EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61980CJ0212

Arrest van het Hof (Derde kamer) van 12 november 1981.
Italiaanse Administratie van de Staatsfinanciën tegen Srl Meridionale Industria Salumi en anderen ; Ditta Italo Orlandi & Figlio en Ditta Vincenzo Divella tegen Italiaanse Administratie van de Staatsfinanciën.
Verzoeken om een prejudiciële beslissing: Corte suprema di Cassazione - Italië.
Navordering van rechten bij invoer of bij uitvoer.
Gevoegde zaken 212 tot 217/80.

European Court Reports 1981 -02735

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1981:270

61980J0212

ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 12 NOVEMBER 1981. - ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN TEGEN SRL MERIDIONALE INDUSTRIA SALUMI EN ANDEREN ; DITTO ITALO ORLANDI & FIGLIO EN DITTA VINCENZO DIVELLA TEGEN ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN. - (" NAVORDERING VAN RECHTEN BIJ INVOER OF BIJ UITVOER "). - (VERZOEKEN OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE TE ROME). - GEVOEGDE ZAKEN NOS. 212 - 217/80.

Jurisprudentie 1981 bladzijde 02735


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . HANDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN - TOEPASSING RATIONE TEMPORIS - PROCESREGELEN - MATERIELE RECHTSREGELEN - ONDERSCHEID - TERUGWERKENDE KRACHT VAN EEN MATERIELE RECHTSREGEL - VOORWAARDEN

2 . EUROPESE GEMEENSCHAPPEN - EIGEN MIDDELEN - NAVORDERING VAN RECHTEN BIJ INVOER OF UITVOER - VERORDENING NR . 1697/79 - TERUGWERKENDE KRACHT? NEEN

( VERORDENING NR . 1697/79 VAN DE RAAD )

Samenvatting


1 . WORDEN PROCESREGELEN DOORGAANS GEACHT TE GELDEN VOOR ALLE BIJ HUN INWERKINGTREDING HANGENDE RECHTSGEDINGEN , MET MATERIELE RECHTSREGELEN IS DIT NIET HET GEVAL . INTEGENDEEL , LAATSTGENOEMDE REGELEN WORDEN GEACHT TEN AANZIEN VAN VOOR HUN INWERKINGTREDING VERWORVEN RECHTSPOSITIES ALLEEN TE GELDEN , VOOR ZOVER ER BLIJKENS HUN BEWOORDINGEN , DOELSTELLING OF OPZET , ZULKE GEVOLGEN AAN DIENEN TE WORDEN TOEGEKEND . ZULK EEN UITLEGGING VERZEKERT DE EERBIEDIGING VAN HET BEGINSEL DER RECHTSZEKERHEID EN VAN HET BEGINSEL VOLGENS HETWELK HET GEWETTIGD VERTROUWEN BESCHERMING VERDIENT , KRACHTENS WELKE BEGINSELEN DE COMMUNAU TAIRE WETTELIJKE BEPALINGEN DUIDELIJK MOETEN ZIJN , ZODAT ER DOOR DE JUSTITIABELEN OP KAN WORDEN AFGEGAAN .

2 . VERORDENING NR . 1697/79 INZAKE NAVORDERING VAN DE RECHTEN BIJ INVOER OF BIJ UITVOER DIE NIET VAN DE BELASTINGSCHULDIGE ZIJN OPGEEIST VOOR GOEDEREN WELKE ZIJN AANGEGEVEN VOOR EEN DOUANEREGELING WAARUIT DE VERPLICHTING TOT BETALING VAN DERGELIJKE RECHTEN VOORTVLOEIT , GELDT NIET WANNEER ER VOOR DE DAG VAN HAAR INWERKINGTREDING , 1 JULI 1980 , RECHTEN BIJ INVOER OF UITVOER ZIJN VASTGESTELD .

Partijen


IN DE GEVOEGDE ZAKEN 212-217/80 ,

BETREFFENDE VERZOEKEN AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 VAN HET EEG-VERDRAG , VAN DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE TE ROME , IN DE ALDAAR AANHANGIGE GEDINGEN TUSSEN

ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN

EN

SRL MERIDIONALE INDUSTRIA SALUMI ,

ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN

EN

SALUMIFICIO DI VERONA VASSANELLI ,

ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN

EN

FRATELLI ULTROCCHI ,

DITTA ITALO ORLANDI & FIGLIO

EN

ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN ,

ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN

EN

SAS MOLINO FIGLI DI GINO BORGIOLI ,

DITTA VINCENZO DIVELLA

EN

ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN ,

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING INZAKE DE UITLEGGING VAN ' S RAADS VERORDENING NR . 1697/79 VAN 24 JULI 1979 INZAKE NAVORDERING VAN DE RECHTEN BIJ INVOER OF BIJ UITVOER DIE NIET VAN DE BELASTINGSCHULDIGE ZIJN OPGEEIST VOOR GOEDEREN WELKE ZIJN AANGEGEVEN VOOR EEN DOUANEREGELING WAARUIT DE VERPLICHTING TOT BETALING VAN DERGELIJKE RECHTEN VOORTVLOEIT ( PB L 197 VAN 1979 , BLZ . 1 ),

Overwegingen van het arrest


1 BIJ BESCHIKKINGEN DE DATO 2 JULI 1980 , INGEKOMEN OP 27 OKTOBER 1980 , HEEFT DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE TE ROME HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 VAN HET EEG-VERDRAG IN DE ZES VERBONDEN ZAKEN VIER GELIJKLUIDENDE VRAGEN GESTELD INZAKE DE UITLEGGING VAN ' S RAADS VERORDENING NR . 1697/79 VAN 24 JULI 1979 , INZAKE DE NAVORDERING VAN DE RECHTEN BIJ INVOER OF BIJ UITVOER DIE NIET VAN DE BELASTINGSCHULDIGDE ZIJN OPGEEIST VOOR GOEDEREN WELKE ZIJN AANGEGEVEN VOOR EEN DOUANERAADREGELING WAARUIT DE VERPLICHTING TOT BETALING VAN DERGELIJKE RECHTEN VOORTVLOEIDE ( PB L 197 , BLZ . 1 ).

2 DE VRAGEN ZIJN GEREZEN IN GEDINGEN TUSSEN EEN AANTAL ONDERNEMERS EN DE ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE STAATSFINANCIEN . DE ONDERNEMERS WAREN IN VERZET GEKOMEN TEGEN NADERE AANSLAGEN , WAARBIJ DE ADMINISTRATIE VOOR DE DAG VAN INWERKINGTREDING DER VERORDENING , 1 JULI 1980 , VAN HEN BETALING VERLANGDE VAN EEN BEDRAG , OVEREENKOMENDE MET HET VERSCHIL TUSSEN DE LANDBOUWHEFFING , BEREKEND VOLGENS HET BIJ ONTVANGST VAN DE VERKLARING TEN INVOER TOEPASSELIJK PERCENTAGE EN DIE HEFFING , BEREKEND VOLGENS HET GUNSTIGSTE PERCENTAGE DAT TUSSEN DE VERKLARING TEN INVOER EN HET IN HET VERKEER BRENGEN VAN DE WAREN HEEFT GEGOLDEN . DE ADMINISTRATIE STELDE DAT HET GUNSTIGST PERCENTAGE ABUSIEVELIJK WAS TOEGEPAST .

3 BLIJKENS HET DOSSIER HAD DE ITALIAANSE OVERHEID TOT IN 1976 DE HEFFINGSBEDRAGEN STEEDS BEREKEND DOOR , WANNEER DE IMPORTEUR DAT VERLANGDE , DE GUNSTIGSTE METHODE TOE TE PASSEN . IN ZIJN OP 15 JUNI 1976 GEWEZEN ARREST-FRECASSETTI ( 113/75 , JURISPR . BLZ . 983 ) HEEFT HET HOF EVENWEL UITGESPROKEN DAT DIE METHODE NIET MOCHT WORDEN TOEGEPAST OP LANDBOUWHEFFINGEN BIJ INVOER UIT DERDE LANDEN , DIE MOESTEN WORDEN BEREKEND VOLGENS HET PERCENTAGE VAN DE DAG WAAROP DE DOUANE DE VERKLARING TEN INVOER HEEFT ONTVANGEN .

4 IN HET ARREST , OP 27 MAART 1980 GEWEZEN IN DE ZAAK SALUMI ( 66 , 127 EN 128/79 , JURISPR . BLZ . 1237 ) HEEFT HET HOF VOORTS UITGESPROKEN DAT HET EEN AANGELEGENHEID VAN DE NATIONALE RECHTSORDE VAN ELKE LID-STAAT IS OM , VOOR ZOVER DIENAANGAANDE IN HET GEMEENSCHAPSRECHT NIETS IS BEPAALD , DE MODALITEITEN EN DE VOORWAARDEN VOOR DE INNING VAN DE COMMUNAUTAIRE FINANCIELE LASTEN VAST TE STELLEN , MET DIEN VERSTANDE DAT DIE MODALITEITEN EN VOORWAARDEN DE REGELING VAN DE INNING VAN DE COMMUNAUTAIRE HEFFINGEN EN RECHTEN NIET MINDER DOELTREFFEND MOGEN MAKEN DAN DIE VOOR DE INNING VAN GELIJKSOORTIGE NATIONALE HEFFINGEN EN RECHTEN .

5 WAAR LAATSTGENOEMD ARREST VOOR DE INWERKINGTREDING VAN VERORDENING NR . 1697/79 IS GEWEZEN , WENST MEN IN DE ONDERHAVIGE ZAKEN BEPAALDELIJK TE WETEN OF HET NATIONALE RECHT DAN WEL DE INMIDDELS INWERKING GETREDEN COMMUNAUTAIRE VERORDENING IN CASU TOEPASSING MOET VINDEN . DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE HEEFT HET HOF DERHALVE DE NAVOLGENDE VIER VRAGEN VOORGELEGD :

' ' A ) GELDT VERORDENING ( EEG ) NR . 1697/79 VAN DE RAAD VAN 24 JULI 1979 , EN WEL MET NAME ARTIKEL 5 DIER VERORDENING , WANNEER ER VOOR 1 JULI 1980 LANDBOUWHEFFINGEN ZIJN VASTGESTELD OP EEN BEDRAG , LAGER DAN HET WETTELIJK VERSCHULDIGDE , EN ER OOK VOOR DIE DATUM IN VERBAND MET ZODANIGE VASTSTELLING , EEN NAVORDERINGSMOGELIJKHEID VOORZIEN WAS WELKER RECHTMATIGHEID IN ANDER OPZICHT VOOR DE NATIONALE RECHTER IS AANGEVOCHTEN?

B)ZO JA , VALT DAN DE VASTSTELLING VAN LANDBOUWHEFFINGEN OP EEN LAGER BEDRAG DAN WETTELIJK VERSCHULDIGD IS , ZOALS DIE ENERZIJDS IN HOOFDZAAK GESCHIEDT IN AANSLUITING AAN HET GEMEENSCHAPSRECHT IN DE LIJN VAN DE UITLEGGING DIE DESTIJDS AAN OFFICIELE HANDELINGEN VAN ORGANEN DER GEMEENSCHAP KON WORDEN AFGELEZEN EN DOOR DE NATIONALE RECHTER CORRECT WERD GEOORDEELD , DOCH LATER DOOR HET HOF VAN JUSTITIE NIET WERD GEHONOREERD , EN ANDERZIJDS FORMEEL IN OVEREENSTEMMING WAS MET HET NATIONALE RECHT , DAT EVENWEL LATER NIET OP DIT ONDERWERP VAN TOEPASSING IS GEACHT , OOK AL WAS HET DOOR DE BEVOEGDE NATIONALE GEZAGSORGANEN - IN OVEREENSTEMMING MET CIRCULAIRES EN INSTRUCTIES VAN HAAR TOPORGANEN - STEEDS WEER TOEGEPAST , ONDER ARTIKEL 5 , EN ZO JA ONDER WELKE VAN BEIDE LEDEN VAN ARTIKEL 5?

C)MOCHT VRAAG B ) IN BEVESTIGENDE ZIN WORDEN BEANTWOORD - IN DIE ZIN DAT ARTIKEL 5 , LID 2 , VAN TOEPASSING IS - , LEIDT DE ALDAAR VOORZIENE REGELING ( INDIEN REEDS GELDEND WANNEER ALGEMENE BEPALINGEN ALS ACHTER HET TWEEDE STREEPJE VOORZIEN ZIJN VASTGESTELD ) ER DAN TOE DAT , IN DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE , REEDS EERDER VASTGESTELDE NATIONALE VOORSCHRIFTEN RECHTSGELDIG WORDEN , WAARBIJ DE TOE TE PASSEN HEFFINGEN WERDEN BEPAALD OP LAGERE , ALTHANS ANDERE , BEDRAGEN DAN DESTIJDS IN HET GEMEENSCHAPSRECHT WAREN VOORGESCHREVEN?

D)ZO NEEN , GELDT DE REGELING VAN ARTIKEL 7 DER VERORDENING DAN OOK VOOR NAVORDERINGEN , NA HAAR INWERKINGTREDING VERRICHT , VAN BEDRAGEN WAARMEDE MEN BIJ EEN INVORDERING , VOOR 1 JULI 1980 , IN DE SUB B ) OMSCHREVEN SITUATIE , IS GEBLEVEN BENEDEN HET WETTELIJK VERSCHULDIGDE BEDRAG?

' '

6 DE NATIONALE RECHTER WENST IN DE EERSTE PLAATS TE WETEN OF VERORDENING NR . 1697/79 VAN TOEPASSING IS OP VOOR HAAR INWERKINGTREDING BEREKENDE RECH- TEN BIJ INVOER OF BIJ UITVOER .

7 NAAR LUID VAN HAAR ARTIKEL 1 , STREKT VERORDENING NR . 1697/79 ERTOE DE VOORWAARDEN VAST TE STELLEN WAARONDER ER WORDT OVERGEGAAN TOT NAVORDERING VAN RECHTEN BIJ INVOER OF BIJ UITVOER , DIE NIET VAN DE BELASTINGSCHULDIGE ZIJN OPGEEIST VOOR GOEDEREN WAARVOOR EEN AANGIFTE VOOR EEN DOUANEREGELING IS GEDAAN WAARUIT DE VERPLICHTING TOT BETALING VAN DIE RECHTEN VOORTVLOEIT . WANNEER DE BEVOEGDE AUTORITEITEN CONSTATEREN DAT ZULKE RECHTEN NIET ZIJN INGEVORDERD , DAN ZIJN ZIJ ZONDER MEER GEHOUDEN TOT NAVORDERING TE PROCEDEREN , MET DIEN VERSTANDE DAT ZULK EEN PROCEDURE NIET MEER KAN WORDEN INGELEID NA EEN TERMIJN VAN DRIE JAAR VANAF DE DAG WAAROP HET OORSPRONKELIJK OPGEEISTE BEDRAG IS GEBOEKT OF , INDIEN GEEN BOEKING HEEFT PLAATSGEHAD , VANAF DE DAG WAAROP DE DOUANESCHULD IS ONTSTAAN ( ARTIKEL 2 , LID 1 ). SOMS IS EEN NA VORDERINGSACTIE VERBODEN ( ARTIKEL 5 , LID 1 ) OF NIET VOORGESCHREVEN ( ARTIKEL 5 , LID 2 ), TERWIJL ER IN BEPAALDE GEVALLEN GEEN MORATOIRE INTEREST WORDT GEHEVEN ( ARTIKEL 7 ).

8 EVENWEL ZAL BIJ GEBREKE VAN OVERGANGSBEPALINGEN , TER VASTSTELLING VAN DE GEVOLGEN WELKE RATIONE TEMPORIS AAN DE BEPALING VERBONDEN ZIJN , MET INAANMERKINGNEMING VAN HAAR BEWOORDINGEN , DOELSTELLING EN OPZET , MET ALGEMENE UITLEGGINGSBEGINSELEN TE RADE MOETEN WORDEN GEGAAN .

9 WORDEN PROCESREGELEN DOORGAANS GEACHT TE GELDEN VOOR ALLE BIJ HUN INWERKINGTREDING HANGENDE RECHTSGEDINGEN , MET MATERIELE RECHTSREGELEN IS DIT NIET HET GEVAL . INTEGENDEEL , LAATSTGENOEMDE REGELEN WORDEN GEACHT TEN AANZIEN VAN VOOR HUN INWERKINGTREDING VERWORVEN RECHTSPOSITIES ALLEEN TE GELDEN , VOOR ZOVER ER BLIJKENS HUN BEWOORDINGEN , DOELSTELLING OF OPZET , ZULKE GEVOLGEN AAN DIENEN TE WORDEN TOEGEKEND .

10 ZULK EEN UITLEGGING VERZEKERT DE EERBIEDIGING VAN HET BEGINSEL DER RECHTSZEKERHEID EN VAN HET BEGINSEL VOLGENS HETWELK HET GEWETTIGD VERTROUWEN BESCHERMING VERDIENT , KRACHTENS WELKE BEGINSELEN DE COMMUNAUTAIRE WETTELIJKE BEPALINGEN DUIDELIJK MOETEN ZIJN , ZODAT ER DOOR DE JUSTITIABELEN OP KAN WORDEN AFGEGAAN . HET HOF HEEFT MEERMALEN OP HET BELANG VAN DEZE BEGINSELEN GEWEZEN , MET NAME IN DE ARRESTEN , OP 25 JANUARI 1979 GEWEZEN IN DE ZAKEN RACKE , ( 98/78 , JURISPR . BLZ . 69 ) EN DECKER ( 99/78 , JURISPR . BLZ . 101 ), WAARIN HET UITSPRAK DAT HET BEGINSEL DER RECHTSBESCHERMING ZICH ER IN HET ALGEMEEN TEGEN VERZET DAT HET TIJDSTIP VAN INGANG VAN EEN COMMUNAUTAIR BESLUIT OP EEN AAN PUBLIKATIE VOORAFGAAND TIJDSTIP WORDT BEPAALD , HETGEEN ALLEEN IN UITZONDERINGSGEVALLEN ANDERS KAN ZIJN , NAMELIJK WANNEER DAT VOOR HET TE BEREIKEN DOEL NOODZAKELIJK IS EN HET RECHTMATIG VERTROUWEN DER BETROKKENEN NAAR BEHOREN IN ACHT IS GENOMEN .

11 IN ZOVERRE ZIJ VASTGESTELD DAT DE OMSTREDEN TEKST EEN GLOBALE REGELING BRENGT VOOR DE NAVORDERING VAN RECHTEN BIJ INVOER EN BIJ UITVOER , OM HET EVEN OF ZIJ INGEVOLGE HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID DAN WEL KRACHTENS DE VERDRAGSBEPALINGEN INZAKE DE DOUANE-UNIE WORDEN GEHEVEN . VOOR DE DESBETREFFENDE NATIONALE REGELINGEN STELDE ZIJ EEN COMMUNAUTAIRE REGELING IN DE PLAATS EN ZIJ BRACHT EEN AANTAL ONLOSMAKELIJK VERBONDEN PROCESSUELE EN MATERIELE REGELEN , WELKER BIJZONDERE VOORSCHRIFTEN , WAT DE ER RATIONE TEMPORIS AAN VERBONDEN GEVOLGEN BETREFT , NIET OP ZICHZELF MOGEN WORDEN BESCHOUWD .

12 BIJ GEBREKE VAN DUIDELIJKE AANWIJZINGEN VOOR HET TEGENDEEL MAG ER AAN DE BEPALINGEN ENER VERORDENING GEEN TERUGWERKENDE KRACHT WORDEN TOEGEKEND . EN HET VERDIENT OPMERKING DAT BEWOORDINGEN EN OPZET DER VERORDENING GEENSZINS IN DE RICHTING VAN TERUGWERKENDE KRACHT WIJZEN EN JUIST LEIDEN TOT DE GEVOLGTREKKING DAT HAAR BEPALINGEN ALLEEN VOOR DE TOEKOMST GELDEN .

13 HET BLIJKT ALLEREERST UIT DE TEKST VAN HAAR BEPALINGEN , WAARIN HET INLEIDEN VAN EEN NAVORDERINGSPROCEDURE WORDT VOORGESCHREVEN OF VERBODEN ; ZIJ KUNNEN DERHALVE GEEN BETREKKING HEBBEN OP ACTIES DIE BIJ DE INWERKINGTREDING DER VERORDENING REEDS AANHANGIG WAREN . HET VOLGT IN DE TWEEDE PLAATS UIT HET TIJDSVERLOOP TUSSEN DE VASTSTELLING DER VERORDENING , 24 JULI 1979 , EN HAAR INWERKINGTREDING , 1 JULI 1980 , WELK TIJDSVERLOOP ER OP WIJST DAT DE RAAD DE INWERKINGTREDING DER COMMUNAUTAIRE REGELING NIET URGENT HEEFT GEACHT .

14 EN ZOU MEN DE VERORDENING DOEN GELDEN VOOR ALLE BIJ HAAR INWERKINGTREDING VOOR NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES HANGENDE RECHTSGEDINGEN , DAN ZOU DE TOEPASSING VAN HET NATIONALE RECHT EN VAN DE COMMUNAUTAIRE VERORDENINGEN AFHANGEN VAN DE TE DEZEN DOOR DE NATIONALE OVERHEID GEVOLGDE GEDRAGSLIJN , EN WEL MET NAME VAN DE HAAST WELKE ZIJ BIJ HET AANHANGIG MAKEN EN VOLDINGEN VAN PROCEDURES BETRACHTTE . DIT ZOU LEIDEN TOT EEN ONGERECHTVAARDIGD VERSCHIL IN BEHANDELING VAN IN VERGELIJKBARE OMSTANDIGHEDEN VERRICHTE TRANSACTIES , EN VOORTS ZOU MEN MET DE GELIJKHEIDS- EN BILLIJKHEIDSBEGINSELEN IN STRIJD KOMEN . TER AFBAKENING VAN HET TOEPASSINGSGEBIED DER VERORDENING RATIONE TEMPORIS , DIENT DERHALVE DE DAG IN AANMERKING TE WORDEN GENOMEN WAAROP DE VERSCHULDIGDE RECHTEN VOOR HET EERST ZIJN VASTGESTELD .

15 UIT EEN EN ANDER VOLGT DAT DE VERORDENING ALLEEN BETREKKING HEEFT OP IMPORTEN EN EXPORTEN WAARVOOR DE VERSCHULDIGDE RECHTEN MET INGANG VAN 1 JULI 1980 ZIJN BEREKEND .

16 DE EERSTE VRAAG VAN DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE DIENT DERHALVE IN DIE ZIN TE WORDEN BEANTWOORD DAT ' S RAADS VERORDENING NR . 1697/79 VAN 24 JULI 1979 NIET GELDT , WANNEER ER VOOR 1 JULI 1980 RECHTEN BIJ INVOER OF UITVOER ZIJN VASTGESTELD .

17 DE TWEEDE EN DE DERDE VRAAG , DIE ALLEEN WERDEN GESTELD VOOR HET GEVAL DAT HET ANTWOORD OP DE EERSTE VRAAG BEVESTIGEND ZOU LUIDEN , BEHOEVEN DUS GEEN BEANTWOORDING MEER . HET ANTWOORD OP DE VIERDE VRAAG LIGT IN DAT OP DE EERSTE VRAAG BESLOTEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

18 DE KOSTEN DOOR DE ITALIAANSE REGERING EN DE COMMISSIE WEGENS INDIENING VAN HUN OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DIE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

UITSPRAAK DOENDE OP DE VRAGEN , DOOR DE CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE TE ROME BIJ BESCHIKKINGEN VAN 2 JULI 1980 GESTELD , VERKLAART VOOR RECHT :

VERORDENING NR . 1697/79 VAN DE RAAD VAN 24 JULI 1979 , GELDT NIET , WANNEER ER VOOR 1 JULI 1980 RECHTEN BIJ INVOER OF UITVOER ZIJN VASTGESTELD .

Top