Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

 

SAMENVATTING VAN:

Besluit (EU) 2015/674 betreffende de aanvaarding, namens de Europese Unie, van de Gewijzigde Overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

Gewijzigde Overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

Overeenkomst inzake de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

Besluit 98/416/EG betreffende de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST EN DE BESLUITEN?

  • De overeenkomst inzake de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (General Fisheries Commission for the Mediterranean, GFCM), zoals gewijzigd, heeft tot doel in de mariene wateren van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee te zorgen voor de instandhouding en het duurzame gebruik op biologisch, sociaal, economisch en milieugebied van de levende rijkdommen van de zee, en voor de duurzame ontwikkeling van de aquacultuur.
  • Besluit 98/416/EG strekt tot goedkeuring van de toetreding van de Europese Gemeenschap (nu de Europese Unie (EU)) tot de GFCM.
  • Bij Besluit (EU) 2015/674 wordt de gewijzigde GFCM-overeenkomst namens de EU goedgekeurd.

KERNPUNTEN

Lidmaatschap, toepassing en vertegenwoordiging

  • De GFCM bestaat uit 23 leden — 22 landen met een kust aan de Middellandse Zee of de Zwarte Zee. Voorts zijn bij de GFCM zes medewerkende niet-overeenkomstsluitende partijen aangesloten (Bosnië en Herzegovina, Georgië, Jordanië, Moldavië, Saoedi-Arabië en Oekraïne).
  • De EU is sinds 1998 lid van de GFCM.
  • Het toepassingsgebied is verdeeld in vijf subregio’s: het westelijke, centrale en oostelijke Middellandse Zeegebied, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee. Deze subregio’s zijn vervolgens onderverdeeld in 30 geografische deelgebieden.
  • Iedere partij wordt vertegenwoordigd door een afgevaardigde, met besluiten die bij meerderheid of in bepaalde gevallen met een twee derde meerderheid worden genomen.

Algemene beginselen

Om het doel van de overeenkomst te bereiken laat de GFCM zich leiden door een aantal algemene beginselen, zoals:

  • het aannemen van aanbevelingen en resoluties inzake instandhoudings- en beheersmaatregelen om de duurzaamheid van de visserijactiviteiten op lange termijn te waarborgen, waarbij men zich richt op:
    • maatregelen om overbevissing te voorkomen en teruggooi tot een minimum te beperken, en
    • de mogelijke gevolgen voor kleinschalige visserij en lokale gemeenschappen;
  • toepassing van het voorzorgsbeginsel;
  • het beschouwen van aquacultuur als middel om diversificatie van inkomsten en voeding te bevorderen en ervoor te zorgen dat levende mariene hulpbronnen op verantwoorde wijze worden gebruikt, dat genetische diversiteit wordt behouden en dat negatieve effecten op het milieu en lokale gemeenschappen tot een minimum worden beperkt;
  • het bevorderen van een subregionale aanpak van visserijbeheer en aquacultuurontwikkeling waarin rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee;
  • het nemen van passende maatregelen om te zorgen voor naleving van de aanbevelingen om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserijactiviteiten tegen te gaan en uit te bannen.

Functies

De GFCM heeft op basis van zijn objectieve en algemene beginselen een aantal functies, waaronder:

  • het regelmatig herzien en beoordelen van de stand van levende rijkdommen van de zee;
  • het opstellen en aanbevelen van maatregelen:
    • voor de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen van de zee,
    • om de effecten van visserijactiviteiten op levende rijkdommen van de zee en de ecosystemen daarvan tot een minimum te beperken;
    • om de visbestanden boven niveaus te houden waarop de maximale duurzame opbrengst* kan worden geproduceerd,
    • voor de instelling van beperkte visgebieden om kwetsbare mariene ecosystemen te beschermen;
  • het bevorderen van de duurzame ontwikkeling van de visserij in de binnenwateren;
  • het regelmatig beoordelen van de sociaaleconomische aspecten van de visserijsector;
  • het verbeteren van de communicatie en het overleg met organisaties van buiten de overheid die betrokken zijn bij aquacultuur en visserij;
  • het aanmoedigen, aanbevelen, coördineren en ontplooien van onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

VANAF WANNEER IS HET BESLUIT VAN TOEPASSING?

Besluit 98/416/EG over de toetreding tot de GFCM is sinds 16 juni 1998 van toepassing.

Besluit (EU) 2015/674 over de aanvaarding van de wijziging van de GFCM-overeenkomst is sinds 20 april 2015 van toepassing.

ACHTERGROND

In november 2021 werd een nieuwe strategie voor 2030 voor de GFCM vastgesteld. Daartoe behoort een pakket maatregelen dat is bedoeld om de strategie om te zetten in concrete actie.

De ministeriële verklaring van Sofia werd in juni 2018 ondertekend. Deze verklaring bevat een reeks maatregelen en initiatieven voor een alomvattende regionale governance in de Zwarte Zee.

De ministeriële verklaring MedFish4Ever van Malta werd in maart 2017 aangenomen. Deze verklaring is een herbevestiging van het voornemen van de partijen de toestand van de visserij in de Middellandse Zee het komende decennium te verbeteren via een pakket concrete doelen en activiteiten voor de versterking van het beheer en de governance van de visserij.

KERNBEGRIPPEN

Maximale duurzame opbrengst. De hoogste theoretische evenwichtige opbrengst die onder de bestaande gemiddelde milieuomstandigheden continu gemiddeld uit een bestand kan worden gehaald zonder het voortplantingsproces significant te beïnvloeden.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Besluit (EU) 2015/674 van de Raad van 20 april 2015 betreffende de aanvaarding, namens de Europese Unie, van de Gewijzigde Overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (PB L 111 van 30.4.2015, blz. 1-2)

Gewijzigde Overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (PB L 111 van 30.4.2015, blz. 3-15)

Overeenkomst inzake de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee — Verklaring van de Europese Gemeenschap inzake de uitoefening van bevoegdheden en stemrecht overeenkomstig artikel II, lid 6, van de GFCM-overeenkomst — Reglement van orde van de algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (PB L 190 van 4.7.1998, blz. 36-47)

Besluit 98/416/EG van de Raad van 16 juni 1998 betreffende de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (PB L 190 van 4.7.1998, blz. 34-35)

Laatste bijwerking 21.11.2022

Top