Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0630

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S over de verdediging van de democratie

COM/2023/630 final

Straatsburg, 12.12.2023

COM(2023) 630 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

over de verdediging van de democratie


1.INLEIDING

De democratie, de rechtsstaat en de grondrechten zijn fundamentele waarden van de Europese Unie 1 . Deze waarden liggen ten grondslag aan alle verwezenlijkingen van de EU op het gebied van de bevordering van vrede, welvaart, economisch concurrentievermogen, sociale cohesie en stabiliteit op het hele continent en in de rest van de wereld 2 . De essentie van democratie is dat burgers vrijelijk hun mening kunnen uiten en aan het democratische leven kunnen deelnemen, hun politieke vertegenwoordigers kunnen kiezen en inspraak in hun eigen toekomst hebben. Burgers moeten hun eigen mening kunnen vormen in een publieke ruimte waar verschillende opvattingen kunnen worden uitgesproken, waar zij het recht hebben om van mening te verschillen en om via verkiezingen een andere regering te kiezen, vrij van binnenlandse of buitenlandse inmenging. Gezien het grote aantal verkiezingen op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau is de democratie bijna nergens ter wereld zo diepgeworteld als in de EU en haar lidstaten. De Europese democratie en de bijbehorende rechten en vrijheden vormen de kern van onze open en transparante samenlevingen.

Maar de democratie heeft ook haar uitdagingen en haar vijanden. Autoritaire regimes zien democratie als een bedreiging, zowel in het binnenland als in het buitenland. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal van deze regimes een bewust beleid voeren om het democratische proces in de EU te ondermijnen. Hun doel is om democratische instellingen te ondermijnen, druk op de media uit te oefenen en de ruimte voor het maatschappelijk middenveld te beperken. Dit kan variëren van pogingen om maatschappelijke verdeeldheid uit te buiten en het wantrouwen in en de teleurstelling over gevestigde instellingen aan te wakkeren tot het verzwakken van de democratische stem van burgers en het maatschappelijk middenveld 3 , en van het manipuleren van informatie en het verspreiden van desinformatie tot het rechtstreeks verstoren van verkiezingscampagnes 4 . De recente ervaring heeft geleerd hoe snel degenen die haat willen zaaien in onze samenleving nieuwe kansen kunnen grijpen, en heeft uitgewezen dat de EU het voortouw moet nemen om deze destructieve krachten te bestrijden 5 .

Inmenging van buiten de EU in ons democratische proces, onder meer via gevolmachtigden, krijgt steeds meer politieke aandacht, zowel op nationaal niveau als in de EU-instellingen. De Commissie deelt veel van de zorgen van het Europees Parlement 6 , onder meer over de noodzaak van een gecoördineerde EU-strategie tegen buitenlandse inmenging en informatiemanipulatie 7 . Vrije en eerlijke verkiezingen vormen een hoeksteen van de democratie en onafhankelijke en transparante verkiezingsprocessen zijn essentieel voor een concurrerend verkiezingsklimaat om het vertrouwen van de burgers in de integriteit van verkiezingen en de uitkomst ervan te bevorderen. Het komt steeds vaker voor dat wetgevers in de aanloop naar de verkiezingen worden gehackt. Ook doen zich steeds meer gevallen voor van heimelijke lobbying via gevolmachtigden, vals onderzoek om de mensenrechtenreputatie op te poetsen, en websites die zich voordoen als onafhankelijke mediaplatforms maar in werkelijkheid heimelijk politieke inmengingscampagnes faciliteren. De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, die ook een oorlog is tegen de democratie en tegen alle waarden waar de EU voor staat, heeft het risico van buitenlandse inmenging verder versterkt. Uit een recente Eurobarometer-enquête is gebleken dat 81 % van de ondervraagden in de EU van mening is dat buitenlandse inmenging in onze democratische systemen een ernstig probleem vormt dat moet worden aangepakt 8 .

De EU erkent in toenemende mate de noodzaak om een proactieve rol te spelen in het waarborgen van de democratie en in het versterken van de rechtsstaat en het beschermen van de fundamentele rechten en vrijheden. De werkzaamheden in verband met de door de Commissie in 2020 in het Actieplan voor Europese democratie 9 voorgestelde maatregelen zijn in volle gang en dragen bij tot de versterking van de democratische veerkracht door bevordering van de integriteit van verkiezingen, bescherming van de vrijheid en pluriformiteit van de media en intensivering van de strijd tegen desinformatie en buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging. In deze mededeling wordt uiteengezet hoe de Commissie, in nauwe samenwerking met de hoge vertegenwoordiger, op al deze fronten heeft gewerkt aan belangrijke wetgeving en andere politieke initiatieven, versterking van de maatschappelijke veerkracht van binnenuit en directe betrokkenheid van de burgers 10 .

Tegelijkertijd heeft de EU op allerlei manieren ingespeeld op de verschillende risico’s van buitenlandse inmenging, onder meer door risico’s voor de economische veiligheid aan te pakken die verbonden zijn aan de betrokkenheid bij de interne markt van actoren uit derde landen die zich niet primair laten leiden door marktbeginselen. De ondernomen stappen omvatten een voorstel voor een nieuw instrument om het gebruik van economische dwang door derde landen tegen te gaan 11 , screeningsvoorschriften voor buitenlandse directe investeringen die de veiligheid of de openbare orde in gevaar kunnen brengen 12 , evenals maatregelen op het gebied van cyberbeveiliging 13 , onderzoeksveiligheid 14 en bestrijding van hybride bedreigingen 15 . Om in bijzonder ernstige omstandigheden te kunnen reageren op bedreigingen of het risico van bedreigingen voor de fundamentele belangen van de Unie en de doelstellingen van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, heeft de EU beperkende maatregelen ingesteld in het kader van EU-sanctieregelingen 16 .

Met deze mededeling wordt het in de Staat van de Unie 2022  aangekondigde pakket voor de verdediging van de democratie gepresenteerd. Het pakket draait om een wetgevingsvoorstel dat gericht is op bevordering van de transparantie en de democratische verantwoordingsplicht door licht te werpen op heimelijke buitenlandse invloed, en op verbetering van de werking van de interne markt door gemeenschappelijke normen vast te stellen voor belangenvertegenwoordigingsactiviteiten namens derde landen. Het voorstel is uitgewerkt aan de hand van een uitgebreide raadpleging van het publiek en belanghebbenden en een volledige effectbeoordeling.

De aanstaande Europese verkiezingen zullen een beslissende testcase worden voor de veerkracht van onze democratische processen. Het pakket omvat een gerichte aanbeveling om vrije, eerlijke en veerkrachtige verkiezingen te bevorderen en om deze te beschermen tegen cyberaanvallen en andere pogingen om ons democratisch en verkiezingsklimaat te verstoren of te manipuleren.

De Commissie werkt ook samen met de lidstaten om een ruimte voor het maatschappelijk middenveld te bevorderen en te beschermen waar actieve en onafhankelijke maatschappelijke organisaties en burgers beschikken over de randvoorwaarden en instrumenten om hun betrokkenheid te vergroten. Dit kan bijdragen aan het versterken van de veerkracht van onze democratieën. Er wordt voortgebouwd op reeds gedane investeringen en op het gebruik van nieuwe mogelijkheden voor door de Conferentie over de toekomst van Europa en de follow-up daarvan gestimuleerde burgerparticipatie in de publieke ruimte 17 . In een specifieke aanbeveling wordt uiteengezet hoe de betrokkenheid en daadwerkelijke participatie van burgers en maatschappelijke organisaties bij de publieke beleidsvorming kan worden bevorderd.

Het pakket voor de verdediging van de democratie maakt deel uit van een reeks initiatieven voor een proactieve aanpak ter bescherming van de EU-waarden. Sinds 2020 onderzoekt de Commissie de situatie in de lidstaten in haar jaarlijkse verslagen over de rechtsstaat. De initiatieven van begin 2023 op het gebied van corruptiebestrijding 18 en ethiek 19 zijn er mede op gericht de democratie te beschermen tegen de ondermijnende werking van corruptie, onder meer door buitenlandse actoren. De recente gezamenlijke mededeling over bestrijding van haat 20 heeft tot doel het EU-optreden tegen haat te versterken en een inclusief, divers en democratisch Europa te bevorderen. De Commissie heeft strategieën ter bestrijding van discriminatie uitgevoerd, die ook gelijke kansen voor inclusieve participatie en betrokkenheid bevorderen 21 . In het verslag over de toepassing van het Handvest van de grondrechten 2022 22 wordt de nadruk gelegd op de ruimte voor het maatschappelijk middenveld en de rol ervan bij de bescherming en bevordering van de grondrechten. Het centraal stellen van de mens en zijn rechten in de digitale transformatie is een van de kernbeginselen van de EU-aanpak van digitalisering en technologische vooruitgang 23 . Deze aanpak vormt ook de kern van het uitbreidingsbeleid van de EU en dient als leidraad voor de inspanningen die de EU wereldwijd levert om de democratie en de universele waarden van mensenrechten en de rechtsstaat te ondersteunen en te bevorderen overeenkomstig het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie (2020-2024) 24 . De EU verbindt zich er in al haar acties toe om samen te werken met organisaties die de democratische waarden en de grondrechten eerbiedigen, zoals verankerd in artikel 2 VEU en in het Handvest.

2.    WAARBORGING VAN DE TRANSPARANTIE VAN BUITENLANDSE BELANGENVERTEGENWOORDIGING in de democratische ruimte van de EU door middel van geharmoniseerde voorschriften

De EU staat open voor de wereld en werkt actief samen met partners over de hele wereld. Transparante en open uitwisselingen tussen landen en culturen en toegang tot informatie maken deel uit van onze identiteit en zijn op alle niveaus nuttig voor alle partijen. Regeringen, overheidsinstanties en politieke actoren van buiten de EU hebben de mogelijkheid hun standpunten naar voren te brengen en kunnen proberen om deze standpunten tot uiting te laten komen in het democratische debat en om invloed uit te oefenen op het beleid betreffende verschillende kwesties. Wanneer zij dit doen via entiteiten die hun belangen vertegenwoordigen, berust de legitimiteit van deze belangenvertegenwoordiging op de transparantie en verantwoording ervan.

In de EU groeit echter de bezorgdheid dat de openheid van onze samenlevingen kan worden uitgebuit: inmenging door buitenlandse regeringen die trachten de publieke opinie te manipuleren en het democratische debat te verstoren, vormt een bedreiging voor de democratieën van de EU 25 . Dit risico is toegenomen door een dynamisch dreigingslandschap, en regeringen van derde landen kunnen gebruikmaken van overheidsmiddelen om grootscheepse en langdurige beïnvloedingscampagnes uit te voeren 26 , soms heimelijk, en om hun politieke en geopolitieke belangen te bevorderen ten koste van hun eigen achterban. Vergelijkbare gegevens over dit verschijnsel in de EU zijn schaars. Dit resulteert ook in een beperkte controleerbaarheid en een beperkt toezicht. Bevordering van transparantie en openheid in de wijze waarop buitenlandse belangen worden vertegenwoordigd, is de beste manier om de integriteit van onze democratische ruimte te beschermen en om buitenlandse inmenging te voorkomen 27 . Meer in het algemeen is een politiek en institutioneel systeem dat gebaseerd is op integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht in het openbare leven de beste garantie tegen corruptie 28 , en overheidsinstanties moeten streven naar de hoogste normen op het gebied van transparantie als een belangrijk onderdeel van bredere inspanningen om corruptie aan te pakken.

Naast formele diplomatieke kanalen en processen maken regeringen van derde landen in toenemende mate gebruik van belangenvertegenwoordigingsactiviteiten 29 om hun beleidsdoelstellingen te bevorderen. De transparantie- en verslagleggingsvereisten voor belangenvertegenwoordigingsactiviteiten zijn in de lidstaten momenteel op verschillende manieren en in verschillende mate geregeld. In sommige nationale wetgevingen is registratie verplicht gesteld, terwijl in andere wordt uitgegaan van zelfregulering. De regels kunnen inhoudelijk van elkaar verschillen, bijvoorbeeld wat betreft de soorten activiteiten en entiteiten die aan verplichtingen onderworpen zijn. Aangezien belangenvertegenwoordiging in toenemende mate een grensoverschrijdend karakter heeft, is een respons op EU-niveau noodzakelijk om extra belemmeringen op de interne markt te voorkomen en om het risico te vermijden dat er een lappendeken van regelgevingslandschappen ontstaat. Fragmentatie leidt tot extra kosten en zorgt voor rechtsonzekerheid, waarbij aanbieders in afzonderlijke nalevingsstappen moeten investeren en zich aan de uiteenlopende eisen van de verschillende EU-rechtsgebieden moeten aanpassen. Zonder actie op EU-niveau zullen de lidstaten de vastgestelde risico’s en bedreigingen voor de democratie op unilateraal niveau aanpakken 30 , de interne markt ondermijnen en pogingen van derde landen vergemakkelijken om uiteenlopende regels in hun voordeel te gebruiken wanneer zij ons democratisch proces heimelijk trachten te beïnvloeden.

De Commissie komt daarom met een voorstel voor een geharmoniseerde aanpak om belemmeringen op de interne markt weg te nemen en om de EU uit te rusten met transparantie-instrumenten waarmee zij de democratie kan verdedigen, een open samenleving kan blijven en de grondrechten, met name de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie, kan beschermen. Zij streeft naar een gemeenschappelijk hoog niveau van transparantie en democratische verantwoordingsplicht in de EU ten aanzien van lobbycampagnes die als dienst worden gevoerd en van vergelijkbare activiteiten die namens een regering van een derde land worden verricht door entiteiten die de ontwikkeling, formulering of uitvoering van overheidsbeleid of wetgeving of van openbare besluitvormingsprocessen trachten te beïnvloeden. Dit zal op middellange termijn ook bijdragen aan een beter begrip en publiek bewustzijn van de omvang van en trends in deze activiteiten en van de daarbij betrokken actoren. Hierdoor zouden burgers en overheidsinstanties in de EU inzicht krijgen in de achterliggende motivering en zouden zij kunnen nagaan welke derde landen investeren in beïnvloeding van het democratische debat en de besluitvormingsprocessen in de EU.

Het voorstel van de Commissie zou de integriteit en openheid van het publieke debat bevorderen door ervoor te zorgen dat wanneer derde landen democratische processen in de EU trachten te beïnvloeden via tussenpersonen, dit op transparante wijze gebeurt. De vrijheid van meningsuiting en vereniging alsook de academische vrijheid en de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek zijn van cruciaal belang voor het democratische debat en mogen niet al te zeer worden aangetast door de vastgestelde beperkte en evenredige transparantievereisten. Het is aan de dienstverleners om te beslissen welke diensten zij willen aanbieden. Door maatschappelijke of andere organisaties van een regering van een derde land ontvangen financiering die geen verband houdt met een belangenvertegenwoordigingsactiviteit zou niet onder de vereisten vallen. Het voorstel bevat ook uitgebreide waarborgen die ervoor moeten zorgen dat aan de transparantievereisten onderworpen entiteiten niet worden gestigmatiseerd, noch gevolgen ondervinden van het enkele feit dat zij zijn geregistreerd 31 .

De voorgestelde richtlijn 32 is gericht op belangenvertegenwoordigingsactiviteiten, dat wil zeggen op activiteiten die tot doel hebben democratische processen te beïnvloeden, die van economische aard zijn en die worden uitgevoerd namens derde landen. De richtlijn zou alle entiteiten bestrijken die activiteiten ontplooien waarmee wordt geprobeerd invloed uit te oefenen op de ontwikkeling, formulering of uitvoering van beleid of wetgeving, of op openbare besluitvormingsprocessen, in de EU. Te denken valt aan lobby- en pr-bedrijven, denktanks en maatschappelijke organisaties, alsook aan consultants en “in-house” lobbyisten en aan particuliere en openbare onderzoeksinstellingen die onderzoeksdiensten aanbieden die namens derde landen worden uitgevoerd om het openbare leven en het democratische proces in de EU te beïnvloeden 33 . Wanneer dit gebeurt, moet het feit dat een buitenlandse regering achter de activiteit zit transparant zijn. Het voorstel heeft met name geen betrekking op activiteiten zoals diplomatieke vertegenwoordiging of wettelijke vertegenwoordiging in een rechtszaak 34 .

De richtlijn zou op een eerlijke en niet-discriminerende wijze van toepassing zijn, met een minimum aan administratieve formaliteiten. De binnen het toepassingsgebied van de richtlijn vallende entiteiten zouden worden onderworpen aan verplichte, maar beperkte en evenredige registratievereisten. De lidstaten zou worden gevraagd om nationale registers op te zetten, of bestaande registers aan te passen, om de transparantie van belangenvertegenwoordigingsactiviteiten te waarborgen. Voor deze registers zouden eenvoudige en duidelijke toegangsvereisten moeten gelden om de registratie en handhaving te vergemakkelijken. Om de administratieve last te beperken, zou de lidstaten worden verzocht om waar mogelijk ervoor te zorgen dat entiteiten die zich moeten laten registreren, gegevens kunnen hergebruiken die reeds in andere nationale registers zijn opgenomen (eenmaligheidsbeginsel). Informatie over de bij deze richtlijn vastgestelde registratieverplichtingen en -formaliteiten moet beschikbaar zijn via de ene digitale toegangspoort 35 , waarbij een éénloketsysteem wordt opgezet om bedrijven en burgers informatie te verstrekken over regels en procedures op de interne markt 36 . De belangrijkste elementen van de geregistreerde gegevens zouden openbaar beschikbaar zijn, waardoor transparantie en een beter publiek toezicht zijn gewaarborgd, met volledige inachtneming van de EU-regels voor gegevensbescherming 37 .

Overeenkomstig de jurisprudentie van het Hof van Justitie 38 en de richtsnoeren van de Commissie van Venetië van de Raad van Europa 39 zou de richtlijn ook waarborgen bevatten die moeten voorkomen dat registratievereisten worden misbruikt om de fundamentele rechten en vrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting of vereniging of de academische of artistieke vrijheid, te beperken of om de ruimte voor het maatschappelijk middenveld onnodig in te perken. Ten eerste zouden onafhankelijke toezichthoudende autoriteiten de bevoegdheid krijgen om, uitsluitend in afdoende gemotiveerde gevallen en op evenredige wijze, beperkte gegevens op te vragen. De toezichthoudende autoriteit zou over duidelijk omschreven en afgebakende bevoegdheden moeten beschikken en zou bevoegd moeten zijn voor de toezicht- en handhavingsactiviteiten, onder meer om ervoor te zorgen dat er geen nadelige gevolgen uit de registratie voortvloeien. Ten tweede zouden er evenredige administratieve geldboeten voor niet-naleving moeten worden opgelegd, onder voorbehoud van rechterlijke toetsing en toegang tot doeltreffende rechtsmiddelen, om potentiële afschrikkende effecten te voorkomen. Het voorstel zou ook voorzien in een samenwerkingskader voor de uitwisseling van informatie tussen toezichthoudende autoriteiten.

Volledige harmonisatie voor zaken die binnen het toepassingsgebied van de voorgestelde richtlijn vallen, zou de lidstaten ervan weerhouden om binnen het kader van de geharmoniseerde regels aanvullende vereisten te handhaven of in te voeren. Dit zou het risico van uiteenlopende en potentieel onevenredige en repressieve nationale regels en praktijken verder beperken 40 . Tegelijkertijd zouden de lidstaten, overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel, vrij blijven om regels vast te stellen voor gebieden die niet onder de richtlijn vallen, bijvoorbeeld regels voor contacten tussen hun overheidsfunctionarissen en belangenvertegenwoordigers.

Dit voorstel zou een belangrijke eerste stap zijn om buitenlandse inmenging aan te pakken op basis van een kader dat de transparantievereisten op de interne markt zal harmoniseren en een overzicht zal bieden van de in de EU vertegenwoordigde belangen van derde landen. Het is een gerichte en evenredige reactie op de huidige zorgen. De uitvoering van het voorstel, met name de doeltreffendheid en evenredigheid van de regels, zou nauwlettend moeten worden gevolgd. Bovendien zou tijdig moeten worden beoordeeld of er herzieningen of verdere stappen nodig zijn, onder meer met betrekking tot de reikwijdte van de interventie 41 , en zou er moeten worden nagedacht over de mogelijkheid om een portaal op Unieniveau op te zetten waarmee de nationale registers aan elkaar worden gekoppeld. Daarnaast zal de Commissie de hervormingen in de lidstaten blijven monitoren en ondersteunen om de transparantie van lobbyactiviteiten te waarborgen. In de verslagen over de rechtsstaat wordt erkend dat dit van cruciaal belang is om de integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht in het openbare leven te bevorderen 42 . De Commissie zal ook regelmatig bijeenkomsten van de stakeholdersgroep organiseren om informatie te verstrekken over de toepassing van de regels.

Op EU-niveau omvat het EU-transparantieregister 43 activiteiten die door belangenvertegenwoordigers worden uitgevoerd om invloed uit te oefenen op de formulering of uitvoering van beleid of wetgeving, of op de besluitvormingsprocessen van de EU-instellingen. Burgers en belangengroepen kunnen het register inzien om een beeld te krijgen van de potentiële invloed van belangenvertegenwoordigers op beleidsmakers, waardoor een ethische en transparante belangenvertegenwoordiging wordt bevorderd. Het register wordt aangevuld met een gedragscode en met interne transparantiemaatregelen bij de EU-instellingen in verband met bijeenkomsten en andere interacties met lobbyisten 44 . Hoewel het EU-transparantieregister een ander toepassingsgebied heeft dan de voorgestelde richtlijn 45 , bestrijkt het reeds buitenlandse beïnvloedingsactiviteiten wanneer deze worden uitgevoerd door buitenlandse entiteiten zonder diplomatieke status of door entiteiten die bij de EU-instellingen lobbyen namens derde landen 46 . Wanneer de uitkomst van het overleg tussen het Europees Parlement en de Raad over de voorgestelde richtlijn duidelijk is, zal de Commissie nagaan hoe kwesties als dubbele registratie het best kunnen worden aangepakt en of er mogelijke koppelingen tussen nationale registers in het kader van de richtlijn en het transparantieregister moeten worden ontwikkeld.

De voorgestelde richtlijn zou een aanvulling vormen op de regels die van toepassing zijn op digitale diensten overeenkomstig de digitaledienstenverordening en op de regels die gelden voor aanbieders en uitgevers van reclame overeenkomstig het voorstel betreffende politieke reclame, die een verschillend toepassingsgebied hebben 47 . De in de Europese Onderzoeksruimte voorgestelde concrete preventieve maatregelen om bewustzijn over buitenlandse inmenging te creëren en om de veerkracht in de hele sector te vergroten, en die voortbouwen op de toolkit voor de bestrijding van buitenlandse inmenging op het gebied van onderzoek en innovatie 48 , hebben eveneens een aanvullend karakter. De richtlijn is ook in overeenstemming met de normen op internationaal niveau 49 . De Commissie zal ook acties ondersteunen zoals de uitwisseling van beste praktijken met betrekking tot het informeren van burgers, het opbouwen van veerkracht en het actief omgaan met de kwestie van inmenging in de Europese democratische ruimte, met inbegrip van opleiding, mediageletterdheid, bewustmaking en kritisch denken. De Commissie heeft ter ondersteuning van de administraties van de lidstaten bij het voorbereiden van hervormingen, het anticiperen op toekomstige trends en het versterken van de administratieve samenwerking ook een reeks acties opgezet 50 die democratische structuren ondersteunen. Er is ook steun voor inspanningen op nationaal niveau om hervormingen te bevorderen die democratische structuren en processen versterken 51 .

Met dit voorstel wil de Commissie bijdragen tot het vaststellen van normen, niet alleen in de EU maar ook op mondiaal niveau, voor de wijze waarop heimelijke buitenlandse invloed moet worden aangepakt op een samenhangende, evenwichtige en evenredige wijze, waarbij de grondrechten ten volle worden geëerbiedigd. Doordat de aanpak gericht is op transparantie en democratische verantwoordingsplicht en voorziet in gerichte regels die vergezeld gaan van sterke waarborgen, is er een evenwicht gevonden tussen de uitoefening van grondrechten en het algemeen belang.

Het verwerven van inzicht in en het aanpakken van het verschijnsel buitenlandse inmenging wint wereldwijd steeds meer terrein. Sommige rechtsgebieden buiten de EU — zoals Australië, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk — hebben kaders ingevoerd of zijn deze aan het voorbereiden om de transparantie van de invloed van buitenlandse regeringen te reguleren door middel van specifieke openbaarmakings- en registratievereisten die van toepassing zijn op lobbyactiviteiten namens buitenlandse regeringen.

Andere rechtsgebieden hebben “wetgeving tegen buitenlandse agenten” ingevoerd die verder reikt dan transparantievereisten en die strijdig is bevonden met de fundamentele rechten en vrijheden. Deze wetgeving heeft tot doel om de ruimte voor het maatschappelijk middenveld te beperken door bepaalde maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers — die vaak afhankelijk zijn van financiering uit het buitenland, onder meer uit de EU — te stigmatiseren en te intimideren en om hun activiteiten in te perken. Zo verleent de Russische “wetgeving inzake buitenlandse agenten” de autoriteiten feitelijk de bevoegdheid om de werkzaamheden van onafhankelijke maatschappelijke organisaties te belemmeren door middel van indringerige inspecties, rechtstreeks toezicht op programma’s en evenementen, en dreiging met ontbinding van en strafvervolging tegen organisaties die zich niet aan de regels houden en hun leden — zelfs wanneer de buitenlandse steun volledig transparant is. Het stempel “buitenlandse agent” in het kader van deze wetgeving ondermijnt niet alleen de financiële stabiliteit van een organisatie, door de hoge geldboeten die aan overtreders worden opgelegd, maar schaadt ook haar geloofwaardigheid. Het heeft namelijk de bijbetekenis van spioneren, wat weer kan aanzetten tot geweld, online en offline, tegen leden van getargete maatschappelijke organisaties. Deze “wetgeving inzake buitenlandse agenten” is uiterst ondemocratisch en is strijdig bevonden met internationale wetten en normen 52 .

Niet alle risico’s van buitenlandse inmenging houden verband met overheidsactoren. Ook sommige niet-overheidsentiteiten kunnen vergelijkbare tactieken gebruiken om acties te bevorderen die rechtstreeks indruisen tegen de EU-waarden, zoals acties die tot doel hebben om polarisatie te versterken en haat aan te wakkeren. Dit is in het bijzonder online het geval, zoals onlangs is gebleken bij een explosie van gewelddadige extremistische, haatdragende en verdeeldheid zaaiende inhoud.

De Commissie moedigt de lidstaten sterk aan om waakzaam te blijven en informatie over deze niet-overheidsentiteiten onderling en op EU-niveau te delen, zelfs als deze entiteiten niet verbonden zijn met of afhankelijk zijn van een buitenlandse regering. In overeenstemming hiermee voorziet de door de Commissie voorgestelde herschikking van het Financieel Reglement in de toevoeging van een nieuwe grond voor uitsluiting van EU-financiering wegens “het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld”. De nieuwe grond zou van toepassing zijn op middelen die worden uitgekeerd onder direct en indirect beheer, zelfs als er op nationaal niveau geen definitieve rechterlijke beslissing is gegeven. Daarnaast is de Commissie bezig met de invoering van interne maatregelen om het bewustzijn te vergroten en met de ontwikkeling van interne werkmethoden om de toetsing bij de selectie van projecten aan te scherpen 53 .

3 VERDERE ONTWIKKELING VAN HET ACTIEPLAN VOOR EUROPESE DEMOCRATIE

Het in december 2020 vastgestelde actieplan voor Europese democratie (EDAP) is erop gericht de democratieën van de EU veerkrachtiger te maken door de belangrijkste acties vast te stellen om op te treden op gebieden waarop onze systemen en burgers het kwetsbaarst zijn. Deze acties zijn bedoeld om de integriteit van verkiezingen beter te beschermen, de vrijheid en de pluriformiteit van de media te waarborgen en desinformatie te bestrijden 54 . In het actieplan wordt ook erkend dat een gezonde democratie afhankelijk is van een zinvolle en inclusieve betrokkenheid van burgers en een actief maatschappelijk middenveld, niet alleen in verkiezingstijd maar altijd, en dat betrokken, geïnformeerde en mondige burgers en een levendig maatschappelijk middenveld essentieel zijn om de veerkracht van onze democratieën te waarborgen, met inbegrip van de weerbaarheid tegen buitenlandse inmenging.

In dit hoofdstuk wordt de stand van zaken opgemaakt met betrekking tot de uitvoering van de acties in het kader van het EDAP 55 en worden gebieden aangegeven waarop de EU proactief kan zijn in het licht van bestaande en veranderende uitdagingen.

3.1    Bescherming van de integriteit van verkiezingen en bevordering van democratische participatie in de aanloop naar de Europese verkiezingen in 2024 en daarna

Vrije en eerlijke verkiezingen vormen de kern van onze democratie. Als de risico’s voor het verkiezingsproces niet worden aangepakt, kan zowel het proces zelf worden verstoord als het vertrouwen van de burgers in de eerlijkheid en integriteit van de verkiezingen worden ondermijnd.

Tezamen met deze mededeling komt de Commissie met een aanbeveling over inclusieve en veerkrachtige verkiezingsprocessen in de Europese Unie en het versterken van het Europese karakter en het efficiënte verloop van de verkiezingen voor het Europees Parlement 56 . De aanbeveling is gericht tot de lidstaten, Europese en nationale politieke partijen, stichtingen en campagneorganisaties in het kader van de voorbereiding van verkiezingen in het algemeen en met betrekking tot de aanstaande Europese verkiezingen in het bijzonder. Het doel van de aanbeveling is om hoge democratische normen voor verkiezingen in de EU te bevorderen ter ondersteuning van een hoge opkomst, inclusieve participatie, een gemakkelijke en gelijke uitoefening van het kiesrecht en een veerkrachtig verkiezingsproces. Daartoe zijn er specifieke aanbevelingen in opgenomen om de opkomst en een inclusieve participatie te bevorderen, waarbij de nadruk met name ligt op gendergelijkheid en het voorzien in de behoeften van specifieke groepen 57 .

De cyberbeveiliging van verkiezingstechnologie moet voortdurend worden versterkt. In de aanbeveling worden specifieke voorstellen uiteengezet om de beveiliging, integriteit en veerkracht van verkiezingen en verkiezingsgerelateerde entiteiten en infrastructuur te waarborgen in het licht van de vereisten van de herziene richtlijn houdende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie (NIS2-richtlijn) 58 en de richtlijn betreffende de weerbaarheid van kritieke entiteiten 59 . Voortbouwend op een eerste ervaring van 2019 60 is op 21 november 2023 een nieuwe simulatieoefening op EU-niveau gehouden, waaraan werd deelgenomen door de Commissie, het Europees Parlement, het EU-Agentschap voor cyberbeveiliging en de lidstaten. De NIS-samenwerkingsgroep moet ook het compendium over cyberbeveiliging van verkiezingstechnologie blijven toetsen om ervoor te zorgen dat het gelijke tred houdt met het veranderende dreigingslandschap.

De opzettelijke en gecoördineerde manipulatie van de informatieomgeving door buitenlandse overheidsactoren vormt niet alleen een direct risico voor de verkiezingsinfrastructuur, maar vormt ook een bedreiging voor de democratie en de veiligheid. Er zijn talrijke meldingen ontvangen van grootschalige gecoördineerde inspanningen waarbij verschillende tactieken, technieken en procedures worden gecombineerd. Het gaat daarbij onder meer om het gebruik van nepaccounts op sociale media om informatie te “liken”, te delen of daarop te reageren om de zichtbaarheid ervan kunstmatig te vergroten, het verspreiden van desinformatie, onder meer door gemanipuleerde audiovisuele inhoud zoals deepfakes 61 , of het op ondoorzichtige wijze targeten van kiezers om hen te beïnvloeden en de uitslag van verkiezingen te manipuleren. Daarnaast kan informatiemanipulatie voorkomen in combinatie met activiteiten op andere terreinen, zoals cyberdreigingen in het geval van hack-and-leakoperaties. De aanbeveling voorziet daartoe, voortbouwend op de Eurobarometer-gegevens, in een reeks maatregelen ter bescherming van verkiezingsgerelateerde informatie tegen manipulatie en desinformatie 62 .

Een vrij en eerlijk democratisch debat berust op wettigheid en fair play. Overheidsinstanties kunnen om redenen van nationale veiligheid onder bepaalde voorwaarden surveillance-instrumenten gebruiken, maar het gebruik van spyware om politiek voordeel te behalen is iets geheel anders. In de aanbeveling wordt benadrukt dat surveillance-instrumenten nooit mogen worden gebruikt voor inmenging in het democratische debat en dat de inzet van deze instrumenten om politieke actoren en journalisten te targeten voor politiek gewin onaanvaardbaar is. De Commissie heeft altijd duidelijk gemaakt dat het begrip nationale veiligheid moet worden geïnterpreteerd overeenkomstig de criteria van de EU-jurisprudentie. In de landenhoofdstukken van het verslag over de rechtsstaat wordt deze kwestie behandeld voor zover het de werking van institutionele controlemechanismen betreft. Er zijn ook sterke waarborgen tegen het gebruik van spyware tegen media, journalisten en hun families opgenomen in het voorstel voor een Europese verordening mediavrijheid 63 . Het Europees Parlement heeft samen met een onderzoekscommissie een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar spyware opgezet om het gebruik van Pegasus en gelijkwaardige surveillancespyware (PEGA-commissie) te onderzoeken. In zijn resolutie van juni 2023 heeft het Parlement het illegale gebruik van spyware krachtig veroordeeld en opgeroepen tot actie op zowel nationaal als EU-niveau 64 . De Commissie werkt aan een niet-wetgevend initiatief waarin de grenzen en de wisselwerking tussen het EU-recht, met name het acquis inzake gegevensbescherming en privacy, en de nationale veiligheid worden verduidelijkt 65 .

Andere aanbevelingen zijn onder meer het gebruik van campagnetoezeggingen en gedragscodes door politieke partijen om de integriteit van verkiezingen en eerlijke campagnevoering te bevorderen, inspanningen om de transparantie van politieke reclame te waarborgen en bevordering van verkiezingswaarneming als een doeltreffend middel om burgers aan te moedigen om actief deel te nemen aan het verkiezingsproces en om het vertrouwen van het publiek in verkiezingen te verbeteren. Om de risico’s van heimelijke buitenlandse invloed te beperken, wordt in de aanbeveling ook ingegaan op de financiering van politieke partijen en stichtingen, onder meer door middel van heimelijke donaties, die is bedoeld om het gelijke speelveld in het verkiezingsproces te verstoren.

De aanbeveling bouwt voort op de beslissende stappen die de Commissie sinds 2020 heeft ondernomen om de geconstateerde leemten op te vullen en om ervoor te zorgen dat burgers hun eigen oordeel kunnen vormen en electorale keuzes kunnen maken in een publieke ruimte waar een veelheid aan meningen kan worden uitgedrukt, vrij van binnenlandse of buitenlandse inmenging.

Wat de digitale ruimte betreft, zijn in de regels van de digitaledienstenverordening 66 de verantwoordelijkheden vastgesteld die onlineplatforms en zoekmachines hebben bij het aanpakken van de risico’s in verband met het maatschappelijk debat en verkiezingsprocessen en die uit de werking, de opzet of het gebruik van hun diensten voortvloeien, onder meer door middel van desinformatie, niet-authentiek gebruik of tactieken waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatig gegenereerde inhoud. De regels voorzien ook in meer transparantie en ondersteunen mensen om met kennis van zaken beslissingen te nemen over de informatie die zij online zien. Daarnaast zal de verordening betreffende transparantie en gerichte politieke reclame 67 de publieke controle en de verantwoordingsplicht met betrekking tot politieke reclamediensten verbeteren, onder meer door middel van een Europees openbaar register voor online politieke advertenties, en zal zij voorzien in striktere voorwaarden voor het gebruik van persoonsgegevens voor de targeting en aanlevering van politieke advertenties. Om het risico van buitenlandse inmenging aan te pakken, zal de verordening ook de sponsoring van politieke reclame door niet-EU-actoren drie maanden voor verkiezingen of referenda verbieden. De rol van Europese politieke partijen en politieke fracties bij de Europese verkiezingen wordt eveneens erkend. In 2021 kwam de Commissie ook met een voorstel voor een herziening van de regels inzake het statuut en de financiering van Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen 68 . Het voorstel is erop gericht Europese politieke partijen meer mogelijkheden te bieden om hun rol bij het opbouwen en onderhouden van een echt Europese politieke ruimte te vervullen en tegelijkertijd hun activiteiten te beschermen tegen buitenlandse inmenging. De handhaving van deze regels is een topprioriteit voor de Commissie. Wat de digitaledienstenverordening betreft, houdt de Commissie toezicht op en handhaaft zij de toepassing van de regels door zeer grote onlineplatforms en zoekmachines.

Het organiseren van nationale verkiezingen is een bevoegdheid van de lidstaten, maar is gebaseerd op internationale normen en wordt geregeld in dit bredere kader van het EU-recht. De versterkte wederzijdse steun en samenwerking tussen de lidstaten is inmiddels goed tot stand gekomen en gebaseerd op het werk van organen zoals het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen, evenals op de structuren van de EU voor de bevordering van informatiebeveiliging en de aanpak van desinformatie. Ter voorbereiding van de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft de Commissie in oktober 2023 een evenement op hoog niveau over verkiezingen georganiseerd, waarbij de lidstaten, EU-instellingen, ngo’s en de academische wereld werden samengebracht om ideeën te opperen over de ondersteuning van de opkomst, de weerbaarheid van de kiesstelsels, en eerlijke en inclusieve verkiezingen in de hele Unie.

In januari 2022 werd een gezamenlijk mechanisme voor de weerbaarheid van verkiezingsprocessen ingevoerd om in de lidstaten capaciteit op te bouwen om risico’s voor verkiezingen aan te pakken door middel van uitwisselingen tussen deskundigen, met name over desinformatie en cybergerelateerde dreigingen. Het mechanisme is ook gebruikt ter ondersteuning van de samenstelling van het compendium over e-stemmen en andere ICT-praktijken 69 en ter aanvulling van gerichte uitwisselingen over de wijze waarop gelijke behandeling en evenwichtige berichtgeving in de media tijdens verkiezingen kunnen worden gewaarborgd. Uitwisselingen tussen nationale parlementen kunnen eveneens een waardevolle manier zijn om ervaringen te delen, en de Commissie zal deze uitwisselingen ondersteunen.

In de afgelopen jaren heeft de EU haar methode voor externe verkiezingswaarneming verfijnd, onder meer door middel van op internationale normen gebaseerde gemeenschappelijke richtsnoeren die haar in staat stellen om nieuwe technologieën in het verkiezingsproces te blijven gebruiken. Goede praktijken worden regelmatig besproken in het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen en in de context van de Verklaring inzake de beginselen voor internationale verkiezingswaarneming.

De EU handelt niet alleen. In het kader van het EDAP heeft de Commissie haar inspanningen voortgezet om in derde landen veerkracht te helpen opbouwen, om samenlevingen en overheden beter uit te rusten met de middelen om te reageren op gemeenschappelijke externe bedreigingen van het democratische proces. Deze inspanningen vormen een prioriteit van het uitbreidingsbeleid van de EU 70 . De EU faciliteert ook de internationale samenwerking inzake verkiezingsaangelegenheden tussen EU-netwerken, partnerlanden en internationale organisaties zoals de Raad van Europa, de Unesco en de OVSE 71 . De Europese Dienst voor extern optreden voert verkiezingswaarnemingsmissies uit in nauwe coördinatie met andere internationale en regionale waarnemingsorganisaties. Deze activiteiten worden aangevuld met specifieke steun aan overheden, het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke media om weerbaarheid tegen buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging (FIMI) te helpen opbouwen en om FIMI te voorkomen, te ontmoedigen en erop te reageren, onder meer op basis van inzichten in de wijze waarop FIMI is gebruikt in het kader van verkiezingen. De EU-actie omvatte ook deelname aan de twee “Summits for Democracy” 72 en financiële steun voor capaciteitsopbouw en hervorming van het kiesstelsel, onder meer in de landen in de onmiddellijke nabijheid van de EU 73 .

3.2Versterking van de vrijheid en pluriformiteit van de media

De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft ook op dramatische wijze de essentiële rol duidelijk gemaakt die journalisten spelen bij het informeren van burgers over de realiteit ter plekke. De Russische autoriteiten treden stelselmatig hard op tegen en oefenen censuur uit op onafhankelijke media, die essentieel blijven om propaganda te bestrijden.

In het kader van het EDAP zijn de inspanningen van de EU ter bescherming van de mediavrijheid en ter bestrijding van desinformatie twee kanten van dezelfde medaille. Als onderdeel van deze visie heeft de Commissie belangrijke nieuwe initiatieven voorgesteld om de veiligheid van journalisten te verbeteren 74 en om journalisten, mensenrechtenverdedigers en anderen te beschermen tegen onrechtmatige gerechtelijke procedures tegen publieke participatie (SLAPP’s) 75 . De anti-SLAPP-richtlijn voorziet in een systeem van krachtige procedurele waarborgen voor grensoverschrijdende SLAPP-zaken, die rechtbanken in staat stellen om misbruik van procesrecht aan te pakken en die afschrikkend werken ten aanzien van potentiële nieuwe SLAPP-zaken. De richtlijn bevat regels op grond waarvan dergelijke zaken vroegtijdig kunnen worden afgewezen en die voorzien in doeltreffende rechtsmiddelen voor SLAPP-slachtoffers. De regels vormen samen met de bijbehorende aanbeveling een sterk pakket maatregelen ter bestrijding van SLAPP’s en ter bescherming van de publieke participatie en de vrijheid van meningsuiting in de EU. De Commissie heeft ook voorgesteld om bepaalde aspecten van nationale regels in verband met mediadiensten te harmoniseren in het kader van de Europese verordening mediavrijheid. Het voorstel beoogt de gefragmenteerde nationale regelgevingsbenaderingen op het gebied van de vrijheid en de pluriformiteit van de media en de redactionele onafhankelijkheid aan te pakken en om het vrij aanbieden van mediadiensten op de interne markt te waarborgen. In het voorstel wordt ook de aandacht gevestigd op de onafhankelijkheid en de stabiele financiering van publieke media, evenals op transparantie inzake media-eigendom en transparantie bij de toewijzing van overheidsreclame, twee belangrijke doelstellingen in het kader van het EDAP. Volgens de nieuwe bepalingen zouden de lidstaten ook moeten kijken naar het effect van nationale maatregelen en mediaconcentraties op de vrijheid en de pluriformiteit van de media. Wat de verspreiding van media-inhoud in de onlineomgeving betreft, bouwt het voorstel voor een Europese verordening mediavrijheid voort op het bij de digitaledienstenverordening vastgestelde horizontale kader.

De Commissie beoordeelt de vrijheid en pluriformiteit van de media ook in haar jaarlijkse verslag over de rechtsstaat. In het verslag wordt in detail ingegaan op de ontwikkelingen in de lidstaten wat betreft onderwerpen zoals de onafhankelijkheid van nationale regulerende instanties voor de media, de transparantie van media-eigendom, de eerlijkheid en transparantie van overheidsreclame, het bestuur van de publieke media en de bestaande kaders voor het waarborgen van de veiligheid van journalisten. Deze exercitie is gebaseerd op een permanente dialoog met de betrokken autoriteiten van de lidstaten en belanghebbenden en heeft geleid tot een aantal hervormingen op nationaal niveau 76 .

De financiële duurzaamheid van de media is een belangrijke factor voor redactionele integriteit en onafhankelijkheid van de media 77 . De Commissie heeft haar steun voor de veerkracht van de media sinds de goedkeuring van het actieplan voor de media en de audiovisuele sector (MAAP) in december 2020 78 opgevoerd, met name met maatregelen die particuliere investeringen in nieuwsmedia stimuleren. Volgens het MAAP moeten acties en steun voor de nieuwsmediasector worden gebundeld door de toegang tot leningen te verbeteren, de samenwerking van de media te versterken en de totstandbrenging en invoering van een gegevensruimte voor media voor te stellen.

De Commissie heeft ook de financiering van nieuwsmediaorganisaties versterkt. In het kader van het programma Creatief Europa 2021-2027 is ongeveer 75 miljoen EUR uitgetrokken voor projecten en initiatieven ter ondersteuning van de mediapluriformiteit, de journalistiek en de mediageletterdheid. De acties omvatten de monitoring van de mediapluriformiteit en de ondersteuning van mediaraden, van een mechanisme voor snelle respons op schendingen van de pers- en mediavrijheid en van specifieke sectoren zoals onderzoeksjournalistiek of lokale berichtgeving. Aangezien de vraag naar financiering de beschikbare middelen in het kader van Creatief Europa overtreft, zal de Commissie blijven zoeken naar manieren om deze sectoren te ondersteunen 79 .

De EU versterkt de ondersteuning en bescherming van de mediavrijheid niet alleen binnen de EU, maar ook daarbuiten. De aandacht gaat daarbij in het bijzonder uit naar de buurlanden 80 . In de context van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft de EU financiering ter ondersteuning van journalisten en de media in Oekraïne toegewezen voor een bedrag van 30 miljoen EUR. De steun voor Russische onafhankelijke media is ook verhoogd en moet op lange termijn worden gehandhaafd 81 .

Het Europees Parlement en de Raad hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over de voorgestelde anti-SLAPP-richtlijn. Naar verwachting zullen de medewetgevers op korte termijn ook een akkoord bereiken over de Europese verordening mediavrijheid. De uitvoering en handhaving van de nieuwe regels zullen belangrijke vervolgstappen zijn. De lidstaten moeten ook blijven werken aan de volledige uitvoering van de aanbeveling over de veiligheid van journalisten en de anti-SLAPP-aanbeveling. Verscheidene gevallen van onrechtmatige rechtszaken die door of namens derde landen zijn aangespannen, benadrukken eveneens het belang van sterke EU-brede regels om SLAPP’s te beteugelen en de democratische ruimte te beschermen.

3.3Bestrijding van desinformatie en buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging

De bescherming van de democratieën van Europa tegen de dreigingen en schadelijke gevolgen van desinformatie, informatiemanipulatie en inmenging, met name door buitenlandse actoren, was de afgelopen jaren een prioriteit van de EU 82 .

Dergelijke manipulatieve beïnvloedingsoperaties en desinformatiecampagnes zijn bedoeld om het democratische debat te ondermijnen en de maatschappij verder te verdelen. Deze operaties worden doorgaans goed gefinancierd, door de overheid gesteund en door vijandige actoren uitgevoerd en vormen als zodanig een veiligheidsdreiging voor de democratieën van de EU 83 . De Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft het risico voor de Europese informatieruimte benadrukt en vergroot. Het Kremlin is in toenemende mate betrokken bij desinformatiecampagnes en buitenlandse inmengingsoperaties en gebruikt deze als een strategisch en gecoördineerd instrument om de veiligheid en de democratie te bedreigen en zijn aanvalsoorlog te ondersteunen 84 . Het conflict in het Midden-Oosten na de terroristische aanvallen van Hamas in Israël heeft ook geleid tot wijdverbreide desinformatie- en haatcampagnes 85 . Dit wordt nog verergerd door de digitalisering, met inbegrip van de ontwerpkenmerken van onlineplatforms die de verspreiding van desinformatie met een ongekende snelheid en efficiëntie mogelijk maken, evenals door nieuwe instrumenten op basis van artificiële intelligentie die kunnen worden gebruikt door kwaadwillende actoren.

In een recente Eurobarometer-enquête beantwoordde 35 % van de respondenten de vraag hoe vaak zij meenden aan desinformatie te worden blootgesteld met “vaak” of “zeer vaak”, en 33 % antwoordde met “soms”. De respondenten beschouwden online sociale netwerken als het voornaamste medium via welk zij het vaakst werden getarget (64 %), gevolgd door televisie (36 %), onlinekranten en -tijdschriften (22 %) en websites voor het delen van video’s (21 %) 86 .

In het kader van het EDAP heeft de EU haar inspanningen opgevoerd om zowel binnen als buiten de EU beter op dit nieuwe en veranderende dreigingslandschap te kunnen reageren. De bestaande samenwerking is versterkt binnen de Commissie, tussen de EU-instellingen en de EU-diensten en daarbuiten. Daarbij zijn relevante belanghebbenden uit het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en de particuliere sector betrokken, evenals internationale partners. De EU heeft haar strategische communicatierespons op desinformatie versterkt door middel van het Commissienetwerk tegen desinformatie. Het door de EDEO beheerde systeem voor snelle waarschuwingen is gemeenschappelijk situationeel bewustzijn blijven verschaffen en doeltreffende benaderingen voor het reageren op de dreiging van FIMI 87  blijven delen met lidstaten, EU-instellingen en internationale partners. De initiatieven omvatten opsporing, actieve “prebunking” (weerlegging op voorhand) en ontkrachting en gerichte campagnes voor de aanpak van de COVID-19-pandemie, evenals een uitgebreide en continue reactie op door de Russische staat gefinancierde desinformatie rond zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne 88 . De resultaten zijn tot uiting gekomen in de doeltreffendheid waarmee uitdagingen sneller en op meer gecoördineerde wijze kunnen worden aangepakt. Dit heeft ook een bredere bijdrage geleverd aan de democratische veerkracht. 

De internationale samenwerking is versterkt met steun voor het snellereactiemechanisme van de G7 89 en de nauwe samenwerking met de NAVO is voortgezet, waarbij FIMI wordt aangemerkt als een van de belangrijkste veiligheidsbedreigingen voor de samenwerking tussen de EU en de NAVO 90 . De Handels- en Technologieraad EU-VS en de verklaring van de topontmoeting EU-VS van oktober 2023 hebben een nieuwe impuls gegeven aan de nauwe trans-Atlantische samenwerking in verband met de dreiging, met name om vooruitgang te boeken bij de strategische samenwerking en om de interoperabiliteit van de aanpak ter bestrijding van FIMI te verbeteren 91 . De EU heeft ook op doeltreffende wijze gebruikgemaakt van haar diplomatieke instrumenten om FIMI en buitenlandse inmenging tegen te gaan, met name door beperkende maatregelen vast te stellen ten aanzien van personen en mediakanalen die zich na de aanvalsoorlog tegen Oekraïne bezighielden met informatiemanipulatie en inmenging. Deze maatregelen zijn aangevuld met de ontwikkeling van een versterkte EU-toolbox voor het tegengaan van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging (FIMI) 92 , die een gemeenschappelijk analytisch kader en een gemeenschappelijke methode biedt om stelselmatig bewijsmateriaal inzake FIMI-incidenten te verzamelen om het inzicht in de voor manipulatie en inmenging gebruikte tactieken, technieken en procedures te helpen verbeteren 93 . Deze toolbox vormt een aanvulling op het werk van de StratCom-taskforces van de EDEO om het bewustzijn te vergroten en capaciteit op te bouwen, EU-delegaties te ondersteunen en contacten te leggen met het maatschappelijk middenveld. De doelstelling is om het voor FIMI-actoren zoals Rusland en China moeilijker te maken om de informatieomgevingen van de EU en haar buurlanden te manipuleren 94 .

Een centraal onderdeel van de aanpak door de Commissie van de bestrijding van desinformatie zijn haar inspanningen voor een grotere verantwoordingsplicht voor onlineplatforms. 52 % van de Europeanen vindt dat onlineplatforms meer moeten doen om de verspreiding van valse en misleidende informatie te voorkomen 95 . De digitaledienstenverordening verplicht aanbieders van zeer grote onlineplatforms en zeer grote onlinezoekmachines om regelmatig een beoordeling uit te voeren van de systeemrisico’s die hun diensten voor de samenleving kunnen inhouden, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting, of van het risico dat hun diensten worden gebruikt als een instrument voor desinformatiecampagnes, niet in de laatste plaats met het oog op de bescherming van verkiezingsprocessen 96 . Als een belangrijke manier om dergelijke risico’s te beperken 97 , worden zij uitgenodigd om deel te nemen aan het opstellen van vrijwillige gedragscodes en crisisprotocollen. Een voorbeeld is de ambitieuze nieuwe praktijkcode betreffende desinformatie, die in juni 2022 is ondertekend door een breed scala aan ondertekenaars 98 . Belangrijk is dat aan de code ook een solide monitoringkader en een transparantiecentrum verbonden zijn om transparantie en verantwoordingsplicht te waarborgen. In januari en september 2023 hebben de ondertekenaars van de code, waaronder onlineplatforms, verslag uitgebracht over de geboekte vooruitgang. Daarmee is een ongekende hoeveelheid informatie verstrekt over de wijze waarop zij hun verbintenissen ter bestrijding van desinformatie uitvoeren.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024 onderhoudt de Commissie een dialoog en samenwerking met onlineplatforms en andere ondertekenaars van de code. Daarnaast zijn de werkzaamheden in het kader van de code ook gericht op het aanpakken van de mogelijke schadelijkheid van de nieuwe AI-gestuurde tools die kunnen worden gebruikt bij campagnes van desinformatie en buitenlandse inmenging. Afronding van de onderhandelingen over de voorgestelde AI-verordening is een prioriteit in dit verband, aangezien deze verordening zou voorzien in de noodzakelijke waarborgen en transparantie ten aanzien van het gebruik van AI 99 .

Om burgers in staat te stellen om met kennis van zaken beslissingen te nemen, ondersteunt de Commissie een breed scala aan innovatieve projecten ter bestrijding van desinformatie in het kader van verschillende EU-programma’s, met name projecten van maatschappelijke organisaties en onderwijs- en opleidingsinstellingen of projecten waarbij journalisten betrokken zijn, om de media- en digitale geletterdheid te bevorderen en burgers te helpen om desinformatie te herkennen, zowel binnen als buiten de EU 100 . In het kader van het actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027) heeft de Commissie richtsnoeren voor leerkrachten en onderwijsactoren gepubliceerd inzake het aanpakken van desinformatie en het bevorderen van digitale geletterdheid via onderwijs en opleiding 101 . Ook hebben zowel Erasmus+ als het Europees Solidariteitskorps financiering beschikbaar gesteld voor basisprojecten ter bevordering van mediageletterdheid 102 .

Daarnaast heeft de EU door de gemeenschap geleide initiatieven ter bestrijding van desinformatie ondersteund met versterkt feitenonderzoek, onder meer door de oprichting van het Europees Waarnemingscentrum voor digitale media (EDMO) 103 en de ontwikkeling van de Europese code van normen voor onafhankelijke organisaties voor feitenonderzoek 104 . Dit is nuttig gebleken bij de bestrijding van desinformatie in verband met de aanvalsoorlog tegen Oekraïne 105 . In het kader van zijn bredere missie ter bestrijding van desinformatie heeft het EDMO een speciale taskforce voor de Europese verkiezingen opgezet om in een vroeg stadium signalen te kunnen herkennen van potentieel gevaarlijke desinformatiecampagnes die zich over de hele EU kunnen verspreiden en om specifieke activiteiten voor mediageletterdheid te coördineren. De taskforce 106 zal zijn expertise ook aan Europese instellingen ter beschikking stellen in het kader van de voorbereiding van de Europese verkiezingen.

Daarnaast werkt de hoge vertegenwoordiger aan een verdere versterking van de samenlevingsbrede aanpak van informatiedeling in de vorm van een centrum voor informatie-uitwisseling en -analyse over buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging (FIMI). Dit centrum maakt integraal deel uit van de FIMI-toolbox voor een versterking van het gemeenschappelijk situationeel bewustzijn en een verdere ontwikkeling van de gemeenschappelijke methodologie voor het verzamelen van systematisch bewijsmateriaal inzake FIMI. De toolbox voorziet in een betrouwbaar kader voor de uitwisseling van informatie tussen de relevante belanghebbenden en brengt ook de gemeenschap van verdedigers samen om stelselmatig informatie over FIMI-incidenten te verzamelen en te delen. Hiermee wordt ook gevolg gegeven aan het pleidooi in het strategisch kompas voor veiligheid en defensie voor een FIMI-gegevensruimte. De Commissie zal ook haar eigen capaciteit voor de opsporing, monitoring, analyse en aanpak van desinformatieactiviteiten blijven versterken, zowel op nationaal als op EU-niveau. In het kader van Horizon Europa is meer dan een derde van de steun van ruim 300 miljoen EUR voor onderzoek op het gebied van democratie ingezet voor onderzoek en innovatie om buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging, en andere ongepaste invloeden op de politieke besluitvorming, beter te kunnen opsporen en begrijpen 107 . In de toekomst zou het belangrijk zijn om dit ambitieniveau te handhaven en de geleerde lessen te benutten.

Actoren uit het maatschappelijk middenveld spelen een voortrekkersrol bij de bestrijding van desinformatie en de opsporing van buitenlandse inmenging, onder meer via basisinitiatieven en het werk van de deskundigengemeenschap om FIMI en desinformatie te analyseren en tegen te gaan. Een sterke betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld is van essentieel belang voor een snelle en efficiënte beoordeling van het voortdurend veranderende dreigingslandschap, de actoren en de instrumenten die zij gebruiken. De Commissie zal het werk van de onafhankelijke gemeenschap van EDMO-hubs blijven ondersteunen. Onderzoek en bewustmaking waren toegespitst op desinformatie en buitenlandse inmenging binnen de EU. Daarbij werd met name gebruikgemaakt van de gegevens die waren gegenereerd door de praktijkcode betreffende desinformatie en van de bepalingen van deze code inzake transparantie en toegang tot gegevens. Ter ondersteuning van het feitenonderzoek bij de uitvoering van de praktijkcode en ter waarborging van hoge professionele normen en de onafhankelijkheid van factcheckers, zal de Commissie ook opleidingsactiviteiten blijven financieren ter versterking van de beroepsintegriteitscode van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

3.4Inclusieve maatschappelijke betrokkenheid en burgerparticipatie voor Europese democratische veerkracht

Versterking van de banden tussen mensen en de democratische instellingen die hen dienen en vertegenwoordigen, vormt de basis voor democratische veerkracht. Een sterke, veilige en stimulerende ruimte voor het maatschappelijk middenveld en betrokken, geïnformeerde en mondige burgers zijn een essentiële garantie voor de veerkracht van onze democratieën, zowel tijdens verkiezingen als op andere momenten 108 . In de recente Eurobarometer gaven bijna negen van de tien respondenten (87 %) aan dat zij het maatschappelijk middenveld (verenigingen, ngo’s) belangrijk vonden voor het bevorderen en beschermen van de democratie en de gemeenschappelijke waarden, onder meer wat betreft het stimuleren van een goed geïnformeerd en pluralistisch democratisch debat. Uit de gegevens blijkt ook dat meer dan de helft van de respondenten meent dat de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties bij het besluitvormingsproces moet worden vergroot op nationaal niveau (56 %) en Europees niveau (54 %). Ongeveer twee derde van de respondenten staat positief tegenover een grotere betrokkenheid van burgers bij het beleidsvormingsproces op nationaal niveau (68 %) en Europees niveau (66 %) 109 .

Het geven van meer zeggenschap aan burgers en maatschappelijke organisaties en het aan hen verstrekken van passende instrumenten voor maatschappelijke betrokkenheid zijn horizontale prioriteiten in de verschillende pijlers van het EDAP, alsook in het Handvest en de verslagen over de rechtsstaat. Er is ook een breed scala aan financieringsmogelijkheden geboden om burgerparticipatie, maatschappelijke betrokkenheid en vertrouwen in de democratie te stimuleren, met name in het kader van de EU-programma’s. Daarbij valt te denken aan het programma “Burgers, gelijkheid, rechten en waarden” en aan de programma’s Creatief Europa, Erasmus+ en Horizon Europa. In het kader van het instrument voor technische ondersteuning 110 is ook technische bijstand verleend voor administratieve hervorming in de lidstaten om bij overheidsdiensten en overheidsinstanties capaciteit op te bouwen voor participatiepraktijken. De opname van burgerparticipatie in de ontwikkeling en uitvoering van beleid was ook een van de prioriteiten in het kader van het partnerschapsbeginsel van het EU-cohesiebeleid 111 . De Conferentie over de toekomst van Europa heeft duidelijk gemaakt hoe burgerparticipatie in de beleidsvorming kan worden versterkt door de invoering van overlegprocessen. Zij heeft ook bijgedragen tot het stimuleren van de democratische veerkracht, wat heeft geleid tot de uitvoering van een nieuwe fase van burgerparticipatie met de opname van Europese burgerpanels in de beleidsvorming van de Europese Commissie.

Daarnaast is er ook steeds meer steun en financiering in het kader van EU-programma’s toegewezen aan de bevordering van media- en digitale geletterdheid. Daarbij worden mensen van alle leeftijden voorzien van de instrumenten om hun weg te vinden in de huidige informatie- en mediaomgeving, om verschillende soorten media en de werkwijze ervan te identificeren en om een kritisch inzicht te verwerven in verschillende soorten media, waaronder sociale netwerken, zodat zij met kennis van zaken beslissingen kunnen nemen. Nu de mogelijkheden om online actief te zijn toenemen en steeds meer gemeengoed worden, kunnen online haatzaaiende uitlatingen mensen ervan weerhouden om hun mening te uiten en aan onlinediscussies deel te nemen. Het bevorderen van een respectvolle, stimulerende en veiligere omgeving om hun standpunten kenbaar te maken is een prioriteit. Daartoe heeft de Commissie een voorstel gedaan voor een initiatief om de lijst van EU-misdrijven uit te breiden tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven 112 . Dit initiatief zal een aanvulling vormen op het regelgevingskader van de digitaledienstenverordening, het kaderbesluit betreffende de bestrijding van bepaalde vormen en uitingen van racisme en vreemdelingenhaat door middel van het strafrecht 113 en de inspanningen in het kader van de gedragscode voor de bestrijding van illegale haatzaaiende uitlatingen op het internet 114 .

Nieuwe en zinvolle methoden voor participatie en betrokkenheid van en overleg met burgers van alle generaties kunnen representatieve democratieën versterken. Deze vormen van participatie bieden burgers aanvullende manieren om actief deel te nemen aan het democratische debat en om bij te dragen aan de beleidsvorming, rekening houdend met de constitutionele tradities en specifieke kenmerken van de lidstaat. De ervaringen met de participatie- en overlegdemocratie, zowel op lokaal als op nationaal en pan-Europees niveau, tonen aan dat deze praktijken kunnen helpen om de bestaande kloven tussen burgers en besluitvormers te overbruggen en om diverse groepen mensen samen te brengen om collectieve aanbevelingen te ontwikkelen. Voortbouwend op de Conferentie over de toekomst van Europa zijn er nieuwe manieren ontwikkeld om ervoor te zorgen dat burgers nauwer bij EU-beleidsvorming worden betrokken 115 . Deze vormen van betrokkenheid zijn een aanvulling op gevestigde praktijken om burgers te betrekken bij beleidsvormingsprocessen op EU-niveau, zoals het raadplegingen van het publiek en belanghebbenden, regelmatige dialogen met belanghebbenden, of regels inzake transparantie en toegang tot informatie en documenten. Om de participatie van belanghebbenden in verschillende beleidsvormingsstadia te versterken, heeft de Commissie richtsnoeren voor betere regelgeving vastgesteld waarin wordt uiteengezet welke beginselen zij volgt bij de voorbereiding van nieuwe initiatieven en voorstellen en bij de evaluatie en monitoring van de uitvoering van bestaande wetgeving 116 .

Onderwijs speelt een belangrijke rol om de betrokkenheid en participatie van burgers en de verbondenheid met democratische waarden te versterken. De bevordering en bescherming van Europese democratische waarden is een centraal aspect van de in 2022 vastgestelde Europese strategie voor universiteiten, aangezien instellingen voor hoger onderwijs bijdragen aan de bevordering van actief burgerschap, verdraagzaamheid, gelijkheid en diversiteit, openheid en kritisch denken. Erasmus+ (2021-2027) bevordert de burgerparticipatie bij het democratische leven in Europa via meerdere financieringsstromen, in de EU-lidstaten en daarbuiten. De bevordering van een inclusieve, participerende democratie is een van de basisbeginselen van de EU-strategie voor jongeren (2019-2027) 117 . In het Burgerschapspakket van 2023 wordt het belang erkend van burgerschapsvorming, met inbegrip van het bewustzijn van de rechten van EU-burgers 118 , van kiezerseducatie ter bevordering van politieke participatie en van het opbouwen van weerbaarheid tegen desinformatie onder burgers.

Maatschappelijke organisaties zijn een van de belangrijkste pijlers van een functionerende democratie. Deze organisaties fungeren als waakhond voor democratische grondslagen en instellingen. Zij roepen regeringen ter verantwoording en helpen om de grondrechten en de rechtsstaat te beschermen en te bevorderen door individuen en gemeenschappen bij te staan en hun belangen te helpen behartigen. Ook stellen zij mensen in staat om deel te nemen aan aangelegenheden van openbaar belang en helpen zij in het algemeen om zinvolle publieke participatie te versterken.

De Commissie werkt bij de beleidsvorming op vele fronten samen met maatschappelijke organisaties. Raadpleging en dialoog stellen maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers in staat om hun standpunten over de wetgeving en het beleid van de EU kenbaar te maken. De portaalsite “Geef uw mening” is het centrale punt voor raadpleging 119 en maakt het voor alle belanghebbenden mogelijk om aan initiatieven bij te dragen voor en na de vaststelling ervan 120 . Maatschappelijke organisaties maken deel uit van het partnerschap met regionale en lokale overheden en economische en sociale partners, waardoor zij hun invloed kunnen doen gelden tijdens de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van door de EU gefinancierde cohesiebeleidsprogramma’s.

De Commissie heeft ook regelmatige dialogen met actoren van het maatschappelijk middenveld op verschillende beleidsterreinen ingesteld die voorzien in een doeltreffendere communicatie over en betrokkenheid bij de beleidsvorming. De structurele dialoog met het maatschappelijk middenveld verloopt door middel van fora en platforms die een breed scala aan beleidsterreinen bestrijken 121 . De vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten zijn belangrijke lokale actoren voor burgerparticipatie. Zij hebben duizenden evenementen georganiseerd, variërend van burgerdialogen tot ad hoc-participatieve evenementen, met name tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa. In het kader daarvan zijn in de lidstaten meer dan 6 000 evenementen met in totaal meer dan 700 000 deelnemers georganiseerd. Dit kan met andere initiatieven worden uitgebreid en aangevuld om contacten te leggen met het lokale niveau 122 .

Bescherming, ondersteuning en versterking van de positie van maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers vormt de kern van de inspanningen van de EU voor een bloeiende ruimte voor het maatschappelijk middenveld, zoals wordt onderstreept in het jaarverslag 2022 over de toepassing van het Handvest van de grondrechten 123 . In het verslag wordt benadrukt dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers werken in een stimulerende, veilige en ondersteunende omgeving. In het verslag over de rechtsstaat 2022 wordt uiteengezet hoe de werking van maatschappelijke organisaties zonder ongerechtvaardigde inmenging gebaseerd is op de jurisprudentie van de EU 124 en Europese normen 125 . In de verslagen wordt een overzicht gegeven van de stappen die in de lidstaten zijn ondernomen om de situatie voor maatschappelijke organisaties te verbeteren. Voorbeelden zijn onder meer het vereenvoudigen van registratieprocedures, het opzetten van structuren voor bijstand aan maatschappelijke organisaties en het herzien van de regels inzake de werking en de toegang tot financiering van maatschappelijke organisaties. In het verslag over de rechtsstaat 2022 en 2023 worden specifieke aanbevelingen gedaan aan een aantal lidstaten. Daarnaast heeft de Commissie in september 2023 een voorstel ingediend voor een wetgevingsinitiatief inzake grensoverschrijdende activiteiten van verenigingen 126 , dat tot doel heeft de belemmeringen op de interne markt weg te nemen om verenigingen op die markt te laten gedijen en dat een aanvulling zal vormen op de maatregelen in het kader van het huidige pakket.

Om de burgerparticipatie verder te bevorderen en om maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers in staat te stellen aan beleidsvorming deel te nemen en andere maatregelen op EU-niveau aan te vullen, komt de Commissie met een aanbeveling over het bevorderen van betrokkenheid en effectieve participatie van burgers en maatschappelijke organisaties bij processen voor de vorming van overheidsbeleid 127 . De aanbeveling heeft tot doel de participatie van burgers en maatschappelijke organisaties bij de vorming van overheidsbeleid te bevorderen en de democratische veerkracht in de Unie te helpen opbouwen. De aanbeveling heeft ook tot doel de bevordering van burgerparticipatie, de bescherming van democratieën en de eerbiediging van grondrechten in de lidstaten te vergemakkelijken. De lidstaten worden aangemoedigd om te zorgen voor een effectieve en inclusieve participatie van burgers en maatschappelijke organisaties 128 in beleidsvormingsprocessen, met een brede vertegenwoordiging van de verschillende groepen en instanties in de maatschappij, waardoor uitsluiting, marginalisatie en discriminatie worden verminderd, en om de capaciteitsopbouw van burgers, maatschappelijke organisaties en overheidsdiensten in zowel traditionele als opkomende publieke ruimten te ondersteunen. De aanbeveling bouwt ook voort op de lessen van de Conferentie over de toekomst van Europa en de lopende werkzaamheden van het Kenniscentrum voor participatie- en overlegdemocratie, overeenkomstig de gevestigde normen en goede praktijken van co-creatie en overlegdemocratie 129 . In de aanbeveling wordt de noodzaak erkend om te zorgen voor een gemeenschappelijk niveau van bescherming en betrokkenheid van maatschappelijke organisaties in de hele Unie (en daarbuiten). Ook worden de lidstaten aangemoedigd om een stimulerende omgeving voor maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers te creëren en in stand te houden om hen in staat te stellen daadwerkelijk aan deze beleidsvormingsprocessen deel te nemen. In de aanbeveling wordt ook een lijst van maatregelen voorgesteld die de lidstaten moeten nemen om maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers te beschermen en te ondersteunen om een bloeiende ruimte voor het maatschappelijk middenveld te waarborgen.

Financiële steun is essentieel voor een bloeiend maatschappelijk middenveld. De EU biedt maatschappelijke organisaties reeds ruime financieringsmogelijkheden voor het opbouwen van hun capaciteit en voor de uitvoering van projecten die bijdragen aan het bevorderen van de waarden van de EU. Een van de fundamentele vereisten voor EU-financiering is eerbiediging van de waarden van de EU. Eerbiediging van de EU-waarden maakt reeds deel uit van de subsidieovereenkomst die elke begunstigde van EU-financiering moet ondertekenen en de Commissie heeft gewerkt aan richtsnoeren waarin duidelijker wordt aangegeven wat de gevolgen van het schenden van de EU-waarden zijn voor de begunstigden. De Commissie is ook bezig met de uitrol van proefprojecten voor het versterken van controles en verificatieprocedures voor begrotingsprogramma’s op relevante uitgaventerreinen die een hoger risico van misbruik en minachting van de EU-waarden met zich meebrengen. De lidstaten moeten doeltreffende mechanismen instellen om dezelfde aanpak toe te passen bij het beheer van EU-middelen. Het programma “Burgers, gelijkheid, rechten en waarden” (CERV) is sterk gericht op het ondersteunen van maatschappelijke organisaties om de EU-waarden en -rechten te beschermen en te bevorderen. De Commissie zal blijven zorgen voor een gerichte toewijzing van financiering aan prioriteiten in het kader van het EDAP en zal specifieke financiering uit een aantal van de beschikbare EU-programma’s mobiliseren ter ondersteuning van de doelstellingen van het pakket van vandaag ten aanzien van de bestrijding van desinformatie. Voorts zal zij de integriteit van verkiezingen en de pluriformiteit van de media bevorderen. Om het navigeren door de verschillende programma’s te vergemakkelijken, zal de Commissie het instrument dat zij heeft ingesteld voor de beschikbare financiering verder verbeteren en versterken met eenvoudige zoekfuncties, zodat relevante informatie over middelen voor de democratie gemakkelijk en snel toegankelijk is 130 . De Commissie en de EDEO zullen op proactieve wijze contacten blijven leggen met burgers en maatschappelijke organisaties ter plaatse via de vertegenwoordigingen van de Commissie in de hoofdsteden van de lidstaten en EU-delegaties overal ter wereld om het bewustzijn te vergroten en het delen van informatie over de beschikbare mogelijkheden in het kader van de verschillende EU-programma’s te verbeteren. Grafiek 5 geeft een beknopt overzicht van de in het kader van EU-programma’s aangeboden mogelijkheden en er zijn andere mogelijkheden beschikbaar in het kader van de EU-structuurfondsen en het instrument voor technische ondersteuning (bijvoorbeeld voor de financiering van het maatschappelijk middenveld en de opbouw van capaciteit en institutionele/administratieve infrastructuur voor deliberatieve maatschappelijke betrokkenheid en politieke participatie).

4    CONCLUSIE

In juli 2019 riep voorzitter Von der Leyen op tot een nieuwe impuls voor de Europese democratie, met meer inspraak voor Europeanen en meer inspanningen van de EU om onze democratie te koesteren, te beschermen en te versterken. Dit heeft zich vertaald in het actieplan voor Europese democratie van december 2020, dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bestrijding van desinformatie en informatiemanipulatie en aan de bescherming van eerlijke verkiezingen en van de vrijheid en pluriformiteit van de media.

Sinds het begin van het mandaat van deze Commissie heeft de EU het hoofd moeten bieden aan een opeenvolging van grote geopolitieke, economische, klimatologische en gezondheidscrises. De wijze waarop de EU op deze crises heeft weten te reageren, heeft duidelijk gemaakt dat zij kan bouwen op haar sterke liberale democratie, het vertrouwen in haar instellingen en de eerbiediging van onze gemeenschappelijke beginselen en waarden. Deze crises hebben echter ook de dreiging van buitenlandse inmenging laten zien en hebben aangetoond welke risico’s er zijn verbonden aan een zeer volatiele internationale context: sommige actoren hebben enorme bedragen uitgetrokken voor het ondermijnen van de democratie en het vertrouwen in onze instellingen.

Dit pakket voor de verdediging van de democratie is gericht op het versterken van deze actie voorafgaand aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het pakket biedt een antwoord op deze uitdagingen, met volledige eerbiediging van onze fundamentele rechten en waarden, en bouwt ook voort op de lessen van de Conferentie over de toekomst van Europa. De Commissie ziet uit naar de volledige inzet van het Europees Parlement en de Raad om vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement doorslaggevende vooruitgang te boeken bij alle wetgevingsvoorstellen in de democratische ruimte en, wat de brede kring van betrokken publieke en particuliere nationale actoren betreft, naar de uitvoering van het Actieplan voor Europese democratie en van dit nieuwe pakket voor de verdediging van de democratie.

(1)    Artikel 2 VEU.
(2)    Artikel 8 VEU, artikel 21 VEU.
(3)      Met maatschappelijke organisaties worden vaak niet-overheidsstructuren aangeduid die geen winstoogmerk hebben en die onafhankelijk en geweldloos zijn en waarin mensen zich organiseren om gemeenschappelijke doelstellingen en idealen na te streven. Deze organisaties zijn werkzaam op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau en kunnen stedelijke en rurale, formele en informele organisaties omvatten.
(4)    De belangrijkste gesignaleerde trends zijn pogingen om het vertrouwen in of de verbondenheid met democratische instellingen en de representatieve democratie te ondermijnen, pogingen om democratische controlemechanismen op te heffen, destabilisatie van verkiezingscampagnes, druk op de vrije media en de ruimte voor het maatschappelijk middenveld, en het illegale gebruik van spyware tegen democratische actoren.
(5)      COM(2023) 772 final.
(6)      Op 1 juni 2023 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de Europese Unie, met inbegrip van desinformatie ( 2022/2075(INI) ).
(7)      Zie: Antwoord van de Commissie op de resolutie van het Europees Parlement over buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de Europese Unie, met inbegrip van desinformatie .
(8)       Flash Eurobarometer 528 (2023) over “Burgerschap en democratie”.
(9)      COM(2020) 790 final.
(10)      COM(2022) 404 final.
(11)      COM(2021) 775 final. Het doel van dit rechtsinstrument is te voorkomen dat derde landen de handel of investeringen beperken of ermee dreigen dat te doen om een beleidswijziging in de EU teweeg te brengen op gebieden als klimaatverandering, belastingen of voedselveiligheid.
(12)       Verordening (EU) 2019/452 van 19 maart 2019 tot vaststelling van een kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Unie.
(13)       Cyberbeveiligingsstrategie | De digitale toekomst van Europa vormgeven (europa.eu) .
(14)     Europese aanpak voor meer economische veiligheid (europa.eu) .
(15)      JOIN(2016) 18 final; JOIN(2018) 16 final; EU-strategie voor de veiligheidsunie 2020. Conclusies van de Raad over een kader voor een gecoördineerde EU-respons op hybride campagnes (juni 2022).
(16)      Zie bijvoorbeeld de mediagerelateerde beperkingen in Verordening (EU) 2022/350 van 1 maart 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren.
(17)    De Conferentie over de toekomst van Europa was op zichzelf een krachtig statement van de Europese instellingen over de overlegdemocratie: een brede en diepgaande raadpleging van burgers, met inbegrip van de zeer innovatieve willekeurig geselecteerde Europese burgerpanels en de plenaire vergadering, die bevestigde dat de burgers een actieve Europese ruimte voor het maatschappelijk middenveld wensen die waarde kan toevoegen aan onze representatieve democratie en die de rol versterkt die voor het maatschappelijk middenveld beschikbaar is om actief deel te nemen aan onze democratie. Zie ook de follow-upmededeling van de Commissie: COM(2022) 404 final.
(18)    Gezamenlijke mededeling over de bestrijding van corruptie (JOIN(2023) 12 final) met de begeleidende voorstellen COM(2023) 234 final, HR(2023) 108 final en JOIN(2023) 13 final.
(19)    Mededeling over een voorstel voor een interinstitutioneel ethisch orgaan (COM(2023) 311 final).
(20)    Mededeling aan het Europees Parlement en de Raad getiteld “Geen plaats voor haat: Europa verenigd tegen haat” (COM(2023) 772 final).
(21)    De strategie voor gendergelijkheid 2020-2025, het EU-actieplan tegen racisme 2020-2025, het strategisch EU-kader voor gelijkheid, integratie en participatie van de Roma voor de periode 2020-2030, de strategie voor gelijkheid van lhbtiq’ers, de strategie inzake de rechten van personen met een handicap 2021-2030.
(22)

     Een bloeiende ruimte voor het maatschappelijk middenveld ter eerbiediging van de grondrechten in de EU (COM(2022) 716 final).

(23)      Zie Europese verklaring over digitale rechten en beginselen .
(24)       EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie (2020-2024) .
(25)      In Flash Eurobarometer 522 (2023) over “Democratie” noemde 43 % van de Europeanen propaganda en/of valse of misleidende informatie uit een niet-democratische buitenlandse bron en heimelijke buitenlandse inmenging in het beleid en de economie van hun land een van de ernstigste bedreigingen voor de democratie.
(26)      Het schatten van de bedragen die in de lidstaten en binnen de EU door derde landen daadwerkelijk worden besteed met het oog op inmenging in democratische processen is moeilijk vanwege de aard van die activiteiten, die per definitie heimelijk zijn. Een duidelijker overzicht van de bedragen die door derde landen zijn besteed aan belangenvertegenwoordiging in de EU zal beschikbaar zijn zodra deze richtlijn wordt uitgevoerd.
(27)       Flash Eurobarometer 528 (2023) over “Burgerschap en democratie”.
(28)    COM(2023) 800 final.
(29)    OESO (2021) Lobbying in the 21st Century (lobbyen in de 21e eeuw). Hieruit blijkt dat de toenemende complexiteit van de binnenlandse beleidsvormingsprocessen en de onderhandelingen op internationaal niveau de grenzen tussen lobbying en diplomatie doet vervagen.
(30)      Sommige lidstaten onderzoeken de invoering van verschillende soorten nationale regels. Zie SWD(2023) 661 final.
(31)      De voorgestelde richtlijn zou betrekking hebben op alle belangenvertegenwoordigingsactiviteiten namens derde landen, ongeacht de betrokken entiteit. Opname in het register mag derhalve niet leiden tot een negatief stempel of tot twijfel aan de geloofwaardigheid of legitimiteit van de betrokken entiteit, waarbij het risico van stigmatisering aanzienlijk zou toenemen.
(32)      COM(2023) 637 final.
(33)      De verlening van mediadiensten zou niet binnen het toepassingsgebied van de voorgestelde richtlijn vallen, maar door aanbieders van mediadiensten namens een entiteit uit een derde land uitgevoerde belangenvertegenwoordigingsactiviteiten zouden er wel onder vallen.
(34)      Dit doet geen afbreuk aan beperkende maatregelen die zijn opgelegd in het kader van een EU-sanctieregeling.
(35)      Ingesteld bij Verordening (EU) 2018/1724.
(36)      Om de administratieve last verder te beperken, moeten de administratieve samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen de nationale autoriteiten, alsook de toezichthoudende autoriteiten, en de Commissie plaatsvinden via het bij Verordening (EU) nr. 1024/2012 ingestelde Informatiesysteem interne markt (IMI) voor administratieve samenwerking tussen de bevoegde autoriteiten van de EU-landen op beleidsterreinen die verband houden met de interne markt. Een gerichte herziening van deze verordening maakt eveneens deel uit van dit pakket.
(37)      Geregistreerde entiteiten kunnen verzoeken dat alle of een deel van de verstrekte informatie niet wordt gepubliceerd wanneer hogere belangen de niet-bekendmaking rechtvaardigen, met inbegrip van overwegingen inzake grondrechten, indien bijvoorbeeld de bekendmaking van deze informatie de entiteit of haar werknemers of partnerverenigingen in gevaar zou brengen.
(38)      Arrest van 18 juni 2020, Commissie/Hongarije (Transparantie van verenigingen), C-78/18, ECLI:EU:C:2020:476.
(39)      Verslag van de Commissie van Venetië over de financiering van verenigingen (CDL-AD(2019)002).
(40)    Zo zouden de lidstaten de onder het initiatief vallende entiteiten niet kunnen verplichten om zich te laten registreren “als organisatie die buitenlandse steun ontvangt” of om op hun website en in hun publicaties en andere persproducten de informatie te vermelden dat zij organisaties zijn die buitenlandse steun ontvangen.
(41)      Verbreding van het toepassingsgebied van dit voorstel tot alle belangenvertegenwoordiging namens alle entiteiten zou gevolgen hebben voor naar schatting 3,5 miljoen entiteiten.
(42)      De Commissie heeft in 2022 en 2023 in haar jaarlijkse verslagen over de rechtsstaat aanbevelingen op dit gebied gericht tot een aantal lidstaten.
(43)      Interinstitutioneel Akkoord van 20 mei 2021 tussen het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie over een verplicht transparantieregister.
(44)       Transparantieregister (europa.eu) .
(45)      Het transparantieregister is een algemeen lobbyregister dat belangenvertegenwoordigingsactiviteiten omvat die zijn gericht op de EU-instellingen. Er wordt geen onderscheid gemaakt voor belangenvertegenwoordiging namens derde landen. Het register is niet van toepassing op lobbyactiviteiten die gericht zijn op overheidsinstanties van de lidstaten. Ook de juridische structuur van het register is anders: in tegenstelling tot de verplichte nationale registers waarin het voorstel voorziet, is het transparantieregister in het algemeen vrijwillig, hoewel de EU-instellingen voor bepaalde soorten activiteiten wel voorafgaande registratie vereisen.
(46)      Het zou daarbij onder meer gaan om advocatenkantoren, professionele adviesbureaus of onafhankelijke lobbyisten die door regeringen of overheidsinstanties van derde landen worden ingehuurd om te lobbyen bij de instellingen van de Unie, evenals om entiteiten zoals buitenlandse instanties, beleggingsfondsen en publiek-private structuren zonder diplomatieke status. Die actoren zouden zich moeten laten registreren en informatie moeten verschaffen over hun activiteiten en, in het geval van tussenpersonen, hun cliënten in het register moeten vermelden en een indicatie moeten geven van de door de activiteiten gegenereerde jaarlijkse bedragen.
(47)      Zie punt 3.1.
(48)      Werkdocument van de diensten van de Commissie over “Buitenlandse inmenging op het gebied van O&I aanpakken” (SWD(2022) 12 final).
(49)      Met name de beginselen van transparantie en integriteit voor lobbyisten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO, 2009) en Aanbeveling van de Raad van Europa over de wettelijke regulering van lobbyactiviteiten in het kader van de openbare besluitvorming (CM/Rec(2017)2 van 22 maart 2017).
(50)      COM(2023) 667 final, Versterking van de Europese bestuurlijke ruimte (ComPAct) .
(51)    Instrument voor technische ondersteuning / Ondersteuning bij hervormingen (europa.eu) .
(52)      In juni 2022 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens arrest gewezen in de zaak Ecodefence e.a. tegen Rusland , waarin het Hof oordeelde dat de wet in strijd was met de in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens gewaarborgde vrijheid van vereniging en vergadering. De Commissie van Venetië heeft ook adviezen hierover uitgebracht: https://www.venice.coe.int/webforms/events/?id=3271 . Vergelijkbare zorgen over de wetgeving zijn ook herhaaldelijk geuit door de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN en in de speciale procedures van de Mensenrechtenraad met een oproep aan Rusland om een einde te maken aan de intimidatie, criminalisering en gevangenneming van mensenrechtenverdedigers en de gedwongen ontbinding van mensenrechtenorganisaties en om de ernstige beperking van de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering en vereniging op te heffen. De EU en haar delegaties hebben deze wet ook krachtig veroordeeld, zie: Verklaring van de EU-27 over de invoering van de wet op buitenlandse agenten tien jaar geleden, juli 2022 .
(53)      Zie het vijfde voortgangsverslag over de uitvoering van de EU-strategie voor de veiligheidsunie (COM(2022) 745 final van 13.12.2022).
(54)      Het gaat hierbij ook om buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging.
(55)      Zie ook de bijlage voor een gedetailleerd overzicht en meer informatie.
(56)      C(2023) 8626 final.
(57)      In de aanbeveling wordt rekening gehouden met specifieke groepen, zoals personen met een handicap, jongere kiezers en mobiele burgers, en gemarginaliseerde groepen. Daarnaast heeft de Commissie, zoals aangekondigd in de strategie inzake de rechten van personen met een handicap 2021-2030 (COM(2021) 101 van 3.3.2021), een gids van goede verkiezingspraktijken voor de deelname van burgers met een handicap aan het verkiezingsproces opgesteld.
(58)      Richtlijn (EU) 2022/2555 van 14 december 2022 betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie.
(59)      Richtlijn (EU) 2022/2557 van 14 december 2022 betreffende de weerbaarheid van kritieke entiteiten.
(60)      In april 2019 werd een eerste simulatieoefening op EU-niveau georganiseerd om de effectiviteit van de responspraktijken en crisisplannen van de lidstaten en de EU te toetsen en om na te gaan hoe cyberbeveiligingsincidenten die de Europese verkiezingen kunnen beïnvloeden, kunnen worden voorkomen, opgespoord en beperkt.
(61)      Onder deepfakes wordt door AI-systemen gegenereerd of gemanipuleerd beeld-, audio- of videomateriaal verstaan dat een merkbare gelijkenis vertoont met bestaande personen, plaatsen of gebeurtenissen, en door een persoon ten onrechte voor authentiek zou worden aangezien. Het voorstel voor een AI-verordening (COM(2021) 206 final) zou leiden tot etikettering van AI-inhoud en bekendmaking van de oorsprong ervan.
(62)

     In een Eurobarometer-enquête waarin respondenten werd gevraagd om de belangrijkste aspecten van vrije en eerlijke verkiezingscampagnes te rangschikken, hadden de sterkste reacties betrekking op i) het vermijden van haatzaaiende uitlatingen, manipulatie en leugens in debatten en campagnes; ii) het bieden van gelijke kansen aan kandidaten en politieke partijen om toegang te krijgen tot de media; en iii) het informeren van de kiezers over wie kandidaten en politieke partijen financiert. Zie respectievelijk Flash Eurobarometer 522 (2023) over “Democratie” en Flash Eurobarometer 528 (2023) over “Burgerschap en democratie”.

(63)      COM(2022) 457 final.
(64)       P9_TA(2023)0244 Onderzoek naar het gebruik van Pegasus en soortgelijke spyware voor surveillance (Aanbeveling).
(65)      Zie: Antwoord van de Commissie op de aanbeveling van het Europees Parlement naar aanleiding van het onderzoek naar vermeende inbreuken op en gevallen van wanbeheer bij het toepassen van het Unierecht met betrekking tot het gebruik van Pegasus en soortgelijke spyware voor surveillance .
(66)       EUR-Lex – 32022R2065 – NL – EUR-Lex (europa.eu) .    
(67)      COM(2021) 731 final. Het Europees Parlement en de Raad hebben op 6 november 2023 een voorlopig akkoord bereikt. De formele goedkeuring wordt begin 2024 verwacht. De volledige reeks regels is van toepassing met ingang van 18 maanden na de inwerkingtreding van het akkoord; bepalingen zoals de non-discriminatieclausule en de definities zijn echter onmiddellijk van toepassing, vóór de Europese verkiezingen.
(68)      COM(2021) 734 final.
(69)       Compendium over e-stemmen en andere ICT-praktijken .
(70)      In de herziene uitbreidingsmethode van de EU is de geboekte vooruitgang bij de hervormingen in verband met de eerbiediging van fundamentele waarden zoals democratie, mensenrechten en de rechtsstaat van cruciaal belang voor het bepalen van het algemene tempo van het toetredingsproces.
(71)      De EU heeft de afgelopen tien jaar projecten voor verkiezingsondersteuning gefinancierd voor een bedrag van meer dan 380 miljoen EUR. Deze landenacties worden ondersteund door programma’s voor wereldwijde democratie. Een van deze programma’s is het initiatief Team Europe Democracy (TED), dat in december 2021 werd gelanceerd en dat de actie van de EU en de lidstaten coördineert. Het programma voor het initiatief Vrouwen en Jongeren in de Democratie ondersteunt maatschappelijke en politieke participatie overal ter wereld, met name op gebieden zoals verkiezingswaarneming en democratische hervorming.
(72)      De deelname van de EU aan de Summits for Democracy in 2021 en 2023 bood de gelegenheid om allianties voor democratie te versterken en om de aandacht te vestigen op het werk van de EU om de democratie wereldwijd te ondersteunen. Zie voor meer informatie de bijlage.
(73)      Voorbeelden zijn onder meer een project ter ondersteuning van de hervorming van het kiesstelsel op de Westelijke Balkan, dat loopt tot medio 2024 (budget 1 715 miljoen EUR) en dat wordt uitgevoerd door het ODIHR.
(74)      C(2021) 6650 final van 16 september 2021.
(75)      COM(2022) 177 final en C(2022) 2428 final van 27 april 2022. Op 30 november hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig politiek akkoord bereikt over de anti-SLAPP-richtlijn. De Commissie werkt nauw met de lidstaten samen om hen te ondersteunen bij de uitvoering van de anti-SLAPP-aanbeveling.
(76)      Zie COM(2023) 800 final.
(77)      Aanbeveling (EU) 2022/1634 van de Commissie van 16 september 2022 inzake interne waarborgen voor redactionele onafhankelijkheid en transparantie over eigendom in de mediasector (C(2022) 6536 final). Zie ook de mededeling over de vooruitzichten voor de Europese mediasector (COM(2020) 784 final).
(78)      COM(2020) 784 final.
(79)      Zie de bijlage voor nadere details en voorbeelden van financiering.
(80)    In het kader van het programma Europa in de wereld — mensenrechten en democratie 2021-2027 is naar schatting 185 miljoen EUR uitgetrokken voor steun aan onafhankelijke media en benutting van digitalisering wereldwijd. De nieuwe overeenkomst inzake financieel kaderpartnerschap betreffende de bescherming van onafhankelijke media is in oktober 2023 in werking getreden en voorziet in duurzame steun aan ngo’s die zich inzetten voor de bescherming van onafhankelijke journalistiek en de bestrijding van desinformatie overal ter wereld. In het kader van de uitbreiding worden de vrijheid en de pluriformiteit van de media ondersteund door talloze regionale programma’s, zoals het mediaprogramma voor de Westelijke Balkan met een budget van 40,5 miljoen EUR. Zie de bijlage voor meer informatie.
(81)      De Commissie heeft dit jaar een oproep gedaan tot het indienen van voorstellen voor een pilotproject ter ondersteuning van verbannen onafhankelijke media en journalisten uit Oekraïne, Belarus en Rusland die zich hebben gevestigd in en werkzaam zijn vanuit de lidstaten, zodat zij inhoud kunnen blijven produceren en aan hun publiek verspreiden zonder redactionele inmenging.
(82)      Zie zowel het EDAP zelf als het werk van de bijzondere commissie van het Europees Parlement voor buitenlandse inmenging in alle democratische processen en de conclusies van de Raad over de manipulatie van informatie en inmenging vanuit het buitenland (18 juli 2022), over de extra inspanningen ter versterking van de weerbaarheid en bestrijding van hybride dreigingen (10 december 2019) en over het versterken van de weerbaarheid en het bestrijden van hybride dreigingen, waaronder desinformatie in de context van de COVID-19-pandemie (15 december 2020).
(83)       https://www.eeas.europa.eu/countering-disinformation/tackling-disinformation-information-work-eeas-strategic-communication_en?s=2803
(84)      Beweringen dat de sancties van de EU de oorzaak zijn van voedseltekorten en pogingen om de VN-Veiligheidsraad te misbruiken om informatie te manipuleren, zijn slechts twee voorbeelden die laten zien hoe deze activiteiten gericht kunnen zijn tegen de internationale gemeenschap en de internationale samenwerking.
(85)    De Commissie onderhandelt momenteel over een nieuwe gedragscode voor de bestrijding van illegale haatzaaiende uitlatingen op het internet, die begin 2024 moet worden ingevoerd als een gedragscode in het kader van de digitaledienstenverordening. De gedragscode moet helpen om de preventie te verbeteren en om te anticiperen op een toenemende dreiging van haatzaaiende uitlatingen voordat inhoud viraal is gegaan.
(86)       Flash Eurobarometer 522 (2023) over “Democratie”.
(87)      Zie voor een overzicht van het systeem voor snelle waarschuwingen: Rapid Alert System | EEAS (europa.eu) . Zie voor een overzicht van het netwerk tegen desinformatie: Managementplan DG COMM 2022 .
(88)      Het gaat hierbij onder meer om communicatie op sociale media en campagnes voor het ontkrachten van Russische desinformatie over sancties en voedsel- en energiezekerheid met in totaal meer dan tien miljoen weergaven in 2022. In de lidstaten hebben vertegenwoordigingen van de Commissie de reacties afgestemd op lokale contexten met vlaggenschipinitiatieven zoals het initiatief Décodeurs d’Europe in Frankrijk. De vertegenwoordiging in Sofia heeft een netwerk ter bestrijding van desinformatie opgezet en een succesvolle ontkrachtingscampagne gevoerd in samenwerking met Bulgaarse factcheckers, terwijl in Vilnius de vertegenwoordiging samen met onafhankelijke journalisten inspirerende video’s maakte over Oekraïense vluchtelingen die met succes zijn geïntegreerd in de Litouwse samenleving. Zie ook: EUvsDisinfo .
(89)       http://www.g8.utoronto.ca/summit/2022elmau/2022-05-06-rrm-data.pdf  
(90)       https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2023/01/10/eu-nato-joint-declaration-10-january-2023  
(91)       US-EU-statement-final.pdf (europa.eu)
(92)      Deze in het EDAP beschreven toolbox is gebaseerd op de opdracht in het strategisch kompas, zie: https://www.eeas.europa.eu/eeas/strategic-compass-security-and-defence-1_en
(93)       https://www.eeas.europa.eu/eeas/1st-eeas-report-foreign-information-manipulation-and-interference-threats_en  
(94)      De EDEO biedt ook inzicht in de wijze waarop FIMI is gericht op specifieke groepen en onderstreept de schadelijke gevolgen van deze manipulatie voor de samenleving:     https://www.eeas.europa.eu/eeas/fimi-targeting-lgbtiq-people_en .
(95)       Flash Eurobarometer 522 (2023) over “Democratie”.
(96)      De Commissie heeft haar inspanningen ter bestrijding van schadelijke en illegale online-inhoud versterkt, met name tegen de achtergrond van de ongekende periode van conflict en instabiliteit. Zie Aanbeveling van de Commissie van 20 oktober 2023 inzake de coördinatie van de respons bij incidenten die met name het gevolg zijn van de verspreiding van illegale inhoud, vóór de volledige toepassing van Verordening (EU) 2022/2065 (“digitaledienstenverordening”).
(97)      Op grond van de digitaledienstenverordening moeten in het kader van de aangeboden diensten alle nodige risicobeperkende maatregelen worden getroffen en zijn de diensten onderworpen aan publieke controle en onafhankelijke audits.
(98)      Hiermee is gevolg gegeven aan de richtsnoeren van de Commissie ter versterking van de praktijkcode betreffende desinformatie van 26 mei 2021 (COM(2021) 262 final): https://disinfocode.eu/ De code is tot dusver meer dan 40 keer ondertekend.
(99)      In dit kader is de Commissie voornemens om een pact inzake artificiële intelligentie te lanceren en streeft zij naar de vrijwillige toezegging van de industrie om op de AI-verordening te anticiperen en om vóór de wettelijke termijn te beginnen met de uitvoering van de vereisten van deze verordening, zie:  https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/ai-pact .
(100)      Zie de bijlage voor nadere informatie.
(101)      COM(2020) 624 final.
(102)      Zie ook punt 3.4 en meer details en voorbeelden in de bijlage.
(103)       https://edmo.eu/  
(104)       https://eufactcheckingproject.com/ van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
(105)      Het EDMO heeft een specifieke taskforce opgericht ter bevordering van de samenwerking tussen beroepsbeoefenaars. Deze taskforce heeft geleid tot de opsporing van meer dan 2 000 gevallen van desinformatie in verband met de oorlog in Oekraïne door middel van feitenonderzoek en de publicatie van verslagen en onderzoeken over opkomende en populaire narratieven.
(106)       EDMO Task Force on 2024 European Elections
(107)       Horizon Europe call “Standing up for democracy” (2023), bevat 18 miljoen EUR voor de financiering van maximaal zes projecten om de leemten in het onderzoek naar FIMI op te vullen. In totaal heeft Horizon Europa tussen 2021 en 2024 meer dan 100 miljoen EUR gemobiliseerd voor onderzoek naar buitenlandse inmenging of daarmee nauw samenhangende kwesties, zoals ongepaste invloed op de politieke besluitvorming, desinformatie en digitale geletterdheid.
(108)      In een recent werkdocument wordt benadrukt dat maatschappelijke betrokkenheid op lokaal niveau niet alleen kan bijdragen tot economische en sociale ontwikkeling, maar ook tot het goed functioneren van de democratie door het vertrouwen van de bevolking in openbare instellingen te vergroten. Zie REGIO-werkdocument “The geography of EU discontent and the regional development trap in Europe” (“De geografisch bepaalde ontevredenheid in de EU en de valkuil van regionale ontwikkeling in Europa”). Horizon Europa is ook steun blijven verlenen aan onderzoek om een beter inzicht te verwerven in de ontevredenheid van de bevolking over de democratie en hoe die kan worden aangepakt door middel van democratische innovatie, met inbegrip van initiatieven op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid en overlegdemocratie.
(109)       Flash Eurobarometer 528 (2023) over “Burgerschap en democratie”.
(110)      De totale toewijzingen in het kader van dit instrument bedragen voor de periode 2021-2027 864 miljoen EUR.
(111)      Het partnerschapsbeginsel zorgt ervoor dat het cohesiebeleid dicht bij de burgers van de Unie komt te staan en voor hen herkenbaar is. De betrokkenheid van partners is essentieel voor het waarborgen van transparantie en democratische verantwoording van overheidsinvesteringen. De Commissie en de OESO hebben een pilotproject uitgevoerd om te onderzoeken hoe innovatieve methoden voor burgerparticipatie kunnen worden toegepast op het cohesiebeleid, waarbij de focus lag op vijf autoriteiten in Europa. In juli 2022 werden in zes lidstaten vervolgprojecten gelanceerd. Zie de bijlage voor meer voorbeelden van acties.
(112)      COM(2021) 777 final.
(113)      Kaderbesluit 2008/913/JBZ van de Raad van 28 november 2008 betreffende de bestrijding van bepaalde vormen en uitingen van racisme en vreemdelingenhaat door middel van het strafrecht.
(114)     Gedragscode voor de bestrijding van illegale haatzaaiende uitlatingen op het internet
(115)      COM(2022) 404 final.
(116)       Richtsnoeren voor betere regelgeving
(117)    Zie de bijlage voor meer informatie.
(118)    Een “ Gids voor het EU-burgerschap ”, die op 6 december 2023 samen met het burgerschapspakket door de Commissie is gepresenteerd, is in dit verband een nuttig instrument om het bewustzijn van het EU-burgerschap verder te bevorderen.
(119)       Uw mening telt (europa.eu)
(120)      Door algemene feedback te geven of standpunten of kennis te delen tijdens een openbare raadpleging of een verzoek om input via de portaalsite “Geef uw mening”. Dit kan worden aangevuld met gerichte raadplegingen. Er kunnen ook formele klachten bij de Commissie worden ingediend indien een inbreuk op het EU-recht wordt vermoed, terwijl de Europese Ombudsman klachten van particulieren en organisaties over wanbestuur door de instellingen, organen en agentschappen van de EU kan onderzoeken.
(121)      Enkele voorbeelden daarvan zijn het permanent forum voor het maatschappelijk middenveld inzake racismebestrijding, het gehandicaptenplatform en het Europees migratieforum. Het in 2020 gelanceerde platform voor de rechten van slachtoffers is opgericht ter bevordering van de dialoog en de uitwisseling van beste praktijken en informatie tussen zijn leden, waarvan twee derde uit het maatschappelijk middenveld komt. Zie COM(2022) 716 final, blz. 31.
(122)      Een voorbeeld daarvan is het initiatief “Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!” - https://building-europe-with-local-councillors.europa.eu/index_nl . 
(123)      COM(2022) 716 final.
(124)      Arrest van 18 juni 2020, Commissie/Hongarije, C-78/18, ECLI:EU:C:2020:476.
(125)      Zie met name Aanbeveling CM/Rec(2007)14 van het Comité van Ministers van de Raad van Europa inzake de juridische status van niet-gouvernementele organisaties in Europa.
(126)

      Eengemaakte markt — voorstel voor een wetgevingsinitiatief betreffende grensoverschrijdende activiteiten van verenigingen (europa.eu) COM(2023) 516 final.

(127)      C(2023) 8627 final.
(128)      In het algemeen beschouwd als niet-overheidsstructuren die geen winstoogmerk hebben en die onafhankelijk en geweldloos zijn en waardoor mensen het nastreven van gedeelde doelstellingen en idealen organiseren. Deze organisaties zijn werkzaam op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau en omvatten stedelijke en rurale, formele en informele organisaties, overeenkomstig vastgestelde EU-definities. Hiertoe behoren ook “mensenrechtenverdedigers”.
(129)      De Commissie is ook bezig met het opstellen van interne richtsnoeren waarin beginselen worden vastgesteld en die voorzien in een toolbox voor participatieve en deliberatieve formats en praktijken. Het gaat hierbij onder meer om een handvest van beginselen voor succesvolle burgerparticipatie. Zie ook: Kenniscentrum voor participatieve en deliberatieve democratie .
(130)       Funding & tenders (europa.eu)
Top

Straatsburg, 12.12.2023

COM(2023) 630 final

BIJLAGE

bij

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S

over de verdediging van de democratie


UITVOERING VAN HET ACTIEPLAN VOOR EUROPESE DEMOCRATIE (EDAP)

EDAP-gebied

Doelstellingen en acties

Stand van zaken/Resultaten

Bescherming van de integriteit van verkiezingen en bevordering van democratische participatie

Wetgeving voorstellen om te zorgen voor meer transparantie op het gebied van gesponsorde inhoud in een politieke context (“politieke reclame”)

Op 25 november 2021 werd een voorstel voor een verordening betreffende transparantie en gerichte politieke reclame vastgesteld. De interinstitutionele onderhandelingen werden op 6 november 2023 afgerond en het overeengekomen standpunt zal naar verwachting begin 2024 formeel worden goedgekeurd door de medewetgevers.

De overeengekomen compromistekst voorziet in een hoge mate van transparantie voor politieke reclamediensten voor alle mediavormen in het algemeen, waardoor de burgers, het maatschappelijk middenveld en de verantwoordelijke autoriteiten duidelijk de bron en het doel van dergelijke reclame kunnen achterhalen, wat een betere publieke controle en verantwoording mogelijk maakt. De voorgestelde maatregelen versterken ook de bescherming van persoonsgegevens door strengere voorwaarden en meer transparantie in te voeren met betrekking tot het targeten en aanleveren van politieke reclame. Krachtens het voorlopig akkoord is het gebruik van persoonsgegevens voor gerichte politieke advertenties online alleen toegestaan als de gegevens bij de betrokkene zijn verzameld en als hier expliciet toestemming voor is gegeven; dit gaat vergezeld van een verbod op het gebruik van bijzondere categorieën persoonsgegevens voor het targeten (zoals religie, etnische afkomst of seksuele gerichtheid). De nieuwe regels zullen van toepassing zijn op politieke reclame die normaal gesproken tegen betaling wordt gevoerd, evenals op politieke reclame die intern of in het kader van een politieke reclamecampagne wordt geproduceerd, met bijzondere aandacht voor de bescherming van inhoud onder redactionele verantwoordelijkheid of de uiting van persoonlijke meningen, die van het toepassingsgebied zijn uitgesloten. Daarnaast is in het politieke akkoord ook voorzien dat de Commissie een Europees openbaar register opzet voor online politieke advertenties. Om het risico van buitenlandse inmenging aan te pakken, verbiedt de verordening verder het sponsoren van advertenties buiten de EU in de drie maanden voor de verkiezingen. De rol van Europese politieke partijen en politieke fracties in het Europese verkiezingsproces wordt ook erkend door middel van een specifieke non-discriminatiebepaling.

De nieuwe regels worden 18 maanden na de inwerkingtreding van kracht, waarbij de non-discriminatiebepaling en de definities onmiddellijk van toepassing zijn, op tijd voor de Europese verkiezingen.

Nuttige links:

Wetgevingsvoorstel voor een verordening betreffende transparantie en gerichte politieke reclame  

Technology and Democracy: Understanding the influence of online technologies on political behaviour and decision-making

 

Ondersteunende maatregelen en richtsnoeren voor politieke partijen en lidstaten inzake de transparantie van gesponsorde politieke inhoud vaststellen

De Commissie blijft in het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen de uitwisseling van beste praktijken op het gebied van transparantie van politieke reclame bevorderen, met inbegrip van ondersteunende maatregelen en richtsnoeren voor politieke partijen en lidstaten.

Herziening van Verordening nr. 1141/2014 betreffende het statuut en de financiering van Europese politieke partijen en Europese politieke stichtingen

Op 25 november 2021 werd een voorstel vastgesteld voor een herziening van de voorschriften inzake het statuut en de financiering van Europese politieke partijen en stichtingen. De voorgestelde verordening zal politieke partijen en stichtingen meer mogelijkheden geven om hun rol te vervullen bij het opbouwen en bevorderen van een echt Europese politieke ruimte, en er tegelijkertijd voor zorgen dat hun activiteiten vrij zijn van ongepaste inmenging. Dit zou Europese politieke partijen helpen in hun interactie met de bij hun aangesloten partijen op nationaal niveau en over de grenzen heen; de transparantie vergroten, met name met betrekking tot politieke reclame en donaties; buitensporige administratieve lasten verminderen; en hun financiële levensvatbaarheid vergroten.

Interinstitutionele onderhandelingen zijn gaande.

Nuttige links:

Het statuut en de financiering van Europese politieke partijen en stichtingen

Een nieuw gezamenlijk operationeel mechanisme en andere ondersteunende maatregelen opzetten, voortbouwend op de werkzaamheden van het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen, om veerkrachtige verkiezingsprocessen te bevorderen en verdere praktische maatregelen te nemen om de verkiezingsinfrastructuur te beschermen tegen bedreigingen, onder meer tegen cyberaanvallen

In januari 2022 is de Commissie begonnen met de invoering van een gezamenlijk mechanisme voor de weerbaarheid van verkiezingsprocessen, dat de inzet van gezamenlijke deskundigenteams en de uitwisseling van deskundigen tussen de lidstaten ondersteunt. Dit instrument voor capaciteitsopbouw is bedoeld om de weerbaarheid van verkiezingsprocessen tegen verschillende soorten bedreigingen te ondersteunen, met name op het gebied van online forensisch onderzoek, desinformatie en cyberbeveiliging van verkiezingen. Tot op heden hebben Roemenië, Litouwen en Zweden gebruikgemaakt van dit mechanisme.

Met behulp van het mechanisme heeft de Commissie samen met Enisa en het Europees Parlement op 21 november 2023 een simulatieoefening ter ondersteuning van de cyberbeveiliging van verkiezingsprocessen georganiseerd, waarbij werd voortgebouwd op de lessen die zijn getrokken uit de editie van 2019.

Het mechanisme is ook gebruikt ter ondersteuning van de werkzaamheden van de Commissie en de lidstaten voor de opstelling van het compendium over e-stemmen en de gids met goede verkiezingspraktijken voor de deelname van burgers met een handicap aan het verkiezingsproces.

Nuttige links: 

Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen

Towards cybersecure EU elections 2019

EU-cyberbeveiligingsoefening; vrije en eerlijke Europese verkiezingen (europa.eu)

 

De Commissie zal een evenement op hoog niveau organiseren dat diverse autoriteiten op het gebied van verkiezingen samenbrengt om de in dit plan geschetste uitdagingen aan te pakken

Het evenement op hoog niveau over verkiezingen heeft op 23 en 24 oktober 2023 in Brussel plaatsgevonden. Het door de Europese Commissie georganiseerde evenement bracht verschillende nationale autoriteiten en belanghebbenden samen en richtte zich op democratische participatie en de integriteit van verkiezingen. Het evenement bood nationale beleidsmakers en beroepsbeoefenaren de mogelijkheid om deel te nemen aan discussies en uitwisselingen van beste praktijken ter bevordering van de opkomst, om burgers in staat te stellen om op een inclusieve manier deel te nemen aan de verkiezingen en andere maatregelen te nemen om de weerbaarheid van de kiesstelsels en de eerlijkheid en transparantie van de verkiezingen in de Unie te waarborgen.

Samenwerking op het gebied van gelijke behandeling en evenwichtige berichtgeving in de media tijdens verkiezingen versterken

Om de samenwerking tussen de bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het mediabeleid en de autoriteiten die bevoegd zijn voor verkiezingsaangelegenheden te versterken, werd in mei 2022 een gezamenlijke bijeenkomst georganiseerd van de Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten (ERGA), het systeem voor snelle waarschuwingen en het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen om gelijke behandeling en mediaberichtgeving tijdens verkiezingen te bespreken.

In maart 2023 vond een vervolgbijeenkomst van dezelfde actoren plaats om met name te overleggen hoe desinformatie het best kan worden aangepakt, met inbegrip van de follow-up van de versterkte praktijkcode betreffende desinformatie, in het kader van de voorbereiding van de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2024.

Nuttige links:

Gezamenlijke bijeenkomst — Samenvatting van de bijeenkomst van mei 2022

Gezamenlijke bijeenkomst — Samenvatting van de bijeenkomst van maart 2023

Een compendium van e-stempraktijken opstellen

De Commissie heeft een compendium over e-stemmen en andere ICT-praktijken gepubliceerd. Dit werd samen met de lidstaten opgesteld in het kader van het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen, voortbouwend op de expertise van de Raad van Europa.

Het compendium is gebaseerd op de bijdragen van leden van een informele subgroep van deskundigen van het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen inzake e-stemmen en op een korte studie over e-stemmen en ICT-praktijken die worden gebruikt in verkiezingsprocessen, uitgevoerd door een academisch netwerk inzake burgerschap.

Nuttige links:

Democratie en kiesrechten — Activiteiten van de Commissie

Compendium over e-stemmen en andere ICT-praktijken

Studie over e-stempraktijken in de EU

De samenwerking tussen EU-netwerken en partnerlanden en internationale organisaties vergemakkelijken om capaciteit op te bouwen en beste praktijken uit te wisselen in de strijd tegen verkiezingsbedreigingen en om strenge internationale normen voor het gebruik van nieuwe technologieën te bevorderen

De Commissie en de EDEO hebben hun inspanningen opgevoerd om de samenwerking tussen de EU, internationale organisaties en partnerlanden te vergemakkelijken om capaciteit op te bouwen en beste praktijken uit te wisselen in de strijd tegen verkiezingsbedreigingen en bij de bescherming van democratische processen.

In december 2021 werd het wereldwijde Team Europa-initiatief betreffende democratie (TED) gelanceerd. Dit innovatieve coördinatiemechanisme tussen de EU en 14 lidstaten draagt bij aan beleidscoherentie op dit gebied. Het stelt gemeenschappelijke doelstellingen vast in overeenstemming met de prioriteiten van het actieplan inzake mensenrechten en democratie 2020-2024, op drie belangrijke gebieden: “verantwoording en rechtsstaat”; “politieke en burgerparticipatie; “media en digitaal”. Het omvat ook een netwerk voor democratie, dat openstaat voor het maatschappelijk middenveld en gespecialiseerde internationale actoren en dat in juni 2023 is opgezet.

Hiertoe zijn een aantal programma’s voor ontwikkelingssamenwerking op het gebied van ondersteuning van de democratie opgezet en gelanceerd. Een voorbeeld hiervan is het programma WYDE (Women and Youth in Democracy Initiative) van 42 miljoen EUR. Het eerste onderdeel, WYDE|Civic engagement, uitgevoerd door het European Partnership for Democracy (EPD), is in 2022 van start gegaan. Het helpt de EU-delegatie ook bij de uitvoering van de respectieve landenstrategie voor mensenrechten en democratie, door middel van financiering van basisorganisaties van en voor jongeren die betrokken zijn bij het bepleiten van democratische hervormingen, verantwoordingsactiviteiten en binnenlandse verkiezingswaarneming. De WYDE|inter pares helpt interparlementaire samenwerking te versterken met een specifieke focus op de inclusie van jongeren en vrouwen in het politieke leven.

Op 28 maart 2023 hebben Denemarken en de Europese Commissie tijdens een nevenevenement van de top ook het Digital Democracy Initiative (DDI) gelanceerd, een multidonorprogramma ter versterking van het lokale maatschappelijke middenveld om inclusieve democratie in het digitale tijdperk te beschermen en te bevorderen, met de nadruk op gelijke toegang tot digitale technologieën, inclusie van jongeren, klimaatrechtvaardigheid en risicobeheer in verband met AI (EU-bijdrage 11 miljoen EUR). De EU ondersteunt ook de uitvoering van de aanbevelingen van UNESCO inzake de ethiek van AI en de richtsnoeren van UNESCO voor het beheer van digitale platforms. Het doel van deze twee acties is om de mensenrechten te beschermen in verband met de ontwikkeling van AI en de ontwikkeling van regelgevende processen voor digitale platforms wereldwijd.

In het kader van de uitbreiding van de EU financiert de Commissie sinds 2017 ondersteunende acties van het ODIHR die gericht zijn op het opvolgen van aanbevelingen inzake verkiezingen en het ondersteunen van electorale hervormingen in de Westelijke Balkan. De huidige fase (budget van 1,7 miljoen EUR) loopt tot medio 2024. Op bilateraal niveau worden verschillende aanvullende initiatieven gefinancierd ter ondersteuning van de deelname van het maatschappelijk middenveld aan verkiezingsprocessen en het democratisch debat.

De deelname van de EU aan de eerste (2021) en de tweede (2023) top voor democratie was een gelegenheid om de allianties voor democratie te versterken en het werk van de EU op het gebied van ondersteuning van de democratie wereldwijd te tonen. De EU nam deel aan het “jaar van actie” voorafgaand aan de tweede top door middel van haar betrokkenheid bij de coalities van meerdere belanghebbenden, de zogenaamde “democratiecohorten”, met de nadruk op “politieke en maatschappelijke betrokkenheid van jongeren” en op “overlegdemocratie”.

Nuttige links:

Team Europe Democracy (TED) | Team Europa-initiatief en Joint Programming tracker (europa.eu)

Het bevorderen van inclusieve democratie in het digitale tijdperk: EU en Denemarken lanceren het initiatief voor digitale democratie (europa.eu)

Top voor democratie: EU introduceert baanbrekende programma’s voor de empowerment van jongeren als belangrijke democratische actoren (europa.eu)

Top voor democratie: top van maart 2023

Ondersteuning van electorale hervormingen in de Westelijke Balkan | OVSE

The Youth Democracy Cohort  

De capaciteit consolideren van verkiezingswaarnemingsmissies van de EU in derde landen om onlineverkiezingscampagnes te observeren en te beoordelen en te zorgen voor een follow-up van hun aanbevelingen

De EU heeft in 2021 en 2022 35 verkiezingswaarnemingsmissies (EOM), deskundigenmissies (EEM) en follow-upmissies (EFM) uitgevoerd. Voor het observeren van sociale media wordt nu in elke EU-verkiezingswaarnemingsmissie consequent gebruikgemaakt van een solide methodologie en bijbehorende instrumenten, en zij doen nu ook aanbevelingen op dit gebied. Waarneming van sociale media is nu standaard opgenomen in het kernteam van deskundigen van elke verkiezingswaarnemingsmissie.

Als onderdeel van het lopende werk met de organisaties die de Verklaring inzake de beginselen voor internationale verkiezingswaarneming hebben onderschreven, concentreerde een werkgroep onder leiding van de Europese Dienst voor extern optreden zich op het effect van gegevensbescherming op de integriteit van verkiezingen. Het doel is om de leidende beginselen en goede praktijken te beschrijven die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat gegevens in een verkiezingsproces worden beschermd, waardoor de integriteit van de verkiezingen wordt versterkt en het recht van kiezers op privacy en ook op toegang tot openbare documenten worden gewaarborgd.

Hieraan voorafgaand werden gemeenschappelijke (niet-bindende) richtsnoeren voor de waarneming van de onlinecampagne en fundamentele beginselen van voor verkiezingen gebruikte ICT vastgesteld tijdens de plenaire vergadering van de Verklaring inzake de beginselen voor internationale verkiezingswaarneming, die in december 2022 in Brussel werd georganiseerd door de EDEO en het Europees Parlement, en die nu worden toegepast.

Nuttige links: 

EU-verkiezingswaarnemingsmissies

Verklaring inzake de beginselen voor internationale verkiezingswaarneming  

Richtsnoeren voor waarneming van verkiezingscampagnes op sociale netwerken

Het gebruik aanmoedigen van de EU-structuurfondsen voor de financiering van het maatschappelijk middenveld en voor de opbouw van capaciteit en institutionele/administratieve infrastructuur voor deliberatieve maatschappelijke betrokkenheid en politieke participatie

De Commissie heeft een reeks evenementen en projecten gecoördineerd om bewustzijn te vergroten en capaciteit op te bouwen voor betrokkenheid van de burger bij het ontwerp en de uitvoering van het cohesiebeleid, in een bredere en strategische EU-beleidscontext.

Het partnerschapsbeginsel vormt de kern van het cohesiebeleid van de EU. Belanghebbenden — en via hen ook burgers — een stem geven in besluiten die hen rechtstreeks aangaan, speelt een belangrijke rol bij het versterken van de legitimiteit van de EU-beleidsvorming en de democratische verantwoording van investeringen die door de EU en de nationale autoriteiten worden gedaan. De gedragscode inzake partnerschap zorgt ervoor dat de regionale, lokale en stedelijke autoriteiten, evenals het maatschappelijk middenveld, milieu- en sociale partners en niet-gouvernementele organisaties betrokken worden bij het ontwerp en de uitvoering van de investeringsprojecten ter plaatse.

In 2022 heeft de Commissie de Europese praktijkgemeenschap voor partnerschappen (European Community of Practice on Partnership — ECoPP) opgericht, die 159 vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, overheden en belanghebbenden op regionaal en lokaal niveau bijeenbrengt om partnerschappen bij de uitvoering van de EU-fondsen te bevorderen. Het netwerk heeft concrete richtsnoeren gegeven inzake het beleidskader voor partnerschappen, evenals instrumenten om partnerschappen in de hele EU te versterken. Bovendien wordt met het cohesiebeleid gepland om 26,9 miljard EUR te investeren in het kader van de beleidsdoelstelling “een Europa dichter bij de burger”, door lokale overheden in staat te stellen om overal in Europa geïntegreerde, plaatsgebonden investeringen te doen, met de nauwe betrokkenheid van de lokale bevolking en andere belanghebbenden.

In juli 2020 zijn de Commissie en de OESO gaan samenwerken om technische ondersteuning te bieden aan overheden en maatschappelijke organisaties die overlegprocessen (bv. burgerpanels, stemmen, budgettering) willen uitvoeren in verband met het ontwerp, de uitvoering en de monitoring van investeringen die worden gefinancierd door het EFRO, het JTF en het Cohesiefonds. Na de eerste fase, die werd afgerond met de publicatie van het eindverslag over het betrekken van burgers bij het cohesiebeleid , is de tweede fase in juli 2022 van start gegaan. Op dit moment zijn er acht overlegprocessen gaande of in voorbereiding in België, Italië, Polen, Roemenië en Spanje.

Een ander voorbeeld omvat een proefproject in 2022 met betrekking tot de betrokkenheid van burgers bij groene infrastructuur in stedelijke gebieden in tien Europese steden. De publicatie van deze activiteit is te vinden in de vorm van een online beschikbare atlas , en biedt onder andere grondbeginselen en richtsnoeren voor burgerbetrokkenheid op stedelijk niveau.

De Commissie ontwikkelt momenteel een opleidingspakket over co-creatie en overlegpraktijken voor overheden op alle bestuursniveaus. Dit pakket omvat een cursus voor opleiders. Het volledige pakket zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 via de EU-academie worden uitgebracht.

De Commissie ontwikkelt eveneens een studie over de rol van publieke ruimten om democratische praktijken mogelijk te maken. Dit maakt deel uit van een bredere visie waarin de behoefte aan een nieuwe definitie van infrastructuur voor democratie wordt overwogen. Het is de bedoeling dat het verslag “Science for policy”, dat gebaseerd is op de inbreng van deskundigen uit de hele wereld, in de vroege herfst van 2024 uitkomt.

In september 2021 heeft de Commissie een kenniscentrum voor participatieve en overlegdemocratie opgezet om op alle bestuursniveaus capaciteit en beste praktijken op te bouwen op het gebied van participatieve en deliberatieve burgerbetrokkenheid. Het kenniscentrum ondersteunt de diensten van de Commissie en de lidstaten op basis van het meest actuele materiaal over participatieve en overlegdemocratie.

Extern bevordert het programma voor het maatschappelijk middenveld van het Global Europe-instrument (instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking — Europa in de wereld) (NDICI) (1,5 miljard EUR) het maatschappelijk middenveld als de actoren voor bestuur, terwijl het programma voor mensenrechten en democratie (1,5 miljard EUR) gerichte acties omvat om mensenrechten en het democratisch maatschappelijk middenveld en mensenrechtenverdedigers te beschermen en op deze gebieden capaciteit op te bouwen. De EU steunt bijvoorbeeld het programma ProtectDefenders.eu (30 miljoen EUR), dat steun in de vorm van bescherming biedt aan mensenrechtenverdedigers in de wereld. De EU heeft ook een systeem gefinancierd voor een stimulerende omgeving voor het maatschappelijk middenveld (EU SEE) (50 miljoen EUR), dat de stimulerende omgeving voor het maatschappelijk middenveld zal monitoren en een vroegtijdige waarschuwing zal geven in tijden van verandering, en zal zorgen voor capaciteitsopbouw op lange termijn en flexibele financiële steun.

Het EU-programma voor ontwikkelingssamenwerking en bewustmaking (DEAR) (186 miljoen EUR) werkt samen met Europese maatschappelijke organisaties en lokale overheden om EU-burgers in staat te stellen mondiale uitdagingen en crises het hoofd te bieden en Europese waarden, rechtvaardigheid, mensenrechten en democratie, medeverantwoordelijkheid, gelijkheid en duurzame ontwikkeling op lokaal en mondiaal niveau te bevorderen. 

De Commissie biedt tevens omvangrijke financiële steun aan het maatschappelijk middenveld in de Westelijke Balkan en Turkije. In het kader van IPA II (2014-2020) heeft de EU via het programma inzake de faciliteit voor het maatschappelijk middenveld en de media ongeveer 333 miljoen EUR verstrekt aan het maatschappelijk middenveld en de media in de regio. Voor de periode 2021-2023 is al 218,5 miljoen EUR toegewezen en voor 2024-2027 zijn vergelijkbare bedragen uitgetrokken.

Er wordt steun verleend via verschillende kanalen en modaliteiten, waaronder subsidies aan maatschappelijke organisaties voor verschillende onderwerpen en technische bijstand om hun capaciteiten op te bouwen. Het Europees Fonds voor Democratie voert onder andere een flexibele regeling voor herverlening van subsidies uit voor steun aan de democratie in snel veranderende omgevingen (bv. financiering van start-ups, basis- en overbruggingsfinanciering, steun voor kleinschalige initiatieven). Verdere steun wordt verstrekt via het EU-instrument voor democratie en mensenrechten.

Nuttige links:

Engaging citizens in cohesion policy: pilot project final report | en | OESO  

Kenniscentrum voor participatieve en overlegdemocratie

Top voor democratie: EU introduceert baanbrekende programma’s voor de empowerment van jongeren als belangrijke democratische actoren (europa.eu)

Europees Fonds voor Democratie — home (democracyendowment.eu)

DEAR: programma voor ontwikkelingssamenwerking en bewustmaking (europa.eu) 

Europees instrument voor democratie en mensenrechten — EIDHR

Gebruikmaken van EU-middelen en -mogelijkheden in het kader van de EU-strategie voor jongeren, de burgerschapsvorming, het programma Creatief Europa en de gelijkheidsagenda om de toegang tot democratische participatie en het vertrouwen in de democratie te bevorderen    

De Conferentie over de toekomst van Europa heeft als een belangrijke katalysator gewerkt voor nieuwe vormen van burgerparticipatie en overlegprocessen. Zij heeft geleid tot een nieuwe fase van burgerbetrokkenheid met een nieuwe generatie Europese burgerpanels die zijn ingebed in het beleidsvormingsproces van de Europese Commissie. Ter ondersteuning wordt er gewerkt aan een nieuwe handleiding waarin beginselen en vormen van burgerparticipatie en overlegprocessen worden vastgelegd. Dit wordt aangevuld met een nieuw online éénloketsysteem voor burgerbetrokkenheid, waarin bestaande instrumenten worden samengebracht, met name het portaal voor openbare raadplegingen, het Europees burgerinitiatief en een nieuwe interactieve ruimte die is geïnspireerd op het platform van de Conferentie over de toekomst van Europa.

Daarnaast is er een breed scala aan financieringsmogelijkheden beschikbaar om de toegang tot democratische participatie, maatschappelijke betrokkenheid, vertrouwen in de democratie en onderzoek naar aanverwante kwesties te bevorderen, met name in het kader van het programma Creatief Europa, Erasmus+ en Horizon Europa. Dit is volledig in overeenstemming met de desbetreffende beleidsagenda van de EU, met name op het gebied van cultuur en media, jongeren, onderwijs en onderzoek.

Op het gebied van cultuur heeft de Commissie in juni 2023 een verslag gepubliceerd: Culture and Democracy – the evidence. How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion. In het EU-werkplan voor cultuur (2023-2026) blijft de nadruk liggen op het vergroten van de cultuurparticipatie en de rol van cultuur in de samenleving (gedefinieerd als een van de vier prioriteiten, namelijk “Cultuur en bevordering van de democratie: op weg naar een cultureel burgerschap in Europa), met gerichte activiteiten op het gebied van versterking van de democratie en maatschappelijke betrokkenheid door middel van cultuurparticipatie. In deze context zal de Commissie concrete voorbeelden verzamelen die met de lidstaten en belanghebbenden gedeeld zullen worden, over de manier waarop doeltreffende synergieën tot stand gebracht kunnen worden tussen scholen en culturele actoren om de maatschappelijke betrokkenheid, democratische houdingen en weerbaarheid van leerlingen te vergroten door middel van een tweejarig project “Cultuur en democratie: studie en leren via medeleerlingen”.

In het kader van Creatief Europa worden via een aantal oproepen projecten gefinancierd die specifiek betrekking hebben op verschillende aspecten van democratische participatie, waaronder projecten over de toekomst van democratie, de impact van ongelijkheid en de rol van cultuur bij het opbouwen van democratie, inclusie en interculturele dialoog. Voor 2023 en 2024 is een actie met een waarde van 10 miljoen EUR opgezet om voornamelijk lokale, regionale of onderzoeksmedia en andere media die relevant zijn voor de democratie te ondersteunen. Er wordt ook voortdurende financiële steun verleend aan journalistieke partnerschappen om de veerkracht van de media, en dus een pluriform aanbod op de markt, te ondersteunen.

De Commissie ondersteunt daarnaast wederzijds leren, onder andere over kwesties met betrekking tot burgerschapsvorming, EU-waarden en de Europese dimensie van het onderwijs, binnen de werkgroep Gelijkheid en waarden in onderwijs en opleiding, waarin onderwijsdeskundigen uit de lidstaten en andere deelnemende landen, organisaties van belanghebbenden en sociale partners bijeenkomen. In 2023 publiceerde de werkgroep een discussienota over burgerschapsvorming .

De Commissie heeft diverse activiteiten ondernomen om jongerenparticipatie te ondersteunen, onder andere via de organisatie van het Europees Jaar van de Jeugd (2022), de EU-jongerendialoog en het programma Jonge Europese Ambassadeurs. Erasmus+ (2021-2027) bevordert participatie en maatschappelijke betrokkenheid in het democratische leven van Europa via meerdere financieringsstromen, waaronder acties die specifiek op jongeren zijn gericht, ook internationaal (ondersteuning van bijvoorbeeld jongerenorganisaties in de Westelijke Balkan of het zuidelijke Middellandse Zeegebied).

Er zijn ook subsidies beschikbaar in het kader van het programma “Burgers, gelijkheid, rechten en waarden” (CERV-programma), met name de oproep tot het indienen van voorstellen betreffende burgerbetrokkenheid en -participatie, die eind 2022 werd gelanceerd en waarbij de nadruk ligt op de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 en de inspanningen die nodig zijn om de deelname van burgers aan de verkiezingen te bevorderen en de betrokkenheid van EU-burgers te stimuleren.

In het kader van Horizon Europa wordt via een aantal oproepen onderzoek gefinancierd dat specifiek betrekking heeft op verschillende aspecten van democratische participatie, waaronder projecten met betrekking tot de toekomst van democratie, de impact van ongelijkheid, de rol van onderwijs en de impact van online sociale netwerken en nieuwe media. Het werkprogramma 2023-2024 voorziet in twee jaarlijkse oproepen tot het indienen van voorstellen over democratie en bestuur (totaalbedrag 170 miljoen EUR), bovenop de 125 miljoen EUR op grond van het programma 2021-2022 ter ondersteuning van 47 lopende onderzoeksprojecten.

In het kader van het instrument voor technische ondersteuning kunnen lidstaten op verzoek steun krijgen om verschillende kwesties aan te pakken die verband houden met onderwijs, gelijkheid, sociale bescherming, democratie, de rechtsstaat of de kwaliteit van de overheid.

Nuttige links:

Mededeling “Conferentie over de toekomst van Europa, Van visie tot concrete actie”

Overzicht van uit de EU-begroting en NextGenerationEU gefinancierde EU-programma’s en -fondsen

Culture and democracy, the evidence. How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion: lessons from international research

Platform Projectresultaten Erasmus+

Door de EU gesteunde Europese mediaplatforms

Horizon Europa: werkprogramma's en financiering voor onderzoek en innovatie op het gebied van democratie en governance (europa.eu)

Instrument voor technische ondersteuning (TSI) (europa.eu)

Bestrijding van haatzaaiende uitlatingen en bevordering van respect in het publieke debat door het uitbreiden van de lijst van EU-misdrijven tot haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen

In 2021 heeft de Commissie een mededeling vastgesteld over een inclusiever en beschermdender Europa, waarin de lijst van EU-misdrijven wordt uitgebreid tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven, ook met het oog op het bevorderen van een respectvolle, stimulerende en veiligere omgeving voor het publieke debat. Dit effent de weg voor een toekomstig besluit van de Raad om de lijst met EU-misdrijven uit hoofde van artikel 83, lid 1, van het Verdrag uit te breiden tot haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen, waaronder online haatzaaiende uitlatingen.

De besprekingen in de Raad over het besluit om de lijst van EU-misdrijven uit te breiden tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven zijn nog gaande.

In het kader van IPA II financiert de Commissie het programma “Reporting Diversity Network 2.0.” (1 miljoen EUR; augustus 2020-augustus 2024) dat een regionaal netwerk van maatschappelijke organisaties in staat stelt samen te werken om de kwaliteit te beïnvloeden van mediaboodschappen waarin percepties van etniciteit, religie en geslacht als dringende thematische gebieden worden beschouwd, die van belang zijn voor het algemene niveau van begrip en verdraagzaamheid in de Westelijke Balkan. Het project biedt instrumenten, middelen en feitenmateriaal voor het hele maatschappelijke middenveld om inclusievere media en doeltreffende beleidsvorming ter bevordering van verdraagzaamheid te promoten.

In het kader van IPA II en III steunt de Commissie het werk van de Raad van Europa in de strijd tegen discriminatie en haatzaaiende uitlatingen in de Westelijke Balkan via een speciaal onderdeel van de horizontale faciliteit van de Raad van Europa (12 miljoen EUR). Door middel van belangrijke regionale en landspecifieke technische bijstand wordt de aanpassing aan de Europese normen en de aanbevelingen in de landenrapporten van de Commissie op het gebied van de grondrechten ondersteund.

Nuttige links:

Mededeling inzake een inclusiever en beschermender Europa

Reporting Diversity Network

Versterking van de vrijheid en pluriformiteit van de media

Aanbeveling over het waarborgen van de bescherming, de veiligheid en de weerbaarheid van journalisten en andere mediaprofessionals in de Europese Unie, rekening houdend met nieuwe onlinebedreigingen tegen met name vrouwelijke journalisten

In de aanbeveling over de veiligheid van journalisten van 2021, die in september 2021 is aangenomen, worden acties voor lidstaten voorgesteld om de veiligheid van journalisten te verbeteren. Zij bevat een waaier aan praktische maatregelen met betrekking tot doeltreffend en onpartijdig onderzoek naar en vervolging van misdrijven, onafhankelijke respons- en ondersteuningsmechanismen, toegang tot locaties en informatie, veiligheid tijdens demonstraties, opleiding en onlineveiligheid en digitale weerbaarheid. Er werden intensievere maatregelen aanbevolen om diegenen te beschermen die bijzonder kwetsbaar zijn voor bedreigingen en aanvallen, waaronder vrouwelijke journalisten, journalisten die tot minderheidsgroepen behoren en journalisten die verslag uitbrengen over gelijkheidskwesties. In juli 2023 startte de Commissie een onafhankelijke externe studie om informatie te verzamelen over de activiteiten van de lidstaten om de aanbeveling uit te voeren. In het kader van de studie zullen factsheets per land worden opgesteld en zullen de praktijken van de landen worden beoordeeld, en worden sleutelindicatoren en een monitoring- en evaluatiemethode ontwikkeld. Deze methode zal worden gebruikt voor toekomstige verslaglegging en zal naar verwachting de volledigheid en samenhang van verslaglegging in het kader van de aanbeveling vergroten. De voorlopige bevindingen van de studie zijn besproken tijdens de vierde editie van het forum voor nieuwsmedia op 4 december 2023 in Brussel. De Commissie blijft ook maatregelen financieren die gericht zijn op het verlenen van juridische en praktische bijstand aan journalisten in de EU en daarbuiten.

In het kader van IPA III financiert de Commissie het programma “SafeJournalists Network” (1,44 miljoen EUR; april 2023-juli 2026), dat wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van de Vereniging van onafhankelijke journalisten van Servië, om bij te dragen aan het creëren van een stimulerende omgeving door middel van steun aan een regionaal platform voor vroegtijdige waarschuwing dat gevallen van aanvallen op en bedreigingen van journalisten meldt, en aan verdere samenwerking met wetshandhavingsinstanties en justitie, en om dergelijke gevallen goed en snel op te volgen.

In het kader van de horizontale faciliteit van de Raad van Europa ondersteunen zowel regionale als landspecifieke toewijzingen in de Westelijke Balkan de toepassing van de rechten en verantwoordelijkheden van media-actoren in overeenstemming met de Europese normen, en de verbetering van het wettelijke kader (4 miljoen EUR, januari 2023-december 2026).

Nuttige links: 

Aanbeveling van de Commissie over het waarborgen van de bescherming, de veiligheid en de weerbaarheid van journalisten en andere mediaprofessionals in de Europese Unie  

Home — SafeJournalists

Bevordering en bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de mediavrijheid — Horizontale faciliteit (coe.int)

Gestructureerde dialoog, in het kader van het Europees forum voor nieuwsmedia, met de lidstaten, belanghebbenden en internationale organisaties om de aanbeveling voor te bereiden en uit te voeren

Tijdens de eerste editie van het Europees forum voor nieuwsmedia (23-25 maart 2021) vond een gestructureerde dialoog plaats over de veiligheid van journalisten met het oog op de voorbereiding van de aanbeveling. Het forum werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de desbetreffende belanghebbenden, waaronder internationale, nationale en EU-instellingen, journalisten- en uitgeversverenigingen, onderzoekers, ngo’s en onlineplatforms. Nadat in de 2e en 3e editie mediatransformatie en -innovatie aan de orde kwamen, werd op 4 december 2023 in Brussel een nieuwe editie van het forum gehouden om de voorlopige bevindingen te bespreken van het onafhankelijke externe onderzoek naar de activiteiten van de lidstaten om de aanbeveling uit te voeren.

Nuttige links: 

Verslag van het evenement inzake de gestructureerde dialoog over de veiligheid van journalisten  

Europees forum voor nieuwsmedia over de veiligheid van journalisten  

Duurzame financiering van projecten die gericht zijn op juridische en praktische bijstand aan journalisten in de EU en daarbuiten, met inbegrip van opleidingen op het gebied van veiligheid en cyberbeveiliging voor journalisten en diplomatieke ondersteuning

De Commissie financiert projecten voor juridische en praktische bijstand aan journalisten, zowel in de lidstaten als wereldwijd. De maatregelen zijn gericht op noodhulp en snelle respons op schendingen van de pers- en mediavrijheid en op capaciteitsopbouw en professionele ontwikkeling van journalisten.

Tijdens de tweede editie van de “Media Freedom Rapid Response” (MFRR-II), die loopt tot oktober 2023, werd melding gemaakt van 669 signaleringen met 1 121 aangevallen personen of entiteiten. Er werd financiële steun geboden aan 22 rechtszaken in 11 landen waar mediakanalen en journalisten juridisch met bedreigingen te maken hadden gehad. Met betrekking tot het noodfonds voor praktische ondersteuning ontving het project 457 verzoeken om praktische ondersteuning en in 44 van deze gevallen verstrekte het subsidies met een gemiddelde van 1 600 EUR per subsidie. Wat betreft pleitbezorging en bewustmaking op het gebied van mediavrijheid en de veiligheid van journalisten, heeft de Media Freedom Rapid Response 94 verklaringen en open brieven gepubliceerd over belangrijke pers- en mediavrijheidskwesties in 27 landen. De vierde editie van de Media Freedom Rapid Response is in november 2023 van start gegaan en zal tot eind oktober 2025 lopen.

Het project Free Media Hub EAST, dat in juli 2023 van start is gegaan, zal bestaande en gevestigde onafhankelijke Russische en Belarussische media die in de EU werken, ondersteunen. Het zal meer dan 2,2 miljoen EUR aan subsidies toekennen, bijstand en psychologische ondersteuning bieden, investeren in technologische oplossingen en de samenwerking versterken tussen lokale hubs waar deze verbannen media zich in de EU bevinden (voornamelijk Tsjechië, Duitsland, Polen, Letland en Litouwen).

Dankzij het fonds voor grensoverschrijdende onderzoeksjournalistiek IJ4EU waren bijna 300 journalisten in de EU in staat om samen te werken op het gebied van onderzoek naar transnationale onderwerpen in het algemeen belang. In het kader van het IJ4EU-fonds werd 1 110 868,65 EUR toegewezen aan 43 projecten. Daarnaast werd 15 000 EUR toegekend aan drie journalistieke teams in het kader van de IJ4EU Impact Award. Het fonds bood ook gespecialiseerde opleiding en begeleiding voor freelancers en verleende praktische, juridische en redactionele bijstand aan alle begunstigden, samen met steun voor pleitbezorging in gevallen van schendingen van de persvrijheid. De steun voor onderzoeksjournalistiek zal van juli 2023 tot juni 2025 worden voortgezet in het kader van het project “Collaborative Investigative Journalism Initiative”.

Buiten de EU blijven de delegaties maatregelen uitvoeren in overeenstemming met het handboek voor de veiligheid van journalisten. Er is kennis en opleidingsmateriaal ontwikkeld voor EU-delegaties om gevallen van onrechtmatigheden jegens journalisten aan te pakken. De EU steunt ook subsidies voor de uitvoering van acties door maatschappelijke en mediaorganisaties om juridische bijstand, capaciteitsopbouw, financiële steun en opleidingen op het gebied van veiligheid en cyberbeveiliging te bieden. De EU zet haar financiële en technische bijstand voort in samenwerking met partners in de mediasector en andere betrouwbare actoren, zoals het Europees Fonds voor Democratie. De meeste EU-delegaties hebben vrijheid van meningsuiting/mediavrijheid en veiligheid van journalisten als hoofdprioriteit opgenomen in hun landenstrategieën voor mensenrechten 2021-2024. Voorbeelden hiervan zijn het programma mensenrechten en democratie van het NDICI, dat onder andere projecten ondersteunt om de professionele vaardigheden, bekwaamheden en capaciteiten van journalisten, bloggers en mediawerkers te verbeteren. Het ondersteunt ook zelfregulerings- en normeringsinitiatieven van de media. In het kader van dit programma heeft de EU voor 2022-2023 landspecifieke financiering toegekend (beheerd door de EU-delegaties) die lokale acties ter ondersteuning van deze doelstellingen mogelijk maakt. Het NDICI-programma omvat ook een wereldwijde actie voor de ondersteuning van media en het gebruik van nieuwe technologieën met als doel het bevorderen en beschermen van de democratie, het tegengaan van bedreigingen voor de democratie en verkiezingsprocessen, het waarborgen van de onafhankelijkheid van de media en het hoofd bieden aan de uitdagingen van nieuwe technologieën.

In het kader van het IPA-instrument (programma inzake de faciliteit voor het maatschappelijk middenveld en de media) heeft de Commissie een gevestigde staat van dienst wat betreft de ondersteuning van onafhankelijke media en mediapluriformiteit in de Westelijke Balkan en Turkije via een aantal holistische en gespecialiseerde regionale programma’s met een waarde van meer dan 42 miljoen EUR (oktober 2023). De programma’s zijn gericht op verschillende systemische aspecten van mediavrijheid, maar vooral op de bredere aspecten van een gunstig klimaat voor de media (waaronder de veiligheid van journalisten, de bestrijding van desinformatie enz.), toegang tot financiering en economische duurzaamheid, professionele normen van media en kwaliteit van de inhoud. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

·“Steun voor mediavrijheid en -pluriformiteit in de Westelijke Balkan” (10 miljoen EUR, maart 2023-augustus 2025) gericht op het verbeteren van de economische duurzaamheid van onafhankelijke mediakanalen en het verbeteren van hun capaciteit voor kwaliteitsverslaggeving en het faciliteren van regionale uitwisselingen en netwerken tussen mediakanalen en andere marktspelers van de media;

·drie subsidies voor rechtstreekse acties aan het Europees Fonds voor Democratie voor gerichte steun aan mediakanalen en maatschappelijke actoren (37,6 miljoen EUR, waarvan ongeveer de helft voor media) en een jaarlijkse exploitatiesubsidie (2 miljoen EUR per jaar): een flexibele regeling voor herfinanciering in het kader van steun aan de democratie in snel veranderende omgevingen.

In de afgelopen vijf jaar heeft de EU ook in landen buiten de EU projecten gefinancierd ter waarde van meer dan 120 miljoen EUR voor het ondersteunen van de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke media. Voorbeelden van de acties zijn:

·specifieke steun voor journalisten en de media in Oekraïne (30 miljoen EUR);

·de steun voor onafhankelijke journalistiek in de landen van het zuidelijk nabuurschap bedroeg 15 miljoen EUR in 2021. De subsidies werden uitgevoerd via het Europees Fonds voor Democratie;

·in februari 2022 is een omvangrijk programma ter ondersteuning van Russische onafhankelijke media van start gegaan, dat zowel noodhulp als capaciteitsopbouw op de langere termijn en andere steunmaatregelen biedt;

·start van de procedures voor de selectie van relevante organisaties voor het uitvoeren van activiteiten met het oog op de bescherming van onafhankelijke media in de context van de thematische kaderpartnerschappen voor mensenrechten en democratie;

·ProtectDefenders intensiveert zijn werk om journalisten in landen in crisis te beschermen. In 2021 ondersteunde het mechanisme wereldwijd ongeveer 550 journalisten;

·in Afghanistan werden twee programma’s voor media in het land en media die vanuit het buitenland werken, overeengekomen met UNESCO en Internews;

·mediaondersteuning en Assises du Journalisme.

In het kader van het programma Europa in de wereld — mensenrechten en democratie 2021-2027 wordt naar schatting 185 miljoen EUR uitgetrokken voor steun aan onafhankelijke media en het benutten van digitalisering wereldwijd. De nieuwe kaderovereenkomst voor financieel partnerschap inzake de bescherming van onafhankelijke media zal meer strategische samenwerking mogelijk maken met geselecteerde ngo’s die zich inzetten voor de bescherming van mediavrijheid wereldwijd. De overeenkomst is ondertekend voor een periode van vier jaar (2023-2027) met drie toonaangevende consortia. Er zal maximaal 20 miljoen EUR beschikbaar worden gesteld. De doelstellingen zijn het versterken van de weerbaarheid van journalisten en mediakanalen die gevaar lopen; haatzaaiende uitlatingen, extremisme en desinformatie bestrijden; jonge journalisten die onder moeilijke omstandigheden werken toegang bieden tot professionele ontwikkeling en leermogelijkheden; grensoverschrijdende netwerken van mediaontwikkelingsorganisaties en maatschappelijke organisaties opbouwen en consolideren.

Nuttige links:

Media Freedom and Rapid Response

IJ4 EU – Investigative Journalism for Europe

Handbook for Safety of Journalists

Internationale samenwerking en ontwikkeling — Oproepen tot het indienen van voorstellen en inschrijvingen voor aanbestedingen

Home — SafeJournalists

Het Europees fonds voor democratie (EFD) (democracyendowment.eu)

WB6 MEDIA | Steun voor mediavrijheid en -pluriformiteit in de Westelijke Balkan

Een deskundigengroep inzake SLAPP’s oprichten en beste praktijken uitwisselen op het gebied van juridische bijstand aan journalisten en andere acties

De deskundigengroep inzake SLAPP’s (Strategische rechtszaken tegen publieke participatie) werd in 2021 opgericht en stond de Commissie bij in de voorbereiding van het anti-SLAPP-pakket. De groep, bestaande uit rechtsbeoefenaren en verenigingen van rechtsbeoefenaren, is acht keer bijeengekomen. De groep blijft de lidstaten ondersteunen bij de uitvoering van de aanbeveling.

Nuttige links:

Deskundigengroep tegen SLAPP’s

Een initiatief presenteren om journalisten en het maatschappelijk middenveld te beschermen tegen SLAPP’s

In april 2022 heeft de Commissie een pakket maatregelen tegen SLAPP’s voorgesteld, met wettelijke waarborgen om onrechtmatige procesvoering tegen journalisten en mensenrechtenverdedigers tegen te gaan, en met een breed scala aan niet-wetgevende maatregelen ter ondersteuning van maatregelen op nationaal niveau om enkele van de hoofdoorzaken van SLAPP’s aan te pakken, zoals regels inzake smaad. Op 30 november hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig politiek akkoord bereikt over de anti-SLAPP-richtlijn.

Met betrekking tot de aanbeveling moeten de lidstaten vanaf eind 2023 jaarlijks de op nationaal niveau verzamelde geaggregeerde gegevens melden aan de Commissie, met volledige inachtneming van de vereisten inzake gegevensbescherming. De Commissie zal jaarlijks een samenvatting van de ontvangen bijdragen bekendmaken.

Nuttige links:

Voorstel voor een richtlijn tot bescherming van bij publieke participatie betrokken personen tegen kennelijk ongegronde of onrechtmatige gerechtelijke procedures (“strategische rechtszaken tegen publieke participatie”)

Ondersteunen van EU-samenwerking tussen nationale mediaraden, andere zelfreguleringsorganen in de media, onafhankelijke mediaregulatoren en netwerken van journalisten, en van initiatieven ter bevordering van journalistieke partnerschappen en normen

De Commissie ondersteunt samenwerking tussen nationale mediaraden, andere zelfreguleringsorganen voor de media, onafhankelijke mediaregulatoren en netwerken van journalisten, en initiatieven ter bevordering van journalistieke partnerschappen en normen, met name via financiële steun aan projecten in het kader van diverse programma’s (bv. Horizon 2020 en Horizon Europa, Creatief Europa).

Een voorbeeld hiervan is het proefproject “Mediaraden in het digitale tijdperk”, dat zich richt op het benadrukken van de belangrijke rol van pers- en mediaraden in tijden van een afnemend vertrouwen in journalisten en mediakanalen in combinatie met de toenemende desinformatie op nieuwe media. Het is gericht op de digitale uitdagingen aan de hand van vier hoofdcomponenten: academisch werk om gegevens en analyses te verstrekken over bestaande persraden, bewustmakingscampagne om zelfregulering door de media te bevorderen, zichtbaarheid en uitwisseling van het werk van mediaraden op het internationale toneel en versterking van bestaande organisaties of ondersteuning van toekomstige organisaties. Dit project zal worden voortgezet via het project “Mediaraden in het digitale tijdperk 4”, dat van juli 2023 tot juni 2025 loopt. Andere projecten zijn onder andere projecten in het kader van de Horizon Europa-oproep “Media voor democratie — democratische media” of het project “Europese uitwisseling van excellentie in journalistiek” (gefinancierd door het programma Creatief Europa) dat een kenniscentrum biedt voor journalisten om met elkaar in contact te komen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en gemeenschappelijke regels.

Een ander voorbeeld is het programma “Versterken van kwaliteitsnieuws en onafhankelijke journalistiek in de Westelijke Balkan en Turkije II” (2,2 miljoen EUR; januari 2023-december 2025), om de op vertrouwen gebaseerde betrokkenheid van burgers en media te versterken, middelen te verstrekken en voorwaarden te scheppen voor media en journalisten om inhoud van hoge kwaliteit te produceren door middel van onderwijs, opleiding, mentoring en redactionele ondersteuning, technische en financiële steun en de publicatie en bevordering van opmerkelijke prestaties op het gebied van kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek.

In het kader van de horizontale faciliteit van de EU en de Raad van Europa zijn de regionale en landspecifieke toewijzingen in de Westelijke Balkan gericht op het waarborgen van de eerbiediging van zowel de rechten als de plichten van journalisten, journalistenverenigingen, zelfreguleringsinstanties en andere mediaorganisaties, in overeenstemming met de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de normen van de Raad van Europa, onder meer door samen te werken met regelgevende instanties voor de media en de justitiële sector (4 miljoen EUR, januari 2023-december 2026).

Nuttige links:

Mediaraden in het digitale tijdperk  

Bevordering en bescherming van de vrijheid van meningsuiting en de mediavrijheid — Horizontale faciliteit (coe.int)

Projecten van Horizon Europa inzake de toekomst van de liberale democratie

De Media Ownership Monitor opzetten en mogelijke verdere richtsnoeren inzake de transparantie van media-eigendom ontwikkelen

Het proefproject inzake de monitor van media-eigendom is in september 2021 van start gegaan en de tweede fase werd in september 2023 afgerond. Het verschaft een databank met informatie over eigendom van en zeggenschap over de belangrijkste nieuwsmedia in 27 lidstaten. Het project heeft betrekking op de meest relevante media, die zijn geselecteerd op basis van vraag (marktaandeel) en/of agenda (vermelding en/of aanbeveling door andere nieuwsdiensten). De steekproeven omvatten zowel nationale als regionale media. Alle gegevens zijn verzameld uit openbaar beschikbare bronnen.

In september 2023 heeft de Commissie een voorstel vastgesteld voor een Europese verordening mediavrijheid en een begeleidende aanbeveling inzake interne waarborgen voor redactionele onafhankelijkheid en transparantie over eigendom in de mediasector. De verordening stelt een aantal informatie-eisen aan aanbieders van mediadiensten: juridische naam, contactgegevens, namen van directe en indirecte eigenaren en uiteindelijke begunstigden. In de aanbeveling worden de lidstaten aangemoedigd om regelgevende instanties te belasten met de ontwikkeling en het onderhoud van een speciale onlinedatabank over media-eigendom met uitgesplitste gegevens over verschillende soorten media. Er zijn interinstitutionele onderhandelingen gaande.

Nuttige links:

Euromedia Ownership Monitor

Europese verordening mediavrijheid

Aanbeveling inzake interne waarborgen voor redactionele onafhankelijkheid en transparantie over eigendom in de mediasector

Maatregelen bevorderen voor de transparantie en eerlijke toewijzing van overheidsreclame

Het voorstel voor de Europese verordening mediavrijheid, dat in september 2022 door de Commissie is vastgesteld, voorziet in eisen voor de toewijzing van overheidsreclame aan de media, zodat deze wordt toegewezen volgens transparante, objectieve, evenredige en niet-discriminerende criteria en via open, evenredige en niet-discriminerende procedures. De lidstaten zouden de uitgegeven bedragen en de begunstigden van de overheidsreclame openbaar moeten maken. De interinstitutionele onderhandelingen over het voorstel zijn gaande.

Nuttige links:

Europese verordening mediavrijheid

Aanbeveling inzake interne waarborgen voor redactionele onafhankelijkheid en transparantie over eigendom in de mediasector

Opties voor verdere ondersteuning van mediadiversiteit in kaart brengen en een Europese benadering van de aandacht voor audiovisuele mediadiensten van algemeen belang bevorderen

Op 16 september 2022 werd een onafhankelijke studie over mediapluriformiteit en -diversiteit online gepubliceerd. Hierin worden wetgevende maatregelen en praktijken van de industrie in kaart gebracht die verband houden met de aandacht voor en vindbaarheid van inhoud en diensten van algemeen belang en wordt de doeltreffendheid van dergelijke maatregelen beoordeeld. Uit het onderzoek is gebleken dat inhoud en diensten met een grotere zichtbaarheid een impact kunnen hebben op de blootstelling aan diversiteit en mediapluriformiteit. Het is echter moeilijk om het precieze effect te beoordelen dat de huidige maatregelen van de sector inzake prioritering van inhoud kunnen hebben op mediapluriformiteit en op de blootstelling van gebruikers aan mediadiversiteit. De redenen hiervoor houden verband met het gebruik van algoritmegestuurde inhoudsaanbevelingen en het nagenoeg ontbreken van toegang tot gegevens. In de studie worden vervolgens beleidsopties en aanbevelingen voorgesteld en besproken voor het ontwikkelen van transparante en verantwoorde zichtbaarheidsregelingen.

In de loop van 2021 vonden uitwisselingen van beste praktijken plaats en werd een workshop gehouden over de aandacht voor inhoud van algemeen belang binnen de Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten (ERGA), waaruit een verslag voortkwam. In september werd een workshop georganiseerd die als basis diende voor het eindverslag. Het werk van ERGA werd in 2022 voortgezet door middel van verdere richtsnoeren/analyses met betrekking tot de doeltreffendheid van algoritmen en aanbevelingssystemen bij het waarborgen van passende aandacht voor audiovisuele mediadiensten van algemeen belang, evenals de prominente aanwezigheid van Europese producties. De passende aandacht voor audiovisuele mediadiensten van algemeen belang krachtens artikel 7 bis van de herziene richtlijn audiovisuele mediadiensten is een van de gebieden waarop de nieuwe Europese raad voor mediadiensten richtsnoeren moet uitvaardigen in het kader van de toekomstige Europese verordening mediavrijheid.

De Commissie bestemt ook een volledig begrotingsonderdeel (“Multimedia-acties”) aan het ondersteunen van de productie van onafhankelijk nieuws over EU-zaken. Begunstigden zijn onder andere Euronews, radionetwerken, initiatieven op het gebied van datajournalistiek of de European Newsroom waarin toonaangevende Europese persbureaus samenwerken. Dit wordt aangevuld met een aantal proefprojecten op het gebied van media en het mondiger maken van burgers, zoals de Europese mediaplatforms, die tot doel hebben de toegang van EU-burgers tot betrouwbare informatie te verbeteren, of een oproep om jongeren te voorzien van nieuws over relevante en belangrijke zaken in Europa, om zo hun democratische betrokkenheid te vergroten. Andere subsidies zijn beschikbaar om kleinschalige onlinemedia te ondersteunen bij activiteiten op het gebied van onderzoek en mediageletterdheid ter ondersteuning van de strijd tegen desinformatie, en om nieuwsmedia te ondersteunen met het oog op “nieuwswoestijnen”.

Nuttige links:

Study on media plurality and diversity online

Europese mediaplatforms

Verslag van ERGA — Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten

Multimedia-acties | De digitale toekomst van Europa vormgeven) (europa.eu).

Tegengaan van desinformatie en informatiemanipulatie

In dit verband zullen de diensten van de Commissie en de EDEO met de lidstaten, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven samenwerken aan nauwkeurige gemeenschappelijke definities en methodologieën om verschillende categorieën van desinformatie en beïnvloeding aan te pakken.

De EDEO heeft, in samenwerking met de Commissie, lidstaten, internationale partners en andere belanghebbenden, vooruitgang geboekt op het gebied van een gemeenschappelijke interpretatie en terminologie en in juni 2021 werd een non-paper verspreid met een voorstel voor een conceptuele definitie van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging (Foreign Information Manipulation and Interference — FIMI) die de dreiging in de informatieomgeving beter omschrijft. De terminologie is sindsdien in meerdere documenten van de Europese Unie en daarbuiten gebruikt, met inbegrip van het communiqué van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in 2022 en de gezamenlijke verklaring over de samenwerking tussen de EU en de NAVO in 2023.

Het maatschappelijk middenveld, de academische wereld, de industrie en andere belanghebbenden werden geraadpleegd via een speciale reeks rondetafelgesprekken met deskundigen die in 2021 en 2022 werden gehouden, en door middel van samenwerking om een gemeenschappelijke interpretatie te bevorderen en ervoor te zorgen dat er analytische capaciteit voorhanden is om aan de FIMI-criteria te voldoen. De werkzaamheden zullen worden voortgezet, onder andere via specifieke projecten, om het begrip van de verschillende bouwstenen van de FIMI-definitie verder te verfijnen. Ook het maatschappelijk middenveld heeft kennis genomen van de definitie, zoals blijkt uit een verslag van het EU DisinfoLab in 2023

Nuttige links:

EU Strategisch kompas inzake veiligheid en defensie  

FIMI-conclusies (juli 2022)

EUvsDisinfo  

Stratcom-activiteitenverslag 2021 van de EDEO ; Stratcom-activiteitenverslag 2022 van de EDEO

Snellereactiemechanisme van de G7 — Jaarverslag 2021

Verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, 2022

Gezamenlijke verklaring over de samenwerking EU-NAVO

EU DisinfoLab — FIMI: naar een Europese herdefinitie van buitenlandse inmenging

De EU-toolbox voor het tegengaan van buitenlandse inmenging en beïnvloeding ontwikkelen, met inbegrip van nieuwe instrumenten die het mogelijk maken de daders de rekening te presenteren, en de strategische communicatieactiviteiten en taskforces van de EDEO versterken

De EDEO heeft in april 2021 een gezamenlijke EDEO-EC-conceptnota over de FIMI-toolbox ingediend, waarin vier dimensies van de FIMI-toolbox worden aangewezen: situationeel bewustzijn, het opbouwen van weerbaarheid, verstoring/regelgeving, en maatregelen met betrekking tot het externe optreden van de EU, waaronder het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) en diplomatieke responsen. Elk gebied omvat verschillende soorten instrumenten, die de impact van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging kunnen voorkomen of verminderen, de betrokkenen ervan kunnen weerhouden deze activiteiten uit te voeren of erop kunnen reageren. In maart 2023 heeft de Horizontale Groep versterking van weerbaarheid en bestrijding van hybride bedreigingen (HWP ERCHT) de geactualiseerde conceptnota over buitenlandse informatiemanipulatie en het bestaan van de toolbox bevestigd.

De conclusies van de Raad over buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging (FIMI) werden in juli 2022 door de Raad aangenomen. De EDEO en de diensten van de Commissie hebben de besprekingen met de lidstaten voortgezet over instrumenten waarmee daders kunnen worden aangepakt.

Er worden inspanningen geleverd om de interne capaciteiten en mogelijkheden van de strategische communicatieteams en taskforces van de EDEO verder te versterken, met inbegrip van het netwerk van 27 Stratcom-functionarissen om de strategische communicatie-inspanningen in het veld te begeleiden.

De EU heeft ook gebruikgemaakt van haar diplomatieke instrumenten om buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging door statelijke actoren aan te pakken. Met name heeft de EU vanaf maart 2022 sancties opgelegd aan Russia Today (RT), Sputnik en andere kanalen vanwege hun cruciale rol bij informatiemanipulatie en inmenging in verband met de agressie tegen Oekraïne (volledige lijst in bijlage XV bij Verordening 833/2014). Daarnaast blijven openbare kanalen, zoals EUvsDisinfo, het bewustzijn over pro-Kremlin informatiemanipulatie en inmenging vergroten en de gecoördineerde aard ervan aan het licht brengen. In 2022 heeft het project EUvsDisinfo meer dan 2,7 miljoen mensen bereikt via zijn website en nog eens 19,3 miljoen via zijn sociale mediakanalen.

Nuttige links:

Strategisch kompas  

FIMI-conclusies (juli 2022)  

EUvsDisinfo  

Stratcom-activiteitenverslag 2021 van de EDEO ; Stratcom-activiteitenverslag 2022 van de EDEO

O verzichtskaart EU-sancties

Een nieuw protocol invoeren om de bestaande samenwerkingsstructuren te versterken ter bestrijding van desinformatie, zowel in de EU als internationaal

Het optreden van de EU als reactie op de ongekende golven van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging en desinformatie in de huidige geopolitieke context, heeft aangetoond dat samenwerking tussen verschillende EU-instellingen positieve resultaten boekt. De bestaande samenwerkingsstructuren zijn flexibel gebleken en spelen in op veranderende behoeften, zodat er geen nieuwe formele regelingen nodig zijn. Deelname aan de respectieve netwerken, zoals het systeem voor snelle waarschuwingen en het netwerk tegen desinformatie, is zeer nuttig gebleken voor het tijdig delen van analyses, inzichten en producten en van communicatieplannen en -strategieën.

De EDEO werkt aan de aanpak van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging, waaronder desinformatie, via de Stratcom van de EDEO en het door de EDEO beheerde systeem voor snelle waarschuwingen, om de dagelijkse uitwisseling met EU-lidstaten en internationale partners te vergemakkelijken.

De diensten van de Commissie pakken verschillende aspecten van desinformatie binnen de EU aan (bv. met betrekking tot verkiezingen, cyberbeveiliging, mediavrijheid, onlineplatforms). Sinds 2018 heeft de Commissie haar interne coördinatie opgevoerd via het netwerk tegen desinformatie, dat bestaat uit de diensten van de Commissie en de vertegenwoordigingen in de EU-lidstaten, waarbij de EDEO en het Europees Parlement waarnemers zijn. Via het netwerk bundelt en benut de Commissie de capaciteiten om via gecoördineerde actie een krachtig antwoord op desinformatie te kunnen bieden. Onmiddellijk na de inval in Oekraïne heeft de Commissie haar samenwerking met onlineplatforms geïntensiveerd om toezicht te houden op de uitvoering van de sancties tegen Russische mediakanalen en om hun inspanningen te coördineren om desinformatie met betrekking tot het conflict te bestrijden.

De Commissie en de lidstaten werken ook samen in het kader van het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen om gevallen van inmenging in het verkiezingsproces te bespreken en beste praktijken uit te wisselen. Samenwerking tussen de relevante netwerken is van cruciaal belang. Daarom heeft het systeem voor snelle waarschuwingen in december 2023 een gezamenlijke sessie gehouden met de Horizontale Groep versterking van weerbaarheid en bestrijding van hybride bedreigingen en met het Europees samenwerkingsnetwerk voor verkiezingen.

In het kader van haar externe optreden heeft de EU ook onafhankelijke regionale organisaties gefinancierd die zich bezighouden met het bevorderen van burgertechnologie voor democratie (Civic Tech for Democracy) en de toegang tot betrouwbare informatie over verkiezingsprocessen.

Nuttige links:

Activiteitenverslag 2021  

Activiteitenverslag 2022

EEAS Stratcom

Verslag inzake FIMI-dreigingen

Beheersplan 2022 DG Communicatie

Een gemeenschappelijk kader en een gemeenschappelijke methodologie ontwikkelen voor het verzamelen van systematisch bewijsmateriaal inzake buitenlandse inmenging en een structurele dialoog met het maatschappelijk middenveld, actoren uit de particuliere sector en andere relevante belanghebbenden om de dreigingssituatie regelmatig te evalueren

De EDEO heeft een gemeenschappelijk analytisch kader en gemeenschappelijke methodologie voorgesteld om systematisch bewijs van FIMI-activiteiten te verzamelen. Deze methodologie zal de doeltreffendheid en samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling en analyse verhogen, zowel binnen de EU als internationaal. Het eerste EDEO-verslag over dreigingen van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging werd in februari 2023 gepubliceerd en is bedoeld als “proof of concept” voor het gemeenschappelijke kader dat het mogelijk maakt om complexe inzichten tijdig, op interoperabele wijze en op schaal met elkaar te delen. In deze geest faciliteert de EDEO een gemeenschappelijke aanpak voor het delen van informatie in de vorm van een centrum voor informatie-uitwisseling en analyse (Information Sharing and Analysis Centre — ISAC), dat tot doel heeft het verzamelen en delen van gegevens over FIMI-incidenten tussen betrouwbare partners gemakkelijker te maken.

De toezegging van de EU en de Verenigde Staten in de Handels- en Technologieraad EU-VS omvat een gedeelde standaard voor gestructureerde uitwisseling van dreigingsinformatie inzake buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, evenals de onderliggende gemeenschappelijke methodologie voor het identificeren, analyseren en bestrijden daarvan. De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn van plan om het gebruik van deze standaard door belanghebbenden wereldwijd te ondersteunen. In oktober 2023 kwamen beide partijen tijdens de EU-VS-top overeen om de samenwerking op het gebied van de bestrijding van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging uit te breiden op basis van gemeenschappelijke beginselen, zoals specifieke strategieën, interne organisatiestructuren, capaciteit, het maatschappelijk middenveld en multilaterale betrokkenheid. Deze samenwerking moet gericht zijn op het ondersteunen van gelijkgestemde partners bij het bestrijden van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging, onder andere via door de VS en EU gecoördineerde activiteiten waaraan partnerlanden deelnemen, waarbij de vrijheid van meningsuiting blijft gewaarborgd. Er is een voortdurende dialoog tot stand gebracht met het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en andere relevante belanghebbenden. Ook vinden er specifieke uitwisselingen met deskundigen plaats, met inbegrip van rondetafelgesprekken met deskundigen over dreigingsanalyse om ervoor te zorgen dat er inzicht van externe belanghebbenden wordt verkregen met betrekking tot het situationeel bewustzijn van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging en om tot geïnformeerde aanpakken te komen.

Er is een nieuw EU-project gestart dat wordt uitgevoerd door het Instituut voor veiligheidsstudies van de EU (IVSEU) (3 miljoen EUR) om praktische ondersteuningsinstrumenten te ontwikkelen om het delen van informatie, inzichten en bewijzen over FIMI tussen de verschillende actoren te vergemakkelijken.

Nuttige links:

1e EDEO-verslag over FIMI-dreigingen

FPI-project inzake het tegengaan van buitenlandse inmenging

Meer steun verlenen voor de capaciteitsopbouw van nationale autoriteiten, onafhankelijke media en het maatschappelijk middenveld in derde landen om desinformatie en buitenlandse beïnvloedingsoperaties op te sporen en erop te reageren

In oktober 2022, ter gelegenheid van de Global Media and Information Literacy Week, heeft EUvsDisinfo de rubriek “LEARN” gelanceerd, een speciale webpagina die de mechanismen, tactieken, veelvoorkomende betogen en actoren achter FIMI en desinformatie en informatiemanipulatie uitlegt.

In de Westelijke Balkan heeft de EU zich beziggehouden met proactieve en feitelijke communicatie en capaciteitsopbouw van instellingen om met FIMI-dreigingen om te gaan. In 2022 ondersteunde de EU meer dan 250 journalisten waarbij doeltreffende manieren om professionele journalistiek in de regio te bevorderen werden besproken. In 2021 werd steun verleend voor de organisatie van de conferentie over mediageletterdheid tussen de EU en de Westelijke Balkan, waar desinformatie, de uitdagingen van professionele journalistiek, het belang van mediageletterdheid in de nieuwe mediaomgeving en weerbaarheidsstrategieën aan de orde kwamen. Er werd ook steun verleend aan nieuwe studies zoals: “Evolution of Propaganda Narratives on Ukraine” en een initiatief op het gebied van capaciteitsopbouw “ Connecting media community in the age of disinformation ” (Sarajevo, 24 februari 2023). 

Ook het programma inzake de faciliteit voor het maatschappelijk middenveld en de media ten gunste van de Westelijke Balkan en Turkije omvat een aantal acties gericht op het tegengaan van desinformatie bij IPA III-begunstigden. Enkele voorbeelden zijn:

- “Opbouwen van vertrouwen in de media in Zuidoost-Europa: steun voor journalistiek als een publiek goed” (3 miljoen EUR, juli 2023-juli 2026) “Onze media: een actie van het maatschappelijk middenveld om mediageletterdheid en activisme te genereren, polarisatie tegen te gaan en dialoog te bevorderen” (1,3 miljoen EUR; februari 2023-januari 2025);

- “Verslag over digitale rechten en vrijheden” (1,3 miljoen EUR; januari 2023-december 2025) om de kennis en vaardigheden van media en het maatschappelijk middenveld over het verband tussen schendingen van digitale rechten en desinformatie te vergroten;

-“SEECheck-netwerk — het bestrijden van desinformatie en misinformatie via een netwerk van factcheckers” (1,24 miljoen EUR; januari 2023-juni 2026), gericht op het versterken van netwerken van professionals, onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties.

In het kader van het Oostelijk Partnerschap omvatte het in 2020 goedgekeurde solidariteitsprogramma COVID-19 van de EU een onderdeel van 10 miljoen EUR om lokale maatschappelijke organisaties in staat te stellen de gevolgen voor de meest kwetsbare groepen en degenen die onevenredig zwaar waren getroffen, te verzachten. Dit onderdeel omvat steun voor waakhond- en pleitbezorgingsactiviteiten van lokale maatschappelijke organisaties met betrekking tot het tegengaan van desinformatie over COVID-19, het monitoren van en verslag geven over maatregelen die de burgerlijke vrijheden beperken en de intrekking ervan.

De faciliteit voor het maatschappelijk middenveld van het Oostelijk Partnerschap heeft in 2019 steun verleend aan de oprichting van een regionaal onderzoekslaboratorium voor digitaal forensisch onderzoek in de zuidelijke Kaukasus, waarmee een netwerk van onderzoeksspecialisten wordt opgebouwd die met name door het Kremlin beïnvloede desinformatie aanpakken. Daarnaast wordt er hulp geboden via het EU-programma voor onafhankelijke media (8 miljoen EUR), dat steun biedt om de financiële levensvatbaarheid van onafhankelijke mediakanalen op korte en lange termijn in de regio te verbeteren. In totaal steunt de EU momenteel het onafhankelijke medialandschap in de oostelijke partnerlanden met meer dan 30 miljoen EUR.

Er werd ook steun verleend aan onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties in de strijd tegen buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging en desinformatie in Oekraïne en Moldavië. Via het regionale project EU4Independent van het Oostelijk Partnerschap werden journalisten uit de regio uitgenodigd om het bewustzijn over de EU te vergroten en regionale contacten te bevorderen. In juni 2022 werden 80 vertegenwoordigers van factcheckers, journalisten en maatschappelijke organisaties uit het oostelijke nabuurschap en Centraal-Azië uitgenodigd in Brussel.

De EU heeft ook steun verleend aan Russische onafhankelijke media die gedwongen waren het Russische regime te ontvluchten en heeft zich tevens ingezet om informatiemanipulatie en desinformatie door het Kremlin tegen te gaan.

In het zuidelijke nabuurschap biedt het mediapakket voor het zuiden sinds 2021 (15 miljoen EUR, 2022-2026) uitgebreide steun aan de onafhankelijke mediasector om ervoor te zorgen dat deze onafhankelijk, pluriform en weerbaar blijft, zich kan verdedigen tegen de huidige bedreigingen en kritisch burgergericht denken kan bevorderen. Daarnaast bevordert zij de samenwerking en coördinatie tussen media-ondersteunende organisaties om desinformatie tegen te gaan en samen te werken met de meest kwetsbare en onafhankelijke media via steun aan het Europees Fonds voor Democratie.

In de MENA-regio vormde het werk van de regionale mediafunctionaris van de EU (Regional Media Officer — RMO) een aanvullend instrument voor de EU om in contact te komen met een Arabisch sprekend publiek. Er werd samengewerkt met lokale deskundigen uit het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en de media om de ontwikkeling van de meervoudige FIMI-dreiging in de regio te volgen en het bewustzijn te vergroten. Sinds februari 2022 heeft de regionale mediafunctionaris meer dan 150 interviews gehouden met pan-Arabische zenders over de Russische invasie in Oekraïne om de door het Kremlin gestuurde informatiemanipulatie en inmenging tegen te gaan. 

In de Indo-Pacifische regio zijn werkzaamheden gestart om samen te werken met maatschappelijke organisaties en steun te bieden aan onafhankelijke media buiten het directe nabuurschap van de EU.

De taskforce voor Afrika bezuiden de Sahara is opgericht als reactie op de dringende noodzaak om de Stratcom-capaciteit van de EU te versterken met het oog op de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de toenemende buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging in de regio.

Als onderdeel van bredere inspanningen om buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging aan te pakken en naast de vaststelling van het strategisch kompas voor veiligheid en defensie, vindt er sinds 2022 een proefproject ter ondersteuning van geselecteerde missies en activiteiten van het GVDB plaats, zowel civiel als militair, om weerbaarheid tegen buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging op te bouwen.

Daarnaast heeft het bureau voor de uitwisseling van informatie over technische bijstand (TAIEX) de uitbreidings- en nabuurschapslanden actief ondersteund bij het tegengaan van desinformatie. In de Westelijke Balkan werd in 2022 een online regionale TAIEX-workshop georganiseerd, gevolgd door landspecifieke evenementen voor Montenegro, Albanië en Kosovo. In 2023 werden verschillende TAIEX-workshops gehouden, met name een workshop over uitdagingen en veranderingen in bestaande mechanismen , gericht op het bestraffen van de verspreiding van desinformatie, en vond er een TAIEX-studiebezoek plaats met betrekking tot modellen voor samenwerkingsmechanismen voor het oprichten van een controleorgaan om desinformatie en haatzaaiende uitlatingen te bestrijden . In het nabuurschap werd in februari 2023 een tweedaagse TAIEX-workshop voor meerdere landen georganiseerd over strategieën om desinformatie tegen te gaan om Oekraïne, Moldavië en Georgië te helpen bij het opsporen, analyseren en ontwikkelen van adequate reacties op desinformatie. Als follow-up zijn er in 2024 TAIEX-workshops gepland, op verzoek van Moldavië en Oekraïne, respectievelijk rond het thema verkiezingen en buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging, en samenwerking met Afrikaanse tegenhangers bij het tegengaan van desinformatie.

De nieuwe kaderovereenkomst voor financieel partnerschap inzake de bescherming van onafhankelijke media is onder andere gericht op het opbouwen van de capaciteit van media-actoren om desinformatie tegen te gaan. In dit verband zal in de periode 2023-2027 maximaal 20 miljoen EUR beschikbaar worden gesteld. In het kader van NDICI — Europa in de wereld, is een actie opgezet om het bewustzijn van en de weerbaarheid tegen desinformatie in het AI-tijdperk te verbeteren. Deze actie omvat de ontwikkeling van relaties tussen actoren in Europa en een select aantal landen in Afrika en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en de versterking van de zuid-zuidsamenwerking.

Nuttige links:

Nieuwe in het kader van Horizon Europa gefinancierde projecten (in het kader van oproepen in 2021 en 2022) over democratische politiek en de rechtsstaat in de nabuurschappen van de EU (oostelijk en zuidelijk) en kandidaat-lidstaten van de EU.

Online TAIEX-workshop over de nieuwe geopolitieke gevolgen van desinformatie in de Westelijke Balkan

TAIEX- workshop over de uitdagingen en veranderingen van bestaande mechanismen, gericht op het bestraffen van de verspreiding van desinformatie

TAIEX- workshop over de uitdagingen en veranderingen van bestaande mechanismen, gericht op het bestraffen van de verspreiding van desinformatie

Richtsnoeren voor het versterken van de praktijkcode betreffende desinformatie uitbrengen

Op 26 mei 2021 heeft de Commissie richtsnoeren ter versterking van de praktijkcode betreffende desinformatie gepubliceerd na een evaluatie van de werking ervan sinds de opstelling in 2018.

Nuttige links:

Richtsnoeren van de Commissie COM(2021) 262 final  

De ondertekenaars van de praktijkcode en relevante groepen belanghebbenden samenroepen om de code overeenkomstig de richtsnoeren te versterken 

De versterkte praktijkcode betreffende desinformatie is op 16 juni 2022 ondertekend en gepresenteerd door 34 ondertekenaars, waaronder grote onlineplatforms, actoren uit de onlinereclame-industrie, kleinere of gespecialiseerde platforms, onderzoeks- en maatschappelijke organisaties, factcheckers en aanbieders van technische oplossingen ter bestrijding van desinformatie.

Met de nieuwe code wordt beoogd de doelstellingen van de in mei 2021 gepresenteerde richtsnoeren van de Commissie te verwezenlijken door een breder scala aan toezeggingen en maatregelen vast te stellen om onlinedesinformatie tegen te gaan. Deze omvatten het onderbreken van de verspreiding van desinformatie; transparantie van politieke reclame waarborgen; gebruikers mondiger maken; de samenwerking met factcheckers verbeteren; de toegang van onderzoekers tot gegevens vergemakkelijken; en het waarborgen van de integriteit van de diensten van de platforms door het uitvoeren en bevorderen van beveiligingen tegen een lijst van manipulatieve gedragingen en praktijken die niet zijn toegestaan binnen hun diensten. De lijst bevat vormen van manipulatief gedrag waarmee desinformatie kan worden verspreid, zoals het aanmaken van niet-authentieke accounts of botnets, het inzetten van misleidende gemanipuleerde media (zoals “deepfakes” en “cheapfakes”), en de niet-authentieke coördinatie van het maken of versterken van inhoud, met inbegrip van pogingen om de algoritmen van platforms te misleiden/manipuleren (zoals manieren om mensen te misleiden over de populariteit van inhoud). Op die basis hebben de ondertekenaars zich ertoe verbonden om een duidelijk beleid vast te stellen, te versterken en uit te voeren, dat het scala aan geïdentificeerde gedragingen en praktijken bestrijkt. Gezien de veranderende aard van dergelijke tactieken, technieken en procedures die door kwaadwillende actoren worden gebruikt, zal deze lijst regelmatig worden herzien.

De diensten van de Commissie en de EDEO hebben ook hun samenwerking met onlineplatforms opgevoerd om de inspanningen ter bestrijding van buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging en desinformatie in verband met de grote geopolitieke crises te coördineren. De Commissie heeft in het kader van de praktijkcode nauwlettend toegezien op de uitvoering van de EU-sancties tegen RT, Sputnik en andere door de platforms gesanctioneerde kanalen. De ondertekenaars van de code houden regelmatig bijeenkomsten voor de uitwisseling van informatie en de coördinatie van hun acties om desinformatie in verband met specifieke crisissituaties in te dammen binnen het kader van de permanente taskforce en de subgroep crisisrespons van deze taskforce.

Het Europees Waarnemingscentrum voor digitale media (EDMO) heeft een speciale taskforce opgericht die de situatie met betrekking tot desinformatiecampagnes in verband met de oorlog in Oekraïne volgt. Sinds 24 maart 2022 heeft het EDMO-netwerk voor factchecking in oktober 2023 meer dan 2 500 factchecks over de oorlog uitgevoerd en verschillende gerelateerde onderzoeken, rapporten en specifieke periodieke inzichten geproduceerd.

Daarnaast kunnen lidstaten in het kader van het instrument voor technische ondersteuning steun aanvragen om de vereiste capaciteit te ontwikkelen teneinde doeltreffend om te gaan met desinformatie en buitenlandse inmengingscampagnes aan te pakken.

Nuttige links:

De praktijkcode betreffende desinformatie 2022

Europees Waarnemingscentrum voor digitale media.  

EDMO-taskforce inzake desinformatie over de oorlog in Oekraïne

Instrument voor technische ondersteuning (TSI) (europa.eu)

Een permanent kader voor de monitoring van de code opzetten

De praktijkcode betreffende desinformatie 2022 beschikt over een versterkt monitoringkader op basis van kwalitatieve verslagleggingselementen en indicatoren voor dienstverleningsniveaus waarmee de doeltreffendheid van de uitvoering wordt gemeten. De ondertekenaars zijn overeengekomen om een transparantiecentrum op te zetten, dat een duidelijk overzicht biedt aan het publiek van het beleid dat zij hebben ingevoerd om hun toezeggingen na te komen, en zullen dit centrum regelmatig bijwerken met de relevante gegevens.

Eind januari 2023 hebben de ondertekenaars van de praktijkcode hun eerste referentieverslagen ingediend, met een initiële stand van zaken van de stappen die zijn genomen om de toezeggingen en maatregelen uit te voeren, en een eerste reeks kwalitatieve en kwantitatieve verslagen over de eerste maand van uitvoering. Ondertekenaars die zijn aangemerkt als zeer grote onlineplatforms, zoals gedefinieerd in de digitaledienstenverordening, brengen elke zes maanden verslag uit over hun acties in het kader van de code, terwijl andere ondertekenaars één keer per jaar verslag uitbrengen. Alle grote onlineplatforms die de code hebben ondertekend (Google, Meta, Microsoft en TikTok) hebben in september 2023 een tweede reeks verslagen ingediend over een volledige uitvoeringsperiode van zes maanden. Voor het eerst omvat de verslaglegging ook de publicatie van een eerste reeks structurele indicatoren, die inzicht geven in desinformatie in de diensten van de platforms.

Alle verslagen zijn openbaar beschikbaar in het transparantiecentrum, dat in februari 2023 is gelanceerd.

De ondertekenaars kwamen ook overeen om een kader op te zetten voor verdere samenwerking via een permanente taskforce en verschillende subgroepen, met specifieke werkgebieden en te bereiken resultaten. De ondertekenaars zullen regelmatig bijeen blijven komen om ervoor te zorgen dat de code geschikt blijft voor het beoogde doel, onder andere om desinformatie over de oorlog in Oekraïne te verminderen.

Nuttige links:

De praktijkcode inzake desinformatie 2022;   https://disinfocode.eu/

Nieuwe innovatieve projecten ter bestrijding van desinformatie in het kader van verschillende EU-programma’s ondersteunen, met name door maatschappelijke organisaties en instellingen voor hoger onderwijs, met de betrokkenheid van journalisten

De EU wijst jaarlijks middelen toe ter ondersteuning van projecten om buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging tegen te gaan, met inbegrip van desinformatie en hybride bedreigingen, bijvoorbeeld in het kader van de EU-programma’s Horizon Europa, Burgers, gelijkheid, rechten en waarden (CERV) of Erasmus+, en via projecten die worden gefinancierd in het kader van het instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking (NDICI — Europa in de wereld).

In het kader van Erasmus+ is er steun beschikbaar voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden en mediageletterdheid van jongeren, zodat zij beter bestand zijn tegen desinformatie, nepnieuws en propaganda. De eTwinning-activiteiten van 2021 waren gericht op mediageletterdheid en desinformatie, met een daaraan gewijde conferentie in oktober 2021, een toolkit voor leerkrachten genaamd “desinformatie herkennen en bestrijden”, en talrijke eTwinning-samenwerkingsverbanden zoals “Lie Detectors”, “Better Internet for Kids”, en het “Anne Frank Huis”.

In maart 2022 lanceerde de Commissie het geactualiseerde digitalecompetentiekader (DigComp) 2.2, waarin een gemeenschappelijk begrip wordt voorgesteld van wat er wordt bedoeld met digitaal competent zijn in de 21e eeuw, inclusief een specifieke verwijzing naar de noodzaak om kritisch om te gaan met online-informatie, desinformatie, misinformatie enz.

Onderzoeksprojecten werden ook verder gefinancierd in het kader van Horizon Europa. In het kader van het werkprogramma 2021-2022 zijn projecten van start gegaan voor onderzoek naar desinformatie in de context van een post-pandemische wereld (9 miljoen EUR), politiek en de impact van online sociale netwerken en nieuwe media (9 miljoen EUR), het bestrijden van desinformatie en het herstellen van vertrouwen in de digitale wereld (8 miljoen EUR), en instrumenten om desinformatie op basis van AI te bestrijden voor zowel mediaprofessionals als burgers (18 miljoen EUR). In de werkprogramma’s van Horizon Europe voor 2023-2024 is nog eens 30 miljoen EUR uitgetrokken voor de financiering van onderzoek naar buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging (FIMI) en naar AI-gebaseerde oplossingen om pluriforme toegang tot zinvolle informatie, kwaliteitsinhoud en betrouwbare online-interactie voor mediaprofessionals en burgers te waarborgen.

Daarnaast heeft de Europese Commissie in oktober 2022 richtsnoeren gepubliceerd voor leerkrachten en onderwijzend personeel om digitale geletterdheid te bevorderen en desinformatie aan te pakken door middel van onderwijs en opleiding als onderdeel van haar actieplan voor digitaal onderwijs. De richtsnoeren, die beschikbaar zijn in alle officiële talen van de EU, zijn ontwikkeld met de steun van de onderwijs- en opleidingsgemeenschap, de academische wereld, ngo’s, omroepen en de particuliere sector.

De EU heeft de ontwikkeling van het Europees Waarnemingscentrum voor digitale media (EDMO) ondersteund. Sinds 2020 heeft het EDMO een speciale gemeenschap opgebouwd die het voortouw neemt bij het opsporen, blootleggen en tegengaan van desinformatie. Het EDMO omvat een centraal digitaal platform en nationale en regionale hubs die hun kennis van lokale informatieomgevingen gebruiken om desinformatiecampagnes in Europa op te sporen, te analyseren en aan het licht te brengen. Met de huidige 14 EDMO-hubs bestrijkt het EDMO-netwerk nu alle 27 EU-lidstaten en Noorwegen, in de EER.

Het werk van het EDMO en zijn hubs is van groot belang geweest in verband met de oorlog in Oekraïne en de Russische propaganda, waarbij duizenden gevallen van desinformatie met betrekking tot de oorlog zijn opgespoord door middel van factchecks en het uitbrengen van verslagen en onderzoeken over opkomende en populaire verhalen. Hierop voortbouwend is het EDMO bezig met het opzetten van een speciale taskforce voor de Europese verkiezingen, die vroege signalen moet opsporen van potentieel gevaarlijke desinformatiecampagnes die zich in de EU zouden kunnen verspreiden, en die speciale activiteiten op het gebied van mediageletterdheid moet coördineren. De taskforce zal ook zijn expertise ter beschikking stellen van de Europese instellingen in het kader van de voorbereiding van de Europese verkiezingen.

De Commissie heeft eveneens de ontwikkeling van de code voor professionele integriteit voor Europese factcheckers ondersteund, die op 15 september 2022 werd gepubliceerd 1 . De normen van de code, die betrekking hebben op zaken variërend van kwaliteitsbronnen tot onpartijdigheid en financiële transparantie, moeten worden nageleefd door organisaties die zich met factchecking bezighouden om geverifieerd lid te worden van het European Fact-Checking Standards Network (EFCSN), een netwerk van factchecking organisaties die onafhankelijk en ethisch te werk gaan en het algemeen belang willen dienen.

Nuttige links:

Europees Waarnemingscentrum voor digitale media.

Richtsnoeren voor leerkrachten en onderwijsactoren inzake het aanpakken van desinformatie en het bevorderen van digitale geletterdheid via onderwijs en opleiding — Bureau voor publicaties van de Europese Unie (europa.eu)

European Fact-Checking Standards Network (EFCSN)

Nieuwe in het kader van Horizon Europa gefinancierde projecten (oproepen 2021 en 2022) over:

· Instrumenten ter bestrijding van desinformatie op basis van AI voor zowel mediaprofessionals als burgers

· AI-gebaseerde oplossingen om pluriforme toegang tot zinvolle informatie, kwaliteitsinhoud en betrouwbare online-interactie voor mediaprofessionals en burgers te waarborgen

Horizon 2020-projecten om nepnieuws te ontkrachten en journalisten te voorzien van hulpmiddelen om desinformatie en misinformatie tegen te gaan (reeds afgerond) zijn onder andere:

· FANDANGO — FAke News discovery and propagation from big Data ANalysis and artificial intelliGence Operations

· WeVerify — WIDER AND ENHANCED VERIFICATION FOR YOU

· TRUTHCHECK — Fake News Recognition applying Service-based Cross-Media Analytics

· NEWTRAL — First real-time fact-checking tool to fight against the fake news and disinformation

· Factmata — A SCORING SYSTEM FOR ONLINE CONTENT

· DYNNET — Opinion Dynamics

· GoodNews — Fake news detection in social networks using geometric deep learning

· AI4Dignity — Collaborative AI Counters Hate

Horizon 2020-projecten voor capaciteitsopbouw voor maatschappelijke organisaties, de mediasector en andere professionals zijn onder andere:

· EU-HYBNET — Empowering a Pan-European Network to Counter Hybrid Threats (euhybnet.eu) , network funded by Horizon 2020

·Horizon Europe: Detecting, analysing and countering foreign information manipulation and interference (europa.eu) (ATHENA, ADAC.io, SAUFEX) and

· Developing a better understanding of information suppression by state authorities as an example of foreign information manipulation and interference (europa.eu) (RESONANT, ARM, DE-CONSPIRATOR)

Meer steun en financiering voor en diversifiëring van initiatieven, waaronder door maatschappelijke organisaties, om mediageletterdheid te bevorderen en burgers te helpen desinformatie te herkennen, zowel binnen als buiten de EU

Het programma Creatief Europa ondersteunt de bevordering van mediageletterdheid voornamelijk in het kader van het sectoroverschrijdende onderdeel.

Het programma mediageletterdheid in het kader van het programma Creatief Europa is erop gericht om burgers in staat te stellen een kritisch begrip en gebruik van de media te ontwikkelen. Daartoe wordt in het kader van acties op het gebied van mediageletterdheid het delen van kennis en uitwisselingen over beleid en praktijken met betrekking tot mediageletterdheid aangemoedigd. Met de steun wordt beoogd om innovatieve grensoverschrijdende initiatieven en gemeenschappen op het gebied van mediageletterdheid in Europa te ontwikkelen, in een voortdurend veranderend digitaal medialandschap en rekening houdend met het huidige gebruikersgedrag onder de verschillende leeftijdsgroepen. Dit vindt gelijktijdig plaats met de steun die wordt geboden aan nieuwsmedia bij het doorvoeren van aanpassingen aan de structurele en technologische veranderingen waarmee de sector te maken heeft.

Op 19 december 2022 lanceerde de Commissie een oproep tot het indienen van voorstellen voor het Europees Festival van de journalistiek en media-informatiegeletterdheid ter waarde van 990 500 EUR, gericht op het versterken van dialoog, samenwerking en partnerschap in de EU tussen journalisten, mediakanalen, waaronder publieke media, maatschappelijke organisaties en professionals op het gebied van mediageletterdheid. Speciale aandacht zal uitgaan naar jongeren, met inbegrip van studenten journalistiek, mensen en sociale media.

De deskundigengroep voor mediageletterdheid blijft overleg plegen, bewustwording creëren en informatie verspreiden over initiatieven op het gebied van mediageletterdheid in Europa. De groep komt twee keer per jaar formeel bijeen.

Voortgezette financiering is ook beschikbaar via Erasmus+ (387 projecten op het gebied van mediageletterdheid en het aanpakken van desinformatie zijn geselecteerd voor financiering in 2021) en het Europees Solidariteitskorps (46 projecten op het gebied van mediageletterdheid en het aanpakken van desinformatie zijn gefinancierd en nog eens 39 op het gebied van digitale veiligheid in 2021-2022).

Het ACS-EU-cultuurprogramma (40 miljoen EUR) ter ondersteuning van de culturele en creatieve sectoren in de ACS-landen is onder andere gericht op het bevorderen van een aantal transversale maatschappelijke kwesties zoals visuele geletterdheid en een op cultuur gebaseerde benadering van onderwijs. Door ter plaatse te voorzien in de doorgifte van subsidies, draagt het bij aan het opvoeden en aanzetten van jonge mensen om kritisch te denken, onderscheid te maken tussen wat waar en onwaar is, de waarden van burgerschap te bevorderen en stereotypen en andere vormen van discriminatie in twijfel te trekken.

Ook de EU-UNESCO Expert Facility ondersteunt pluriforme media (bv. stemmen van inheemse volken in Mexicaanse media en radio’s). Een nieuwe ronde van de EU-UNESCO-deskundigenfaciliteit bevindt zich in de aanloopfase.

Het programma inzake de faciliteit voor het maatschappelijk middenveld en de media omvat een aantal acties gericht op het vergroten van mediageletterdheid bij IPA III-begunstigden (zie voorbeelden hierboven, zoals het project “Opbouwen van vertrouwen in Zuidoost-Europa”). Het onlangs gestarte project “Onze media: een actie van het maatschappelijk middenveld om mediageletterdheid en activisme te genereren, polarisatie tegen te gaan en dialoog te bevorderen” (1,3 miljoen EUR; februari 2023-januari 2025) bevordert een grotere media- en informatiegeletterdheid door mediaprofessionals en zelfreguleringsinstanties, maar ook jongeren, te betrekken bij activisme voor mediavrijheid.

In het zuidelijke nabuurschap biedt het mediapakket voor het zuiden sinds 2021 (15 miljoen EUR, 2022-2026) uitgebreide steun aan de onafhankelijke mediasector om ervoor te zorgen dat deze onafhankelijk, pluriform en veerkrachtig blijft, zich kan verdedigen tegen de huidige bedreigingen en kritisch burgergericht denken kan bevorderen.

Via haar regionaal en stedelijk beleid werkt de Commissie ook aan de bevordering van journalistiek en mediageletterdheid door middel van een reeks opleidings- en bewustmakingsactiviteiten. Dit omvat 1) een specifieke open onlineonderwijsmodule voor instellingen voor hoger onderwijs in de journalistiek met de nadruk op de EU en haar cohesiebeleid, 2) de zogenaamde “ EUinMyRegion Media Trips ” voor lokale en regionale journalisten, die tot nu toe door zo’n 150 journalisten zijn gevolgd, 3) een programma dat opleiding, mentorschap en praktijkopleidingen voor studenten journalistiek en jonge journalisten (“ Youth4Regions ”) biedt, en 4) een speciaal begrotingsonderdeel van 7 miljoen EUR in het kader van de voorlichtingsmaatregelen voor het cohesiebeleid van de EU, waarmee voorlichtings- en communicatieacties over de toegevoegde waarde van het EU-cohesiebeleid voor het leven van de burgers gedurende twaalf maanden worden gefinancierd. Op dit moment hebben meer dan 150 organisaties subsidies ontvangen waarmee zij met hun communicatieactiviteiten miljoenen mensen konden bereiken via de pers, tv en radio, evenementen en onlineplatforms in 25 lidstaten.

In het kader van de snellereactiepijler van het NDICI is meer dan 50 miljoen EUR vrijgemaakt voor steun aan maatschappelijke organisaties en media over de hele wereld, waaronder de Westelijke Balkan, het oostelijke en zuidelijke nabuurschap, Centraal-Azië en Afrika, om de informatieomgeving en samenlevingen in het algemeen weerbaarder te maken tegen desinformatie (onder andere door opleiding op het gebied van factchecking, steun aan onafhankelijke en onderzoeksjournalistiek enz.).

Een succesvol initiatief dat is opgezet in het kader van het vorige MFK-instrument ter bevordering van de stabiliteit loopt nog steeds. Social Media for Peace, een partnerschap met UNESCO, richt zich op meerdere nationale belanghebbenden als innovatieve oplossing om inhoudsmoderatiekwesties op mondiaal, regionaal en nationaal niveau aan te pakken en de kloof tussen regelgevers, platforms en maatschappelijke organisaties te overbruggen.

(1)

     De code is ontwikkeld in het kader van een project waarbij factchecking organisaties uit meer dan 30 landen uit heel Europa betrokken waren. De definitieve versie van de code werd goedgekeurd door 44 van de 45 deelnemende organisaties.

Top