EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61982CJ0263

Arrest van het Hof (Vierde kamer) van 14 december 1983.
Klöckner-Werke AG tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen.
Staalmarkt - Produktiequota.
Zaak 263/82.

European Court Reports 1983 -04143

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1983:373

61982J0263

ARREST VAN HET HOF (VIERDE KAMER) VAN 14 DECEMBER 1983. - KLOECKNER - WERKE AG TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - (" STAALMARKT - PRODUKTIEQUOTA "). - ZAAK NO. 263/82.

Jurisprudentie 1983 bladzijde 04143
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 01103


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


EGKS - PRODUKTIE - STELSEL VAN PRODUKTIEQUOTA - GRONDSLAG EN DOEL - QUOTUMOVERSCHRIJDING DOOR ONDERNEMING - NOODTOESTAND - TOESTAND GEVOLG VAN ERNSTIGE ECONOMISCHE MOEILIJKHEDEN VAN ONDERNEMING - NIET-TOEPASSELIJKHEID VAN BEGINSEL

( EGKS-VERDRAG , ARTIKEL 58 )

Samenvatting


DE RECHTSFIGUUR ' ' NOODTOESTAND ' ' KAN OP HET SPECIFIEKE TERREIN VAN HET IN ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG VOORZIENE QUOTASTELSEL NIET WORDEN AANVAARD . DIT STELSEL BERUST OP DE SOLIDARITEIT VAN ALLE STAALONDERNEMINGEN VAN DE GEMEENSCHAP IN DE CRISIS EN BEOOGT EEN RECHTVAARDIGE VERDELING VAN DE UIT ONVERMIJDELIJKE ECONOMISCHE OMSTANDIGHEDEN VOORTVLOEIENDE OFFERS . ARGUMENTEN ONTLEEND AAN HETGEEN NOODZAKELIJK WORDT GEACHT OM HET VOORTBESTAAN EN DE RENTABILITEIT VAN EEN INDIVIDUELE ONDERNEMING TE VERZEKEREN , KUN NEN NIET TEGEN DE TOEPASSING VAN EEN DERGELIJK STELSEL WORDEN AANGEVOERD , DAT GEHEEL ZOU WORDEN ONTREGELD INDIEN ELKE ONDERNEMING ZICH MET EEN BEROEP OP NOODTOESTAND WEGENS ERNSTIGE ECONOMISCHE MOEILIJKHEDEN AAN DE BEPERKINGEN ZOU KUNNEN ONTTREKKEN EN HET HAAR TOEGEWEZEN PRODUKTIEQUOTUM NAAR BELIEVEN ZOU KUNNEN OVERSCHRIJDEN . DE DAARDOOR OPGEWEKTE KETTINGREACTIE ZOU TOT INEENSTORTING VAN HET QUOTASTELSEL LEIDEN EN ALDUS HET NUTTIGE EFFECT VAN ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG OP HET SPEL ZETTEN .

Partijen


IN ZAAK 263/82 ,

KLOCKNER-WERKE AG , IJZER- EN STAALONDERNEMING , GEVESTIGD TE DUISBURG , VERTEGENWOORDIGD DOOR B . BORNER , HOOGLERAAR AAN DE UNIVERSITEIT TE KEULEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN E . ARNDT , ADVOCAAT ALDAAR , RUE PHILIPPE-II 34 B ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR N . KOCH ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR E . GRABITZ , HOOGLERAAR AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT TE BERLIJN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

Onderwerp


BETREFFENDE EEN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING VAN DE INDIVIDUELE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE VAN 13 AUGUSTUS 1982 , WAARBIJ VERZOEKSTER EEN BOETE IS OPGELEGD WEGENS OVERSCHRIJDING VAN HET PRODUKTIEQUOTUM VOOR WALSERIJPRODUKTEN VAN CATEGORIE I VOOR HET TWEEDE KWARTAAL 1981 ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 24 SEPTEMBER 1982 , HEEFT DE IJZER- EN STAALONDERNEMING KLOCKNER-WERKE AG , TE DUISBURG ( HIERNA : VERZOEKSTER ), KRACHTENS ARTIKEL 36 EGKS-VERDRAG BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN DE INDIVIDUELE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE VAN 13 AUGUSTUS 1982 , WAARBIJ HAAR KRACHTENS ARTIKEL 58 , LID 4 , EGKS-VERDRAG ALSMEDE ARTIKEL 9 VAN ALGEMENE BESCHIKKING NR . 2794/80 VAN 31 OKTOBER 1980 ( PB L 291 VAN 1980 , BLZ . 1 ) EEN BOETE WEGENS OVERSCHRIJDING VAN DE PRODUKTIEQUOTA IS OPGELEGD .

2 BIJ INDIVIDUELE BESCHIKKING VAN 6 APRIL 1981 , GEBASEERD OP ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG EN VOORNOEMDE ALGEMENE BESCHIKKING NR . 2794/80 , HAD DE COMMISSIE VERZOEKSTER DE REFERENTIEPRODUKTIECIJFERS EN PRODUKTIEQUOTA VOOR HET TWEEDE KWARTAAL 1981 MEEGEDEELD . VAN OORDEEL DAT DEZE QUOTA IN VERHOUDING TOT DE PRODUKTIECAPACITEIT VAN HAAR INSTALLATIES TE KLEIN WAREN , STELDE VERZOEKSTER BIJ HET HOF BEROEP IN TOT NIETIGVERKLARING VAN DIE BESCHIKKING ; BIJ ARREST VAN 7 JULI 1982 ( ZAAK 119/82 , KLOCKNER , JURISPR . 1982 , BLZ . 2627 ) HEEFT HET HOF DIT BEROEP EVENWEL VERWORPEN , WAARDOOR DE BETROKKEN QUOTA DEFINITIEF WERDEN .

3 IN TUSSENTIJD HAD VERZOEKSTER DEZE QUOTA VOOR WAT WALSERIJPRODUKTEN VAN CATEGORIE IA BETREFT , MET 122 781 TON OVERSCHREDEN . NADAT DE COMMISSIE BIJ BRIEF VAN 1 FEBRUARI 1982 HAAR DEZE OVERSCHRIJDING TELAST HAD GELEGD EN DE IN ARTIKEL 36 EGKS-VERDRAG VOORZIENE PROCEDURE WAS AFGESLOTEN , HEEFT ZIJ VERZOEKSTER BIJ DE THANS BESTREDEN BESCHIKKING VAN 13 AUGUSTUS 1982 EEN BOETE OPGELEGD VAN 10 129 432 ECU , OFWEL 23 909 916 DM .

4 VERZOEKSTER BETWIST DE HAAR DOOR DE COMMISSIE TELASTGELEGDE OVERSCHRIJDING NIET . ZIJ VOERT ECHTER AAN , DAT DEZE OVERSCHRIJDING GERECHTVAARDIGD WAS DOOR DE NOODTOESTAND WAARIN ZIJ ALS GEVOLG VAN DE TOEGEKENDE PRODUKTIEQUOTA WAS KOMEN TE VERKEREN .

DE ONTVANKELIJKHEID VAN HET ENIGE MIDDEL , ONTLEEND AAN NOODTOESTAND

5 DE COMMISSIE HEEFT EEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID OPGEWORPEN TEGEN HET ENIGE , AAN NOODTOESTAND ONTLEENDE MIDDEL . ZIJ MERKT OP , DAT DE BEWEERDE NOODTOESTAND VOLGENS VERZOEKSTER VOORTVLOEIT UIT HET FEIT DAT DE HAAR TOEGEKENDE PRODUKTIEQUOTA TE KLEIN , ONBILLIJK EN ONWETTIG WAREN , AANGEZIEN ZIJ NIET WAREN AFGESTEMD OP DE WERKELIJKE PRODUKTIECAPACITEIT VAN HAAR ONDERNEMING . DEZE PRETENSE ONWETTIGHEID VAN EEN QUOTUM DAT NIET HOOG GENOEG IS OM HET VOORTBESTAAN VAN DE ONDERNEMING TE WAARBORGEN , HAD ECHTER OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 42 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOETEN WORDEN AANGEVOERD IN HET GEDING DAT OP DE VASTSTELLING VAN DAT QUOTUM BETREKKING HAD . BOVENDIEN , ALDUS DE COMMISSIE , IS DE WETTIGHEID VAN DE QUOTUMVASTSTELLING BIJ GENOEMD ARREST VAN HET HOF VAN 7 JULI 1982 ONHERROEPELIJK KOMEN VAST TE STAAN ; ZIJ ZOU DUS NIET OPNIEUW KUNNEN WORDEN AANGEVOCHTEN .

6 VERZOEKSTER BRENGT HIERTEGEN IN , DAT HET GEZAG VAN GEWIJSDE VAN GENOEMD ARREST HAAR WELISWAAR BELET DE WETTIGHEID VAN DE BESCHIKKING HOUDENDE VASTSTELLING VAN HET BETROKKEN QUOTUM OPNIEUW AAN TE VECHTEN , DOCH DAT HET ARREST GEEN BETREKKING HEEFT OP DE VRAAG , OF DE COMMISSIE EEN BOETE MAG OPLEGGEN TER ZAKE VAN EEN OVERSCHRIJDING DIE UITVLOEISEL WAS VAN EEN NOODTOESTAND . ARTIKEL 42 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING ZOU IN CASU NIET VAN TOEPASSING ZIJN , OMDAT DE OVERSCHRIJDING EN DE MOGELIJKE RECHTVAARDIGING ERVAN GEEN ONDERWERP WAREN VAN HET BEROEP IN ZAAK 119/81 .

7 ENKELE VAN VERZOEKSTERS ARGUMENTEN - ZOALS DE GERINGE OMVANG VAN DE HAAR TOEGEKENDE QUOTA , DIE ONDER HET GEMIDDELDE VAN DE AAN DE OVERIGE ONDERNEMINGEN IN DE GEMEENSCHAP TOEGEKENDE QUOTA ZOUDEN LIGGEN EN DERHALVE DE RENTABILITEIT VAN VERZOEKSTERS ONDERNEMING NIET KONDEN WAARBORGEN - ZIJN IN WEZEN GERICHT TEGEN DE WETTIGHEID VAN HET QUOTASTELSEL EN INZONDERHEID TEGEN DIE VAN DE BESCHIKKING WAARBIJ HET DOOR HAAR OVERSCHREDEN QUOTUM IS VASTGESTELD . AANGEZIEN ECHTER DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE ONHERROEPELIJK IS GEWORDEN EN ' S HOFS ARREST VAN 7 JULI 1982 IN KRACHT VAN GEWIJSDE IS GEGAAN , MOETEN DEZE ARGUMENTEN BUITEN BESCHOUWING BLIJVEN .

8 IN DE LOOP VAN HET GEDING HEEFT VERZOEKSTER ECHTER VERKLAARD , DAT ZIJ NIET DE WETTIGHEID VAN DE BESCHIKKINGEN BETREFFENDE DE QUOTATOEWIJZING BESTRIJDT , DOCH ENKEL UIT IS OP NIETIGVERKLARING VAN DE BOETEBESCHIKKING , AANGEZIEN DE OVERSCHRIJDING VAN DIT QUOTUM GERECHTVAARDIGD WERD DOOR DE NOODTOESTAND WAARIN ZIJ ZICH BEVOND . ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN EN BINNEN DEZE GRENZEN DIENT DE DOOR DE COMMISSIE OPGEWORPEN EXCEPTIE VAN GEWIJSDE TE WORDEN VERWORPEN .

DE GEGRONDHEID VAN HET ENIGE MIDDEL , ONTLEEND AAN NOODTOESTAND

9 VERZOEKSTER VOERT AAN , DAT ZIJ SINDS 1974 ZEER GROTE VERLIEZEN HEEFT GELEDEN , DIE ZIJ ALLEEN HEEFT KUNNEN COMPENSEREN DOOR AL HAAR RESERVES AAN TE WENDEN EN TE VERBRUIKEN ; INDIEN ZIJ DUS MET NOG GROTERE VERLIEZEN WERD GECONFRONTEERD , ZOU ZIJ HAAR FAILLISSEMENT MOETEN AANVRAGEN . EEN PRODUKTIEVERMINDERING ALS VOORTVLOEIEND UIT HET QUOTASTELSEL , ZOU NU JUIST TOT AANZIENLIJKE EXTRA VERLIEZEN HEBBEN GELEID . ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN HAD ZIJ ZICH GEDWONGEN GEZIEN DE HAAR TOEGEKENDE QUOTA TE OVERSCHRIJDEN TENEINDE EEN BELANGRIJK RECHTSGOED , TE WETEN HAAR EIGEN VOORTBESTAAN , TE VERDEDIGEN . ZIJ ZOU DERHALVE IN NOODTOESTAND HEBBEN GEHANDELD .

10 VERZOEKSTERS STELLING IS GEBASEERD OP EEN RECHTSKUNDIG ADVIES VAN PROFESSOR ESER , DIRECTEUR VAN HET MAX-PLANCK-INSTITUT FUR AUSLANDISCHES UND INTERNATIONALES STRAFRECHT , DIE VAN MENING IS DAT DE NOODTOESTAND EEN IN WETTELIJKE REGELINGEN VERANKERD OF IN DE RECHTSPRAAK ERKEND UNIVERSEEL RECHTSINSTITUUT IS . DERHALVE ZOU ' ' NIET HET BESTAAN , MAAR HET EVENTUELE NIET-BESTAAN VAN DE NOODTOESTAND BIJZONDER BEWIJS ' ' BEHOEVEN . DE NOODTOESTAND ZOU BIJGEVOLG OOK ALS GRONDBEGINSEL VAN GEMEENSCHAPSRECHT MOETEN WORDEN ERKEND .

11 VOLGENS VERZOEKSTER IS IN CASU AAN ALLE VEREISTEN VOOR EEN BEROEP OP NOODTOESTAND VOLDAAN . DE ERNSTIGE GEVAARSSITUATIE DIE BIJ INACHTNEMING VAN DE QUOTA ZOU ZIJN ONTSTAAN , ZOU BLIJKEN UIT TWEE BIJ HET DOSSIER GEVOEGDE ACCOUNTANTSRAPPORTEN . HET RECHTSGOED DAT VERZOEKSTER BEOOGDE TE BESCHERMEN , NAMELIJK HAAR EIGEN VOORTBESTAAN , ZOU PREVALEREN BOVEN HET VEREISTE , DAT DE TOEPASSING VAN HET QUOTASTELSEL NIET WORDT BELEMMERD . DE LITIGIEUZE OVERSCHRIJDING ZOU HET QUOTASTELSEL VOLSTREKT NIET HEBBEN VERSTOORD , AANGEZIEN DE OVERIGE ONDERNEMINGEN IN DE GEMEENSCHAP HUN PRODUKTIE TEGEN DE VOORZIENE PRIJZEN HADDEN KUNNEN VERKOPEN . DE GEVAARSSITUATIE ZOU EVENMIN HET GEVOLG ZIJN GEWEEST VAN EEN VERKEERD ONDERNEMINGSBELEID ; VERZOEKSTER HAD BIJ DE HERSTRUCTURERING VAN HAAR INSTALLATIES DE VOORSTELLEN EN ADVIEZEN VAN DE COMMISSIE JUIST TROUW OPGEVOLGD . TENSLOTTE ZOUDEN ER TER AFWENDING VAN DE GEVAARSSITUATIE GEEN ANDERE MOGELIJKHEDEN ZIJN GEWEEST DAN HET OVERSCHRIJDEN VAN DE QUOTA .

12 HIERTEGENOVER BEROEPT DE COMMISSIE ZICH OP DE THANS GEVESTIGDE RECHTSPRAAK VAN HET HOF , VOLGENS WELKE ZIJ BIJ DE UITWERKING VAN HET QUOTASTELSEL NIET VERPLICHT IS , ELKE ONDERNEMING AFZONDERLIJK EEN OP HAAR EIGEN RENTABILITEITS- EN ONTWIKKELINGSCRITERIA AFGESTEMDE MINIMUMPRODUKTIE TE WAARBORGEN . ZIJ BETOOGT DAT DIT BEGINSEL OOK GELDT IN GEVALLEN WAARIN HET VOORTBESTAAN VAN DE ONDERNEMING WORDT BEDREIGD .

13 DE ERKENNING VAN NOODTOESTAND ALS RECHTVAARDIGINGSGROND VOOR DE QUOTUMOVERSCHRIJDING , ALDUS DE COMMISSIE , ZOU ONVERENIGBAAR ZIJN MET DE AARD EN DE STRUCTUUR VAN HET QUOTASTELSEL . GELIJK HET HOF OVERWOOG IN ZIJN ARREST VAN 11 MEI 1983 ( GEVOEGDE ZAKEN 303 EN 312/81 , KLOCKNER , JURISPR . 1983 , BLZ . 1507 ), ZOU TOEPASSING VAN HET BEGINSEL VAN DE NOODTOESTAND IN HET KADER VAN HET QUOTASTELSEL UITEINDELIJK LEIDEN TOT INEENSTORTING VAN DIT STELSEL .

14 SUBSIDIAIR BETOOGT DE COMMISSIE , DAT IN CASU NIET IS VOLDAAN AAN DE VOORWAARDEN VOOR HET BESTAAN VAN EEN NOODTOESTAND . HET BESTAAN VAN DE GEVAARSSITUATIE WAARIN DE ONDERNEMING ZICH TEN TIJDE VAN DE OVERSCHRIJDING ZOU HEBBEN BEVONDEN , ZOU ONVOLDOENDE ZIJN AANGETOOND ; IN ELK GEVAL WAREN DE AAN DE GESTELDE NOODTOESTAND TEN GRONDSLAG LIGGENDE ECONOMISCHE MOEILIJKHEDEN GEEN GEVOLG VAN DE INVOERING VAN HET QUOTASTELSEL , MAAR VAN BEPAALDE INVESTERINGSBESLISSINGEN VAN VERZOEKSTER ZELF . HET GESTELDE GEVAAR HAD MET LEGALE MIDDELEN KUNNEN WORDEN AFGEWEND ; DE OVERSCHRIJDING WAS DAARVOOR GEENSZINS NOODZAKELIJK GEWEEST .

15 ER ZIJ AAN HERINNERD , DAT HET HOF IN MEERGENOEMD ARREST VAN 11 MEI 1983 VERZOEKSTERS STELLING , DAT DE OVERSCHRIJVING VAN HET HAAR DOOR DE COMMISSIE VOOR HET EERSTE KWARTAAL 1981 TOEGEKENDE QUOTUM GERECHTVAARDIGD WERD DOOR DE GERINGE OMVANG VAN DIT QUOTUM ALSOOK DOOR EEN NOODTOESTAND , REEDS HEEFT ONDERZOCHT EN VERWORPEN . HET HOF HEEFT MET NAME VERZOEKSTERS BETOOG DAT HET QUOTUM IN VERHOUDING TOT HAAR PRODUKTIECAPACITEIT TE LAAG EN MITSDIEN ONWETTIG EN ONBILLIJK WAS , VERWORPEN EN VERKLAARD , DAT DE MOEILIJKE SITUATIE VAN VERZOEKSTER AAN HAAR EIGEN ONDERNEMINGSBELEID TE WIJTEN WAS , ZODAT ZIJ ZICH NIET OP NOODTOESTAND KON BEROEPEN . TENSLOTTE HEEFT HET HOF BEKLEMTOOND , DAT DE TOEPASSING VAN HET BEGINSEL VAN DE NOODTOESTAND IN HET KADER VAN HET QUOTASTELSEL TOT INEENSTORTING ERVAN ZOU LEIDEN EN ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG TOT EEN DODE LETTER ZOU MAKEN .

16 OFSCHOON VERZOEKSTER IN DE ONDERHAVIGE ZAAK , DIE EVENEENS BETREKKING HEEFT OP OVERSCHRIJDING VAN QUOTA - ZIJ HET DIE VOOR HET TWEEDE KWARTAAL 1981 - , TER RECHTVAARDIGING VAN EEN NOODTOESTAND MEER BEPAALDE EN UITVOERIGER ARGUMENTEN HEEFT AANGEVOERD , KAN HET HOF NIET TOT EEN ANDER OORDEEL KOMEN DAN IN VOORNOEMD ARREST .

17 DE RECHTSFIGUUR ' ' NOODTOESTAND ' ' KAN OP HET SPECIFIEKE TERREIN VAN HET IN ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG VOORZIENE QUOTASTELSEL NIET WORDEN AANVAARD . DIT STELSEL BERUST OP DE SOLIDARITEIT VAN ALLE STAALONDERNEMINGEN VAN DE GEMEENSCHAP IN DE CRISIS EN BEOOGT EEN RECHTVAARDIGE VERDELING VAN DE UIT ONVERMIJDELIJKE ECONOMISCHE OMSTANDIGHEDEN VOORTVLOEIENDE OFFERS .

18 IN DIT VERBAND MOET EROP WORDEN GEWEZEN , DAT EEN QUOTASTELSEL VOLGENS ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG SLECHTS KAN WORDEN INGEVOERD INDIEN HET BESTAAN VAN EEN UITGESPROKEN CRISIS WORDT VASTGESTELD EN DEZE ZO ERNSTIG IS , DAT ZIJ NIET MET DE IN ARTIKEL 57 VOORZIENE MAATREGELEN KAN WORDEN BESTREDEN . HET QUOTASTELSEL KAN , MET ANDERE WOORDEN , UITSLUITEND WORDEN INGEVOERD , INDIEN EEN GEHELE ECONOMISCHE SECTOR DOOR EEN ZO ERNSTIGE CRISIS WORDT GETROFFEN , DAT HET VOORTBESTAAN VAN ALLE ONDERNEMINGEN IN DE GEMEENSCHAP OP HET SPEL STAAT . IN HET ONDERHAVIGE GEVAL STAAT VAST DAT DE INEENSTORTING VAN ZOWEL DE VRAAG ALS VAN DE PRIJZEN EEN BIJZONDER ERNSTIGE CRISIS HEBBEN VEROORZAAKT WAARDOOR ALLE ONDERNEMINGEN IN DE GEMEENSCHAP ZIJN GETROFFEN .

19 HET QUOTASTELSEL BEOOGT AAN DEZE SITUATIE HET HOOFD TE BIEDEN DOOR EEN GEORGANISEERDE VERMINDERING VAN HET AANBOD OM ALDUS HET EVENWICHT TUSSEN VRAAG EN AANBOD TE HERSTELLEN EN DE PRIJSDALING AF TE REMMEN . DEZE VERMINDERING BRENGT ZWARE OFFERS MEE , DIE OP RECHTVAARDIGE WIJZE OVER ALLE ONDERNEMINGEN VAN DE BETROKKEN SECTOR MOETEN WORDEN VERDEELD ; VAN DEZE ONDERNEMINGEN WORDT EEN GEZAMENLIJKE SOLIDAIRE INSPANNING GEVRAAGD , OPDAT DE GEHELE SECTOR DE CRISIS TE BOVEN KAN KOMEN . GELET OP DEZE DOELSTELLING VAN HET QUOTASTELSEL , KUNNEN TEGEN DE TOEPASSING ERVAN GEEN ARGUMENTEN WORDEN AANGEVOERD DIE VERBAND HOUDEN MET WAT NOODZAKELIJK WORDT GEACHT OM HET VOORTBESTAAN EN DE RENTABILITEIT VAN EEN INDIVIDUELE ONDERNEMING TE VERZEKEREN .

20 OVERIGENS ZOU HET QUOTASTELSEL GEHEEL WORDEN ONTREGELD INDIEN ELKE ONDERNEMING ZICH MET EEN BEROEP OP NOODTOESTAND WEGENS ERNSTIGE ECONOMISCHE MOEILIJKHEDEN AAN DE BEPERKINGEN ZOU KUNNEN ONTTREKKEN EN HET HAAR TOEGEWEZEN PRODUKTIEQUOTUM NAAR BELIEVEN ZOU KUNNEN OVERSCHRIJDEN . VERHOGING VAN DE QUOTA VAN ONDERNEMINGEN DIE EEN BEROEP OP NOODTOESTAND DOEN , OF OOK HET STRAFFELOOS MOGEN OVERSCHRIJDEN VAN TOEGEWEZEN QUOTA OP GROND VAN EEN NOODTOESTAND , ZOU ONVERMIJDELIJK LEIDEN TOT EEN VERMINDERING VAN DE QUOTA VAN DE OVERIGE ONDERNEMINGEN , WAARDOOR WEER ANDEREN IN EEN NOODTOESTAND ZOUDEN KOMEN TE VERKEREN EN AANSPRAAK ZOUDEN KUNNEN MAKEN OP VERHOGING OF STRAFFELOZE OVERSCHRIJDING VAN HUN QUOTA . DE DAARDOOR OPGEWEKTE KETTINGREACTIE ZOU TOT INEENSTORTING VAN HET QUOTASTELSEL LEIDEN EN ALDUS HET NUTTIG EFFECT VAN ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG OP HET SPEL ZETTEN .

21 BLIJKENS HET RECHTSKUNDIG ADVIES VAN PROFESSOR ESER IS HET BEGRIP NOODTOESTAND IN HET STRAFRECHT ONTWIKKELD EN HEEFT HET OOK INGANG GEVONDEN IN HET ECONOMISCH RECHT VAN EEN KLEIN AANTAL LID-STATEN . ZONDER DE JUISTHEID VAN DIT GEGEVEN IN TWIJFEL TE WILLEN TREKKEN - DAT OVERIGENS OP ZICHZELF GEEN GROND KAN ZIJN VOOR DE CONCLUSIE , DAT HET GEMEENSCHAPSRECHT EEN ALGEMEEN RECHTSBEGINSEL BETREFFENDE NOODTOESTAND KENT - , WIJST HET HOF ER NOGMAALS OP , DAT HET BEGRIP NOODTOESTAND IN HET KADER VAN HET IN ARTIKEL 58 EGKS-VERDRAG VOORZIENE QUOTASTELSEL NIET KAN WORDEN AANVAARD .

22 EEN ONDERNEMING KAN ZICH DERHALVE NIET MET EEN BEROEP OP NOODTOESTAND ONTTREKKEN AAN DE IN HET QUOTASTELSEL VOORZIENE PRODUKTIEBEPERKINGEN EVENMIN ALS AAN BETALING VAN DE HAAR WEGENS QUOTAOVERSCHRIJDING OPGELEGDE BOETES . DE STELSELMATIGE OVERSCHRIJDING DOOR VERZOEKSTER VAN HAAR QUOTA HEEFT DE WERKING VAN HET QUOTASTELSEL AANZIENLIJK BELEMMERD .

23 OP GROND VAN HET VOORGAANDE MOET HET ENIGE MIDDEL , ONTLEEND AAN NOODTOESTAND , VAN DE HAND WORDEN GEWEZEN .

24 MITSDIEN MOET HET BEROEP WORDEN VERWORPEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

25 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN , VOOR ZOVER ZULKS IS GEVORDERD .

26 AANGEZIEN VERZOEKSTER IN HET ONGELIJK IS GESTELD , MOET ZIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( VIERDE KAMER ),

RECHTDOENDE :

1 . VERWERPT HET BEROEP .

2.VERWIJST VERZOEKSTER IN DE KOSTEN , DAARONDER BEGREPEN DIE WELKE OP DE PROCEDURE IN KORT GEDING ZIJN GEVALLEN .

Top