EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02011D0665-20190616

Consolidated text: Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 4 oktober 2011 inzake het Europees register van goedgekeurde spoorwegvoertuigtypen (Kennisgeving geschied onder nummer C(2011) 6974) (Voor de EER relevante tekst) (2011/665/EU)Voor de EER relevante tekst

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2011/665/2019-06-16

02011D0665 — NL — 16.06.2019 — 001.001


Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie (te raadplegen in EUR-Lex) zijn authentiek. Deze officiële versies zijn rechtstreeks toegankelijk via de links in dit document

►B

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 4 oktober 2011

inzake het Europees register van goedgekeurde spoorwegvoertuigtypen

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2011) 6974)

(Voor de EER relevante tekst)

(2011/665/EU)

(PB L 264 van 8.10.2011, blz. 32)

Gewijzigd bij:

 

 

Publicatieblad

  nr.

blz.

datum

►M1

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/776 VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2019

  L 139I

108

27.5.2019




▼B

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 4 oktober 2011

inzake het Europees register van goedgekeurde spoorwegvoertuigtypen

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2011) 6974)

(Voor de EER relevante tekst)

(2011/665/EU)



Artikel 1

Doel

Dit besluit stelt de specificatie vast voor het Europees register van goedgekeurde voertuigtypen als bedoeld in artikel 34 van Richtlijn 2008/57/EG.

Artikel 2

Specificatie van het Europees register van goedgekeurde voertuigtypen

1.  Het Bureau ontwikkelt en beheert het Europees register van goedgekeurde voertuigtypen, en houdt dit bij, op basis van de specificaties in de bijlagen I en II.

2.  Het Europees register van goedgekeurde voertuigtypen (ERATV) bevat gegevens over de typen voertuigen waarvoor de lidstaten overeenkomstig artikel 26 van Richtlijn 2008/57/EG een vergunning hebben afgegeven.

3.  Voertuigtypen waarvoor een lidstaat vóór 19 juli 2010 een vergunning heeft afgegeven en waarvoor minstens één voertuig in minstens één lidstaat overeenkomstig artikel 22 of 24 van Richtlijn 2008/57/EG is goedgekeurd na 19 juli 2010, worden geacht te voldoen aan artikel 26 van Richtlijn 2008/57/EG en worden bijgevolg in het ERATV opgenomen. In dit geval hoeven uitsluitend de parameters te worden opgenomen die tijdens de typegoedkeuringsprocedure zijn gecontroleerd.

4.  De voertuigtypen die vrijwillig kunnen worden geregistreerd, zijn vermeld in deel 1 van bijlage I.

5.  De structuur van het nummer dat aan elk voertuigtype wordt toegekend, is bepaald in bijlage III.

6.  Het register moet uiterlijk 31 december 2012 operationeel zijn. Intussen publiceert het Bureau de informatie over goedgekeurde voertuigtypen op zijn website.

▼M1

Artikel 2 bis

De door het Bureau te registreren gegevens

Het Bureau registreert in het Europees register van goedgekeurde voertuigtypen informatie over de vergunningen voor voertuigtypen of voertuigtypevarianten die het heeft afgegeven en over nieuwe versies van een voertuigtype of voertuigtypevariant overeenkomstig artikel 50 van Uitvoeringsverordening (EU) 2018/545 van de Commissie ( 1 ), overeenkomstig bijlage II bij dit besluit.

▼B

Artikel 3

Door de nationale veiligheidsinstanties te verzenden informatie

▼M1

1.  De lidstaten zorgen ervoor dat de nationale veiligheidsinstanties de informatie verstrekken over de door hen verleende typegoedkeuringen of goedkeuringen van typevarianten en over nieuwe versies van een voertuigtype of voertuigtypevariant overeenkomstig artikel 50 van Verordening (EU) 2018/545, overeenkomstig bijlage II bij dit besluit.

▼B

2.  De nationale veiligheidsinstanties verstrekken de in lid 1 van dit artikel bedoelde informatie overeenkomstig de voorschriften in punt 5.2 van bijlage I.

3.  De nationale veiligheidsinstanties delen de informatie mee aan de hand van het standaard webformulier waarvan ze de relevante velden invullen.

4.  De nationale veiligheidsinstanties dienen ten laatste vier maanden na de inwerkingtreding van onderhavig besluit de informatie in over de vergunningen voor voertuigtypen die ze na 19 juli 2010 en vóór de inwerkingtreding van onderhavig besluit hebben verleend.

▼M1

Artikel 4

Beperkingscodes

Geharmoniseerde beperkingscodes zijn geldig in alle lidstaten.

De lijst van de geharmoniseerde beperkingscodes is de lijst als bedoeld in Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/1614 van de Commissie ( 2 )

▼B

Artikel 5

Slotbepalingen

1.  Het Bureau publiceert een leidraad voor het Europees register van goedgekeurde voertuigtypen en houdt deze bij. Deze leidraad bevat onder andere voor elke parameter een verwijzing naar de bepalingen van de technische specificaties voor interoperabiliteit waarin de eisen voor deze parameter zijn vermeld.

2.  Het Bureau dient ten laatste achttien maanden na de inwerkingtreding van onderhavig besluit een aanbeveling bij de Commissie in over de mogelijke opname in het register van voertuigtypen waarvoor voor 19 juli 2010 een vergunning is afgegeven en over mogelijke wijzigingen aan onderhavig besluit op basis van opgedane ervaring.

Artikel 6

Datum van toepassing

Onderhavig besluit treedt in werking op 15 april 2012.

Artikel 7

Adressaten

Onderhavig besluit is gericht tot het Europees Spoorwegbureau en de lidstaten.




BIJLAGE I

SPECIFICATIE VOOR HET EUROPEES REGISTER VAN GOEDGEKEURDE VOERTUIGTYPEN

1.   VOERTUIGTYPEN DIE VRIJWILLIG WORDEN GEREGISTREERD

Voertuigtypen waarvoor voor 19 juli 2010 een vergunning werd afgegeven en waarvoor geen nieuwe voertuigen na 19 juli 2010 werden goedgekeurd, mogen vrijwillig in het ERATV worden geregistreerd.

Daarnaast mogen ook de volgende voertuigtypen vrijwillig worden geregistreerd:

 voertuigen waarvoor voor 19 juli 2010 een vergunning tot indienststelling werd afgegeven en waarvoor een aanvullende vergunning tot indienststelling werd afgegeven overeenkomstig artikel 23 of 25 van Richtlijn 2008/57/EG;

 voertuigen waarvoor voor 19 juli 2010 een vergunning tot indienststelling werd afgegeven en waarvoor een nieuwe vergunning tot indienststelling werd afgegeven na een verbetering of vernieuwing;

 voertuigen uit derde landen die een vergunning hebben voor het EU-grondgebied overeenkomstig COTIF 1999 en met name aanhangsels F en G, of

 voertuigen uit derde landen die zijn goedgekeurd krachtens artikel 21, lid 11, van Richtlijn 2008/57/EG.

In deze vier gevallen van vrijwillige registratie hoeven enkel de parameters te worden opgenomen die tijdens de goedkeuringsprocedure werden gecontroleerd.

Tijdelijke toelatingen, zoals toelatingen voor tests en proefritten, worden niet in het ERATV opgenomen.

2.   FUNCTIONELE ARCHITECTUUR

2.1.    Beheer van het ERATV

Het Bureau stelt het ERATV ter beschikking en beheert het. Het Bureau maakt gebruikersaccounts aan en kent toegangsrechten toe op verzoek van nationale veiligheidsinstanties overeenkomstig deze specificatie.

2.2.    Adres van het ERATV

Het ERATV is een onlinetoepassing. Het adres van het ERATV wordt bekendgemaakt op de website van het Bureau.

▼M1

2.3.    Gebruikers en toegangsrechten van gebruikers

Het ERATV heeft de volgende gebruikers:



Tabel 1

Toegangsrechten tot het ERATV

Gebruiker

Toegangsrechten

Aanmelding, gebruikersaccounts

Nationale veiligheidsinstantie van een lidstaat

Indienen van gegevens met betrekking tot deze lidstaat die door het Bureau moeten worden gevalideerd.

Onbeperkte raadpleging van gegevens, met inbegrip van de gegevens die nog niet zijn gevalideerd.

Aanmelden met gebruikersnaam en wachtwoord.

Er zijn geen functionele, noch anonieme accounts beschikbaar. Op verzoek van de nationale veiligheidsinstantie kunnen meerdere accounts worden aangemaakt.

Bureau

Registratie van gegevens over vergunningen voor voertuigtypen die het als vergunningverlenende instantie heeft afgegeven.

Validering van de conformiteit met deze specificatie en publicatie van de gegevens die een nationale veiligheidsinstantie heeft ingediend.

Onbeperkte raadpleging van gegevens, met inbegrip van de gegevens die nog niet zijn gevalideerd.

Aanmelden met gebruikersnaam en wachtwoord.

Het publiek

Raadpleging van gevalideerde gegevens.

Niet van toepassing.

▼B

2.4.    Interface met externe systemen

Alle in het ERATV geregistreerde voertuigtypen (d.w.z. die zijn gevalideerd en gepubliceerd) zijn via een hyperlink beschikbaar. Deze hyperlinks mogen door externe toepassingen worden gebruikt.

Er wordt rekening gehouden met mogelijke koppelingen tussen het ERATV en het Europees centraal virtueel voertuigregister (EC VVR) ( 3 ).

▼M1

Het ERATV laat, indien nodig, de uitwisseling van informatie toe met andere informatiesystemen van het Bureau, zoals het Europees Voertuigregister (hierna „EVR” genoemd), als bedoeld in Besluit (EU) 2018/1614, de gemeenschappelijke gebruikersinterface voor het register van de spoorweginfrastructuur als bedoeld in Besluit 2014/880/EU van de Commissie ( 4 ) en het éénloketsysteem als bedoeld in artikel 12 van Verordening (EU) 2016/796 van het Europees Parlement en de Raad ( 5 ).

▼B

2.5.    Koppeling met andere registers en gegevensbanken

Het Bureau houdt bij het ontwikkelen van het ERATV rekening met de interfaces, alsook met gecoördineerde overgangsperiodes, met de volgende registers en databanken:

 Nationale voertuigenregisters ( 6 ) (NVR) en het EC VVR: het dataformaat van voertuigtypen in het EC VVR stemt volledig overeen met de aanduiding van de typen en, indien van toepassing, met de versies van de typen in het ERATV.

 Infrastructuurregister (RINF) ( 7 ): de lijsten van parameters en het dataformaat van het RINF en het ERATV komen overeen, met inbegrip van aanpassingen en wijzigingen aan de RINF- en ERATV-specificaties.

 Referentiedocument van de nationale voorschriften (artikel 27 van Richtlijn 2008/57/EG): nadat het referentiedocument beschikbaar is, stemt de lijst van parameters, waarvoor de conformiteit op basis van de nationale voorschriften in het ERATV werd beoordeeld, volledig overeen met de lijst van parameters in het referentiedocument. In het ERATV mag niet worden verwezen naar parameters die niet in het referentiedocument staan.

▼M1

 EVR: het dataformaat van voertuigtypen in het EVR stemt volledig overeen met de aanduiding van de typen en, indien van toepassing, met de varianten of versies van de typen in het ERATV.

 Het één loket ( 8 ): het één loket maakt gebruik van het ERATV om alle informatie met betrekking tot de typen/varianten/versies te beheren. De uitwisseling van informatie tussen de systemen gebeurt op basis van de type-identificatie. Het één loket biedt de mogelijkheid informatie betreffende typen/varianten/versies op te zoeken in het ERATV en zorgt ervoor dat de informatie betreffende het type/de variant/de versie in het ERATV wordt gepubliceerd nadat de vergunning voor het voertuigtype is verleend.

 Databank met unieke voorschriften ( 9 ), waarin de nationale voorschriften zijn opgenomen: voor de nationale voorschriften betreffende vergunningen voor voertuigen: de lijst van parameters waarvoor de conformiteitsbeoordeling wordt uitgevoerd op basis van de nationale voorschriften die in het ERATV zijn opgenomen, is dezelfde als in de gegevensbank met unieke voorschriften. In het ERATV mag niet worden verwezen naar parameters die niet in de gegevensbank met unieke voorschriften staan.

 Totdat de gegevensbank met unieke voorschriften operationeel is en de gegevens uit de gegevensbank met referentiedocumenten en Notif-IT zijn gemigreerd, is de lijst van parameters waarvoor de conformiteitsbeoordeling wordt uitgevoerd op basis van de nationale voorschriften die in het ERATV zijn opgenomen, dezelfde als in de gegevensbank met referentiedocumenten. In het ERATV mag niet worden verwezen naar parameters die niet in de gegevensbank met referentiedocumenten staan.

▼B

2.6.    Beschikbaarheid

Het ERATV is in principe 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar beschikbaar. Men beoogt een beschikbaarheid van het systeem van 98 %. Indien echter een fout optreedt buiten de normale werktijden van het Bureau, wordt de dienst de eerstvolgende werkdag van het Bureau na het optreden van de fout hersteld. De onbeschikbaarheid van het systeem tijdens het onderhoud wordt beperkt.

2.7.    Beveiliging

De gebruikersaccounts en de wachtwoorden die het Bureau aanmaakt, mogen niet aan derden worden bekendgemaakt en mogen uitsluitend overeenkomstig deze specificatie worden gebruikt.

3.   TECHNISCHE ARCHITECTUUR

3.1.    Architectuur van het systeem

Het ERATV is een onlinetoepassing die door het Bureau beschikbaar wordt gesteld en beheerd.

Het ERATV kan volledige informatie bevatten voor 35 000 voertuigtypen.

De gebruikers kunnen via een klassieke internetverbinding met het ERATV verbinding maken.

De architectuur van het ERATV wordt op de volgende afbeelding weergegeven:

image

3.2.    Systeemvereisten

Om verbinding te maken met het ERATV is een internetbrowser en internettoegang vereist.

4.   BEDRIJFSMODUS

Het ERATV heeft de volgende bedrijfsmodi:

 normale modus: tijdens de normale bedrijfsmodus zijn alle functies beschikbaar;

 onderhoudsmodus: tijdens de onderhoudsmodus is het ERATV niet beschikbaar voor de gebruikers.

5.   REGELS VOOR GEGEVENSINVOER EN RAADPLEGING

▼M1

5.1.    Algemeen beginsel

Elke nationale veiligheidsinstantie deelt informatie mee over de vergunningen voor voertuigtype of voertuigtypevariante die ze heeft verleend.

Elke nationale veiligheidsinstantie deelt informatie mee over de versies van een voertuigtype of versies van een voertuigtypevariant die zij heeft ontvangen in overeenstemming met artikel 15, lid 3, van Verordening (EU) 2018/545.

Het Bureau registreert rechtstreeks informatie over de vergunningen voor een voertuigtype of voertuigtypevariant die het heeft verleend en informatie over de versies van een voertuigtype of versies van een variant van een voertuigtype die het heeft ontvangen.

Het ERATV bevat een onlinetool voor de uitwisseling van informatie tussen de nationale veiligheidsinstanties en het Bureau. Met die tool kunnen de volgende informatieverrichtingen worden uitgevoerd:

(1) Reserveren van een type-ID

(2) Indienen van gegevens voor het register door een nationale veiligheidsinstantie bij het Bureau, zoals:

a) gegevens over het verlenen van een vergunning voor een nieuw voertuigtype of nieuwe voertuigtypevariant (in dit geval verstrekt de nationale veiligheidsinstantie alle in bijlage II bepaalde gegevens);

b) gegevens over het verlenen van een vergunning voor een voertuigtype dat eerder in het ERATV is geregistreerd (in dit geval verstrekt de nationale veiligheidsinstantie uitsluitend de gegevens over de vergunning zelf, d.w.z. de velden in deel 3 van de lijst in bijlage II);

c) gegevens over het registreren van een versie van een voertuigtype of voertuigtypevariant (in dit geval verstrekt de nationale veiligheidsinstantie alle in bijlage II bepaalde gegevens);

d) gegevens over de wijziging van een bestaande vergunning (in dit geval verstrekt de nationale veiligheidsinstantie uitsluitend gegevens voor de velden die moeten worden gewijzigd; gegevens over de eigenschappen van het voertuig mogen niet worden gewijzigd);

e) gegevens over de schorsing van een bestaande vergunning (in dit geval verstrekt de nationale veiligheidsinstantie uitsluitend de schorsingsdatum);

f) gegevens over de reactivering van een bestaande vergunning (in dit geval verstrekt de nationale veiligheidsinstantie uitsluitend gegevens voor de velden die moeten worden gewijzigd), waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen

 reactivering zonder wijziging van gegevens,

 reactivering met wijziging van gegevens (gegevens over de eigenschappen van het voertuig mogen niet worden gewijzigd);

g) gegevens over de intrekking van een vergunning;

h) gegevens met betrekking tot de verbetering van een fout;

(3) verzenden door het Bureau van verzoeken aan een nationale veiligheidsinstantie om verduidelijking en/of verbetering van gegevens;

(4) verzenden door een nationale veiligheidsinstantie van antwoorden op de verzoeken van het Bureau om verduidelijking en/of verbetering.

De nationale veiligheidsinstantie dient de gegevens voor het elektronisch bijwerken van het register in via een onlinetoepassing en aan de hand van een standaard webformulier waarvan ze de relevante velden overeenkomstig bijlage II invult.

Het Bureau controleert of de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende gegevens in overeenstemming zijn met deze specificatie en valideert ze of verzoekt om verduidelijking.

Indien het Bureau van mening is dat de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende gegevens niet in overeenstemming zijn met deze specificatie, stuurt het Bureau de nationale veiligheidsinstantie een verzoek om de ingediende gegevens te verbeteren of te verduidelijken.

Na elke bijwerking van gegevens over een voertuigtype, genereert het systeem een bevestiging. Deze bevestiging wordt per e-mail verstuurd naar de gebruikers van de nationale veiligheidsinstantie die de gegevens hebben ingediend, naar de nationale veiligheidsinstantie van alle andere lidstaten waar voor het betrokken type een vergunning is verleend, naar de houder van de voertuigtypevergunning en naar het Bureau.

▼B

5.2.    Indienen van gegevens door de nationale veiligheidsinstantie

▼M1

5.2.1    Een vergunning voor een nieuw voertuigtype, een nieuwe voertuigtypevariant of een nieuwe versie van een voertuigtype registreren

(1) De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen 20 werkdagen na het verlenen van de vergunning op de hoogte van vergunningen voor een voertuigtype.

(2) De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen 20 werkdagen na het verlenen van de vergunning op de hoogte van vergunningen voor een voertuigtypevariant.

(3) De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen 20 werkdagen na ontvangst van de volledige informatie op de hoogte van een versie van een voertuigtype of versie van een voertuigtypevariant die ze heeft ontvangen in overeenstemming met artikel 15, lid 3, van Verordening (EU) 2018/545.

(4) Binnen 20 werkdagen na ontvangst van deze informatie valideert het Bureau de informatie en kent het aan het voertuigtype een nummer toe overeenkomstig bijlage III, of verzoekt het die informatie te verbeteren of verduidelijken. Om te vermijden dat typen per ongeluk tweemaal in het ERATV worden opgenomen, controleert het Bureau met name, indien dit op basis van de in het ERATV beschikbare gegevens mogelijk is, of het type nog niet eerder door een andere lidstaat werd geregistreerd.

(5) Na validering van de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie kent het Bureau aan het nieuwe voertuigtype een nummer toe. De regels voor het toekennen van het voertuigtypenummer zijn opgenomen in bijlage III.

▼B

5.2.2.    Een vergunning verlenen voor een voertuigtype dat reeds in het ERATV is geregistreerd

De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen twintig (20) werkdagen na het verlenen van de vergunning op de hoogte van een vergunning voor een voertuigtype dat al in het ERATV werd geregistreerd (zoals een type dat door een andere lidstaat werd goedgekeurd).

Het Bureau controleert de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie. Binnen tien (10) werkdagen na ontvangst van de informatie valideert het Bureau deze informatie of verzoekt het om deze informatie te verbeteren of te verduidelijken.

Na validering van de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie, vult het Bureau de gegevens over dit voertuigtype aan met de gegevens over de vergunning in de lidstaat van de nationale veiligheidsinstantie die deze vergunning heeft verleend.

5.2.3.    Wijziging aan een bestaande vergunning

De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen twintig (20) werkdagen na de wijziging aan de vergunning op de hoogte van wijzigingen aan een bestaande vergunning voor een voertuigtype.

Het Bureau controleert de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie. Binnen tien (10) werkdagen na ontvangst van de informatie valideert het Bureau deze informatie of verzoekt het om deze informatie te verbeteren of te verduidelijken. Het Bureau controleert met name of de gevraagde veranderingen werkelijk een wijziging aan een vergunning voor een bestaand type (bv. wijziging aan vergunningsvoorwaarden, wijzigingen aan het typeonderzoekcertificaat) en geen nieuw voertuigtype betreffen.

Na validering van de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie, publiceert het Bureau de informatie.

5.2.4.    Opschorting

De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen vijf (5) werkdagen na de opschorting van de vergunning op de hoogte van opschortingen van een bestaande vergunning voor een voertuigtype.

Het Bureau controleert de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie. Binnen vijf (5) werkdagen na ontvangst van deze informatie valideert het Bureau deze informatie of verzoekt het om deze informatie te verbeteren of te verduidelijken.

5.2.5.    Reactivering zonder wijziging

De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen twintig (20) werkdagen na de reactivering van de vergunning op de hoogte van een reactivering van een vergunning voor een voertuigtype die eerder werd opgeschort. De nationale veiligheidsinstantie bevestigt dat de oorspronkelijke vergunning is gereactiveerd zonder wijzigingen.

Het Bureau controleert de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie. Binnen tien (10) werkdagen na ontvangst van de informatie valideert het Bureau deze informatie of verzoekt het om deze informatie te verbeteren of te verduidelijken.

5.2.6.    Reactivering met wijziging

De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau op de hoogte van een reactivering van een vergunning voor een voertuigtype die eerder werd opgeschort binnen twintig (20) werkdagen na de reactivering van de vergunning. De nationale veiligheidsinstantie geeft aan dat de reactivering gepaard gaat met een wijziging aan de oorspronkelijke vergunning. De nationale veiligheidsinstantie dient informatie in over deze wijziging.

De procedure in punt 5.2.3 hierboven voor wijziging aan een vergunning is van toepassing.

5.2.7.    Intrekking

De nationale veiligheidsinstantie brengt het Bureau binnen vijf (5) werkdagen na de intrekking van de vergunning op de hoogte van intrekkingen van een bestaande vergunning voor een voertuigtype.

Het Bureau controleert de door de nationale veiligheidsinstantie ingediende informatie. Binnen vijf (5) werkdagen na ontvangst van deze informatie valideert het Bureau deze informatie of verzoekt het om deze informatie te verbeteren of te verduidelijken.

In gevallen waarin een vergunning een geldigheidstermijn heeft, verandert het IT-systeem de status van de vergunning automatisch in „vervallen” overeenkomstig de geldigheidstermijn die de relevante nationale veiligheidsinstantie heeft aangeduid.

5.2.8.    Een wijziging aan een vergunning kan leiden tot een wijziging aan een geregistreerd voertuigtype.

Alvorens een wijziging aan een vergunning aan te vragen die kan leiden tot een wijziging aan een geregistreerd voertuigtype, neemt de nationale veiligheidsinstantie contact op met de nationale veiligheidsinstanties die de vergunning voor het geregistreerde type hebben verleend, en met name de instantie die het type in het ERATV heeft geregistreerd.

▼M1

5.3.    Invoeren of wijzigen van gegevens door het Bureau

5.3.1.    De vergunningverlenende instantie is een nationale veiligheidsinstantie

Wanneer een nationale veiligheidsinstantie optreedt als vergunningverlenende instantie, wijzigt het Bureau de gegevens die een nationale veiligheidsinstantie heeft verstrekt, niet. De rol van het Bureau beperkt zich tot het valideren en publiceren van de gegevens.

In uitzonderlijke gevallen, zoals wanneer het technisch onmogelijk is om de gewone procedure te volgen, kan het Bureau op verzoek van een nationale veiligheidsinstantie gegevens die een nationale veiligheidsinstantie heeft verstrekt, invoeren of wijzigen. In dit geval bevestigt de nationale veiligheidsinstantie die om het invoeren of wijzigen van gegevens heeft verzocht, de gegevens die het Bureau heeft ingevoerd of gewijzigd. Het Bureau documenteert de procedure naar behoren. De in punt 5.2 vastgestelde termijnen voor het invoeren van gegevens in het ERATV zijn van toepassing.

5.3.2.    De vergunningverlenende instantie is het Bureau

Wanneer het Bureau optreedt als vergunningverlenende instantie:

a) registreert het vergunningen voor een voertuigtype of voertuigtypevariant binnen twintig (20) werkdagen na het verlenen van de vergunning;

b) registreert het versies van een voertuigtype of versies van een voertuigtypevariant binnen twintig (20) werkdagen na ontvangst van de volledige informatie;

c) wijzigt het bestaande vergunningen voor een voertuigtype binnen twintig (20) werkdagen na de wijziging van de vergunning;

d) schorst het bestaande vergunningen voor een voertuigtype binnen vijf (5) werkdagen na de schorsing van de vergunning;

e) reactiveert het geschorste vergunningen voor een voertuigtype binnen twintig (20) werkdagen na de reactivatie van de vergunning;

f) trekt het bestaande vergunningen voor een voertuigtype in binnen vijf (5) werkdagen na de intrekking van de vergunning.

▼B

5.4.    Publicatie van gegevens door het Bureau

Het Bureau stelt de gevalideerde gegevens ter beschikking van het publiek.

5.5.    Foutenbehandeling voor ingediende gegevens

Het is mogelijk in het ERATV fouten in geregistreerde gegevens recht te zetten. Indien een fout werd verbeterd, vermeldt het ERATV de correctiedatum.

5.6.    Mogelijke zoekopdrachten en verslagen

De volgende rapporten kunnen in het ERATV worden opgevraagd:

1. voor een nationale veiligheidsinstantie en het Bureau:

 informatie zoals bedoeld in bijlage II die door een nationale veiligheidsinstantie is ingediend en niet door het Bureau is gevalideerd voor een voertuigtype waarvoor de vergunning actief, opgeschort of ingetrokken is (met inbegrip van vervallen vergunningen), voor zover deze informatie is bewaard;

 verslagen die voor het publiek beschikbaar zijn;

2. voor het publiek:

 informatie zoals bedoeld in bijlage II die door een nationale veiligheidsinstantie is ingediend en door het Bureau is gevalideerd voor een voertuigtype waarvoor de vergunning actief, opgeschort of ingetrokken is (met inbegrip van vervallen vergunningen), voor zover deze informatie in historische gegevens wordt bewaard.

Het publiek kan in het ERATV zoekopdrachten uitvoeren op basis van minstens de volgende criteria en combinaties ervan:

 typecode,

 typenaam of deel ervan,

 naam van de fabrikant of deel ervan,

 voertuigcategorie/subcategorie,

 TSI(’s) waaraan het type conform is,

 lidstaat of combinatie van lidstaten waar voor het voertuigtype een vergunning is verleend,

 status van de vergunning,

 technische eigenschappen.

Bij de zoekcriteria voor een technische eigenschap kan een bereik worden aangeduid.

5.7.    Historische gegevens

In het ERATV worden alle historische gegevens over alle wijzigingen, met inbegrip van de correctie van fouten, verzoeken om verduidelijkingen en antwoorden, met betrekking tot een geregistreerd voertuigtype bijgehouden tot 10 jaar na de datum van intrekking van de vergunning in alle lidstaten en tot 10 jaar na de datum van intrekking van de registratie in een NVR van het laatste voertuig van dit type, waarbij de laatste van die twee data als referentie wordt genomen.

5.8.    Automatische kennisgeving van veranderingen

Na een wijziging, opschorting, reactivering of intrekking van een vergunning voor een voertuigtype, stuurt het IT-systeem een automatische e-mail over die verandering naar de nationale veiligheidsinstantie van de lidstaat of lidstaten waar voor het voertuigtype een vergunning is afgeleverd.

Indien een vergunning een geldigheidstermijn heeft, stuurt het IT-systeem drie (3) maanden voor de vervaldatum een automatische e-mail naar de betrokken nationale veiligheidsinstantie om haar op de hoogte te brengen van de nakende vervaldatum.

▼M1

6.   VERKLARENDE WOORDENLIJST



Term of afkorting

Definitie

Identificatiegegevens type

Een identificatie van het type die bestaat uit het typenummer (parameter 0.1, nummer bestaande uit tien cijfers), de variant (parameter 0.2, alfanumeriek code bestaande uit drie tekens) en de versie (parameter 0.4, alfanumeriek code bestaande uit drie tekens):

TypeID = typenummer+variant+versie = XX-XXX-XXXX-X-ZZZ-VVV

Beperking

Voorwaarden of beperking in de vergunning voor een voertuigtype die van toepassing zijn op het in de handel brengen of het gebruik van een voertuig dat overeenstemt met dit type. Beperkingen omvatten geen technische eigenschappen die zijn opgenomen in deel 4 van bijlage II (Lijst en formaat van parameters).

Wijziging aan een vergunning

Wijziging, op verzoek van de vergunningverlenende instantie, van informatie over de gepubliceerde geregistreerde vergunning voor het voertuigtype die moet worden gewijzigd.

Schorsing van een vergunning

Besluit van een vergunningverlenende instantie volgens hetwelk een vergunning voor een voertuigtype tijdelijk is geschorst en voor geen enkel voertuig een vergunning tot in de handel brengen mag worden afgegeven op basis van zijn conformiteit met het betreffende type, totdat de redenen van de schorsing zijn geanalyseerd. Een vergunning voor een voertuigtype dat reeds in gebruik is, kan niet worden geschorst.

Reactivering van een vergunning

Besluit van een vergunningverlenende instantie volgens hetwelk een schorsing van een vergunning die ze eerder heeft uitgesproken, niet meer van toepassing is.

Te vernieuwen vergunning

Besluit van een vergunningverlenende instantie volgens hetwelk een vergunning voor een voertuigtype moet worden vernieuwd overeenkomstig artikel 24, lid 3, van Richtlijn (EU) 2016/797 en voor geen enkel voertuig een vergunning tot in de handel brengen mag worden afgegeven op basis van zijn conformiteit met het betreffende type. Een vergunning voor een voertuigtype die moet worden vernieuwd heeft geen invloed op de voertuigen die reeds in gebruik zijn.

Intrekking van vergunning

Besluit van een vergunningverlenende instantie overeenkomstig artikel 26 van Richtlijn (EU) 2016/797 volgens hetwelk een vergunning voor een voertuigtype niet langer geldig is. Vergunningen voor voertuigen waarvoor een vergunning tot in de handel brengen is verleend op basis van zijn conformiteit met het betreffende type, worden ingetrokken.

Fout

Doorgegeven of gepubliceerde gegevens die niet overeenstemmen met de betreffende vergunning voor het voertuigtype. Deze definitie is niet van toepassing op een wijziging aan een vergunning.




BIJLAGE II

TE REGISTREREN GEGEVENS EN FORMAAT

(1) Voor elk goedgekeurd voertuigtype worden de volgende gegevens in het ERATV opgenomen:

a) identificatie van het type;

b) fabrikant;

c) overeenstemming met de TSI's;

d) vergunningen, met inbegrip van algemene informatie over deze vergunningen, hun status, lijst van parameters waarvoor de overeenkomst met nationale voorschriften is gecontroleerd;

e) technische eigenschappen.

(2) In tabel 2 is opgesomd welke gegevens voor elk voertuigtype in het ERATV moeten worden geregistreerd en in welk formaat dat moet gebeuren. De te registreren gegevens zijn afhankelijk van de categorie van het voertuig zoals in tabel 2 is aangegeven.

(3) De waarden van de parameters inzake de technische eigenschappen komen overeen met de waarden in het dossier dat bij de aanvraag zit.

(4) In de gevallen waarin de mogelijke waarden van een parameter beperkt zijn tot een vooraf bepaalde lijst, beheert het Bureau deze lijsten en werkt het die bij.

(5) Voor de voertuigtypen die niet in overeenstemming zijn met alle toepasselijke geldende TSI's mag de nationale veiligheidsinstantie die de typevergunning heeft verleend de informatie over de technische eigenschappen in deel 4 hieronder beperken tot de parameters die overeenkomstig de toepasselijke voorschriften zijn gecontroleerd.

(6) Indien een parameter in de toepasselijke TSI is bepaald, is de waarde voor de parameter de waarde die tijdens de controleprocedure werd beoordeeld.

(7) Vooraf bepaalde lijsten worden door het Bureau bijgehouden en bijgewerkt in overeenstemming met de geldende TSI's, met inbegrip van de TSI's die tijdens een overgangsperiode van toepassing kunnen zijn.

(8) Voor parameters die nog ter discussie staan, open punten, worden geen gegevens ingevoerd totdat het open punt in de relevante TSI is gesloten.

(9) Voor parameters die facultatief zijn, beslist de aanvrager van de typevergunning of gegevens worden meegedeeld.

(10) Velden 0.1-0.4 worden door het Bureau ingevuld.



Tabel 2

Parameters van het ERATV

Parameter

Gegevensformaat

Toepasselijkheid op voertuigcategorieën (Ja, Neen, Facultatief, Open Punt)

Parameters voor technische compatibiliteit van het voertuig met de netwerken in het exploitatiegebied

1.  Tractievoertuigen

2.  Getrokken reizigersvoertuigen

3.  Goederenwagens

4.  Bijzondere voertuigen

0

Identificatie van het type

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

0.1

Typenummer (overeenkomstig bijlage III)

[nummer] XX-XXX-XXXX-X

J

J

J

J

 

0.2

Varianten die tot dit type behoren

(overeenkomstig artikel 2, eerste alinea, punt 13, van Verordening (EU) 2018/545)

[alfanumerieke code] ZZZ

J

J

J

J

 

0.4

Versies die tot dit type behoren

(overeenkomstig artikel 2, eerste alinea, punt 14, van Verordening (EU) 2018/545)

[alfanumerieke code] VVV

J

J

J

J

 

0.3

Datum van registratie in het ERATV

JJJMMDD

J

J

J

J

 

1

Algemene informatie

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

1.1

Naam van het type

[tekenreeks] (max. 256 tekens)

F

F

F

F

 

1.2

Alternatieve naam van het type

[tekenreeks] (max. 256 tekens)

F

F

F

F

 

1.3

Naam van de fabrikant

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

1.3.1

Identificatiegegevens van de fabrikant

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

1.3.1.1

Naam van de organisatie

[tekenreeks] (max. 256 tekens)

Keuze uit een vooraf bepaalde lijst, mogelijkheid om nieuwe organisaties toe te voegen

J

J

J

J

 

1.3.1.2

Geregistreerd ondernemingsnummer

Tekst

F

F

F

F

 

1.3.1.3

Code van de organisatie

Alfanumerieke code

F

F

F

F

 

1.3.2

Contactgegevens van de fabrikant

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

1.3.2.1

Adres van de organisatie, straat en nummer

Tekst

F

F

F

F

 

1.3.2.2

Plaats

Tekst

F

F

F

F

 

1.3.2.3

Landcode

Code zoals in de interinstitutionele schrijfwijzer van de EC

F

F

F

F

 

1.3.2.4

Postcode

Alfanumerieke code

F

F

F

F

 

1.3.2.5

E-mailadres

E-mail:

F

F

F

F

 

1.4

Categorie

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (overeenkomstig bijlage III)

J

J

J

J

 

1.5

Subcategorie

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (overeenkomstig bijlage III)

J

J

J

J

 

2

Huidige status

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

2.1

Overeenkomst met TSI

Voor elke TSI:

[tekenreeks] J/N/Gedeeltelijk/NVT Keuze uit een vooraf bepaalde lijst van TSI's die betrekking hebben op voertuigen (zowel TSI's die momenteel van kracht zijn als TSI's die vroeger van kracht waren) (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

J

J

 

2.2

EG-keuringsverklaring:

Referentie van de „EG-typekeuringsverklaring” (indien SB-module van toepassing) en/of „EG-ontwerpkeuringsverklaring” (indien SH1-module van toepassing)

tekenreeks] (mogelijkheid om meerdere certificaten aan te geven, bv. certificaten voor het subsysteem rollend materieel, certificaat voor besturing en seingeving enz.)

J

J

J

J

 

2.3

Toepasselijke bijzondere gevallen (bijzondere gevallen waarmee de overeenstemming werd beoordeeld)

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk) op basis van TSI's (voor elke TSI met een J of P)

J

J

J

J

 

2.4

Delen van TSI waaraan niet is voldaan

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk) op basis van TSI's (voor elke TSI met een P)

J

J

J

J

 

3

Vergunningen

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.0

Exploitatiegebied

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes): lidstaat — netwerk

J

J

J

J

 

3.1

Vergunning in

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.1

Lidstaat van vergunning

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes)

J

J

J

J

 

3.1.2

Huidige status

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.2.1

Status

[tekenreeks] + [datum] Mogelijke opties: actief, geschorst JJJJMMDD, ingetrokken JJJJMMDD, te vernieuwen JJJJMMDD

J

J

J

J

 

3.1.2.2

Geldigheid van de vergunning (indien bepaald)

[datum] DD-MM-JJJJ

J

J

J

J

 

3.1.2.3

Gecodeerde gebruiksvoorwaarden en andere beperkingen

[tekenreeks] Code toegekend door het Bureau

J

J

J

J

 

3.1.2.4

Niet-gecodeerde gebruiksvoorwaarden en andere beperkingen

[tekenreeks]

J

J

J

J

 

3.1.3

Historiek

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.1

Oorspronkelijke vergunning

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.1

Datum van de oorspronkelijke vergunning

[datum] DD-MM-JJJJ

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2

Houder van een vergunning

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.2.1

Identificatiegegevens van de houder van een vergunning

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.2.1.1

Naam van de organisatie

[tekenreeks] (max. 256 tekens)

Keuze uit een vooraf bepaalde lijst, mogelijkheid om nieuwe organisaties toe te voegen

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2.1.2

Geregistreerd ondernemingsnummer

Tekst

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2.1.3

Code van de organisatie

Alfanumerieke code

F

F

F

F

 

3.1.3.1.2.2

Contactgegevens van de houder van een vergunning

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.1.2.2.1

Adres van de organisatie, straat en nummer

Tekst

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2.2.2

Plaats

Tekst

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2.2.3

Landcode

Code volgens de interinstitutionele schrijfwijzer van de EU

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2.2.4

Postcode

Alfanumerieke code

J

J

J

J

 

3.1.3.1.2.2.5

E-mailadres

E-mail:

J

J

J

J

 

3.1.3.1.3

Referentie vergunningsdocument

[tekenreeks] (EIN)

J

J

J

J

 

3.1.3.1.4

Keuringsverklaring:

Referentie van de typegoedkeuring of ontwerptypekeuring

[tekenreeks]

(mogelijkheid om meerdere certificaten aan te geven, bv. certificaten voor het subsysteem rollend materieel, certificaat voor subsysteem besturing en seingeving enz.)

J

J

J

J

 

3.1.3.1.5

Parameters waarvoor overeenkomst met toepasselijke nationale voorschriften werd beoordeeld

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk) op basis van Uitvoering-besluit (EU) 2015/2299 van de Commissie

J

J

J

J

 

3.1.3.1.6

Opmerkingen

[tekenreeks] (max. 1 024 tekens)

F

F

F

F

 

3.1.3.1.7

Verwijzing naar de schriftelijke verklaring van de initiatiefnemer die is omschreven in artikel 3, punt 11, van Verordening (EU) nr. 402/2013

[tekenreeks]

J

J

J

J

 

3.1.3.X

Wijziging aan een vergunning

Titel (geen gegevens) (X is progressief vanaf 2, zo vaak als de vergunning voor het type werd gewijzigd)

J

J

J

J

 

3.1.3.X.1

Soort wijziging

[tekenreeks] Tekst uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

J

J

 

3.1.3.X.2

Datum

[datum] JJJJMMDD

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3

Houder van de vergunning (indien van toepassing)

[tekenreeks] (max. 256 tekens) Keuze uit een vooraf bepaalde lijst, er kunnen nieuwe organisaties worden toegevoegd

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.1

Identificatiegegevens van de houder van een vergunning

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.X.3.1.1

Naam van de organisatie

[tekenreeks] (max. 256 tekens)

Keuze uit een vooraf bepaalde lijst, er kunnen nieuwe organisaties worden toegevoegd

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.1.2

Geregistreerd ondernemingsnummer

Tekst

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.1.3

Code van de organisatie

Alfanumerieke code

F

F

F

F

 

3.1.3.X.3.2

Contactgegevens van de houder van een vergunning

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

3.1.3.X.3.2.1

Adres van de organisatie, straat en nummer

Tekst

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.2.2

Plaats

Tekst

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.2.3

Landcode

Code volgens de interinstitutionele schrijfwijzer van de EU

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.2.4

Postcode

Alfanumerieke code

J

J

J

J

 

3.1.3.X.3.2.5

E-mailadres

E-mail:

J

J

J

J

 

3.1.3.X.4

Referentie van document voor wijziging vergunning

[tekenreeks]

J

J

J

J

 

3.1.3.X.5

Keuringsverklaring:

Referentie van de typegoedkeuring of ontwerptypekeuring

[tekenreeks]

(Er kunnen meerdere certificaten worden aangegeven, bv. certificaten voor het subsysteem rollend materieel, certificaat voor besturing en seingeving enz.)

J

J

J

J

 

3.1.3.X.6

Toepasselijke nationale voorschriften (indien van toepassing)

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk) op basis van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/2299 van de Commissie

J

J

J

J

 

3.1.3.X.7

Opmerkingen

[tekenreeks] (max. 1 024 tekens)

F

F

F

F

 

3.1.3.X.8

Verwijzing naar de schriftelijke verklaring van de initiatiefnemer die is omschreven in artikel 3, punt 11, van Verordening (EU) nr. 402/2013

[tekenreeks]

J

J

J

J

 

3.X

Vergunning in

Titel (geen gegevens) (X is progressief en wordt met één eenheid verhoogd vanaf 2, telkens als een vergunning voor dit type werd verleend). Dit deel bevat dezelfde velden als 3.1

J

J

J

J

 

4

Technische eigenschappen van het voertuig

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.1

Algemene technische eigenschappen

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.1.1

Aantal stuurcabines

[getal] 0/1/2

J

J

J

J

N

4.1.2

Snelheid

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.1.2.1

Maximumontwerpsnelheid

[getal] km/h

J

J

J

J

N

4.1.3

Wielstelbreedte

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

J

J

J

4.1.5

Maximumaantal treinstellen of locomotieven die aan elkaar zijn gekoppeld in meervoudig bedrijf

[getal]

J

N

N

N

N

4.1.11

Wielomstellingsfaciliteit

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

J

J

J

4.1.12

Aantal voertuigen die deel uitmaken van een vaste samenstelling (alleen voor vaste samenstellingen)

[getal]

J

J

J

J

N

4.2

Omgrenzingsprofiel

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.2.1

Referentieprofiel

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meer dan een lijst mogelijk) (de lijst is verschillend voor de verschillende categorieën, afhankelijk van de toepasselijke TSI)

J

J

J

J

J

4.3

Omgevingsomstandigheden

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.3.1

Temperatuurbereik

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst (meer dan een lijst mogelijk)

J

J

J

J

N

4.3.3

Sneeuw-, ijs- en hagelomstandigheden

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

J

J

N

4.4

Brandveiligheid

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.4.1

Categorie brandveiligheid

[tekenreeks] Keuze uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

N

J

J

4.5

Ontwerpgewicht en lasten

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.5.1

Toegelaten nuttige last voor verschillende lijncategorieën

[getal] t voor lijncategorie [tekenreeks]

OP

OP

J

OP

J

4.5.2

Ontwerpgewicht

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.5.2.1

Bedrijfsklaar ontwerpgewicht

[getal] kg

J

J

F

J

J

4.5.2.2

Ontwerpgewicht bij normale belasting

[getal] kg

J

J

F

J

J

4.5.2.3

Ontwerpgewicht bij uitzonderlijke belasting

[getal] kg

J

J

N

J

J

4.5.3

Statische aslast

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.5.3.1

Bedrijfsklare statische aslast

[getal] kg

J

J

F

J

J

4.5.3.2

Statische aslast bij normale belasting

[getal] kg

J

J

J

J

J

4.5.3.3

Statische aslast bij uitzonderlijke belasting

[getal] kg

J

J

N

J

J

4.5.3.4

Positie van de assen over de eenheid (asafstand):

a: afstand tussen assen

b: afstand van uiteinde van de as tot uiteinde van het dichtstbijzijnde koppelvlak

c: afstand tussen twee binnenassen

a [getal] m

b [getal] m

c [getal] m

J

J

J

J

J

4.5.5

Totale voertuigmassa (voor elk voertuig van de eenheid)

[getal] kg

J

J

J

J

J

4.5.6

Massa per wiel

[getal] kg

J

J

J

J

J

4.6

Dynamisch gedrag van het rollend materieel

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.6.4

Combinatie van maximumsnelheid en maximumverkantingstekort waarvoor het voertuig werd beoordeeld

[getal] km/h — [getal] mm

J

J

J

J

J

4.6.5

Spoorstaafneiging

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

J

J

J

4.7

Remkarakteristieken

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.1

Maximale gemiddelde vertraging

[getal] m/s2

J

N

N

J

N

4.7.2

Warmtecapaciteit

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.2.1

Remprestaties op steile hellingen bij normale belasting

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.2.1.1

Referentie van de TSI

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

J

J

J

N

4.7.2.1.2

Snelheid (indien geen referentie is vermeld)

[getal] km/h

J

J

J

J

N

4.7.2.1.3

Helling (indien geen referentie is vermeld)

[getal] ‰ (mm/m)

J

J

J

J

N

4.7.2.1.4

Afstand (indien geen referentie is vermeld)

[getal] km

J

J

J

J

N

4.7.2.1.5

Tijd (indien de afstand niet is vermeld) (Indien geen referentie is vermeld)

[getal] min

J

J

J

J

N

4.7.2.1.6

Maximale thermische energiecapaciteit van de remmen

[getal] kW

J

J

J

J

N

4.7.3

Parkeerrem

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.3.3

Maximale helling waarop de eenheid blijft stilstaan met enkel de parkeerrem aangetrokken (als het voertuig ermee is uitgerust)

[getal] ‰ (mm/m)

J

J

J

J

N

4.7.3.4

Parkeerrem

[Boole] J/N

N

N

J

N

N

4.7.4

Remsystemen op het voertuig

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.4.1

Wervelstroomrem

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.4.1.1

Wervelstroomrem geïnstalleerd

[Boole] J/N

J

J

N

J

J

4.7.4.1.2

Mogelijkheid om het gebruik van de wervelstroomrem te vermijden (uitsluitend indien wervelstroomremmen zijn geïnstalleerd)

[Boole] J/N

J

J

N

J

J

4.7.4.2

Magneetrem

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.4.2.1

Magneetschoenrem geïnstalleerd

[Boole] J/N

J

J

N

J

J

4.7.4.2.2

Mogelijkheid om het gebruik van de magneetrem te vermijden (uitsluitend indien magneetremmen zijn geïnstalleerd)

[Boole] J/N

J

J

N

J

J

4.7.4.3

Recuperatierem (uitsluitend voor voertuigen met elektrische tractie)

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.7.4.3.1

Recuperatierem geïnstalleerd

[Boole] J/N

J

N

N

J

J

4.7.4.3.2

Mogelijkheid om het gebruik van de recuperatierem te vermijden (uitsluitend indien recuperatieremmen zijn geïnstalleerd)

[Boole] J/N

J

N

N

J

J

4.7.5

Noodrem Remweg en vertragingsprofiel voor elke belastingsomstandigheid per maximumontwerpsnelheid

[getal] m

[getal] m/s2

J

J

N

J

N

4.7.6

Voor algemene exploitatie:

Remgewichtpercentage (lambda) of remgewicht

Lambda (%)

[nummer] ton

J

J

J

J

N

4.7.7

Dienstrem:

Bij maximaal gebruik van de dienstrem: remwegen, maximumvertraging voor de belastingsomstandigheid „ontwerpgewicht bij normale belasting” op de maximumontwerpsnelheid

[getal] m

[getal] m/s2

J

J

J

J

N

4.7.8

Wielslipbeveiligingssysteem

[Boole] J/N

J

J

J

J

N

4.8

Geometrische eigenschappen

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.8.1

Lengte van het voertuig

[getal] m

J

J

J

J

N

4.8.2

Minimumwieldiameter bij bedrijf

[getal] mm

J

J

J

J

J

4.8.4

Mogelijke horizontale minimumboogstraal

[getal] m

J

J

N

J

J

4.8.5

Mogelijke verticale bolle minimumboogstraal

[getal] m

J

J

J

J

N

4.8.6

Mogelijke verticale holle minimumboogstraal

[getal] m

J

J

J

J

N

4.9

Apparatuur

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.9.1

Type eindkoppeling

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

J

J

N

4.9.2

Aslagerbewaking (warmloperdetector)

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

J

J

J

4.10

Energievoorziening

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.10.1

Energievoorzieningssysteem (spanning en frequentie)

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

N

J

J

4.10.4

Maximale stroomafname per stroomafnemer bij stilstand (te vermelden voor elk gelijkstroomsysteem waarvoor het voertuig is uitgerust)

[getal] A voor [spanning wordt automatisch vooraf ingevuld]

J

J

N

J

N

4.10.5

Hoogte van interactie van stroomafnemer met rijdraden (boven de spoorstaaf) (vermelden voor elk energievoorzieningssysteem waarvoor het voertuig is uitgerust)

[getal] van [m] tot [m] (tot twee decimalen)

J

J

N

J

J

4.10.6

Geometrie stroomafnemerkop (te vermelden vermeld voor elk energievoorzieningssysteem waarvoor het voertuig is uitgerust)

[tekenreeks] Voor [energievoorzieningssysteem wordt automatisch vooraf ingevuld]

Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

N

J

J

4.10.7

Aantal stroomafnemers in contact met de bovenleiding (te vermelden voor elk energievoorzieningssysteem waarvoor het voertuig is uitgerust)

[getal]

J

J

N

J

J

4.10.8

Kortste afstand tussen twee stroomafnemers in contact met de bovenleiding (te vermelden voor elk energievoorzieningssysteem waarvoor het voertuig is uitgerust; moet worden vermeld voor enkelvoudig en, indien van toepassing, meervoudig bedrijf) (uitsluitend indien het aantal opgezette stroomafnemers meer dan 1 bedraagt)

[getal] m

J

J

N

J

J

4.10.10

Materiaal van het sleepstuk van de stroomafnemer waarmee het voertuig uitgerust kan zijn (te vermelden voor elk energievoorzieningssysteem waarvoor het voertuig is uitgerust)

[tekenreeks] Voor [energievoorzieningssysteem wordt automatisch vooraf ingevuld]

Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

N

J

J

4.10.11

Automatische strijkinrichting geïnstalleerd (te vermelden voor elk energievoorzieningssysteem waarvoor het voertuig is uitgerust)

[Boole] J/N

J

J

N

J

J

4.10.14

Elektrische eenheden met een stroombegrenzingsfunctie

[Boole] J/N

J

N

N

J

J

4.10.15

Gemiddelde opdrukkracht

[getal] [N]

J

J

N

J

J

4.12

Eigenschappen met betrekking tot reizigers

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.12.3.1

Perronhoogten waarvoor het voertuig is ontworpen

[getal] uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere keuzes mogelijk)

J

J

N

N

J

4.13

Besturings- en seingevingsapparatuur aan boord (voor voertuigen met uitsluitend een stuurcabine)

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.13.1

Seingeving

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.13.1.1

ETCS-apparatuur aan boord en de reeks specificaties van bijlage A bij TSI CCS

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

N

N

J

J

4.13.1.5

Klasse B- of andere geïnstalleerde treinbeveiligings-, besturings- en cabinesignaleringssystemen (systeem en, indien van toepassing, versie)

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere opties mogelijk)

J

N

N

J

J

4.13.1.7

Uitrusting van het rollend materieel met ETCS

[tekenreeks]

J

N

N

J

J

4.13.1.8

Compatibiliteit van het ETCS-systeem

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere opties mogelijk)

J

N

N

J

N

4.13.1.9

Beheer van informatie over de volledigheid van de trein

[Boole] J/N

J

N

N

J

J

4.13.2

Radio

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.13.2.1

GSM-R-boordradio voor spraakcommunicatie en zijn baseline

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

N

N

J

J

4.13.2.3

Klasse B- of andere aanwezige radiosystemen (systeem en, indien van toepassing, versie)

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere opties mogelijk)

J

N

N

J

J

4.13.2.5

Compatibiliteit van het radiosysteem voor spraakcommunicatie

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere opties mogelijk)

J

N

N

J

N

4.13.2.6

Uitvoering van spraak- en operationele communicatie

[tekenreeks]

J

N

N

J

J

4.13.2.7

GSM-R-boordradio voor datacommunicatie en zijn baseline

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

N

N

J

J

4.13.2.8

Compatibiliteit van het radiosysteem voor datacommunicatie

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere opties mogelijk)

J

N

N

J

N

4.13.2.9

Datacommunicatietoepassingen voor ETCS-uitvoering

[tekenreeks]

J

N

N

J

J

4.13.2.10

Simkaart voor spraakcommunicatie en nationaal GSM-R-netwerk

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

N

N

J

N

4.13.2.11

Simkaart voor datacommunicatie en nationaal GSM-R-netwerk

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst

J

N

N

J

N

4.13.2.12

Ondersteuning simkaart voor spraakcommunicatie van groeps-ID 555

[Boole] J/N

J

N

N

J

N

4.14

Compatibiliteit met treindetectiesystemen

Titel (geen gegevens)

 

 

 

 

 

4.14.1

Type treindetectiesystemen waarvoor het voertuig is ontworpen en beoordeeld

[tekenreeks] Uit een vooraf bepaalde lijst (meerdere opties mogelijk)

J

J

J

J

J

▼B




BIJLAGE III

STRUCTUUR VAN TYPENUMMER

Elk voertuigtype krijgt een nummer van 10 cijfers dat als volgt is samengesteld:



XX

XXX

XXXX

X

Categorie

Familie

Platform

Oplopend nummer

Controlecijfer

Subcategorie

 

 

 

Veld 1

Veld 2

Veld 3

Veld 4

Waarbij

Veld 1 (cijfers 1 en 2) wordt toegekend op basis van de categorie en subcategorie van het voertuigtype in overeenstemming met de volgende tabel:



Code

Categorie

Subcategorie

11

Tractievoertuigen

Locomotief

12

Gereserveerd

13

Zelfrijdend passagierstreinstel (incl. motorwagens)

14

Gereserveerd

15

Zelfrijdend goederentreinstel

16

Gereserveerd

17

Rangeervoertuig

18

Gereserveerd

19

Andere (trams, light-railvoertuigen, enz.)

31

Getrokken reizigersvoertuigen

Reizigersrijtuigen (incl. slaapwagens, restauratiewagens, enz.)

32

Gereserveerd

33

Bagagewagen

34

Gereserveerd

35

Wagen voor autovervoer

36

Gereserveerd

37

Dienstenvoertuig (bv. keuken)

38

Gereserveerd

39

Vast treinstel

40

Gereserveerd

41

Andere

42-49

Gereserveerd

51

Goederenwagons (getrokken)

Goederenwagon

52

Gereserveerd

53

Vast stel van goederenwagons

54-59

Gereserveerd

71

Bijzondere voertuigen

Zelfrijdend bijzonder voertuig

72

Gereserveerd

73

Getrokken bijzonder voertuig

74-79

Gereserveerd

Veld 2 (cijfers 3 tot en met 5) wordt toegekend op basis van de familie waartoe het voertuigtype behoort. Voor nieuwe families (d.w.z. families die nog niet in het ERATV zijn geregistreerd) worden de cijfers progressief verhoogd met één eenheid bij elke aanvraag die het Bureau ontvangt voor registratie van een voertuigtype dat tot een nieuwe familie behoort.

Veld 3 (cijfers 6 tot en met 9) is een progressief getal dat met één eenheid wordt verhoogd bij elke aanvraag die het Bureau ontvangt voor registratie van een voertuigtype dat tot een bepaalde familie behoort.

Veld 4 (cijfer 10) is een controlecijfer dat op de volgende manier is bepaald (Luhn-algoritme of modulus 10):

 de cijfers op de even posities van het stamnummer (velden 1 tot en met 9 van links naar rechts tellend) behouden hun waarde;

 de cijfers op de oneven posities van het stamnummer (van links naar rechts tellend) worden met 2 vermenigvuldigd;

 de cijfers op de even posities worden opgeteld bij de resultaten van de vermenigvuldigingen op de oneven posities;

 de eenheden van deze som worden onthouden;

 het controlecijfer is het verschil tussen 10 en dat cijfer; mocht de uitkomst een nul zijn, dan is het controlecijfer ook een nul.

Voorbeelden van het bepalen van het controlecijfer

1 —

 



Neem het volgende stamnummer

3

3

8

4

4

7

9

6

1

Vermenigvuldigingsfactor

2

1

2

1

2

1

2

1

2

 

6

3

16

4

8

7

18

6

2

Som: 6 + 3 + 1 + 6 + 4 + 8 + 7 + 1 + 8 + 6 + 2 = 52

De eenheid van deze som is 2.

Het controlecijfer is dus 8 en het stamnummer wordt dan registratienummer 33 844 7961 - 8.

2 —

 



Neem het volgende stamnummer

3

1

5

1

3

3

2

0

4

Vermenigvuldigingsfactor

2

1

2

1

2

1

2

1

2

 

6

1

10

1

6

3

4

0

8

Som: 6 + 1 + 1 + 0 + 1 + 6 + 3 + 4 + 0 + 8 = 30

De eenheid van deze som is 0.

Het controlecijfer is dus 0 en het stamnummer wordt dan registratienummer 31 513 3204 - 0.

Indien het typeonderzoekcertificaat of het ontwerponderzoekcertificaat betrekking heeft op meer dan een versie van het voertuigtype, wordt elke versie geïdentificeerd door een oplopend nummer uit drie cijfers.



( 1 ) Uitvoeringsverordening (EU) 2018/545 van de Commissie van 4 april 2018 tot vaststelling van de praktische regelingen voor het proces voor de afgifte van typegoedkeuringen en vergunningen voor spoorvoertuigen overeenkomstig Richtlijn (EU) 2016/797 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 90 van 6.4.2018, blz. 66).

( 2 ) Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/1614 van de Commissie van 25 oktober 2018 tot vaststelling van specificaties voor de voertuigregisters die zijn vermeld in artikel 47 van Richtlijn (EU) 2016/797 van het Europees Parlement en de Raad en tot wijziging en intrekking van Beschikking 2007/756/EG van de Commissie (PB L 268 van 26.10.2018, blz. 53).

( 3 ) Zoals bepaald in Beschikking 2007/756/EG van de Commissie van 9 november 2007 tot vaststelling van de gemeenschappelijke specificatie van het nationaal voertuigregister als bedoeld in de artikelen 14, leden 4 en 5, van de Richtlijnen 96/48/EG en 2001/16/EG (PB L 305 van 23.11.2007, blz. 30).

( 4 ) Uitvoeringsbesluit 2014/880/EU van de Commissie van 26 november 2014 inzake de gemeenschappelijke specificaties van het register van de spoorweginfrastructuur en tot intrekking van Uitvoeringsbesluit 2011/633/EU (PB L 356 van 12.12.2014, blz. 489).

( 5 ) Verordening (EU) 2016/796 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende het Spoorwegbureau van de Europese Unie en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 881/2004 (PB L 138 van 26.5.2016, blz. 1).

( 6 ) Zoals bepaald in Beschikking 2007/756/EG.

( 7 ) Zoals bepaald in Uitvoeringsbesluit 2011/633/EU van de Commissie van 15 september 2011 inzake de gemeenschappelijke specificaties van het register van de spoorweginfrastructuur (PB L 256 van 1.10.2011, blz. 1).

( 8 ) Als vastgesteld in artikel 12 van Verordening (EU) 2016/796 van het Europees Parlement en de Raad.

( 9 ) Als vastgesteld in artikel 27 van Verordening (EU) 2016/796 van het Europees Parlement en de Raad.

Top