EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1285

De twee Europese satellietnavigatiesystemen gaan vooruit

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt. Bekijk de meest recente informatie over 'EU-programma (2021-2027) — Agentschap van de Europese Unie voor het ruimtevaartprogramma' .

De twee Europese satellietnavigatiesystemen gaan vooruit

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) nr. 1285/2013 betreffende de uitvoering en exploitatie van de Europese satellietnavigatiesystemen

Besluit nr. 1104/2011/EU — De voorwaarden voor toegang tot de overheidsdienst (publiek gereguleerde dienst) die wordt aangeboden door het wereldwijde satellietnavigatiesysteem dat is ingevoerd door het Galileo-programma

Besluit 2014/496/GBVB over aspecten van de stationering, de exploitatie en het gebruik van het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem, die betrekking hebben op de veiligheid van de EU

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING EN DE BESLUITEN?

  • Verordening (EU) nr. 1285/2013:
    • bevat de regels voor het beheer en de financiering van de twee satellietnavigatiesystemen van de EU, Galileo en Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service). Elk infrastructuursysteem bestaat uit satellieten en een netwerk van grondstations.
    • heeft ten doel te voldoen aan de behoeften van de twee programma’s, met name op het gebied van governance en beveiliging, te zorgen voor een goed financieel beheer en het gebruik van de systemen te bevorderen.
  • Besluit nr. 1104/2011/EU bevat de voorwaarden voor toegang tot de overheidsdienst (PRS) die wordt aangeboden door het wereldwijde satellietnavigatiesysteem dat is ingevoerd door het Galileo-programma.
  • Besluit 2014/496/GBVB betreft aspecten van de stationering, de exploitatie en het gebruik van het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem die betrekking hebben op de veiligheid van de EU.

KERNPUNTEN

Galileo

  • beoogt de invoering en exploitatie op te zetten van de eerste mondiale infrastructuur voor navigatie en plaatsbepaling per satelliet (systeem levert navigatie-, tijds- en locatiegegevens) specifiek ontworpen voor civiele doeleinden, die door diverse publieke en particuliere actoren in Europa en in de hele wereld kan worden gebruikt. Het nieuwe systeem is ontworpen om onafhankelijk van andere bestaande systemen te functioneren, zoals het Global Positioning System (GPS) van de Verenigde Staten, het Glonass-systeem van Rusland of het satellietnavigatiesysteem BeiDou (BDS) van China, of andere potentiële systemen;
  • biedt, naast de open dienst (OS), een overheidsdienst (PRS) aan die gereserveerd is voor gebruikers die daarvoor toestemming hebben van de overheid (voor gevoelige toepassingen die een grote continuïteit van de dienstverlening vereisen), en draagt bij aan de opsporings- en reddingsdienst (SAR) van het Cospas-Sarsat-systeem;
  • is ontwikkeld voor interoperabiliteit met andere mondiale satellietnavigatiesystemen. Dankzij deze interoperabiliteit kunnen fabrikanten terminals ontwikkelen die compatibel zijn met meer dan één systeem.

In Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/413 worden de locaties van de verschillende onderdelen van de grondinfrastructuur van Galileo bepaald, waaronder:

  • twee controlecentra — in Duitsland en Italië;
  • een centrum voor beveiligingscontrole verdeeld over twee locaties — in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK) (1);
  • een referentiecentrum — in Nederland.

In het licht van de terugtrekking van het VK (1) uit de EU strekte Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/115 tot wijziging van Besluit (EU) 2016/413 om het proces van de overdracht van het centrum voor beveiligingscontrole van het VK (1) naar Spanje te starten.

Egnos

  • beoogt de verbetering van de kwaliteit van open signalen van bestaande mondiale systemen voor satellietnavigatie (GNSS), evenals van die van de open dienst die wordt aangeboden door het Galileo-systeem;
  • biedt een aantal ingewikkelde veiligheidskritieke toepassingen, zoals de horizontale en verticale besturing van vliegtuigen tijdens landingen of het loodsen van schepen door nauwe vaargeulen.

Financiering

De EU maakt van 2014 tot 2020 ongeveer 7 miljard EUR aan middelen beschikbaar voor aanverwante activiteiten. De Europese Commissie draagt de algehele verantwoordelijkheid voor de twee programma’s en beheert de middelen.

De middelen worden gebruikt voor:

  • de voltooiing van de stationeringsfase van het Galileo-programma voor 31 december 2020 (bijv. de bouw, de installatie en de bescherming van alle ruimte- en grondinfrastructuur);
  • de exploitatiefase van het Galileo-programma (bijv. het beheer, het onderhoud, de verbetering, de bescherming van de ruimte- en grondinfrastructuur);
  • de exploitatiefase van het Egnos-programma (bijv. het beheer, het onderhoud, de verbetering, de bescherming van de ruimte- en grondinfrastructuur);
  • het beheer van en het toezicht op de Galileo- en Egnos-programma’s.

Uitvoeringsverslag

In 2017 publiceerde de Commissie een verslag over de implementatie van de programma’s Galileo en Egnos. In het verslag wordt geconcludeerd dat de Galileo- en Egnos-programma’s alle mijlpalen hebben bereikt die waren vastgesteld voor de betreffende periode, en dat vorderingen worden gemaakt met de verwezenlijking van alle voor 2020 vastgestelde doelstellingen met betrekking tot de uitvoering van de programma’s.

Het Europees GNSS-Agentschap en het Europees Ruimteagentschap (ESA)

In de verordening is de rol van het Europees GNSS-Agentschap en het Europees Ruimteagentschap vastgelegd, waarbij de nadruk ligt op het beginsel van een strikte verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de entiteiten (met name de Commissie, het Europees GNSS-Agentschap en ESA, waarbij de Commissie de algemene verantwoordelijkheid heeft) die betrokken zijn bij het beheer van de Galileo- en Egnos-programma’s.

GNSS

In het kader van GNSS verdienen twee aanvullende besluiten een vermelding:

  • Besluit nr. 1104/2011/EU bevat de voorwaarden waaronder de EU-landen, de Raad, de Commissie, de EDEO, de EU-agentschappen, niet-EU-landen en internationale organisaties toegang krijgen tot de PRS, die wordt aangeboden door het GNSS dat door het Galileo-programma is ingevoerd. De PRS is een beveiligde, versleutelde dienst voor gevoelige toepassingen, die altijd operationeel moet zijn, zelfs in crisissituaties, wanneer andere diensten onderbroken kunnen zijn. De toegang moet beperkt zijn tot gebruikers die toestemming hebben, met name overheidsinstanties, zoals de politie, instanties die verantwoordelijk zijn voor grenscontroles of instanties die verantwoordelijk zijn voor de burgerbescherming.
  • Besluit 2014/496/GBVB handelt over aspecten inzake de stationering, de exploitatie en het gebruik van het GNSS die betrekking hebben op de veiligheid van de EU. In dit besluit worden de verantwoordelijkheden vastgesteld die door de Raad en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid dienen te worden uitgeoefend om een bedreiging van de veiligheid van de EU of van een of meer EU-landen af te wenden of om ernstige schade voor de essentiële belangen van de EU of van een of meer EU-landen te beperken, wanneer die bedreiging of schade voortvloeit uit de stationering, de exploitatie of het gebruik van het Europese GNSS, in het bijzonder als gevolg van een internationale situatie die vereist dat de EU actie onderneemt of ingeval de exploitatie van het systeem zelf of zijn diensten wordt bedreigd.

VANAF WANNEER ZIJN DE VERORDENING EN DE BESLUITEN VAN TOEPASSING?

Verordening (EU) nr. 1285/2013 is van toepassing sinds 1 januari 2014.

Besluit nr. 1104/2011/EU is van toepassing sinds 5 november 2011.

Besluit 2014/496/GBVB is van toepassing sinds 22 juli 2014.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 1285/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 betreffende de uitvoering en exploitatie van de Europese satellietnavigatiesystemen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 876/2002 van de Raad en Verordening (EG) nr. 683/2008 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 347 van 20.12.2013, blz. 1-24)

Besluit nr. 1104/2011/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de voorwaarden voor toegang tot de overheidsdienst (publiek gereguleerde dienst) die wordt aangeboden door het wereldwijde satellietnavigatiesysteem dat is ingevoerd door het Galileo-programma (PB L 287 van 4.11.2011, blz. 1-8)

Besluit 2014/496/GBVB van de Raad van 22 juli 2014 over aspecten van de stationering, de exploitatie en het gebruik van het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem, die betrekking hebben op de veiligheid van de Europese Unie, en tot intrekking van Gemeenschappelijk Optreden 2004/552/GBVB (PB L 219 van 25.7.2014, blz. 53-55)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de uitvoering van de Galileo- en Egnos-programma’s en over de prestaties van het Europees GNSS-Agentschap (COM(2017) 616 final van 23 oktober 2017)

Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/413 van de Commissie van 18 maart 2016 tot bepaling van de locaties van de grondinfrastructuur van het door het Galileo-programma ingestelde systeem en tot vaststelling van de maatregelen die nodig zijn om de goede werking ervan te waarborgen, en tot intrekking van Uitvoeringsbesluit 2012/117/EU (PB L 74 van 19.3.2016, blz. 45-49)

Achtereenvolgende wijzigingen in Uitvoeringsbesluit (EU) nr. 2016/413 zijn in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Verordening (EU) nr. 912/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2010 tot oprichting van het Europese GNSS-Agentschap, tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1321/2004 van de Raad inzake de beheersstructuren van de Europese programma’s voor radionavigatie per satelliet en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 683/2008 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 276 van 20.10.2010, blz. 11-21)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 16.07.2020



(1) Het Verenigd Koninkrijk heeft zich per 1 februari 2020 teruggetrokken uit de Europese Unie en is een derde land (niet-EU-land) geworden.

Naar boven