Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0035

    Justitiële hervorming en corruptiebestrijding: voortgang in Roemenië

    Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.

    Justitiële hervorming en corruptiebestrijding: voortgang in Roemenië

    In 2007 is er in samenhang met de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie (EU) een speciaal toezichtmechanisme, bekend onder de naam „mechanisme voor samenwerking en toetsing” (Co-operation and Verification Mechanism - CVM) opgezet om toezicht te houden op de voortgang op het gebied van justitiële hervorming en corruptiebestrijding.

    BESLUIT

    Verslag van de Raad aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van Roemenië met betrekking tot het mechanisme voor samenwerking en toetsing (COM(2015) 35 final van 28 januari 2015).

    Verslag van de Raad aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van Roemenië met betrekking tot het mechanisme voor samenwerking en toetsing (COM(2014) 37 final van 22 januari 2014).

    SAMENVATTING

    In de verslagen van 2014 en 2015 van de Europese Commissie (EC) wordt de voortgang van Roemenië sinds 2012 en 2013 op die specifieke gebieden beschreven.

    BELANGRIJKSTE ELEMENTEN

    Het CVM omvat vier specifieke criteria om de tekortkomingen van Roemenië op vlak van justitiële hervormingen, integriteit en bestrijding van corruptie op hoog niveau aan te pakken, alsook de preventie en bestrijding van corruptie in de overheidssector.

    Het hoofddoel is het opzetten van een regelmatige rapportering om ervoor te zorgen dat er aan de normen op deze gebieden wordt voldaan en deze naar tevredenheid worden vervuld en om Roemenië te helpen om de door het CVM aangewezen tekortkomingen te verhelpen.

    Voortgangsrapporten van 2014 en 2015

    In het verslag van 2014 staat de analyse van de EC over de stappen die Roemenië sinds de verslagen van 2012 en 2013 heeft genomen (de laatste is gepubliceerd na de benoeming van een nieuwe regering).

    De belangrijkste conclusie van het verslag van 2014 is dat Roemenië voortgang heeft geboekt op de belangrijkste justitiële en integriteitsorganen, zelfs onder moeilijke politieke omstandigheden.

    Het verslag wijst echter wel op:

    • specifieke problemen met betrekking tot onafhankelijkheid van de rechterlijke macht;
    • weerstand om integriteit en maatregelen voor corruptiebestrijding toe te passen;
    • politieke inmenging bij belangrijke benoemingen.

    In het verslag van 2015 staan ook bepaalde stappen die genomen zijn om corruptie op hoog niveau aan te pakken, door bij het Roemeense publiek voor een groter vertrouwen in de rechterlijke macht en corruptiebestrijding te zorgen.

    Belangrijkste aanbevelingen:

    De EC nodigt Roemenië uit het werk dat al gedaan is te consolideren en veilig te stellen. Terwijl de tenuitvoerlegging van wetboeken (burgerlijk wetboek, wetboek van burgerlijke rechtsvordering, wetboek van strafrecht en het wetboek van strafvordering) productieve ontwikkelingen heeft laten zien, worden er nieuwe stappen verwacht inzake onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en justitiële hervormingen.

    Er zijn andere verbeteringen nodig om:

    • integriteit te waarborgen en belangenconflicten bij overheidsopdrachten te voorkomen;
    • een doelmatigere en systematische aanpak voor corruptiebestrijding te creëren via preventie en ontradende maatregelen.

    De EC dringt ook aan op meer samenhang tussen uitspraken van de rechtbank en het parlement (bijvoorbeeld door parlementariërs als gewone burgers te behandelen).

    Om Roemenië te steunen zal het CVM-proces gebruik kunnen blijven maken van EU-fondsen en constructieve ondersteuning van de EC en andere EU-landen.

    Zie ook de website van het secretariaat-generaal van de EC over CVM, de website van het Roemeense CVM en de persberichten van 2014 en 2015 van de Commissie.

    ACHTERGROND

    In samenhang met de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 werd dit land gevraagd om meer voortgang te boeken op gebieden als justitiële hervormingen en corruptiebestrijding. Er is een speciaal kader opgezet om toezicht te houden op de voortgang van Roemenië op deze gebieden via het CVM. Met betrekking tot Bulgarije is er een gelijksoortig proces in gang gezet.

    Het CVM-proces is gebaseerd op een voortgangsevaluatie door de Roemeense autoriteiten en op informatie van EU-landen, internationale organisaties, onafhankelijke deskundigen en andere bronnen.

    GERELATEERDE BESLUITEN

    Verslag van de Raad aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van Roemenië met betrekking tot het mechanisme voor samenwerking en toetsing (COM(2012) 410 final van 18 juli 2012).

    Verslag van de Raad aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van Roemenië met betrekking tot het mechanisme voor samenwerking en toetsing (COM(2013) 47 final van 30 januari 2013).

    Laatste bijwerking 21.03.2015

    Naar boven