EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0506(10)

Bekendmaking van een wijzigingsverzoek overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

OJ C 111, 6.5.2008, p. 51–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.5.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 111/51


Bekendmaking van een wijzigingsverzoek overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

(2008/C 111/17)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen het wijzigingsverzoek. Bezwaarschriften moeten binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking bij de Commissie worden ingediend.

WIJZIGINGSVERZOEK

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

Wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 9

„GORGONZOLA”

EG-nummer: IT/PDO/117/0010/12.04.2002

Image BGAImage BOB

1.   Rubriek van het productdossier waarop de wijziging betrekking heeft

Image

Benaming van het product

Image

Beschrijving van het product

Image

Geografisch gebied

Image

Bewijs van de oorsprong

Image

Werkwijze voor het verkrijgen van het product

Image

Verband

Image

Etikettering

Image

Nationale eisen

Image

Overige

2.   Aard van de wijziging

Image

Wijziging van het enige document of van de samenvatting

Image

Wijziging van het productdossier van de geregistreerde BOB of BGA waarvoor noch het enige document, noch de samenvatting gepubliceerd zijn

Image

Wijziging van het productdossier waarvoor geen wijzigingen van het gepubliceerde enige document vereist zijn (artikel 9, lid 3, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

Image

Tijdelijke wijziging van het productdossier als gevolg van een verplichte gezondheids- of fytosanitaire maatregel die is opgelegd door de overheid (artikel 9, lid 4, van Verordening (EG) nr. 510/2006)

3.   Wijziging(en)

Beschrijving van het product

In het bestaande productdossier is een gewicht tussen 6 en 13 kg aangegeven, zonder specificatie van de organoleptische kenmerken voor de diverse grootteklassen van het eindproduct.

Met het oog op een betere productinformatie voor de consument worden de organoleptische kenmerken nu per grootteklasse aangegeven:

„grote” kaas, met een gewicht tussen 10 en 13 kg, een zachte of licht pikante smaak en een minimale rijpingsduur van 50 dagen;

„middelgrote” kaas, met een gewicht tussen 9 en 12 kg, een uitgesproken pikante smaak en een minimale rijpingsduur van 80 dagen;

„kleine” kaas, met een gewicht tussen 6 en 8 kg, een uitgesproken pikante smaak en een minimale rijpingsduur van 60 dagen.

Voorts worden de afmetingen van de rand en de diameter van de kaas als volgt aangepast aan de reële productieomstandigheden:

rechte rand met een hoogte van minimaal 13 cm;

diameter tussen 20 en 32 cm.

Ten slotte wordt het met het oog op een goede informatie van de consument nuttig geacht expliciet te vermelden dat de korst niet eetbaar is, en de „roodachtige” kleur te vervangen door „roze”, omdat dit het uitzicht van het product beter weergeeft.

Geografisch gebied

Het gebied wordt uitgebreid met de provincie Varese, die bij de registratie niet was opgenomen, ondanks het feit dat het gebied de vereiste (historisch gedocumenteerde) kwaliteiten bezat en dezelfde klimaat- en bodemkenmerken als het afgebakende gebied, en dat het kaas produceerde met dezelfde eigenschappen als die waarvoor de erkenning als Gorgonzola werd verleend.

De namenlijst van de betrokken provincies wordt aangepast. Het gaat hier niet om een wijziging, aangezien de nieuwe administratieve afbakening geen verandering van het in Verordening (EG) nr. 1107/96 van de Commissie van 12 juni 1996 betreffende de registratie van de BOB Gorgonzola bedoelde gebied inhoudt; het gaat uitsluitend om een naamsverandering.

In de tekst worden derhalve de volgende provincies toegevoegd, hoewel hun grondgebied reeds deel uitmaakte van het in Verordening (EG) nr. 1107/96 bedoelde productiegebied:

 

Biella, waarvan het grondgebied reeds deel uitmaakte van de provincie Vercelli;

 

Lecco, Lodi en Monza, waarvan het grondgebied reeds deel uitmaakte van de provincie Milano;

 

Verbano-Cusio-Ossola, waarvan het grondgebied reeds deel uitmaakte van de provincie Novara.

Bewijs van de oorsprong

In het productdossier is een paragraaf met betrekking tot de oorsprong ingevoegd; voor producten als Gorgonzola, die op grond van artikel 17 van Verordening (EG) nr. 2081/92 van de Raad zijn geregistreerd, was hier nog niet in voorzien.

Werkwijze voor het verkrijgen van het product

Aangezien in het huidige productdossier niet is aangegeven of rauwe dan wel gepasteuriseerde melk moet worden gebruikt, wordt het nuttig geacht (mede met het oog op een adequate controle) te preciseren dat gepasteuriseerde volle koemelk moet worden gebruikt. Dit is bij de bereiding van Gorgonzola trouwens altijd het geval geweest.

Voorts wordt in het productdossier nu ook vermeld dat na de pasteurisatie van de volle koemelk melkfermenten, penicillinesporen en geselecteerde gisten worden toegevoegd.

Door het gebruik van melkfermenten als startcultuur voor de verzuring ontstaan de typische gaten die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van penicillium en van het klassieke blauwgroen gemarmerde uitzicht. Hiermee wil men vermijden dat gaten ontstaan door het mengen van de kaasmassa, waarbij de ontwikkeling van penicillium in de hand wordt gewerkt, maar tegelijk gevaar voor besmetting met listeria ontstaat.

In plaats van de in het productdossier vastgestelde algemene rijpingsduur van 2 tot 3 maanden aan te houden, wordt het nuttig geacht de rijpingstijd per productsoort vast te stellen.

De in het productdossier op 32 °C vastgestelde maximumtemperatuur voor de coagulatie van de melk wordt op 36 °C gebracht om de eigenschappen van de Gorgonzola te behouden. Bijgevolg is ook de maximumtemperatuur van het droogzouten verhoogd, van 20 °C tot 24 °C.

Voorts zijn de in het productdossier vermelde temperatuurwaarden voor de rijpingsruimten verlaagd van 5-8 °C tot 2-7 °C, wat in de lijn ligt van de andere vereiste aanpassingen om de biochemische reacties van de rijping te vertragen en te voorkomen dat de producten een te uitgesproken smaak krijgen.

Nieuw is de vermelding van het relatieve procentuele vochtgehalte (85-99 %); dit kwam niet voor in het productdossier op grond waarvan de oorsprongsbenaming is toegekend, maar is desalniettemin een uiterst belangrijke waarde.

De paragraaf in het huidige productdossier met betrekking tot het aanbrengen van merktekens is geherformuleerd om te verduidelijken dat twee merktekens worden aangebracht, het eerste in het begin en het tweede (met gegaufreerde aluminiumfolie) wanneer de kaas voor consumptie wordt aangeboden, alsook om te preciseren dat deze merken pas worden aangebracht nadat de controlestructuur zich ervan heeft vergewist dat het product de in het productdossier vastgestelde organoleptische en kwalitatieve eigenschappen bezit.

Etikettering

Teneinde de consument bewust te laten kiezen, wordt voorzien in de mogelijkheid om op het etiket aan te geven of het een „zachte” of „pikante” soort betreft.

SAMENVATTING

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„GORGONZOLA”

EG-nummer: IT/PDO/117/0010/12.04.2002

BOB ( X ) BGA ( )

Deze samenvatting bevat de belangrijkste gegevens uit het productdossier ter informatie.

1.   Bevoegde dienst van de lidstaat:

Naam:

Ministero delle Politiche agricole alimentari e forestali — Dipartimento delle Politiche di sviluppo — Direzione generale per la Qualità dei prodotti agroalimentari

Adres:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Tel.

(39) 06 481 99 68

Fax

(39) 06 420 31 26

E-mail:

qpa3@politicheagricole.gov.it

2.   Aanvragende groepering:

Naam:

Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola

Adres:

Via A. Costa, 5/c

I-28100 Novara

Tel.

(39) 0321 62 66 13

Fax

(39) 0321 39 09 36

E-mail:

consorzio.gorgonzola@gorgonzola.it

Samenstelling:

Producenten/verwerkers ( X ) Andere ( )

3.   Productcategorie:

Categorie 1.3 — Kaas

4.   Productdossier:

(samenvatting van de in artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 voorgeschreven gegevens)

4.1.   Naam: „Gorgonzola”.

4.2.   Beschrijving: Beschrijving: Gorgonzola is een zachte, vette kaas met een niet-gekookte kaasmassa, die uitsluitend uit volle koemelk wordt verkregen.

Het eindproduct moet de volgende kenmerken bezitten:

vorm: cylindrisch, met een vlakke onder- en bovenkant en een rechte hoge zijkant;

afmetingen: minimumhoogte van de rand 13 cm; diameter tussen 20 en 32 cm;

gewicht:

grote kaas, zachte soort, met een zachte of licht pikante smaak: 10/13 kg;

middelgrote kaas, pikante soort, met een zeer pikante smaak: 9/12 kg;

kleine kaas, pikante soort, met een uitgesproken pikante smaak: 6/8 kg;

korst: grijs en/of roze van kleur, niet eetbaar;

kaasmassa: homogeen, wit of lichtgeel, met de typische blauwgroene marmering (als gevolg van de ontwikkeling van schimmels;

vetgehalte in de droge stof: ten minste 48 %.

4.3.   Geografisch gebied: Het gebied voor de productie en de rijping omvat het hele grondgebied van de volgende provincies:

Bergamo, Biella, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milano, Novara, Pavia, Varese, Verbano Cusio-Ossola, Vercelli;

Alessandria: alleen het grondgebied van de gemeenten Casale Monferrato, Villanova Monferrato, Balzola, Morano Po, Coniolo, Pontestura, Serralunga di Crea, Cereseto, Treville, Ozzano Monferrato, San Giorgio Monferrato, Sala Monferrato, Cellamonte, Rosignano Monferrato, Terruggia, Ottiglio, Frassinello Monferrato, Olivola, Vignale, Camagna, Conzano, Occimiano, Mirabello Monferrato, Giarole, Valenza, Pomaro Monferrato, Bozzole, Valmacca, Ticineto, Borgo San Martino en Frassineto Po.

4.4.   Bewijs van de oorsprong: Elke afzonderlijke productiefase moet worden bewaakt door middel van registraties van de inkomende en uitgaande producten. De traceerbaarheid van het product wordt gewaarborgd door de bovenvermelde registraties, door middel van de inschrijving van de melkproducenten, kaasproducenten en rijpingsbedrijven op speciale lijsten die door de controlestructuur worden bijgehouden, alsmede aan de hand van de productieregisters en de aangiften van de geproduceerde hoeveelheden. De grondstof wordt in alle productiefasen nauwgezet gecontroleerd door het aangewezen controleorgaan. Alle natuurlijke of rechtspersonen die in deze lijsten zijn ingeschreven, worden door het controleorgaan gecontroleerd overeenkomstig het productdossier en het betrokken controleplan.

De BOB „Gorgonzola” wordt aangegeven door twee merktekens die moeten worden aangebracht in het productie- en rijpingsgebied, zodat het controleorgaan vooraf kan nagaan of het product de in punt 4.2 beschreven organoleptische en kwalitatieve kenmerken bezit.

Het betreft:

één merkteken dat reeds op de plaats van productie op de vlakke onder- en bovenkant wordt aangebracht en het identificatienummer van de kaasmakerij draagt. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van de stempels die worden verdeeld door het „Consorzio di Tutela” (Raad van toezicht) in opdracht van het „Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali”;

een ander merkteken dat wordt aangebracht wanneer het product de voor het ter consumptie aanbieden vereiste kenmerken bezit; het bestaat uit een gegaufreerde aluminiumfolie rond de hele of de halve kaas; in dit laatste geval wordt de kaas horizontaal doorgesneden zodat het eerste merkteken met het identificatienummer van de kaasmakerij goed zichtbaar blijft op de vlakke kant, en op de andere kant het op aluminium gedrukte gegaufreerde identificatiemerk verschijnt om de authenticiteit en de traceerbaarheid van het product te garanderen.

4.5.   Werkwijze voor het verkrijgen van het product:

Productie: „Gorgonzola” met beschermde oorsprongsbenaming wordt als volgt geproduceerd:

de uit het productiegebied afkomstige volle koemelk wordt gepasteuriseerd;

stremming: na de pasteurisatie van de volle koemelk worden melkfermenten, penicillinesporen en geselecteerde gisten toegevoegd; vervolgens wordt vloeibaar natuurlijk stremsel van kalveren toegevoegd bij een temperatuur van 28-36 °C;

de wrongel wordt in de vormen (fasceruoli) gelegd en op de vlakke onder- en bovenkant wordt het eerste merkteken met het identificatienummer van de kaasmakerij aangebracht;

vervolgens wordt de kaas gedurende een aantal dagen droog gezouten, bij een temperatuur van 18 tot 24 °C;

tijdens de rijping komen penicillinevariëteiten en -stammen tot ontwikkeling die typisch zijn voor „Gorgonzola” en de kaas het blauwgroen gemarmerde uitzicht geven.

Rijping: de minimale rijpingsduur bedraagt 50 dagen:

grote kaas, zachte soort, 10/13 kg, met een zachte of licht pikante smaak, minimale rijpingsduur: 50 dagen;

middelgrote kaas, pikante soort, 9/12 kg, met een uitgesproken pikante smaak, minimale rijpingsduur: 80 dagen;

grote kaas, pikante soort, 6/8 kg, met een uitgesproken pikante smaak, minimale rijpingsduur: 60 dagen.

Voor alle soorten vindt de rijping plaats in ruimten met een temperatuur tussen 2 en 7 °C en een vochtigheid van 85 tot 99 %.

Bij de rijping wordt de kaas meermaals doorprikt om de ontwikkeling van de voor „Gorgonzola” typische penicillinevariëteiten en -stammen te bevorderen (gemarmerd uitzicht).

Aan het eind van de rijpingsperiode gaat het controleorgaan na of het product de voor het ter consumptie aanbieden vereiste kenmerken bezit en wordt de gegaufreerde aluminiumfolie met het gegaufreerde identificatiemerk aangebracht.

4.6.   Verband: De natuurlijke factoren houden verband met het klimaat in het productiegebied, dat zich uitstekend leent voor een overvloedige en hoogkwalitatieve productie van voedergewassen voor het melkvee, en dat zeer bevorderlijk is voor de ontwikkeling van microbiologische agentia die bepalend zijn voor de organoleptische kenmerken en de kleuring van de kaas.

Met betrekking tot de humane factoren moet worden gewezen op de zeer grote consumptie in het gebied zelf, met name doordat de kaas wordt gebruikt in diverse traditionele en voor het productiegebied typische bereidingen op basis van granen.

4.7.   Controlestructuur:

Naam:

CSQA — Certificazioni S.r.l.

Adres:

Via S. Gaetano, 74

I-36016 Thiene (VI)

Tel.

(39) 0445 36 60 94

Fax

(39) 0445 38 26 72

E-mail:

csqa@csqa.it

De controlestructuur voldoet aan de in de EN-norm 45011 vastgestelde voorwaarden.

4.8.   Etikettering: „Gorgonzola” moet de identificatiemerken van het „consorzio” dragen.

Bij „grote” kazen die de nodige eigenschappen bezitten om als „zacht” te worden omschreven, en „middelgrote” en „kleine” kazen die de nodige eigenschappen bezitten om als „pikant” te worden omschreven, mogen deze aanduidingen op het etiket naast of onder de benaming „Gorgonzola” in aanmerkelijk kleinere letters worden aangebracht.


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.


Top