EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E003350

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3350/03 van Patricia McKenna (Verts/ALE) aan de Commissie. Veenverschuiving Derrybrien windpark.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 528–529 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 78/528


(2004/C 78 E/0549)

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3350/03

van Patricia McKenna (Verts/ALE) aan de Commissie

(6 november 2003)

Betreft:   Veenverschuiving Derrybrien windpark

Door anekdotisch en fotografisch materiaal worden reeds sterke indicaties geleverd dat de omvangrijke veenverschuiving die op donderdag, 16 oktober inzette bij Derrybrien, Loughrea, het gevolg is van de bouw van een windpark van 60MW, dat eigendom is van Hibernian Windpower Ltd, een dochteronderneming van ESB, die tot dusverre echter geen verantwoordelijkheid heeft aanvaard. De verschuiving strekt zich momenteel uit over een oppervlak van 50 ha. en twee toegangswegen tot het daar liggende dorp zijn afgesloten. Het project bestaat o.m. uit twee steengroeven waarvoor geen vergunning is verleend, in verband waarmee springstoffen worden gebruikt en zeer zware voertuigen zich verplaatsen over onstabiele drijvende wegen op bedekkingsveen tot een diepte van zes meter in een berghelling. Een groot aantal planningsvoorwaarden waaraan moest worden voldaan vóór het begin van de werkzaamheden is door de projectontwikkelaar niet nageleefd, en over een aantal is nog geen definitief besluit genomen, o.a. over een verplichting tot beëindiging/ontmanteling van het project.

Afgezien van het belangrijkste veiligheidsvraagstuk, met inbegrip van het gevaar voor het dorp in het gebied, zijn thans ook waterlopen en de plaatselijke wateraanvoer bedreigd o.a. in het nabijgelegen Lough Cutra, dat in een geprojecteerd SBG gelegen is. Eén van de redenen dat het districtsbestuur van Galway in eerste instantie toestemming heeft geweigerd voor de derde fase van dit project was zijn overtuiging dat in de MEB onvoldoende aandacht was gegeven aan bodemerosie ten gevolge van de bouw. Niettemin heeft An Bord Pleanála het besluit van de planningsinstantie ongedaan gemaakt en vergunning verleend zonder op dit punt voorwaarden te stellen. Het is, met name in Ierland, absoluut van wezenlijk belang dat er veel meer duurzame energie wordt ingezet, maar dit streven kan thans ernstig in gevaar komen ten gevolge van dit soort onzorgvuldige ontwikkeling.

Is de Commissie van oordeel dat deze vraagstukken een belangrijke overweging zijn of dienen te zijn in een MEB? Is de Commissie bereid de planningsinstanties, daar met deze problemen in dit geval in onvoldoende mate rekening is gehouden, te adviseren de ontwikkeling stop te zetten om nog meer gevaren voor milieu en veiligheid en schade aan de ontwikkeling van duurzame energie te voorkomen?

Antwoord van mevrouw Wallström namens de Commissie

(16 december 2003)

Overeenkomstig Richtlijn 85/337/EEG van de Raad van 27 juni 1985 betreffende het milieueffect van bepaalde openbare en particuliere projecten (MEB-richtlijn) (1), zoals gewijzigd bij Richtlijn 97/11/EG van de Raad van 3 maart 1997 (2), moeten de lidstaten ervoor zorgen dat alvorens toestemming voor de ontwikkeling wordt gegeven, projecten die een aanzienlijk milieueffect kunnen hebben vanwege onder andere hun aard, omvang en ligging worden onderworpen aan een milieueffectbeoordeling. Deze projecten worden genoemd in artikel 4, waarin wordt verwezen naar: de bijlagen I en II van de richtlijn. De aanleg van windparken valt onder bijlage II, punt 3 (i). Het is aan de lidstaten om te bepalen of een individueel project een aanzienlijk milieueffect zou kunnen hebben. Als een aanzienlijk effect waarschijnlijk is, moeten de lidstaten een milieueffectbeoordeling uitvoeren.

Uit de verstrekte informatie blijkt dat voor dit project een milieueffectrapportage (MER) en dus een MEB is uitgevoerd. Het geachte parlementslid is evenwel van mening dat de in de MER verstrekte informatie, met name over bodemcorrosie, niet adequaat is. Volgens het geachte parlementslid zou de uitvoering van het project een belangrijke veenverschuiving hebben veroorzaakt.

De Commissie zal in het licht van het bovenstaande de zaak met de Ierse autoriteiten onderzoeken en het geachte parlementslid nadere informatie verschaffen.


(1)  PB L 175 van 5.7.1985.

(2)  PB L 73 van 14.3.1997.


Top