EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XC0226(03)

Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie 2021/C 66/16

PUB/2020/958

OJ C 66, 26.2.2021, p. 58–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.2.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 66/58


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2021/C 66/16)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING VAN EEN ENIG DOCUMENT

“LA JARABA”

PDO-ES-01895-AM01

Datum van mededeling: 16.11.2020

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

Titel

TOEVOEGING VAN WITTE WIJN

Punt 2.1 van het productdossier (Parameters, drempelwaarden en toleranties) en de rubriek “Beschrijving van de wijn(en)” van het enig document.

Beschrijving en motivering

Gezien de toevoeging van de witte monocepagewijn sauvignon blanc moeten de analytische parameters voor witte wijnen worden vastgelegd.

NIEUWE TEKST:

2.1.2.

Witte wijn

Parameter

Grenswaarde

Tolerantie

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

≥ 11,5

± 0,2

Minimaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

≥ 12,5

± 0,2

Reducerende suikers (g/l, uitgedrukt in glucose)

≤ 4

± 0,5

Totale zuurgraad (g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur)

4 < AT <7

± 0,3

Vluchtige zuren (mEq/l)

≤ 16,7

± 3

Totaal zwaveldioxide (mg/l)

≤ 130

± 15

Gehalte strontium (mg/l)

≥ 2,2

± 0,2

MOTIVERING

Aangezien het afgebakende gebied van de BOB “La Jaraba” een perceel omvat met druiven van het ras sauvignon blanc, waarvan wijnen met een hoog strontiumgehalte worden verkregen, wordt verzocht het productdossier te wijzigen door het witte druivenras sauvignon blanc en de daarvan geproduceerde witte wijnen erin op te nemen.

Titel

TOEVOEGING VAN WITTE WIJN

Punt 2.2 van het productdossier (Middels organoleptische analyse te bepalen kenmerken) en de rubriek “Beschrijving van de wijn(en)” van het enig document.

Beschrijving en motivering

Gezien de toevoeging van de witte monocepagewijn sauvignon blanc moeten de organoleptische kenmerken voor witte wijnen op basis van dit ras worden vastgesteld.

NIEUWE TEKST:

2.2.4.

Witte monocepagewijn sauvignon blanc

Visuele kenmerken: zuiver, glinsterend, kristalhelder, strogele kleur.

Geurkenmerken: intens, vol, met aroma’s die specifiek zijn voor het druivenras (vooral witte steenvruchten) en florale toetsen.

Smaakkenmerken: fris, zijdeachtig en evenwichtig.

MOTIVERING

Aangezien het afgebakende gebied van de BOB “La Jaraba” een perceel omvat met druiven van het ras sauvignon blanc, waarvan wijnen met een hoog strontiumgehalte worden verkregen, wordt verzocht het productdossier te wijzigen door het witte druivenras sauvignon blanc en de van dat ras geproduceerde witte wijnen erin op te nemen.

Titel

METHODEN VOOR DE VINIFICATIE EN BEREIDING VAN WITTE WIJN

Punt 3 van het productdossier (Specifieke oenologische procedés) en de rubriek “Specifieke oenologische procedés” van het enig document.

Beschrijving en motivering

Gezien de toevoeging van het ras sauvignon blanc aan het productdossier worden de specifieke oenologische procedés voor de bereiding van witte wijn opgenomen.

NIEUWE TEKST:

De most van witte druiven die is verkregen door het kneuzen en persen van de afgeriste oogst, wordt gedurende ten minste twaalf uur bij een temperatuur tussen 15 °C en 20 °C geklaard. Alcoholische vergisting van de most bij een temperatuur tussen 10 °C en 21 °C in roestvrijstalen tanks. Onder normale omstandigheden wordt de alcoholische gisting op gang gebracht door de eigen microbiële flora van de druiven. Vervolgens wordt de most gezuiverd en net voor de botteling gefilterd door middel van filters met grote poriën om het product zoveel mogelijk te ontzien.

MOTIVERING

Gezien de opname van witte wijn in het productdossier moet bij de beschrijving van de methoden voor de vinificatie en wijnbereiding een onderscheid worden gemaakt tussen de rode en de witte wijn.

Titel

WIJZIGING VAN DE RIJPINGSTIJD

Punt 3 van het productdossier (Specifieke oenologische procedés) en de rubriek “Specifieke oenologische procedés” van het enig document.

Beschrijving en motivering

De wijziging betreft een kortere bewaartijd in het vat en in de fles in de beschrijving van de vinificatie- en wijnbereidingsmethoden.

NIEUWE TEKST:

3.1

Rode assemblagewijnen met verschillende verhoudingen van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en graciano

Deze wijnen rijpen minstens drie maanden in eiken vaten met een capaciteit van 225 liter. Ze rijpen minstens 1 maand op fles.

3.2

Rode assemblagewijnen met verschillende verhoudingen van tempranillo, cabernet sauvignon en merlot

Deze wijnen rijpen minstens drie maanden in eiken vaten met een capaciteit van 225 liter. Ze rijpen minstens 1 maand op fles.

MOTIVERING

Deze wijziging is toe te schrijven aan de toenemende vraag naar wijnen met een kortere rijpingsduur.

Titel

TOEVOEGING MAXIMUMOPBRENGST

Punt 5 van het productdossier (Maximumopbrengsten) en de rubriek “Maximumopbrengst” van het enig document.

Motivering

Toevoeging van de maximumopbrengsten van het ras sauvignon blanc

NIEUWE TEKST:

5.

Maximumopbrengsten

Tempranillo: 10 500 kg/ha of 73,5 hl/ha

Cabernet sauvignon: 11 000 kg/ha of 77 hl/ha

Merlot: 10 000 kg/ha of 70 hl/ha

Graciano: 10 000 kg/ha of 70 hl/ha

Sauvignon blanc: 11 000 kg/ha of 77 hl/ha

MOTIVERING

Gezien de opname van het ras sauvignon blanc in het productdossier wordt de maximumopbrengst per hectare voor dit ras vastgesteld.

Titel

TOEVOEGING VAN EEN WIJNDRUIVENRAS

Punt 6 van het productdossier (Wijndruivenrassen) — geen wijziging van het enig document.

Motivering

Toevoeging van het ras sauvignon blanc

NIEUWE TEKST:

6.

Wijndruivenrassen

Rood: tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, graciano.

Wit: sauvignon blanc.

MOTIVERING

Gezien de opname van het ras sauvignon blanc in het productdossier wordt dit ras toegevoegd aan punt 6.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam van het product

La Jaraba

2.   Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3.   Categorieën wijnbouwproducten

1

— Wijn

4.   Beschrijving van de wijn(en)

Rode wijn

Wijn met een kersenrode kleur van gemiddelde tot hoge intensiteit, met aroma’s van rood en zwart fruit en een vol, vlezig gevoel in de mond. In vergelijking met andere wijnen bevat deze wijn hoge concentraties strontium, dat rijkelijk in de bodem aanwezig is en intense, aromatische, volle wijnen met uitgesproken minerale en balsemieke toetsen oplevert.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

15

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

130

Witte wijn

Zuiver, glinsterend, kristalhelder, strogele kleur. Intense, volle geur met aroma’s die specifiek zijn voor het druivenras (vooral witte steenvruchten) en florale toetsen. In de mond fris, zijdeachtig en evenwichtig.

*

Het maximale totale alcoholgehalte mag de wettelijke limieten uit hoofde van de desbetreffende EU-wetgeving niet overschrijden.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

4 g/l, uitgedrukt in wijnsteenzuur

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

10

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

130

5.   Wijnbereidingsprocedés

a.   Specifieke oenologische procedés

Specifiek oenologisch procedé

De most van blauwe druiven ondergaat alcoholische vergisting bij een temperatuur tussen 15 °C en 30 °C in roestvrijstalen tanks of vaten van Franse eik, en blijft ten minste tien dagen op tank voor de maceratie.

De most van witte druiven die is verkregen door het kneuzen en persen van de afgeriste oogst, wordt gedurende ten minste twaalf uur bij een temperatuur tussen 15 °C en 20 °C geklaard. Alcoholische vergisting van de most bij een temperatuur tussen 10 °C en 21 °C in roestvrijstalen tanks.

De geperste druiven leveren een maximale opbrengst op van zeventig liter sap per honderd kilogram druiven.

Na de rijping in eiken vaten met een capaciteit van 225 liter volgt een rijping op fles. De rijpingstijd is als volgt:

Rode assemblagewijnen met verschillende verhoudingen van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en graciano: rijping in eiken vaten met een capaciteit van 225 liter gedurende ten minste drie maanden en rijping op fles gedurende ten minste een maand.

Rode assemblagewijnen met verschillende verhoudingen van tempranillo, cabernet sauvignon en merlot: rijping in eiken vaten met een capaciteit van 225 liter gedurende ten minste drie maanden en rijping op fles gedurende ten minste een maand.

Rode monocepagewijn merlot: rijping in eiken vaten met een capaciteit van 225 liter gedurende ten minste zes maanden en rijping op fles gedurende ten minste zes maanden.

Teeltmethode

De druiven worden geoogst wanneer ze de juiste fenolische rijpheid hebben bereikt en daarbij worden de trossen met de beste structuur en de hoogste concentratie fenolverbindingen geselecteerd. In de wijngaarden waar wordt geoogst, is het enige organische materiaal dat wordt gebruikt, schapenmest afkomstig van eigen dieren van het bedrijf.

b.   Maximumopbrengsten

Tempranillo

73,5 hectoliter per hectare

Tempranillo

10 500 kg druiven per hectare

Cabernet sauvignon

77 hectoliter per hectare

Cabernet sauvignon

11 000 kg druiven per hectare

Merlot en graciano

70 hectoliter per hectare

Merlot en graciano

10 000 kg druiven per hectare

6.   Afgebakend geografisch gebied

Het afgebakende gebied ligt in de gemeente El Provencio (Cuenca). Volgens het wijnbouwkadaster is het als volgt ingedeeld in percelen: polygoon 9, percelen 14b, 14d, 14f, 14h, 26d, 26e, 26h, 26i, 26j, 26k, 26m, 26n, 26v.

De druiven die in de afgebakende wijngaarden worden geoogst, worden verwerkt tot wijn en gebotteld in de binnen het productiegebied gelegen wijnmakerij.

7.   Voornaamste wijndruivenras(sen)

MERLOT

TEMPRANILLO — CENCIBEL

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

OMGEVING (NATUURLIJKE EN MENSELIJKE FACTOREN)

Zoals blijkt uit het huidige Spaanse plattelandskadaster, is La Jaraba de geografische naam van de plaats waarin het afgebakende gebied gelegen is. Het gebied ligt in een vallei met sedimentafzetting, die wordt doorkruist door de oude, nu slechts sporadisch verschijnende waterloop Cañada de Valdelobos, die uitmondt in de Záncara, de rivier op de grens tussen de provincies Cuenca en Albacete. Het gebied, dat zich op een hoogte van 700 m boven de zeespiegel bevindt en waar geen noemenswaardige hoogteverschillen aanwezig zijn, kan als volledig vlak worden beschouwd.

De locatie van de wijngaarden, grotendeels beschermd door 92 ha steeneik- en pijnboombossen, zorgt voor een microklimaat dat bijzonder gunstig is voor de ontwikkeling van de wijnstokken. Die blijven in ruime mate gespaard van de waterstress die de warme, droge oostenwind vaak met zich meebrengt, waardoor de druiven langer kunnen rijpen en dus meer kleurstoffen, kwalitatieve tannines en aroma’s bevatten dan de druiven die buiten het afgebakende gebied worden geoogst.

De bodem dateert uit het quartair en vormt een morfostratigrafische eenheid van het rivierstelsel van de Guadiana. De samenstelling van de bodem varieert, met onder meer kwartsiet, kwarts en kalksteen uit het mesozoïcum en het mioceen. Daardoor houdt de grond langer vocht vast dan in de omliggende gebieden, waar veel meer kalksteen aanwezig is.

De bodems zijn van het type alfisol, met rode mediterrane bodems op kalksteen. Zij hebben een ontwikkeld profiel, een pH tussen 7 en 8,5, een laag kationenuitwisselingsvermogen, een goede interne afwatering, een goede doordringbaarheid tot aan de kalksteenlagen (op ongeveer 60 tot 90 centimeter diepte) en een textuur die varieert van zandige leem tot klei. De bodem is rijk aan alluviale elementen, waardoor hij veel voedingsstoffen bevat. Daarnaast levert de morfologie van de vruchtbare bodem, die rijk is aan grove alluviale keien, in combinatie met de jaarlijkse bemesting een luchtig en licht bodemprofiel op. Dergelijke gronden zijn uitermate geschikt voor de wijnbouw en zijn daardoor medebepalend voor de hoge kwaliteit van de druiven.

Het klimaat kan worden omschreven als gematigd mediterraan met continentale kenmerken. De meest significante klimatologische jaargemiddelden zijn een temperatuur tussen 14 en 16 °C en een neerslagwaarde van 450 mm.

In de bodem is een bovengemiddelde hoeveelheid strontium van meer dan 100 mg/kg aangetroffen in de verschillende percelen. Het gaat meer bepaald om hoeveelheden tussen 111,67 en 158,41 mg/kg, veel meer dan in de bodems rondom het afgebakende gebied. Zo is het strontiumgehalte in het gebied dat “Los Canforrales” wordt genoemd, 76,59 mg/kg en in “Manteleros” 20,19 mg/kg, d.i. bijna acht keer minder dan in La Jaraba.

Dit heeft directe gevolgen voor de wijnen, waarin strontiumgehaltes van meer dan 2,2 mg/l en in sommige gevallen zelfs 3,3 mg/l, zijn aangetroffen. Dat is beduidend meer dan in de wijnen uit de aangrenzende gebieden, waar de waarden tussen 0,95 en 1,6 mg/l liggen. Het strontiumgehalte van de wijnen kan dan ook worden beschouwd als een betrouwbare indicator met betrekking tot de wijnproductie van La Jaraba.

Wat de productiemethoden betreft, is het enige organische materiaal dat wordt gebruikt, schapenmest afkomstig van eigen dieren van het bedrijf.

Wat de verwerkingsmethoden betreft, wordt de alcoholische gisting op gang gebracht door de eigen microbiële flora van de druiven en wordt bij de persing ten hoogste 70 liter wijn verkregen per 100 kg druiven.

BESCHRIJVING VAN DE WIJN

De plaatselijke bodem- en klimaatgesteldheid, die de fenolen intensiteit, stabiliteit en elegantie verleent, is bepalend voor de wijnen van La Jaraba, die imponeren door hun structuur, mineraalgehalte en body. De organoleptische kenmerken van deze wijnen worden beïnvloed door de rijping ervan in het vat en op de fles. Het resultaat zijn wijnen met een matig tot zeer intense kersenrode kleur, aroma’s van rood en zwart fruit en een vol, vlezig gevoel in de mond. In vergelijking met andere, buiten het afgebakende gebied geproduceerde wijnen bevatten deze wijnen hoge concentraties strontium, dat rijkelijk in de bodem van La Jaraba aanwezig is en resulteert in volle wijnen met uitgesproken minerale en balsemieke toetsen.

VERBAND

Het afgebakende gebied is gelegen in een rivierdal met sedimentafzetting, met wisselende hoeveelheden kwartsiet, kwarts en kalksteen en een bovengemiddeld gehalte strontium in de bodem. Al deze factoren dragen bij tot de productie van intense, aromatische, volle wijnen met uitgesproken minerale en balsemieke toetsen, waarbij het strontiumgehalte als een betrouwbare indicator kan worden beschouwd.

Hoewel het gebied zich binnen het productiegebied van de BOB “La Mancha” bevindt, onderscheidt het zich daarvan door de hiernavolgende factoren.

NATUURLIJKE FACTOREN

De afbakening van het gebied is gebaseerd op een strontiumgehalte in de bodem dat aanzienlijk hoger is dan in de omliggende gebieden en dat het minerale karakter van de in het gebied geproduceerde wijn versterkt.

Uit een door de aanvrager verstrekt onderzoek van de omgeving blijkt dat het strontiumgehalte buiten het gebied tussen 20 en 80 mg/kg ligt, terwijl in het afgebakende gebied waarden tussen 110 en 160 mg/kg worden bereikt. Gevolg is dat de wijnen uit het gebied een strontiumgehalte van 2,5 à 3,3 mg/l hebben, terwijl dat bij wijnen uit de omliggende wijngaarden slechts ongeveer 1 mg/l is.

Naast het strontiumgehalte houdt het unieke karakter van het gebied ook verband met het feit dat het omgeven is met uitgestrekte steeneik- en pijnboombossen, die het gebied beschermen tegen de warme, droge oostenwind. Door de resulterende hogere vochtigheid kunnen de druiven langer rijpen en zijn er meer kleurstoffen, tannines en aroma’s aanwezig in zowel de druiven als de wijnen.

MENSELIJKE FACTOREN

Hierna volgen de meest in het oog springende verschillen tussen de productiemethode voor “La Jaraba”-wijnen en die voor de wijnen uit het aangrenzende gebied met de BOB “La Mancha” (de vergelijking geldt voor gerijpte rode wijnen, omdat dit de enige soort is die in La Jaraba wordt geproduceerd):

BOB LA MANCHA

LA JARABA

VERSCHILLEN

> 11,5 % vol.

> 12,5 % vol.

hoger alcoholgehalte

< 10 mEq/l

< 16,7 mEq/l

hoger gehalte aan vluchtige zuren

< 13 000  kg/ha

< 11 000  kg/ha

lagere productie per hectare

≤ 1,6 mg/l

≥ 2,2 mg/l

hoger strontiumgehalte

Gelet op de afbakening van het gebied op basis van het strontiumgehalte in de bodem, is er in het gebied slechts één wijnmakerij, namelijk die van de aanvrager.

Opgemerkt moet worden dat de aanvrager eigenaar is van een gebied dat groter is dan het afgebakende gebied. De afbakening is dus niet gebeurd op basis van de eigendom van de aanvrager, maar op basis van de hierboven uiteengezette omgevingsomstandigheden.

Bovendien mogen ook andere producenten die zich in de toekomst in het afgebakende geografische gebied vestigen, de geregistreerde naam gebruiken, mits zij zich houden aan de voorwaarden van het productdossier. Aangezien het gebied ongeveer 75 hectare groot is, is het immers best mogelijk dat meer wijnmakerijen er zich vestigen.

9.   Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Rechtskader:

nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

verpakking in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

De druiven die in de afgebakende wijngaarden worden geoogst, worden verwerkt tot wijn en gebotteld in de binnen het productiegebied gelegen wijnmakerij, omdat het productieproces van de rode wijn een tweede rijpingsfase op fles van minstens een maand omvat. Het reductieproces dat tijdens die periode plaatsvindt, verbetert de kwaliteit van de wijnen en zorgt voor een ronde smaak. De wijn is klaar voor consumptie wanneer hij beschikt over de organoleptische kenmerken die voor elke soort wijn in het productdossier zijn vastgelegd. Doel van de vinificatie en botteling in het productiegebied is de kwaliteit en oorsprong te waarborgen en de controle te garanderen, teneinde de in het productdossier vermelde kenmerken van de rode en witte wijnen van de BOB “La Jaraba” te verkrijgen.

Link naar het productdossier

http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/MOD_PLIEGO_LA-JARABA_20200529-II.pdf


(1)  PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.


Top