EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0298

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Vrijstellingen voor centrale banken van derde landen en andere entiteiten op grond van de verordening markten in financiële instrumenten (MiFIR)

COM/2017/0298 final

Brussel, 9.6.2017

COM(2017) 298 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Vrijstellingen voor centrale banken van derde landen en andere entiteiten op grond van de verordening markten in financiële instrumenten (MiFIR)


1.INLEIDING

De verordening markten in financiële instrumenten (hierna MiFIR) 1 en de richtlijn markten in financiële instrumenten (MiFID 2) 2 zijn in het Publicatieblad bekendgemaakt op 12 juni 2014, op 2 juli 2014 in werking getreden en zijn van toepassing met ingang van 3 januari 2018.

MiFID 2/MiFIR voeren een marktstructuur in die beoogt ervoor te zorgen dat de handel, telkens indien passend, plaatsvindt op gereglementeerde platformen en transparant wordt gemaakt om te zorgen voor een efficiënte en eerlijke prijsvorming.

In dit kader voorziet MiFIR in een vrijstelling van vereisten inzake transparantie voor en na de handel met betrekking tot andere instrumenten dan eigenvermogensinstrumenten voor gereglementeerde markten, marktexploitanten en beleggingsondernemingen in verband met een transactie waarbij de tegenpartij lid is van het Europees Stelsel van centrale banken (European System of Central Banks — ESCB) en indien die transactie wordt aangegaan in het kader van de uitvoering van het monetaire, valuta- en financiëlestabiliteitsbeleid tot het voeren waarvan dat lid van het ESCB wettelijk bevoegd is en indien het betrokken lid die tegenpartij er vooraf van in kennis heeft gesteld dat de transactie is vrijgesteld. Bovendien machtigt MIFIR de Commissie om het toepassingsgebied van deze vrijstelling tot centrale banken van derde landen uit te breiden indien de gestelde voorwaarden vervuld zijn.

Met het oog daarop heeft de Europese Commissie een externe studie besteld bij het Centre for European Policy Studies (CEPS) en de Universiteit van Bologna inzake "Exemptions for third-country central banks and other entities under the Market Abuse Regulation (MAR) and the market in Financial Instrument Regulation (MiFIR)" (de “studie”). De studie is gebaseerd op een enquête en onderzoek en bevat een analyse van de regels inzake transparantie voor en na de handel die gelden wanneer centrale banken van derde landen in effecten handelen, alsmede de mate waarin deze centrale banken in effecten handelen binnen de Unie.

2.DE RECHTSGRONDSLAG VAN HET VERSLAG: ARTIKEL 1, LID 9, MiFIR

Artikel 1, lid 6, van MiFIR voorziet in een vrijstelling van de vereisten in verband met transparantie voor en na de handel met betrekking tot transacties waarbij de tegenpartij lid is van het Europees Stelsel van centrale banken (European System of Central Banks — ESCB) en wanneer die transactie wordt aangegaan in het kader van de uitvoering van het monetaire, valuta- en financiëlestabiliteitsbeleid tot het voeren waarvan dat lid van het ESCB wettelijk bevoegd is en indien het betrokken lid die tegenpartij er vooraf van in kennis heeft gesteld dat de transactie is vrijgesteld.

Bovendien is overeenkomstig artikel 1, lid 9, MiFIR de Commissie bevoegd: „[...] overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen om het toepassingsgebied van lid 6 uit te breiden tot andere centrale banken.

Daartoe legt de Commissie uiterlijk op 1 juni 2015 een verslag voor aan het Europees Parlement en de Raad waarin zij de behandeling beoordeelt van transacties door centrale banken van derde landen, die voor de toepassing van dit lid de Bank voor Internationale Betalingen omvat. Dit verslag bevat een analyse van hun statutaire taken en hun handelsvolumes in de Unie. In dit verslag:

a) worden de bepalingen vermeld die in de relevante derde landen gelden met betrekking tot de verplichte openbaarmaking van transacties van centrale banken, met inbegrip van transacties door leden van het ESCB in die derde landen, en

b) wordt het potentiële effect beoordeeld dat regelgeving inzake verplichte openbaarmaking in de Unie kan hebben op transacties met centrale banken van derde landen.

Als de conclusie in het verslag luidt dat de in lid 6 bedoelde vrijstelling noodzakelijk is inzake transacties waarbij de tegenpartij de centrale bank van een derde land is die operaties uitvoert in het kader van het monetaire beleid, het valutabeleid en ten behoeve van de financiële stabiliteit, bepaalt de Commissie dat die vrijstelling van toepassing is op de centrale bank van dat derde land.”

3.ONDERZOCHTE RECHTSGEBIEDEN

Het rapport bestrijkt de volgende landen: Australië, Brazilië, Canada, SAR Hong Kong, India, Japan, Mexico, Singapore, de Republiek Korea, Zwitserland, Turkije en de Verenigde Staten - en de Bank voor Internationale Betalingen (hierna BIS), die volgens artikel 1, lid 9 MiFIR als een centrale bank van een derde land moet worden beschouwd voor de toepassing van dat lid. Met deze opsomming wordt niet vooruitgelopen op eventuele wijzigingen en schrappingen van betrokken landen die in de toekomst moeten worden beoordeeld.

De relevante criteria voor het beoordelen van de rechtsgebieden moeten gebaseerd zijn op economische indicatoren, de omvang en de mate van onderlinge verwevenheid van de financiële sector van landen met die van de Unie en de degelijkheid van het regelgevingskader dat van toepassing is in het rechtsgebied van het derde land.

Betreffende met name de omvang en mate van verwevenheid maakte de Commissie gebruik van de door het IMF gepubliceerde lijst met rechtsgebieden die fungeren als vestigingsplaats van de meest systeemrelevante financiële instellingen waarvoor het Financial Sector Assessment Program (FSAP) van het IMF verplicht is. De IMF-methodologie combineert de omvang en verwevenheid van de financiële sector van elk land en houdt dus rekening met de financiëlemarktendimensie. Volgens het IMF bestrijkt deze groep landen bijna 90 % van het mondiale financiële systeem en 80 % van de mondiale economische bedrijvigheid en omvat hij de meerderheid van de landen van de G20 en van de leden van de Raad voor financiële stabiliteit (FSB). Instellingen die gevestigd zijn in de lidstaten van de EU maken geen deel uit van het onderzoek. Bovendien zijn twee bijkomende criteria relevant voor de selectie van de relevante rechtsgebieden: om in aanmerking te kunnen komen voor de beoordeling voor het verlenen van de vrijstelling in artikel 1, lid 9, mag een rechtsgebied door de Financial Action Task Force (FATF) niet opgenomen zijn in de lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden en moeten de rechtsgebieden het Multilateral Memorandum of Understanding (MMoU) van de IOSCO ondertekend hebben.

4.ANALYSE VAN DE AFZONDERLIJKE RECHTSGEBIEDEN

Het mandaat van artikel 1, lid 9, MiFIR voor de analyse van de vermelde rechtsgebieden is gebaseerd op twee hoofdcriteria, die beide van cruciaal belang waren voor de beoordeling door de Commissie:

a.Regels inzake de verplichte openbaarmaking van transacties van centrale banken: het marktransparantiesysteem dat geldt voor transacties van centrale banken („markttransparantie”) en/of de transparantie van het operationeel kader van de centrale bank („operationele transparantie”); en

b.Noodzaak van een vrijstelling: het volume van de transacties die de centrale bank heeft uitgevoerd met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Voor de beoordeling werd de naleving van deze twee criteria verplicht geacht aangezien zij factoren tot uitdrukking brengen vervat in artikel 1, lid 9, MiFIR. In dit verband heeft „markttransparantie” betrekking op transactiespecifieke transparantie met betrekking tot individuele effecten, terwijl „operationele transparantie” verwijst naar bredere transparantieregels die van toepassing zijn op de activiteiten van een centrale bank. Gezien de doelstellingen en het toepassingsgebied van MiFIR werd bijgevolg een analyse van de regelgevingsvereisten met betrekking tot markttransparantie voor transacties en transparantie uit hoofde van het operationeel kader noodzakelijk geacht om de geschiktheid te beoordelen van het verlenen van een vrijstelling aan centrale banken van derde landen overeenkomstig artikel 1, lid 9, onder a), MIFIR. Bovendien is het transactievolume tussen het derde land van de desbetreffende centrale bank en de EU van belang omdat het een indicator is van het potentiële effect dat vereisten inzake verplichte openbaarmaking in de Unie kunnen hebben op transacties van centrale banken van derde landen overeenkomstig artikel 1, lid 9, onder b), MIFIR

Bovendien werden, rekening houdend met de vereisten en doelstellingen op grond van MiFIR, de volgende criteria in aanmerking genomen:

i) het bestaan van een kennisgevingsprocedure waarbij een centrale bank van een derde land haar EU-tegenpartij ervan in kennis stelt dat een transactie is vrijgesteld;

ii) het vermogen van de centrale bank van een derde land om een onderscheid te maken tussen transacties met het oog op de hoofdbeleidsdoelstellingen vermeld in MiFIR en transacties die alleen voor „zuivere” beleggingsdoeleinden zijn uitgevoerd; en

iii) het bestaan van een gelijkaardige vrijstelling voor centrale banken van derde landen in het beoordeelde rechtsgebied.

De bovenstaande bijkomende criteria werden beoordeeld rekening houdend met de vereisten en doelstellingen van MiFIR. Met name kunnen op grond van MiFIR vrijstellingen op grond van artikel 1, lid 6, MIFIR niet worden verleend aan centrale banken wanneer zij operaties voor zuivere beleggingsdoeleinden uitvoeren. Daarom werd in de studie onderzocht of centrale banken van derde landen een onderscheid maken tussen transacties die voor regelgevings- en transacties die voor beleggingsdoeleinden worden uitgevoerd. Bovendien werd in de studie onderzocht of centrale banken van derde landen een kennisgevingsprocedure hebben voor vrijgestelde transacties of althans of zij overwegen om een dergelijke procedure in verband met de handel met financiële EU-tegenpartijen in te voeren, hetgeen tot meer transparantie leidt en waarin MiFIR bijgevolg voorziet. Ten slotte kan de beschikbaarheid van een wettelijke uitzondering voor centrale banken die handelen op handelsplatformen van derde landen van invloed zijn op de kosteneffectiviteitsanalyse met betrekking tot de geschiktheid van een vrijstelling.

Na de beoordeling van deze criteria is de Commissie tot de conclusie gekomen dat het van essentieel belang is dat centrale banken van derde landen een onderscheid kunnen maken tussen transacties uitgevoerd voor regelgevings- en beleggingsdoeleinden, aangezien anders een vrijstelling op grond van artikel 1, lid 9, niet voldoende zou zijn onderbouwd. Daarentegen, en na verder onderzoek, wordt het ontbreken van kennisgevingsprocedures op het moment van het opstellen van dit verslag voor vrijgestelde transacties niet als voldoende materieel beschouwd om te oordelen dat de vrijstelling op grond van artikel 1, lid 9, niet beschikbaar moet zijn omdat de rechtsgebieden waarbij momenteel geen dergelijke procedures in werking zijn gesteld hebben aangegeven dat zij bereid zijn deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld. Tot slot wordt het bestaan van wettelijke vrijstellingen in het beoordeelde rechtsgebied voor transacties van centrale banken die handelen op uitvoeringsplafonds van derde landen niet onontbeerlijk geacht om in aanmerking te komen voor een vrijstelling, aangezien dit niet uitdrukkelijk vereist is op grond van artikel 1, lid 9, MiFIR.

Een algemeen overzicht van de beoordeling is opgenomen in bijlage 1 3 . De Commissie is tot de conclusie gekomen dat, in het licht van hun markt- en/of operationele transparantiekaders, de bovengenoemde rechtsgebieden juridische kaders in werking hebben gesteld die een voldoende mate van markttransparantie mogelijk maken 4 . Bovendien is de handelsactiviteit in de EU afkomstig van die rechtsgebieden substantieel genoeg om een uitbreiding tot deze rechtsgebieden van de vrijstelling van de transparantievereisten vóór en na de handel te rechtvaardigen. Daarnaast is de Commissie tot de conclusie gekomen dat het passend was de vrijstelling te verlenen aan de BIS, waarvan het vermogen om haar belangrijke taken van algemeen belang uit te voeren en de internationale gemeenschap van centrale banken bij te staan niet in gevaar mag worden gebracht. In tegenstelling tot de centrale banken wordt de BIS uitdrukkelijk vermeld als een entiteit die misschien wordt opgenomen indien noodzakelijk. In tegenstelling tot de beoordeling in verband met de centrale banken, werd deze conclusie bereikt op basis van een kwalitatieve beoordeling.

Hieronder volgt een korte samenvatting van de analyse van de geselecteerde landen met betrekking tot de bovengenoemde criteria. Voor een gedetailleerde beschrijving en een diepgaande analyse wordt verwezen naar de studie van CEPS.

The Reserve Bank of Australia (RBA)

Hoofdcriteria

Andere dan eigenvermogensinstrumenten zijn uitgesloten van de werkingssfeer van de regels inzake de transparantie in de handel. Wat betreft operationele transparantie verstrekt RBA informatie over posten op haar balans, kondigt zij haar dagelijkse openmarktoperaties aan en verstrekt zij enige geaggregeerde informatie over haar transacties nadat deze plaatsvinden door middel van elektronische nieuwsdiensten.

RBA heeft een hoog handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

Er is vrijstelling van transparantievereisten voor buitenlandse centrale banken.

RBA wordt geacht een onderscheid te kunnen maken tussen transacties voor beleidsdoeleinden en transacties voor andere doeleinden (zoals “beleggings”doeleinden).

Ten slotte heeft de instelling, hoewel zij geen procedure heeft om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling voor de handel met financiële EU-tegenpartijen, verklaard bereid te zijn een dergelijke procedure te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De Central Bank of Brazil (BCB)

Hoofdcriteria

Verplichte regels inzake transparantie in de handel in financiële instrumenten hebben betrekking op bepaalde andere dan eigenvermogensinstrumenten, inclusief obligaties, handelspapier en derivaten. Overheidsobligaties en verhandelbare instrumenten die worden gewaarborgd door een financiële instelling zijn de belangrijkste vrijstelling van de markttransparantieregels. Wat betreft de operationele transparantie publiceert de nationale centrale bank informatie over openmarktoperaties op Sisbacen en haar website, waar zij ook informatie verstrekt over de resultaten van de veilingen, inclusief die welke verband houden met valuta.

BCB heeft hoge handelsvolumes met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

Er is geen vrijstelling van transparantievereisten voor buitenlandse centrale banken.

BCB kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor andere doeleinden (met name “beleggingsdoelstellingen”), die een marginale rol spelen.

Ten slotte heeft de instelling een procedure in werking gesteld om bij handel met financiële EU-tegenpartijen haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling.

De Bank of Canada (BoC)

Hoofdcriteria

Wat markttransparantie betreft hebben verplichte regels voor de handel in financiële instrumenten betrekking op bepaalde andere dan eigenvermogensinstrumenten, zoals obligaties, handelspapier en derivaten. Staatsobligaties zijn echter uitdrukkelijk vrijgesteld, evenals buitenlandse effecten. Operationeletransparantiemaatregelen zijn onder meer dat BoC vooraf informatie publiceert over transacties in termijnrepo’s voor balansbeheerdoeleinden. Ook worden geaggregeerde resultaten van deze transacties gepubliceerd op de website van de nationale centrale bank.

De handelsvolumes van BoC met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten zijn hoog.

Bijkomende criteria

Er is een vrijstelling van transparantievereisten van kracht voor buitenlandse centrale banken.

BoC kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor andere doeleinden (met name “beleggingsdoelstellingen”).

Ten slotte is de instelling, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De People’s Bank of China (PBoC)

Hoofdcriteria

De PBoC heeft geen vereisten inzake transparantie voor andere dan eigenvermogensinstrumenten, en marktdeelnemers dienen geen transactiegegevens openbaar te maken en te rapporteren. Operationele transparantie wordt verwezenlijkt door middel van openbare aankondigingen van openmarktoperaties en resultaten van korte liquiditeitsoperaties.

De Europese Commissie wacht op gegevens over de handelsactiviteit van de PBoC op de financiële markten in de EU en met EU-tegenpartijen. Dientengevolge kon de onderliggende economische grond voor het verlenen van vrijstelling op dit moment niet worden beoordeeld.

Bijkomende criteria

Aangezien de instelling alleen aan één van de drie hoofdcriteria voldoet, heeft CEPS extra aandacht besteed aan de drie bijkomende criteria:

- buitenlandse centrale banken genieten geen algemene vrijstelling van transparantievereisten,

- het vermogen van de instelling om een onderscheid te maken tussen transacties uitgevoerd voor beleggingsdoeleinden en transacties uitgevoerd ten behoeve van het beleid is niet aangetoond,

- er is geen mededeling gedaan van kennisgevingsprocedures om EU-tegenpartijen te informeren dat transacties niet onderworpen zijn aan transparantievereisten.

Door het gebrek aan informatie over uitgevoerde transacties met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten was CEPS momenteel niet in staat te concluderen met betrekking tot de geschiktheid en noodzaak van een vrijstelling op grond van artikel 1, lid 9, MiFIR voor de PBoC.

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA)

Hoofdcriteria

Met betrekking tot markttransparantie kent Hongkong geen vereisten inzake transparantie voor de handel in andere dan eigenvermogensinstrumenten. Wat betreft operationele transparantie vermeldt de nationale centrale bank algemene posten van haar balans en wijzigingen in de valutareserves, en verstrekt zij geen informatie over transacties. Zij verstrekt echter specifieke gedetailleerde informatie over de uitgiften van exchange fund bills en notes.

HKMA heeft hoge handelsvolumes met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

Er is geen vrijstelling van transparantievereisten van kracht voor buitenlandse centrale banken.

HKMA kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte heeft HKMA een procedure in werking gesteld om bij handel met financiële EU-tegenpartijen haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling.



De Reserve Bank of India (RBI)

Hoofdcriteria

Met betrekking tot markttransparantie worden otc-transacties in andere dan eigenvermogensinstrumenten (die doorgaans telefonisch plaatsvinden) gerapporteerd op de secondary market module van het Negotiated Dealing System. Informatie over prijzen van verhandelde effecten is beschikbaar op de websites van RBI en de Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL). Wat betreft operationele transparantie publiceert RBI een veilingkalender en voor openmarktoperaties en liquiditeitsinstrumenten maakt zij informatie over operaties vooraf en de geaggregeerde resultaten van operaties achteraf bekend. Zij publiceert ook statistische informatie over openmarktoperaties wekelijks en over har valutabeleid in haar maandbulletin (informatie over valutatransacties wordt niet bekendgemaakt).

Het handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten is laag.

Bijkomende criteria

RBI rapporteert geen valutatransacties door buitenlandse centrale banken en is er in het algemeen geen verplichting om transacties met buitenlandse centrale banken te rapporteren. RBI kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte is de instelling, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De Bank of Japan (BoJ)

Hoofdcriteria

Verplichte regels over markttransparantie zijn onder meer rapportagevereisten, maar marktdeelnemers zijn slechts verplicht te rapporteren aan het ministerie en de transactieregisters, niet het publiek. Zelfregulerende organisaties hebben echter specifieke vereisten inzake openbaarmaking van referentieprijzen met betrekking tot andere financiële instrumenten dan eigenvermogensinstrumenten uitgevaardigd. Wat betreft operationele transparantie maakt BoJ geen informatie vooraf bekend, maar publiceert zij geaggregeerde veilingresultaten na elke transactie.

Het handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten is laag.

Bijkomende criteria

Buitenlandse centrale banken kunnen rekenen op een vrijstelling van de vereisten inzake transparantie ingevolge een algemene vertrouwelijkheidsclausule die van toepassing is op gevallen waarin de openbaarmaking schade zou toebrengen aan de betrekkingen met derde landen.

BoJ kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte is de instelling, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De Bank of Mexico (Banxico)

Hoofdcriteria

Banxico kent geen verplichte regels inzake transparantie van transacties in andere dan eigenvermogensinstrumenten. Zelfreguleringsregels hebben echter onder meer betrekking op noteringsverplichtingen. Voor wat betreft operationele transparantie publiceert Banxico de voornaamste informatie, inclusief een raming van het bedrag en het type operatie in het informatiebulletin, vóór veilingen.

Het handelsvolume van Banxico met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten is laag.

Bijkomende criteria

Er is geen vrijstelling van transparantievereisten van kracht voor transacties door buitenlandse centrale banken. Banxico kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte heeft Banxico een procedure in werking gesteld om bij handel met financiële EU-tegenpartijen haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling.

De Monetary Authority of Singapore (MAS)

Hoofdcriteria

Wat betreft de transparantie van de markt voorzien de door MAS ingevolge de Securities and Futures Act uitgevaardigde Guidelines on the Regulation of Markets in een verplichting om zowel informatie vooraf (beste bied- en laatprijzen) als achteraf (uitgevoerde transacties) te verstrekken. Deze regels en richtsnoeren gelden voor beurzen en erkende marktexploitanten, niet voor handelaars. Betreffende operationele transparantie communiceert MAS aan marktdeelnemers voorwaarden van veilingen en veilingresultaten.

MAS heeft een hoog handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

MAS verleent geen vrijstelling van de transparantievereisten voor binnenlandse transacties door buitenlandse centrale banken. MAS kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte is MAS, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De Bank of Korea (BoK)

Hoofdcriteria

Er zijn geen markttransparantievereisten voor andere dan eigenvermogensinstrumenten vastgelegd in dwingende regels. Wel bevatten zelfreguleringsmarktregels transparantieverplichtingen inzake referentieprijzen voor de andere dan eigenvermogensinstrumenten waarin de BoK doorgaans handelt. Betreffende operationele transparantie publiceert BoK geaggregeerde informatie over posten van haar balans. Met betrekking tot valutabeheer publiceert BoK geaggregeerde informatie over het beleggingsgedeelte van haar buitenlandse activa.

BoK heeft een hoog handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

Er is geen vrijstelling van transparantievereisten van kracht voor binnenlandse transacties door buitenlandse centrale banken.

BoK kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte is BoK, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar EU-tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De Swiss National Bank (SNB)

Hoofdcriteria

Wat de transparantie van de markt betreft zijn er rapportagevereisten voor andere dan eigenvermogensinstrumenten; het SIX Repo platform, via hetwelk SNB een groot volume van haar transacties uitvoert, is ook beschikbaar voor repotransacties op de interbankenmarkt en onderworpen aan transparantievereisten vóór en na de handel. Inzake operationele transparantie maakt SNB informatie openbaar over haar openmarktoperaties en permanente faciliteiten.

SNB heeft een hoog handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

Er is geen vrijstelling van transparantievereisten van kracht voor binnenlandse transacties door buitenlandse centrale banken, maar er vinden momenteel gesprekken over plaats. SNB kan bovendien een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte is SNB, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

De Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT)

Hoofdcriteria

Turkije kent transparantievereisten voor andere dan eigenvermogensinstrumenten (met uitzondering van otc-derivaten) die opgenomen zijn in verplichte regels en zelfreguleringsregels. CBRT is lid van Borsa Istanbul, en haar handelsvolumes met betrekking tot andere dan eigenvermogensinstrumenten via dit platform worden openbaar gemaakt door de beurs, evenals die van de rest van de leden. Betreffende operationele transparantie publiceert CBRT geaggregeerde informatie over openmarktoperaties, zoals repo’s en omgekeerde repo’s via veilingen en noteringen, directe aankopen via veilingen en noteringen, alsook over liquidity bills. Borsa Istanbul publiceert CBRT-handelsvolumes voor via haar platform uitgevoerde transacties. CBRT verstrekt informatie over het beheer van reserves in haar jaarverslag (informatie over beleggingsbenchmarks, algemene informatie over de samenstelling van de portefeuille) en in een aantal maandverslagen.

Het handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten is hoog.

Bijkomende criteria

Er is geen vrijstelling van transparantievereisten van kracht voor binnenlandse transacties door buitenlandse centrale banken. CBRT kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte is CBRT, hoewel zij geen procedure in werking heeft gesteld om haar EU-tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen, bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.


Het United States Federal Reserve System – Federal Reserve Bank of New York (FRBNY)

Hoofdcriteria

De Verenigde Staten kennen uitgebreide transparantievereisten voor andere dan eigenvermogensinstrumenten in zelfreguleringsregels (Trade Reporting and Compliance Engine door FINRA). Overheidseffecten zijn uitgesloten van transparantievereisten (hoewel personen die handelen in Amerikaanse treasury securities, Amerikaanse agency debentures en in VS-dollar luidende asset-backed en mortgage-backed securities krachtens de regelgeving onderworpen zijn aan rapportagevereisten). Wat operationele transparantie betreft publiceert FRBNY uitgebreide informatie over haar transacties voordat en nadat zij worden gesloten.

FRBNY heeft lage handelsvolumes met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten.

Bijkomende criteria

Een vrijstelling van transparantievereisten is in beginsel niet van kracht voor transacties door buitenlandse centrale banken, maar deze kunnen een beroep doen op de uitsluiting voor staatsobligaties en effecten in vreemde valuta. Otc-derivatentransacties met buitenlandse centrale banken zijn niet uitdrukkelijk uitgesloten (otc-derivaten met de Amerikaanse autoriteiten wel).

FRBNY kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte heeft FRNBY een procedure in werking gesteld om bij handel met financiële EU-tegenpartijen haar EU-tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling.

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS)

Hoofdcriteria

Hoewel BIS in Zwitserland is opricht, is het binnenlandse systeem inzake marktransparantie niet van toepassing op BIS-transacties. Wat betreft operationele transparantie publiceert BIS informatie in geaggregeerde vorm. De tegenpartijen van BIS zijn onder meer centrale banken, monetaire autoriteiten en internationale openbare instellingen.

Het handelsvolume met EU-tegenpartijen of in in de EU genoteerde financiële instrumenten is hoog.

Bijkomende criteria

De vrijstelling voor buitenlandse centrale banken is niet van toepassing in geval van BIS, aangezien het nationale recht (Zwitserland) niet van toepassing is op hun transacties.

BIS kan een onderscheid maken tussen transacties voor beleidsdoelstellingen en transacties voor “zuivere beleggingsdoelstellingen”, die een marginale rol spelen.

Ten slotte heeft BIS geen procedure in werking gesteld om haar tegenpartijen in kennis te stellen van het bestaan van een vrijstelling bij de handel met financiële EU-tegenpartijen; BIS is bereid deze te implementeren zodra het MiFIR-systeem in werking is gesteld.

5.CONCLUSIES

Op basis van de verkregen informatie concludeert de Commissie dat het passend is een vrijstelling van vereisten inzake transparantie voor en na de handel overeenkomstig artikel 1, lid 9, MIFIR te verlenen aan de centrale banken van derde landen die in de bijlage bij dit verslag zijn opgenomen.

Deze conclusie doet geen afbreuk aan eventuele wijzigingen in de toekomst, gezien nieuwe informatie die wordt ingediend door centrale banken in derde landen, wijzigingen van de wetgeving van derde landen of gewijzigde feitelijke omstandigheden. Deze gebeurtenissen kunnen ertoe leiden dat de lijst van vrijgestelde centrale banken van derde landen moet worden herzien.

(1)

Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten in financiële instrumenten en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 84).

(2)

Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (PB L 173 van 12.6.2014).

(3)

De Volksrepubliek China (de People's Bank of China) werd niet opgenomen in de lijst omdat deze niet voldoende informatie verstrekte over haar handelsactiviteit in de EU om door de Commissie beoordeeld te kunnen worden.

(4)

Het doel van dit rapport is niet om te beoordelen of de bovenvermelde rechtsgebieden regels inzake de transparantie van de handel hebben die kunnen worden beschouwd als gelijkwaardig aan die welke van toepassing zijn op grond van MiFIR. De conclusies in dit verslag doen geen afbreuk aan deze beoordeling. Voor onderhavige beoordeling hoeft het rechtsgebied in kwestie alleen een openbaarmakingskader in werking te hebben gesteld.

Top

Brussel, 9.6.2017

COM(2017) 298 final

BIJLAGE

bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Vrijstellingen voor centrale banken van derde landen en andere entiteiten op grond van de verordening markten in financiële instrumenten (MiFIR)


BIJLAGE I

Vergelijkend overzicht van derde landen

Centrale bank

Hoofdcriteria

Andere criteria

Markttransparantie

Operationele transparantie

Noodzaak

Onderscheid doel transactie

Kennisgevingsprocedure

Vrijstelling buitenlandse centrale banken

Uitvoeringstype

Vrijstelling

Australië

Laag

Gemiddeld

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Ja

Bilateraal

Ja

Brazilië

Gemiddeld

Gemiddeld

Ja

Ja

Ja

Neen

Bilateraal (10-50 %)

Platforms (10-50 %)

Ja

Canada

Gemiddeld

Gemiddeld

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Ja (indien effecten van plaatselijke overheden of buitenlandse effecten)

Bilateraal

Ja

Hongkong

Laag

Gemiddeld

Ja

Ja

Ja

Neen

Bilateraal

Ja

India

Gemiddeld

Gemiddeld

Neen

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Ja (geen rapportage)

Bilateraal

Ja

Japan

Gemiddeld

Gemiddeld

Neen

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Impliciet

Bilateraal

Ja

Mexico

Gemiddeld

Gemiddeld

Neen

Ja

Ja

Neen

Bilateraal (10-50 %)

Platforms (10-50 %)

Ja

Republiek Korea

Gemiddeld

Laag

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Neen

Bilateraal

Platforms

Ja

Singapore

Gemiddeld

Gemiddeld

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Neen

Bilateraal (50-100 %) Platforms (10-50 %)

Ja

Zwitserland

Hoog

Gemiddeld

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Neen

Platform (SIX)

Ja

Turkije

Hoog

Gemiddeld

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Neen

Bilateraal

Platform (Borsa Istanbul)

Ja

VS

Hoog

Hoog

Neen

Ja

Neen

Ja (indien effecten van plaatselijke overheden)

Bilateraal

Ja

BIS

Niet van toepassing

Laag

Ja

Ja

Neen, maar bereid om deze te implementeren

Niet van toepassing

Bilateraal

Platform

Ja

Top