EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D2133

Besluit (GBVB) 2021/2133 van de Raad van 2 december 2021 betreffende de ondersteuning van het alomvattende programma ter ondersteuning van de inspanningen ter voorkoming en bestrijding van de illegale handel in handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en conventionele munitie in Zuidoost-Europa

ST/12549/2021/INIT

OJ L 432, 3.12.2021, p. 36–54 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/2133/oj

3.12.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 432/36


BESLUIT (GBVB) 2021/2133 VAN DE RAAD

van 2 december 2021

betreffende de ondersteuning van het alomvattende programma ter ondersteuning van de inspanningen ter voorkoming en bestrijding van de illegale handel in handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en conventionele munitie in Zuidoost-Europa

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 28, lid 1, en artikel 31, lid 1,

Gezien het voorstel van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Op 19 november 2018 heeft de Raad de EU-strategie tegen illegale vuurwapens, handvuurwapens en lichte wapens (SALW), en munitie daarvoor, met als titel “Wapens beveiligen, burgers beschermen” (de “EU-SALW-strategie”) aangenomen.

(2)

Al meer dan drie decennia lang worden staten in Zuidoost-Europa over hun grenzen heen en op hun hele grondgebied geconfronteerd met aanzienlijke risico’s en uitdagingen die voortvloeien uit de destabiliserende accumulatie en ongecontroleerde verspreiding van illegale handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en conventionele munitie. Die risico’s hebben bredere negatieve gevolgen voor heel Europa en daarbuiten. In de EU-SALW-strategie wordt gesteld dat, hoewel de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt, met name in Zuidoost-Europa, door de omvang van de accumulatie van SALW en munitie, inadequate opslagomstandigheden, wijdverbreid illegaal bezit, en lacunes in de uitvoering de inspanningen op het gebied van vuurwapen- en SALW-beheersing in delen van de Westelijke Balkan nog altijd slechts beperkt resultaat opleveren.

(3)

Op regionaal niveau verbindt de EU-SALW-strategie de Unie en haar lidstaten ertoe te helpen bij het vergroten van de capaciteit van rechtshandhavingsinstanties om smokkelnetwerken op te sporen, te ontmantelen en te verbieden en te voorkomen dat vuurwapens via de illegale markt in handen vallen van terroristen en criminelen, onder meer door illegale financiering en illegaal vervoer van wapens te blokkeren en door de grenspolitie, douane- en havendiensten een grotere rol te geven bij het tegengaan van illegale wapenstromen via maritiem vervoer. De Unie en haar lidstaten hebben zich ertoe verbonden andere landen te helpen het beheer en de beveiliging van voorraden in het bezit van de staat te verbeteren door de nationale wetgevende en bestuurlijke kaders, evenals de instellingen die het legitieme aanbod en voorraadbeheer van SALW en munitie voor defensie- en veiligheidstroepen reguleren, te versterken.

(4)

Overeenkomstig de EU-SALW-strategie zal de Unie haar dialoog en samenwerking met regionale organisaties die zich bezighouden met SALW-beheersing intensiveren door haar activiteiten af te stemmen op regionale strategieën en actieplannen.

(5)

In 2000 hebben de staten die deelnemen aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hun goedkeuring gehecht aan het SALW-document van de OVSE (1), waarin zij toezeggen de illegale handel in SALW in al zijn aspecten te zullen bestrijden. In dat document wordt voorts benadrukt dat de buitensporige accumulatie van SALW en het gebrekkige beheer en de gebrekkige beveiliging van de voorraden daarvan een destabiliserend effect kunnen hebben op de nationale, regionale en internationale veiligheid.

(6)

Tevens hebben de staten die deelnemen aan de OVSE in 2003 hun goedkeuring gehecht aan het OVSE-document over voorraden conventionele munitie (2). Dit betekent dat zij erkennen dat de buitensporige accumulatie van conventionele munitie veiligheids- en beveiligingsrisico’s oplevert. Ter bestrijding van die risico’s hebben zij besloten een praktische procedure vast te stellen voor het verlenen van bijstand voor de vernietiging van overschotten aan conventionele munitie en/of het verbeteren van de praktijken voor het beheer en de beveiliging van voorraden.

(7)

In de OVSE-documenten over SALW en voorraden conventionele munitie wordt vernietiging aangemerkt als de meest aangewezen methode om de overtollige voorraden SALW en conventionele munitie op te ruimen.

(8)

Bij het door dit besluit van de Raad ondersteunde project zal rekening worden gehouden met andere regionale initiatieven, met name de routekaart voor de Westelijke Balkan (3), de werkzaamheden van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP)/het Uitwisselingscentrum voor Zuidoost- en Oost-Europa inzake de beheersing van het aantal handvuurwapens en lichte wapens (Seesac), en de relevante activiteiten van de Europese Commissie in Zuidoost-Europa in verband met wapenbeheersing en illegale wapenhandel.

Het project zal worden uitgevoerd in coördinatie met de daarmee samenhangende ondersteuning van de Unie aan jurisdicties in Zuidoost-Europa (Besluiten (GBVB) 2018/101 (4) en (GBVB) 2017/915 (5) van de Raad), de regionale samenwerking met de Westelijke Balkan op het gebied van SALW-beheersing, uitgevoerd door het UNDP/Seesac (Besluiten (GBVB) 2019/2111 (6), (GBVB) 2018/1788 (7) en (GBVB) 2016/2356 (8) van de Raad), en de samenwerking tussen de EU en Zuidoost-Europa inzake rechtshandhaving op het gebied van de illegale handel in vuurwapens, ondersteund door het DG Migratie en Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie, het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van rechtshandhaving (Europol) en het Europees multidisciplinair platform tegen criminaliteitsdreiging (Empact).

(9)

De Unie heeft in het verleden activiteiten van de OVSE gesteund door middel van Besluit 2012/662/GBVB van de Raad (9) betreffende de ondersteuning van activiteiten om het risico van illegale handel in en buitensporige accumulatie van handvuurwapens en lichte wapens in het gebied dat valt onder de OVSE te beperken. Op 4 augustus 2017 heeft de Raad Besluit (GBVB) 2017/1424 ter ondersteuning van de OVSE-activiteiten ter beperking van het risico van illegale handel in en buitensporige accumulatie van handvuurwapens, lichte wapens en conventionele munitie in de Republiek Noord-Macedonië en in Georgië (10) vastgesteld. Op 2 december 2019 heeft de Raad Besluit (GBVB) 2019/2009 (11) ter ondersteuning van de inspanningen van Oekraïne ter bestrijding van de illegale handel in wapens, munitie en explosieven, in samenwerking met de OVSE vastgesteld.

(10)

Op 30 juni 2018 is tijdens de derde conferentie van de Verenigde Naties voor de evaluatie van de vorderingen in de uitvoering van het VN-actieprogramma tegen illegale handvuurwapens en lichte wapens een slotdocument aangenomen waarin de landen opnieuw hebben toegezegd de omleiding van handvuurwapens en lichte wapens te voorkomen en te bestrijden. De landen verklaarden opnieuw dat ze bereid zijn de internationale samenwerking voort te zetten en de regionale samenwerking te versterken, door verbetering van coördinatie, overleg, informatie-uitwisseling en operationele samenwerking, met de betrokkenheid van de bevoegde regionale en subregionale organisaties en de voor rechtshandhaving, grenscontrole en uitvoer- en invoervergunningen bevoegde autoriteiten.

(11)

In de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 25 september 2015 getiteld “Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development” (Onze wereld transformeren: Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling), wordt bevestigd dat de bestrijding van de illegale handel in handvuurwapens en lichte wapens noodzakelijk is voor de verwezenlijking van vele duurzameontwikkelingsdoelstellingen, waaronder die met betrekking tot vrede, justitie en sterke instituties, armoedebestrijding, economische groei, gezondheid, gendergelijkheid en veilige steden. Daarom hebben alle staten met duurzameontwikkelingsdoelstelling 16.4 daarvan toegezegd de illegale stromen van geldmiddelen en wapens aanzienlijk te verminderen.

(12)

In de op 24 mei 2018 door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voorgestelde agenda voor ontwapening, getiteld “Securing our Common Future” (Onze gezamenlijke toekomst veiligstellen), wordt opgeroepen tot het aanpakken van de buitensporige accumulatie van en de illegale handel in conventionele wapens en het ondersteunen van nationale benaderingen ten aanzien van handvuurwapens,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

1.   Dit besluit is, met het oog op de uitvoering van de strategie van de Unie inzake handvuurwapens en lichte wapens, bedoeld om de risico’s te verminderen van illegale handel in en de ongecontroleerde verspreiding van SALW in, naar of vanuit Zuidoost-Europa, die de veiligheid en zekerheid ondermijnen door duurzame vredesopbouw en sociaal-economische ontwikkeling te belemmeren, bij te dragen tot ordeverstoring, terrorisme en crimineel geweld aan te wakkeren of tot een hervatting van conflicten te leiden.

2.   Overeenkomstig lid 1 heeft dit besluit de volgende doelstellingen:

a)

het risico op de verspreiding en het misbruik van SALW in de Republiek Albanië te verminderen;

b)

Bosnië en Herzegovina te ondersteunen bij het beperken van de beveiligings- en veiligheidsrisico’s in verband met het illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW en munitie daarvoor;

c)

steun te verlenen voor de versterking van de bestaande K-9-eenheid van de Kosovaarse (*) politie en de directe bijdrage daarvan aan de preventie, de bestrijding en het onderzoek van SALW, munitie en misbruik van en handel in explosieven in de Westelijke Balkan;

d)

het risico op de verspreiding en het misbruik van SALW in de Republiek Noord-Macedonië te verminderen door de preventie-, detectie-, analyse- en onderzoekscapaciteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en andere gouvernementele organisaties te vergroten;

e)

het risico op ongeplande explosies op munitieterreinen en de omleiding van SALW/voorraden conventionele munitie uit opslagplaatsen van het Ministerie van Defensie van Montenegro te beperken;

f)

het verminderen van veiligheids- en beveiligingsrisico’s in verband met SALW in illegaal bezit, misbruik van legale SALW, en de illegale handel in SALW in Servië;

g)

de deelnemende staten van de OVSE helpen hun toezeggingen voor hulp tegen de illegale verspreiding van SALW/voorraden conventionele munitie beter te plannen, na te komen en zo nodig aan te scherpen.

3.   De begunstigden van het project zijn:

a)

autoriteiten in Zuidoost-Europa die gemachtigd en verantwoordelijk zijn voor het voorkomen en bestrijden van de illegale handel in SALW en conventionele munitie, namelijk SALW-commissies/-besturen, Ministeries van Binnenlandse Zaken, en rechtshandhavingsinstanties zoals de politie. Andere betrokken autoriteiten zijn de Ministeries van Veiligheid, het OM, rechtbanken en penitentiaire diensten in Bosnië en Herzegovina en het Ministerie van Defensie in Montenegro. In Servië voorziet het project ook in samenwerking met maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met SALW-beheersingskwesties (directe begunstigden);

b)

de bevolking van jurisdicties in Zuidoost-Europa en zijn Europees nabuurschap die bedreigd worden door het gebruik van illegale SALW en conventionele munitie bij criminele activiteiten, terrorisme en gewelddadig misbruik (indirecte begunstigden);

c)

de gemandateerde autoriteiten in de Unie en haar lidstaten die voordeel halen uit betere controlecapaciteiten inzake SALW en conventionele munitie in Zuidoost-Europa, onder meer door betere informatie-uitwisseling en coördinatie- en samenwerkingsmaatregelen zoals risico-identificatie, onderzoek en tracering, opsporing en inbeslagneming van illegale SALW en conventionele munitie (indirecte begunstigden).

4.   De bijlage bij dit besluit bevat een nadere omschrijving van het project.

Artikel 2

1.   De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid (“HV”) is belast met de uitvoering van dit besluit.

2.   De technische uitvoering van het in artikel 1 bedoelde project (het “project”) wordt door het secretariaat van de OVSE verricht.

3.   Het secretariaat van de OVSE voert zijn taken uit onder de verantwoordelijkheid van de HV. De HV treft daartoe de nodige regelingen met het secretariaat van de OVSE.

Artikel 3

1.   Het financieel referentiebedrag voor de uitvoering van het door de Unie gefinancierde project bedraagt 4 208 827 EUR.

2.   De uitgaven die met het in lid 1 genoemde referentiebedrag worden gefinancierd, worden beheerd overeenkomstig de procedures en voorschriften die van toepassing zijn op de algemene begroting van de Unie.

3.   De Commissie ziet erop toe dat de in lid 1 bedoelde uitgaven correct worden beheerd. Zij sluit daartoe de noodzakelijke financieringsovereenkomst met het secretariaat van de OVSE. In die overeenkomst wordt bepaald dat het secretariaat van de OVSE er zorg voor moet dragen dat de bijdrage van de Unie zichtbaar is in een mate die overeenstemt met haar omvang.

4.   De Commissie stelt alles in het werk om de in lid 3 bedoelde financieringsovereenkomst zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van dit besluit te sluiten. Zij stelt de Raad in kennis van eventuele moeilijkheden daarbij en van de datum van sluiting van de financieringsovereenkomst.

Artikel 4

1.   De HV brengt aan de Raad verslag uit over de uitvoering van dit besluit, op basis van regelmatige inhoudelijke verslagen die door het secretariaat van de OVSE worden opgesteld. Deze verslagen vormen de basis voor de evaluatie door de Raad.

2.   De Commissie brengt verslag uit over de financiële aspecten van het project zoals bedoeld in artikel 1.

Artikel 5

1.   Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

2.   Dit besluit vervalt 36 maanden na de datum van sluiting van de in artikel 3, lid 3, bedoelde financieringsovereenkomst. Het vervalt echter zes maanden na de datum van inwerkingtreding, indien er binnen die termijn nog geen overeenkomst is gesloten.

Gedaan te Brussel, 2 december 2021.

Voor de Raad

De voorzitter

J. VRTOVEC


(1)  FSC.DOC/1/00/Rev.1.

(2)  FSC.DOC/1/03/Rev.1.

(3)  Tijdens de top voor de Westelijke Balkan van 10 juli 2018 in Londen is de “Regionale routekaart voor een duurzame oplossing voor illegaal bezit van, misbruik van en handel in handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en munitie daarvoor in de Westelijke Balkan tegen 2024” aangenomen.

(4)  Besluit (GBVB) 2018/101 van de Raad van 22 januari 2018 betreffende het bevorderen van doeltreffende controle op de wapenuitvoer (PB L 17 van 23.1.2018, blz. 40).

(5)  Besluit (GBVB) 2017/915 van de Raad van 29 mei 2017 over activiteiten van de Unie ter ondersteuning van de uitvoering van het Wapenhandelsverdrag (PB L 139 van 30.5.2017, blz. 38).

(6)  Besluit (GBVB) 2019/2111 van de Raad van 9 december 2019 betreffende de ondersteuning van ontwapenings- en wapenbeheersingsactiviteiten van het Seesac in Zuidoost-Europa ter beperking van de dreiging die uitgaat van illegale handvuurwapens en lichte wapens (PB L 318 van 10.12.2019, blz. 147).

(7)  Besluit (GBVB) 2018/1788 van de Raad van 19 november 2018 ter ondersteuning van het Uitwisselingscentrum voor Zuidoost- en Oost-Europa inzake de beheersing van het aantal handvuurwapens en lichte wapens (Seesac) voor de uitvoering van de regionale routekaart voor de strijd tegen illegale wapenhandel in de Westelijke Balkan (PB L 293 van 20.11.2018, blz. 11).

(8)  Besluit (GBVB) 2016/2356 van de Raad van 19 december 2016 ter ondersteuning van de ontwapenings- en wapenbeheersingsactiviteiten van het Seesac in Zuidoost-Europa in het kader van de strategie van de EU ter bestrijding van de illegale accumulatie van en handel in handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en munitie daarvoor (PB L 348 van 21.12.2016, blz. 60).

(9)  Besluit 2012/662/GBVB van de Raad van 25 oktober 2012 betreffende de ondersteuning van activiteiten om het risico van illegale handel in en buitensporige accumulatie van handvuurwapens en lichte wapens in het gebied dat valt onder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te beperken (PB L 297 van 26.10.2012, blz. 29).

(10)  PB L 204 van 5.8.2017, blz. 82.

(11)  Besluit (GBVB) 2019/2009 van de Raad van 2 december 2019 ter ondersteuning van de inspanningen van Oekraïne ter bestrijding van de illegale handel in wapens, munitie en explosieven, in samenwerking met de OVSE (PB L 312 van 3.12.2019, blz. 42).

(*)  Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet, en is in overeenstemming met Resolutie 1244/1999 van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.


BIJLAGE

PROJECTDOCUMENT

ALOMVATTEND OVSE-PROGRAMMA TER ONDERSTEUNING VAN DE INSPANNINGEN TER VOORKOMING EN BESTRIJDING VAN DE ILLEGALE HANDEL IN SALW EN CONVENTIONELE MUNITIE IN ZUIDOOST-EUROPA — HR (2021) 138

1.   Achtergrond

Al meer dan drie decennia lang worden staten in Zuidoost-Europa over hun grenzen heen en op hun gehele grondgebied geconfronteerd met aanzienlijke risico's en uitdagingen die voortvloeien uit een destabiliserende accumulatie en ongecontroleerde verspreiding van illegale handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en conventionele munitie. Deze risico's hebben bredere negatieve gevolgen voor heel Europa en daarbuiten.

Zuidoost-Europa blijft een punt van zorg en een belangrijke uitdaging wat betreft de EU-strategie tegen illegale vuurwapens, kleine en lichte wapens (SALW) en munitie daarvoor (de "EU-SALW-strategie"). In de EU-SALW-strategie wordt gesteld dat, "hoewel de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt, met name in Zuidoost-Europa, door de omvang van de accumulatie van SALW en munitie, inadequate opslagomstandigheden, wijdverbreid illegaal bezit en lacunes in de uitvoering, de inspanningen op het gebied van vuurwapen- en SALW-beheersing in delen van de Westelijke Balkan nog altijd slechts beperkt resultaat opleveren."

Zo wordt met betrekking tot de Westelijke Balkan in de EU-SALW-strategie een uitgebreid pakket maatregelen omlijnd, die onder meer gericht zijn op [...] "het verkleinen van overtollige voorraden van SALW en munitie, het terugdringen van illegaal bezit, het tegengaan van onttrekking aan het legale circuit en wapenhandel, het verbeteren van grenscontroles en van de markering, registratie en tracering van SALW, het versterken van de verwijdercapaciteit, het vergroten van bewustzijn en het ondersteunen van capaciteit voor rechtshandhaving, [...], [waarbij] de steun aan nationale controlesystemen [wordt voortgezet] en rekening [wordt gehouden] met relevante regionale initiatieven voor het tegengaan van illegale SALW en munitie daarvoor, zoals de Regionale routekaart voor een duurzame oplossing voor illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW/vuurwapens en munitie daarvoor in de Westelijke Balkan tegen 2024, een initiatief dat steun geniet van Frankrijk en Duitsland."

De gevolgen van de conflicten uit het verleden in de regio, van tekortkomingen in de tijdige en correcte uitvoering van demobilisatie, ontwapening en reïntegratie, en van slecht toegepaste gecentraliseerde controlesystemen voor SALW en voorraden conventionele munitie, kwamen tot uiting in:

illegale handel in SALW en conventionele munitie en verspreiding daarvan binnen en buiten Zuidoost-Europa;

illegale onttrekking aan het legale circuit van SALW en conventionele munitie;

gebruik van illegale/gesmokkelde SALW en conventionele munitie bij terroristische of criminele activiteiten en geweldmisdrijven in de regio en daarbuiten;

verlies en diefstal van SALW en conventionele munitie uit officiële opslagplaatsen en bergplaatsen (en bijgevolg de illegale verspreiding ervan);

geringe verantwoordingsplicht en transparantie bij preventie, beheer, handhaving en beheersing van SALW en conventionele munitie.

De deelnemende OVSE-lidstaten zijn overeengekomen samen te werken om deze problemen op een alomvattende manier aan te pakken. Meer in het bijzonder hebben zij zich ertoe verbonden de illegale handel in en de ongecontroleerde verspreiding van SALW en conventionele munitie te bestrijden overeenkomstig de bepalingen van de OVSE-documenten over SALW (FSC.DOC/1/00/Rev.1) en voorraden conventionele munitie (FSC.DOC/1/03/Rev.1).

Om deze uitdagingen en punten van bezorgdheid aan te pakken, hebben de staten van Zuidoost-Europa in 2019 bij de OVSE officiële verzoeken om bijstand op het gebied van beheersing van SALW en conventionele munitie ingediend (1). Deze verzoeken werden ingediend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Albanië, het Ministerie van Veiligheid van Bosnië en Herzegovina, het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Noord-Macedonië, het Ministerie van Defensie van Montenegro en het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Servië.

2.   Algemene doelstelling

De risico's verminderen van illegale handel en ongecontroleerde verspreiding van SALW in/naar/vanuit Zuidoost-Europa, die de veiligheid en zekerheid ondermijnen door duurzame vredesopbouw en sociaal-economische ontwikkeling te belemmeren, door bij te dragen tot de ineenstorting van de openbare orde, door terrorisme en crimineel geweld aan te wakkeren of door tot een hervatting van conflicten te leiden.

3.   Beschrijving van het optreden

Het optreden is gebaseerd op systematische processen voor behoeftenevaluatie die in de periode 2019-2021 zijn uitgevoerd. Bij deze processen zijn verzoeken om bijstand geverifieerd en is bevestigd dat de OVSE-steun nodig is, met name wat betreft het versterken van de vermogens van de gemandateerde autoriteiten op het gebied van:

beheer en uitwisseling van informatie in verband met het voorkomen en bestrijden van illegale handel in SALW;

het gebruik van speurhonden (K-9-eenheden) bij het opsporen en in beslag nemen van illegale SALW en conventionele munitie;

bewustmaking en belangenbehartiging ter ondersteuning van de preventie en bestrijding van illegale handel in SALW en conventionele munitie;

regulatieve en operationele kaders voor het onbruikbaar maken van SALW;

beheer en beveiliging van SALW-voorraden.

Het optreden - een alomvattend OVSE-programma ter ondersteuning van de inspanningen ter voorkoming en bestrijding van de illegale handel in SALW en conventionele munitie in Zuidoost-Europa - bestaat uit zeven OVSE-projecten en voldoet op alomvattende wijze aan bovenstaande vereisten, onder meer door de grensoverschrijdende/regionale dynamiek te versterken teneinde de illegale handel in SALW en conventionele munitie efficiënter, doeltreffender en met een grotere impact te voorkomen en te bestrijden. De projecten werden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemandateerde autoriteiten/instellingen, het conflictpreventiecentrum van de OVSE en de missies van de OVSE in Zuidoost-Europa.

Het alomvattende OVSE-programma ondersteunt via haar projecten de EU-SALW-strategie, met name internationale samenwerking en ondersteuning ten behoeve van de Westelijke Balkan.

De projecten hebben ook tot doel de negatieve gevolgen van de illegale handel in SALW en munitie daarvoor voor de duurzame ontwikkeling te beperken en te voorkomen, en versterken aldus de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN, zoals:

doelstelling 05. Gendergelijkheid bereiken en alle vrouwen en meisjes empoweren (bijv. streefdoel 5.2); en

doelstelling 16. Vreedzame, inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling bevorderen, iedereen toegang tot de rechter verzekeren en op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en inclusieve instellingen creëren (bijv. streefdoelen 16.1, 16.4 & 16.a).

Voorts zijn de voorstellen in overeenstemming gebracht met de "Routekaart voor een duurzame oplossing voor illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW en munitie daarvoor in de Westelijke Balkan tegen 2024" (2) en gecoördineerd met de relevante belanghebbenden die de routekaart ondersteunen en toezicht houden op de uitvoering ervan. Het voorstel vormt ook een aanvulling op de EU-strategie tegen illegale vuurwapens, kleine en lichte wapens, en munitie daarvoor (2018), met name maatregelen in de Westelijke Balkan, en ondersteunt zo de autoriteiten van Zuidoost-Europa bij de naleving van de strategie.

3.1.   Project 1: de nationale autoriteiten van de Republiek Albanië bijstaan teneinde het risico op de verspreiding en het misbruik van SALW te verminderen

3.1.1.   Doel

Het project heeft tot doel het risico op de verspreiding en het misbruik van SALW in de Republiek Albanië te verminderen.

3.1.2.   Beschrijving

De gevolgen van het ongecontroleerd verspreiden en bezitten van SALW, munitie en explosieven vormen nog steeds een ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid en de sociale en economische ontwikkeling in Albanië. Slecht gecontroleerde en illegale SALW houden criminele elementen en georganiseerde criminaliteit in stand door geweld en onveiligheid in de hand te werken. Al deze aspecten hebben nadelige gevolgen voor veiligheids- en vertrouwenwekkende maatregelen in het land en de regio. Albanië heeft in oktober 2019 tijdens het OVSE-Forum voor Veiligheidssamenwerking om bijstand verzocht.

De OVSE heeft capaciteitstekorten vastgesteld op het gebied van:

a)

het wet- en regelgevend kader voor het onbruikbaar maken van vuurwapens, en de correcte uitvoering ervan via een verbetering van de infrastructuur, uitrusting en opleiding;

b)

het gebruik van speurhonden (K-9-eenheden) door de Albanese staatspolitie voor het opsporen van SALW, munitie en explosieven;

c)

de bewustmaking van het publiek over de gevaren van misbruik en verspreiding van SALW.

De financiering door de Raad van de EU zal worden gebruikt om capaciteitstekorten op deze drie punten aan te pakken.

Het project zal niet alleen aan de bevolking van Albanië ten goede komen maar ook de vele nationale autoriteiten met een mandaat op het gebied van SALW-beheersing, met name de nationale SALW-commissie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Albanië en de Albanese staatspolitie.

3.1.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: het wetgevingskader van de Republiek Albanië op het gebied van SALW en het onbruikbaar maken ervan wordt versterkt.

Indicatoren:

het bestaan van een normatief kader voor SALW-beheersing overeenkomstig de internationale normen;

het bestaan van faciliteiten en praktijken op het gebied van het onbruikbaar maken van SALW overeenkomstig de OVSE-verbintenissen en internationale normen;

het aantal opleidingen en aantal mensen dat is opgeleid om SALW onbruikbaar te maken of toe te zien op de daarbij gevolgde procedure.

Resultaat 2: de Albanese politie is beter in staat om wapens en explosieven op te sporen.

Indicatoren:

het bestaan van een normatief kader voor een verhoogde K-9-capaciteit overeenkomstig de internationale normen;

het bestaan van K-9-faciliteiten en -infrastructuur overeenkomstig internationale normen en OVSE-aanbevelingen;

het aantal opleidingen en aantal mensen dat is opgeleid.

Resultaat 3: toegenomen publiek bewustzijn van de gevaren van SALW en van de problematiek van SALW-beheersing.

Indicatoren:

het aantal bestaande sturings- of reguleringsdocumenten inzake bewustmaking en voorlichting van het publiek (d.w.z. communicatiestrategie inzake SALW);

het aantal actuele bewustmakings- en voorlichtingscampagnes over het belang van de beheersing van SALW, munitie en explosieven en over de risico's in verband met het illegaal bezit en misbruik ervan, overeenkomstig de aangenomen communicatiestrategie inzake SALW;

het percentage van het doelpubliek (uitgesplitst naar geslacht) dat zich bewust is van de risico's van het misbruik van SALW.

3.1.4.   Maatregelen

3.1.4.1   Maatregel voor een beter wetgevingskader van de Republiek Albanië op het gebied van SALW en het onbruikbaar maken ervan.

De maatregel omvat:

steun voor de uitwerking van een verordening inzake het onbruikbaar maken van SALW en een actieplan voor de uitvoering ervan;

steun voor de ontwikkeling van mechanismen voor de correcte uitvoering van en het toezicht op het onbruikbaar maken van SALW;

steun voor de opstelling van een opleidingshandleiding over het onbruikbaar maken van SALW, en het verzorgen van nationale en internationale opleidingen voor de uitvoerders ter plaatse.

3.1.4.2   Maatregel in verband met de versterking van de capaciteit van de Albanese politie om illegale wapens en explosieven op te sporen.

De maatregel omvat:

de ontwikkeling van een operationele standaardprocedure voor het gebruik van K-9-capaciteit bij het opsporen van SALW, en van een overkoepelend plan voor de modernisering van deze capaciteit;

een opleidingsprogramma inzake de toepassing van de operationele standaardprocedure voor het gebruik van K-9-capaciteit bij het opsporen van SALW;

materiële bijstand en modernisering van de infrastructuur van de K-9-eenheid;

de uitvoering van infrastructuurverbeteringen voor kennels, kantoorfaciliteiten en K-9-perimeters, evenals aankoop en overdracht van apparatuur voor K-9-eenheden om de detectiecapaciteit te vergroten;

het voorzien in een platform om het gebruik van K-9-capaciteiten te bevorderen door wedstrijden op nationaal en regionaal niveau te organiseren.

3.1.4.3   Maatregel in verband met het vergroten van het publiek bewustzijn van de gevaren van SALW en van kwesties in verband met SALW-beheersing.

De maatregel omvat:

steun voor het ontwerpen van een gecoördineerde bewustmakings- en communicatiestrategie;

steun voor de uitvoering van de bewustmakings- en communicatiestrategie.

3.2.   Project 2: aanpakken van beveiligings- en veiligheidsrisico's in verband met illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW en munitie daarvoor in Bosnië en Herzegovina

3.2.1.   Doel

Doel van het project is Bosnië en Herzegovina (BiH) te ondersteunen bij het beperken van de beveiligings- en veiligheidsrisico's in verband met illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW en munitie daarvoor.

3.2.2.   Beschrijving

Het project is gericht op de in het verzoek om bijstand van het Ministerie van Veiligheid (2019) gespecificeerde behoeften met een hoge prioriteit en is bedoeld om Bosnië en Herzegovina te helpen de beveiligings- en veiligheidsrisico's in verband met illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW, munitie en explosieven te beperken en aldus bij te dragen tot veiligheid en stabiliteit in het land en in de ruimere regio.

De OVSE heeft capaciteitstekorten vastgesteld op het gebied van:

a)

de infrastructuur van de rechtshandhavingsdiensten voor de opslag van SALW en munitie, met inbegrip van procedures en praktijken op het gebied van fysieke beveiliging en voorraadbeheer;

b)

de institutionele bewustmaking en voorlichting over SALW-beheersing ter ondersteuning van de coördinatieraad voor SALW-beheersing, ook wat betreft de methodische aanpak en het instrumentarium voor monitoring en evaluatie;

c)

de K-9-capaciteit van de rechtshandhavingsdiensten voor het opsporen van SALW, munitie en explosieven, onder meer wat betreft hun planning, wetgevings- en operationele kaders, uitrusting, infrastructuur en opleidingsonderdelen;

d)

de toegankelijkheid en vergelijkbaarheid van data in verband met SALW die nodig zijn voor een doeltreffende beleidsvorming en operationele respons;

e)

het onbruikbaar maken van SALW, met inbegrip van wet- en regelgevingskaders, opleiding, uitrusting en infrastructuurelementen.

De financiering door de Raad van de EU zal worden gebruikt om de in de punten c) en d) vermelde capaciteitstekorten aan te pakken.

Het project zal niet alleen aan de bevolking van Bosnië en Herzegovina ten goede komen maar ook aan de vele nationale autoriteiten met een mandaat op het gebied van SALW-beheersing, namelijk rechtshandhavingsinstanties, waaronder de Ministeries van Binnenlandse Zaken en de politiediensten op het niveau van de entiteiten en de kantons, de coördinatieraad voor SALW-beheersing, het Ministerie van Veiligheid, evenals het Openbaar Ministerie, de rechtbanken en penitentiaire diensten.

3.2.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: de K-9-capaciteit van de rechtshandhavingsdiensten voor het opsporen van SALW, munitie en explosieven wordt versterkt.

Indicatoren:

de mate waarin het masterplan voor de ontwikkeling van het noodzakelijke wetgevings-, infrastructuur- en operationele kader voor K-9-eenheden wordt uitgevoerd;

het percentage opgeleiden dat de vaardigheden aantoont die vereist zijn voor een doeltreffende toepassing van de operationele standaardprocedures;

het aantal K-9-eenheden/locaties die zijn gemoderniseerd overeenkomstig de behoeftenevaluatie van de OVSE.

Resultaat 2: er wordt een geïntegreerde interinstitutionele gegevensbank en dito tracking system ontwikkeld voor zaken die verband houden met SALW en munitie.

Indicatoren:

de mate van interoperabiliteit/compatibiliteit van de methoden voor gegevensverzameling;

het bestaan van een operationeel en interinstitutioneel IT-systeem dat een geïntegreerde inzameling en analyse van gegevens uit SALW- en munitiegerelateerde zaken mogelijk maakt.

3.2.4.   Maatregelen

3.2.4.1.   Maatregel voor het versterken van de K-9-capaciteit van de rechtshandhavingsdiensten voor het opsporen van SALW, munitie en explosieven.

De maatregel omvat:

ondersteuning bij het organiseren van werkgroepen en coördinatievergaderingen voor de ontwikkeling van een masterplan voor de opbouw van K-9-capaciteit;

ondersteuning bij het ontwikkelen van de vereiste wetgevings- en operationele kaders voor het gebruik van K9-capaciteit bij het opsporen van SALW;

verbetering van de K-9-infrastructuur en levering van de vereiste uitrusting;

het opstellen van een opleidingsprogramma inzake de toepassing van de operationele standaardprocedure voor het gebruik van K-9-capaciteit bij het opsporen van SALW;

het voorzien in een platform om het gebruik van K-9-capaciteiten te bevorderen door wedstrijden op nationaal en regionaal niveau te organiseren.

3.2.4.2.   Maatregel voor de ontwikkeling van een geïntegreerde interinstitutionele gegevensbank en dito tracking system voor zaken die verband houden met SALW en munitie.

De maatregel omvat:

steun voor een beoordeling van relevante juridische en statistische modellen voor rechtshandhaving en justitie bij het tot stand brengen van een geïntegreerd interinstitutioneel tracking system op het gebied van SALW en munitie;

het ondersteunen van de totstandbrenging van een volgsysteem voor BiH op het gebied van SALW;

het organiseren van opleidingen voor functionarissen van de rechterlijke macht en personeel van de rechtshandhavingsdiensten die gebruikmaken van het SALW-tracking system.

3.3.   Project 3: steun voor de versterking van de K-9-capaciteit van de Kosovaarse (*) politie om SALW, munitie en explosieven op te sporen en in beslag te nemen

3.3.1.   Doel

Het doel van dit project is steun te verlenen aan de versterking van de bestaande K-9-capaciteit van de Kosovaarse politie en de directe bijdrage daarvan aan de preventie, de bestrijding en het onderzoek van misbruik van en handel in SALW, munitie en explosieven in de Westelijke Balkan.

3.3.2.   Beschrijving

Het project is ontwikkeld tegen de achtergrond van het actieplan bij de SALW-beheersingsstrategie van Kosovo. Doel is steun te verlenen aan de versterking van de bestaande K-9-capaciteit van de Kosovaarse politie en de directe bijdrage daarvan aan de preventie, de bestrijding en het onderzoek van misbruik van en handel in SALW, munitie en explosieven in de Westelijke Balkan.

Het project is gericht op het aanpakken van vastgestelde capaciteitstekorten in K-9-diensten bij de preventie, de bestrijding en het onderzoek van misbruik van en handel in SALW, ook wat betreft het regelgevingskader, het operationeel gebruik van K-9-teams en het tekort aan personele, infrastructurele en transportmiddelen.

Het project komt niet alleen aan de bevolking van Kosovo ten goede maar ook aan de Kosovaarse politie.

3.3.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: verbetering van het regulatieve en het opleidingskader, evenals van de infrastructuur en de uitrusting van de K-9-eenheid teneinde de preventie, de bestrijding en het onderzoek van misbruik van en handel in SALW, munitie en explosieven efficiënter en doeltreffender te maken.

Indicatoren:

bestaan van een regulatief en een opleidingskader voor de K-9-eenheid;

bestaan van verbeterde infrastructuur en uitrusting voor de K-9-eenheid.

3.3.4.   Maatregelen

3.3.4.1.   Maatregel voor het verbeteren van het regulatieve en het opleidingskader, evenals van de infrastructuur en de uitrusting van de K-9-eenheid teneinde de preventie, de bestrijding en het onderzoek van misbruik van en handel in SALW, munitie en explosieven efficiënter en doeltreffender te maken.

De maatregel omvat:

de oprichting van de werkgroep ter verbetering van de K-9-capaciteit en haar werkzaamheden;

studiebezoeken bij ambtgenoten die beschikken over een geavanceerd systeem voor het gebruik van speurhonden voor SALW, munitie en explosieven;

het ondersteunen van de opleidingsafdeling van de begunstigde bij het opstellen van het opleidingsplan, het ontwikkelen van een opleidingsmethode die volledig wordt geïntegreerd in de operationele standaardprocedure van de K-9-eenheden voor opleiding en K9-operaties, en het creëren van een groep opleidingsdeskundigen;

steun bij het ter beschikking stellen van de nodige infrastructuur en uitrusting voor de opleiding en tactische en operationele prestaties van de K-9-eenheid;

zorgen voor een gespecialiseerde en voortgezette opleiding voor hondengeleiders.

3.4.   Project 4: bijstaan van de nationale autoriteiten van de Republiek Noord-Macedonië om het risico op de verspreiding van wapens en het misbruik van SALW te verminderen

3.4.1.   Doel

Het doel van dit project is het risico op de verspreiding van wapens en het misbruik van SALW in de Republiek Noord-Macedonië te verminderen door de preventie-, detectie-, analyse- en onderzoekscapaciteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en andere gouvernementele organisaties te vergroten.

3.4.2.   Beschrijving

Het project is ontwikkeld om tegemoet te komen aan het verzoek om bijstand van de regering van de Republiek Noord-Macedonië (2019) om de capaciteit van de nationale SALW-commissie te versterken en de capaciteit van de K-9-eenheid van de politie voor het opsporen van wapens en explosieven op te bouwen.

De OVSE heeft capaciteitstekorten vastgesteld op het gebied van:

a)

de operationele K-9-capaciteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het opsporen van de illegale verspreiding van SALW;

b)

de intra- en interinstitutionele en grensoverschrijdende samenwerkings- en coördinatiemechanismen bij de preventie en bestrijding van de illegale handel in SALW;

c)

de analyse van kwesties inzake SALW-beheersing op strategisch en operationeel niveau;

d)

de gecoördineerde voorlichting en bewustmaking van het publiek over risico's in verband met misbruik van SALW in de Republiek Noord-Macedonië, met inbegrip van de inspanningen van de nationale SALW-commissie.

De financiering door de Raad van de EU zal worden gebruikt om de in de punten a), b) en c) vermelde capaciteitstekorten aan te pakken.

Het project zal niet alleen aan de bevolking van de Republiek Noord-Macedonië ten goede komen maar ook aan de vele nationale autoriteiten met een mandaat op het gebied van SALW-beheersing, met name de nationale SALW-commissie (3), het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie.

3.4.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: de regulatieve, de operationele en de interdepartementale samenwerkingscapaciteiten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de SALW-commissie van de Republiek Noord-Macedonië om de verspreiding van SALW te bestrijden en aan te pakken, worden versterkt.

Indicatoren:

het bestaan van een regulatief kader voor K-9-eenheden;

het aantal bestaande en inzetbare regionale K-9-diensten;

realtime informatie-uitwisseling binnen de politiediensten en met de Zuidoost-Europese landen waar centra voor politiële en douanesamenwerking zijn gevestigd;

het percentage van het doelpubliek (uitgesplitst naar geslacht) dat zich bewust is van de risico's van het misbruik van vuurwapens;

het aantal vrouwen en mannen dat is bereikt door bewustmakingsevenementen.

3.4.4.   Maatregelen

3.4.4.1.   Steun voor het vergroten van de capaciteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het opsporen van illegale SALW door de efficiënte inzet van K-9-middelen.

De maatregel omvat:

materiële bijstand en verbetering van de infrastructuur van de K-9-eenheden op centraal en regionaal niveau, waaronder verbeterde SALW-opslag en IT-infrastructuur op maximaal vijf (5) locaties (wapenarsenalen), waar zich ook K-9-eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Noord-Macedonië bevinden;

de ontwikkeling van een operationele standaardprocedure en de actualisering van voorschriften voor het gebruik van K-9-capaciteit bij het opsporen van SALW;

een opleidingsprogramma inzake de toepassing van de operationele standaardprocedure voor het gebruik van K-9-capaciteit bij het opsporen van SALW;

het voorzien in een platform om het gebruik van K-9-capaciteiten te bevorderen door wedstrijden op nationaal en regionaal niveau te organiseren.

3.4.4.2.   Ondersteunen van de proeffase van het systeem voor de realtime uitwisseling van informatie bij de bestrijding van de illegale handel in SALW

De maatregel omvat:

materiële bijstand, fysieke infrastructuur en ICT-actualiseringen van de informatie-uitwisselingssystemen bij vijf (5) geselecteerde centra voor politiële en douanesamenwerking;

de ontwikkeling van een operationele standaardprocedure voor realtime uitwisseling van informatie in verband met SALW-incidenten;

een opleidingsprogramma inzake de toepassing van de operationele standaardprocedure voor real time uitwisseling van informatie in verband met SALW-incidenten;

een programma voor de uitwisseling van personeel (stage);

de organisatie van een conferentie van het centrum voor politiële en douanesamenwerking.

3.4.4.3.   Steun voor het verbeteren van het operationele en analytische vermogen van de nationale SALW-commissie bij de bestrijding van de illegale handel in SALW.

De maatregel omvat:

de organisatie van een workshop rond samenwerking tussen verschillende instanties met betrekking tot de regeling inzake SALW-beheersing;

de ontwikkeling van een handboek voor de leden van de Commissie;

de analyse van de stand van zaken wat betreft SALW-beheersing, met inbegrip van het opstellen van een operationele standaardprocedure inzake gegevensverzameling, het traceren en rapporteren van informatie, en het ontwikkelen van een casemanagementsysteem om de analyse met betrekking tot SALW te vergemakkelijken.

3.5.   Project 5: beperken van de veiligheids- en beveiligingsrisico's in verband met SALW/voorraden conventionele munitie in Montenegro

3.5.1.   Doel

Het project heeft tot doel het risico op ongeplande explosies in munitiedepots en onttrekking aan het legale circuit van SALW/voorraden conventionele munitie uit depots van het Ministerie van Defensie van Montenegro te beperken.

3.5.2.   Beschrijving

Montenegro wordt geconfronteerd met het risico van ongeplande explosies in munitiedepots, illegale handel in en ongecontroleerde verspreiding van SALW/voorraden conventionele munitie. Dit is de afgelopen jaren bevestigd tijdens verschillende bezoeken van deskundigen van de OVSE. Het Ministerie van Defensie van Montenegro heeft deze kwesties besproken in zijn leidend document waarin het gewenste eindresultaat wordt aangegeven: de transparante opruiming van overtollige wapens en explosieven en de ontwikkeling van een duurzaam systeem voor het beheer van de levenscyclus van wapens, explosieven en militair materieel. Montenegro heeft in 2019 tijdens het OVSE-Forum voor Veiligheidssamenwerking om bijstand verzocht.

De OVSE heeft capaciteitstekorten vastgesteld op het gebied van:

a)

het waarborgen van een concept voor het beheer van de levenscyclus van SALW en conventionele munitie, met inbegrip van permanente opleiding en kennisoverdracht, een kader voor toezicht op munitie en interinstitutionele coördinatie en samenwerking;

b)

het veilige vervoer van conventionele munitie overeenkomstig internationale normen.

De financiering door de Raad van de EU zal worden gebruikt om de in beide punten vermelde capaciteitstekorten aan te pakken.

Het project komt niet alleen aan de bevolking van Montenegro ten goede, maar ook aan het Ministerie van Defensie en de strijdkrachten van Montenegro.

3.5.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: de strategische, de opleidings- en de coördinatiecapaciteit van het Ministerie van Defensie en andere verantwoordelijke en bevoegde overheidsinstanties op het gebied van het beheer van SALW/voorraden conventionele munitie wordt versterkt.

Indicatoren:

het aantal personeelsleden van het Ministerie van Defensie in de betrokken onderwijs- en opleidingsinstellingen en operationele eenheden dat over de nodige deskundigheid beschikt voor het ondersteunen van het beheer en de behandeling van SALW/voorraden conventionele munitie;

het aantal maatregelen in verband met SALW/voorraden conventionele munitie dat door Montenegro via aangewezen instanties worden gecoördineerd.

het bestaan van een voorlopig controleorgaan.

Resultaat 2: de capaciteit om SALW/voorraden conventionele munitie op een veilige en beveiligde manier te vervoeren overeenkomstig de Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) wordt vergroot.

Indicatoren:

het aantal door het project begunstigde personeelsleden met een grotere bekwaamheid op het gebied van het vervoer van SALW/voorraden conventionele munitie;

het bestaan van een vervoersysteem voor SALW/voorraden conventionele munitie dat is geïntegreerd in het organisatorische kader;

de analyse van de naleving van de ADR-voorschriften met aanbevelingen aan het Ministerie van Defensie van Montenegro.

3.5.4.   Maatregelen

3.5.4.1   Maatregel voor het versterken van de strategische, de opleidings- en de coördinatiecapaciteit van het Ministerie van Defensie en andere verantwoordelijke en bevoegde overheidsinstanties op het gebied van het beheer van SALW/voorraden conventionele munitie.

De maatregel omvat:

overdracht van kennis over internationale goede praktijken op het gebied van het beheer van SALW/voorraden conventionele munitie;

advies en coördinatie met betrekking tot bepaalde aspecten van het duurzame beheer van de levenscyclus van SALW/voorraden conventionele munitie in het kader van het programma van het Ministerie van Defensie van Montenegro;

technisch advies over nationale controlemechanismen voor het beheer van SALW/voorraden conventionele munitie.

3.5.4.2   maatregel in verband met het opleidings- en uitrustingsprogramma voor het creëren van vervoerscapaciteit voor SALW/voorraden conventionele munitie in Montenegro, in overeenstemming met de ADR.

De maatregel omvat:

het verrichten, samen met het Ministerie van Defensie van Montenegro, van een analyse van de vereisten om volledig aan de ADR te voldoen;

de aanschaf van twee ADR-conforme vrachtwagens, met inbegrip van een contract waarin de opleiding voor het besturen van de vrachtwagens, het onderhoud en de levering van reserveonderdelen worden geregeld.

3.6.   Project 6: aanpakken van veiligheids- en beveiligingsrisico's in verband met illegaal bezit van, misbruik van en handel in SALW in Servië

3.6.1.   Doel

Het project heeft tot doel de veiligheids- en beveiligingsrisico's in verband met illegaal bezit van SALW, misbruik van legale SALW en illegale handel in SALW te verminderen.

3.6.2.   Beschrijving

Het project is ontwikkeld om tegemoet te komen aan het verzoek om bijstand van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Servië (2019) om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van ongecontroleerde verspreiding en illegaal bezit van SALW, die een grote bedreiging voor de veiligheid en beveiliging in Servië vormen. Deze uitdagingen werken criminaliteit en zware georganiseerde criminaliteit in de hand doordat een gunstig klimaat wordt gecreëerd voor geweld, bedreigend gedrag en terrorisme. Zij hebben ook een negatief effect op vertrouwenwekkende maatregelen in het land en vormen een bedreiging op het vlak van gendergerelateerd geweld.

De OVSE heeft de volgende behoeften vastgesteld voor de bestrijding van de illegale handel in SALW:

a)

versterking van de capaciteit van de politie om bewustwordingscampagnes over SALW-beheersing en -inzameling te voeren en aldus bij te dragen tot een vermindering van de hoeveelheid wapens in illegaal bezit, waardoor misbruik van SALW wordt belet en de veiligheid van de Servische burgers wordt vergroot;

b)

versterking van de K-9-capaciteit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het opsporen van wapens en explosieven, door i) de vaststelling van het noodzakelijke rechtskader, ii) de beoordeling en ontwikkeling van de capaciteit, en iii) de aanschaf van speciale uitrusting en de bouw van de nodige infrastructuur;

c)

wijziging van de wapen- en munitiewet en van de voorschriften voor het onbruikbaar maken van wapens, door a) de capaciteiten en de technische mogelijkheden te beoordelen en b) technische bijstand te verlenen bij het opstellen van de voorschriften.

De financiering door de Raad van de EU zal worden gebruikt om de in deze drie punten vermelde capaciteitstekorten aan te pakken.

Het project komt niet alleen aan de Servische bevolking ten goede, maar ook aan de SALW-raad, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en de maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met SALW-beheersing.

3.6.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: er wordt een partnerschap tot stand gebracht tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de maatschappelijke organisaties, alsook een mechanisme voor het voorlichten van het publiek over het voorkomen van misbruik van SALW.

Indicatoren:

het aantal bewustmakingsinitiatieven op nationaal en lokaal niveau over de gevaren van de verspreiding van SALW;

het bestaan en gebruik van mechanismen voor samenwerking tussen verschillende instanties;

het aantal mededelingen van openbaar maatschappelijk belang op nationale en lokale televisie- en radiozenders;

het aantal jongeren uit doelsteden dat via seminars en informatiemateriaal wordt geïnformeerd over de gevaren van SALW.

Resultaat 2: het rechtskader voor het onbruikbaar maken wordt verbeterd en in overeenstemming gebracht met internationale normen en beste praktijken

Indicatoren:

de internationale normen en beste praktijken worden met de werkgroep gedeeld;

het bestaan van ontwerpverordeningen waarin input en aanbevelingen zijn opgenomen;

de maatschappelijke organisaties worden geconsulteerd bij het opstellen van de ontwerpverordeningen.

Resultaat 3: de capaciteit van de K-9-eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het opsporen van SALW, munitie en explosieven wordt versterkt, met inachtneming van de mensenrechtennormen.

Indicatoren:

het bestaan van een werkplan voor de capaciteitsverbetering van de K-9-eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken;

het aantal vergaderingen over samenwerking tussen verschillende instanties, informatie-uitwisseling en interoperabiliteit tussen de K-9-eenheden van de politie en andere belangrijke belanghebbenden op het gebied van rechtshandhaving bij het opsporen van SALW, munitie en explosieven;

het bestaan van een verbeterde K-9-opleidingsmethode en curricula in overeenstemming met internationale normen;

het aantal K-9-instructeurs en begeleiders die zijn opgeleid in overeenstemming met internationale normen.

3.6.4.   Maatregelen

3.6.4.1.   Maatregel voor het tot stand brengen van een partnerschap tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de maatschappelijke organisaties en van een mechanisme voor het voorlichten van het publiek over het voorkomen van misbruik van SALW.

De maatregel omvat:

een vergadering van deskundigen over het opbouwen van partnerschappen met elektronische en gedrukte media en het vaststellen van mechanismen ter voorkoming van misbruik van SALW;

de oprichting van een socialemediaplatform en ondersteuning van mediacampagnes over de preventie van de verspreiding van SALW en over verantwoord wapenbezit;

belangenbehartiging op nationaal en gemeenschapsniveau.

3.6.4.2.   Maatregel om het rechtskader voor het onbruikbaar maken te verbeteren en in overeenstemming te brengen met internationale normen en beste praktijken.

De maatregel omvat:

het verlenen van deskundig advies en logistieke ondersteuning aan de vergaderingen van de werkgroep inzake het onbruikbaar maken;

het beoordelen van de huidige wetgeving inzake het onbruikbaar maken en evaluatie van de praktische uitvoering ervan;

een workshop over beste praktijken en de lessen die getrokken werden uit het opstellen en uitvoeren van het normatieve kader voor het onbruikbaar maken;

een opleidings- en uitrustingsprogramma voor het onbruikbaar maken van SALW.

3.6.4.3.   Maatregel voor het verbeteren van de capaciteit van de K-9-eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor het opsporen van SALW, munitie en explosieven, met inachtneming van de mensenrechtennormen.

De maatregel omvat:

het verstrekken van deskundig advies en ondersteuning aan de vergaderingen van de werkgroep ter verbetering van de K-9-capaciteiten;

het ontwikkelen van een werkplan voor de capaciteitsverbetering van de K-9-eenheden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken;

de bouw, aankoop en levering van uitrusting en diensten voor K-9-eenheden;

capaciteitsopbouw voor het gebruik en de inzet van K-9-eenheden bij de preventie van en het onderzoek naar de handel in SALW, munitie en explosieven door te voorzien in advies, een uitwisselingsprogramma en een opleidingsmethode;

het organiseren van gespecialiseerde opleidingen voor politiehonden en hondengeleiders over hun inzet en het opsporen van SALW, munitie en explosieven;

het organiseren van een regionale workshop voor overleg over goede praktijken bij inzet en deelname aan politieacties.

3.7.   Project 7: versterking van het OVSE-optreden tegen de illegale verspreiding van SALW en voorraden conventionele munitie — Fase 2 (4)

3.7.1.   Doel

Het project heeft tot doel de deelnemende staten van de OVSE te helpen hun toezeggingen voor hulp tegen de illegale verspreiding van SALW/voorraden conventionele munitie beter te plannen, na te komen en zo nodig aan te scherpen.

3.7.2.   Beschrijving

Het project is ontwikkeld tegen de achtergrond van de opdracht van de ministerraad van de OVSE voor het Forum voor Veiligheidssamenwerking (MC.DEC/10/17), overeenkomstig zijn mandaat, met name om:

de inspanningen te blijven opvoeren om de bestaande maatregelen en toezeggingen in het OVSE-document inzake SALW en in het OVSE-document over voorraden conventionele munitie en de daarmee verband houdende besluiten van het Forum voor Veiligheidssamenwerking volledig uit te voeren;

verdere stappen te zetten om de efficiëntie en de resultaten van projecten rond SALW en voorraden conventionele munitie te verbeteren om ervoor te zorgen dat de aanpak van de uitdagingen in verband met SALW en voorraden conventionele munitie zoveel mogelijk resultaat oplevert, in overeenstemming met de bijstandsmechanismen van de OVSE zoals uiteengezet in de OVSE-documenten over SALW en voorraden conventionele munitie en de desbetreffende besluiten van het Forum voor Veiligheidssamenwerking;

na te gaan hoe kan worden voorkomen dat SALW en voorraden conventionele munitie aan het legale circuit worden onttrokken en naar illegale markten worden omgeleid;

na te gaan hoe de bestaande OVSE-maatregelen ter bestrijding van de illegale handel in SALW kunnen worden aangevuld;

op vrijwillige basis extrabudgettaire bijdragen te blijven verstrekken ter ondersteuning van bijstandsprojecten van het Forum voor Veiligheidssamenwerking op het gebied van SALW en voorraden conventionele munitie;

na te gaan hoe deelnemende lidstaten met specifieke kennis in voorkomend geval vrijwillig deskundig advies kunnen verstrekken in OVSE-bijstandsprojecten inzake SALW en voorraden conventionele munitie.

Hoewel de opzet van het project een bredere betrokkenheid vereist van alle deelnemende lidstaten met betrekking tot Zuidoost-Europa, is het gericht op het mede beoordelen van de behoeften en vereisten van deelnemende OVSE-lidstaten en hun activiteiten op het terrein in de regio ter ondersteuning van de uitvoering van projecten voor praktische bijstand en van programmatisch advies op het gebied van SALW/voorraden conventionele munitie. De deelnemende lidstaten en de activiteiten op het terrein in Zuidoost-Europa zullen ook de vruchten plukken van het IT-systeem van het project ter ondersteuning van de monitoring, het overzicht en de uitvoering van projecten voor praktische bijstand op het gebied van SALW/voorraden conventionele munitie.

Daarnaast zal het project steun verlenen voor coördinatie en projectbeheer bij zes (6) OVSE-activiteiten op het terrein tijdens de uitvoering van het alomvattende OVSE-programma ter ondersteuning van de inspanningen ter voorkoming en bestrijding van illegale handel in SALW en conventionele munitie in Zuidoost-Europa.

Het project komt niet alleen ten goede aan de bevolking van de deelnemende lidstaten in Zuidoost-Europa, maar ook aan overheidsinstanties die een mandaat hebben gekregen op het gebied van SALW-beheersing (zoals de SALW-commissie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, politie, het Ministerie van Defensie) en de OVSE-activiteiten op het terrein.

3.7.3.   Verwachte resultaten

Resultaat 1: er wordt vooruitgang geboekt met het normatieve kader van de OVSE voor SALW/voorraden conventionele munitie en de uitvoering van de bijbehorende projecten voor praktische bijstand.

Indicatoren:

het bestaan van een basisscenario en een mechanisme voor voortdurende verificatie van de behoeften en vereisten op het gebied van SALW/voorraden conventionele munitie;

het bestaan van een IT-platform op het internet met realtime informatie over het aanbod van bijstandsprojecten rond SALW/voorraden conventionele munitie van de OVSE.

3.7.4.   Maatregelen

3.7.4.1.   Beoordeling van de behoeften en vereisten van de deelnemende OVSE-lidstaten, het OVSE-secretariaat en de activiteiten op het terrein ter ondersteuning van de uitvoering van projecten voor praktische bijstand in verband met SALW/voorraden conventionele munitie in Zuidoost-Europa

De maatregel omvat:

een behoeftenanalyse van de OVSE-lidstaten die om praktische bijstand vragen in verband met SALW/voorraden conventionele munitie en ondersteuning van de overzichtsprocedure;

een behoeftenanalyse van OVSE-donorstaten/OVSE-lidstaten die middelen ter beschikking stellen op het gebied van SALW/voorraden conventionele munitie en ondersteuning van de overzichtsprocedure;

strategische adviesdiensten en programmatische ondersteuning voor deelnemende OVSE-lidstaten en OVSE-activiteiten op het terrein door middel van een mechanisme voor het trekken van lessen uit projecten voor praktische bijstand;

algemene coördinatie en beheersondersteuning van controleprojecten en activiteiten rond SALW/voorraden conventionele munitie in Zuidoost-Europa.

3.7.4.2.   Ontwikkelen, testen en uitrollen van het IT-systeem ter ondersteuning van de monitoring, het overzicht en de uitvoering van projecten voor praktische bijstand op het gebied van SALW/voorraden conventionele munitie.

De maatregel omvat:

het ontwikkelen van een moderne en toegankelijke webapplicatie voor het integreren van informatie uit meerdere bronnen over alle OVSE-bijstandsprojecten, waaronder technische, financiële, geografische en thematische gegevens en ondersteunende documenten. Deze informatie zal de donoren en de deelnemende landen in Zuidoost-Europa in staat stellen hun politieke en financiële toezeggingen voor hulp tegen de illegale verspreiding van SALW en voorraden conventionele munitie beter te plannen, uit te voeren en aan te scherpen.

4.   Projectbeheer en administratieve ondersteuning voor de uitvoering van de maatregel

Specifiek projectpersoneel in het Centrum voor conflictpreventie van het OVSE-secretariaat /de ondersteuningseenheid van het Forum voor Veiligheidssamenwerking en in zes (6) OVSE-missies ter plaatse in Zuidoost-Europa zal de uitvoering van de maatregel en de daarmee verband houdende projectactiviteiten beheren, zoals omschreven in afdeling 3. De ondersteuningseenheid van het Centrum voor conflictpreventie/Forum voor Veiligheidssamenwerking zorgt voor coördinatie met en adviesverlening aan de OVSE-missies ter plaatse in Zuidoost-Europa via project 7; dit omvat monitoring en evaluatie van het programma.

De ondersteuningseenheid van het Centrum voor conflictpreventie/Forum voor Veiligheidssamenwerking en de missies ter plaatse zullen via hun specifiek projectpersoneel - samengebracht in projectuitvoeringsteams - de samenwerking en coördinatie met de internationale gemeenschap op regionaal niveau en in de jurisdicties verder ondersteunen, onder meer in het kader van de routekaart voor SALW-beheersing in de Westelijke Balkan.

De specifieke projectmedewerkers zullen de volgende taken uitvoeren:

het beheren van projecten in alle fasen van de projectcyclus;

het uitvoeren van het dagelijks financieel toezicht op de projecten;

het verstrekken van technische en juridische expertise, het ondersteunen van de aanbesteding van projecten;

het onderhouden van contacten en coördineren met andere internationale organisaties en programma's;

kwaliteitsborging en kwaliteitscontrole van te behalen resultaten van de goedgekeurde projecten;

het ondersteunen van jurisdicties in Zuidoost-Europa bij de ontwikkeling van nieuwe maatregelen ter versterking van de capaciteiten en de collectieve inspanningen ter voorkoming en bestrijding van de illegale handel in SALW en conventionele munitie.

5.   Genderperspectief

Het genderperspectief werd geïntegreerd in alle fasen van het ontwerp, de ontwikkeling en de uitvoering van de projecten. De belangrijkste premisse was dat het gebruik, het misbruik en de effecten van SALW en conventionele munitie verschillende gevolgen kunnen hebben voor vrouwen en mannen, jongens en meisjes. De integratie van genderbehoeften is afgestemd op de specifieke context en het soort bijstand waarin de projecten voorzien, en is gebaseerd op een situatieanalyse waarbij rekening wordt gehouden met genderperspectieven.

De "gendermarkers" van de OVSE zijn niet alleen gebruikt bij het ontwerpen van projecten, maar ook bij het monitoren van de vooruitgang bij de integratie van het genderperspectief in de gehele projectbeheercyclus. Verreweg de meeste voorgestelde projecten hebben gendergelijkheid als een belangrijke doelstelling of het genderperspectief is er volledig in geïntegreerd.

6.   Begunstigden

De rechtstreekse begunstigden van het optreden zijn de autoriteiten in Zuidoost-Europa die een mandaat hebben gekregen en verantwoordelijk zijn voor het voorkomen en bestrijden van de illegale handel in SALW en conventionele munitie. Het betreft voornamelijk de volgende autoriteiten: de SALW-commissie/-raad, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en rechtshandhavingsinstanties zoals politie. Andere betrokken autoriteiten zijn het Ministerie van Veiligheid, het Openbaar Ministerie, de rechtbanken en penitentiaire diensten in Bosnië en Herzegovina en het Ministerie van Defensie in Montenegro. In Servië voorziet het project dan weer in samenwerking met maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met SALW-beheersing.

De indirecte begunstigden zijn de bevolking van jurisdicties in Zuidoost-Europa en zijn Europees nabuurschap die bedreigd worden door het gebruik van illegale SALW en conventionele munitie bij criminele activiteiten, terrorisme en gewelddadig misbruik.

De autoriteiten van de EU en haar lidstaten die een mandaat hebben gekregen, zullen ook indirecte begunstigden van de projecten zijn aangezien zij voordeel halen uit betere controlecapaciteiten inzake SALW en conventionele munitie in Zuidoost-Europa, onder meer door betere informatie-uitwisseling en coördinatie- en samenwerkingsmaatregelen zoals risico-identificatie, onderzoek en tracering, opsporing en inbeslagneming van illegale SALW en conventionele munitie.

7.   Zichtbaarheid van de Unie

De OVSE zal er met passende maatregelen voor zorgen dat bekend wordt gemaakt dat de Unie het optreden heeft gefinancierd. Die maatregelen worden getroffen aan de hand van de Handleiding communicatie en zichtbaarheid van de Commissie voor het externe optreden van de Europese Unie (Communications and Visibility Manual for European Union External Actions). De OVSE zal zo de zichtbaarheid van de Uniebijdrage verzekeren met passende profilering en publiciteit, waarin de rol van de Unie wordt benadrukt, voor transparantie van het optreden van de Unie wordt gezorgd en bekendheid wordt gegeven aan de redenen die tot het besluit hebben geleid, aan de steun van de Unie voor het besluit en aan de resultaten waartoe die steun heeft geleid. Op het door het project geproduceerde materiaal zal de vlag van de Europese Unie duidelijk zichtbaar zijn, overeenkomstig de richtsnoeren van de Unie voor het juiste gebruik en de juiste weergave van de vlag.

Aangezien de voorgenomen maatregelen sterk verschillen qua reikwijdte en aard zal een veelheid aan promotie-instrumenten worden gebruikt, waaronder: traditionele media; websites, sociale media; en informatie- en promotiemateriaal waaronder infographics, folders, nieuwsbrieven, persmededelingen en andere instrumenten, naargelang het geval. Op de in het kader van ieder project gefinancierde publicaties, publieke evenementen, campagnes, uitrusting en bouwwerken zal de nodige informatie worden vermeld. Teneinde de impact van het project verder te vergroten door middel van bewustmaking van de diverse jurisdicties en de bevolking, de internationale gemeenschap en de lokale en internationale media, zal iedere doelgroep in een passende taal worden aangesproken.

De Unie zal zichtbaarheid krijgen op het niveau van de jurisdicties door middel van de inzet van de OVSE-missies ter plaatse, en op het niveau van de hele OVSE via het secretariaat.

8.   Duur

Op basis van de ervaring met de uitvoering van Besluiten (GBVB) 2017/1424 en (GBVB) 2019/2009 van de Raad, en gezien de ruime werkingssfeer van het optreden, het aantal begunstigden en het aantal en de complexiteit van de voorgenomen maatregelen, is voor de uitvoering 36 maanden uitgetrokken.

9.   Technische uitvoeringsinstantie

De technische uitvoering van dit programma wordt toevertrouwd aan de ondersteuningseenheid van het Centrum voor conflictpreventie/Forum voor Veiligheidssamenwerking van het OVSE-secretariaat en zes (6) OVSE-missies ter plaatse in Zuidoost-Europa, waarbij de eerstgenoemde ook de coördinerende rol vervult. In voorkomend geval zal de afdeling grensoverschrijdende dreigingen (TNTD) van het OVSE-secretariaat advies verlenen. De ondersteuningseenheid van het Centrum voor conflictpreventie/programmering en evaluatie van het OVSE-secretariaat is als waarnemer bij het stuurcomité betrokken.

10.   Stuurcomité

Het stuurcomité voor het optreden zal worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de hoge vertegenwoordiger, van de EU-delegaties in jurisdicties en van de in hoofdstuk 4 van deze bijlage bedoelde uitvoeringsinstanties.

De uitvoerende instantie zal er, met de hulp van het stuurcomité, voor zorgen dat de uitvoering van het project wordt gecoördineerd met de andere daaraan gerelateerde assistentie van de EU aan jurisdicties in Zuidoost-Europa, zoals het Duitse "Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle" (BAFA) (ondersteund door Besluiten (GBVB) 2018/101 (5) en (GBVB) 2017/915 (6) van de Raad), de regionale samenwerking met de Westelijke Balkan op het gebied van SALW-beheersing die wordt uitgevoerd door het UNDP/Seesac (ondersteund door de Besluiten (GBVB) 2019/2011 (7), (GBVB) 2018/1788 (8) en (GBVB) 2016/2356 (9) van de Raad) en de samenwerking tussen de EU en Zuidoost-Europa inzake rechtshandhaving op het gebied van de illegale handel in vuurwapens (ondersteund door het DG Migratie en Binnenlandse Zaken van de Commissie, Europol en Empact Firearms).

Het stuurcomité zal regelmatig vertegenwoordigers van de partners van jurisdicties in Zuidoost-Europa uitnodigen. Het stuurcomité kan ook vertegenwoordigers uitnodigen van entiteiten die betrokken zijn bij projecten in Zuidoost-Europa die een soortgelijk of verwant doel hebben. Het stuurcomité zal de uitvoering van dit besluit regelmatig evalueren, ten minste elk half jaar, onder meer met behulp van elektronische communicatiemiddelen.

11.   Verslaglegging

De inhoudelijke en financiële verslaglegging heeft betrekking op het volledige optreden dat wordt beschreven in de betreffende overeenkomst voor de bijdrage en de bijbehorende begroting, ongeacht of het optreden volledig of gedeeltelijk bij besluit van de Raad wordt gefinancierd.

De OVSE zal ervoor zorgen dat de verslaglegging aan de EG/EU over het algemeen plaatsvindt via de ondersteuningseenheid van het Centrum voor conflictpreventie/Forum voor Veiligheidssamenwerking, namelijk het projectuitvoeringsteam in het kader van project 7.


(1)  Wat Kosovo* betreft, gelden op grond van statusoverwegingen de beperkingen en vereisten van de formele OVSE-procedure als zodanig niet voor potentiële projecten aldaar. Daarom zullen onder leiding van de OVSE-missie in Kosovo (OMIK) verschillende projecten worden uitgevoerd ter ondersteuning van verzoeken om bijstand van de plaatselijke autoriteiten/instellingen. (*Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet, en is in overeenstemming met Resolutie 1244/1999 van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.)

(2)  De routekaart is ontwikkeld op basis van de gezamenlijke verklaring van de viceministers van Binnenlandse Zaken en de viceministers van Buitenlandse Zaken in Zuidoost-Europa, en de elementen van de routekaart, beide aangenomen tijdens de bijeenkomst in Podgorica op 1 februari 2018. De routekaart is tijdens de Westelijke Balkantop van 10 juli 2018 in Londen aangenomen.

(*)  Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet, en is in overeenstemming met Resolutie 1244/1999 van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

(3)  Nationale autoriteiten die deelnemen aan de nationale SALW-commissie: Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Justitie, Ministerie van Handel en Sociaal Beleid, Ministerie van Defensie, Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, Ministerie van Financiën, Douane, Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Waterhuishouding.

(4)  Projectelementen ter ondersteuning van inspanningen rond SALW/voorraden conventionele munitie in Zuidoost-Europa.

(5)  Besluit (GBVB) 2018/101 van de Raad betreffende het bevorderen van doeltreffende controle op de wapenuitvoer (PB L 17 van 23.1.2018, blz. 40).

(6)  Besluit (GBVB) 2017/915 van de Raad over activiteiten van de Unie ter ondersteuning van de uitvoering van het Wapenhandelsverdrag (PB L 139 van 30.5.2017, blz. 38).

(7)  Besluit (GBVB) 2019/2111 van de Raad van 9 december 2019 betreffende de ondersteuning van ontwapenings- en wapenbeheersingsactiviteiten van het Seesac in Zuidoost-Europa ter beperking van de dreiging die uitgaat van illegale handvuurwapens en lichte wapens (PB L 318 van 10.12.2019, blz. 147).

(8)  Besluit (GBVB) 2018/1788 van de Raad van 19 november 2018 ter ondersteuning van het Uitwisselingscentrum voor Zuidoost- en Oost-Europa inzake de beheersing van het aantal handvuurwapens en lichte wapens (Seesac) voor de uitvoering van de regionale routekaart voor de strijd tegen illegale wapenhandel in de Westelijke Balkan (PB L 293 van 20.11.2018, blz. 11).

(9)  Besluit (GBVB) 2016/2356 van de Raad van 19 december 2016 ter ondersteuning van de ontwapenings- en wapenbeheersingsactiviteiten van het SEESAC in Zuidoost-Europa in het kader van de strategie van de EU ter bestrijding van de illegale accumulatie van en handel in handvuurwapens en lichte wapens (SALW) en munitie daarvoor (PB L 348 van 21.12.2016, blz. 60).


Top