Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0483

    Besluit (GBVB) 2021/483 van de Raad van 22 maart 2021 tot wijziging van Besluit 2013/184/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen Myanmar/Birma

    ST/6938/2021/INIT

    PB L 99I van 22.3.2021, p. 40–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/483/oj

    22.3.2021   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    LI 99/40


    BESLUIT (GBVB) 2021/483 VAN DE RAAD

    van 22 maart 2021

    tot wijziging van Besluit 2013/184/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen Myanmar/Birma

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 29,

    Gezien het voorstel van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    De Raad heeft op 22 april 2013 Besluit 2013/184/GBVB (1) betreffende beperkende maatregelen tegen Myanmar/Birma vastgesteld.

    (2)

    De Raad heeft op 22 februari 2021 conclusies aangenomen waarin hij de militaire staatsgreep die op 1 februari 2021 in Myanmar/Birma heeft plaatsgevonden, in de meest krachtige bewoordingen veroordeelt. Hij riep op tot de-escalatie van de crisis door onmiddellijk een einde te maken aan de noodtoestand, de legitieme burgerregering te herstellen en het nieuw verkozen parlement te installeren.

    (3)

    De Raad riep de militaire autoriteiten tevens op de president, de regeringsleider en alle personen die bij de staatsgreep zijn aangehouden of gearresteerd, vrij te laten. De Raad benadrukte dat moet worden gezorgd voor onbelemmerde telecommunicatie, dat de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering en de toegang tot informatie moeten worden gegarandeerd, en dat de rechtsstaat en de rechten van de mens moeten worden gerespecteerd. Hij veroordeelde de repressie tegen vreedzame demonstranten door het leger en de politie, riep de autoriteiten op tot maximale terughoudendheid en vroeg alle partijen om, in overeenstemming met het internationaal recht, af te zien van geweld.

    (4)

    In de Raadsconclusies werd beklemtoond dat de Unie in reactie op de militaire staatsgreep bereid is beperkende maatregelen te nemen.

    (5)

    Op 28 februari 2021, na het gewelddadige optreden tegen vreedzame protesten in het hele land, veroordeelde de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid de hardhandige repressie en riep hij de militaire autoriteiten op het gebruik van geweld tegen burgers onmiddellijk een halt toe te roepen en de bevolking de gelegenheid te geven haar recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering uit te oefenen.

    (6)

    In deze context, en gezien de aanhoudende ernstige situatie in Myanmar/Birma, moeten er elf personen worden opgenomen op de lijst van natuurlijke personen en rechtspersonen, entiteiten en lichamen voor wie beperkende maatregelen gelden, in de bijlage bij Besluit 2013/184/GBVB.

    (7)

    De bijlage bij Besluit 2013/184/GBVB moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

    HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

    Artikel 1

    De bijlage bij Besluit 2013/184/GBVB wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

    Artikel 2

    Dit besluit treedt in werking op de datum van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Gedaan te Brussel, 22 maart 2021.

    Voor de Raad

    De voorzitter

    J. BORRELL FONTELLES


    (1)  Besluit 2013/184/GBVB van de Raad van 22 april 2013 betreffende beperkende maatregelen tegen Myanmar/Birma en tot intrekking van Besluit 2010/232/GBVB (PB L 111 van 23.4.2013, blz. 75).


    BIJLAGE

    De volgende personen worden toegevoegd aan de lijst van natuurlijke personen en rechtspersonen, entiteiten en lichamen in de bijlage bij Besluit 2013/184/GBVB:

     

    Naam

    Identificatiegegevens

    Motivering

    Datum van opneming op de lijst

    “15.

    Min Aung Hlaing

    Geboortedatum: 3 juli 1956

    Geboorteplaats: Tavoy, Myanmar/Birma

    Nationaliteit: Myanmar

    Nationaal identificatienummer: 12/SAKHANA(N)020199

    Geslacht: mannelijk

    Min Aung Hlaing is sinds 2011 de opperbevelhebber van het leger van Myanmar (Tatmadaw). Hij is voorzitter van de Staatsbestuursraad (SAC) en lid van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad (NDSC).

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar/Birma door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 terzijde te schuiven en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe, in zijn hoedanigheid van waarnemend president, op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, senior generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    22.3.2021

    Door alle macht te concentreren en als voorzitter van de SAC was opperbevelhebber Min Aung Hlaing direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties en dus is hij verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang en door willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als voorzitter van de SAC is opperbevelhebber Min Aung Hlaing direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    In 2018 maakten de VN en internationale maatschappelijke organisaties melding van grove mensenrechtenschendingen en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, die sinds 2011 in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan door het leger en de politie werden begaan tegen de Rohingya, en concludeerden dat veel van die schendingen tot de zwaarste misdaden naar internationaal recht behoorden. Als opperbevelhebber van de Tatmadaw sinds 2011 is Min Aung Hlaing direct verantwoordelijk voor die ernstige schendingen en wandaden tegen de Rohingya.

    16.

    Myint Swe

    Geboortedatum: 24 mei 1951

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Luitenant-generaal Myint Swe is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw) en was tot 1 februari 2021 de door de Tatmadaw benoemde vicepresident. Op die datum nam Myint Swe met andere Tatmadaw-leden deel aan een bijeenkomst van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad (NDSC). Deze bijeenkomst was ongrondwettelijk, aangezien de burgerleden er niet bij aanwezig waren. Op die bijeenkomst werd Myint Swe als waarnemend president geïnstalleerd. Myint Swe kondigde vervolgens de noodtoestand af en droeg de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht over aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, Min Aung Hlaing. Dit is een schending van de procedure voor het uitroepen van de noodtoestand, omdat alleen de president krachtens de grondwet gemachtigd is een noodtoestand af te kondigen.

    Door zijn benoeming tot waarnemend president te aanvaarden en de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat over te dragen aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, heeft Myint Swe bijgedragen aan het omverwerpen van de democratisch gekozen regering en is hij derhalve verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    22.3.2021

    17.

    Soe Win

    Geboortedatum: 1 maart 1960

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Soe Win is sinds 2011 de plaatsvervangend opperbevelhebber van het leger van Myanmar (Tatmadaw). Hij is vicevoorzitter van de Staatsbestuursraad (SAC) en lid van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad (NDSC).

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 terzijde te schuiven en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe, in zijn hoedanigheid van waarnemend president, op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, senior generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    22.3.2021

    Als vicevoorzitter van de SAC was plaatsvervangend opperbevelhebber Soe Win direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties en dus is hij verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van ongewapende burgerdemonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang en doorwillekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als vicevoorzitter van de SAC is plaatsvervangend opperbevelhebber Soe Win direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    In 2018 maakten de VN en internationale maatschappelijke organisaties melding van grove mensenrechtenschendingen en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, die sinds 2011 in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan door het leger en de politie werden begaan tegen de Rohingya, en concludeerden dat veel van die schendingen tot de zwaarste misdaden naar internationaal recht behoorden. Als plaatsvervangend opperbevelhebber van de Tatmadaw sinds 2011 is Soe Win direct verantwoordelijk voor die ernstige schendingen en wandaden tegen de Rohingya.

    18.

    Sein Win

    Geboortedatum: 24 juli 1956

    Geboorteplaats: Pyin Oo Lwin, Myanmar/Birma

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Luitenant-generaal Sein Win is een lid van de Tatmadaw en was van 24 augustus 2015 tot 1 februari 2021 minister van Defensie. Op 1 februari nam hij met andere Tatmadaw-leden deel aan de bijeenkomst van de Nationale Defensie en Veiligheidsraad (NDSC). Die bijeenkomst was ongrondwettelijk, aangezien de burgerleden er niet bij aanwezig waren. Op die bijeenkomst werd Myint Swe als waarnemend president geïnstalleerd. Myint Swe kondigde vervolgens de noodtoestand af en droeg de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht over aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, Min Aung Hlaing. Dit is een schending van de procedure voor het uitroepen van de noodtoestand, omdat alleen de president krachtens de grondwet gemachtigd is een noodtoestand af te kondigen.

    Door zijn deelname aan de bijeenkomst van de NDSC waar werd besloten de noodtoestand uit te roepen en de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat over te dragen aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, heeft Sein Win bijgedragen aan het terzijde schuiven van de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 en het omverwerpen van de democratisch gekozen regering. Hij is daarom verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    22.3.2021

    In 2018 maakten de VN en internationale maatschappelijke organisaties melding van grove mensenrechtenschendingen en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, die sinds 2011 in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan door het leger en de politie werden begaan tegen de Rohingya, en concludeerden dat veel van die schendingen tot de zwaarste misdaden naar internationaal recht behoorden. Als minister van Defensie van 24 augustus 2015 tot 1 februari 2021 is Sein Win verantwoordelijk voor die ernstige schendingen en misbruiken tegen de Rohingya.

    19.

    Thein Soe

    (ook bekend als U Thein Soe)

    Geboortedatum: 23 januari 1952

    Geboorteplaats: Kani, Myanmar/Birma

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Thein Soe werd op 2 februari 2021 benoemd tot voorzitter van de kiescommissie van de Unie. Door deze benoeming, meteen na de militaire staatsgreep van 1 februari 2021, te aanvaarden, en doordat hij als voorzitter van deze kiescommissie met name de verkiezingsresultaten zonder enig aantoonbaar bewijs van fraude ongeldig verklaarde, is Thein Soe rechtstreeks betrokken bij het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar.

    22.3.2021

    20.

    Mya Tun Oo

    Geboortedatum: 4 of 5 mei 1961

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Generaal Mya Tun Oo is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw). Hij werd op 1 februari 2021 benoemd tot minister van Defensie en is een lid van de Staatsbestuursraad (SAC).

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 naast zich neer te leggen en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe in zijn hoedanigheid van waarnemend president op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    Als lid van de SAC was generaal Mya Tun Oo direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties en hij is dan ook verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    22.3.2021

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang en door willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als lid van de SAC is generaal Mya Tun Oo direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    In 2018 maakten de VN en internationale maatschappelijke organisaties melding van grove mensenrechtenschendingen en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, die sinds 2011 in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan door het leger en de politie werden begaan tegen de Rohingya, en concludeerden dat veel van die schendingen tot de zwaarste misdaden naar internationaal recht behoorden. Mya Tun Oo was vanaf augustus 2016 tot zijn benoeming tot minister van Defensie gezamenlijk chef-staf van het leger van Myanmar (Tatmadaw), de op twee na hoogste positie in de Tatmadaw. In deze functie zag hij toe op de militaire operaties in de deelstaat Rakhine en coördineerde hij de verschillende strijdkrachten (leger, marine, luchtmacht) en het gebruik van artillerie. Hij is daarom verantwoordelijk voor die ernstige schendingen en wandaden tegen de Rohingya.

    21.

    Dwe Aung Lin

    Geboortedatum:

    31 mei 1962

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Luitenant-generaal Dwe Aung Lin is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw) en is de secretaris van de Staatsbestuursraad.

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 naast zich neer te leggen en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe in zijn hoedanigheid van waarnemend president op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    Luitenant-generaal Dwe Aung Lin werd op 2 februari 2021 benoemd tot secretaris van de SAC en verstrekte de opdrachten. Zo liet hij individuen uit functies zetten waarin zij door de wettig verkozen regering waren benoemd en was hij verantwoordelijk voor de nieuwe benoemingen in de kiescommissie van Myanmar.

    Als lid en secretaris van de SAC was luitenant-generaal Dwe Aung Lin direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties, en dus is hij verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    22.3.2021

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang en door willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als lid en secretaris van de SAC is luitenant-generaal Dwe Aung Lin direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    22.

    Ye Win Oo

    Geboortedatum: 21 februari 1966

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Luitenant-generaal Ye Win Oo is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw) en is één van de twee secretarissen (co-secretaris) van de Staatsbestuursraad (SAC).

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 terzijde te schuiven en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe in zijn hoedanigheid van waarnemend president op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    22.3.2021

    Op 2 februari 2021 werd luitenant-generaal Ye Win Oo tot co-secretaris van de SAC benoemd. Als lid en co-secretaris van de SAC was luitenant-generaal Ye Win Oo direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties en dus is hij verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten van Myanmar hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang, en door willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als lid en co-secretaris van de SAC is luitenant-generaal Ye Win Oo direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    23.

    Maung Maung Kyaw

    Geboortedatum: 23 juli 1964

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Generaal Maung Maung Kyaw is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw) en lid van de Staatsbestuursraad (SAC).

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 terzijde te schuiven en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe in zijn hoedanigheid van waarnemend president op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    Als lid van de SAC was generaal Maung Maung Kyaw direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties en dus is hij verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    22.3.2021

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang en door willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als lid van de SAC is generaal Maung Maung Kyaw direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    24.

    Moe Myint Tun

    Geboortedatum: 24 mei 1968

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Luitenant-generaal Moe Myint Tun is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw) en lid van de Staatsbestuursraad (SAC).

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 terzijde te schuiven en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe in zijn hoedanigheid van waarnemend president op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    Als lid van de SAC was luitenant-generaal Moe Myint Tun direct betrokken bij en verantwoordelijk voor de besluitvorming inzake overheidsfuncties, en dus is hij verantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Myanmar/Birma.

    22.3.2021

    Daarnaast nam de SAC besluiten die de rechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, waaronder toegang tot informatie, en vreedzame vergadering inperkten. De strijdkrachten en militaire autoriteiten hebben onder leiding van de SAC sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting, onder andere door het beperken van internettoegang en door willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep.

    Als lid van de SAC is luitenant-generaal Moe Myint Tun direct verantwoordelijk voor die repressiebeslissingen en voor ernstige mensenrechtenschendingen.

    In 2018 maakten de VN en internationale maatschappelijke organisaties melding van grove mensenrechtenschendingen en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, die sinds 2011 in de deelstaten Kachin, Rakhine en Shan door het leger en de politie werden begaan tegen de Rohingya en concludeerden dat veel van die schendingen tot de zwaarste misdaden naar internationaal recht behoorden. Luitenant-generaal Moe Myint Tun diende als bevelhebber van het Bureau speciale operaties (BSO)-6 en was tot 2019 de chef-staf (leger) van de strijdkrachten van Myanmar (Tatmadaw). In die hoedanigheid hield hij toezicht op operaties in de deelstaat Rakhine. Hij is derhalve verantwoordelijk voor die ernstige schendingen en wandaden tegen de Rohingya.

    25.

    Than Hlaing

    Geboortedatum:

    Nationaliteit: Myanmar

    Geslacht: mannelijk

    Luitenant-generaal Than Hlaing is een lid van het leger van Myanmar (Tatmadaw). Hij werd op 2 februari 2021 benoemd tot viceminister van Binnenlandse Zaken, hoofd van de politie.

    Op 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar (Tatmadaw), onder leiding van opperbevelhebber Min Aung Hlaing, een staatsgreep gepleegd in Myanmar door de resultaten van de verkiezingen van 8 november 2020 terzijde te schuiven en de democratisch gekozen regering omver te werpen. Als onderdeel van de staatsgreep kondigde vicepresident Myint Swe in zijn hoedanigheid van waarnemend president op 1 februari de noodtoestand af waarna hij de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht van de staat overdroeg aan de opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Min Aung Hlaing. Op 2 februari werd de SAC opgericht om die machten uit te oefenen en te voorkomen dat de democratisch gekozen regering haar mandaat kon vervullen.

    Luitenant-generaal Than Hlaing is betrokken bij acties en maatregelen die de democratie en de rechtstaat in Myanmar/Birma ondermijnen, en bij acties die de vrede, veiligheid en stabiliteit van Myanmar/Birma in gevaar brengen.

    22.3.2021”

    Daarnaast heeft de politie onder leiding van luitenant-generaal Than Hlaing sinds 1 februari 2021 ernstige mensenrechtenschendingen gepleegd; het betreft onder meer het doden van burgers en ongewapende demonstranten, het beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting en willekeurige arrestaties en vrijheidsbeneming van oppositieleiders en tegenstanders van de staatsgreep. Als viceminister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de politie is luitenant-generaal Than Hlaing direct verantwoordelijk voor de besluitvorming omtrent het repressiebeleid en de gewelddadige wijze waarop de politie is opgetreden tegen vreedzame demonstranten. Hij is dan ook verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen in Myanmar/Birma.


    Top