EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22022D1101

Aanbeveling nr. 1/2022 van de Associatieraad EU-Egypte van 19 juni 2022 over de partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027 [2022/1101]

ST/2803/2022/INIT

OJ L 176, 1.7.2022, p. 79–87 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/1101/oj

1.7.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 176/79


AANBEVELING nr. 1/2022 VAN DE ASSOCIATIERAAD EU-EGYPTE

van 19 juni 2022

over de partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027 [2022/1101]

DE ASSOCIATIERAAD EU-EGYPTE,

Gezien de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds (“de overeenkomst”) is op 25 juni 2001 ondertekend en op 1 juni 2004 in werking getreden.

(2)

Artikel 76 van de overeenkomst geeft de Associatieraad EU-Egypte de bevoegdheid besluiten vast te stellen om de doelstellingen van de overeenkomst te verwezenlijken en passende aanbevelingen te doen.

(3)

Op grond van artikel 86 van de overeenkomst treffen de partijen alle algemene en bijzondere maatregelen die vereist zijn om aan hun verplichtingen krachtens de overeenkomst te voldoen en zien zij erop toe dat de in de overeenkomst vastgelegde doelstellingen worden bereikt.

(4)

Bij de herziening van het Europees nabuurschapsbeleid is voorgesteld de samenwerking met partners naar een hoger plan te tillen en zo het gevoel van betrokkenheid aan beide zijden te vergroten.

(5)

De Europese Unie en Egypte zijn overeengekomen hun partnerschap te consolideren door een reeks prioriteiten voor de periode 2021-2027 (“de partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027”) vast te stellen, waarbij ernaar gestreefd wordt de gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken waarmee de Unie en Egypte worden geconfronteerd en de gemeenschappelijke belangen te bevorderen.

(6)

De partijen bij de overeenkomst hebben overeenstemming bereikt over de tekst van de partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027, die de uitvoering van de overeenkomst zullen bevorderen en de nadruk leggen op samenwerking met betrekking tot gedeelde belangen die in gezamenlijk overleg zijn geïdentificeerd,

BEVEELT AAN:

Artikel 1

De Associatieraad beveelt aan dat de partijen bij de overeenkomst de partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027 zoals opgenomen in de bijlage bij deze aanbeveling, uitvoeren.

Artikel 2

De partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027 vervangen de partnerschapsprioriteiten EU-Egypte waarvan de uitvoering werd aanbevolen in aanbeveling nr. 1/2017 van de Associatieraad (1).

Artikel 3

Deze aanbeveling treedt in werking op de datum van de vaststelling ervan.

Gedaan te Luxemburg, 19 juni 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

J. BORRELL FONTELLES


(1)  Aanbeveling Nr. 1/2017 van de Associatieraad EU-Egypte van 25 juli 2017 tot vaststelling van de prioriteiten van het partnerschap EU-Egypte (PB L 255 van 3.10.2017, blz. 26).


BIJLAGE

Partnerschapsprioriteiten EU-Egypte 2021-2027

I.   Inleiding

Met deze partnerschapsprioriteiten wordt beoogd de gemeenschappelijke vraagstukken aan te pakken waarmee de EU en Egypte worden geconfronteerd, de gemeenschappelijke belangen te bevorderen, stabiliteit op de lange termijn en duurzame ontwikkeling aan weerszijden van de Middellandse Zee te waarborgen, de samenwerking te versterken en het onbenutte potentieel van de betrekkingen te verwezenlijken. In het kader van de prioriteiten wordt bijzondere aandacht besteed aan het versterken van de samenwerking op basis van de "duurzame ontwikkelingsstrategie – visie 2030" van Egypte en het herziene Europese nabuurschapsbeleid, zoals uiteengezet in de nieuwe EU-agenda voor het Middellandse Zeegebied (1) en het bijbehorend economisch en investeringsplan voor de zuidelijke buurlanden (2), de Europese Green Deal en de conclusies van de Raad over een hernieuwd partnerschap met de zuidelijke buurlanden van 16 april 2021 (3), en aan het verlichten van de nadelige sociaal-economische gevolgen van de COVID-19-pandemie, onder meer door een groen, digitaal, veerkrachtig en inclusief herstel. De Associatieovereenkomst EU-Egypte vormt het algemeen kader voor de samenwerking en de partnerschapsprioriteiten. De partnerschapsprioriteiten zijn gebaseerd op de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling (4), de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN, de Klimaatovereenkomst van Parijs en een gezamenlijke inzet voor de universele waarden van democratie, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten. Bovendien sluiten zij aan bij het in de conclusies van de Europese Raad van 10-11 december 2020 (5) geformuleerde streven naar een democratischer, stabieler, groener en welvarender zuidelijk nabuurschap als strategische prioriteit voor de EU.

II.   Prioriteiten

De partnerschapsprioriteiten moeten de verwachtingen van de bevolking aan weerszijden van de Middellandse Zee helpen inlossen, en in het bijzonder zorgen voor inclusieve duurzame ontwikkeling, sociale rechtvaardigheid, waardige werkgelegenheid, economische welvaart en aanzienlijk betere levensomstandigheden. Kernpunten van deze doelstellingen zijn inclusieve groei, geschraagd door innovatie, doeltreffend en participatief bestuur, op basis van de beginselen van de rechtsstaat en met inachtneming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, waaronder sociale en arbeidsrechten, versterking van de positie van vrouwen met het oog op gendergelijkheid, en de rechten van het kind. De partnerschapsprioriteiten houden ook rekening met de respectieve rol van de EU en die van Egypte als internationale spelers en hebben tot doel hun bilaterale, regionale en internationale samenwerking te versterken. Betere connectiviteit tussen de EU en Egypte, met bijzondere aandacht voor slimme mobiliteit, geautomatiseerde en elektronische mobiliteit, digitalisering en groene economie, zullen belangrijke instrumenten zijn die in dit verband nieuwe samenwerkingsmogelijkheden bieden. De uitvoering van de vlaggenschipinitiatieven van het economisch en investeringsplan van de nieuwe agenda voor het Middellandse Zeegebied, onder meer via initiatieven van Team Europa, zal bijdragen tot de verwezenlijking van de partnerschapsprioriteiten. Deze initiatieven vormen een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen de EU en Egypte en dragen bij tot de bescherming van onze gemeenschappelijke belangen en goederen in het Middellandse Zeegebied.

De COVID-19-pandemie heeft de nationale gezondheidszorgstelsels op de proef gesteld en de economie en de samenleving diepgaand beïnvloed. De EU en Egypte zullen nauw samenwerken bij het sociaal-economisch herstel op de lange termijn en bij duurzame ontwikkeling. Beide partijen streven ernaar de voordelen voor het herstel van de economieën na COVID-19 te maximaliseren en mogelijke negatieve gevolgen te verlichten.

Het hernieuwde partnerschap is gebaseerd op de volgende overkoepelende prioriteiten:

1.   Duurzame modernisering van de economie en sociale ontwikkeling van Egypte

De EU en Egypte zullen als belangrijke partners samenwerken bij de verwezenlijking van de sociaal-economische doelstellingen die zijn opgenomen in de "duurzame ontwikkelingsstrategie - visie 2030" van Egypte, met bijzondere aandacht voor duurzame ontwikkeling.

a)   Versterking van de veerkracht, opbouw van welvaart en ondersteuning van de transitie naar een digitale en groene economie

Egypte is vastbesloten om sociaal-economische duurzaamheid op de lange termijn tot stand te brengen door onder andere een gunstiger klimaat te scheppen voor inclusieve groei en het ontwikkelen van waardige en productieve werkgelegenheid, in het bijzonder voor jongeren en vrouwen, onder meer door bevordering van de integratie van de informele sector in de formele economie. Met het oog op economische duurzaamheid op de lange termijn houdt dit in dat er maatregelen moeten worden genomen die meer begrotingsruimte kunnen genereren om de duurzame ontwikkelingsstrategie beter uit te voeren en dat het subsidie- en belastingstelsel verder moet worden hervormd, waarbij de rol van de particuliere sector wordt versterkt en het ondernemingsklimaat wordt verbeterd om meer buitenlandse directe investeringen aan te trekken, onder meer door een meer open en duurzaam handelsbeleid en door ondersteuning van essentiële infrastructuurprojecten zoals de ontwikkeling van een efficiënt, betrouwbaar en duurzaam transportsysteem. Gezien het belang van de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) voor duurzame en inclusieve groei zal deze sector een centrale rol blijven spelen in de samenwerking tussen EU en Egypte. Voorts zal de EU inspanningen van Egypte ondersteunen op het vlak van de hervorming van het openbaar bestuur en behoorlijk bestuur, onder meer door het gebruik van statistieken van hoge kwaliteit te bevorderen en rekening te houden met de digitale revolutie en de hieraan gerelateerde nieuwe bedrijfsmodellen en maatschappelijke modellen.

De EU zal een belangrijke rol blijven spelen bij het ondersteunen van het ondernemingsklimaat en duurzame economische groei, onder meer door concrete vlaggenschipinitiatieven in prioritaire sectoren, zoals: de ontwikkeling van duurzame vervoerswijzen, infrastructuur voor het openbaar vervoer en de versterking van de transitie van Egypte naar elektrische mobiliteit. In overeenstemming met de verwezenlijking door Egypte van de "duurzame ontwikkelingsstrategie - visie 2030", zal de EU haar steun uitbreiden tot de transitie van Egypte naar een groene economie, met inbegrip van de duurzame ontwikkeling van de landbouw- en de watersector. In dat verband zal de EU ook steun verlenen aan de verbetering van de digitale infrastructuur en met name aan de universele toegang tot betere, betaalbare en veilige netwerken, alsook aan bewustmaking en uitwisseling van informatie en kennis over cyberdreigingen.

De EU en Egypte erkennen het belang van onderzoek en innovatie voor de vooruitgang van hun samenlevingen en zullen daarom sectoroverschrijdend blijven samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie en bij het bevorderen van digitale technologieën, waaronder artificiële intelligentie en cyberbeveiliging, waarbij het recht op privacy wordt beschermd. In dit verband hebben Egypte en de EU hun belangstelling te kennen gegeven voor een intensivering van de samenwerking bij een aantal belangrijke activiteiten op het vlak van onderzoek en hoger onderwijs, onder meer in het kader van Horizon Europa, Erasmus+, PRIMA en het regionale platform voor onderzoek en innovatie van de Unie voor het Middellandse Zeegebied (UMZ).

Gezien de onschatbare waarde en veelzijdigheid van het Egyptische erfgoed en de belangrijke bijdrage van de culturele en toeristische sector aan de economische ontwikkeling van het land, het bbp, de werkgelegenheid, de deviezenreserves en de samenleving in brede zin, zal bijzondere aandacht uitgaan naar de link tussen cultuur, behoud van cultureel erfgoed en economische ontwikkeling. De EU en Egypte zullen onder meer samenwerken om na te gaan hoe het cultureel erfgoed, zowel materieel als immaterieel, kan worden beschermd en in stand gehouden, en zij zullen voorstellen doen voor relevante gezamenlijke samenwerkingsacties op dit gebied. Om de negatieve gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de toeristische sector in Egypte aan te pakken, zullen de EU en Egypte samenwerken om de mogelijkheden op dit gebied te vergroten.

b)   Handel en investeringen

De EU en Egypte zijn belangrijke handelspartners. Beide partijen zullen gezamenlijk passende benaderingen vaststellen om de bilaterale handels- en investeringsbetrekkingen te versterken, het concurrentievermogen te verbeteren en de toegankelijkheid van goederen en diensten tot de respectieve markten te waarborgen in overeenstemming met de voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Associatieovereenkomst EU-Egypte en de verdere integratie van Egypte in regionale en mondiale waardeketens.

De EU en Egypte zullen nauw samenwerken om gemeenschappelijke praktische voorstellen te doen om Egypte te helpen zijn concurrentievermogen en markttransparantie te vergroten, de bestaande handels- en investeringsbetrekkingen te versterken en ervoor te zorgen dat de handels- en concurrentiebepalingen van de Associatieovereenkomst EU-Egypte volledig worden nageleefd, en dat de overeenkomst zodanig wordt uitgevoerd dat zij haar volle potentieel kan ontplooien. Om de gezondheid en de veiligheid van de consument beter te beschermen, zal de EU steun verlenen aan de transformatie van duurzame voedselsystemen, alsmede aan de ontwikkeling van doeltreffende kaders voor consumentenveiligheid, rekening houdend met de WTO-voorschriften, internationaal overeengekomen sanitaire en fytosanitaire normen en de desbetreffende EU-voorschriften en -beginselen. Beide zijden zullen nauw samenwerken om Europese investeringen aan te trekken en te bevorderen, met name door een gunstig investeringsklimaat te scheppen en mogelijkheden te overwegen zoals de economische zone van het Suezkanaal, een opener en duurzamer handelsbeleid en de verbetering van het regelgevingskader.

De EU zal steun verlenen aan het Egyptische beleid ter bevordering van elektronische handel, digitale handel, mededingingsregulering en bij het vergroten van het investeringspotentieel door verbetering van het ondernemingsklimaat en de ontwikkeling van de Egyptische strategie voor groene informatie- en communicatietechnologie (ICT).

c)   Sociale ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid

De EU steunt het streven van Egypte naar bevordering en hervorming van de sociale ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid, en naar een zinvolle, inclusieve sociale dialoog, en naar een aanpak van de sociale en demografische vraagstukken die samenhangen met de snelle bevolkingsgroei, waaronder waterschaarste en kwetsbaarheid op het gebied van voedselzekerheid. Dit houdt in dat het menselijk potentieel van het land, met name jongeren, vrouwen en kinderen, moet worden gestimuleerd. De EU zal Egypte ondersteunen bij zijn inspanningen ter bevordering van de economische en sociale bescherming van personen in kwetsbare situaties in Egypte, met name van personen die zijn blootgesteld aan de potentiële negatieve gevolgen van economische hervormingen en aan de gevolgen van externe schokken zoals de COVID-19-pandemie, door middel van uitgebreide sociale vangnetten en gerichte programma's voor sociale bescherming die zijn afgestemd op de doelstellingen van het initiatief voor een waardig leven (Haya Karima) en de programma's Takaful en Karama. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de versterking van de positie van vrouwen en de rol van vrouwen en meisjes in de samenleving en de economie, zoals die tot uiting komt in de nationale strategie voor de versterking van de positie van vrouwen 2030. Voorts zullen de EU en Egypte zich blijven inzetten voor inclusieve sociaal-economische ontwikkeling op het platteland en in de steden, en voor verbetering van de basisdienstverlening, steun voor modern kwaliteitsonderwijs, mede met het oog op aansluiting op de vraag van de arbeidsmarkt, verbetering van de digitale vaardigheden en de alfabetisering van de bevolking, technische en beroepsopleidingen, en de gezondheidszorgstelsels.

De EU en Egypte zullen samenwerken in de gezondheidssector om de druk te verminderen die COVID-19 legt op de gezondheidsdiensten en op het gebied van vaccins, ook ter ondersteuning van de ambities van Egypte om een regionaal centrum voor productie en uitvoer naar Afrika en het Midden-Oosten te worden. De EU zal haar ervaring delen bij de totstandkoming van een inclusieve ziektekostenverzekering en een verbeterde gezondheidszorg.

d)   Energie, milieu en klimaatactie

De EU en Egypte zullen samenwerken bij de diversificatie van energiebronnen en de transitie naar een emissiearme economie, met bijzondere aandacht voor hernieuwbare energiebronnen, maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie, en een geleidelijke verschuiving naar koolstofarme en duurzame vervoerswijzen op het land, in de zeevaart en in de burgerluchtvaart. Op verzoek van de Egyptische regering zal de EU de inspanningen van Egypte ondersteunen om zijn geïntegreerde energiestrategie te actualiseren, waarbij ernaar gestreefd wordt te voldoen aan de eisen inzake duurzame ontwikkeling en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Versterking van de energie- en klimaatdialoog tussen de EU en Egypte zal bijdragen tot de vaststelling van belangrijke gebieden voor samenwerking. Dit zou onder meer kunnen inhouden dat steun wordt verleend aan de inspanningen van Egypte om een regionaal centrum voor energie te worden, met de nadruk op hernieuwbare energie, aan de lopende samenwerking in het kader van het East Med Gas Forum, en aan de uitvoering van wederzijds gunstige energieprojecten, waaronder interconnectieprojecten tussen Egypte en de EU.

De EU en Egypte zullen ook samenwerken op het gebied van gezamenlijk onderzoek, uitwisseling van ervaring en beste praktijken, overdracht van technologie en bevordering van subregionale (intra-mediterrane) samenwerking, waarbij terdege rekening zal worden gehouden met het behoud van de mariene ecosystemen van de Middellandse Zee.

De EU en Egypte zullen nauwer samenwerken om het concept van ecotoerisme te bevorderen, met inbegrip van de bescherming van de biodiversiteit in Egypte en de Middellandse Zee, met name bij het beheer van natuurreservaten en het herstel van aangetaste natuurlijke hulpbronnen.

De EU en Egypte zullen samenwerken bij de bevordering van maatregelen op het gebied van klimaat en milieu om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen overeenkomstig hun verbintenissen in het kader van het UNFCCC, de Overeenkomst van Parijs en de klimaatbesluiten van Glasgow. De EU zal de uitvoering van de nationaal bepaalde bijdragen van Egypte op het gebied van matiging en aanpassing ondersteunen, onder meer door middel van klimaatfinanciering. Voorts zullen de EU en Egypte samenwerken om de doelstellingen te verwezenlijken die onder andere in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en in het kader van Sendai voor rampenrisicovermindering zijn vastgesteld.

De EU zal Egypte steun verlenen bij het bevorderen van zijn groene transitie, het creëren van groene groei en banen, het optimaliseren van het potentieel en het gebruik van zijn energiebronnen, het verder diversifiëren van zijn energiemix door middel van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, het versterken van het bestuur en het opzetten van milieuvriendelijke ontwikkelingstrajecten.

De EU zal Egypte steun verlenen bij het bevorderen van duurzame financiering, met inbegrip van groene obligaties, bij het overnemen van de milieuduurzaamheidsnormen in zijn binnenlandse investeringsportefeuille, en bij het vergroten van de capaciteit om hernieuwbare energie te produceren en te uit te voeren, in de vorm van elektriciteit en hernieuwbare waterstof in het bijzonder.

Gezien de dreiging die waterschaarste op nationaal en regionaal niveau vormt, zal de EU Egypte steun verlenen bij het beheer van de watervoorraden en andere gebieden van gemeenschappelijk belang, zoals het behoud van de biodiversiteit, sanitaire voorzieningen, het beheer van vaste afvalstoffen, met inbegrip van de bestrijding van industriële verontreinigende stoffen, het beheer van chemische stoffen en gevaarlijke afvalstoffen, en de bestrijding van woestijnvorming en bodemdegradatie. Egypte en de EU onderzoeken ook de mogelijkheden binnen de UMZ voor samenwerking op het gebied van klimaat, milieu en de blauwe economie.

De EU en Egypte zullen de samenwerking opvoeren met het oog op de transitie naar duurzame voedselsystemen, met inbegrip van het duurzame beheer van landbouw, visserij en het behoud van factoren voor natuurlijke productie met het oog op meer voedselzekerheid.

2.   Partnerschap op het gebied van buitenlands beleid

a)   Stabilisering binnen het gemeenschappelijke nabuurschap en daarbuiten

De conflicten en crises in het Middellandse Zeegebied vormen een belangrijke belemmering voor politieke stabiliteit en duurzame ontwikkeling. Gezamenlijke inspanningen van de EU en Egypte om conflicten te voorkomen en op te lossen, samenwerking op veiligheidsgebied te bevorderen, de gevolgen van conflicten te verlichten en de onderliggende oorzaken ervan aan te pakken, zijn derhalve topprioriteiten om onze burgers te beschermen en hen in staat te stellen met succes aan hun toekomst te werken. Het partnerschap tussen de EU en Egypte is belangrijk voor de stabiliteit en de welvaart in het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Afrika, en de samenwerking tussen de EU en Egypte zal erop gericht blijven bij te dragen tot de oplossing van conflicten, vrede tot stand te brengen, de regionale economische integratie te verdiepen, en de politieke en economische vraagstukken in deze regio's aan te pakken.

Gezien de strategische oriëntatie van het partnerschap zijn de EU en Egypte vastbesloten de samenwerking op het gebied van buitenlands beleid op bilateraal, regionaal en internationaal organisatieniveau te versterken, met name in de VN en multilaterale fora, waaronder de UMZ, alsook met de Arabische Liga (LAS) en de Afrikaanse Unie, waarvan Egypte lid is. De EU en Egypte hebben zich ertoe verbonden ook samen te werken in het kader van de jaarlijkse ministeriële bijeenkomsten tussen de EU en de zuidelijke partners, zoals voorgesteld in de conclusies van de Raad over een hernieuwd partnerschap met het zuidelijke nabuurschap - een nieuwe agenda voor het Middellandse Zeegebied. Tot de prioriteiten behoren hernieuwde inspanningen om de Israëli's en de Palestijnen te steunen bij het bereiken van een akkoord in het vredesproces voor het Midden-Oosten, voortbouwend op de sleutelrol van de EU en Egypte in dit verband. In het oostelijk Middellandse Zeegebied zullen Egypte en de EU en haar lidstaten onder meer de regionale samenwerking versterken overeenkomstig het internationaal recht, met inbegrip van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (Unclos). Egypte en de EU zullen gezamenlijk werken aan de uitvoering van de desbetreffende resoluties van de Veiligheidsraad, met name die over het vredesproces voor het Midden-Oosten, Libië en Syrië. Bovendien biedt Egypte onderdak aan het Centrum voor wederopbouw en ontwikkeling na conflicten van de Afrikaanse Unie en aan het hoofdkwartier van de LAS, waarmee de EU de samenwerking zal blijven verdiepen en verbreden. Voorts zullen de EU en Egypte streven naar meer samenwerking in de multilaterale sfeer en met betrekking tot belangrijke regionale en internationale vraagstukken die voor beide partijen van belang zijn, met inbegrip van klimaatactie.

In het licht van de sleutelrol van Egypte in de mondiale ontwikkeling en zijn verdere ambities op dat gebied, zal een van de doelstellingen van de samenwerking tussen de EU en Egypte erin bestaan het partnerschap tussen de EU en Egypte in de bredere regio, met inbegrip van Afrika, te verbreden op gebieden van wederzijds belang en via initiatieven zoals het Forum van Aswan voor duurzame vrede en ontwikkeling. Het zo spoedig mogelijk bereiken van een internationaal akkoord overeenkomstig de beginselverklaring van 2015 en het internationaal recht over de kwestie van de Ethiopische dam is voor de EU en Egypte een topprioriteit, teneinde de waterzekerheid van Egypte te beschermen en vrede en stabiliteit in de bredere regio te bevorderen. Een internationale overeenkomst op basis van een door onderhandelingen tot stand gekomen akkoord zal ertoe bijdragen dit geschil om te zetten in een kans om buitenlandse investeringen aan te trekken en de stabiliteit voor de landen in de regio en miljoenen mensen te vergroten. De EU is bereid het door de Afrikaanse Unie geleide proces in samenwerking met internationale partners, waartoe ook de EU behoort, te steunen en een actievere rol te spelen, indien dat voor alle partijen nuttig en wenselijk is, door haar ervaring met het beheer van gedeelde watervoorraden overeenkomstig het internationaal recht in te zetten. Bovendien steunen de EU en Egypte voorstellen voor de ontwikkeling van interregionale samenwerking, waaronder trilaterale samenwerking in Afrika.

b)   Samenwerking bij crisisbeheersing en crisisrespons

De EU en Egypte zullen de samenwerking en het overleg intensiveren en zullen ervaring uitwisselen op het gebied van crisisbeheersing en -preventie, zowel bilateraal als regionaal, onder andere via het Internationale centrum voor conflictoplossing, vredeshandhaving en vredesopbouw in Caïro (CCCPA), om in hun gemeenschappelijke nabuurschap en daarbuiten de complexe vraagstukken op het vlak van vrede, stabiliteit en ontwikkeling aan te pakken die voortkomen uit conflicten, klimaatverandering, natuurrampen en epidemieën, onder meer via Covax. De werkzaamheden op het gebied van klimaatbestendigheid en klimaataanpassing zullen worden geïntensiveerd, onder meer door te investeren in preventieve maatregelen en de samenwerking inzake burgerbescherming en rampenrisicobeheer te versterken.

3.   Versterking van de stabiliteit

De EU en Egypte delen de doelstelling van stabiliteit in hun samenlevingen en in de bredere regio. Mensenrechten, burgerrechten, arbeidsrechten en politieke, economische, sociale en culturele rechten, zoals omschreven in het internationaal recht inzake de mensenrechten, het Verdrag betreffende de Europese Unie en de democratische principes die zijn vastgelegd in de Egyptische grondwet, zijn essentieel voor de stabiliteit van beide partijen, zijn een gemeenschappelijke waarde en vormen de hoeksteen van een moderne, democratische staat. Egypte en de EU herhalen hun verbintenis tot verdere bevordering van de democratie, de fundamentele vrijheden en de mensenrechten, gendergelijkheid en gelijke kansen als grondwettelijke rechten van al hun burgers, in overeenstemming met hun internationale verplichtingen als basis voor stabiliteit en veiligheid op de lange termijn. Egypte heeft belangrijke stappen gezet door in 2021 de noodtoestand op te heffen en de nationale strategie inzake de mensenrechten (2021-2026) uit te vaardigen. Deze nationale strategie, met haar vier aandachtsgebieden, bevestigt opnieuw de nationale doelstelling van Egypte om alle burgerrechten, politieke, economische, sociale en culturele rechten te verwezenlijken teneinde stabiliteit, vooruitgang en duurzame ontwikkeling in het land te bewerkstelligen. In dit verband zal de EU steun verlenen aan Egypte bij de uitvoering van deze rechten en doelstellingen.

a)   Goed bestuur en een moderne, democratische staat

Egypte en de EU herhalen hun verbintenis tot de totstandbrenging van de verantwoordingsplicht, de naleving van de beginselen van de rechtsstaat en de volledige eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, en willen gehoor geven aan de wensen van hun burgers. Deze verbintenissen vormen de leidraad voor de verdere steun van de EU aan de inspanningen van Egypte om de capaciteit van de overheidsinstellingen voor een effectieve hervorming van de overheidssector te vergroten, en de capaciteit van de rechtshandhavingsinstanties om veiligheid voor allen te waarborgen, te bevorderen. Overeenkomstig het internationale recht en de beste praktijken zullen de EU en Egypte nauwer samenwerken bij de modernisering van justitie en bij de capaciteitsopbouw, met name wat betreft de toepassing van moderne technologie, de bestrijding van corruptie, fraude en het witwassen van geld, en het aanpakken van de invordering van de opbrengsten van misdrijven. De EU en Egypte zullen ook overwegen justitiële samenwerking in civiele en strafzaken te ontwikkelen en te onderhandelen over samenwerkingsovereenkomsten tussen rechtshandhavingsinstanties in Egypte en de EU. De EU en Egypte zullen ook samenwerken om een hoog niveau van bescherming van persoonsgegevens te waarborgen, overeenkomstig de internationale normen voor gegevensbescherming.

De parlementaire samenwerking tussen de EU en Egypte, onder meer via gestructureerde uitwisselingen tussen parlementaire commissies en groepen, zal de coördinatie versterken en het wederzijds begrip bevorderen. Voorts zal de EU Egypte steun verlenen bij zijn inspanningen op het gebied van de planning en uitvoering van openbare dienstverlening op alle niveaus, en om te zorgen voor gelijke kansen op economisch, sociaal en politiek vlak en om de sociale integratie van alle Egyptenaren te bevorderen.

b)   Veiligheid en terrorisme

Veiligheid is een gezamenlijke doelstelling. Terrorisme en gewelddadig extremisme dat de voedingsbodem vormt voor terrorisme, zijn een bedreiging voor het sociale weefsel van naties aan weerszijden van de Middellandse Zee. Zij vormen een grote bedreiging voor de veiligheid en het welzijn van onze burgers. De bestrijding van deze bedreigingen is een gemeenschappelijk doel van de EU en Egypte, die kunnen samenwerken door middel van een alomvattende aanpak. Zo zouden de diepere oorzaken van terrorisme worden aangepakt, met volledige eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, teneinde radicalisering met succes tegen te gaan en te voorkomen en de sociaal-economische ontwikkeling te bevorderen. De EU en Egypte zijn het eens over de noodzaak om samen te werken ter ondersteuning van de interreligieuze dialoog, teneinde de beginselen van menselijke broederschap te consolideren, de gemeenschappelijke grondslagen van een cultuur van vrede te maximaliseren en tegelijkertijd geweld tussen mensen af te wijzen, alsmede religieuze verdraagzaamheid te bevorderen en de vrijheid van godsdienst en overtuiging te beschermen. De EU en Egypte zullen blijven samenwerken bij de bestrijding van extremisme en elke vorm van discriminatie, met inbegrip van islamofobie, racisme en vreemdelingenhaat.

De EU en Egypte zullen de operationele samenwerking versterken op gebieden die verband houden met veiligheid en terrorismebestrijding, met inbegrip van de luchtvaartveiligheid en veiligheidsborging, alsmede het vermogen om grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit, zoals migrantensmokkel, mensenhandel, met inbegrip van kinderhandel, handel in cultuurgoederen en teruggave van illegaal verhandelde cultuurgoederen overeenkomstig het internationale recht, illegale drugshandel, financiering van terrorisme en witwassen van geld, te voorkomen en te bestrijden.

Beide partijen komen overeen om nauwer samen te werken bij de uitvoering van het VN-actieprogramma ter bestrijding van de illegale handel in handvuurwapens en lichte wapens, onder meer door de uitwisseling van ervaring, opleiding en andere activiteiten voor capaciteitsopbouw.

c)   Migratie en mobiliteit

De EU en Egypte onderstrepen dat het van belang is te blijven samenwerken om de vraagstukken van illegale migratie, alsook alle andere aspecten van migratie en mobiliteit, waaronder legale migratie, doelmatig en efficiënt aan te pakken, overeenkomstig de bevoegdheden van de EU en de lidstaten, door middel van alomvattende, op maat gesneden en voor beide partijen nuttige partnerschappen, en in de geest van de politieke verklaring van de top van Valletta en het gezamenlijk actieplan van Valletta, waarbij nota wordt genomen van de mededeling van de Europese Commissie over een nieuw migratie- en asielpact (6).

De EU zal steun blijven verlenen aan de inspanningen van de Egyptische regering om haar kader voor migratie- en asielbeheer te versterken en tijdig financiering uit hoofde van de desbetreffende instrumenten vrij te maken. De EU is ingenomen met de positieve resultaten van Egypte bij de beheersing van illegale migratiestromen en bouwt daarop voort; zij zal Egypte steun blijven verlenen bij zijn inspanningen om illegale migratie te voorkomen en te bestrijden, het grensbeheer te versterken en mensenhandel en -smokkel te bestrijden, met inbegrip van het opsporen en bijstaan van slachtoffers van mensenhandel.

De EU en Egypte zetten zich in voor de bescherming van de rechten van migranten, asielzoekers en vluchtelingen, met volledige eerbiediging van de wetgeving inzake de mensenrechten en vluchtelingen. De EU zal trachten de Egyptische capaciteit om deze rechten te waarborgen en bescherming te bieden, overeenkomstig de internationale normen, alsmede toegang tot basisdiensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, ook voor vluchtelingen, migranten en asielzoekers, te ondersteunen en te versterken. De EU zal trachten haar samenwerking met Egypte op het gebied van vrijwillige hervestiging te versterken. De EU en Egypte zullen de samenwerking bevorderen en faciliteren op het gebied van identificatie, terugkeer, met inbegrip van begeleide vrijwillige terugkeer, overname en duurzame re-integratie van illegale migranten in hun land van herkomst. De EU en Egypte zullen onderzoeken op welke gebieden zij kunnen samenwerken bij het grensbeheer.

Dit zal hand in hand gaan met samenwerking bij het aanpakken en bestrijden van de onderliggende oorzaken van illegale migratie en gedwongen verplaatsing uit derde landen, in het bijzonder conflicten en instabiliteit, onderontwikkeling, armoede en werkloosheid - en ook met het werken aan het wegnemen van de negatieve gevolgen van klimaatverandering en droogte. Dit zal onder meer gebaseerd zijn op de ontwikkeling van sociaal-economische kansen, met name betere vooruitzichten voor jongeren, door middel van werkgelegenheidsinitiatieven in het kader van het herstel na de COVID-19-pandemie.

Een geordende, veilige, regelmatige en verantwoordelijke mobiliteit van personen, ook voor onderwijsdoeleinden, waarbij braindrain wordt voorkomen, kan bijdragen tot de ontwikkeling van vaardigheden en kennis, die op hun beurt kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van Egypte. Hierbij kunnen ook duurzame contacten tussen hoog geschoolde arbeidskrachten in de EU en Egypte in overeenstemming met de competenties in de EU en de lidstaten worden uitgebouwd.

III.   Beginselen van de samenwerking

De bevordering van de menselijke factor en interpersoonlijke contacten zal resulteren in sterkere banden tussen de EU en Egypte, waardoor het partnerschap tussen beide partners wordt geconsolideerd. Wederzijdse verantwoordingsplicht en verantwoordelijkheid ten opzichte van de Europese en Egyptische bevolking zijn een essentieel aspect van de partnerschapsprioriteiten.

Vraagstukken van gemeenschappelijk belang dienen ook te worden aangepakt door middel van een sterkere regionale en subregionale (Zuid-Zuid) samenwerking. In dit verband zullen de EU en Egypte samenwerken binnen het kader van de UMZ en via de Anna Lindh-stichting, in het bijzonder op het vlak van interculturele dialoog.

De cultuur van dialoog is een waardevol instrument gebleken bij het ontwikkelen van wederzijds respect. Het zal van essentieel belang zijn de dialoog te verdiepen over vraagstukken als democratie, mensenrechten, sociaal-economische ontwikkeling, handel, investeringen en regionale en internationale vraagstukken van gemeenschappelijk belang. Met deze dialoog kan ook vaste vorm worden gegeven aan het partnerschap en kunnen de diepgang en de verwezenlijkingen van het partnerschap worden beoordeeld.

Overeenkomstig de prioriteiten van de Egyptische regering zal specifieke aandacht voor jongeren, van wie de stabiliteit op de lange termijn van onze samenlevingen afhangt, en voor vrouwen in alle partnerschapsprioriteiten worden geïntegreerd. Hoofddoel is jongeren en vrouwen zeggenschap te geven en hen te voorzien van de wettelijke en praktische instrumenten om hun rol in de samenleving te kunnen vervullen door actief deel te nemen aan de economie en het bestuur van hun land. De EU en Egypte zullen ervaring op het vlak van de bestrijding van discriminatie van en geweld tegen vrouwen, de bevordering van gendergelijkheid en inclusie en het creëren van kansen voor jongeren blijven uitwisselen.

De EU en Egypte zijn beide van mening dat het maatschappelijk middenveld een belangrijke en krachtige bijdrage levert aan de uitvoering van hun partnerschapsprioriteiten en aan een transparant, participatief bestuur van een moderne, democratische staat, en dat het het proces van duurzame ontwikkeling in Egypte kan ondersteunen. Zij zullen samenwerken met het maatschappelijk middenveld om een doeltreffende bijdrage te leveren aan het proces van economische, politieke en sociale ontwikkeling overeenkomstig de Egyptische grondwet en de respectieve nationale wetgeving.

IV.   Conclusie

In de geest van mede-eigenaarschap hebben de EU en Egypte gezamenlijk deze partnerschapsprioriteiten vastgesteld. In samenhang met de herziening van de agenda voor het Middellandse Zeegebied en de conclusies van de Raad is voor 2024 een tussentijdse evaluatie gepland om het effect van de partnerschapsprioriteiten te evalueren en deze zo nodig aan te passen. Het Associatiecomité en de Associatieraad blijven de centrale organen voor de jaarlijkse algemene beoordeling van de uitvoering van de partnerschapsprioriteiten.


(1)  JOIN(2021) 2 final

(2)  SWD(2021) 23 final

(3)  https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/news_corner/news/new-agenda-mediterranean-council-approves-conclusions-renewed-partnership-southern_nl

(4)  VN-resolutie 70/1 "Naar een nieuwe wereld: de agenda inzake duurzame ontwikkeling voor 2030"

(5)  https://www.consilium.europa.eu/media/47296/1011-12-20-euco-conclusions-en.pdf

(6)  COM(2020) 609 final


Top