EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Voorschriften inzake typegoedkeuring en markttoezicht voor motorfietsen, bromfietsen en quads in Europa

Voorschriften inzake typegoedkeuring en markttoezicht voor motorfietsen, bromfietsen en quads in Europa

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) nr. 168/2013 — de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • Het voornaamste doel van de verordening is de vermindering van verontreiniging door vervoer en verhoging van de functionele veiligheid van nieuwe voertuigen van categorie L*.
  • Met deze verordening worden de EU-voorschriften inzake functionele veiligheid en milieu voor de registratie van voertuigen van categorie L aangescherpt.
  • De verordening is ook van toepassing op enduromotorfietsen, trialbikes en zware terreinquads die zowel op de weg als op het terrein kunnen worden gebruikt.

KERNPUNTEN

Goedkeurings- en markttoezichtautoriteiten

Door EU-lidstaten moeten worden aangewezen:

  • goedkeuringsautoriteiten om te bevestigen dat een bepaald type voertuig voldoet aan de verschillende administratieve en technische voorschriften die in de wet zijn vastgelegd;
  • markttoezichtautoriteiten om te verzekeren dat voertuigen, systemen, onderdelen of aparte technische eenheden op de markt voldoen aan de wet en geen gevaar vormen voor de gezondheid, veiligheid of enig ander aspect van de bescherming van het algemeen belang.

Typegoedkeuring

  • De voorschriften voor typegoedkeuring zijn opgesteld voor fabrikanten (van voertuigen), goedkeuringsautoriteiten en technische diensten (bijv. keuringsdiensten). Als een voertuigtype voldoet aan een uitgebreide reeks voorschriften, mag het worden verkocht op de EU-markt.
  • De fabrikant moet bij ieder voertuig een certificaat van overeenstemming afleveren, waarmee de eigenaar het voertuig kan registreren.

Voorschriften voor de functionele veiligheid

De verordening bevat veiligheidsvoorschriften zoals:

  • nieuwe motorfietsen van meer dan 125 cm3 moeten met een antiblokkeerremsysteem zijn uitgerust;
  • op een motorfiets met twee wielen van minder dan 125 cm3, wordt het aanbrengen van een antiblokkeerremsysteem, een gecombineerd remsysteem of beide aan het oordeel van de fabrikant overgelaten;
  • voor betere zichtbaarheid:
    • sinds juli 2014 dienen alle nieuwe typen voertuigen van categorie L te zijn uitgerust met een mechanisme waardoor de lichten automatisch worden ingeschakeld,
    • sinds 1 januari 2016 moeten alle bestaande typen van deze voertuigen hier ook aan voldoen;
  • op quads en andere typen drie- en vierwielige voertuigen van categorie L moet verplicht een differentieel worden gemonteerd (waardoor wielen op dezelfde as aan een verschillende snelheid kunnen draaien), zodat ze op een veilige manier bochten kunnen nemen.

Milieuprestatievereisten

  • Om een typegoedkeuring te verkrijgen, moet een voertuig van categorie L voldoen aan acht verschillende typen testen, zoals testen voor verdampingsemissies (brandstofdampen), systemen voor verontreinigingsbeheersing, energie-efficiëntie en geluid.
  • De verordening bevat milieuvoorschriften voor twee fasen van emissiereductie. De eerste fase (Euro 4) is verplicht voor nieuwe typen voertuigen vanaf 1 januari 2016. Een tweede fase (Euro 5) is sinds 2020 van toepassing, zodat fabrikanten en leveranciers op middellange termijn kunnen plannen.

Verplichtingen voor fabrikanten, hun vertegenwoordigers, importeurs en distributeurs

In de verordening zijn de verplichtingen vastgelegd voor alle bij de toeleveringsketen betrokken partijen:

  • indien een voertuig een ernstig risico vormt voor de gebruikers of het milieu, moet de fabrikant of enige andere partij in de toeleveringsketen doeltreffende beschermingsmaatregelen nemen, met inbegrip van het terugroepen van voertuigen waar nodig;
  • de fabrikanten moeten aan erkende handelaars en reparatiebedrijven, en aan onafhankelijke marktdeelnemers, onbeperkte toegang verlenen tot de boorddiagnosesystemen via een gestandaardiseerde aansluiting, en tot informatie over reparaties en onderhoud van voertuigen via websites. Dit geldt niet voor in kleine series gebouwde voertuigen.

Gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen

De Europese Commissie heeft in aanvulling op Verordening (EG) nr. 168/2013 gedelegeerde handelingen aangenomen:

  • Gedelegeerde verordening (EU) nr. 3/2014 bevat de gedetailleerde technische voorschriften en testprocedures voor functionele veiligheid voor de goedkeuring en het markttoezicht op voertuigen van categorie L en de voor deze voertuigen bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden. Deze verordening werd gewijzigd bij Gedelegeerde verordening (EU) 2016/1824 in verband met de technische vooruitgang.
  • Gedelegeerde verordening (EG) nr. 134/2014 over voorschriften voor milieuprestaties en prestaties van de aandrijfeenheid en voor wijziging van bijlage V bij Verordening (EU) nr. 168/2013. Deze verordening is gewijzigd bij Gedelegeerde verordening (EU) 2016/1824 en Gedelegeerde verordening (EU) 2018/295 om de technische voorschriften en testprocedures te verbeteren en deze aan te passen aan de technische vooruitgang.

De Commissie nam ook Uitvoeringsverordening (EU) nr. 901/2014 aan over de administratieve voorschriften voor de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers. Deze uitvoeringsverordening is sindsdien gewijzigd bij Uitvoeringsverordening (EU) 2016/1825 en Uitvoeringsverordening (EU) 2020/239.

Intrekking van eerdere wetgeving

Bij Verordening (EG) nr. 168/2013 is Richtlijn 2002/24/EG vanaf 1 januari 2016 ingetrokken en vervangen.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 1 januari 2016 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Voertuigen van categorie L: een klasse van licht gemotoriseerde voertuigen zoals gemotoriseerde rijwielen, bromfietsen op twee en drie wielen, motorfietsen (met en zonder zijspan), driewielers en vierwielers.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) nr. 168/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 15 januari 2013 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (PB L 60 van 2.3.2013, blz. 52-128)

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 168/2013 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 901/2014 van de Commissie van 18 juli 2014 tot uitvoering van Verordening (EU) nr. 168/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de administratieve voorschriften voor de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (PB L 249 van 22.8.2014, blz. 1-202)

Zie de geconsolideerde versie.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 134/2014 van de Commissie van 16 december 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 168/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de voorschriften voor milieuprestaties en prestaties van de aandrijfeenheid en tot wijziging van bijlage V bij die verordening (PB L 53 van 21.2.2014, blz. 1-10)

Zie de geconsolideerde versie.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 44/2014 van de Commissie van 21 november 2013 ter aanvulling van Verordening (EU) nr. 168/2013 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de voertuigconstructie en algemene voorschriften voor de goedkeuring van twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (PB L 25 van 28.1.2014, blz. 1-102)

Zie de geconsolideerde versie.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 3/2014 van de Commissie van 24 oktober 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 168/2013 van het Europees Parlement en de Raad betreffende functionele veiligheidsvoorschriften voor de goedkeuring van twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (PB L 7 van 10.1.2014, blz. 1-12)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 28.05.2021

Top