Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0941

    Overeenkomsten met Canada over douanezaken

    Overeenkomsten met Canada over douanezaken

     

    SAMENVATTING VAN:

    Besluit 98/18/EG van de Raad over de sluiting van de overeenkomst tussen de EU en Canada over douanezaken

    Overeenkomst tussen de EU en Canada over douanezaken

    Besluit 2014/941/EU van de Raad over veiligheid van de toeleveringsketen

    Overeenkomst tussen de EU en Canada over veiligheid van de toeleveringsketen

    WAT IS HET DOEL VAN DE BESLUITEN EN DE OVEREENKOMSTEN?

    • Het doel van Besluit 98/18/EG is om de samenwerking te verbeteren tussen de administratieve autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de toepassing van de douanewetgeving*.
    • In het kader van de overeenkomst tussen de EU en Canada over douanezaken hebben de partijen zich ertoe verplicht om het niveau van de douanesamenwerking te verhogen, in het bijzonder door hun procedures te vereenvoudigen en te harmoniseren.
    • Het doel van Besluit 2014/941/EU is om de oorspronkelijke overeenkomst over douanezaken uit te breiden met een nieuwe overeenkomst over de veiligheid van de toeleveringsketen.

    KERNPUNTEN

    Overeenkomst tussen de EU en Canada over douanezaken

    Douanesamenwerking

    De partijen hebben zich ertoe verplicht om douanesamenwerking te ontwikkelen door:

    • de vereenvoudiging en harmonisering van hun douaneprocedures;
    • het onderzoeken hoe douanegerelateerde problemen kunnen worden opgelost;
    • de uitwisseling van personeel;
    • de digitalisering van douaneprocedures en -formaliteiten.

    Wederzijdse administratieve bijstand

    De partijen verplichten zich ertoe om elkaar op verzoek of op eigen initiatief bijstand te verlenen. Zij wisselen alle relevante informatie met elkaar uit die bevordert dat de douanewetgeving op de juiste wijze wordt toegepast en dat overtreding van deze wetgeving wordt voorkomen en bestreden. Hiertoe houden zij elkaar op de hoogte van nieuwe methoden voor handhaving van de douanewetgeving en nieuwe tendensen en middelen bij het plegen van overtredingen van de douanewetgeving.

    De douaneautoriteiten verstrekken elkaar ook informatie over uitgevoerde of voorgenomen activiteiten die in strijd lijken te zijn met de douanewetgeving op het grondgebied van de andere overeenkomstsluitende partij.

    Bijstand op verzoek

    De om bijstand aangezochte autoriteit* informeert de verzoekende autoriteit* over de douanewetgeving en -procedures die van toepassing zijn op haar grondgebied en betrekking hebben op onderzoeken met betrekking tot een overtreding van de douanewetgeving. Deze informatie kan betrekking hebben op de rechtmatigheid van procedures voor het uitvoeren en invoeren van goederen tussen de twee overeenkomstsluitende partijen en op de toegepaste douaneprocedure.

    De overeenkomst bevat ook bepalingen over bijzonder toezicht op personen die de douanewetgeving hebben overtreden of ten aanzien van wie het vermoeden bestaat dat zij dat doen. Dit toezicht kan ook gelden voor goederen die aanleiding geven tot sluikhandel en voor hiervoor gebruikte transportmiddelen en gebouwen.

    Ongevraagde bijstand

    Een van beide partijen kan uit eigen beweging informatie verstrekken als er sprake is van serieuze gevallen waarin de kans groot is dat aanzienlijke schade wordt toegebracht aan de economie, de volksgezondheid, de openbare veiligheid of enig ander vitaal belang van de andere overeenkomstsluitende partij.

    Formele aspecten en uitzonderingen op de bijstandsverplichting

    • Verzoeken moeten schriftelijk worden gedaan, behalve in dringende gevallen. Dan kan een verzoek mondeling worden gedaan en daarna schriftelijk worden bevestigd. In verzoeken moet worden vermeld:
      • gegevens over de verzoekende douaneautoriteit;
      • de maatregel waarom wordt verzocht;
      • het doel en de redenen van het verzoek;
      • de betrokken wetgeving, en
      • gegevens over de personen die het voorwerp van het onderzoek zijn.
    • De aangezochte partij kan bijstand weigeren als het waarschijnlijk is dat de bijstand de soevereiniteit, de openbare orde, veiligheid of andere vitaal belang van een van de partijen schaadt. De verplichting om bijstand te verlenen mag ook worden uitgesteld als hierdoor een lopend onderzoek of een lopende vervolging of procedure zou worden doorkruist.
    • De overeenkomst bevat vertrouwelijkheidsbepalingen met betrekking tot de verstrekte informatie. Persoonlijke gegevens krijgen een hoog niveau van bescherming.
    • De overeenkomst voorziet in de instelling van een Gemengd Comité douanesamenwerking dat toeziet op de correcte werking van deze overeenkomst en kijkt naar alle kwesties die bij de uitvoering van de overeenkomst naar boven komen.

    Douanesamenwerking in verband met de veiligheid van de toeleveringsketen

    • Met Besluit 2014/941/EU werd de douanesamenwerking tussen de partijen uitgebreid tot de veiligheid van de toeleveringsketen. Met deze overeenkomst wilden de EU en Canada de logistieke keten beveiligen en tegelijkertijd de legitieme handel faciliteren.
    • Aspecten die door de overeenkomst worden bestreken, zijn onder andere:
      • de vaststelling van minimumnormen voor risicobeheer;
      • het streven naar de totstandbrenging van wederzijdse erkenning van risicobeheertechnieken, risiconormen, veiligheidscontroles, containerveiligheid en partnerschapsprogramma’s met het bedrijfsleven, daaronder begrepen gelijkwaardige maatregelen voor handelsfacilitering;
      • het uitwisselen van informatie voor de veiligheid van de toeleveringsketen en risicobeheer behoudens de vertrouwelijkheid van informatie en vereisten met betrekking tot de bescherming van persoonlijke gegevens;
      • de invoering van een interface voor de uitwisseling van gegevens, inclusief gegevens vóór aankomst of vóór vertrek;
      • de ontwikkeling van een strategie die de douaneautoriteiten in staat stelt samen te werken op het gebied van ladinginspecties.

    VANAF WANNEER ZIJN DE BESLUITEN EN DE OVEREENKOMST VAN TOEPASSING?

    Besluit 98/18/EG is vanaf 27 november 1997 van toepassing. De overeenkomst is op 1 januari 1998 van kracht geworden.

    Besluit 2014/94/EU is vanaf 27 juni 2013 van toepassing. De overeenkomst over de veiligheid van de toeleveringsketen is op 1 november 2013 van kracht geworden.

    ACHTERGROND

    Voor meer informatie, zie:

    KERNBEGRIPPEN

    Douanewetgeving: in de EU omvat dit alle regels over de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen en de manier waarop zij in douaneprocedures worden ondergebracht, waaronder ook verbods-, beperkings- en controlemaatregelen. In Canada is de definitie ruimer. Daar omvat het alle wet- en regelgeving op dit gebied, het bestuur en de handhaving die specifiek toevallen aan de douaneautoriteit, met andere woorden de bevoegde afdelingen van de departementen van de nationale belastingdienst, alsook de regels die de douaneautoriteit in het kader van zijn wettelijke bevoegdheden heeft opgesteld.
    Om bijstand aangezochte autoriteit: de bevoegde douaneautoriteit die een verzoek om bijstand ontvangt.
    Verzoekende autoriteit: de bevoegde douaneautoriteit die een verzoek om bijstand doet.

    BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

    Besluit 98/18/EG van de Raad van 27 november 1997 houdende sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Canada betreffende samenwerking en wederzijdse bijstand in douanezaken (PB L 7 van 13.1.1998, blz. 37)

    Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Canada betreffende samenwerking en wederzijdse bijstand in douanezaken (PB L 7 van 13.1.1998, blz. 38-45)

    Besluit 2014/941/EU van de Raad van 27 juni 2013 houdende sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada betreffende samenwerking in douanezaken met betrekking tot de veiligheid van de toeleveringsketen (PB L 367 van 23.12.2014, blz. 8-9)

    Overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada betreffende samenwerking in douanezaken met betrekking tot de veiligheid van de toeleveringsketen (PB L 367 van 23.12.2014, blz. 10-13)

    Laatste bijwerking 07.11.2017

    Naar boven