EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0253

Uitvoeringsbesluit (EU) 2017/253 van de Commissie van 13 februari 2017 tot vaststelling van procedures voor alarmmeldingen in het kader van het met betrekking tot ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid ingestelde systeem voor vroegtijdige waarschuwing en reactie en voor de informatie-uitwisseling, onderlinge raadpleging en coördinatie van de reacties op dergelijke bedreigingen overeenkomstig Besluit nr. 1082/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad (Voor de EER relevante tekst. )

C/2017/0684

OJ L 37, 14.2.2017, p. 23–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/07/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/253/oj

14.2.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 37/23


UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/253 VAN DE COMMISSIE

van 13 februari 2017

tot vaststelling van procedures voor alarmmeldingen in het kader van het met betrekking tot ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid ingestelde systeem voor vroegtijdige waarschuwing en reactie en voor de informatie-uitwisseling, onderlinge raadpleging en coördinatie van de reacties op dergelijke bedreigingen overeenkomstig Besluit nr. 1082/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Besluit nr. 1082/2013/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2013 over ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid en houdende intrekking van Beschikking nr. 2119/98/EG (1), en met name artikel 8, lid 2, en artikel 11, lid 5,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Beschikking nr. 2119/98/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) is een systeem voor vroegtijdige waarschuwing en reactie (EWRS, Early Warning and Response System) ingesteld als permanent communicatienetwerk tussen de Commissie en de voor de volksgezondheid bevoegde autoriteiten van de lidstaten met het oog op de preventie en de bestrijding van bepaalde categorieën van overdraagbare ziekten („het permanente communicatienetwerk). Bij Beschikking 2000/57/EG van de Commissie (3) zijn de procedures betreffende de werking van het EWRS vastgesteld.

(2)

Bij Verordening (EG) nr. 851/2004 van het Europees Parlement en de Raad (4) is het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control) opgericht. Overeenkomstig artikel 8 van die verordening ondersteunt en assisteert het ECDC de Commissie bij de exploitatie van het EWRS. Het ECDC voert met name de dagelijkse activiteiten en het onderhoud uit van de informatietechnologietoepassing van het EWRS („IT-toepassing van het EWRS”).

(3)

Beschikking nr. 2119/98/EG is ingetrokken en vervangen door Besluit nr. 1082/2013/EU. Bij het nieuwe besluit is het EWRS opnieuw vastgesteld. Ook is het toepassingsgebied van het permanente communicatienetwerk uitgebreid, namelijk met andere soorten biologische dreigingen en andere categorieën van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, inclusief bedreigingen van chemische, ecologische en onbekende oorsprong. Verder bevat het besluit voorschriften voor de epidemiologische surveillance en controle van, en de vroegtijdige waarschuwing bij en de bestrijding van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

(4)

Gezien de herzieningen van het EWRS is het wenselijk de procedures betreffende de werking ervan te herzien en te actualiseren. Om de goede werking en de eenvormige toepassing van het EWRS te waarborgen, moeten gedetailleerde procedures voor de uitwisseling van informatie worden vastgesteld. Dergelijke procedures moeten voorkomen dat activiteiten overlappen of maatregelen tegenstrijdig zijn met bestaande structuren en mechanismen voor de controle van, de vroegtijdige waarschuwing bij en de bestrijding van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

(5)

Overeenkomstig artikel 15, lid 1, onder b), van Besluit nr. 1082/2013/EU moeten de lidstaten bevoegde autoriteiten aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor het melden van alarmen en het vaststellen van reactiemaatregelen („voor het EWRS bevoegde autoriteiten”). Om de coördinatie en consistentie van de communicatie te waarborgen, moeten de lidstaten de andere lidstaten en de Commissie in kennis stellen van de contactgegevens van de voor het EWRS bevoegde autoriteiten en van elke latere wijziging van die bevoegde autoriteiten.

(6)

De doeltreffendheid van het EWRS is afhankelijk van de tijdige communicatie en de uitwisseling van passende informatie met betrekking tot de opkomst of ontwikkeling van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid. Het is derhalve passend om duidelijke termijnen vast te stellen voor de melding van alarmen en de verspreiding van informatie.

(7)

Om structurele doublures van alarmmeldingen en tegenstrijdige maatregelen te voorkomen, moeten andere relevante systemen voor snelle waarschuwing en informatie die zijn vastgesteld krachtens andere wettelijke bepalingen van het Unierecht of het Euratom-Verdrag het EWRS kunnen gebruiken om alarmen en informatie te verspreiden over gebeurtenissen die een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid vormen of kunnen vormen. Een dergelijke mogelijkheid moet voldoen aan de voorwaarde dat de aansluiting van andere systemen de beveiliging van het EWRS niet in het gedrang brengt en de toepasselijke regels inzake gegevensbescherming worden gerespecteerd. Daarnaast moet het EWRS compatibel zijn met het systeem van gegevensvelden, werkstromen en toegangsrechten van alle andere waarschuwings- en informatiesystemen waarmee het wordt verbonden. De IT-toepassing van het EWRS moet worden aangepast om dergelijke interoperabiliteit met verschillende waarschuwings- en informatiesystemen mogelijk te maken.

(8)

Indien een alarm wordt gemeld, moeten de lidstaten overeenkomstig artikel 11, lid 1, van Besluit nr. 1082/2013/EU onderling overleg plegen in het Gezondheidsbeveiligingscomité (HSC, Health Security Committee), met het oog op het coördineren van de nationale reacties en het verstrekken van risico- en crisiscommunicatie. Om de coördinatie van dergelijke reacties en de doeltreffende communicatie te bevorderen, is het passend om de procedures te specificeren voor de coördinatie van de reacties van de lidstaten, alsmede procedures voor een doeltreffende communicatie met het grote publiek en/of beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

(9)

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 28, lid 1, van Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad (5).

(10)

In de context van de werking van het EWRS moeten Richtlijn 95/46/EG van het Europees Parlement en de Raad (6) en Verordening (EG) nr. 45/2001 worden toegepast.

(11)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 18 van Besluit nr. 1082/2013/EU ingestelde Comité inzake ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid.

(12)

Beschikking 2000/57/EG moet derhalve worden ingetrokken en vervangen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De voor het EWRS bevoegde autoriteiten

1.   De Commissie verleent de overeenkomstig artikel 15, lid 1, onder b), van Besluit nr. 1082/2013/EU aangewezen voor het EWRS bevoegde autoriteiten toegang tot het overeenkomstig artikel 8 van Besluit nr. 1082/2013/EU ingestelde systeem voor vroegtijdige waarschuwing en reactie.

2.   De lidstaten waarborgen dat doeltreffende communicatiekanalen tot stand worden gebracht tussen de voor het EWRS bevoegde autoriteiten en eventuele andere relevante autoriteiten die onder hun rechtsmacht vallen, met het oog op het onverwijld constateren van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid die voldoen aan de criteria van artikel 9, leden 1 en 2, van Besluit nr. 1082/2013/EU.

Artikel 2

Alarmmeldingen in het EWRS

1.   Indien een lidstaat of de Commissie kennis krijgt van de opkomst of ontwikkeling van een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid in de zin van artikel 9, lid 1, van Besluit nr. 1082/2013/EU meldt deze onverwijld en in elk geval uiterlijk 24 uur nadat hij of zij kennis heeft gekregen van de bedreiging het in dat artikel bedoelde alarm.

2.   De lidstaat of de Commissie kan het Gezondheidsbeveiligingscomité (HSC, Health Security Committee) in kennis stellen van de melding van een alarm.

3.   De in lid 1 bedoelde meldingsplicht laat de meldingsplicht van artikel 9, lid 2, van Besluit nr. 1082/2013/EU onverlet.

4.   Het feit dat niet alle in artikel 9, lid 3, van dat besluit bedoelde relevante informatie beschikbaar is, is geen geldige reden voor het uitstellen van een alarmmelding.

5.   In de in lid 1 bedoelde alarmmelding wordt gespecificeerd hoe aan de criteria van artikel 9, lid 1, van Besluit nr. 1082/2013/EU wordt voldaan.

6.   Indien een lidstaat of de Commissie met het oog op coördinatie naar aanleiding van een alarmmelding beschikbare relevante informatie overeenkomstig artikel 9, lid 3, van Besluit nr. 1082/2013/EU wenst mede te delen, maakt hij of zij gebruik van de ad-hocfunctie van het EWRS om een „opmerking” te posten in antwoord op de oorspronkelijke melding.

Artikel 3

Andere systemen voor snelle waarschuwing en informatie van de Unie

1.   In de in artikel 2, lid 1, bedoelde alarmmelding wordt gespecificeerd of de geconstateerde bedreiging eerder is gemeld via een ander waarschuwings- of informatiesysteem op het niveau van de Unie of uit hoofde van het Euratom-Verdrag.

2.   Indien een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid wordt gemeld via meer dan één waarschuwings- of informatiesysteem van de Unie wijst de Commissie via het EWRS het prioritaire systeem voor de desbetreffende soort van informatie-uitwisseling aan.

3.   Voor de toepassing van dit artikel behoren de in de bijlage beschreven systemen tot de andere waarschuwings- en informatiesystemen op het niveau van de Unie of uit hoofde van het Euratom-Verdrag.

Artikel 4

Coördinatie van nationale reacties op ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid

1.   Indien overeenkomstig artikel 11, lid 1, onder a), van Besluit nr. 1082/2013/EU wordt verzocht om onderling overleg met het oog op het coördineren van de reactie op een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid zorgt de Commissie ervoor dat het in het HSC te plegen overleg binnen twee werkdagen na het verzoek plaatsvindt, waarbij de urgentie afhangt van de ernst van die bedreiging.

2.   De Commissie stelt het HSC in kennis van het verzoek en verstrekt het HSC alle relevante informatie over de bedreiging die nog niet via het EWRS werd verspreid.

3.   Ook de lidstaten verstrekken schriftelijk alle beschikbare informatie met betrekking tot de bedreiging die nog niet via het EWRS werd verspreid, inclusief volksgezondheidsmaatregelen of andere maatregelen die zijn genomen of zullen worden genomen.

4.   Het HSC onderzoekt alle beschikbare informatie met betrekking tot de desbetreffende bedreiging, inclusief alarmmeldingen, risicobeoordelingen en andere informatie die de lidstaten of de Commissie via het EWRS of het HSC hebben verspreid, met inbegrip van informatie over volksgezondheidsmaatregelen die zijn genomen of zullen worden genomen. Dat onderzoek vindt onverwijld plaats.

5.   Lidstaten die volksgezondheidsmaatregelen ter bestrijding van ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid overwegen of nemen, moeten rekening houden met het resultaat van het in het kader van het overleg met het HSC uitgevoerde onderzoek.

Artikel 5

Risico- en crisiscommunicatie

1.   Naar aanleiding van een verzoek om overleg overeenkomstig artikel 11, lid 1, onder b), van Besluit nr. 1082/2013/EU plegen de lidstaten onderling overleg in het HSC en stellen zij de inhoud en de vorm voor van de risico- en crisiscommunicatie van de lidstaten met het grote publiek en/of beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. De lidstaten kunnen die communicatie aanpassen aan hun behoeften en omstandigheden.

2.   Lidstaten die al waren begonnen met risico- en crisiscommunicatie in verband met een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid stellen het HSC en de Commissie schriftelijk in kennis van de inhoud daarvan.

Artikel 6

Deactivering van de alarmmelding

Wanneer de omstandigheden die de melding van een alarm overeenkomstig artikel 9, lid 1, van Besluit nr. 1082/2013/EU rechtvaardigden, ophouden te bestaan, wordt het alarm gedeactiveerd door de lidstaat die het alarm had gemeld, of door de Commissie indien zij het alarm had gemeld. Het alarm wordt pas gedeactiveerd nadat alle bij het alarm betrokken lidstaten daarmee hebben ingestemd.

Artikel 7

Intrekking van Beschikking 2000/57/EG

1.   Beschikking 2000/57/EG wordt ingetrokken.

2.   Verwijzingen naar de ingetrokken beschikking gelden als verwijzingen naar dit besluit.

Artikel 8

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 13 februari 2017.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER


(1)  PB L 293 van 5.11.2013, blz. 1.

(2)  Beschikking nr. 2119/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 september 1998 tot oprichting van een netwerk voor epidemiologische surveillance en beheersing van overdraagbare ziekten in de Europese Gemeenschap (PB L 268 van 3.10.1998, blz. 1).

(3)  Beschikking 2000/57/EG van de Commissie van 22 december 1999 betreffende het systeem voor vroegtijdige waarschuwing en maatregelen ter voorkoming en beheersing van overdraagbare ziekten overeenkomstig Beschikking nr. 2119/98/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 21 van 26.1.2000, blz. 32).

(4)  Verordening (EG) nr. 851/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 21 april 2004 tot oprichting van een Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (PB L 142 van 30.4.2004, blz. 1).

(5)  Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (PB L 8 van 12.1.2001, blz. 1).

(6)  Richtlijn 95/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 1995 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (PB L 281 van 23.11.1995, blz. 31).


BIJLAGE

Niet-uitputtende lijst van geleidelijk aan het EWRS te koppelen waarschuwings- en informatiesystemen op het niveau van de Unie

Deze bijlage bevat een lijst van bestaande systemen voor snelle waarschuwing en informatie op het niveau van de Unie of krachtens het Euratom-Verdrag die relevant kunnen zijn voor het ontvangen van alarmen en informatie over gebeurtenissen die een ernstige grensoverschrijdende bedreiging van de gezondheid vormen of kunnen vormen:

het systeem voor de melding van dierziekten (ADNS, Animal Disease Notification System), om de situatie van belangrijke besmettelijke dierziekten te registreren en te documenteren;

het sectoroverschrijdende waarschuwingssysteem van de Commissie Argus, een intern systeem voor snelle waarschuwing van de Commissie dat in noodgevallen of crisissituaties uitwisseling van essentiële informatie en interne coördinatie mogelijk maakt tussen alle directoraten-generaal van de Commissie;

het gemeenschappelijke noodcommunicatie- en informatiesysteem (CECIS, Common Emergency Communication and Information System), voor civiele bescherming en bij ongevallen met verontreiniging van het mariene milieu tot gevolg;

de communautaire regelingen voor snelle uitwisseling van informatie in geval van stralingsgevaar (ECURIE, European Community Urgent Radiological Information Exchange), voor het melden van tegenmaatregelen ter bescherming tegen de gevolgen van een nucleair of stralingsongeval;

het systeem voor het rapporteren van zware ongevallen (eMARS, Major Accident Reporting System), ter bevordering van de uitwisseling van uit ongevallen en bijna-ongevallen met gevaarlijke stoffen geleerde lessen, om de preventie van chemische ongevallen en de beperking van de mogelijke gevolgen daarvan te verbeteren;

het EU-systeem voor de melding van onderscheppingen op fytosanitair gebied (EUROPHYT, European Union Notification System for Plant Health Interceptions), met betrekking tot in de Unie ingevoerde of verhandelde zendingen die planten en plantaardige producten bevatten die om fytosanitaire redenen worden onderschept;

het systeem voor snelle waarschuwingen over bloed en bloedbestanddelen (RAB, Rapid Alert for Blood and Blood Components), voor de uitwisseling van informatie met het oog op het voorkomen of beheersen van grensoverschrijdende incidenten in verband met bloedtransfusies;

het systeem voor snelle waarschuwingen over gevaarlijke non-foodproducten (RAPEX, Rapid Alert System for Non-food Dangerous Products), voor de uitwisseling van informatie over producten die een risico voor de gezondheid en veiligheid van de consumenten inhouden;

het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders (RASFF, Rapid Alert System for Food and Feed), voor de melding van risico's voor de gezondheid van de mens als gevolg van levensmiddelen of diervoeders;

het systeem voor snelle waarschuwingen over weefsels en cellen (RATC, Rapid Alert System for Tissues and Cells), voor de uitwisseling van informatie en maatregelen met betrekking tot menselijke weefsels of cellen die ten behoeve van patiënten over de grens worden gebracht;

het Europees Netwerk voor informatie over drugs en drugsverslaving (Reitox, European Information Network on Drugs and Drug Addiction), voor het verzamelen en verstrekken van informatie over het verschijnsel drugs in Europa.


Top