EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0326(01)

Bekendmaking van een enig document dat is gewijzigd naar aanleiding van een aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

C/2019/2322

OJ C 114, 26.3.2019, p. 11–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 114/11


Bekendmaking van een enig document dat is gewijzigd naar aanleiding van een aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

(2019/C 114/05)

De Europese Commissie heeft deze aanvraag voor een minimale wijziging overeenkomstig artikel 6, lid 2, derde alinea, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie (1) goedgekeurd.

De aanvraag tot goedkeuring van deze minimale wijziging is openbaar gemaakt in de DOOR-databank van de Commissie.

ENIG DOCUMENT

PROVOLONE VALPADANA

EU-nr.: PDO-IT-0021-AM02 — 20.4.2018

BOB ( X ) BGA ( )

1.   Naam/namen

„Provolone Valpadana”

2.   Lidstaat of derde land

Italië

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 1.3. Kaas

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Halfharde kaas met een geknede wrongel, bereid uit rauwe volle koemelk die in het oorsprongsgebied binnen 60 uur wordt opgehaald, met een natuurlijk zuurgehalte door gisting, die de volgende warmtebehandelingen mag ondergaan:

voor de zachte soort en voor de pikante soort tot 6 kg: volledige pasteurisatie;

voor de pikante soort: thermisatie.

De rijpingsperiode kan variëren:

 

tot 6 kg: rijpingsduur van ten minste 10 (tien) dagen;

 

meer dan 6 kg: rijpingsduur van ten minste 30 (dertig) dagen;

 

meer dan 15 kg (uitsluitend voor de pikante soort): rijpingsduur van ten minste 90 (negentig) dagen;

 

meer dan 30 kg, met het merkteken P.V.S., voor de pikante soort: rijpingsduur van meer dan acht maanden.

De kaas mag worden gerookt.

Het gewicht varieert naargelang van de vorm.

De kaas kan verschillende vormen hebben: de vorm van een worst, een meloen, een kegel of een peer met een bolvormig hoofd („fiaschetta”); de buitenzijde kan lichte inkepingen vertonen op de plaatsen waar het verstevigende touw is aangebracht.

De korst is glad, dun, lichtgeel tot goudkleurig en soms geelbruin. Voorts mag bij de zachte soort, die bestemd is om in porties te worden verdeeld, de korst ontbreken.

De kaasmassa is doorgaans compact en mag gaatjes vertonen; de soort met een korte rijpingsperiode kan typische kleine scheurtjes vertonen; bij de soort met een lange rijpingsperiode is dit meer uitgesproken; de kaasmassa is doorgaans strogeel van kleur.

„Provolone Valpadana” met een rijpingsduur tot drie maanden heeft een delicate smaak, die pikanter wordt naarmate de rijpingsduur toeneemt of wanneer gebruik is gemaakt van stremsel van geitenlammeren en/of lammeren.

Het maximale watergehalte mag niet meer bedragen dan:

 

46 % voor de zachte soorten en voor de pikante soort tot 6 kg;

 

43 % voor pikante soorten van meer dan 6 kg.

Het vetgehalte in de droge stof mag niet minder bedragen dan 44 % en niet meer dan 54 %.

3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

Het basisvoer van de melkkoeien, dat bestaat uit verse of gedroogde voedergewassen en al dan niet geconcentreerde voermengsels, moet voor ten minste 50 % afkomstig zijn uit het oorsprongsgebied en is bestemd voor lacterende koeien, droogstaande koeien en koekalveren van meer dan zeven maanden oud. Ten minste 75 % van de droge stof van de voedergewassen in het dagelijkse rantsoen moet afkomstig zijn van voedermiddelen die verkregen zijn in het productiegebied van de melk. Toegestane voedergewassen zijn: verse voedergewassen van blijvend of tijdelijk grasland, voederplanten, hooi van op het veld gedroogde voederplanten, stro van granen, kuilvoer, gehakseld voer, voordroog. Toegestane diervoeders zijn: graangewassen en afgeleide producten daarvan, maïskoek, oliehoudende zaden en afgeleide producten daarvan, wortel- en knolgewassen, droogvoer, afgeleide producten van de suikerindustrie zoals melasse, en/of afgeleide producten die uitsluitend als technische hulpstoffen en smaakversterkers worden gebruikt voor maximaal 2,5 % van de droge stof van het dagelijkse rantsoen. Andere toegestane diervoeders: zaden van peulvruchten, gedroogde johannesbroodpitten en daarvan afgeleide producten, vetten, wettelijk toegestane minerale zouten, en additieven zoals vitaminen, spoorelementen, aminozuren, en wettelijk toegestane aromatische stoffen en antioxidanten (uitsluitend natuurlijke of natuuridentieke). Gebruik van inactieve gist is toegestaan.

Grondstoffen: melk, stremsel, zout.

3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle onderdelen van het productieproces moeten in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Alle hele kazen moeten het logo van de beschermde oorsprongsbenaming „Provolone Valpadana” dragen, dat op een geschikte, fraudebestendige drager moet worden aangebracht (metaal, plastic).

Het logo moet worden aangebracht wanneer de kazen in de rijpingsruimten worden opgeslagen. Voor de kleine kazen tot 6 kg kan het logo worden aangebracht wanneer de kazen uit de rijpingsruimte worden gehaald, op voorwaarde dat ze bij het binnenbrengen duidelijk identificeerbaar zijn volgens een passend, door het bedrijf opgezet systeem.

Alvorens als hele kaas in de handel te worden gebracht, kan „Provolone Valpadana” worden gepersonaliseerd met papierstrookjes, etiketten, zakjes of ander gelijkwaardig materiaal. In al deze gevallen moeten het logo en de voluit geschreven beschermde oorsprongsbenaming „Provolone Valpadana” worden aangebracht op minstens een zesde van de door het handelsmerk ingenomen ruimte, behalve voor de kazen tot 6 kg.

Wanneer op de kazen een stempel van inkt wordt aangebracht, moet binnen de bovengenoemde grenzen de benaming „Provolone Valpadana” worden aangegeven. In dat geval is het logo van het product niet verplicht.

Voor de pikante soort kunnen producenten van „Provolone Valpadana” na de achtste rijpingsmaand verzoeken het brandmerk „P.V.S.” te mogen aanbrengen („Provolone Valpadano Stagionato” — gerijpte Provolone Valpadano). Om dat merk te kunnen dragen, moet de kaas een technische controle door specialisten ondergaan, op uitdrukkelijk verzoek en op kosten van de producent. De selectieproef heeft betrekking op het uitzicht van de kaas (hij mag geen barsten vertonen en moet homogeen klinken bij de kloptest), de structuur van de kaasmassa (met scheurtjes, zonder gaten en niet elastisch), de kleur (wit tot strogeel), de smaak (licht pikant en niet gezouten) en het aroma (intens in combinatie met de geur).

Het logo met de benaming moet worden aangebracht op voor de eindgebruiker bestemde verpakkingen in afmetingen die in verhouding staan tot de desbetreffende verpakking en moet ten minste 10 % van de beschikbare ruimte innemen. De benaming „Provolone Valpadana” moet met dezelfde lettertekens worden aangegeven. De aanduiding „Denominazione di Origine Protetta” kan worden vervangen door het EU-logo.

Image 1

Een monochroom logo is eveneens toegestaan.

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het hele grondgebied van de provincies Cremona, Brescia, Verona, Vicenza, Rovigo, Padova en Piacenza en een aantal aangrenzende gemeenten van de provincies Bergamo, Mantova en Lodi en van de autonome provincie Trento vormen één enkel geografisch gebied.

5.   Verband met het geografische gebied

Het geografische productiegebied omvat een deel van de Povlakte en wordt gekenmerkt door een omvangrijke productie van voedergewassen, grote beschikbare hoeveelheden melk en weersomstandigheden die bijzonder geschikt zijn voor de voeding en het houden van melkkoeien. Deze milieufactoren hebben in het productiegebied de voorwaarden voor de productie van „Provolone Valpadana” gecreëerd.

„Provolone Valpadana” is een kaas met een geknede wrongel en hoewel deze kaassoort haar oorsprong vindt in Zuid-Italië, heeft zij zich ook ontwikkeld in Noord-Italië dankzij de knowhow van de kaasmakerijen in de Povlakte, die over de nodige technische kennis en de voor de productie vereiste grondstoffen beschikten. Van bijzonder belang bij de productie van „Provolone Valpadana” zijn het gebruik van natuurlijke wei die afkomstig is van de resterende wei van de vorige bewerking, de knowhow van de kaasmakerijen in het gebied om de verschillende stremsels (van lammeren, geitenlammeren en kalveren) deskundig te gebruiken, en de behendigheid en expertise in de stadia van het kneden en het bewerken van de kaasmassa.

Na een rijpingsduur van drie maanden wordt „Provolone Valpadana” gekenmerkt door een delicate smaak, die meer uitgesproken tot pikant wordt naarmate de rijpingsduur toeneemt en naargelang van het gebruikte stremsel. „Provolone Valpadana” kan de vorm hebben van een worst, een meloen, een kegel of een peer, en kan tot meer dan 30 kg wegen. De kaasmassa is compact, maar niet droog, waardoor zij zich onderscheidt van die van kazen met een geknede wrongel uit Zuid-Italië, die door hun kleine afmetingen slechts kunnen rijpen en pikant kunnen worden door te drogen en zo raspkaas te worden.

„Provolone Valpadana” wordt in het afgebakende geografische gebied reeds geproduceerd sinds de tweede helft van de 19e eeuw, en hoewel deze kaassoort met een geknede wrongel oorspronkelijk uit het zuiden stamt, heeft zij zich in de 20e eeuw ontwikkeld als een Noord-Italiaans product, zoals blijkt uit werken van Besana (1916) en Fascetti (1923).

De verspreiding van de productie van „Provolone Valpadana” werd in de hand gewerkt door de technische vaardigheden van de kaasmakerijen in de Povlakte, die in de loop der jaren tot ontwikkeling kwamen dankzij de kenmerken van het geografische gebied, die bijzonder geschikt zijn voor de melkveehouderij, en dankzij de grote voor verwerking beschikbare hoeveelheden melk. Kenmerkend voor de productiemethode van „Provolone Valpadana” is het gebruik van de wei van de vorige bewerking als natuurlijke wei voor de volgende bewerking. Dit proces wordt slechts weinig toegepast in de kaasproductie en is dus kenmerkend voor het gebied en voor de productiemethode van „Provolone Valpadana”. De verfijning van de productietechnieken heeft gevolgen gehad voor een aantal handelskenmerken zoals de verscheidenheid aan vormen en afmetingen van „Provolone Valpadana”, zonder evenwel de fundamentele kenmerken van de kaas te veranderen. Deze verschillende vormen en afmetingen zijn te danken aan de vaardigheden van de kaasmakers in het geografische gebied, die de kaasmassa zo kneedbaar maken dat allerlei verschillende vormen en (zelfs aanzienlijke) afmetingen mogelijk zijn. Deze handelskenmerken houden verband met het geografische productiegebied omdat het in dit gebied is dat zij zijn ontwikkeld en behouden gebleven. Het naast elkaar bestaan van twee verschillende soorten (zacht en pikant) is te danken aan het feit dat verschillende stremsels worden gebruikt, waardoor „Provolone Valpadana” ondanks gelijksoortige verwerkingsprocessen zowel de typische delicate als een pikante smaak kan hebben, met respectievelijk formaten met een laag gewicht en een kortere rijping, en formaten met een aanzienlijk gewicht en een langere rijping, en met een compacte kaasmassa die nooit zo droog is dat de kaas moet worden geraspt zoals bij de typische kazen met een geknede wrongel uit het zuiden wel het geval is.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

De geconsolideerde tekst van het productdossier kan worden geraadpleegd via de volgende link: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

ofwel

door rechtstreeks de homepage van de site van het Italiaanse Ministerie van Landbouw, Levensmiddelen en Bosbouw (www.politicheagricole.it) te openen en te klikken op „Qualità” [Kwaliteit] (bovenaan het scherm), vervolgens op „Prodotti DOP, IGP e STG” [BOB-, BGA- en GTS-producten] en tot slot op „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE” (Aan de EU ter toetsing voorgelegde productdossiers].


(1)  PB L 179 van 19.6.2014, blz. 17.


Top