Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61983CJ0264

    Arrest van het Hof (Derde kamer) van 4 juli 1985.
    René Delhez en anderen tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen.
    Ambtenaren - Rente over nabetaald salaris.
    Zaak 264/83.

    Jurisprudentie 1985 -02179

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1985:293

    61983J0264

    ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VOM 4 JULI 1985. - RENE DELHEZ EN ANDEREN TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - AMBTENAREN - RENTE OVER NABETALING VAN BESOLDIGING. - ZAAK 264/83.

    Jurisprudentie 1985 bladzijde 02179


    Samenvatting
    Partijen
    Onderwerp
    Overwegingen van het arrest
    Beslissing inzake de kosten
    Dictum

    Trefwoorden


    1 . AMBTENAREN - BEROEP - TERMIJN - COLLECTIEF BEROEP - GEEN INVLOED

    ( AMBTENARENSTATUUT , ARTIKEL 91 , LID 3 )

    2 . AMBTENAREN - BEROEP - BEZWAREND BESLUIT - BEGRIP - SALARISAFREKENING WAARMEE TER ZAKE VAN BEZOLDIGING GELDENDE VERORDENINGEN WORDEN TOEGEPAST

    ( AMBTENARSTATUUT , ARTIKELEN 90 EN 91 )

    3 . AMBTENAREN - BEROEP - DOEL - NIETIGVERKLARING EN/OF SCHADEVERGOEDING

    ( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 179 ; AMBTENARENSTATUUT , ARTIKELEN 90 EN 91 )

    Samenvatting


    1 . DE VRAAG OF EEN COLLECTIEF BEROEP BINNEN DE IN ARTIKEL 91 , LID 3 , AMBTENARENSTATUUT BEDOELDE TERMIJNEN IS INGESTELD EN DUS ONTVANKELIJK IS , MOET VOOR ELKE VERZOEKER AFZONDERLIJK WORDEN BEANTWOORD .

    2.DE DOOR EEN INSTELLING OPGESTELDE EN AAN DE AMBTENAAR MEEGEDEELDE SALARISAFREKENING KAN EEN BEZWAREND BESLUIT ZIJN WAARTEGEN EEN KLACHT EN EVENTUEEL EEN BEROEP OPENSTAAT . DE OMSTANDIGHEID DAT DE BETROKKEN INSTELLING SLECHTS DE VAN KRACHT ZIJNDE SALARISVERORDENINGEN TOEPAST , IS DAARBIJ NIET RELEVANT .

    3 . ELK UIT DE DIENSTBETREKKING VOORTKOMEND GEDING TUSSEN EEN AMBTENAAR EN DE INSTELLING WAARBIJ HIJ IN DIENST IS , VALT BINNEN HET KADER VAN ARTIKEL 179 EEG- VERDRAG EN DE ARTIKELEN 90 EN 91 AMBTENARENSTATUUT . HIERUIT VOLGT DAT VORDERINGEN IN DIT KADER ZOWEL EEN NIETIGVERKLARING ALS EEN SCHADEVERGOEDING KUNNEN BEOGEN , WAARBIJ IN ELK GEVAL DE IN HET STATUUT NEERGELEGDE VOORWAARDEN , MET NAME DEZE BETREFFENDE DE VOORAFGAANDE ADMINISTRATIEVE KLACHT , MOETEN WORDEN NAGELEEFD .

    Partijen


    IN ZAAK 264/83 ,

    R . DELHEZ EN ANDEREN , AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ZETEL BRUSSEL ,

    M . BESENTHAL EN ANDEREN , AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ZETEL GEEL ,

    M . FAES , TIJDELIJK FUNCTIONARIS VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ZETEL GEEL ,

    M . BEERS EN ANDEREN , AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ZETEL PETTEN ,

    M . SCHNITZLER , AMBTENAAR VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ZETEL LUXEMBURG ,

    H . C . HEROLD EN ANDEREN , AMBTENAREN OF TIJDELIJKE FUNCTIONARISSEN VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ZETEL ISPRA ,

    BIJGESTAAN EN VERTEGENWOORDIGD DOOR G . VANDERSANDEN , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ J . BIVER , ADVOCAAT ALDAAR , RUE GOETHE 2 ,

    VERZOEKERS ,

    TEGEN

    COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR D . GOULOUSSIS , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR C . VERBRAEKEN , ADVOCAAT TE BRUSSEL , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ M . BESCHEL , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

    VERWEERSTER ,

    Onderwerp


    BETREFFENDE EEN BEROEP STREKKENDE TOT

    - NIETIGVERKLARING VAN DE SALARISAFREKENINGEN OVER DE MAAND DECEMBER 1982 , HOUDENDE VASTSTELLING VAN NA TE BETALEN SALARIS , VOOR ZOVER VERORDENING NR . 3139/82 VAN 22 NOVEMBER 1982 , INGEVOLGE WELKE DAT ACHTERSTALLIG SALARIS IS UITBETAALD , ONWETTIG IS ;

    - VOOR ZOVEEL NODIG , NIETIGVERKLARING VAN DE BRIEF VAN DE COMMISSIE VAN 29 JUNI 1983 , HOUDENDE UITDRUKKELIJKE AFWIJZING VAN DE KLACHTEN VAN VERZOEKERS ;

    - TOEKENNING VAN EEN VERGOEDING VOOR HET KOOPKRACHTVERLIES EN VERTRAGINGSRENTE OVER HET AANVULLEND BEDRAG VOOR IEDERE MAAND , TOT DE DAG VAN BETALING VAN DE ACHTERSTALLEN ;

    - VEROORDELING VAN VERWEERSTER IN DE KOSTEN VAN HET GEDING ,

    Overwegingen van het arrest


    1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 28 NOVEMBER 1983 , HEBBEN R . DELHEZ EN ANDERE AMBTENAREN VAN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , GROEPSGEWIJS PER ZETEL ( BRUSSEL , GEEL , PETTEN , LUXEMBURG EN ISPRA ), BEROEP INGESTELD STREKKENDE TOT NIETIGVERKLARING VAN HUN SALARISAFREKENINGEN OVER DE MAAND DECEMBER 1982 , HOUDENDE VASTSTELLING VAN NA TE BETALEN SALARIS KRACHTENS VERORDENING NR . 3139/82 VAN DE RAAD VAN 22 NOVEMBER 1982 ( PB 1982 , L 331 , BLZ . 1 ), EN , VOOR ZOVEEL NODIG , TOT NIETIGVERKLARING VAN HET UITDRUKKELIJK BESLUIT VAN DE COMMISSIE VAN 29 JUNI 1983 TOT AFWIJZING VAN HUN KLACHTEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 90 , LID 2 , AMBTENARENSTATUUT . OM DE NIETIGVERKLARING WORDT VERZOCHT VOOR ZOVER HET OVER DE PERIODE VAN 1 JULI 1980 TOT 30 NOVEMBER 1982 NA TE BETALEN SALARIS ONDANKS HET IN TUSSENTIJD OPGETREDEN KOOPKRACHTVERLIES , NIET IS VERMEERDERD MET VERTRAGINGSRENTE , BEREKEND OVEREENKOMSTIG DE OP DE VERSCHILLENDE STANDPLAATSEN GELDENDE WETTELIJKE REGELINGEN OF VOLGENS EEN ANDERE , HET HOF PASSEND VOORKOMENDE METHODE . VOORTS STREKT HET BEROEP TOT VEROORDELING VAN DE COMMISSIE TOT BETALING VAN EEN VERGOEDING VOOR HET VERLIES VAN KOOPKRACHT EN MORATOIRE INTERESSEN .

    2 OP 20 JANUARI 1981 HEEFT DE RAAD , DAARBIJ AFWIJKEND VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE VAN 9 DECEMBER 1980 , VERORDENING NR . 187/81 VASTGESTELD , HOUDENDE AANPASSING VAN DE BEZOLDIGINGEN EN DE PENSIOENEN VAN DE AMBTENAREN EN ANDERE PERSONEELSLEDEN DER EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , ALSMEDE VAN DE AANPASSINGSCOEFFICIENTEN WELKE VAN TOEPASSING ZIJN OP DEZE BEZOLDIGINGEN EN PENSIOENEN ( PB 1981 , L 21 , BLZ . 18 ).

    3 AANSLUITEND OP DEZE VERORDENING HEEFT DE RAAD OP 10 FEBRUARI 1981 VASTGESTELD VERORDENING NR . 397/81 HOUDENDE VASTSTELLING VAN DE TABELLEN VAN DE SALARISSEN ALSMEDE VAN DE ANDERE ONDERDELEN VAN DE BEZOLDIGING ( PB 1981 , L 46 , BLZ . 1 ).

    4 OP 16 MAART 1981 HEEFT DE COMMISSIE BEROEP INGESTELD STREKKENDE TOT NIETIGVERKLARING VAN VORENGENOEMDE VERORDENING NR . 187/81 EN DE ARTIKELEN 1 , SUB A , 2 , SUB A EN B , EN 11 , EERSTE ALINEA , VAN VERORDENING NR . 397/81 .

    5 BIJ ARREST VAN 6 OKTOBER 1982 ( ZAAK 59/81 , COMMISSIE/RAAD , JURISPR . 1982 , BLZ . 3329 ) HEEFT HET HOF VERORDENING NR . 187/81 EN DE VOORNOEMDE BEPALINGEN VAN VERORDENING NR . 397/81 NIETIGVERKLAARD .

    6 TER UITVOERING VAN DIT ARREST HEEFT DE RAAD , OP VOORSTEL VAN DE COMMISSIE VAN 29 OKTOBER 1982 , OP 22 NOVEMBER 1982 VERORDENING NR . 3139/82 VASTGESTELD .

    7 TER UITVOERING VAN DEZE VERORDENING HEEFT DE COMMISSIE HET NA TE BETALEN SALARIS OVER DE PERIODE VAN 1 JULI 1980 TOT 30 NOVEMBER 1982 VASTGESTELD EN UITBETAALD .

    8 TUSSEN DECEMBER 1982 EN HALF MAART 1983 HEEFT ELK DER VERZOEKERS OP EEN DAARTOE BESTEMD STANDAARDFORMULIER EEN KLACHT IN DE ZIN VAN ARTIKEL 90 , LID 2 , AMBTENARENSTATUUT INGEDIEND , STELLENDE DAT REKENING MOEST WORDEN GEHOUDEN MET HET KOOPKRACHTVERLIES OVER DE PERIODE WAAROP DE KRACHTENS VERORDENING NR . 3139/82 VAN DE RAAD VASTGESTELDE ACHTERSTALLIGE SALARISSEN BETREKKING HADDEN , EN GEVRAAGD OM BETALING VAN DE VERTRAGINGSRENTE DIE ZIJNS INZIENS OVER DE NABETALINGEN WAS VERSCHULDIGD .

    9 OP 29 JUNI 1983 HEEFT DE COMMISSIE DEZE KLACHTEN UITDRUKKELIJK AFGEWEZEN . DE AMBTENAREN TE BRUSSEL , GEEL , PETTEN EN LUXEMBURG ONTVINGEN DE IN IDENTIEKE BEWOORDINGEN GESTELDE KENNISGEVINGEN DAARVAN TUSSEN 6 EN 8 JULI 1983 ; DE AMBTENAREN EN PERSONEELSLEDEN TE ISPRA ONTVINGEN ZE BEGIN SEPTEMBER 1983 . DAAROP HEBBEN VERZOEKERS HET ONDERHAVIGE BEROEP INGESTELD .

    DE ONTVANKELIJKHEID

    10 DE COMMISSIE WERPT DE VOLGENDE EXCEPTIES OP TER ZAKE VAN DE ONTVANKELIJKHEID VAN DE BEROEPEN .

    TE LATE INDIENING VAN HET BEROEP

    11 IN HAAR EERSTE EXCEPTIE STELT DE COMMISSIE , DAT SLECHTS EEN VERZOEKER , H . C . HEROLD , KAN AANTONEN DAT ZIJN BEROEP , GELET OP DE TERMIJNEN VAN ARTIKEL 91 , LID 2 , AMBTENARENSTATUUT , ONTVANKELIJK IS . DE GEZAMENLIJK OPTREDENDE VERZOEKERS - DELHEZ EN ANDEREN , BESENTHAL EN ANDEREN , BEERS EN ANDEREN - ALSOOK DE VERZOEKERS FAES EN SCHNITZLER ZOUDEN NIET HET BEWIJS HEBBEN GELEVERD DAT ZIJ HUN BEROEP BINNEN DE STATUTAIRE TERMIJN HEBBEN INGESTELD , AANGEZIEN HUN VERZOEKSCHRIFTEN OP 28 NOVEMBER 1983 TER GRIFFIE VAN HET HOF ZIJN INGESCHREVEN , TERWIJL ZIJ VOLGENS HUN VERKLARING DE MEDEDELING VAN DE AFWIJZING VAN HUN KLACHT TUSSEN 6 EN 8 JULI 1983 HEBBEN ONTVANGEN .

    12 VERZOEKERS WIJZEN EROP , DAT DEGENEN ONDER HEN DIE TOT DE ZETELS BRUSSEL , LUXEMBURG , GEEL EN PETTEN BEHOREN , HET ANTWOORD OP HUN KLACHT TUSSEN 6 EN 8 JULI 1983 HEBBEN ONTVANGEN , TERWIJL DEGENEN DIE TOT DE ZETEL ISPRA BEHOREN , DE ONTVANGST VAN DAT ANTWOORD EERST TUSSEN 28 AUGUSTUS EN 9 SEPTEMBER 1983 HEBBEN BEVESTIGD . ZIJ STELLEN , DAT DE ONTVANKELIJKHEID VAN EEN COLLECTIEF BEROEP , DAT DOOR ENKELE HONDERDEN AMBTENAREN VAN VERSCHILLENDE STANDPLAATSEN TEGEN DEZELFDE INSTELLING EN TEGEN EEN ZELFDE HANDELING IS INGESTELD , GLOBAAL MOET WORDEN BEOORDEELD , EN DAT DE VERZOEKERS DIE NIET VAN ISPRA ZIJN , VOORTIJDIG - DIT WIL ZEGGEN VOORDAT HET LAATSTE DESBETREFFENDE BESLUIT WAS GENOMEN - KENNIS HADDEN GEKREGEN VAN DE AFWIJZING VAN HUN KLACHTEN . BIJGEVOLG ZOU HET FEIT DAT ZIJ VAN DIE AFWIJZING OP DE HOOGTE WAREN , DE BEROEPSTERMIJN NIET HEBBEN KUNNEN DOEN INGAAN .

    13 DIEGENEN ONDER HEN DIE NIET TOT DE ZETEL ISPRA BEHOREN , ZOUDEN ER DE VOORKEUR AAN HEBBEN GEGEVEN , OM TE ZAMEN MET HUN COLLEGA ' S IN ISPRA EEN ENKEL VERZOEKSCHRIFT IN TE DIENEN , OMDAT ZIJ ALLEN , ZIJ HET OP VERSCHILLENDE TIJDSTIPPEN , EENZELFDE , IDENTIEK GEMOTIVEERD AFWIJZEND ANTWOORD HADDEN ONTVANGEN . ZIJ ZIJN VAN MENING , DAT DOOR HET AANHANGIG MAKEN VAN EEN PROCEDURE DOOR MIDDEL VAN EEN ENKEL VERZOEKSCHRIFT DE PROCESECONOMIE GEDIEND IS , DOORDAT ALDUS DE PROCEDURE WORDT VEREENVOUDIGD EN ALLE ARGUMENTEN IN EEN ENKEL VERZOEKSCHRIFT ZIJN SAMENGEVAT . TEN SLOTTE WIJZEN ZIJ EROP , DAT SLECHTS 29 VAN DE IN TOTAAL 302 VERZOEKERS NIET TOT DE ZETEL ISPRA BEHOREN EN DAT DEZE OMSTANDIGHEID HEEFT MEEGESPEELD BIJ HUN BESLUIT TE WACHTEN TOT HUN COLLEGA ' S TE ISPRA BEROEP KONDEN INSTELLEN , TEN EINDE EEN ENKEL COLLECTIEF VERZOEKSCHRIFT IN TE KUNNEN DIENEN .

    14 VERZOEKERS ZIJN DERHALVE VAN OORDEEL , DAT DE DAG WAAROP DE LAATSTE AFWIJZING VAN DE KLACHT WERD ONTVANGEN , TE BESCHOUWEN IS ALS DE DAG WAAROP DE BEROEPSTERMIJN IS INGEGAAN , EN DAT WEGENS DE COLLECTIEVE AARD VAN HET BEROEP DE EERDERE ANTWOORDEN , WAARBIJ DE KLACHTEN VAN DE NIET TOT DE ZETEL ISPRA BEHORENDE VERZOEKERS WERDEN AFGEWEZEN , NIET KUNNEN WORDEN GEACHT EEN DEFINITIEVE STELLINGNAME VAN DE VERWERENDE INSTELLING IN TE HOUDEN , DIE DE BEROEPSTERMIJN KON DOEN INGAAN .

    15 DIT MIDDEL KAN NIET WORDEN AANVAARD . DE VRAAG OF EEN BEROEP BINNEN DE IN ARTIKEL 91 AMBTENARENSTATUUT BEDOELDE TERMIJN IS INGESTELD EN DUS ONTVANKELIJK IS , MOET VOOR ELKE VERZOEKER AFZONDERLIJK WORDEN BEANTWOORD . DE OMSTANDIGHEID DAT EEN COLLECTIEF BEROEP IS INGESTELD , KAN GEEN INVLOED HEBBEN OP DE TOEPASSING VAN DEZE REGEL .

    16 DAARTOE DOOR HET HOF UITGENODIGD , HEEFT DE COMMISSIE , TOT STAVING VAN DE DOOR HAAR TEN AANZIEN VAN EEN AANTAL VERZOEKERS OPGEWORPEN EXCEPTIE WEGENS TERMIJNOVERSCHRIJDING , GEGEVENS VERSTREKT WAARUIT BLIJKT , DAT DE VERZOEKERS AMESZ IAN , BALDO SEVERINO , BARDINA ROGER , BEERS MARTINE , BEKKERING JOHAN , BERGMANN WERNER , BO FRANCO , BOURGEOIS CHRISTIAN , CLOES K . H ., CRUTZEN SERGE , DE GROOTE MARINUS , DELHEZ R ., DIETZ HERMANN , DUBRULLE MARIE-THERESE , DROSTE DIETER , DUHANNOY LUCIEN , DUPONT CLAUDE , FAES M ., FLAMM JACOB , FENICI PAOLO , FRANCHOMME-SANT J ., GILLOT ROLAND , GIARDINA MARIA D ., HANSEN H ., HASEN JAGER HANS , JAMET MICHEL , JUNG JULIUS , JUNG UDO , KIND CARMEN , KIND HERBERT , KLOPF PAUL , KONRAD WALTER , LANG E ., LEIDERT WOLFGANG , LEROY FRANCOIS , LOHOEST A ., MATTHES WILHELM , MOL MACHIEL , MOERK-MOERKENSTEIN PETER , NAGAL W . C . H ., PIAVAUX ANDRE , PROSDOCINI GIANLUIGI , QUICK F ., REMENSCHNEIDER HELMUT , RUTS HERBERT , SCHNITZLER ROBERT , SEYSENER BERNARD W . M ., SEPHERD IAIN , STAL BASTIAAN , VAN DE BEEK HARRY , VERDINGT V . EN VINCHE CLAUDE , HUN BEROEP HEBBEN INGESTELD NA HET VERSTRIJKEN VAN DE TERMIJN VAN DRIE MAANDEN NA ONTVANGST VAN HET AFWIJZEND ANTWOORD VAN DE COMMISSIE OP HUN KLACHT , DAN WEL MEER DAN DRIE MAANDEN NA HET TIJDSTIP WAAROP HUN KLACHT , BIJ OMMEKOMST VAN DE ANTWOORDTERMIJN , MOEST WORDEN GEACHT STILZWIJGEND TE ZIJN AFGEWEZEN .

    17 MITSDIEN MOET DE DOOR DE COMMISSIE AANGEVOERDE EXCEPTIE TEN AANZIEN VAN VOORNOEMDE VERZOEKERS WORDEN AANVAARD EN TEN AANZIEN VAN DE OVERIGEN WORDEN VERWORPEN .

    DE AARD VAN DE SALARISAFREKENINGEN

    18 VOLGENS DE COMMISSIE IS HET BEROEP NIET ONTVANKELIJK , OMDAT HET IS GERICHT TEGEN DE SALARISAFREKENINGEN , DIE GEEN UITDRUKKING ZIJN VAN EEN BESLUIT , DOCH EENVOUDIG MAATREGELEN TER UITVOERING VAN VERORDENING NR . 3139/82 VAN DE RAAD .

    19 VERZOEKERS BETOGEN VOOREERST , DAT ZIJ IN HUN RECHTEN EN BELANGEN ZIJN VERKORT DOORDAT DE SALARISAFREKENINGEN OVER DECEMBER 1982 NIET DE VERGOEDING OMVATTEN DIE HUN HAD MOETEN WORDEN TOEGEKEND ZOWEL WEGENS DE MUNTONTWAARDING EN HET KOOPKRACHTVERLIES , ALS UIT HOOFDE VAN SCHADELOOSSTELLING VOOR DE TE LATE BETALING . IN DE TWEEDE PLAATS ZOU HET UIT DE AFREKENINGEN BLIJKENDE ONTBREKEN VAN EEN VERGOEDING HET GEVOLG ZIJN VAN DE VASTSTELLING EN TOEPASSING VAN VERORDENING NR . 3139/82 , WAARVAN ZIJ DE WETTIGHEID BETWISTEN .

    20 OPGEMERKT ZIJ , DAT HET HOF HERHAALDELIJK HEEFT GEOORDEELD ( LAATSTELIJK IN HET ARREST VAN 19 JANUARI 1984 , ZAAK 262/80 , ANDERSEN E.A ., JURISPR . 1984 , BLZ . 195 ), DAT DE SALARISAFREKENING EEN BEZWAREND BESLUIT KAN ZIJN WAARTEGEN BEROEP OPENSTAAT . DE OMSTANDIGHEID DAT DE BETROKKEN INSTELLING SLECHTS DE VAN KRACHT ZIJNDE VERORDENINGEN TOEPAST , IS DAARBIJ NIET RELEVANT . DE DOOR DE COMMISSIE OPGEWORPEN EXCEPTIE MOET DERHALVE WORDEN VERWORPEN .

    DE ONTVANKELIJKHEID VAN DE SCHADEVORDERING

    21 DE COMMISSIE STELT , DAT HET TWEEDE ONDERDEEL VAN HET BEROEP - DE SCHADEVORDERING OP GROND VAN DE BEWEERDE ONWETTIGHEID VAN VERORDENING NR . 3139/82 VAN DE RAAD - IN FEITE STREKT TOT NIETIGVERKLARING VAN DIE VERORDENING , EN DAT VERZOEKERS , DIE DEZE VERORDENING NIET RECHTSTREEKS HEBBEN BESTREDEN , NIET LANGS DE WEG VAN EEN SCHADEVORDERING AAN DE NIET-ONTVANKELIJKHEID VAN EEN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING KUNNEN ONTKOMEN OM ALDUS TOT HETZELFDE RESULTAAT TE KOMEN ALS WANNEER ZIJ EEN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING ZOUDEN HEBBEN INGESTELD .

    22 VERZOEKERS VOEREN DAARTEGEN AAN , DAT ZIJ ZOWEL DE NIETIGVERKLARING WENSEN VAN DE BEZWARENDE INDIVIDUELE BESLUITEN - DE BESTREDEN SALARISAFREKENINGEN - , ZULKS WEGENS DE ONWETTIGHEID VAN VERORDENING NR . 3139/82 VAN DE RAAD , ALS DE BETALING VAN EEN VERGOEDING VOOR DE SCHADE DIE ZIJ HEBBEN GELEDEN TEN GEVOLGE VAN DE FOUTEN VAN DE RAAD , WAARDOOR DE VASTSTELLING VAN DEZE VERORDENING IS VERTRAAGD .

    23 ER ZIJ AAN HERINNERD , DAT INGEVOLGE ARTIKEL 184 EEG-VERDRAG EEN PARTIJ NAAR AANLEIDING VAN EEN GESCHIL WAARBIJ EEN VERORDENING IN HET GEDING IS , DE ONWETTIGHEID ERVAN KAN INROEPEN . MITSDIEN MOET DE DOOR DE COMMISSIE OPGEWORPEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID WORDEN VERWORPEN .

    24 ZOALS HET HOF EVENWEL OVERWOOG IN ZIJN ARREST VAN 22 OKTOBER 1975 ( ZAAK 9/75 , MEYER-BURCKHARDT , JURISPR . 1975 , BLZ . 1171 ), VALT EEN UIT DE DIENSTBETREKKING VOORTKOMEND GEDING TUSSEN EEN AMBTENAAR EN DE INSTELLING WAARBIJ HIJ IN DIENST IS , OOK INDIEN HET DAARBIJ OM EEN BEROEP TOT SCHADEVERGOEDING GAAT , BINNEN HET KADER VAN ARTIKEL 179 EEG-VERDRAG EN DE ARTIKELEN 90 EN 91 AMBTENARENSTATUUT . BIJGEVOLG ZIJN VERZOEKERS ZOWEL IN HUN VORDERING TOT NIETIGVERKLARING ALS IN DIE TOT SCHADEVERGOEDING ONTVANKELIJK , MITS ZIJ VOLDOEN AAN DE DOOR HET STATUUT GESTELDE VOORWAARDEN DIE VOOR BEIDE BEROEPSWEGEN DEZELFDE ZIJN .

    25 TE DEZEN ZIJ EROP GEWEZEN , DAT BLIJKENS HET DOSSIER VERZOEKERS IN HUN KLACHTEN ENKEL OM VERTRAGINGSRENTE HEBBEN GEVRAAGD , MAAR NIET OM COMPENSATOIRE INTERESSEN . VAN DEZE LAATSTE SPREKEN ZIJ VOOR HET EERST IN HUN BIJ HET HOF INGEDIEND VERZOEKSCHRIFT . HIERUIT VOLGT , DAT HUN BEROEP NIET ONTVANKELIJK IS VOOR ZOVER HET STREKT TOT BETALING VAN COMPENSATOIRE INTERESSEN .

    TEN GRONDE

    26 DE GROND VAN DE ZAAK DOET VRAGEN RIJZEN WAAROVER HET VOLTALLIGE HOF ZAL HEBBEN TE BEVINDEN .

    Beslissing inzake de kosten


    KOSTEN

    27 BIJ DE HUIDIGE STAND VAN HET GEDING MOET DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN WORDEN AANGEHOUDEN , BEHOUDENS TEN AANZIEN VAN DE VERZOEKERS WIER BEROEP WEGENS NIET-ONTVANKELIJKHEID WORDT AFGEWEZEN . INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . VOLGENS ARTIKEL 70 VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING BLIJVEN ECHTER DE KOSTEN DOOR DE INSTELLING TER ZAKE VAN BEROEPEN VAN PERSONEELSLEDEN DER GEMEENSCHAPPEN GEMAAKT , TE HAREN LASTE .

    Dictum


    HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

    ALVORENS TEN GRONDE UITSPRAAK TE DOEN ,

    1 ) VERKLAART HET BEROEP WEGENS TERMIJNOVERSCHRIJDING NIET ONTVANKELIJK TEN AANZIEN VAN DE NAVOLGENDE VERZOEKERS : AMESZ IAN , BALDO SEVERINO , BARDINA ROGER , BEERS MARTINE , BEKKERING JOHAN , BERGMANN WERNER , BO FRANCO , BOURGEOIS CHRISTIAN , CLOES K . H , CRUTZEN SERGE , DE GROOTE MARINUS , DELHEZ R ., DIETZ HERMANN , DUBRULLE MARIE-THERESE , DROSTE DIETER , DUHANNOY LUCIEN , DUPONT CLAUDE , FAES M ., FLAMM JACOB , FENICI PAOLO , FRANCHOMME-SANT J ., GILLOT ROLAND , GIARDINA MARIA D ., HANSEN H ., HASEN JAGER HANS , JAMET MICHEL , JUNG JULIUS , JUNG UDO , KIND CARMEN , KIND HERBERT , KLOPF PAUL , KONRAD WALTER , LANG E ., LEIDERT WOLFGANG , LEROY FRANCOIS , LOHOEST A ., MATTHES WILHELM , MOL MACHIEL , MOERK-MOERKENSTEIN PETER , NAGAL W . C . H ., PIAVAUX ANDRE , PROSDOCINI GIANLUIGI , QUICK F ., REMENSCHNEIDER HELMUT , RUTS HERBERT , SCHNITZLER ROBERT , SEYSENER BERNARD W . M ., SEPHERD IAIN , STAL BASTIAAN , VAN DE BEEK HARRY , VERDINGT V . EN VINCHE CLAUDE .

    2)VERKLAART HET BEROEP TEN AANZIEN VAN DE OVERIGE VERZOEKERS NIET ONTVANKELIJK VOOR ZOVER HET STREKT TOT BETALING VAN COMPENSATOIRE INTERESSEN .

    3)VERWIJST DE ZAAK VOOR HET OVERIGE NAAR HET VOLTALLIGE HOF VOOR HET ONDERZOEK TEN GRONDE .

    4)VERSTAAT DAT DE ONDER 1 GENOEMDE VERZOEKERS ALSMEDE DE COMMISSIE HUN EIGEN KOSTEN ZULLEN DRAGEN , EN HOUDT VOOR WAT DE OVERIGE VERZOEKERS BETREFT , DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN AAN .

    Top