Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0736

    Uitvoeringsverordening (EU) 2020/736 van de Commissie van 2 juni 2020 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 wat betreft de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen zijn opgelegd in de Unie (Voor de EER relevante tekst)

    C/2020/3585

    PB L 172 van 3.6.2020, p. 7–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/736/oj

    3.6.2020   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 172/7


    UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2020/736 VAN DE COMMISSIE

    van 2 juni 2020

    tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 wat betreft de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen zijn opgelegd in de Unie

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2005 betreffende de vaststelling van een communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod binnen de Gemeenschap is opgelegd en het informeren van reizigers over de identiteit van de exploiterende luchtvaartmaatschappij, en tot intrekking van artikel 9 van Richtlijn 2004/36/EG (1), en met name artikel 4, lid 2,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (2) is de lijst vastgesteld van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

    (2)

    Sommige lidstaten en het Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (“het Agentschap”) hebben de Commissie overeenkomstig artikel 4, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2111/2005 informatie verstrekt die relevant is voor de bijwerking van die lijst. Ook derde landen en internationale organisaties hebben relevante informatie meegedeeld. De lijst moet op basis van die informatie worden bijgewerkt.

    (3)

    De Commissie heeft alle betrokken luchtvaartmaatschappijen hetzij rechtstreeks, hetzij via de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving van de regelgeving door die maatschappijen, in kennis gesteld van de essentiële feiten en overwegingen die aan de basis liggen van haar beslissing om aan die luchtvaartmaatschappijen een exploitatieverbod op te leggen in de Unie of om de voorwaarden te wijzigen van een exploitatieverbod dat is opgelegd aan een luchtvaartmaatschappij die is opgenomen in de lijst in bijlage A of B bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

    (4)

    De Commissie heeft de betrokken luchtvaartmaatschappijen de gelegenheid geboden om alle relevante documenten te raadplegen, om schriftelijke opmerkingen in te dienen en om een mondelinge uiteenzetting te geven aan de Commissie en aan het bij Verordening (EG) nr. 2111/2005 opgerichte comité (het “EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart”).

    (5)

    De Commissie heeft het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart in kennis gesteld van het gezamenlijk overleg dat in het kader van Verordening (EG) nr. 2111/2005 en Verordening (EG) nr. 473/2006 van de Commissie (3) wordt gepleegd met de bevoegde autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen van Armenië, Congo, de Democratische Republiek Congo, de Dominicaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Kazachstan, Kirgizië, Libië, Nepal en Sierra Leone. De Commissie heeft het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart ook geïnformeerd over de situatie van de luchtvaartveiligheid in Angola, Belarus, Indonesië, Nepal, Nigeria en Rusland.

    (6)

    Het Agentschap heeft de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart informatie verstrekt over de technische beoordelingen die zijn uitgevoerd voor de initiële beoordeling en het permanente toezicht op vergunningen voor exploitanten uit derde landen (“TCO-vergunningen”) die zijn afgegeven overeenkomstig Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie (4).

    (7)

    Het Agentschap heeft de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart ook op de hoogte gebracht van de resultaten van de analyse van platforminspecties die zijn uitgevoerd in het kader van het SAFA-programma (Safety Assessment of Foreign Aircraft), overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 van de Commissie (5).

    (8)

    Het Agentschap heeft de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart voorts informatie verstrekt over de projecten voor technische bijstand die zijn uitgevoerd in derde landen waartegen een exploitatieverbod is uitgevaardigd op grond van Verordening (EG) nr. 474/2006. Bovendien heeft het Agentschap informatie verstrekt over de plannen en verzoeken om verdere technische bijstand en samenwerking teneinde de administratieve en technische capaciteiten van burgerluchtvaartautoriteiten in derde landen te verbeteren, zodat hulp kan worden geboden bij het verhelpen van gevallen van niet-naleving van toepasselijke internationale veiligheidsnormen voor de burgerluchtvaart. De lidstaten werd verzocht om dergelijke verzoeken op bilaterale basis te beantwoorden, in overleg met de Commissie en het Agentschap. In dat verband heeft de Commissie herhaald dat het nuttig is aan de internationale luchtvaartgemeenschap informatie te verstrekken, met name via het Aviation Safety Implementation Assistance Partnership van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (“ICAO”), over technische bijstand die de Unie en de lidstaten aan derde landen verlenen om de veiligheid van de luchtvaart in de wereld te verbeteren.

    (9)

    Eurocontrol heeft de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart geactualiseerde informatie verstrekt over de status van de SAFA- en TCO-waarschuwingsfunctie en heeft actuele statistieken ter beschikking gesteld over waarschuwingsberichten voor luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd.

    Luchtvaartmaatschappijen uit de Unie

    (10)

    Verschillende lidstaten hebben de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart in kennis gesteld van de handhavingsmaatregelen die zij hebben genomen naar aanleiding van een door het Agentschap uitgevoerde analyse van de resultaten van platforminspecties van luchtvaartuigen van luchtvaartmaatschappijen uit de Unie, van door het Agentschap uitgevoerde normalisatie-inspecties en van specifieke inspecties en audits door nationale luchtvaartautoriteiten.

    (11)

    De lidstaten hebben herhaald dat zij desgevallend bereid zijn maatregelen te treffen als uit relevante veiligheidsinformatie blijkt dat de niet-naleving van de relevante veiligheidsnormen door luchtvaartmaatschappijen uit de Unie acute veiligheidsrisico’s zou doen ontstaan. In dat opzicht heeft Bulgarije de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart informatie verstrekt over acties die het heeft ondernomen met betrekking tot de in Bulgarije gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Armenië

    (12)

    Luchtvaartmaatschappijen uit Armenië zijn nog nooit opgenomen in bijlage A of B bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

    (13)

    In oktober 2019 heeft de Commissie het burgerluchtvaartcomité (CAC) van Armenië op de hoogte gebracht van bepaalde veiligheidsproblemen in verband met de door het CAC gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen.

    (14)

    Het CAC is in november 2019 verschenen voor het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart, waarna deskundigen van de Commissie, het Agentschap en de lidstaten (het “beoordelingsteam”) van 3 tot en met 7 februari 2020 in Armenië een beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie hebben uitgevoerd in de kantoren van het CAC en in de kantoren van twee in Armenië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, Aircompany Armenia en Armenia Airways.

    (15)

    Uit het verslag van het beoordelingsbezoek blijkt duidelijk dat het CAC systemisch tekortschiet op het gebied van personeelsbeheer, zoals blijkt uit het ontbreken van procedures om de behoefte aan arbeidskrachten te bepalen, het ontbreken van procedures en methoden voor het bepalen van de behoefte aan personeelsopleiding en de effectieve uitvoering daarvan, en het ontbreken van gedocumenteerde functieomschrijvingen voor verschillende van de door het CAC ingevulde en uitbestede functies.

    (16)

    Specifiek wat de personeelsopleiding betreft, wordt in het verslag van het beoordelingsbezoek gewezen op de ernst van de geconstateerde tekortkomingen in termen van het vermogen van het CAC om het certificeringsproces en het toezicht op de in Armenië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen naar behoren uit te voeren.

    (17)

    Bovendien blijkt uit het verslag van het beoordelingsbezoek duidelijk dat het CAC niet beschikt over de nodige kwaliteitsbeheersfunctie om toezicht te houden op het beheer van wettelijke, regelgevende en technische eisen en de omzetting ervan in een doeltreffende organisatorische structuur en bedrijfsprocessen.

    (18)

    Specifiek wat betreft de afdeling vluchtuitvoering van het CAC, wordt in het verslag van het beoordelingsbezoek gewezen op het ontbreken van een gestructureerd documentbeheersysteem waarmee de traceerbaarheid van de certificering kan worden gewaarborgd; bijgevolg kon het CAC niet het gevraagde bewijs overleggen van activiteiten die zijn verricht in het kader van de initiële AOC-certificering van de gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen.

    (19)

    Specifiek wat betreft de afdeling luchtwaardigheid van het CAC, wordt in het verslag van het beoordelingsbezoek gewezen op het bestaan van een plan voor toezicht op de organisaties voor permanente luchtwaardigheid van de luchtvaartmaatschappijen en de erkende onderhoudsorganisaties die het certificeert.

    (20)

    Het verslag van het beoordelingsbezoek bevat ook bewijzen van ondoeltreffend toezicht, aangezien tijdens het bezoek aan de luchtvaartmaatschappijen is gebleken dat die met een aantal problemen kampen die het CAC in het kader van het verplichte toezicht had moeten ontdekken.

    (21)

    Op basis van de resultaten van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie heeft de Commissie het CAC uitgenodigd voor een hoorzitting van het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart op 12 mei 2020. Bij die gelegenheid zijn ook de luchtvaartmaatschappijen Aircompany Armenia, Atlantis Armenian Airlines, Atlantis European Airways, Armenia Airways, Armenian Helicopters en Skyball gehoord door het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

    (22)

    Tijdens de hoorzitting heeft het CAC het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart in kennis gesteld van de maatregelen ter verbetering van de veiligheid die zijn vastgesteld sinds de hoorzitting in november 2019, en heeft het benadrukt dat het vastbesloten is door te gaan met die maatregelen en andere aanvullende inspanningen om het veiligheidstoezicht in Armenië verder te verbeteren. Er werd specifiek nota genomen van de steun die het CAC in dit verband heeft gekregen van de Armeense regering. Voorts werden tijdens de hoorzitting de uitgebreide inspanningen beklemtoond om technische bijstand en samenwerking met andere landen en internationale organisaties mogelijk te maken.

    (23)

    In verband met het verslag van het beoordelingsbezoek heeft het CAC nadere gegevens verstrekt over de maatregelen die naar aanleiding van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie zijn genomen met betrekking tot de organisatiestructuur van het CAC. Er werd specifiek melding gemaakt van maatregelen voor een beter personeelsbeheer en van verbeteringen met betrekking tot de afdeling vluchtuitvoering van het CAC, het AOC-certificatieproces en de opleiding van inspecteurs van het CAC. Voorts heeft het CAC nadere gegevens verstrekt over de inspanningen voor de ontwikkeling van een handboek voor geïntegreerd beheer en een intern systeem voor het beheer van elektronische documenten.

    (24)

    De aandacht van het EU-comité voor de veiligheid van de luchtvaart werd specifiek gevestigd op de inspanningen om in samenwerking met de Commissie en de EU-lidstaten een hercertificering van alle in Armenië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen op te starten, in combinatie met relevante ondersteuning op het gebied van opleiding op de werkplek van het personeel.

    (25)

    Daarnaast benadrukte het CAC de resultaten van de inspanningen om het AOC in te trekken van Armeense gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen die niet langer geacht worden in overeenstemming te zijn met de internationale normen voor de veiligheid van de luchtvaart.

    (26)

    De Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart erkennen dat de huidige situatie het gevolg is van een lange periode van inefficiëntie en verwaarlozing. Voorts erkennen de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart de geleverde inspanningen en moedigen zij het CAC aan die inspanningen voort te zetten. Zij wijzen in dit verband op het belang van de inzet van de Armeense regering en haar inspanningen om het CAC te blijven steunen en ermee te blijven samenwerken. De Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart nemen met instemming nota van de persoonlijke capaciteiten en de inzet van de voorzitter van het CAC bij het nastreven van deze inspanningen.

    (27)

    Op basis van al het beschikbare bewijsmateriaal, waaronder met name het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie, moet echter worden geconcludeerd dat het CAC onvoldoende capaciteit heeft om toezicht te houden op de Armeense luchtvaart en niet voldoet aan de toepasselijke internationale minimumnormen voor de veiligheid. De capaciteit van het CAC zal nog steeds aanzienlijk moeten verbeteren om de huidige veiligheidsgebreken te verhelpen. De belangrijke tekortkomingen die zijn vastgesteld op het niveau van het personeelsbeheer, de personeelsopleiding en de kwaliteitsbeheersfunctie, in combinatie met de ontoereikende certificeringsactiviteiten en het inefficiënte toezicht op de luchtvaartmaatschappijen, vormen het bewijs dat het CAC onvoldoende capaciteit heeft om de desbetreffende internationale veiligheidsnormen toe te passen; het kan niet garanderen dat de activiteiten van de luchtvaartmaatschappijen die het heeft gecertificeerd, voortdurend worden uitgevoerd in overeenstemming met de desbetreffende internationale veiligheidsnormen.

    (28)

    De vloot van Aircompany Armenia telt twee Boeing B737’s. Volgens de verklaring van de luchtvaartmaatschappij is zij nauw verbonden met Georgian Airways, een in Georgië gecertificeerde luchtvaartmaatschappij waarmee Aircompany Armenia sterke administratieve en operationele regelingen heeft getroffen. In dat verband heeft het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie uitgewezen dat de piloten van Aircompany Armenia worden opgeleid volgens de procedures van Georgian Airways en niet volgens haar eigen procedures.

    (29)

    Tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie is gebleken dat Aircompany Armenia beschikt over personeel dat goed op de hoogte is van systemen en handleidingen voor het beheer van de verschillende vluchtuitvoeringen. De meeste problemen of tekortkomingen die tijdens het bezoek aan het licht zijn gekomen, houden verband met de duidelijkheid van de procedures en de controle op de uitbestede activiteiten, die grotendeels worden uitgevoerd door Georgian Airways.

    (30)

    Het is echter duidelijk dat het systeem voor toezicht op de naleving van Aircompany Armenia verder moet worden ontwikkeld om te kunnen vaststellen of de nationale voorschriften en de bepalingen van het goedgekeurde vluchthandboek worden nageleefd, ook wat betreft het systeem voor het bijhouden van een register.

    (31)

    Tijdens de hoorzitting van het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart heeft Aircompany Armenia nadere gegevens verstrekt over de maatregelen die zijn genomen om gevolg te geven aan de opmerkingen en aanbevelingen van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie, waarbij werd gesteld dat zes van de zeven opmerkingen zijn behandeld. Daarvan werd echter geen bewijs geleverd.

    (32)

    Atlantis Armenian Airlines is een Armeense luchtvaartmaatschappij met één LET L‐410. Tijdens de hoorzitting heeft de luchtvaartmaatschappij een overzicht gegeven van de beschikbare middelen, het ontwikkelingsplan voor de vloot, het veiligheidsbeheersysteem (sms) en het programma voor de monitoring van vluchtgegevens.

    (33)

    De vloot van Atlantis European Airways bestaat uit drie Airbus A320’s. Tijdens de hoorzitting presenteerde de luchtvaartmaatschappij haar doelstellingen, de organisatiestructuur, het opleidingsplan voor haar personeel en de SAFA-resultaten van het afgelopen jaar. Bovendien werd informatie verstrekt over de resultaten van de TCO-audit door het EASA.

    (34)

    Armenia Airways is een in Armenië gecertificeerde luchtvaartmaatschappij met één British Aerospace Bae‐146‐300.

    (35)

    Tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie heeft het beoordelingsteam diverse tekortkomingen vastgesteld die onmiddellijke aandacht vereisen, namelijk met betrekking tot het registreren en opvolgen van audits en auditbevindingen. Het beoordelingsteam stelde ook vast dat het kwaliteitsbeheersysteem ondoeltreffend is. Rekening houdend met de ontwikkelingsplannen van Armenia Airways moet een volledig functionerend systeem voor toezicht op de naleving worden opgezet om eventuele tekortkomingen vast te stellen die de activiteiten kunnen beïnvloeden en om te waarborgen dat het goedgekeurde vluchthandboek wordt nageleefd. Om de bekwaamheid van de bemanning te verzekeren, moet bijzondere aandacht naar de opleiding van de piloten gaan.

    (36)

    Tijdens de hoorzitting heeft Armenia Airways een overzicht gegeven van de luchtvaartmaatschappij en de maatregelen gepresenteerd die naar aanleiding van het bezoek ter plaatse van de Unie zijn genomen. Volgens de informatie die tijdens de hoorzitting is verstrekt, zijn alle door het beoordelingsteam geformuleerde opmerkingen behandeld, behalve twee, waarmee de luchtvaartmaatschappij het niet eens is. Daarvan werd echter geen bewijs geleverd.

    (37)

    Armenian Helicopters is een Armeense particuliere helikoptermaatschappij, die binnenlandse en internationale chartervluchten en medisch spoedeisend vervoer uitvoert. Tijdens de hoorzitting heeft de luchtvaartmaatschappij de structuur en de werking van haar veiligheidsbeheersysteem gepresenteerd.

    (38)

    Skyball is een Armeense luchtvaartmaatschappij die één heteluchtballon exploiteert. Tijdens de hoorzitting heeft de luchtvaartmaatschappij een overzicht gegeven van haar organisatie en activiteiten, waaronder informatie over haar veiligheidsbeheersysteem.

    (39)

    Geen enkele luchtvaartmaatschappij verstrekte voor of tijdens de hoorzitting informatie of bewijsmateriaal waardoor de Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart de garantie kregen dat het gebrek aan veiligheidstoezicht door het CAC kan worden gecompenseerd door de eigen nalevings- en veiligheidssystemen van de luchtvaartmaatschappijen.

    (40)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005 oordeelt de Commissie daarom dat er in dit stadium met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen uit Armenië redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, te wijzigen en om alle in Armenië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen op te nemen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

    (41)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Armenië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de desbetreffende internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Congo

    (42)

    In 2009 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Congo opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (6).

    (43)

    Bij brief van 19 december 2019 heeft de Commissie het Agence Nationale de l’Aviation Civile du Congo (Brazzaville) (hierna “ANAC Congo” genoemd) verzocht om een lijst van documenten betreffende zijn structuur, toezichtssysteem en activiteiten, met inbegrip van handhavingsmaatregelen die sinds 2017 zijn genomen, alsook de huidige lijst van AOC-houders en geregistreerde luchtvaartuigen in te dienen.

    (44)

    ANAC Congo heeft de gevraagde informatie op 5 februari 2020 ingediend. ANAC Congo heeft de Commissie ook meegedeeld dat sinds de recentste bijwerking die zij de Commissie heeft bezorgd, de AOC’s van de luchtvaartmaatschappijen Aero Service, Emeraude, Equatorial Congo Airlines SA en Mistral Aviation zijn ingetrokken en dat de nieuwe luchtvaartmaatschappij Société Nouvelle Air Congo (AOC nr. CG‐CTA 004) is gecertificeerd. ANAC Congo heeft echter niet aangetoond dat het veiligheidstoezicht op deze luchtvaartmaatschappij overeenkomstig de internationale veiligheidsnormen gebeurt. Omdat ANAC Congo niet heeft aangetoond dat het over voldoende capaciteit beschikt om de relevante veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven, garandeert de afgifte van een AOC aan deze nieuwe luchtvaartmaatschappij niet dat de internationale veiligheidsnormen voldoende worden nageleefd.

    (45)

    De Commissie merkt op dat in het verslag van de gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO in juni 2019 wordt vermeld dat de effectieve toepassing van de internationale veiligheidsnormen in Congo is toegenomen tot 66,99 %. Hoewel ANAC Congo duidelijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van veiligheidstoezicht, moet die vooruitgang worden geverifieerd tijdens een beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie aan ANAC Congo en aan geselecteerde luchtvaartmaatschappijen die in Congo zijn gecertificeerd, voordat kan worden overwogen om een exploitatieverbod in de Unie op te heffen.

    (46)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, is de Commissie derhalve van oordeel dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen uit Congo waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, moet worden gewijzigd zodat de Société Nouvelle Air Congo wordt opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en Aero Service, Emeradue, Equatorial Congo Airlines SA en Mistral Aviation uit die bijlage worden geschrapt.

    (47)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Congo gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de desbetreffende internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit de Democratische Republiek Congo

    (48)

    In 2006 zijn luchtvaartmaatschappijen uit de Democratische Republiek Congo opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (7).

    (49)

    In het kader van het permanente toezicht heeft de Commissie op 22 april 2020 de Autorité de l’Aviation Civile van de Democratische Republiek Congo (hierna: “AAC/RDC”) verzocht een lijst te verstrekken van alle in de Democratische Republiek Congo gecertificeerde AOC-houders.

    (50)

    Op 6 mei 2020 heeft de AAC/RDC de Commissie meegedeeld dat sinds de laatste bijwerking die zij de Commissie heeft verstrekt, de nieuwe luchtvaartmaatschappij Mwant JET (AOC nr. AAC/DG/OPS‐09/09) is gecertificeerd. Op 13 mei 2020 heeft zij ook meegedeeld dat de luchtvaartmaatschappijen Air Tropiques, Blue Airlines, Blue Sky, Dakota, Korongo Airlines, Mango Airlines, Serve Air en Will Airlift hun vluchtuitvoeringen hebben gestaakt, zonder dat zij ooit AOC-houders zijn geweest. Zij heeft de Commissie er ook van in kennis gesteld dat de luchtvaartmaatschappijen Air Kasai, Doren Air Congo, Gomair en Transair Cargo Services geen AOC-houders zijn en dat zij momenteel het certificeringsproces doorlopen. Ten slotte heeft zij de Commissie meegedeeld dat de naam van de luchtvaartmaatschappij Services Air was gewijzigd en dat de luchtvaartmaatschappij nu houder is van een AOC onder de naam Serve Air Cargo. Omdat de AAC/RDC niet heeft aangetoond dat zij over voldoende vermogen beschikt om de relevante veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven, garandeert de afgifte van een AOC aan deze nieuwe luchtvaartmaatschappij niet dat de internationale veiligheidsnormen voldoende worden nageleefd.

    (51)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, is de Commissie derhalve van oordeel dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen uit de Democratische Republiek Congo waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, moet worden gewijzigd zodat Mwant JET en Serve Air Cargo worden opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en Air Tropiques, Blue Airlines, Blue Sky, Dakota, Korongo Airlines, Mango Airlines, Will Airlift, Air Kasai, Doren Air Congo, Gomair, Transair Cargo Services, Serve Air en Services Air uit die bijlage worden geschrapt.

    (52)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in de Democratische Republiek Congo gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de relevante internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit de Dominicaanse Republiek

    (53)

    Luchtvaartmaatschappijen uit de Dominicaanse Republiek zijn nog nooit opgenomen in bijlage A of B bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

    (54)

    Naar aanleiding van veiligheidstekortkomingen die het Agentschap heeft vastgesteld in het kader van het proces voor de afgifte van een TCO-vergunning en op basis van de analyse van platforminspecties die zijn uitgevoerd in het kader van het SAFA-programma, heeft de Commissie op 15 april 2019 overleg opgestart met het Instituto Dominicano de Aviación Civil (IDAC), overeenkomstig artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 473/2006.

    (55)

    Van 27 tot en met 31 januari 2020 hebben deskundigen van de Commissie, het Agentschap en de lidstaten (“het beoordelingsteam”) een beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie uitgevoerd in de kantoren van het IDAC in de Dominicaanse Republiek.

    (56)

    Het IDAC lijkt een goed georganiseerde, voldoende bemande en naar behoren gefinancierde organisatie, die in 2018 is begonnen met de invoering van moderne technieken voor het beheer van de veiligheid van de luchtvaart, met een op veiligheidsbeheer of prestaties gebaseerde aanpak ter aanvulling van de meer traditionele, op naleving van de regelgeving gebaseerde toezichtsactiviteiten. Het wetgevingskader (luchtvaartwetten en technische voorschriften — RAD) lijkt alle gebieden die vallen onder de bijlagen bij het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart, ondertekend te Chicago op 7 december 1944, naar behoren te integreren en lijkt regelmatig te worden bijgewerkt.

    (57)

    Het beoordelingsteam concludeerde dat het IDAC over de capaciteiten beschikt om toezicht te houden op de luchtvaartactiviteiten in de Dominicaanse Republiek. Hoewel de doeltreffendheid van de handhaving door het IDAC op een aantal punten moet worden verbeterd, kon het beoordelingsteam op het moment van het bezoek geen dringende veiligheidsproblemen vaststellen, noch op basis van wat in de kantoren van het IDAC werd geïnspecteerd, noch op basis van wat tijdens de bezoeken aan een aantal luchtvaartmaatschappijen werd waargenomen. Het beoordelingsteam stelde echter vast het IDAC momenteel de bevindingen met betrekking tot de kriticiteit voor de veiligheid van de luchtvaart niet classificeert en dat bevindingen (van alle impactniveaus op de veiligheid) en opmerkingen tijdens het follow-upproces derhalve op dezelfde wijze worden behandeld. Daarom kon niet worden aangetoond dat het IDAC of de betrokken exploitanten voldoende prioriteit geven aan veiligheidskritieke bevindingen.

    (58)

    Hoewel die situatie potentieel nadelig is voor de handhaving, blijkt uit de sterke punten van het systeem, in termen van middelen en voorschriften, dat de voorwaarden voor verbetering aanwezig zijn, terwijl de geconstateerde zwakke punten geen kritische kenmerken vertonen die een belemmering kunnen vormen voor die verbetering.

    (59)

    Op 15 april 2020 heeft het IDAC bij de Commissie een actieplan ingediend om de door het beoordelingsteam geconstateerde en gemelde tekortkomingen te verhelpen. De Commissie is van mening dat de vastgestelde problemen kunnen worden opgelost door de geplande acties, als die binnen de voorgestelde termijn naar behoren worden uitgevoerd. Het IDAC moet de Commissie regelmatig op de hoogte brengen van de vorderingen bij de uitvoering van de geplande acties.

    (60)

    Daarom oordeelt de Commissie, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, dat er in dit stadium met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen uit de Dominicaanse Republiek geen redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, te wijzigen.

    (61)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in de Dominicaanse Republiek gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de relevante internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    (62)

    Als uit relevante veiligheidsinformatie blijkt dat de niet-naleving van internationale veiligheidsnormen veiligheidsrisico’s dreigt te veroorzaken, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Equatoriaal-Guinea

    (63)

    In 2006 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Equatoriaal-Guinea opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (8).

    (64)

    Naar aanleiding van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in oktober 2017 en de hoorzitting van het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart in november 2017, heeft de Autoridad Aeronáutica de Guinea Ecuatorial (AAGE) in december 2018 belangstelling getoond voor een heropening van de dialoog met de Commissie over de wijziging van bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 met betrekking tot alle in Equatoriaal-Guinea gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen.

    (65)

    Op verzoek heeft de AAGE aan de Commissie informatie verstrekt over de verbeteringen die zijn aangebracht in het systeem voor veiligheidstoezicht. Op basis van die informatie merkt de Commissie op dat er vooruitgang is geboekt maar dat er nog enkele tekortkomingen blijven met betrekking tot fundamentele kwesties, zoals de analyse van onderliggende oorzaken, een essentieel onderdeel om te voorkomen dat er weer gevallen van niet-naleving opduiken.

    (66)

    Op 10 maart 2020 hebben de Commissie, het Agentschap, de lidstaten en de vertegenwoordigers van de AAGE een technische vergadering gehouden, waarin de AAGE informatie heeft verstrekt over haar toezichtsactiviteiten en over de voortgang van het in 2017 uitgewerkte plan met corrigerende maatregelen. Daarnaast heeft de AAGE de Commissie meegedeeld dat de operationele vloten van respectievelijk Ceiba Intercontinental en Cronos Airlines elk zijn teruggebracht tot één middelgroot luchtvaartuig.

    (67)

    Aangezien de momenteel beschikbare informatie niet volstaat om de twijfels over bestaande tekortkomingen weg te nemen, moet een nieuw beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie worden verricht om de capaciteit van Equatoriaal-Guinea om een doeltreffend veiligheidstoezicht te waarborgen, verder te controleren.

    (68)

    Op basis van de momenteel beschikbare informatie oordeelt de Commissie, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, dat er in dit stadium met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen uit Equatoriaal-Guinea geen redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, te wijzigen.

    (69)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Equatoriaal-Guinea gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de relevante internationale veiligheidsnormen naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Kazachstan

    (70)

    In 2016 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Kazachstan geschrapt uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (9).

    (71)

    In het kader van het permanente toezicht naar aanleiding van de schrapping van Kazachstan uit de lijst van luchtvaartmaatschappijen met een exploitatieverbod in de EU, heeft de Commissie het burgerluchtvaartcomité van Kazachstan (“CAC KZ”) bij brief van 10 februari 2020 op de hoogte gebracht van bepaalde veiligheidsproblemen in verband met de door CAC KZ gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, in het bijzonder BEK Air.

    (72)

    Op 28 februari 2020 hebben CAC KZ en de Aviation Administration of Kazakhstan Joint Stock Company (“AAK”) de Commissie informatie verstrekt over de toezichtsactiviteiten die de voorbije drie jaar zijn uitgevoerd met betrekking tot de in Kazachstan gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen en over het toezicht op de luchtvaartmaatschappij BEK Air. In dit verband heeft de Commissie gevraagd om aan te tonen dat Kazachstan over het blijvende vermogen beschikt om een doeltreffend veiligheidstoezicht te garanderen.

    (73)

    Specifiek wat BEK Air betreft, is het AOC van die luchtvaartmaatschappij op 21 april 2020 ingetrokken. Het AOC van een andere luchtvaartmaatschappij, Azee Air, is opgeschort in afwachting van verdere toezichtsactiviteiten.

    (74)

    De Commissie is zich bewust van de recente stappen die AAK heeft gezet om de capaciteit inzake veiligheidstoezicht te vergroten, maar heeft op basis van de analyse van de verstrekte documentatie en informatie besloten om overleg te plegen met CAC KZ en AAK overeenkomstig artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 473/2006.

    (75)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, oordeelt de Commissie derhalve dat er in dit stadium met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen uit Kazachstan geen redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod in de Unie is opgelegd, te wijzigen.

    (76)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Kazachstan gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de desbetreffende internationale veiligheidsnormen naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    (77)

    Als uit relevante veiligheidsinformatie blijkt dat de niet-naleving van internationale veiligheidsnormen veiligheidsrisico’s dreigt te veroorzaken, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere maatregelen te nemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Kirgizië

    (78)

    In 2006 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Kirgizië opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (10).

    (79)

    Op 2 augustus 2019 heeft de Commissie het burgerluchtvaartagentschap van de Republiek Kirgizië (“CAA KG”) verzocht om een lijst van documenten betreffende zijn structuur, toezichtssysteem en activiteiten, met inbegrip van handhavingsmaatregelen die sinds 2017 zijn genomen, alsook de huidige lijst van AOC-houders en geregistreerde luchtvaartuigen, in te dienen.

    (80)

    CAA KG heeft de gevraagde informatie op 10 september 2019 ingediend. CAA KG heeft de Commissie ook meegedeeld dat, sinds de laatste bijwerking die zij de Commissie heeft verstrekt, de AOC’s van de luchtvaartmaatschappijen Air Bishkek, Central Asian Aviation Services (Caas), Heli Sky, Air Kyrgyzstan, Manas Airways, S Group International, Sky Bishkek, Sky Way Air en Valor Air zijn ingetrokken en dat de nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Company Air KG (AOC nr. 50) is gecertificeerd. Omdat CAA KG niet heeft aangetoond dat het over voldoende vermogen beschikt om de relevante veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven, garandeert de afgifte van een AOC aan deze nieuwe luchtvaartmaatschappij niet dat de internationale veiligheidsnormen voldoende worden nageleefd.

    (81)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, is de Commissie derhalve van oordeel dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen uit Kirgizië waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, moet worden gewijzigd zodat Air Company Air KG wordt opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en Air Bishkek, Central Asian Aviation Services (Caas), Heli Sky, Air Kyrgyzstan, Manas Airways, S Group International, Sky Bishkek, Sky Way Air en Valor Air uit die bijlage worden geschrapt.

    (82)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Kirgizië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de desbetreffende internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Libië

    (83)

    In 2014 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Libië opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (11).

    (84)

    In het kader van het permanente toezicht heeft de Commissie op 22 april 2020 de burgerluchtvaartautoriteit van Libië (“LCAA”) verzocht een lijst te verstrekken van alle in Libië gecertificeerde AOC-houders.

    (85)

    Op 4 mei 2020 heeft de LCAA de Commissie meegedeeld dat het AOC van de luchtvaartmaatschappij Ghadames Air Transport is ingetrokken en dat de nieuwe luchtvaartmaatschappijen Al Maha Aviation (AOC nr. 030/18) en Libyan Wings Airlines JSC (AOC nr. 029/15) zijn gecertificeerd. Omdat de LCAA niet heeft aangetoond dat het over voldoende capaciteit beschikt om de relevante veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven, garandeert de afgifte van een AOC aan deze nieuwe luchtvaartmaatschappijen niet dat de internationale veiligheidsnormen voldoende worden nageleefd.

    (86)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, is de Commissie derhalve van oordeel dat met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen uit Libië de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod in de Unie is opgelegd, moet worden gewijzigd zodat Al Maha Aviation en Libyan Wings Airlines JSC worden opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en dat Ghadames Air Transport uit die bijlage wordt geschrapt.

    (87)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Libië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de desbetreffende internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Nepal

    (88)

    In 2013 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Nepal opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (12).

    (89)

    In het kader van het permanente toezicht heeft de Commissie op 22 april 2020 de burgerluchtvaartautoriteit van Nepal (“CAAN”) verzocht een lijst te verstrekken van alle in Nepal gecertificeerde AOC-houders.

    (90)

    Op 3 mei 2020 heeft de CAAN de Commissie meegedeeld dat het AOC van de luchtvaartmaatschappij Air Kasthamandap is ingetrokken en dat de nieuwe luchtvaartmaatschappijen Heli Everest (AOC nr. 086/2016) en Kailash Helicopter Services (AOC nr. 087/2018) zijn gecertificeerd. Zij hebben ook meegedeeld dat Muktinath Airlines zijn naam heeft veranderd in Prabhu Helicopters. Omdat de CAAN niet heeft aangetoond dat ze over voldoende vermogen beschikt om de relevante veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven, garandeert de afgifte van een AOC aan deze nieuwe luchtvaartmaatschappijen niet dat de internationale veiligheidsnormen voldoende worden nageleefd.

    (91)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, is de Commissie derhalve van oordeel dat met betrekking tot luchtvaartmaatschappijen uit Nepal de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod in de Unie is opgelegd, moet worden gewijzigd zodat Heli Everest en Kailash Helicopter Services worden opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en dat Air Kasthamandap uit die bijlage wordt geschrapt.

    (92)

    De lidstaten moeten blijven controleren of alle in Nepal gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen de desbetreffende internationale veiligheidsnormen effectief naleven door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

    Luchtvaartmaatschappijen uit Sierra Leone

    (93)

    In 2006 zijn luchtvaartmaatschappijen uit Sierra Leone opgenomen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (13).

    (94)

    In het kader van het permanente toezicht heeft de Commissie op 22 april 2020 de burgerluchtvaartautoriteit van Sierra Leone (“SLCAA”) verzocht een lijst te verstrekken van alle in Sierra Leone gecertificeerde AOC-houders.

    (95)

    Op 2 mei 2020 heeft de SLCAA de Commissie meegedeeld dat de AOC’s van de luchtvaartmaatschappijen Air Rum, Destiny Air Services, Heavylift Cargo, Orange Air Sierra Leone, Paramount Airlines, Seven Four Eight Air Services en Teebah Airways zijn ingetrokken, en dat er momenteel geen AOC-houders zijn in Sierra Leone.

    (96)

    Omdat de SLCAA niet heeft aangetoond dat het over voldoende vermogen beschikt om de relevante veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven, garandeert de afgifte van een AOC aan nieuwe luchtvaartmaatschappijen niet dat de internationale veiligheidsnormen voldoende worden nageleefd.

    (97)

    Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, is de Commissie dan ook van oordeel dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen uit Sierra Leone waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie, moet worden gewijzigd zodat de luchtvaartmaatschappijen Air Rum, Destiny Air Services, Heavylift Cargo, Orange Air Sierra Leone, Paramount Airlines, Seven Four Eight Air Services en Teebah Airways uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 worden geschrapt.

    (98)

    Verordening (EG) nr. 474/2006 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.

    (99)

    In de artikelen 5 en 6 van Verordening (EG) nr. 2111/2005 wordt erkend dat besluiten snel en, indien passend, met hoogdringendheid moeten worden genomen, gezien de gevolgen voor de veiligheid. Om gevoelige informatie en de reizigers te beschermen, is het dan ook van essentieel belang dat de besluiten in het kader van de actualisering van de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen zijn opgelegd in de Unie, worden bekendgemaakt en onmiddellijk na de vaststelling ervan in werking treden.

    (100)

    De maatregelen waarin deze verordening voorziet, zijn in overeenstemming met het advies van het bij Verordening (EG) nr. 2111/2005 ingestelde EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Verordening (EG) nr. 474/2006 wordt als volgt gewijzigd:

    1)

    Bijlage A wordt vervangen door de tekst in bijlage I bij deze verordening.

    2)

    Bijlage B wordt vervangen door de tekst in bijlage II bij deze verordening.

    Artikel 2

    Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 2 juni 2020.

    Voor de Commissie,

    namens de voorzitter,

    Adina VĂLEAN

    Lid van de Commissie


    (1)  PB L 344 van 27.12.2005, blz. 15.

    (2)  Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie van 22 maart 2006 tot opstelling van de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 84 van 23.3.2006, blz. 14).

    (3)  Verordening (EG) nr. 473/2006 van de Commissie van 22 maart 2006 tot vaststelling van uitvoeringsregels voor de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 84 van 23.3.2006, blz. 8).

    (4)  Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie van 29 april 2014 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures voor vluchtuitvoering door exploitanten uit derde landen, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 133 van 6.5.2014, blz. 12).

    (5)  Verordening (EU) nr. 965/2012 van de Commissie van 5 oktober 2012 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures voor vluchtuitvoering, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 296 van 25.10.2012, blz. 1).

    (6)  Verordening (EG) nr. 1144/2009 van de Commissie van 26 november 2009 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 312 van 27.11.2009, blz. 16).

    (7)  Verordening (EG) nr. 910/2006 van de Commissie van 20 juni 2006 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 168 van 21.6.2006, blz. 16).

    (8)  Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie van 22 maart 2006 tot opstelling van de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 84 van 23.3.2006, blz. 14).

    (9)  Uitvoeringsverordening (EU) 2016/2214 van de Commissie van 8 december 2016 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 met betrekking tot de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie (PB L 334 van 9.12.2016, blz. 6).

    (10)  Verordening (EG) nr. 1543/2006 van de Commissie van 12 oktober 2006 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie tot opstelling van de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap en gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 910/2006 (PB L 283 van 14.10.2006, blz. 27).

    (11)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1318/2014 van de Commissie van 11 december 2014 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 355 van 12.12.2014, blz. 8).

    (12)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1264/2013 van de Commissie van 3 december 2013 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 326 van 6.12.2013, blz. 7)

    (13)  Verordening (EG) nr. 910/2006 van de Commissie van 20 juni 2006 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 168 van 21.6.2006, blz. 16).


    BIJLAGE I

    “BIJLAGE A

    LIJST VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN WAARAAN EEN VERBOD IS OPGELEGD OM VLUCHTEN UIT TE VOEREN IN DE UNIE, MET UITZONDERINGEN (1)

    Naam van de juridische entiteit van de luchtvaartmaatschappij, zoals vermeld op het AOC (en handelsnaam, indien verschillend)

    Nummer van het Air Operator Certificate (AOC) of van de exploitatievergunning

    Drieletterige aanduiding van de ICAO

    Land van de exploitant

    AVIOR AIRLINES

    ROI-RNR-011

    ROI

    Venezuela

    BLUE WING AIRLINES

    SRBWA-01/2002

    BWI

    Suriname

    IRAN ASEMAN AIRLINES

    FS-102

    IRC

    Iran

    IRAQI AIRWAYS

    001

    IAW

    Irak

    MED-VIEW AIRLINE

    MVA/AOC/10-12/05

    MEV

    Nigeria

    AIR ZIMBABWE (PVT)

    177/04

    AZW

    Zimbabwe

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Afghanistan die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Afghanistan

    ARIANA AFGHAN AIRLINES

    AOC 009

    AFG

    Afghanistan

    KAM AIR

    AOC 001

    KMF

    Afghanistan

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Angola die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van TAAG Angola Airlines en Heli Malongo, maar waaronder

     

     

    Angola

    AEROJET

    AO-008/11-07/17 TEJ

    TEJ

    Angola

    GUICANGO

    AO-009/11-06/17 YYY

    Onbekend

    Angola

    AIR JET

    AO-006/11-08/18 MBC

    MBC

    Angola

    BESTFLYA AIRCRAFT MANAGEMENT

    AO-015/15-06/17YYY

    Onbekend

    Angola

    HELIANG

    AO 007/11-08/18 YYY

    Onbekend

    Angola

    SJL

    AO-014/13-08/18YYY

    Onbekend

    Angola

    SONAIR

    AO-002/11-08/17 SOR

    SOR

    Angola

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Armenië die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Armenië

    AIRCOMPANY ARMENIA

    AM AOC 065

    NGT

    Armenië

    ARMENIA AIRWAYS

    AM AOC 063

    AMW

    Armenië

    ARMENIAN HELICOPTERS

    AM AOC 067

    KAV

    Armenië

    ATLANTIS ARMENIAN AIRLINES

    AM AOC 068

    AEU

    Armenië

    ATLANTIS EUROPEAN AIRWAYS

    AM AOC 017

    LUR

    Armenië

    MARS AVIA

    AM AOC 066

    MRS

    Armenië

    SKYBALL

    AM AOC 069

    N.v.t.

    Armenië

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Congo die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Congo

    CANADIAN AIRWAYS CONGO

    CG-CTA 006

    Onbekend

    Congo

    EQUAFLIGHT SERVICES

    CG-CTA 002

    EKA

    Congo

    EQUAJET

    RAC06-007

    EKJ

    Congo

    TRANS AIR CONGO

    CG-CTA 001

    TSG

    Congo

    SOCIETE NOUVELLE AIR CONGO

    CG-CTA 004

    Onbekend

    Congo

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo (DRC) die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR FAST CONGO

    AAC/DG/OPS-09/03

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    AIR KATANGA

    AAC/DG/OPS-09/08

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    BUSY BEE CONGO

    AAC/DG/OPS-09/04

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

    AAC/DG/OPS-09/02

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    CONGO AIRWAYS

    AAC/DG/OPS-09/01

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    KIN AVIA

    AAC/DG/OPS-09/10

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    MALU AVIATION

    AAC/DG/OPS-09/05

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    SERVE AIR CARGO

    AAC/DG/OPS-09/07

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    SWALA AVIATION

    AAC/DG/OPS-09/06

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo (DRC)

    MWANT JET

    AAC/DG/OPS-09/09

    Onbekend

    Democratische Republiek Congo

    (DRC)

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Djibouti die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Djibouti

    DAALLO AIRLINES

    Onbekend

    DAO

    Djibouti

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Equatoriaal-Guinea

    CEIBA INTERCONTINENTAL

    2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

    CEL

    Equatoriaal-Guinea

    Cronos AIRLINES

    2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

    Onbekend

    Equatoriaal-Guinea

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Eritrea die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Eritrea

    ERITREAN AIRLINES

    AOC nr. 004

    ERT

    Eritrea

    NASAIR ERITREA

    AOC nr. 005

    NAS

    Eritrea

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Kirgizië die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Kirgizië

    AIR COMPANY AIR KG

    50

    Onbekend

    Kirgizië

    AIR MANAS

    17

    MBB

    Kirgizië

    AVIA TRAFFIC COMPANY

    23

    AVJ

    Kirgizië

    SKY KG AIRLINES

    41

    KGK

    Kirgizië

    TEZ JET

    46

    TEZ

    Kirgizië

    Alle luchtvaartmaatschappijen die zijn gecertificeerd door de autoriteiten van Liberia die verantwoordelijk zijn voor de controle op de naleving van de regelgeving.

     

     

    Liberia

    Alle luchtvaartmaatschappijen die zijn gecertificeerd door de autoriteiten van Libië die verantwoordelijk zijn voor de controle op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Libië

    AFRIQIYAH AIRWAYS

    007/01

    AAW

    Libië

    AIR LIBYA

    004/01

    TLR

    Libië

    AL MAHA AVIATION

    030/18

    Onbekend

    Libië

    BURAQ AIR

    002/01

    BRQ

    Libië

    GLOBAL AVIATION AND SERVICES

    008/05

    GAK

    Libië

    LIBYAN AIRLINES

    001/01

    LAA

    Libië

    LIBYAN WINGS AIRLINES

    029/15

    LWA

    Libië

    PETRO AIR

    025/08

    PEO

    Libië

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Moldavië die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Air Moldova, Fly One en Aerotranscargo, maar waaronder

     

     

    Moldavië

    Î.M “VALAN ICC” SRL

    MD009

    VLN

    Moldavië

    CA “AIM AIR” SRL

    MD015

    AAM

    Moldavië

    CA “AIR STORK” SRL

    MD018

    MSB

    Moldavië

    Î M “MEGAVIATION” SRL

    MD019

    ARM

    Moldavië

    CA “PECOTOX-AIR” SRL

    MD020

    PXA

    Moldavië

    CA “TERRA AVIA” SRL

    MD022

    TVR

    Moldavië

    CA “FLY PRO” SRL

    MD023

    PVV

    Moldavië

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Nepal die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Nepal

    AIR DYNASTY HELI. S.

    035/2001

    Onbekend

    Nepal

    ALTITUDE AIR

    085/2016

    Onbekend

    Nepal

    BUDDHA AIR

    014/1996

    BHA

    Nepal

    FISHTAIL AIR

    017/2001

    Onbekend

    Nepal

    SUMMIT AIR

    064/2010

    Onbekend

    Nepal

    HELI EVEREST

    086/2016

    Onbekend

    Nepal

    HIMALAYA AIRLINES

    084/2015

    HIM

    Nepal

    KAILASH HELICOPTER SERVICES

    087/2018

    Onbekend

    Nepal

    MAKALU AIR

    057A/2009

    Onbekend

    Nepal

    MANANG AIR PVT

    082/2014

    Onbekend

    Nepal

    MOUNTAIN HELICOPTERS

    055/2009

    Onbekend

    Nepal

    PRABHU HELICOPTERS

    081/2013

    Onbekend

    Nepal

    NEPAL AIRLINES CORPORATION

    003/2000

    RNA

    Nepal

    SAURYA AIRLINES

    083/2014

    Onbekend

    Nepal

    SHREE AIRLINES

    030/2002

    SHA

    Nepal

    SIMRIK AIR

    034/2000

    Onbekend

    Nepal

    SIMRIK AIRLINES

    052/2009

    RMK

    Nepal

    SITA AIR

    033/2000

    Onbekend

    Nepal

    TARA AIR

    053/2009

    Onbekend

    Nepal

    YETI AIRLINES

    037/2004

    NYT

    Nepal

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Sao Tomé en Principe die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Sao Tomé en Principe

    AFRICA’S CONNECTION

    10/AOC/2008

    ACH

    Sao Tomé en Principe

    STP AIRWAYS

    03/AOC/2006

    STP

    Sao Tomé en Principe

    Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sierra Leone die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Sierra Leone

    Alle luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn door de autoriteiten van Sudan die verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

     

     

    Sudan

    ALFA AIRLINES SD

    54

    AAJ

    Sudan

    BADR AIRLINES

    35

    BDR

    Sudan

    BLUE BIRD AVIATION

    11

    BLB

    Sudan

    ELDINDER AVIATION

    8

    DND

    Sudan

    GREEN FLAG AVIATION

    17

    GNF

    Sudan

    HELEJETIC AIR

    57

    HJT

    Sudan

    KATA AIR TRANSPORT

    9

    KTV

    Sudan

    KUSH AVIATION CO.

    60

    KUH

    Sudan

    NOVA AIRWAYS

    46

    NOV

    Sudan

    SUDAN AIRWAYS CO.

    1

    SUD

    Sudan

    SUN AIR

    51

    SNR

    Sudan

    TARCO AIR

    56

    TRQ

    Sudan


    (1)  De in bijlage A vermelde luchtvaartmaatschappijen kunnen toestemming krijgen om verkeersrechten uit te oefenen door luchtvaartuigen met bemanning te huren (“wet lease”) van luchtvaartmaatschappijen waaraan geen exploitatieverbod is opgelegd, voor zover de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.


    BIJLAGE II

    “BIJLAGE B

    LIJST VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN WAARAAN EXPLOITATIEBEPERKINGEN ZIJN OPGELEGD IN DE UNIE (1)

    Naam van de juridische entiteit van de luchtvaartmaatschappij, zoals vermeld op het AOC (en handelsnaam, indien verschillend)

    Nummer van het Air Operator Certificate (AOC)

    Drieletterige aanduiding van de ICAO

    Land van de exploitant

    Type lucht-vaartuig waaraan beperkingen worden opgelegd

    Registratie-merkteken(s) en, voor zover beschikbaar, constructie-serienummer(s) van luchtvaartuigen waaraan beperkingen zijn opgelegd

    Land van registratie

    AIR SERVICE COMORES

    06-819/TA-15/DGACM

    KMD

    Comoren

    De volledige vloot, met uitzondering van: LET 410 UVP

    De volledige vloot, met uitzondering van: D6‐CAM (851336)

    Comoren

    IRAN AIR

    FS100

    IRA

    Iran

    Alle luchtvaartuigen van het type Fokker F100 en het type Boeing B747

    Luchtvaartuigen van het type Fokker F100, als vermeld op het AOC; luchtvaartuigen van het type Boeing B747, als vermeld op het AOC

    Iran

    AIR KORYO

    GAC-AOC/KOR‐01

    KOR

    Noord-Korea

    De volledige vloot, met uitzondering van: twee luchtvaartuigen van het type TU‐204

    De volledige vloot, met uitzondering van: P‐632, P‐633

    Noord-Korea


    (1)  De in bijlage B vermelde luchtvaartmaatschappijen kunnen toestemming krijgen om verkeersrechten uit te oefenen door luchtvaartuigen met bemanning te huren (“wet lease”) van luchtvaartmaatschappijen waaraan geen exploitatieverbod is opgelegd, voor zover de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.”


    Top