

In deze agenda staan de beginselen voor EU-actie om doelmatig te reageren op veiligheidsdreigingen en op de belangrijkste stappen die de Europese Commissie heeft gepland voor de invoering ervan.

In de agenda worden drie prioriteiten voor onmiddellijke actie vastgesteld voor zowel nationale regeringen als de EU-instellingen die de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de EU delen.

KERNPUNTEN

Vijf kernbeginselen van de agenda

volledige inachtneming van de grondrechten

transparante en controleerbare formulering van het veiligheidsbeleid (om het vertrouwen van het brede publiek te waarborgen)

betere uitvoering van bestaande EU-maatregelen, door informatie beter te delen, meer samen te werken op operationeel niveau en door nieuwe financierings- en opleidingsprogramma’s

efficiëntere coördinatie van het werk van de verschillende EU-instanties op het gebied van veiligheid

gezamenlijke focus op interne en externe veiligheid aangezien bedreigingen niet bij nationale grenzen stoppen

Drie prioriteiten voor onmiddellijke actie.

1.

Terrorisme en radicalisering: in de agenda staat een voorstel voor een nieuw Europees Centrum voor terrorismebestrijding met Europol, waarbij bestaande brede deskundigheid, het traceren van terrorismefinanciering en de aanpak van de onderliggende oorzaken van terrorisme worden samengevoegd.

2.

Internationale georganiseerde misdaad: landen die aan de EU grenzen worden nauwer betrokken bij operationele activiteiten. Er zullen grotere inspanningen worden gedaan om financiering van criminaliteit aan te pakken, vermogensbestanden te confisqueren en het smokkelen van migranten en mensenhandel te bestrijden.

3.

Cybercriminaliteit

volledige uitvoering door EU-regeringen van bestaande wetgeving om aanvallen op informatiesystemen en online seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden

wetten moderniseren aangepast aan nieuwe vormen van criminaliteit zodat belemmeringen bij strafrechtelijke onderzoeken naar cybercriminaliteit worden verwijderd

nauwe samenwerking met de particuliere sector en aanbod van gespecialiseerde opleidingen met behulp van het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit van Europol

opleiding inzake cyberbeveiligingskwesties voor buitenlandse partnerlanden.

ACHTERGROND

De agenda is een van de belangrijkste teksten waarop de interneveiligheidsstrategie voor 2015-2020 van de EU is gebaseerd.

Deze agenda moet worden gezien in samenhang met de EU-agenda voor migratie.

Meer over de Europese veiligheidsagenda

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: een Europese migratieagenda (COM(2015) 240 final van 13.5.2015)

Conclusies van de Raad van 16 juni 2015 over de vernieuwde interneveiligheidsstrategie voor de Europese Unie 2015-2020

Laatste bijwerking 26.08.2015

Top