Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de EU en Egypte

Wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de EU en Egypte

 

SAMENVATTING VAN:

Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Brazilië

Besluit 2005/492/EG betreffende de ondertekening van de overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Egypte

Besluit 2008/180/EG tot sluiting van de overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Egypte

Protocol bij de Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en Egypte anderzijds, inzake een kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en Egypte over de algemene beginselen voor de deelname van Egypte aan EU-programma’s

WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST, DE BESLUITEN EN HET PROTOCOL?

  • Bij de overeenkomst worden een formele structuur en algemene regels voor samenwerking tussen de Europese Gemeenschap, thans de Europese Unie (EU), en Egypte ingesteld, die ten doel hebben activiteiten op wetenschappelijke en technologische gebieden aan te moedigen, te ontwikkelen en te vergemakkelijken.
  • Bij Besluit 2005/492/EG heeft de Raad van de Europese Unie de ondertekening van de overeenkomst namens de EU goedgekeurd.
  • Met Besluit 2008/180/EG heeft de Raad de sluiting van de overeenkomst namens de EU goedgekeurd.
  • Met het oog op de steun van de Raad voor de aanpak van de Europese Commissie om partnerlanden in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid in staat te stellen deel te nemen aan EU-agentschappen en -programma’s op grond van hun verdiensten en voor zover de desbetreffende rechtsgrondslagen dat toestaan, worden in het protocol specifieke voorwaarden vastgesteld, met inbegrip van de financiële bijdrage en de rapportage- en evaluatieprocedures, die van toepassing zijn op de deelname van Egypte aan elk afzonderlijk EU-programma.

KERNPUNTEN

De activiteiten uit hoofde van de overeenkomst worden uitgevoerd op basis van een aantal beginselen:

  • de bevordering van een kennismaatschappij om de sociale en economische ontwikkeling van beide partijen te stimuleren;
  • wederzijds nut op basis van een algeheel evenwichtige verdeling van de voordelen;
  • wederzijdse toegang tot de activiteiten van de onderzoeksprogramma’s en -projecten van elke partij;
  • de tijdige uitwisseling van informatie;
  • de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten.

Samenwerking

  • Egyptische juridische entiteiten* kunnen deelnemen aan indirecte samenwerkingsactiviteiten van de kaderprogramma’s van de EU voor onderzoek en innovatie (Horizon Europa), onder dezelfde voorwaarden als die voor juridische entiteiten uit EU-lidstaten van toepassing zijn, onder de in bijlagen I en II bij de overeenkomst vastgestelde voorwaarden.
  • In EU-lidstaten gevestigde juridische entiteiten kunnen deelnemen aan Egyptische onderzoeksprogramma’s en -projecten wat betreft onderwerpen die overeenstemmen met die van de kaderprogramma’s, onder dezelfde voorwaarden als de voorwaarden uit bijlagen I en II bij de overeenkomst.

Samenwerkingsactiviteiten kunnen de volgende activiteiten omvatten:

  • regelmatige discussies over de hoofdlijnen en prioriteiten van het onderzoeksbeleid en de onderzoeksplanning in Egypte en de EU;
  • discussies over de vooruitzichten en ontwikkeling van de samenwerking;
  • tijdige verschaffing van informatie over de tenuitvoerlegging van respectieve programma’s en onderzoeksprojecten;
  • gemeenschappelijke vergaderingen;
  • bezoeken en uitwisselingen van onderzoekers, ingenieurs en technici, ook voor opleidingsdoeleinden;
  • uitwisseling en gezamenlijk gebruik van uitrusting en materiaal;
  • geregelde en permanente contacten tussen programma- of projectbeheerders van de partijen;
  • deelname van experts aan seminars, conferenties, symposia en workshops;
  • uitwisselingen van informatie over praktijken, wetten, voorschriften en programma’s die relevant zijn voor de samenwerking in het kader van deze overeenkomst;
  • opleiding inzake onderzoek en technologische ontwikkeling;
  • wederzijdse toegang tot wetenschappelijke en technologische informatie binnen het kader van deze samenwerking;
  • alle andere vormen van samenwerking die worden goedgekeurd door het Gemengd Comité voor wetenschappelijke en technische samenwerking, dat is opgericht in het kader van deze overeenkomst.

Krachtens het protocol moet Egypte een financiële bijdrage leveren aan de algemene begroting van de EU in overeenstemming met de specifieke programma’s waaraan het deelneemt. In een memorandum van overeenstemming tussen de Commissie en de Egyptische autoriteiten worden de specifieke voorwaarden voor de deelname van Egypte aan elk programma vastgesteld, met name de financiële bijdrage en de rapportage- en evaluatieprocedures.

Egypte neemt deel aan het initiatief partnerschap voor onderzoek en innovatie in het Middellandse Zeegebied (het Prima-initiatief), dat is opgezet onder Besluit (EU) 2017/1324 (zie de samenvatting). Het Prima-initiatief wil de kennis en financiële middelen van de EU en de deelnemende landen bundelen om onderzoeks- en innovatiecapaciteiten op te bouwen en kennis en gezamenlijke innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor water- en agrovoedselsystemen in het Middellandse Zeegebied. De EU zal tot 220 miljoen EUR uit het Horizon 2020-programma aan Prima ter beschikking stellen.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De overeenkomst is op 27 februari 2008 in werking getreden voor onbepaalde tijd (voorlopig van toepassing na ondertekening ervan op 21 juni 2005). De overeenkomst kan te allen tijde door beide partijen worden beëindigd door middel van een schriftelijke kennisgeving met inachtneming van een opzegtermijn van twaalf maanden.

ACHTERGROND

Egypte is een van de landen die onder het Europese nabuurschapsbeleid vallen.

In 2004 trad de Euro-mediterrane overeenkomst, waarbij een associatie tot stand werd gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Egypte, anderzijds, in werking (zie de samenvatting).

Zie voor meer informatie:

Zie voor meer informatie over samenwerking met Egypte op het gebied van onderzoek en ontwikkeling:

KERNBEGRIPPEN

Juridische entiteiten. Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon opgericht op grond van het nationale recht van zijn vestigingsplaats of op grond van het communautaire of internationale recht, die rechtspersoonlijkheid bezit en in eigen naam rechten en verplichtingen van welke aard dan ook kan hebben.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Arabische Republiek Egypte (PB L 182 van 13.7.2005, blz. 12-19).

Besluit 2005/492/EG van de Raad van 31 januari 2005 betreffende de ondertekening van de overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Arabische Republiek Egypte (PB L 182 van 13.7.2005, blz. 11).

Besluit 2008/180/GC van de Raad van 25 februari 2008 tot sluiting van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Arabische Republiek Egypte (PB L 59 van 4.3.2008, blz. 12-13).

Protocol bij de Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds, inzake een kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en de Arabische Republiek Egypte over de algemene beginselen voor de deelname van de Arabische Republiek Egypte aan programma’s van de Unie (PB L 2024/409 van 30.1.2024).

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Besluit (EU) 2017/1324 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2017 betreffende de deelname van de Unie aan een door verscheidene lidstaten gezamenlijk opgezet partnerschap voor onderzoek en innovatie in het Middellandse Zeegebied (het Prima-initiatief) (PB L 185, 18.7.2017, blz. 1-15).

Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds — Protocollen — Slotakte — Verklaringen — Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en Egypte betreffende de invoer in de Gemeenschap van verse afgesneden bloemen, bloesems en bloemknoppen van post 0603 10 van het gemeenschappelijke douanetarief (PB L 304 van 30.9.2004, blz. 39-208).

Laatste bijwerking 07.06.2024

Top