EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0726

Besluit 2013/726/GBVB van de Raad van 9 december 2013 ter ondersteuning van UNSCR 2118 (2013) en van EC-M-33/Dec 1 van de uitvoerende raad van de OPCW, in het kader van de tenuitvoerlegging van de EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens

OJ L 329, 10.12.2013, p. 41–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 15/12/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/726/oj

10.12.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 329/41


BESLUIT 2013/726/GBVB VAN DE RAAD

van 9 december 2013

ter ondersteuning van UNSCR 2118 (2013) en van EC-M-33/Dec 1 van de uitvoerende raad van de OPCW, in het kader van de tenuitvoerlegging van de EU-strategie tegen de verspreiding van massavernietigingswapens

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 26, lid 2, en artikel 31, lid 1,

Gezien het voorstel van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Op 27 september 2013 heeft de uitvoerende raad van de Organisatie voor het verbod van chemische wapens (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) in zijn 33e zitting (EC-M-33) een besluit over de vernietiging van de Syrische chemische wapens vastgesteld.

(2)

Op 27 september 2013, heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Resolutie 2118 (2013) aangenomen, waarbij het besluit van de uitvoerende raad van de OPCW werd bekrachtigd en waarbij uiting werd gegeven aan de grote verontwaardiging over het gebruik van chemische wapens op 21 augustus 2013 in Rif Damascus, zoals geconstateerd in het verslag van de VN-missie; de raad heeft het doden van burgers met die wapens veroordeeld, heeft bevestigd dat het gebruik van chemische wapens een ernstige schending van het internationaal recht is en heeft benadrukt dat de schuldigen ter verantwoording moeten worden geroepen; tevens heeft hij benadrukt dat de enige uitweg uit de huidige crisis in de Arabische Republiek Syrië een inclusief politiek proces onder Syrische auspiciën is dat stoelt op het Communiqué van Genève van 30 juni 2012; en werd erop gewezen dat er zo spoedig mogelijk een internationale conferentie over Syrië moet worden bijeengeroepen.

(3)

In een verklaring heeft de regering van de Arabische Republiek Syrië het bestaan erkend van een grootschalig programma voor chemische wapens en aanzienlijke hoeveelheden chemische wapens, met inbegrip van de gevaarlijke toxische chemische onderdelen van dergelijke wapens, die ernstige problemen vormen op het vlak van non-proliferatie, ontwapening en veiligheid.

(4)

Na de toetreding van de Arabische Republiek Syrië tot het Verdrag tot verbod van de ontwikkeling, de productie, de aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens en inzake de vernietiging van deze wapens (hierna het „Verdrag inzake chemische wapens” of „CWC” genoemd), van kracht sinds 14 oktober 2013, is de OPCW belast met het controleren van de naleving door Syrië van het CWC en de bepalingen van alle ter zake doende besluiten van de uitvoerende raad van de OPCW en, als deel van de gezamenlijke missie, met het toezien op de naleving van alle ter zake doende bepalingen van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

(5)

Op 16 oktober 2013 heeft de directeur-generaal van de OPCW de staten die partij zijn bij het CWC (nota S/1132/2013) eraan herinnerd dat de uitvoerende raad volgens zijn besluit over de „Vernietiging van de Syrische chemische wapens” (EC-M-33/Dec 1) onder andere „dringend zal nadenken over de financieringsmechanismen voor activiteiten van het secretariaat met betrekking tot de Arabische Republiek Syrië, en alle partijen bij het verdrag die daartoe in staat zijn op zal roepen vrijwillig bij te dragen aan de activiteiten in het kader van de uitvoering van dit besluit”. In diezelfde nota werd een oproep gedaan „aan alle partijen bij het verdrag om te overwegen zelf vrijwillig bij te dragen, met een bedrag naar keuze, aan het Trust Fund voor Syrië om te helpen bij het aanpakken van wat waarschijnlijk een van de meest geduchte uitdagingen in de geschiedenis van de organisatie is”. Het Trust Fund kan ook bijdragen aanvaarden uit andere bronnen, waaronder non-gouvernementele organisaties, instellingen of privé-donoren.

(6)

In zijn conclusies van 21 oktober 2013 heeft de Raad van de Europese Unie het besluit van de uitvoerende raad van de OPCW en UNSCR 2118 verwelkomd en herhaald dat de Unie bereid is steun te overwegen.

(7)

Op 12 december 2003 heeft de Europese Raad de EU-strategie ter bestrijding van de verspreiding van massavernietigingswapens („de Strategie”) aangenomen, met in hoofdstuk III een lijst van maatregelen die zowel in de Europese Unie als in derde landen met dat doel moeten worden getroffen.

(8)

In de strategie wordt de cruciale rol benadrukt die het CWC en de OPCW spelen bij het tot stand brengen van een wereld zonder chemische wapens.

(9)

De Unie geeft momenteel actief uitvoering aan de strategie en aan de in hoofdstuk III ervan genoemde maatregelen, in het bijzonder via de financiële ondersteuning van specifieke projecten die uitgevoerd worden door multilaterale instellingen zoals de OPCW. Dienovereenkomstig heeft de Raad op 23 maart 2012 Besluit 2012/166/GBVB (1) ter ondersteuning van OPCW-activiteiten vastgesteld.

(10)

Op 21 november 2013 heeft de directeur-generaal van de OPCW een verzoek gericht aan de Unie om bij te dragen aan het Trust Fund voor Syrië.

(11)

De technische uitvoering van dit besluit dient te worden toevertrouwd aan de OPCW. De door de Unie gesteunde projecten kunnen enkel worden gefinancierd via vrijwillige bijdragen aan het OPCW Trust Fund. Dergelijke bijdragen van de Unie moeten het de OPCW mogelijk maken haar taken als vermeld in de relevante besluiten van de uitvoerende raad van de OPCW van 27 september en 15 november 2013, en in UNSCR 2118 van 27 september 2013 uit te voeren.

(12)

Het toezicht op de correcte uitvoering van de financiële bijdrage van de Unie dient te worden toevertrouwd aan de Commissie,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

1.   De Unie verleent steun aan de OPCW-activiteiten door bij te dragen in de kosten die verband houden met de inspectie en verificatie van de vernietiging van de Syrische chemische wapens, alsmede in de kosten die verband houden met activiteiten die complementair zijn aan de opgedragen kerntaken ter ondersteuning van UNSCR 2118 (2013) en het besluit van de uitvoerende raad van de OPCW van 27 september 2013 over de vernietiging van de Syrische chemische wapens en latere, gerelateerde resoluties en besluiten.

2.   Het project dat ondersteund wordt middels dit Raadsbesluit is het bezorgen van situatiebewustzijnsproducten die verband houden met de beveiliging van de gezamenlijke OPCW-VN-missie, met inbegrip van de toestand van het wegennet door het leveren van satellietbeelden en daarmee verband houdende informatieproducten van het satellietcentrum van de Europese Unie (EUSC).

In de bijlage wordt het project nader omschreven.

Artikel 2

1.   De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (de „HV”) is belast met de uitvoering van dit besluit.

2.   De technische uitvoering van de in artikel 1, lid 2, bedoelde activiteiten wordt toevertrouwd aan de OPCW. Zij voert deze taak uit onder verantwoordelijkheid van de HV. Daartoe treft de HV de nodige regelingen met de OPCW.

Artikel 3

1.   Het financieel referentiebedrag voor de uitvoering van de in artikel 1, lid 2, bedoelde projecten bedraagt 2 311 842 EUR.

2.   Voor het beheer van de uitgaven die worden gefinancierd uit het in lid 1 genoemde bedrag gelden de procedures en voorschriften die van toepassing zijn op de begroting van de Unie.

3.   De Commissie ziet erop toe dat de in lid 1 bedoelde uitgaven correct worden beheerd. Hiertoe sluit zij een financieringsovereenkomst met de OPCW. In de financieringsovereenkomst wordt bepaald dat de OPCW er zorg voor moet dragen dat de bijdrage van de Unie zichtbaar is in een mate die overeenstemt met haar omvang.

4.   De Commissie streeft ernaar om de in lid 3 bedoelde financieringsovereenkomst zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van dit besluit te sluiten. Zij stelt de Raad in kennis van eventuele moeilijkheden en van de datum van sluiting van de financieringsovereenkomst.

Artikel 4

1.   De HV brengt aan de Raad verslag uit over de uitvoering van dit besluit, op basis van de geregelde verslagen die worden opgesteld door de OPCW. Deze verslagen vormen de basis voor de evaluatie door de Raad.

2.   De Commissie brengt verslag uit over de financiële aspecten van de uitvoering van het in artikel 1, lid 2, bedoelde project.

Artikel 5

1.   Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

2.   Dit besluit vervalt 12 maanden na de datum van sluiting van de financieringsovereenkomst tussen de Commissie en de OPCW bedoeld in artikel 3, lid 3, of op 10 juni 2014 indien voor die datum geen financieringsovereenkomst is gesloten.

Gedaan te Brussel, 9 december 2013.

Voor de Raad

De voorzitter

A. PABEDINSKIENĖ


(1)  Besluit 2012/166/GBVB van de Raad van 23 maart 2012 ter ondersteuning van activiteiten van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) in het kader van de uitvoering van de strategie van de EU tegen de verspreiding van massavernietigingswapens (PB L 87 van 24.3.2012, blz. 49).


BIJLAGE

ONDERSTEUNING DOOR DE EUROPESE UNIE VAN UNSCR 2118 (2013) EN VAN EC-M-33/DEC 1 VAN DE UITVOERENDE RAAD VAN DE OPCW, IN HET KADER VAN DE TENUITVOERLEGGING VAN DE EU-STRATEGIE TEGEN DE VERSPREIDING VAN MASSAVERNIETIGINGSWAPENS

Project:   Leveren van satellietbeelden ter ondersteuning van de OPCW in het kader van de gezamenlijke OPCW-VN-missie

Doel:

De OPCW binnen de gezamenlijke OPCW-VN-missies steunen op grond van de desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad en besluiten van de uitvoerende raad van de OPCW alsook de bepalingen van het Verdrag inzake chemische wapens.

Resultaten:

Beoordeling van de toestand van het wegennet, met name het in kaart brengen van wegblokkades en zones waar het wegverkeer problemen ondervindt, en versterking van het situatiebewustzijn inzake de beveiliging van de gezamenlijke OPCW-VN-missie die in Syrië actief is, en met betrekking tot de te bezoeken/inspecteren locaties.

Activiteiten:

De OPCW wordt ondersteund met maximum 5 satellietbeelden van het satellietcentrum van de Europese Unie (EUSC) per week gedurende de gehele periode vanaf de ondertekening van de overeenkomst tot en met 31 december 2014.

De VN en de OPCW ontwikkelen hun activiteiten in samenwerking met relevante partners, waaronder internationale organisaties en agentschappen, om voor effectieve synergieën te zorgen en dubbel werk te voorkomen.


Top