Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0282

    Gezondheid voor groei: EU-gezondheidsprogramma (2014-2020)

    Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt. Bekijk de meest recente informatie over 'EU4Health-programma (2021-2027)' .

    Gezondheid voor groei: EU-gezondheidsprogramma (2014-2020)

    In 2014 introduceerde de Europese Unie (EU) haar derde actieprogramma op het gebied van gezondheid. Het programma heeft tot doel om een goede gezondheid in Europa te bevorderen door samenwerking tussen lidstaten van de EU aan te moedigen, teneinde het gezondheidsbeleid te verbeteren ten gunste van de burgers en ook de middelen te bundelen waar schaalvoordelen optimale oplossingen kunnen bieden.

    BESLUIT

    Verordening (EU) nr. 282/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2014 tot vaststelling van een derde actieprogramma voor de Unie op het gebied van gezondheid (2014-2020) en tot intrekking van Besluit nr. 1350/2007/EG.

    SAMENVATTING

    Het gezondheidsprogramma heeft tot doel om de gezondheid van Europeanen te verbeteren en de ongelijkheid op gezondheidsgebied te verminderen door het gezondheidsbeleid op vier manieren aan te vullen. Het programma is ontwikkeld om:

    • een goede gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen: op dit vlak zouden landen informatie en goede praktijken moeten uitwisselen over hoe om te gaan met verschillende risicofactoren zoals roken, drugs- en alcoholmisbruik, ongezonde eetgewoonten en een sedentaire levensstijl;
    • ervoor te zorgen dat burgers beschermd worden tegen grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid: het toegenomen personen- en handelsverkeer betekent dat we mogelijk worden blootgesteld aan een grotere verscheidenheid aan gezondheidsbedreigingen dan in het verleden, hetgeen snel en gecoördineerd ingrijpen vereist;
    • innovatie en duurzaamheid binnen de gezondheidsstelsels van lidstaten van de EU te ondersteunen: het programma streeft naar capaciteitsopbouw binnen de gezondheidssector, het vinden van optimale manieren om met schaarse middelen meer te doen, en het stimuleren van de toepassing van innovaties in benaderingen, werkpraktijken alsook technologieën;
    • de toegang tot een veilige gezondheidszorg van hoge kwaliteit te verbeteren: dit betekent bijvoorbeeld ervoor zorgen dat medische deskundigheid beschikbaar is buiten nationale grenzen door de vorming van netwerken van expertisecentra in de hele EU te stimuleren.

    Te financieren acties

    Er zijn diverse vormen en niveaus van financiering mogelijk onder de verordening (zie artikel 7). Projecten moeten de duidelijke meerwaarde van interventie door de EU kunnen aantonen met betrekking tot uitgaven door individuele landen (meerwaarde EU).

    Tevens zijn er voorschriften voor projecten van uitzonderlijk nut wanneer ten minste 30 % van de begroting van de voorgestelde actie toegewezen wordt aan lidstaten met een bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking van minder dan 90 % van het gemiddelde van de EU, waarbij ten minste 14 lidstaten deelnemen aan de actie. Voor deze gevallen kan de bijdrage van de EU tot 80 % van de subsidiabele kosten bedragen.

    De bijdrage van de EU mag niet meer bedragen dan 60 % van de subsidiabele kosten voor een actie die betrekking heeft op een doelstelling van het programma of voor het functioneren van een niet-gouvernementele instantie.

    Begunstigden die voor subsidies in aanmerking komen

    Het programma staat ook open voor andere landen zoals landen van de Europese Economische Ruimte, kandidaat-lidstaten of potentiële kandidaten voor toetreding tot de EU en bepaalde buurlanden (zie artikel 6).

    Begroting

    Gedurende de periode 2014-2020 is er een financiering van bijna 450 miljoen EUR beschikbaar voor in aanmerking komende projecten.

    REFERENTIES

    Besluit

    Datum van inwerkingtreding

    Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

    Publicatieblad van de Europese Unie

    Verordening (EU) nr. 282/2014van het Europees Parlement en de Raad

    1.1.2014

    -

    PB L 86 van 21.3.2014

    Laatste wijziging: 28.07.2014

    Naar boven