Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0495

    Aanbeveling (EU) 2022/495 van de Commissie van 25 maart 2022 betreffende de monitoring van de aanwezigheid van furan en alkylfuranen in levensmiddelen

    C/2022/1751

    PB L 100 van 28.3.2022, p. 60–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/495/oj

    28.3.2022   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 100/60


    AANBEVELING (EU) 2022/495 VAN DE COMMISSIE

    van 25 maart 2022

    betreffende de monitoring van de aanwezigheid van furan en alkylfuranen in levensmiddelen

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 292,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Furan en alkylfuranen, met inbegrip van methylfuranen zoals 2-methylfuran, 3-methylfuran en 2,5-dimethylfuran, zijn procescontaminanten die tijdens thermische verwerking in levensmiddelen worden gevormd.

    (2)

    Het Panel voor contaminanten in de voedselketen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2017 een wetenschappelijk advies uitgebracht over de risico’s van de aanwezigheid van furan en methylfuranen in levensmiddelen voor de volksgezondheid (1). Daarin werd geconcludeerd dat de huidige niveaus van blootstelling aan furan wijzen op een gezondheidsprobleem. Wat betreft methylfuranen werd in het advies geconcludeerd dat zij tot significant meer blootstelling aan furan en alkylfuranen leiden, en daarom het gezondheidsprobleem vergroten. Aangezien gegevens over de aanwezigheid van methylfuranen in levensmiddelen ontbreken, heeft de EFSA echter aanbevolen aanvullende gegevens op dit gebied te genereren. Er is met name melding gemaakt van de aanwezigheid van furan en alkylfuranen in koffie, babyvoeding in potjes, kant-en-klare soep, aardappelchips, fruitsappen, ontbijtgranen, koekjes, crackers en knäckebröd.

    (3)

    Met de momenteel beschikbare analysemethoden kunnen 2-methylfuran en 3-methylfuran op betrouwbare wijze worden gekwantificeerd, maar voor een betrouwbare analyse van 2,5-dimethylfuran is nog meer werk nodig. Als dat met de gebruikte analysemethode mogelijk is, zou het echter passend zijn om 2,5-dimethylfuran te analyseren en te kwantificeren, en de gegevens daarover te rapporteren.

    (4)

    Bovendien is in de wetenschappelijke literatuur recentelijk gewezen op de aanwezigheid van contaminanten in levensmiddelen die verband houden met andere alkylfuranen dan methylfuranen, zoals 2-pentylfuran en 2-ethylfuran. Daarom zou het passend zijn dergelijke overige alkylfuranen (die geen methylfuranen zijn) te analyseren en te kwantificeren, mits de analysemethode daarvoor geschikt is.

    (5)

    De resultaten van de monitoring van furan en alkylfuranen moeten betrouwbaar en vergelijkbaar zijn. Daarom moet worden voorzien in instructies over prestatiecriteria voor de monsterneming en analyse.

    (6)

    De EFSA beschikt over een mandaat van de Europese Commissie om alle beschikbare gegevens over de aanwezigheid van chemische contaminanten in levensmiddelen en diervoeders te verzamelen. Die gegevens worden gebruikt in de wetenschappelijke adviezen en verslagen van de EFSA over contaminanten in levensmiddelen en diervoeders.

    (7)

    Daarom moet worden aanbevolen dat furan en alkylfuranen in levensmiddelen moeten worden gemonitord en dat de gegevens aan de EFSA moeten worden gerapporteerd,

    HEEFT DE VOLGENDE AANBEVELING VASTGESTELD:

    1.

    De lidstaten zouden furan, 2-methylfuran en 3-methylfuran in levensmiddelen, met name in koffie, babyvoeding in potjes (met inbegrip van babyvoeding in recipiënten, tubes en zakjes, kant-en-klare soep, aardappelchips, fruitsappen, ontbijtgranen, koekjes, crackers en knäckebröd, moeten monitoren, in nauwe samenwerking met exploitanten van levensmiddelenbedrijven.

    2.

    Om ervoor te zorgen dat de monsters representatief zijn, zouden de lidstaten de bemonsteringsprocedures moeten volgen die zijn vastgesteld in deel B van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 333/2007 van de Commissie (2). Exploitanten van levensmiddelenbedrijven zouden deze bemonsteringsprocedure of een gelijkwaardige bemonsteringsprocedure ook moeten toepassen om te waarborgen dat het monster representatief is.

    3.

    De lidstaten en exploitanten van levensmiddelenbedrijven zouden voor de analyse van furan, 2-methylfuran en 3-methylfuran in koffie en babyvoeding in potjes een methode moeten gebruiken die aan de volgende criteria voldoet:

    Kenmerk

    Criterium

    Specificiteit

    Vrij van matrixeffecten of spectrale storingen

    Veldblanco’s

    Minder dan de aantoonbaarheidsgrens

    Herhaalbaarheid (RSDr)

    0,66 maal RSDR zoals afgeleid met de (gewijzigde) vergelijking van Horwitz

    Reproduceerbaarheid (RSDR)

    Zoals afgeleid met de (gewijzigde) vergelijking van Horwitz

    Terugvindingspercentage

    80-110 %

    Aantoonbaarheidsgrens

    Drie tiende van de bepaalbaarheidsgrens

    Bepaalbaarheidsgrens

    Voor koffie: niet meer dan 20 μg/kg

    Voor babyvoeding in portjes: 5 μg/kg

    De lidstaten en exploitanten van levensmiddelenbedrijven zouden voor de analyse van furan in andere levensmiddelen dan koffie en babyvoeding in potjes een methode moeten gebruiken die aan deze criteria voldoet, en waarbij de bepaalbaarheidsgrens niet hoger is dan 5 μg/kg.

    Laboratoria zouden voor de analyse van 2-methylfuran en 3-methylfuran in andere levensmiddelen dan koffie en babyvoeding in potjes moeten beschikken over kwaliteitscontroleprocedures waarmee de betrouwbaarheid van de verkregen analyseresultaten wordt gewaarborgd, en waarbij de bepaalbaarheidsgrens niet hoger is dan 5 μg/kg.

    4.

    Indien het met de gebruikte analysemethode mogelijk is om andere alkylfuranen dan 2-methylfuran en 3-methylfuran te bepalen, zouden de lidstaten en de exploitanten van levensmiddelenbedrijven die alkylfuranen moeten bepalen.

    5.

    De lidstaten en exploitanten van levensmiddelenbedrijven zouden de resultaten van de monitoring tegen 30 juni van elk jaar aan de EFSA moeten verstrekken, overeenkomstig de vereisten van de richtsnoeren van de EFSA betreffende de standaardmonsterbeschrijving (Standard Sample Description, SSD) voor levensmiddelen en diervoeders en de aanvullende specifieke rapportagevereisten van de EFSA (3).

    Gedaan te Brussel, 25 maart 2022.

    Voor de Commissie

    Stella KYRIAKIDES

    Lid van de Commissie


    (1)  EFSA-panel voor contaminanten in de voedselketen, “Scientific opinion on the risks for public health related to the presence of furan and methylfurans in food”, EFSA Journal 2017;15(10):5005, 142 blz., https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.5005

    (2)  Verordening (EG) nr. 333/2007 van de Commissie van 28 maart 2007 tot vaststelling van bemonsteringswijzen en analysemethoden voor de officiële controle op de gehalten aan lood, cadmium, kwik, anorganisch tin, 3-MCPD en benzo(a)pyreen in levensmiddelen (PB L 88 van 29.3.2007, blz. 29).

    (3)  https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-continuous-collection-chemical-contaminants-occurrence-data-0


    Top