EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1055

Verordening (EG) nr. 1055/2008 van de Commissie van 27 oktober 2008 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 184/2005 van het Europees Parlement en de Raad, wat de kwaliteitscriteria en de kwaliteitsrapporten voor betalingsbalansstatistieken betreft

OJ L 283, 28.10.2008, p. 3–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 011 P. 205 - 206

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/08/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1055/oj

28.10.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 283/3


VERORDENING (EG) Nr. 1055/2008 VAN DE COMMISSIE

van 27 oktober 2008

tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 184/2005 van het Europees Parlement en de Raad, wat de kwaliteitscriteria en de kwaliteitsrapporten voor betalingsbalansstatistieken betreft

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 184/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 12 januari 2005 betreffende de communautaire statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen (1), en met name op artikel 4, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Verordening (EG) nr. 184/2005 stelt een gemeenschappelijk kader vast voor de systematische productie van communautaire statistieken over de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen.

(2)

Ingevolge artikel 4, lid 3, van Verordening (EG) nr. 184/2005 moeten de gemeenschappelijke kwaliteitsnormen, alsmede de inhoud en de frequentie van de kwaliteitsrapporten worden vastgesteld.

(3)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij Verordening (EG) nr. 184/2005 ingestelde Betalingsbalanscomité,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De lidstaten dienen elk jaar een kwaliteitsrapport in, dat is opgesteld in overeenstemming met de in de bijlage neergelegde regels.

Artikel 2

De lidstaten dienen hun kwaliteitsrapport elk jaar uiterlijk op 30 november in.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 27 oktober 2008.

Voor de Commissie

Joaquín ALMUNIA

Lid van de Commissie


(1)  PB L 35 van 8.2.2005, blz. 23.


BIJLAGE

1.   Inleiding

Het kwaliteitsrapport bevat zowel kwantitatieve als kwalitatieve kwaliteitsindicatoren. De Commissie (Eurostat) verstrekt voor elke lidstaat de resultaten van de kwantitatieve indicatoren, berekend op basis van de ingediende gegevens. De lidstaten interpreteren en becommentariëren deze resultaten in het licht van hun verzamelmethoden.

2.   Tijdschema

Elk jaar verstrekt de Commissie (Eurostat) de lidstaten uiterlijk eind oktober ontwerpdocumenten voor de kwaliteitsrapporten, die al gedeeltelijk zijn ingevuld met de meeste kwantitatieve indicatoren en met andere informatie waarover de Commissie (Eurostat) beschikt.

Elk jaar dienen de lidstaten uiterlijk op 30 november de ingevulde kwaliteitsrapporten bij de Commissie (Eurostat) in.

3.   Kwaliteitscriteria

De volgende kwaliteitscriteria worden relevant geacht: tijdigheid en dekking van de gegevens, degelijkheid van de methoden, stabiliteit, plausibiliteit, samenhang en nauwkeurigheid. De component „nauwkeurigheid” is begripsmatig wel van belang, maar zal afzonderlijk als nevencomponent worden behandeld omdat die met de kwaliteit aan de inputzijde samenhangt.

3.1.   Tijdigheid en dekking van de gegevens die bij de Commissie (Eurostat) worden ingediend

Deze component heeft betrekking op de inachtneming van de termijnen voor de indiening van de gegevens en op de beschikbaarheid van de gegevens voor de referentieperioden met de juiste geografische indeling en de juiste indeling naar post en economische activiteit.

3.2.   Degelijkheid van de methoden

De degelijkheid van de methoden heeft betrekking op de naleving van internationaal aanvaarde normen, richtsnoeren en goede praktijken.

In het kader van deze component wordt een beperkt aantal van jaar tot jaar verschillende vragen over de methodiek gesteld, waarbij het zwaartepunt op de naleving van de internationaal overeengekomen normen ligt. De lidstaten beschrijven ook de belangrijkste methodologische veranderingen tijdens de referentieperiode en de invloed ervan op de kwaliteit van de gegevens.

3.3.   Stabiliteit

De stabiliteit heeft betrekking op de mate waarin de uiteindelijke waarde overeenkomt met de aanvankelijk geschatte waarde.

Het gaat hierbij om een onderzoek naar de omvang en de richting van de herzieningen, alsmede om de mate van overeenstemming tussen de trend op basis van de aanvankelijke schattingen en die op basis van de uiteindelijke schattingen.

3.4.   Plausibiliteit

Plausibiliteit betekent dat er geen onverklaarde veranderingen zijn.

De lidstaten evalueren hun interne controleprocedures (sterke en zwakke punten) en beschrijven nieuwe plannen voor verbetering.

3.5.   Samenhang

Er moet zowel naar de samenhang binnen de geleverde dataset (interne samenhang), als naar de samenhang met andere soortgelijke datasets (externe samenhang) worden gekeken.

3.6.   Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid heeft betrekking op de mate waarin de (uiteindelijke) schatting overeenkomt met de werkelijke waarde voor de populatie.

Dit omvat een beschrijvende analyse van de belangrijkste uitdagingen ter verbetering van de dekking, op basis van een reeks parameters. Dit criterium wordt behandeld als een aanvullende kwaliteitscomponent, waarmee geen rekening wordt gehouden bij de algemene kwaliteitsbeoordeling.


Top