EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0319(02)

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

OJ C 80, 19.3.2014, p. 8–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.3.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 80/8


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

2014/C 80/05

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen  (2)

„CEBULARZ LUBELSKI”

EG-nr.: PL-PGI-0005-01092-7.02.2013

BGA ( X ) BOB ( )

1.   Naam

„Cebularz lubelski”

2.   Lidstaat of derde land

Polen

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 2.4.

Brood, gebak, suikerwerk, biscuits en andere bakkerswaren

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

„Cebularz lubelski” is een plat rond brood met een diameter van 5-25 cm en een dikte van ongeveer 1,5 cm. Het wordt bereid uit deeg op basis van tarwebloem van de hoogste kwaliteit en kenmerkt zich door een dubbel zo hoog suiker- en boter- of margarinegehalte als dat van traditioneel tarwebloemdeeg. Op het brood bevindt zich een garnering van grof gesneden uien vermengd met maanzaadkorrels, zout en plantaardige olie. Deze goudbruine toplaag heeft de kenmerkende smaak en geur van gebakken uien. De rand van een „cebularz lubelski” wordt gevormd door een 0,5-1,5 cm dikke deegkrans met een knapperige, goudblonde tot lichtbruine korst. Het kruim is licht van kleur, smeuïg en ietwat vochtig, en heeft dankzij de garnering op het brood de typische geur van vers gebakken uien. Als een „cebularz lubelski” op een met zemelen bestrooide bakplaat is gebakken, zijn de tarwezemelen aan de onderkant van het product herkenbaar.

„Cebularz lubelski” kan binnen 48 uur na het bakken worden geconsumeerd.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

Voor het deeg

Tarwebloem voor de voedingsindustrie (vrij van organische en anorganische onzuiverheden en met een valgetal van ten minste 220 en een glutengehalte van ten minste 25 %) — 100 kg

Suiker — 2 kg

Margarine of boter — 3 kg

Gist — 4 kg

Water — 50 l

Zout — 1 kg

Voor de garnering

Uien — 30 kg

Plantaardige olie — 1 l (koolzaadolie, zonnebloemolie of een mengsel daarvan)

Blauwmaanzaad — 3 kg

Zout — 1,5 kg

3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle onderdelen van het productieproces moeten in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden:

het bereiden van de garnering,

het bereiden van het deeg,

het verdelen van het deeg,

het vormen van het brood,

het bakken.

3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz.

„ebularz lubelski” kan onverpakt worden verkocht.

Het product kan pas afzonderlijk worden verpakt wanneer het afgekoeld is. Wordt „cebularz lubelski” verpakt voordat het is afgekoeld, dan neemt het vochtgehalte toe en wordt het product snel minder knapperig.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering

Indien van een verpakking gebruik wordt gemaakt, moet op het etiket van „cebularz lubelski” het symbool van de beschermde geografische aanduiding worden aangebracht.

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

De provincie Lublin volgens de administratieve grenzen.

5.   Verband met het geografische gebied

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied

De bakkerstraditie van Lublin gaat terug tot de middeleeuwen, en de eerste vermeldingen van „cebularz lubelski” en het van generatie op generatie overgedragen recept van dit unieke brood dateren uit de 19e eeuw. Het zijn de Joden in de oude stad Lublin die de eerste „cebularz lubelski” vervaardigden. Dankzij de eenvoudige bereiding en de geringe kosten verspreidde dit recept zich in de loop van de tijd in de gehele regio Lublin. Honderden jaren lang is de regio bij uitstek een gebied geweest waar verschillende bakkerstradities werden uitgewisseld en waar ambachtelijke bakkers met uiteenlopende culturele achtergronden elkaars recepten leenden of elkaar navolgden wat de wijze van bereiding van bepaalde ingrediënten betreft. Zo is onder meer de traditie van het maken van „cebularz lubelski” ontstaan. Het product werd geliefd onder consumenten en geleidelijk steevast met de regio Lublin in verband gebracht.

Uit getuigenissen van inwoners van Lublin over het interbellum (1919-1939) blijkt dat „cebularz lubelski” een wijdverspreid product was dat in alle — talrijke — Joodse bakkerijen uit die tijd werd vervaardigd. Het brood werd ook verkocht door marskramers, in korven die zij op hun schouder droegen. Volgens getuigenissen van de oudste inwoners van Lublin werd dit bakkersproduct vóór de oorlog zeer veel gegeten. Dankzij de aangename geur, verfijnde smaak en lage prijs verkocht het product zichzelf.

De beste bron van informatie over „cebularz lubelski” vandaag de dag zijn mensen die werkzaam zijn in de bakkerijsector, met name de eigenaar van de eerste bakkerij die na de Tweede Wereldoorlog in Lublin werd geopend en waar inmiddels de derde generatie bakkers aan het roer staat. De eigenaar herinnert zich dat het assortiment van de bakkerij, die na de verwoestingen van de oorlog geheel werd gerenoveerd, tamelijk beperkt was, maar „cebularz lubelski” was een van de bakkersproducten die bij de eerste kerst na de oorlog werden aangeboden.

De regio Lublin kenmerkt zich door zijn bijzonder sterk ontwikkelde bakkerijsector. Veel bakkerijen zijn familiebedrijven die al generaties in handen zijn van ambachtelijke bakkers. Zo worden knowhow en ervaring langs natuurlijke weg overgedragen. Verder is het maken van „cebularz lubelski” momenteel een van de basiselementen van de bakkersopleiding in de provincie Lublin. Dat is een typisch kenmerk van deze regio.

Tot slot houdt de bijzondere plaats die „cebularz lubelski” in de regio heeft weten te verwerven, verband met het eetpatroon van de inwoners, dat vooral eenvoudige maaltijden omvatte die met de meest gangbare landbouwproducten zoals graan, uien, plantaardige olie (koolzaad- of lijnzaadolie) en blauwmaanzaad werden bereid.

5.2.   Specificiteit van het product

De specifieke kenmerken van „cebularz lubelski” waardoor het product zich van andere in het betreffende geografische gebied vervaardigde bakkersproducten onderscheidt, zijn in het bijzonder:

het gebruik van deeg op basis van tarwebloem van de hoogste kwaliteit,

het vormen van het product met de hand,

de ronde vorm,

de goudblonde, knapperige deegkrans rondom het brood,

een garnering van gesnipperde, niet-warmtebehandelde uien, gecombineerd met maanzaad,

het lichte, smeuïge, ietwat vochtige en geurige kruim.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA)

Het verband tussen „cebularz lubelski” en de regio berust op de in 5.2. beschreven specifieke kenmerken van het product en op de faam ervan.

De naam „cebularz lubelski” houdt verband met het gebruik van een garnering op basis van uien. Vóór de Tweede Wereldoorlog was „cebularz lubelski” een bakkersproduct van de Joodse inwoners van Lublin, Kazimierz Dolny en Zamość. Na de oorlog werd het recept al snel in de gehele regio Lublin doorgegeven. Het product „cebularz lubelski” met zijn unieke kenmerken dankt zijn ontstaan dus aan de specificiteit van het geografische gebied. De vervaardiging van dit typische broodproduct berust met name op de onderlinge uitwisseling van bakkerstradities.

Het specifieke karakter van „cebularz lubelski” vloeit voort uit het zeer sterke verband tussen het product en de regio waar het wordt vervaardigd, waarbij de knowhow van de plaatselijke bakkers een grote rol speelt. Deze knowhow komt met name tot uiting in de juiste uitvoering van het recept voor „cebularz lubelski”, zoals de keuze van uien met de juiste zoete smaak, de vaardigheid wat betreft de bijzondere bereidingswijze — zonder warmtebehandeling — van de garnering en de aandacht voor de rijpingsduur en -omstandigheden. Ook de knowhow inzake de bereiding van het deeg op basis van tarwebloem van de hoogste kwaliteit is cruciaal, aangezien de verschillende ingrediënten in de juiste verhoudingen moeten worden gebruikt. Verder is het van groot belang dat „cebularz lubelski” met de hand wordt gevormd en dat de garnering egaal over het gehele deegoppervlak wordt verspreid, zodat aan de rand van het product een goudbruine krans wordt gevormd. Tot slot moet worden opgemerkt dat de productiemethode voor „cebularz lubelski” nimmer buiten de grenzen van de regio Lublin is toegepast.

„Cebularz lubelski” is bijzonder in trek bij de consument. Het product wordt geserveerd bij alle bijeenkomsten, concoursen en festivals van het bakkerijwezen en op nationale en internationale markten en beurzen, zoals het oogstfeest van Lublin en Radawiec Duży, het broodfeest in het openluchtmuseum van Lublin, de Europese beurs voor regionale producten in Zakopane, de internationale broodmarkt in Jawor, de internationale beurs Polagra Food in Poznań, de natuurvoedingsdagen „Natural Food” in Łódź of de internationale levensmiddelenbeurs Food&Taste in Frankfurt an der Oder. Bij elk van de genoemde evenementen en bij andere soortgelijke gelegenheden kan het publiek „cebularz lubelski” proeven en kopen. Zo is het product een van de belangrijkste uithangborden voor de provincie Lublin geworden. „Cebularz lubelski” is ook onderdeel van ieder concours voor het beste culinaire product in de regio Lublin. Een van de belangrijkste nationale concoursen in Polen is „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (Ons culinair erfgoed — Smaken uit de regio), dat wordt georganiseerd door het Poolse landbouwschap voor streek- en lokale producten. Verder is „cebularz lubelski” een van de belangrijkste producten die de inzet vormen van de competitie tussen ambachtelijke bakkers tijdens het jaarlijkse broodfeest in Lublin, dat wordt georganiseerd door de afdeling Lublin van de Poolse vereniging van ambachtelijke bakkers en het genootschap van ambachtelijke voedingsproducenten in Lublin.

„Cebularz lubelski” werd en wordt ook geserveerd bij tal van gelegenheden en evenementen in de provincie Lublin, zoals familiepicknicks (bijvoorbeeld de „Piknik Rodzinny” in Czerniejów), de eerste bijeenkomst van Poolse mannen met de voornaam Zbigniew en een bijeenkomst van in het bakkerswezen werkzame vrouwen, georganiseerd door de Kamer van Ambachten en Ondernemingen in Lublin.

Voorts is „cebularz lubelski” een van de producten die staan vermeld op de „culinaire kaart van de regio Lublin”. Dit is een gezamenlijk initiatief van de lokale krant Dziennik Wschodni en het bestuur van de provincie Lublin ter promotie van de multiculturele keuken van de streek.

Dat „cebularz lubelski” grote faam geniet en voor de lokale bevolking van groot belang is, moge blijken uit het feit dat op radio en televisie, in de pers en in andersoortige publicaties vaak onderwerpen worden behandeld die met het product verband houden:

„Cebularz jest lubelski”, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, september 2007,

„Lubelski cebularz – historia regionalna”, Biuletyn Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, mei/juni 2010,

„Jak cebularz, to tylko lubelski”, Kurier Lubelski, 20 augustus 2010 en 10 september 2010,

„Cebularz super star”, Dziennik Wschodni, 26 maart 2011.

Ook op het internet worden vaak artikelen gepubliceerd.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(artikel 5, lid 7, van Verordening (EG) nr. 510/2006 (3))

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Zlozone-wnioski-o-rejestracje-Produkty-regionalne-i-tradycyjne/OGLOSZENIE-MINISTRA-ROLNICTWA-I-ROZWOJU-WSI-z-dnia-7-wrzesnia-2012-roku


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.

(2)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12. Vervangen door Verordening (EU) nr. 1151/2012.

(3)  Vgl. voetnoot 2.


Top