This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Naar een meer competitieve en efficiënte defensie- en veiligheidssector in de EU
De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om de concurrentiekracht van de defensie- en veiligheidssectoren in de Europese Unie (EU) te verbeteren.
BESLUIT
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Naar een meer competitieve en efficiënte defensie- en veiligheidssector (COM(2013) 542 final van 24.7.2013 - Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
SAMENVATTING
De Europese Unie heeft een nieuwe strategie voorgesteld om de concurrentiekracht van de Europese defensiesector te versterken, om te verkennen hoe andere gebieden zoals energie, ruimtevaart en technologieën voor tweeledig gebruik (met civiele en militaire toepassingen) kunnen bijdragen aan Europa’s defensiecapaciteit en tot het verlagen van de barrières tussen nationale defensiemarkten.
Over het algemeen heeft het industrieel beleid van de Europese Commissie tot doel om de concurrentie en de innovatie in de EU aan te moedigen en het mkb (kmo) te ondersteunen. De achterliggende gedachte is om het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB) van een sterke industriële basis te voorzien, onder de moeilijke omstandigheid van de inkrimping van de defensiebudgetten in Europa. Met het GVDB wil de EU externe conflicten voorkomen en crises beheersen die een bedreiging voor haar veiligheid kunnen vormen.
De defensiesector is voornamelijk geconcentreerd in zes EU-lidstaten (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk (1)), hoewel er in heel Europa bedrijven zijn die hulpapparatuur produceren. Meer dan 1 350 middelgrote en kleine bedrijven spelen een belangrijke rol in de Europese defensiesector.
Concurrentievermogen
De naar voren gebrachte ideeën om de concurrentiekracht van de Europese defensiesector te versterken, omvatten EU-normen en certificering, betere toegang tot grondstoffen en specifieke ondersteuning (bijv. inzake toegang tot EU-financiering) voor middelgrote en kleine bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie.
Civiel-militaire samenwerking
Het idee hierbij is om te profiteren van het tweeledige toepassingspotentieel van door de EU gefinancierd onderzoek, bijvoorbeeld voor belangrijke technologieën die door zowel de militaire als de civiele wereld kunnen worden gebruikt. Een ander voorstel van de Commissie is dat de EU samen alternatieve bronnen van hernieuwbare energie gaat verkennen om EU-lidstaten te helpen het energieverbruik van hun strijdkrachten te verlagen.
Voordelen
EU-regeringen, defensiebedrijven en belastingbetalers hebben allemaal baat bij de voorstellen als die ten uitvoer worden gebracht.
EU-lidstaten zullen naar verwachting profiteren van tijd- en geldbesparingen dankzij EU-normen en certificering, specialisatie, gezamenlijk onderzoek en inkoop, alsook van energie-efficiëntere legers en efficiënter gebruik van de ruimtevaartinfrastructuur.
Laatste bijwerking 15.05.2014
(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.