EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E002422

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2422/03 van Kathleen Van Brempt (PSE) aan de Commissie. LCD-scherm in auto.

OJ C 78E, 27.3.2004, p. 111–112 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

27.3.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

CE 78/111


(2004/C 78 E/0113)

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-2422/03

van Kathleen Van Brempt (PSE) aan de Commissie

(21 juli 2003)

Betreft:   LCD-scherm in auto

Computerschermen op de dashboards in auto's zijn een rage in België en Nederland. Vooral bij jonge mannen is het mode om een LCD-scherm met computerspelen of tv-functies in de auto te plaatsen. In dure wagens dienen ze om de chauffeur zo snel mogelijk naar zijn bestemming te loodsen en vallen tv-functies uit tijdens het rijden. Maar bij de exemplaren die worden geïnstalleerd in autocenters is deze veiligheid niet altijd voorzien. In Nederland worden LCD-schermen waarnaar de chauffeur kan kijken terwijl hij rijdt, verboden, omdat ze te gevaarlijk zijn. In België is dat nog niet het geval.

Is de Europese Commissie op de hoogte van het toenemend gebruik van LCD-schermen ter vermaak in auto's?

Wat is de mening van de Commissie hierover? Beoordeelt ze dit als een gevaarlijke trend?

Wat zijn de acties die de Europese Commissie onderneemt om het veilige rijgedrag van chauffeurs met auto's met LCD-scherm te waarborgen? Denkt ze aan een verbod op LCD-schermen met spelcomputer- en tv-functies op het dashboard?

Gecombineerd Antwoord

van de heer Liikanen namens de Commissie

op de schritftelijke vragen E-2408/03 en E-2422/03

(29 september 2003)

De aandacht van de Commissie wordt gevestigd op het feit dat meer en meer automobilisten het LCD-scherm dat eigenlijk voor verkeersinformatie of navigatiegegevens is bedoeld of uitsluitend ter vermaak van de passagiers dient, onder het rijden voor eigen vermaak gebruiken. Omdat dit tot gevaarlijk rijgedrag kan leiden heeft de Nederlandse wet de installatie van LCD-schermen door bestuurders uitdrukkelijk verboden. De vraag wordt nu gesteld of aan dit probleem ook op het niveau van de Gemeenschap iets wordt gedaan.

De ontwikkeling van telematicahulpmiddelen voor in de auto en het eventuele gebruik ervan door de bestuurder tijdens het rijden worden sinds 1990 bestudeerd bij evaluatiestudies in het kader van de Gemeenschapsprogramma's. De verenigbaarheid van deze hulpmiddelen met de taak van de bestuurder is vanuit verschillende standpunten bestudeerd onder toeziend oog van verschillende directoraten-generaal (DG's) van de Commissie (de DG's Energie en vervoer, Ondernemingen, Onderzoek en Informatiemaat-schapij).

Zich bewust van de potentiële gevaren van het gebruik van deze nieuwe apparatuur die de bestuurder kan afleiden van zijn taak, heeft de Commissie op 21 december 1999 een „aanbeveling betreffende veilige en efficiënte informatie- en communicatiesystemen aan boord van voertuigen: Europese verklaring inzake beginselen voor de mens/machine-interface” (1) gepubliceerd.

In dit document heeft de Commissie onder meer het volgende aanbevolen:

Beginsel 4: Het systeem moet zo worden ontworpen dat de bestuurder niet wordt afgeleid en dat het geen visueel amusement biedt.

Beginsel 8: Visuele informatie die geen verband houdt met de besturing en die de bestuurder in aanzienlijke mate kan afleiden (bijvoorbeeld tv, video en automatisch over het scherm rollende beelden en tekst) moeten worden uitgeschakeld of mag alleen worden gepresenteerd op een zodanige wijze dat de bestuurder deze niet kan zien wanneer het voertuig in beweging is.

Na de publicatie van deze aanbeveling is in het kader van eSafety, een gezamenlijk initiatief van de Europese autofabrikanten en de Commissie, de discussie hierover opnieuw geopend om tot een handleiding van goed gedrag voor deze boordsystemen te komen.

Ten slotte wordt eraan herinnerd dat voor motorvoertuigen in het kader van artikel 95 van het Verdrag een EG-typegoedkeuring plaatsvindt en dat elk unilateraal initiatief van een lidstaat aan de Commissie moet worden gemeld. Omdat de Gemeenschap daarnaast internationale verdragen heeft ondertekend, bijvoorbeeld in het kader van de VN, dient ook te worden gekeken naar de internationale gevolgen van elk initiatief.


(1)  Kennisgeving gedaan onder nummer C (1999) 4786 en verschenen in Publicatieblad PB L 19 van 25.1.2000.


Top