Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Letland - Landbouw

Prioriteiten op korte termijn:

Landbouw

  • voortzetting van de aanpassing en verbetering van de inspectieregelingen in de veterinaire en de fytosanitaire sector;
  • modernisering van de levensmiddelenindustrie, in het bijzonder de vleesverwerking en de zuivelindustrie, met het oog op de naleving van de hygiëne- en volksgezondheidsnormen van de Europese Unie.

Evaluatie (november 2000)

Er is vooruitgang geconstateerd wat de aanpassing van de wetgeving inzake dierenwelzijn, diergeneeskunde, identificatie en registratie van dieren betreft en op fytosanitair gebied en inzake diervoeding. De uitrusting van de grensposten is voortgezet. Voor bepaalde producten, onder andere vlees en zuivel, zijn gezondheidsnormen goedgekeurd. De aanpassing van de verwerkende bedrijven aan de Europese gezondheidsnormen verloopt traag.

Evaluatie (november 2001)

Er is vooruitgang geboekt wat de fytosanitaire en veterinaire wetgeving alsook de grenscontroles betreft. Hoewel een aantal bepalingen zijn goedgekeurd, is voor de levensmiddelenindustrie nog altijd geen actieplan uitgewerkt.

Evaluatie (oktober 2002)

Letland heeft zijn inspanningen op het gebied van de veterinaire controle voortgezet door een veterinaire en levensmiddeleninspectiedienst op te richten en de veterinaire controles en het toezicht op de voedselveiligheid te versterken.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Prioriteiten op middellange termijn:

Landbouw

  • aanpassing aan het acquis op landbouwgebied (vooral in de veterinaire en de fytosanitaire sector, en meer in het bijzonder wat de controles aan de buitengrenzen betreft);
  • voortzetting van het proces van landhervorming en ontwikkeling in het plattelandsbeleid;
  • ontwikkeling van de capaciteit om het gemeenschappelijk landbouwbeleid ten uitvoer te leggen en toe te passen, vooral op het punt van de bestuurlijke structuur van beheersmechanismen voor de bewaking van de landbouwmarkten en voor de uitvoering van structuurmaatregelen en plattelandsontwikkeling;
  • vaststelling en tenuitvoerlegging van veterinaire en fytosanitaire voorschriften;
  • modernisering van sommige verwerkende bedrijven in de levensmiddelensector en verbetering van sommige voorzieningen voor het uitvoeren van tests en het stellen van diagnoses;
  • herstructurering van de agrovoedingssector.

Evaluatie (oktober 1999)

Op dit gebied is geen vooruitgang geconstateerd.

Evaluatie (november 2000)

Op dit gebied is geen vooruitgang geboekt.

Evaluatie (november 2001)

Op het vlak van de beheersmechanismen voor het landbouwbeleid en op dat van de voedselhygiëne, is door de goedkeuring van een strategie in april 2001 vooruitgang geboekt. In de veterinaire en fytosanitaire sector zijn de inspanningen voortgezet.

Evaluatie (oktober 2002)

Letland heeft een bureau voor toezicht op de veterinaire en voedingssector opgericht en heeft het SAPARD-organisme bekrachtigd. Er zijn verdere inspanningen nodig voor de aanpassing aan het acquis communautaire en om de vereiste institutionele capaciteit voor de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid te versterken.

Visserij

Er is een satellietvolgsysteem ingevoerd, er is een geautomatiseerd register voor de visserijvloot ingesteld en er is een gedetailleerd plan voor de tenuitvoerlegging van de interventiemechanismen uitgewerkt. Toch moeten er op het vlak van inspectie en controle nog inspanningen geleverd worden.

Evaluatie (oktober 2002)

De werkzaamheden voor de aanpassing aan het acquis zijn voortgezet. De bestuurlijke capaciteit alsook het structuur- en marktbeleid moeten worden versterkt.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Op 16 april 2003 vond de ondertekening van het Toetredingsverdrag plaats en op 1 mei 2004 zijn Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië toegetreden tot de Europese Unie.

REFERENTIES

Besluit 98/263/EG van 30.3.1998Publicatieblad L 121 van 23.4.1998

Besluit 1999/854/EG van 6.12.1999Publicatieblad L 335 van 28.12.1999

Advies van de Commissie COM(97) 2004 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(98) 703 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(1999) 506 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2000) 706 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2001) 700 def. - SEC(2001) 1749Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2002) 700 def. - SEC(2002) 1405Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1203Niet verschenen in het Publicatieblad

Verdrag betreffende toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

Laatste wijziging: 19.11.2004

Top