EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/196/07

Nieuwe nationale zijde van voor circulatie bestemde euromuntstukken

OJ C 196, 20.8.2009, p. 7–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.8.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 196/7


Nieuwe nationale zijde van voor circulatie bestemde euromuntstukken

2009/C 196/07

Image

Nationale zijde van de nieuwe, voor circulatie bestemde herdenkingsmunt van twee euro die door Slowakije wordt uitgegeven

Voor circulatie bestemde euromunten hebben in de gehele eurozone de status van wettig betaalmiddel. Om zowel degenen die beroepsmatig met euromunten omgaan als het grote publiek op de hoogte te houden, publiceert de Commissie alle nieuwe ontwerpen van euromunten (1). Volgens de conclusies van de Raad van 10 februari 2009 (2) is het de lidstaten en de landen die met de Gemeenschap een monetaire overeenkomst hebben gesloten volgens welke zij euromuntstukken mogen uitgeven, toegestaan een bepaalde hoeveelheid voor circulatie bestemde euroherdenkingsmunten uit te geven, onder bepaalde voorwaarden, met name dat alleen het muntstuk van twee euro wordt gebruikt. Deze munten hebben dezelfde technische kenmerken als gewone voor circulatie bestemde munten van twee euro, maar hebben aan de nationale voorzijde een speciale herdenkingsafbeelding met een grote nationale of Europese symboolwaarde.

Uitgevende staat: Slowakije

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Twintigste verjaardag van de dag van de vrijheid en democratie

Beschrijving van het ontwerp: Het binnenste gedeelte van de munt laat een gestileerde klok zien bestaande uit een aantal sleutels. Daarmee wordt verwezen naar de demonstratie van 17 november 1989. Op die dag liepen de inwoners met rinkelende sleutelbossen door de straten. Het was het begin van de zogeheten Fluwelen Revolutie. Onder de klok zijn rechts het teken van de ontwerper en dat van de Slowaakse Munt (Mincovna Kremnica) afgebeeld. Om het ontwerp heen is aan de bovenzijde de inscriptie „17 NOVEMBER SLOBODA — DEMOKRACIA” (vrijheid en democratie) met de jaartallen „1989-2009” te lezen en aan de onderzijde „SLOVENSKO”, de aanduiding van het land van uitgifte.

Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: November 2009


(1)  Zie PB C 373 van 28.12.2001, blz. 1-30 voor een overzicht van alle nationale zijden die in 2002 zijn uitgegeven.

(2)  Zie de conclusies van de Raad Economische en Financiële Zaken van 10 februari 2009 en de Aanbeveling van de Commissie van 19 december 2008 betreffende gemeenschappelijke richtsnoeren voor de nationale zijde en de uitgifte van voor circulatie bestemde euromuntstukken (PB L 9 van 14.1.2009, blz. 52-55).


Top