EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-handelsovereenkomst met Colombia, Peru en Ecuador

 

SAMENVATTING VAN:

Besluit 2012/735/EU betreffende de ondertekening van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten en Colombia en Peru

Handelsovereenkomst tussen de EU en haar lidstaten en Colombia en Peru

Besluit (EU) 2016/2369 betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol van toetreding tot de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van Ecuador

Protocol van toetreding tot de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van Ecuador

WAT IS HET DOEL VAN DE BESLUITEN EN DE HANDELSOVEREENKOMST?

  • Besluit 2012/735/EU strekt tot goedkeuring namens de EU van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de EU-lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds.
  • Met de handelsovereenkomst tussen de EU en Colombia en Peru wordt beoogd markten aan beide zijden open te stellen en de stabiliteit van de handelsrelatie tussen de partners te verbeteren. De overeenkomst voorziet in geleidelijke en wederzijdse liberalisering door middel van een ambitieuze en evenwichtige vrijhandelszone.
  • Besluit (EU) 2016/2369 keurt het protocol tot toetreding van Ecuador tot de handelsovereenkomst goed en bevat alle relevante regels om rekening te houden met de toetreding van Ecuador.
  • De algehele doelstelling van de handelsovereenkomst is om handel en investeringen tussen beide regio’s te versterken, waarbij productieve waardeketens* worden geïntegreerd en lokale bedrijven worden geholpen bij de ontwikkeling van hun regionale markt om internationaal te concurreren.

KERNPUNTEN

Voordelen van de handelsovereenkomst voor partners

  • Het voornaamste voordeel van de handelsovereenkomst is dat deze voor bedrijven stabiele en voorspelbare voorwaarden kan creëren, waardoor zij met vertrouwen kunnen handelen en investeren. Door de handelsovereenkomst ontstaan aanzienlijke kansen voor bedrijven en consumenten aan beide zijden.
  • Andere verwachte voordelen zijn:
    • open markten voor goederen, diensten, overheidsopdrachten en investeringen;
    • een besparing van 500 miljoen EUR per jaar op invoerrechten (belastingen op invoer die door douaneautoriteiten worden geïnd op basis van de waarde van de goederen of ander criteria, zoals hun gewicht) aan het eind van de overgangsperiode;
    • betere voorwaarden voor handel te creëren door procedures te vergemakkelijken (zoals oorsprongsregels, sanitaire en fytosanitaire voorwaarden en douane-procedures), concurrentie te versterken, transparantie te verbeteren en te voorzien in de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten;
    • een transparanter bedrijfsklimaat waar het leven voor ondernemingen en particulieren wordt vergemakkelijkt;
    • nieuwe samenwerking inzake concurrentievermogen, innovatie, modernisering van de productie, vereenvoudiging van het handelsverkeer en overdracht van technologie.
  • De handelsovereenkomst heeft tevens ten doel regionale integratie te bevorderen tussen de Andeslanden. In deze context werden in juli 2014 onderhandelingen afgesloten voor de toetreding van Ecuador tot de handelsovereenkomst, wat leidde tot toetreding in januari 2017.
  • Bolivia, een lid van de Andesgemeenschap, heeft ook de mogelijkheid om om toetreding tot de handelsovereenkomst te verzoeken.

Mensenrechten en duurzame ontwikkeling

In de handelsovereenkomst worden de eerbiediging van mensenrechten en de rechtsstaat genoemd als essentiële elementen. De handelsovereenkomst bevat tevens elementen om duurzame ontwikkeling te bevorderen door de implementatie van internationale verdragen inzake arbeidsrechten en milieubescherming. Burgergroeperingen zijn betrokken bij de controle van deze verbintenissen.

Uitvoering van de handelsovereenkomst

  • In Peru biedt de handelsovereenkomst een belangrijke kans voor de Peruviaanse landbouw- en visserijexport (een derde van alle export van het land naar de EU). De EU is de grootste investeerder in Peru, hoofdzakelijk in communicatie, winningsindustrieën, de banksector en financiën.
  • In Colombia wordt dankzij de handelsovereenkomst in staat gesteld om zijn export naar de EU te diversifiëren, niet alleen voor landbouw en visserij maar ook voor Colombiaanse industrieproducten. De EU is de grootste investeerder in Colombia en is vooral betrokken bij de landbouw-, brandstof- en mijnbouwsectoren.
  • Volgens het vijfde “jaarverslag over de tenuitvoerlegging van de handelsovereenkomst tussen de EU en Columbia, Ecuador en Peru” zijn de uitkomsten van de handelsovereenkomst nog steeds gunstig. De overeenkomst heeft ondanks de daling van de prijs van grondstoffen een stabiliserend effect op de handel gehad, en de diversificatie van de handel wordt er nog steeds door bevorderd. Door de handelsovereenkomst zijn er sectoren voor EU-investeringen opengegaan en is de wettelijke zekerheid voor investeerders met betrekking tot toekomstige beleidsombuigingen verhoogd. Ook zijn micro-, kleine en middelgrote bedrijven erdoor gestimuleerd om zich bezig te gaan houden met bilaterale handel tussen de partijen; dit is vooral te danken aan de voorkeurtarieven en de efficiënte douane-afhandeling. De landbouwexport neemt nu bijna de helft van de totale export naar de EU voor zijn rekening. De overeenkomst heeft een positief effect gehad op de sectoren die handel drijven met de EU voor wat betreft werkgelegenheid, welzijn, armoedevermindering en informele activiteiten. De volledige tenuitvoerlegging van de overeenkomst blijft echter een prioriteit om het gunstige effect op de bedrijven en consumenten die eronder vallen verder te verhogen. Er ligt nog werk op het gebied van sanitaire en fytosanitaire onderwerpen met betrekking tot geharmoniseerde procedures (certificaten en voorlopige opneming op lijsten) en handel en duurzame ontwikkeling, met name het milieu en mensen- en arbeidsrechten.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

  • De handelsovereenkomst met Peru is vanaf 1 maart 2013 voorlopig van toepassing en de handelsovereenkomst met Colombia vanaf 1 augustus 2013. De volledige inwerkingtreding is in afwachting van ratificatie door de lidstaten.
  • De handelsovereenkomst met Ecuador is vanaf 1 januari 2017 voorlopig van toepassing. De volledige inwerkingtreding is in afwachting van ratificatie door de lidstaten.
  • Besluit 2012/735/EU is vanaf 31 mei 2012 van toepassing.
  • Besluit 2016/2369/EU is vanaf 11 november 2016 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Waardeketen: een reeks bedrijfsactiviteiten die waarde creëren voor de klanten van een onderneming. Op elk punt in deze activiteitenketen wint het product aan waarde dankzij een toegevoegde input of een toegevoegd proces.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Besluit 2012/735/EU van de Raad van 31 mei 2012 betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds (PB L 354 van 21.12.2012, blz. 1-2)

Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Columbia en Peru, anderzijds (PB L 354 van 21.12.2012, blz. 3-2607)

Achtereenvolgende wijzigingen van de overeenkomst werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Besluit (EU) 2016/2369 van de Raad van 11 november 2016 betreffende de ondertekening namens de Unie en de voorlopige toepassing van het protocol van toetreding tot de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van Ecuador (PB L 356 van 24.12.2016, blz. 1-2)

Protocol van toetreding tot de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van Ecuador (PB L 356 van 24.12.2016, blz. 3-1456)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over tenuitvoerlegging van handelsovereenkomsten — 1 januari 2018 - 31 december 2018 (COM(2019) 455 final van 14.10.2019)

Werkdocument van de diensten van de Commissie — Individuele verslagen en informatiebladen over de uitvoering van EU-vrijhandelsovereenkomsten bij het document “Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over de uitvoering van vrijhandelsovereenkomsten 1 januari 2018 - 31 december 2018” (SWD(2019) 370 final van 14.10.2019)

Kennisgeving betreffende de voorlopige toepassing tussen de Europese Unie en de Republiek Ecuador van het protocol van toetreding tot de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van Ecuador (PB L 358 van 29.12.2016, blz. 1)

Kennisgeving betreffende de voorlopige toepassing tussen de Europese Unie en Columbia van de Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds (PB L 201 van 26.7.2013, blz. 7)

Kennisgeving betreffende de voorlopige toepassing tussen de Europese Unie en Peru van de Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds (PB L 56 van 28.2.2013, blz. 1)

Laatste bijwerking 30.06.2021

Top