Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Rechten van treinreizigers in de EU

Rechten van treinreizigers in de EU

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2021/782 betreffende de rechten en verplichtingen van treinreizigers

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • De verordening heeft als doel treinreizigers aanzienlijk beter te beschermen in het geval van verstoringen van de reis.
  • De verordening heeft ook als doel beter tegemoet te komen aan de behoeften van personen met een handicap of met beperkte mobiliteit.

KERNPUNTEN

De verordening is van toepassing op internationale en binnenlandse treinreizen in de hele Europese Unie (EU) die worden uitgevoerd door een of meer spoorwegondernemingen. De verordening omvat een aantal nieuwe en belangrijke aspecten.

  • Doorgaande tickets. Een nieuwe verplichting voor vervoerders die als “één enkele spoorwegonderneming”* worden beschouwd om hun (internationale en binnenlandse) langeafstandstreindiensten en regionale treindiensten aan te bieden als een doorgaand ticket.
  • Realtime-reisinformatie. Infrastructuurbeheerders verstrekken realtime-reisinformatie aan spoorwegondernemingen, verkopers van vervoerbewijzen, touroperators en stationsbeheerders. Spoorwegondernemingen moeten dynamische realtime-reisinformatie verstrekken aan andere spoorwegondernemingen die hun vervoerbewijzen verkopen, alsook aan verkopers van vervoerbewijzen en touroperators.
  • Recht om zelf een route te bepalen. Indien reizigers in geval van verstoring van hun reis niet tijdig een oplossing wordt aangeboden (binnen 100 minuten), kunnen zij zelf alternatief openbaar vervoer per spoor of bus organiseren, waarbij de vervoerder de “noodzakelijke, passende en redelijke” kosten van het extra vervoerbewijs terugbetaalt.
  • Vervoer van fietsen. Nieuwe en ingrijpend vernieuwde treinen moeten over speciale plaatsen voor geassembleerde fietsen (niet enkel vouwfietsen) beschikken.
  • Personen met een handicap of met beperkte mobiliteit. Voor verzoeken om bijstand wordt de termijn voor voorafgaande kennisgeving teruggebracht tot 24 uur, naast een aantal andere maatregelen.
  • Handhaving van reizigersrechten. Voorziet in de invoering van een verbeterd handhavingskader, met inbegrip van:
    • een gewijzigd klachtenafhandelingsmechanisme;
    • een versterkte verplichting tot samenwerking tussen de nationale handhavingsinstanties;
    • een gestandaardiseerd formulier voor de hele EU waarmee reizigers terugbetaling of schadevergoeding kunnen aanvragen.
  • Overmachtclausule. Spoorwegondernemingen hoeven geen schadevergoeding te betalen voor vertragingen of annuleringen in het geval van buitengewone omstandigheden zoals een pandemie of extreme weersomstandigheden.
  • Gelijke behandeling. Discriminatie op basis van de nationaliteit van de reiziger of op basis van de plaats van vestiging in de EU van de vervoerder, de verkoper van vervoerbewijzen of de touroperator is verboden.
  • Ernstige verstoringen. Spoorwegondernemingen moeten, in samenwerking met de infrastructuurbeheerders en stationsbeheerders, noodplannen (met inbegrip van toegankelijke waarschuwings- en informatiesystemen) opstellen ter voorbereiding op eventuele ernstige verstoringen en langdurige vertragingen die leiden tot een aanzienlijk aantal gestrande reizigers op het station.
  • Vrijstellingen. Reeds eerder bestaande vrijstellingen worden beperkt en er zijn geen treindiensten per definitie vrijgesteld. De lidstaten van de EU kunnen nog steeds bepaalde vrijstellingen verlenen, zoals voor stads-, voorstads- en regionale treinreizigersdiensten, waarvoor dan een groter aantal verplichte bepalingen van toepassing zou blijven.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening treedt op 6 juni 2021 in werking en is vanaf 7 juni 2023 van toepassing.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Eén enkele onderneming: “één enkele spoorwegonderneming” kan verschillende spoorwegondernemingen omvatten die nauw met elkaar zijn verbonden op basis van een criterium van 100 % eigendom (artikel 12, lid 1).

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2021/782 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2021 betreffende de rechten en verplichtingen van treinreizigers (PB L 172 van 17.5.2021, blz. 1-52)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten (PB L 151 van 7.6.2019, blz. 70-115)

Verordening (EU) nr. 1300/2014 van de Commissie van 18 november 2014 betreffende de technische specificatie inzake interoperabiliteit betreffende de toegankelijkheid van het spoorwegsysteem in de Unie voor gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit (PB L 356 van 12.12.2014, blz. 110-178)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 1300/2014 zijn opgenomen in de oorspronkelijke tekst. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Richtlijn 2012/34/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 tot instelling van één Europese spoorwegruimte (PB L 343 van 14.12.2012, blz. 32-77)

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EG) nr. 1371/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2007 betreffende de rechten en verplichtingen van reizigers in het treinverkeer (PB L 315 van 3.12.2007, blz. 14-41)

Laatste bijwerking 19.07.2021

Top