Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02013R0876-20210107

    Consolidated text: Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 876/2013 van de Commissie van 28 mei 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen betreffende colleges voor centrale tegenpartijen (Voor de EER relevante tekst)Voor de EER relevante tekst

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2013/876/2021-01-07

    02013R0876 — NL — 07.01.2021 — 001.001


    Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie (te raadplegen in EUR-Lex) zijn authentiek. Deze officiële versies zijn rechtstreeks toegankelijk via de links in dit document

    ►B

    GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 876/2013 VAN DE COMMISSIE

    van 28 mei 2013

    tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen betreffende colleges voor centrale tegenpartijen

    (Voor de EER relevante tekst)

    (PB L 244 van 13.9.2013, blz. 19)

    Gewijzigd bij:

     

     

    Publicatieblad

      nr.

    blz.

    datum

    ►M1

    GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2020/2145 VAN DE COMMISSIE van 1 september 2020

      L 428

    1

    18.12.2020




    ▼B

    GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 876/2013 VAN DE COMMISSIE

    van 28 mei 2013

    tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen betreffende colleges voor centrale tegenpartijen

    (Voor de EER relevante tekst)



    Artikel 1

    Bepaling van de meest relevante valuta’s

    1.  
    De meest relevante EU-valuta’s worden bepaald op basis van het relatieve aandeel van elke valuta in het over een periode van een jaar berekende gemiddelde van de open posities van de CTP aan het einde van de dag voor alle door de CTP geclearde financiële instrumenten.
    2.  
    De meest relevante EU-valuta’s zijn de drie valuta’s met het overeenkomstig lid 1 berekende grootste relatieve aandeel, op voorwaarde dat elk afzonderlijk aandeel groter is dan 10 %.
    3.  
    Het relatieve aandeel van de valuta’s wordt jaarlijks berekend.

    Artikel 2

    Operationele organisatie van colleges

    1.  
    Nadat zij heeft vastgesteld dat een aanvraag volledig is in de zin van artikel 17, lid 3, van Verordening (EU) nr. 648/2012, legt de voor de CTP bevoegde autoriteit een voorstel voor de in artikel 18, lid 5, van Verordening (EU) nr. 648/2012 bedoelde schriftelijke overeenkomst voor aan de overeenkomstig artikel 18, lid 2, van Verordening (EU) nr. 648/2012 bepaalde leden van het college. Deze schriftelijke overeenkomst voorziet onder meer in een jaarlijkse evaluatieprocedure. In de overeenkomst is tevens een wijzigingsprocedure vastgelegd, waarbij op initiatief van de voor de CTP bevoegde autoriteit of van andere leden van het college te allen tijde wijzigingen kunnen worden aangebracht, mits het college daarmee instemt volgens de procedure van dit artikel.
    2.  
    Ingeval de in lid 1 bedoelde leden van het college binnen een termijn van 10 kalenderdagen geen opmerkingen maken, gaat de voor de CTP bevoegde autoriteit verder met de goedkeuring van de schriftelijke overeenkomst door het college en met de oprichting van het college overeenkomstig artikel 18, lid 1, van Verordening (EU) nr. 648/2012.
    3.  
    Ingeval de leden van het college opmerkingen maken met betrekking tot het overeenkomstig lid 1 voorgelegde voorstel voor een schriftelijke overeenkomst, doen zij deze opmerkingen, samen met een gedetailleerde toelichting ervan, binnen een termijn van 10 kalenderdagen aan de voor de CTP bevoegde autoriteit toekomen. Indien nodig, werkt de voor de CTP bevoegde autoriteit een herzien voorstel uit en roept zij een vergadering bijeen om overeenstemming over de definitieve schriftelijke overeenkomst te bereiken, rekening houdend met de in artikel 18, lid 1, van Verordening (EU) nr. 648/2012 bedoelde termijn.
    4.  
    Na goedkeuring van de schriftelijke overeenkomst wordt het college geacht te zijn opgericht.

    ▼M1

    4 bis  
    De bevoegde autoriteiten als bedoeld in artikel 18, lid 2, onder c bis), van Verordening (EU) nr. 648/2012, en de centrale banken van uitgifte als bedoeld in artikel 18, lid 2, onder i), van die verordening die aan het college willen deelnemen, dienen bij de voor de CTP bevoegde autoriteit een met redenen omkleed verzoek in. Binnen twintig kalenderdagen na de ontvangst van het verzoek verstrekt de voor de CTP bevoegde autoriteit aan de verzoekende bevoegde autoriteit of centrale bank een afschrift van de schriftelijke overeenkomst voor toetsing en goedkeuring, of onderbouwt zij schriftelijk waarom het verzoek is afgewezen.

    ▼B

    5.  
    Alle leden van het college zijn gebonden door de schriftelijke overeenkomst die overeenkomstig de leden 1, 2 en 3 van dit artikel is goedgekeurd.

    Artikel 3

    Deelneming aan de colleges

    1.  
    Wanneer een college overeenkomstig artikel 18, lid 3, van Verordening (EU) nr. 648/2012 een verzoek om informatie ontvangt van een bevoegde autoriteit van een lidstaat die geen deel uitmaakt van het college, beslist de voor de CTP bevoegde autoriteit, na raadpleging van het college, welke de meest geschikte manier is om informatie te verstrekken aan de autoriteiten die geen deel uitmaken van het college, en om deze autoriteiten om informatie te verzoeken.
    2.  
    Elk lid van het college wijst één deelnemer aan die de vergaderingen van het college bijwoont en kan één plaatsvervanger aanwijzen, met uitzondering van de voor de CTP bevoegde autoriteit, die extra deelnemers zonder stemrecht kan eisen.
    3.  
    Wanneer één van de meest relevante EU-valuta’s door meerdere centrale banken wordt uitgegeven, bepalen de betrokken centrale banken wie de enige vertegenwoordiger zal zijn die aan het college zal deelnemen.

    ▼M1

    4.  
    Wanneer een autoriteit op grond van meer dan een van de punten c) tot en met i) van artikel 18, lid 2, van Verordening (EU) nr. 648/2012 het recht heeft om aan het college deel te nemen, mag zij extra deelnemers zonder stemrecht benoemen.

    ▼B

    5.  
    Wanneer er overeenkomstig dit artikel meer dan één deelnemer van een lid van het college is of er meer uit dezelfde lidstaat afkomstige leden van het college zijn dan het aantal stemmen dat die leden van het college overeenkomstig artikel 19, lid 3, van Verordening (EU) nr. 648/2012 mogen uitbrengen, stelt het betrokken lid van het college of de betrokken leden van het college het college ervan in kennis welke deelnemers stemrechten zullen uitoefenen.

    ▼M1

    6.  
    In afwijking van de leden 4 en 5 mag de ECB, indien zij lid is van het college, overeenkomstig zowel punt c) als punt h) van artikel 18, lid 2, van Verordening (EU) nr. 648/2012 twee stemgerechtigde leden benoemen.

    ▼B

    Artikel 4

    Governance van de colleges

    1.  
    De voor de CTP bevoegde autoriteit draagt er zorg voor dat de werkzaamheden van het college de overeenkomstig Verordening (EU) nr. 648/2012 te vervullen taken vergemakkelijken.
    2.  
    Het college stelt de ESMA in kennis van alle taken die het college overeenkomstig lid 1 vervult. De ESMA speelt een coördinerende rol bij het monitoren van de door een college uitgevoerde taken en ziet erop toe dat de doelstellingen van het betrokken college zoveel mogelijk overeenstemmen met die van andere colleges.
    3.  

    De voor de CTP bevoegde autoriteit draagt er ten minste zorg voor dat:

    a) 

    de doelstellingen van elke vergadering of activiteit van het college duidelijk zijn vastgesteld;

    b) 

    de vergaderingen of werkzaamheden van het college doeltreffend blijven en ziet er tegelijkertijd op toe dat alle leden van het college volledig op de hoogte zijn van de voor hen relevante werkzaamheden van het college;

    c) 

    het tijdschema voor de vergaderingen of werkzaamheden van het college zodanig is bepaald dat de resultaten van deze vergaderingen of werkzaamheden behulpzaam zijn voor het toezicht op de CTP;

    d) 

    de CTP en andere essentiële belanghebbenden een duidelijk inzicht hebben in de rol en werking van het college;

    e) 

    de werkzaamheden van het college periodiek worden getoetst en dat wordt ingegrepen indien het college niet doeltreffend functioneert;

    f) 

    de agenda wordt vastgesteld voor een jaarlijkse vergadering van de leden van het college voor de planning van de crisisbeheersing, indien nodig in samenwerking met de CTP.

    4.  

    Om de efficiëntie en doeltreffendheid van het college te waarborgen, treedt de voor de CTP bevoegde autoriteit op als centraal contactpunt voor elke aangelegenheid die met de praktische organisatie van het college verband houdt. De voor de CTP bevoegde autoriteit voert ten minste de volgende taken uit:

    a) 

    opstellen, bijwerken en laten circuleren van de lijst van contactpersonen van de leden van het college;

    b) 

    laten circuleren van zowel de agenda als de documentatie voor de vergaderingen of werkzaamheden van het college;

    c) 

    opstellen van notulen van de vergaderingen en formeel vaststellen van actiepunten;

    d) 

    beheren van de website van het college of eventuele andere elektronische mechanismen voor het delen van informatie;

    e) 

    wanneer zulks praktisch haalbaar en passend is, informatie en gespecialiseerde teams beschikbaar stellen om het college bij te staan bij het vervullen van zijn taken;

    f) 

    op passende wijze informatie tussen de leden van het college delen.

    ▼M1

    Voor de toepassing van punt b) laat de voor de CTP bevoegde autoriteit, behalve bij vergaderingen die in noodsituaties worden belegd, ruim vooraf een ontwerpagenda voor elke vergadering van het college circuleren, zodat de leden van het college kunnen bijdragen aan het bepalen van de agenda, met name door extra punten te agenderen.

    De agenda wordt door de voor de CTP bevoegde autoriteit ruim vóór de vergadering van het college onder de leden van het college vastgesteld en verspreid. De voor de CTP bevoegde autoriteit en andere leden van het college verspreiden ruim vóór de vergadering alle informatie die op de vergadering van het college aan bod moet komen.

    Voor de toepassing van punt c) verspreidt de voor de CTP bevoegde autoriteit de notulen van vergaderingen onder de leden van het college zodra zulks na de vergaderingen praktisch doenbaar is, en geeft hun voldoende tijd om opmerkingen te maken.

    ▼B

    5.  
    De frequentie van de vergaderingen van het college wordt bepaald door de voor de CTP bevoegde autoriteit, die daarbij rekening houdt met de omvang, aard, schaal en complexiteit van de CTP, de systeemimplicaties van de CTP in verschillende rechtsgebieden en voor verschillende valuta’s, de potentiële gevolgen van de activiteiten van de CTP, externe omstandigheden en eventuele verzoeken van leden van het college. Er vindt ten minste eens per jaar een vergadering van het college plaats, alsook, indien zulks door de voor de CTP bevoegde autoriteit noodzakelijk wordt geacht, telkens als uit hoofde van Verordening (EU) nr. 648/2012 een besluit moet worden genomen. De voor de CTP bevoegde autoriteit organiseert periodiek vergaderingen tussen de leden van het college en de hoogste leiding van de CTP.

    ▼M1

    De leden van het college kunnen vragen dat de voor de CTP bevoegde autoriteit een vergadering van het college belegt. De voor de CTP bevoegde autoriteit motiveert omstandig de afwijzing van dit soort verzoek.

    ▼B

    6.  
    In de in artikel 2 bedoelde schriftelijke overeenkomst wordt een quorum van tweederde van de leden voor vergaderingen van het college vastgelegd.
    7.  
    De voor de CTP bevoegde autoriteit streeft ernaar dat voor elke vergadering van het college een geldig quorum voor het nemen van besluiten aanwezig is. Ingeval het quorum niet is bereikt, zorgt de voorzitter ervoor dat alle te nemen besluiten worden uitgesteld totdat een quorum aanwezig is, rekening houdend met de desbetreffende termijnen die bij Verordening (EU) nr. 648/2012 zijn vastgesteld.

    ▼M1

    8.  
    Het college kan in een schriftelijke procedure stemmen indien zulks door de voor de CTP bevoegde autoriteit wordt voorgesteld of op verzoek van een lid van het college.

    ▼B

    Artikel 5

    Uitwisseling van informatie tussen autoriteiten

    1.  
    Elk lid van een college verstrekt de voor de CTP bevoegde autoriteit tijdig alle benodigde informatie voor de operationele werking van het college en voor de uitvoering van de essentiële werkzaamheden waaraan het betrokken lid deelneemt. De voor de CTP bevoegde autoriteit verstrekt de leden van het college tijdig soortgelijke informatie.
    2.  

    ►M1  De voor de CTP bevoegde autoriteit verstrekt de leden van het college ten minste de volgende informatie: ◄

    a) 

    significante wijzigingen in de structuur en de eigendom van de groep van de CTP;

    b) 

    significante wijzigingen in de omvang van het kapitaal van de CTP;

    c) 

    wijzigingen in de organisatie, de hoogste leiding, de procedures of de regelingen wanneer deze wijzigingen een significant effect op de governance of het risicobeheer sorteren;

    d) 

    een lijst van clearingleden van de CTP;

    e) 

    bijzonderheden over de bij het toezicht op de CTP betrokken autoriteiten, met inbegrip van eventuele wijzigingen in hun verantwoordelijkheden;

    f) 

    informatie over alle wezenlijke bedreigingen van het vermogen van de CTP om zich naar Verordening (EU) nr. 648/2012 en de desbetreffende gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen te voegen;

    g) 

    moeilijkheden die mogelijk significante overloopeffecten hebben;

    h) 

    factoren die op een potentieel hoog besmettingsrisico duiden;

    i) 

    significante ontwikkelingen in de financiële positie van de CTP;

    j) 

    vroegtijdige waarschuwingen van mogelijke liquiditeitsproblemen of aanzienlijke fraude;

    k) 

    wanbetalingen van leden en eventuele follow-upmaatregelen;

    l) 

    sancties en uitzonderlijke toezichtmaatregelen;

    m) 

    verslagen over prestatieproblemen of gebeurde incidenten en genomen corrigerende maatregelen;

    n) 

    periodieke gegevens over de activiteit van de CTP, waarvan de reikwijdte en frequentie moeten worden afgesproken in de in artikel 2 beschreven schriftelijke overeenkomst;

    o) 

    overzicht van belangrijke commerciële voorstellen, met inbegrip van nieuwe producten of diensten die zullen worden aangeboden;

    p) 

    wijzigingen in het risicomodel van de CTP, stresstests en tests achteraf;

    q) 

    in voorkomend geval, wijzigingen in de interoperabiliteitsregelingen van de CTP;

    ▼M1

    r) 

    wijzingen in uitbestedingsregelingen van de CTP voor belangrijke activiteiten in verband met risicobeheer;

    s) 

    wijzigingen bij de CTP in de deelnamevereisten, modellen voor clearinglidmaatschap en modellen voor de scheiding van rekening;

    t) 

    wijzigingen in de wanbetalingsprocedures van de CTP en verslagen over testen die de CTP, in overeenstemming met artikel 49, lid 2, van Verordening (EU) nr. 648/2012, met betrekking tot haar wanbetalingsprocedures uitvoert;

    u) 

    wijzigingen in de betalings- en afwikkelingsregelingen van de CTP.

    ▼B

    3.  
    De uitwisseling van informatie tussen de leden van het college weerspiegelt hun verantwoordelijkheden en informatiebehoeften. Om onnodige informatiestromen te vermijden, vindt een evenredige en risicogeoriënteerde informatie-uitwisseling plaats.
    4.  
    De leden van het college gaan na op welke manieren informatie het efficiëntst kan worden medegedeeld om een continue, tijdige en evenredige informatie-uitwisseling te garanderen.
    5.  
    Het risicobeoordelingsverslag dat de voor een CTP bevoegde autoriteit overeenkomstig artikel 19, lid 1, van Verordening (EU) nr. 648/2012 moet opstellen, wordt binnen een passend tijdsbestek bij het college ingediend om ervoor te zorgen dat de leden van het college het kunnen inkijken en er indien nodig aan kunnen bijdragen.

    ▼M1

    6.  
    De leden van het college wisselen vertrouwelijke informatie uit via beveiligde communicatiemiddelen en op voet van gelijkheid.

    Artikel 5 bis

    Bijdrage van het college aan toetsing en evaluatie

    1.  
    De in artikel 21, lid 4, van Verordening (EU) nr. 648/2012 bedoelde informatie wordt bij de leden van het college tijdig ingediend zodat zij die informatie kunnen toetsen en bespreken vóór de volgende vergadering van het college.
    2.  
    De leden van het college kunnen aandachtspunten of punten van zorg aan de orde stellen die zij eventueel hebben ten aanzien van de in artikel 21 van Verordening (EU) nr. 648/2012 bedoelde toetsing en evaluatie door de voor de CTP bevoegde autoriteit. De voor de CTP bevoegde autoriteit houdt met deze aandachtspunten of punten van zorg zo veel mogelijk rekening en stelt het lid van het college dat deze aan de orde heeft gesteld, op de hoogte van de wijze waarop met die punten rekening is gehouden.

    ▼B

    Artikel 6

    Vrijwillig delen en delegeren van taken

    1.  
    De leden van het college bereiken overeenstemming over de gedetailleerde voorwaarden voor alle specifieke delegatieregelingen en regelingen voor de vrijwillige toevertrouwing van taken aan andere leden, met name in geval van delegaties die resulteren in de delegatie van de voornaamste toezichttaken van een lid.
    2.  

    Partijen bij specifieke delegatieregelingen en regelingen voor de vrijwillige toevertrouwing van taken bereiken overeenstemming over de gedetailleerde voorwaarden die ten minste op de volgende aspecten betrekking hebben:

    a) 

    de specifieke werkzaamheden op welomschreven terreinen welke zullen worden toevertrouwd of gedelegeerd;

    b) 

    de toe te passen procedures en processen;

    c) 

    de rol en verantwoordelijkheden van elke partij;

    d) 

    het soort informatie dat tussen partijen zal worden uitgewisseld.

    3.  
    Het is niet de bedoeling dat het delen en delegeren van taken resulteert in een wijziging in de allocatie van de beslissingsbevoegdheid van de voor de CTP bevoegde autoriteit.

    Artikel 7

    Inwerkingtreding

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Top