Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R0791

    Verordening (EU) 2024/791 van het Europees Parlement en de Raad van 28 februari 2024 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 600/2014 wat betreft het vergroten van de transparantie van gegevens, het wegnemen van belemmeringen voor het ontstaan van consolidated tapes, het optimaliseren van de handelsverplichtingen en het verbieden van het ontvangen van betalingen voor orderstromen (Voor de EER relevante tekst)

    PE/63/2023/REV/1

    PB L, 2024/791, 8.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/791/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/791/oj

    European flag

    Publicatieblad
    van de Europese Unie

    NL

    Serie L


    2024/791

    8.3.2024

    VERORDENING (EU) 2024/791 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

    van 28 februari 2024

    tot wijziging van Verordening (EU) nr. 600/2014 wat betreft het vergroten van de transparantie van gegevens, het wegnemen van belemmeringen voor het ontstaan van consolidated tapes, het optimaliseren van de handelsverplichtingen en het verbieden van het ontvangen van betalingen voor orderstromen

    (Voor de EER relevante tekst)

    HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114,

    Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

    Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

    Gezien het advies van de Europese Centrale Bank (1),

    Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

    Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (3),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    De Commissie kondigde in haar mededeling van 24 september 2020 getiteld “Een kapitaalmarktenunie ten dienste van mensen en ondernemingen — Een nieuw actieplan” (het “KMU-actieplan”) aan dat zij voornemens was een wetgevingsvoorstel in te dienen voor de oprichting van een doorlopende elektronische live gegevensstroom die een volledig beeld zou moeten geven van de prijzen en het volume van eigenvermogensinstrumenten en vergelijkbare financiële instrumenten die in de hele Unie op handelsplatformen worden verhandeld (“consolidated tape”). In zijn conclusies van 2 december 2020 over het KMU-actieplan van de Commissie moedigde de Raad de Commissie aan om meer investeringsactiviteiten binnen de Unie te stimuleren door de beschikbaarheid en transparantie van gegevens te verbeteren en nader te analyseren op welke wijze de belemmeringen voor een consolidated tape in de Unie kunnen worden aangepakt.

    (2)

    In haar mededeling van 19 januari 2021 getiteld “Het Europese economisch-financieel bestel: openheid, kracht en veerkracht stimuleren” bevestigde de Commissie haar voornemen om het raamwerk voor transparantie op de effectenmarkten te verbeteren, te vereenvoudigen en verder te harmoniseren, als onderdeel van de herziening van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad (4) en Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad (5). Als onderdeel van het streven naar een sterkere internationale rol voor de euro kondigde de Commissie eveneens aan dat een dergelijke hervorming het vormgeven en toepassen van een consolidated tape zou omvatten, met name voor de uitgifte van bedrijfsobligaties, met als doel de secundaire handel in in euro luidende schuldinstrumenten te vergroten.

    (3)

    Verordening (EU) nr. 600/2014 voorziet in een wetgevingskader voor verstrekkers van consolidated tape, zowel voor eigenvermogensinstrumenten als voor andere dan eigenvermogensinstrumenten. Die verstrekkers van consolidated tape zijn momenteel belast met het verzamelen van transactiemeldingen voor financiële instrumenten van handelsplatformen en goedgekeurde publicatieregelingen (approved publication arrangements — APA’s) en het consolideren daarvan tot een doorlopende elektronische live gegevensstroom waarmee per financieel instrument gegevens over prijs en volume worden verstrekt. Het idee achter de invoering van verstrekkers van consolidated tape was dat aan het publiek op geconsolideerde wijze gegevens beschikbaar zouden worden gesteld van handelsplatformen en APA’s, met inbegrip van alle handelsmarkten van de Unie, met gebruikmaking van identieke gegevenstags, formats en gebruikersinterfaces.

    (4)

    Tot op heden heeft echter geen enkele onder toezicht staande entiteit een vergunning aangevraagd om als verstrekker van consolidated tape op te treden. De Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten, ESMA), opgericht bij Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (6), heeft in haar verslag van 5 december 2019 over de prijsontwikkeling voor pre- en posttransactionele gegevens en over de consolidated tape voor eigenvermogensinstrumenten drie belangrijke belemmeringen geïdentificeerd die onder toezicht staande entiteiten ervan hebben weerhouden een aanvraag tot vergunning als verstrekker van consolidated tape in te dienen: ten eerste is er onduidelijkheid over hoe een verstrekker van consolidated tape gegevens van de verschillende plaatsen van uitvoering of van de betrokken aanbieders van datarapporteringsdiensten moet verkrijgen; ten tweede is er sprake van onvoldoende kwaliteit wat betreft de harmonisatie van de door die plaatsen van uitvoering gerapporteerde gegevens om een kostenefficiënte consolidatie mogelijk te maken; en ten derde is er een gebrek aan commerciële prikkels om een vergunning als verstrekker van consolidated tape aan te vragen. Daarom moeten die belemmeringen worden weggewerkt. Daarvoor is het in de eerste plaats vereist dat alle handelsplatformen en APA’s (“gegevensverstrekkers”) gegevens doorgeven aan verstrekkers van consolidated tape, en in de tweede plaats moet de gegevenskwaliteit worden verbeterd door een harmonisatie van de gegevensverslagen die gegevensverstrekkers bij de datacentra van de verstrekkers van consolidated tape moeten indienen.

    (5)

    Artikel 1, lid 7, van Richtlijn 2014/65/EU verplicht systemen en faciliteiten waarin meerdere koop- en verkoopintenties van derden met betrekking tot financiële instrumenten op elkaar kunnen inwerken (“multilaterale systemen”) ertoe om te werken overeenkomstig de vereisten inzake gereglementeerde markten, multilaterale handelsfaciliteiten (“multilateral trading facilities — MTF’s”) of georganiseerde handelsfaciliteiten (“organised trading facilities — OTF’s”). De opname van dat vereiste in het toepassingsgebied van Richtlijn 2014/65/EU heeft ruimte gelaten voor uiteenlopende interpretaties van dat vereiste, wat heeft geleid tot een ongelijk speelveld tussen multilaterale systemen met een vergunning als gereglementeerde markt, MTF of OTF en multilaterale systemen zonder vergunning als zodanig. Om een uniforme toepassing van dat vereiste te garanderen, moet het van Richtlijn 2014/65/EU naar Verordening (EU) nr. 600/2014 worden verplaatst.

    (6)

    Handel in dark pools (“dark trading”) is handel zonder transparantie vóór de handel, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ontheffing als bedoeld in artikel 4, lid 1, punt a), van Verordening (EU) nr. 600/2014 (“ontheffing van de referentieprijs”) en de ontheffing als bedoeld in artikel 4, lid 1, punt b), i), van die verordening (“ontheffing voor bilateraal overeengekomen handel”). Het gebruik van beide ontheffingen wordt begrensd door de dubbele volumebeperking (“double volume cap”), een mechanisme dat het niveau van handel in dark pools beperkt tot een bepaald deel van de totale handel in een eigenvermogensinstrument. Ten eerste mag het niveau van de handel in dark pools in een eigenvermogensinstrument op een individueel handelsplatform niet meer bedragen dan 4 % van het totale volume van de handel in dat instrument in de Unie. Wanneer die drempel wordt overschreden, wordt de handel in dark pools in dat instrument op dat handelsplatform geschorst. Ten tweede mag het niveau van de handel in dark pools in een eigenvermogensinstrument in de Unie niet meer bedragen dan 8 % van het totale volume van de handel in dat instrument in de Unie. Wanneer die tweede drempel wordt overschreden, wordt alle handel in dark pools in dat instrument waarbij gebruik wordt gemaakt van beide ontheffingen, geschorst. De eerste drempel, namelijk de platformspecifieke drempel, laat ruimte voor verder gebruik van die ontheffingen op andere platformen waarop de handel in dat eigenvermogensinstrument nog niet is geschorst, totdat de tweede drempel, namelijk de drempel voor de hele Unie, wordt overschreden. Dit maakt het toezicht op de niveaus van de handel in dark pools en de handhaving van de schorsing complexer. Om de dubbele volumebeperking te vereenvoudigen zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid ervan, moet de nieuwe en enige volumebeperking uitsluitend gebaseerd zijn op een drempel voor de hele Unie van 7 %, die alleen van toepassing mag zijn op handel waarbij gebruik wordt gemaakt van de ontheffing van de referentieprijs en niet op handel waarbij gebruik wordt gemaakt van de ontheffing voor bilateraal overeengekomen handel. De ESMA moet de drempel voor de volumebeperking regelmatig beoordelen, rekening houdend met overwegingen op het gebied van financiële stabiliteit, internationale beste praktijken, het concurrentievermogen van ondernemingen in de Unie, de omvang van de gevolgen voor de markt en de efficiëntie van de prijsvorming, en moet bij de Commissie een verslag met haar suggesties indienen. Op basis daarvan moet de Commissie de bevoegdheid krijgen om de drempel voor de volumebeperking aan te passen door middel van gedelegeerde handelingen. De ESMA moet ook beoordelen of de volumebeperking passend is en of het noodzakelijk is deze te schrappen of uit te breiden tot andere handelssystemen of plaatsen van uitvoering die hun prijzen afleiden van een referentieprijs.

    (7)

    Artikel 8 van Verordening (EU) nr. 600/2014 bevat vereisten met betrekking tot transparantie vóór de handel voor marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren met betrekking tot andere dan eigenvermogensinstrumenten, ongeacht het handelssysteem. De voordelen van die vereisten zijn duidelijk gebleken voor marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een centraal limietorderboek of een op een periodieke veiling gebaseerd handelssysteem exploiteren, waarbij biedingen en aanbiedingen anoniem, vast en echt multilateraal zijn. Andere handelssystemen, met name voicetradingsystemen en request-for-quotesystemen, bieden aanvragers koersen op maat, die een marginale informatieve waarde hebben voor andere marktdeelnemers. Om de regeldruk voor dergelijke marktexploitanten en beleggingsondernemingen te verminderen en de toepasselijke ontheffingen te vereenvoudigen, moet het vereiste om vaste of indicatieve koersen openbaar te maken alleen gelden voor centrale limietorderboeken en op een periodieke veiling gebaseerde handelssystemen. Om de transparantie vóór de handel te kunnen beperken tot centrale limietorderboeken en op een periodieke veiling gebaseerde handelssystemen moeten de vereisten die van toepassing zijn op ontheffingen als bedoeld in artikel 9 van Verordening (EU) nr. 600/2014 worden gewijzigd. De ontheffing die beschikbaar is boven een omvang die specifiek is voor het financiële instrument voor request-for-quotesystemen en voicetradingsystemen moet worden geschrapt.

    (8)

    Momenteel vallen derivaten onder het toepassingsgebied van de transparantieregeling voor andere dan eigenvermogensinstrumenten, die verschillende soorten financiële instrumenten combineert met vooral effecten (obligaties) enerzijds en vooral contracten (derivaten) anderzijds. Transparantie voor andere dan eigenvermogensinstrumenten en voor eigenvermogensinstrumenten berust op het begrip “verhandeld op een handelsplatform”. Voor bepaalde derivaten is dat concept problematisch gebleken vanwege hun gebrek aan fungibiliteit en het ontbreken van passende referentiegegevens ter identificatie. Om die reden mag de reikwijdte van transparantie voor derivaten niet zozeer berusten op het begrip “verhandeld op een handelsplatform”, maar moet zij berusten op vooraf bepaalde kenmerken van de derivaten. De derivaten moeten aan de transparantievereisten worden onderworpen ongeacht of zij op of buiten een platform worden verhandeld. De transparantievereisten moeten van toepassing zijn op derivaten die voldoende gestandaardiseerd zijn om ervoor te zorgen dat de gegevens die erover openbaar gemaakt worden, zinvol zijn voor andere marktdeelnemers dan de contractpartijen. Dit betekent dat alle op de beurs verhandelde derivaten onderworpen moeten blijven aan de transparantievereisten. Andere derivaten moeten aan de transparantievereisten worden onderworpen wanneer zij binnen het toepassingsgebied van de clearingverplichting in het kader van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad (7) vallen (“clearingverplichting”), waarvoor een zekere mate van standaardisering een vereiste is, en centraal worden gecleard. Dit zorgt ervoor dat transacties die ongeschikt worden geacht voor de clearingverplichting, zoals intragroeptransacties, niet onder de transparantievereisten vallen. Met name mogen alleen rentederivaten met de meest gestandaardiseerde en liquide valuta- en looptijdcombinaties binnen het toepassingsgebied van de transparantievereisten vallen. Bovendien hebben recente marktgebeurtenissen aangetoond dat een gebrek aan transparantie bij bepaalde kredietverzuimswaps die refereren aan mondiaal systeemrelevante banken of aan een index die dergelijke banken omvat, speculatie over de kredietwaardigheid van dergelijke banken kan aanwakkeren. Dergelijke kredietverzuimswaps moeten daarom ook aan de transparantievereisten worden onderworpen wanneer zij centraal worden gecleard, zelfs wanneer zij niet onder de clearingverplichting vallen. De Commissie moet de bevoegdheid krijgen om de voorwaarden voor het bepalen van de derivaten die aan de transparantievereisten moeten worden onderworpen te wijzigen wanneer dit vereist is op grond van marktontwikkelingen.

    (9)

    Artikel 10 van Verordening (EU) nr. 600/2014 bevat vereisten voor handelsplatformen om informatie openbaar te maken over transacties in andere dan eigenvermogensinstrumenten, met inbegrip van prijs en volume. In artikel 11 van die verordening wordt gespecificeerd wanneer bevoegde autoriteiten een uitgestelde openbaarmaking van die gegevens kunnen toestaan. Dergelijke uitgestelde openbaarmaking is toegestaan wanneer een transactie de drempel voor aanzienlijke omvang (“large in scale”) overschrijdt, verband houdt met een instrument waarvoor geen liquide markt bestaat, of — wanneer de transactie liquiditeitsverschaffers betreft – de omvang overtreft die specifiek is voor de drempel van het financiële instrument wanneer bij de transactie liquiditeitsverschaffers betrokken zijn. De bevoegde autoriteiten hebben discretionaire bevoegdheid met betrekking tot het bepalen van de duur van het uitstel en de transactiedetails waarvoor het uitstel moet gelden. Die discretionaire bevoegdheid heeft geleid tot uiteenlopende praktijken in de lidstaten en tot een ondoeltreffende en complexe regeling inzake transparantie na de handel. Om transparantie ten aanzien van alle soorten beleggers te waarborgen, is het noodzakelijk de uitstelregeling op Unieniveau te harmoniseren, de discretionaire bevoegdheid op nationaal niveau weg te nemen en de consolidatie van gegevens te vergemakkelijken. Daarom moeten de vereisten inzake transparantie na de handel worden aangescherpt door de bevoegde autoriteiten hun discretionaire bevoegdheid te ontnemen.

    (10)

    Om een passend niveau van transparantie te waarborgen, moet de openbaarmaking van de prijs en het volume van uitgevoerde transacties voor obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten plaatsvinden binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is. Om liquiditeitsverschaffers in dergelijke transacties niet aan onnodig risico bloot te stellen, moet het mogelijk zijn de openbaarmaking van bepaalde details van de transacties uit te stellen. Bij het bepalen van de categorieën transacties waarvoor uitstel is toegestaan, moet rekening worden gehouden met de omvang van de transacties en de liquiditeit van de betrokken financiële instrumenten. De precieze details van de uitstelregeling moeten worden bepaald aan de hand van technische reguleringsnormen die regelmatig moeten worden geëvalueerd om de toepasselijke duur van het uitstel geleidelijk te verkorten. Met het oog op een stabielere transparantieregeling is een statische bepaling van liquiditeit voor obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten, of klassen daarvan, nodig. In de door de ESMA ontwikkelde ontwerpen van technische reguleringsnormen moet worden gespecificeerd welke grootten van uitgiften overeenkomen met een liquide of niet-liquide markt voor obligaties, of klassen daarvan, tot hun vervaldatum, vanaf welke transactieomvang in een liquide dan wel niet-liquide obligatie uitstel kan worden toegepast, en welke duur een dergelijk uitstel heeft overeenkomstig deze verordening. Met het oog op een passend niveau van transparantie voor gedekte obligaties is het passend dat de omvang van de uitgifte van dergelijke obligaties wordt bepaald aan de hand van de criteria die zijn neergelegd in Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/61 van de Commissie (8). Met betrekking tot gestructureerde financiële producten en emissierechten moet de ESMA ontwerpen van technische reguleringsnormen ontwikkelen om te bepalen welke instrumenten of klassen een liquide of niet-liquide markt hebben. De ESMA moet de toepasselijke categorieën en de duur van het uitstel vaststellen. Het is passend dat de ESMA de bepaling van liquide en niet-liquide markten voor obligaties, emissierechten en gestructureerde financiële producten ook toepast op de ontheffing van transparantie vóór de handel. Het is niet passend om bij het bepalen daarvan een beroep te doen op frequente beoordelingen. De bevoegde autoriteiten moeten de bevoegdheid hebben om de termijn van de uitgestelde openbaarmaking van de details van uitgevoerde transacties met betrekking tot de door hun respectieve lidstaat uitgegeven overheidsschuldinstrumenten te verlengen. Een dergelijke verlenging moet in de hele Unie van toepassing zijn. Met betrekking tot transacties in overheidsschuldinstrumenten die niet door de lidstaten zijn uitgegeven, moeten besluiten over die verlengingen door de ESMA worden genomen.

    (11)

    De heterogeniteit van derivaten moet resulteren in een uitstelregeling die losstaat van die voor andere vormen van andere dan eigenvermogensinstrumenten. Hoewel de duur van het uitstel moet worden bepaald door middel van technische reguleringsnormen op basis van de omvang van de transactie en de liquiditeit van de klasse van derivaten, moet door de ESMA worden bepaald welke instrumenten of klassen liquide zijn, welke niet-liquide zijn, en boven welke omvang van transactie het mogelijk is de openbaarmaking van de details van de transactie uit te stellen. Het is passend dat de ESMA de bepaling van liquide en niet-liquide markten ook toepast op de ontheffing van transparantie vóór de handel.

    (12)

    Op grond van artikel 13 van Verordening (EU) nr. 600/2014 moeten marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren de pretransactionele en posttransactionele informatie over transacties in financiële instrumenten tegen redelijke commerciële voorwaarden ter beschikking stellen aan het publiek en moeten zij zorgen voor niet-discriminerende toegang tot die informatie. Dat artikel heeft zijn doelstellingen echter niet bereikt. Met de informatie die handelsplatformen, APA’s en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling tegen redelijke commerciële voorwaarden verstrekken, zijn gebruikers niet in staat het gegevensbeleid en de wijze waarop de prijs voor gegevens wordt vastgesteld te begrijpen. De ESMA heeft op 18 augustus 2021 richtsnoeren uitgevaardigd om toe te lichten hoe het concept “redelijke commerciële voorwaarden” moet worden toegepast. Die richtsnoeren moeten worden omgezet in wettelijke verplichtingen en moeten worden versterkt om ervoor te zorgen dat handelsplatformen, APA’s, verstrekkers van consolidated tape en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling geen kosten in rekening kunnen brengen voor gegevens op basis van de waarde die de gegevens vertegenwoordigen voor individuele gebruikers. Gezien de hoge mate van gedetailleerdheid die vereist is voor een nadere omschrijving van het concept “redelijke commerciële voorwaarden” en de flexibiliteit die vereist is om de toepasselijke regels te wijzigen op basis van het snel veranderende gegevenslandschap, moet de ESMA worden gemachtigd om ontwerpen van technische reguleringsnormen op te stellen waarin wordt gespecificeerd hoe het concept “redelijke commerciële voorwaarden” moet worden toegepast, waarbij de geharmoniseerde en consistente toepassing van artikel 13 van Verordening (EU) nr. 600/2014 verder moet worden versterkt. Voorts moet de ESMA de ontwikkelingen in het gegevensbeleid en de prijsstelling op de markt monitoren en beoordelen. De ESMA moet die ontwerpen van technische reguleringsnormen bijwerken op basis van haar beoordeling.

    (13)

    Om het prijsvormingsproces te versterken en een gelijk speelveld te handhaven tussen handelsplatformen en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling, legt artikel 14 van Verordening (EU) nr. 600/2014 beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling de verplichting op alle koersen voor eigenvermogensinstrumenten openbaar te maken wanneer die ondernemingen handelen in transactiegroottes met een omvang tot de standaardmarktomvang. Het staat beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling vrij te beslissen voor welke omvang zij koersen noteren, mits zij koersen noteren voor een minimale omvang van 10 % van de standaardmarktomvang. Die mogelijkheid heeft er echter toe geleid dat beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling zeer lage niveaus van transparantie vóór de handel in eigenvermogensinstrumenten bieden, en is een belemmering gebleken om een gelijk speelveld tot stand te brengen. Het is derhalve noodzakelijk beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling ertoe te verplichten vaste koersen openbaar te maken op basis van een door middel van technische reguleringsnormen te bepalen minimumomvang waarvoor een koers wordt gegeven. Bij het ontwikkelen van die technische reguleringsnormen is het passend dat de ESMA rekening houdt met de volgende doelstellingen: de transparantie vóór de handel van eigenvermogensinstrumenten vergroten ten behoeve van eindbeleggers; een gelijk speelveld handhaven tussen handelsplatformen en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling; eindbeleggers een adequate keuze aan handelsopties bieden; en ervoor zorgen dat het handelslandschap in de Unie zowel intern als internationaal aantrekkelijk en concurrerend blijft. Om het concurrentievermogen van beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling te vergroten, moet hun worden toegestaan om orders van elke omvang tegen een gemiddelde spread te matchen.

    (14)

    In de artikelen 18 en 19 van Verordening (EU) nr. 600/2014 zijn vereisten inzake transparantie vóór de handel vastgelegd voor beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling met betrekking tot andere dan eigenvermogensinstrumenten wanneer zij vaste of indicatieve koersen aan hun cliënten verstrekken. Die koersen zijn op maat van individuele cliënten en hebben een marginale informatieve waarde voor andere cliënten. Daarom moeten die vereisten worden geschrapt. Niettemin kunnen beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling op vrijwillige basis aan de vereisten inzake transparantie vóór de handel voldoen, bijvoorbeeld om tegemoet te komen aan behoeften van hun niet-professionele cliënten.

    (15)

    Volgens het huidige rechtskader is, wanneer een van de twee partijen bij een transactie een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling is, de beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling verplicht de transactie aan een APA te melden, terwijl haar tegenpartij daartoe niet verplicht is. Dit heeft ertoe geleid dat veel beleggingsondernemingen met name met het oog op het melden van transacties voor hun cliënten hebben gekozen voor de status van beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling, hoewel zij niet systematisch voor eigen rekening handelen, waardoor deze beleggingsondernemingen aan onevenredige vereisten moesten voldoen. Daarom is het passend een status van aangewezen publicerende entiteit in te voeren waardoor een beleggingsonderneming verantwoordelijk kan zijn voor de openbaarmaking van een transactie via een APA zonder dat zij moet kiezen voor de status van beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling. Voorts moeten de bevoegde autoriteiten beleggingsondernemingen de status van aangewezen publicerende entiteit toekennen voor specifieke klassen van financiële instrumenten, in overeenstemming met het verzoek van die beleggingsondernemingen, en moeten zij dergelijke verzoeken aan de ESMA meedelen. De ESMA moet een openbaar register bijhouden van dergelijke aangewezen publicerende entiteiten per klasse van financiële instrumenten, zodat marktdeelnemers deze kunnen identificeren.

    (16)

    Marktdeelnemers hebben kerngegevens van markten nodig om met kennis van zaken beleggingsbeslissingen te kunnen nemen. Momenteel vereist het rechtstreeks betrekken van gegevens over bepaalde financiële instrumenten bij gegevensverstrekkers dat verstrekkers van consolidated tape afzonderlijke licentieovereenkomsten sluiten met al die gegevensverstrekkers. Dat proces is omslachtig, duur en tijdrovend. Het is een van de belemmeringen geweest om verstrekkers van consolidated tape te laten ontstaan voor gelijk welke activaklasse. Die belemmering moet worden weggenomen zodat verstrekkers van consolidated tape de gegevens kunnen verkrijgen en problemen in verband met hun licentie kunnen oplossen. Gegevensverstrekkers moeten ertoe worden verplicht hun gegevens te leveren aan verstrekkers van consolidated tape en daartoe gebruik te maken van een geharmoniseerd format dat voldoet aan normen die hoogwaardige gegevens waarborgen. Gegevensverstrekkers moeten ook reguleringsgegevens verstrekken om beleggers op de hoogte te houden van de status van het systeem dat orders matcht, bijvoorbeeld in het geval van marktonderbrekingen, en van de status van het financiële instrument, bijvoorbeeld in het geval van opschortingen of handelsonderbrekingen. Alleen verstrekkers van consolidated tape die door de ESMA zijn geselecteerd en over een vergunning van ESMA beschikken, moeten gegevens van gegevensverstrekkers kunnen verzamelen overeenkomstig de regel inzake verplichte aanlevering. Om ervoor te zorgen dat gegevens nuttig zijn voor beleggers, moet van gegevensverstrekkers worden vereist dat zij de verstrekker van consolidated tape gegevens verschaffen die realtime zo dicht mogelijk benaderen als technisch haalbaar is.

    (17)

    Krachtens de titels II en III van Verordening (EU) nr. 600/2014 moeten handelsplatformen, APA’s, beleggingsondernemingen en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling pretransactionele gegevens over financiële instrumenten openbaar maken, met inbegrip van prijzen van biedingen en aanbiedingen en posttransactionele gegevens over transacties, waaronder de prijs en het volume waarmee een transactie in een specifiek instrument is gesloten. Marktdeelnemers zijn niet verplicht gebruik te maken van de door de verstrekker van consolidated tape geleverde kerngegevens van markten. Het vereiste voor handelsplatformen, APA’s, beleggingsondernemingen en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling om pretransactionele en posttransactionele gegevens openbaar te maken moet daarom van toepassing blijven om marktdeelnemers toegang te verlenen tot dergelijke gegevens. Om echter onnodige lasten voor gegevensverstrekkers te vermijden, moet het vereiste voor gegevensverstrekkers om gegevens openbaar te maken zoveel mogelijk worden afgestemd op het vereiste om gegevens te leveren aan de verstrekker van consolidated tape.

    (18)

    Kleine gereglementeerde markten en mkb-groeimarkten zijn handelsplatformen die aandelen toelaten van emittenten waarvoor de handel op de secundaire markt doorgaans minder liquide is dan de handel in aandelen die tot de handel op grotere gereglementeerde markten zijn toegelaten. Om de negatieve gevolgen te voorkomen die de consolidated tape kan hebben voor kleine handelsplatformen, ook al zou de opneming ervan in de consolidated tape positieve gevolgen kunnen hebben voor hun levensvatbaarheid en de liquiditeit van de op die platformen verhandelde effecten, moet er een opt-inmechanisme worden ingesteld. Dat opt-inmechanisme moet van toepassing zijn op beleggingsondernemingen die mkb-groeimarkten exploiteren en op marktexploitanten waarvan het jaarlijkse handelsvolume van aandelen 1 % of minder van het jaarlijkse handelsvolume van aandelen in de Unie vertegenwoordigt. De drempel van 1 % moet worden aangevuld met twee alternatieve voorwaarden: ofwel maakt de beleggingsonderneming of marktexploitant geen deel uit van een groep die bestaat uit of nauwe banden heeft met een beleggingsonderneming of een marktexploitant die de drempel van 1 % overschrijdt, ofwel is de concentratie van de handel op het door die beleggingsonderneming of marktexploitant geëxploiteerde platform zeer hoog, hetgeen inhoudt dat 85 % van het totale jaarlijkse handelsvolume van aandelen wordt verhandeld op het handelsplatform waar zij initieel tot de handel zijn toegelaten. Slechts enkele handelsplatformen voldoen aan die criteria, zodat slechts een klein percentage van de handel in de Unie niet verplicht zou zijn gegevens aan de verstrekker van consolidated tape door te geven. Niettemin zouden de beleggingsondernemingen en marktexploitanten die aan die criteria voldoen de mogelijkheid hebben om voor een opt-in te kiezen en moeten de verstrekker van consolidated tape en de ESMA in kennis stellen van elk besluit daartoe. Een dergelijk besluit zou onherroepelijk zijn en alle gegevens — zowel voor aandelen als voor op de beurs verhandelde fondsen (“exchange-traded funds — ETF’s”) — zouden achteraf deel uitmaken van de consolidated tape.

    (19)

    Vanwege de uiteenlopende kwaliteit van de gegevens is het voor marktdeelnemers moeilijk om die gegevens met elkaar te vergelijken, hetgeen de consolidatie van gegevens veel van haar toegevoegde waarde ontneemt. Voor de goede werking van de transparantieregeling van de titels II en III van Verordening (EU) nr. 600/2014 en voor de consolidatie van gegevens door verstrekkers van consolidated tape is het van het grootste belang dat de aan verstrekkers van consolidated tape doorgegeven gegevens van hoge kwaliteit zijn. Het is dan ook passend de verplichting op te leggen dat die gegevens zowel qua inhoud als qua format voldoen aan normen die een hoge kwaliteit waarborgen. Het moet mogelijk zijn de inhoud en het format van de gegevens op korte termijn te wijzigen in het licht van veranderende marktpraktijken en -inzichten. Daarom moeten de vereisten voor de kwaliteit en inhoud van de gegevens waar nodig worden gespecificeerd door middel van technische reguleringsnormen en moet rekening worden gehouden met de heersende sectorale normen en praktijken, internationale ontwikkelingen en op het niveau van de Unie of op internationaal niveau overeengekomen normen, evenals met het advies van een door de Commissie opgerichte specifieke deskundigengroep van belanghebbenden die tot taak heeft advies te geven over de kwaliteit en inhoud van gegevens en de kwaliteit van het transmissieprotocol. De ESMA moet nauw bij de werkzaamheden van de deskundigengroep van belanghebbenden worden betrokken.

    (20)

    Met het oog op een betere monitoring van de te melden gebeurtenissen is bij Richtlijn 2014/65/EU de synchronisatie van beursklokken voor handelsplatformen en hun leden geharmoniseerd. Om ervoor te zorgen dat in het kader van de consolidatie van gegevens door verschillende entiteiten gerapporteerde tijdstempels op zinvolle wijze kunnen worden vergeleken, moeten de harmonisatievereisten voor de synchronisatie van beursklokken worden uitgebreid tot aangewezen publicerende entiteiten, beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling, APA’s en verstrekkers van consolidated tape. Gezien het vereiste niveau van technische deskundigheid om de voorwaarden voor toepassing van een gesynchroniseerde beursklok te specificeren, moet de ESMA de bevoegdheid krijgen om ontwerpen van technische reguleringsnormen op te stellen tot nadere bepaling van het niveau van nauwkeurigheid waarop de beursklokken moeten worden gesynchroniseerd.

    (21)

    Volgens artikel 23 van Verordening (EU) nr. 600/2014 moet het merendeel van de handel in aandelen plaatsvinden op handelsplatformen of via beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling (“handelsverplichting voor aandelen”). Die verplichting geldt niet voor transacties in aandelen die niet-systematisch, ad hoc, onregelmatig en niet-frequent worden verricht. Het is momenteel niet voldoende duidelijk wanneer deze vrijstelling van toepassing is. De ESMA heeft het toepassingsgebied ervan dan ook verduidelijkt door een onderscheid tussen aandelen te maken op basis van hun internationaal effectenidentificatienummer (International Securities Identification Number - ISIN). Volgens dat onderscheid zijn alleen aandelen met een ISIN van de Europese Economische Ruimte (EER) die op een handelsplatform worden verhandeld, onderworpen aan de handelsverplichting voor aandelen. Die aanpak biedt duidelijkheid aan marktdeelnemers die aandelen verhandelen. Daarom moet de huidige praktijk van de ESMA in Verordening (EU) nr. 600/2014 worden opgenomen en moet tegelijkertijd de vrijstelling voor niet-systematische, ad-hoc-, onregelmatige en niet-frequente handel in aandelen worden geschrapt.

    (22)

    Het melden — met name van transacties — op de financiële markten is al sterk geautomatiseerd en de gegevens zijn redelijk goed gestandaardiseerd. Sommige inconsistenties tussen kaders zijn reeds weggewerkt in Verordening (EU) nr. 648/2012, Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad (9) en het programma voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving (Refit) van de Commissie. De bevoegdheden van de ESMA moeten worden aangepast zodat de ESMA wordt verplicht ontwerpen van technische reguleringsnormen te ontwikkelen en in de melding van transacties meer consistentie te brengen tussen de kaders van die verordeningen en dat van Verordening (EU) nr. 600/2014. Zo zal de kwaliteit van transactiegegevens worden verbeterd en worden onnodige extra kosten voor de sector voorkomen. Daarnaast moet de melding van transacties een ruime uitwisseling van transactiegegevens tussen bevoegde autoriteiten mogelijk maken, zodat op adequate wijze rekening kan worden gehouden met de veranderende toezichtsbehoeften van die autoriteiten in verband met het monitoren van de meest recente marktontwikkelingen en de potentiële risico’s die daarmee verband houden.

    (23)

    Momenteel zijn beleggingsondernemingen verplicht hun transacties aan hun bevoegde autoriteit te melden in elk financieel instrument dat op een handelsplatform wordt verhandeld of waarvan de onderliggende waarde op een handelsplatform wordt verhandeld of een index of korf is die is samengesteld uit financiële instrumenten die op een handelsplatform worden verhandeld, ongeacht of de transactie op of buiten een platform wordt uitgevoerd. Het begrip “verhandeld op een handelsplatform” is problematisch gebleken in het geval van over-the-counter (otc)-derivaten voor de toepassing van transactierapportage, om dezelfde reden dat het problematisch is gebleken met het oog op transparantievereisten. Daarom wordt in het nieuwe toepassingsgebied voor het melden van transacties van derivaten verduidelijkt dat transacties in otc-derivaten die op een platform worden uitgevoerd, moeten worden gemeld en dat transacties in otc-derivaten die buiten een platform worden uitgevoerd alleen moeten worden gemeld indien zij aan transparantievereisten zijn onderworpen of indien de onderliggende waarde op een handelsplatform wordt verhandeld of een index of korf is die is samengesteld uit financiële instrumenten die op een handelsplatform worden verhandeld.

    (24)

    Handelsplatformen moeten worden verplicht de ESMA te voorzien van referentiegegevens ter identificatie met het oog op transparantie, met inbegrip van identificatiecodes voor otc-derivaten. De identificatiecode die momenteel voor derivaten wordt gebruikt, namelijk het ISIN, is omslachtig en ondoeltreffend voor openbare transparantie gebleken, en die situatie moet worden verholpen door gebruik te maken van referentiegegevens ter identificatie op basis van een wereldwijd overeengekomen unieke productidentificatiecode, zoals de unieke productidentificatiecode van ISO 4914 (UPI). De UPI is ontwikkeld als identificatie-instrument voor otc-derivaten, met als doel meer transparantie en de aggregatie van gegevens van de diverse mondiale otc-derivatenmarkten tot stand te brengen. Het is echter mogelijk dat die unieke identificatiecode niet volstaat en moet worden aangevuld met extra identificatiegegevens. Daarom moet de Commissie door middel van gedelegeerde handelingen bepalen welke referentiegegevens ter identificatie moeten worden gebruikt met betrekking tot otc-derivaten, met inbegrip van een unieke identificatiecode en eventuele andere relevante referentiegegevens ter identificatie. Met betrekking tot de identificatiecode die moet worden gebruikt voor het melden van transacties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 600/2014 moet de Commissie de meest geschikte identificatiecodes voor otc-derivaten specificeren, die kunnen verschillen van de identificatiecode die voor transparantievereisten is bepaald, rekening houdend met de verschillende doeleinden van die vereisten, met name wat betreft het toezicht op marktmisbruik door bevoegde autoriteiten.

    (25)

    Concurrentie tussen verstrekkers van consolidated tape zorgt ervoor dat de consolidated tape op de meest efficiënte manier en onder de beste voorwaarden voor gebruikers wordt aangeboden. Tot dusver heeft echter geen enkele entiteit verzocht om als verstrekker van consolidated tape te mogen optreden. Daarom is het passend de ESMA te machtigen om periodiek een concurrerende selectieprocedure te organiseren om één enkele entiteit te selecteren die in staat is gedurende een beperkte periode de consolidated tape voor elke gespecificeerde activaklasse te verstrekken. Eerst moet de ESMA de selectieprocedure met betrekking tot de consolidated tape voor obligaties opstarten. Binnen zes maanden na het opstarten van die selectieprocedure moet de ESMA de selectieprocedure voor een verstrekker van consolidated tape voor aandelen en ETF’s opstarten. Tot slot moet de ESMA de selectieprocedure voor de verstrekker van consolidated tape voor otc-derivaten opstarten, en wel binnen drie maanden vanaf de datum van toepassing van de gedelegeerde handeling waarin de passende identificatiecode voor otc-derivaten met het oog op transparantie wordt gespecificeerd en niet eerder dan zes maanden vanaf het opstarten van de selectieprocedure voor een verstrekker van consolidated tape voor aandelen en ETF’s.

    (26)

    Het doel van de selectieprocedure is het toekennen van het recht om gedurende vijf jaar een consolidated tape te exploiteren. Op de selectieprocedure zijn de regels van Verordening (EU, Euratom) 2018/1046 van het Europees Parlement en de Raad (10) van toepassing. De ESMA moet voor alle klassen een kandidaat selecteren op basis van diens technische capaciteiten om een consolidated tape te exploiteren, waaronder het vermogen om bedrijfscontinuïteit en veerkracht te waarborgen, alsook zijn vermogen om moderne interfacetechnologieën te gebruiken, de organisatie van zijn beheers- en besluitvormingsprocessen, zijn methoden om gegevenskwaliteit te waarborgen, de kosten die nodig zijn voor het ontwikkelen en exploiteren van een consolidated tape, de eenvoud van de vergunningen die gebruikers moeten aangaan om de kerngegevens van markten en reguleringsgegevens te ontvangen, met inbegrip van het aantal soorten vergunningen voor verschillende gebruikssituaties of gebruikers, het niveau van de vergoedingen die gebruikers worden aangerekend en de processen om het energieverbruik te beperken. Specifiek voor de verstrekker van consolidated tape voor obligaties moet de ESMA bij de selectie van een verstrekker van consolidated tape rekening houden met het bestaan van eerlijke en billijke regelingen voor de herverdeling van inkomsten. Het is passend dat in dergelijke regelingen de rol wordt erkend die kleine handelsplatformen spelen bij het bieden van de mogelijkheid aan ondernemingen om schulden uit te geven ter financiering van hun activiteiten. Voor aandelen en ETF’s moeten verstrekkers van consolidated tape de beste Europese bied- en laatkoers weergeven, zonder verspreiding van de marktidentificatiecode van het platform. Uiterlijk op 30 juni 2026 moet de Commissie een beoordeling verrichten van dat niveau van pretransactionele informatie voor de werking en het concurrentievermogen van de markten van de Unie en moet zij die beoordeling in voorkomend geval vergezeld doen gaan van een wetgevingsvoorstel over het ontwerp van de consolidated tape.

    (27)

    Een geselecteerde kandidaat moet onverwijld een vergunning aanvragen bij de ESMA. Binnen 20 werkdagen nadat een dergelijke aanvraag is ingediend, moet de ESMA beoordelen of de aanvraag volledig is en de aanvrager daarvan in kennis stellen. Binnen drie maanden na ontvangst van een volledige aanvraag moet de ESMA een met redenen omkleed besluit vaststellen waarbij een vergunning wordt verleend dan wel geweigerd. De ESMA moet dat met redenen omklede besluit baseren op haar beoordeling van de vraag of de aanvrager in staat is om binnen een redelijke termijn een consolidated tape te exploiteren in overeenstemming met alle vereisten. In het met redenen omklede besluit van de ESMA moeten de voorwaarden worden gespecificeerd die van toepassing zijn op de exploitatie door de aanvrager van de consolidated tape, met name het niveau van de aan gebruikers aangerekende vergoedingen. Om een ordelijke start van de exploitatie te waarborgen, moet de ESMA, na verlening van de vergunning, de aanvrager een redelijke termijn geven om de ontwikkeling van de consolidated tape te kunnen voltooien.

    (28)

    Volgens de gegevens in de effectbeoordeling bij het voorstel voor deze verordening zal de verwachte opbrengst van de consolidated tape waarschijnlijk variëren naargelang van de precieze kenmerken van de consolidated tape. Verstrekkers van consolidated tape mag niet worden verhinderd over een redelijke marge te beschikken om een levensvatbaar bedrijfsmodel in stand te houden. Academici en maatschappelijke organisaties die de gegevens voor onderzoeksdoeleinden gebruiken, bevoegde autoriteiten die de gegevens gebruiken voor de uitvoering van regelgevings- en toezichtbevoegdheden, en particuliere beleggers moeten kosteloos toegang hebben tot de kerngegevens van markten en reguleringsgegevens. De verstrekker van consolidated tape moet ervoor zorgen dat de aan particuliere beleggers verstrekte informatie gemakkelijk toegankelijk is en op een gebruikersvriendelijke en door mensen leesbare wijze wordt weergegeven.

    (29)

    Handelsplatformen die de handel in aandelen via een orderboek dat transparant is vóór de handel faciliteren, spelen een belangrijke rol in het prijsvormingsproces. Dit geldt in het bijzonder voor kleine gereglementeerde markten en mkb-groeimarkten, namelijk die waarvan het jaarlijkse handelsvolume van aandelen 1 % of minder uitmaakt van het jaarlijkse handelsvolume van aandelen in de Unie (“kleine handelsplatformen”), die over het algemeen het belangrijkste liquiditeitscentrum zijn voor de effecten die zij voor verhandeling aanbieden. De gegevens die kleine handelsplatformen aan de consolidated tape leveren, spelen derhalve een meer bepalende rol bij de prijsvorming voor de aandelen die kleine handelsplatformen tot de handel toelaten. Niettegenstaande de mogelijkheid voor bepaalde gegevensverstrekkers om niet aan de consolidated tape bij te dragen, is het passend gegevensverstrekkers die besluiten om voor de consolidated tape te kiezen een preferentiële behandeling toe te kennen voor de herverdeling van inkomsten uit de consolidated tape voor aandelen en ETF’s, om kleine handelsplatformen te helpen hun plaatselijke toelatingen te behouden en een rijk en levendig ecosysteem in stand te houden dat in overeenstemming is met de doelstellingen van de kapitaalmarktenunie.

    (30)

    De verstrekker van consolidated tape voor aandelen en ETF’s moet een deel van zijn inkomsten uit de consolidated tape herverdelen onder bepaalde handelsplatformen in overeenstemming met een herverdelingsregeling op basis van drie criteria. De weging van die criteria moet worden gespecificeerd door middel van technische reguleringsnormen. Om kleine handelsplatformen te stimuleren te kiezen voor de verplichte verstrekking van gegevens aan de verstrekker van consolidated tape voor aandelen en ETF’s, moet de hoogste weging van toepassing zijn op het totale jaarlijkse handelsvolume van kleine handelsplatformen. De op één na hoogste weging moet gegevensverstrekkers belonen die initiële toelating tot de verhandeling van aandelen of ETF’s hebben geboden op 27 maart 2019 of daarna. Gezien het beperkte aantal noteringen op kleine handelsplatformen moet de verstrekker van consolidated tape de relevante weging toepassen op het totale jaarlijkse handelsvolume van die platformen; voor andere platformen moet de verstrekker van consolidated tape deze weging echter toepassen op het handelsvolume met betrekking tot de aandelen en ETF’s die initieel tot de handel waren toegelaten op 27 maart 2019 of daarna. De laagste weging van de drie criteria moet transacties belonen die zijn gesloten op een handelssysteem dat transparantie vóór de handel biedt en die voortvloeien uit orders waarop geen ontheffing van transparantie vóór de handel van toepassing was.

    (31)

    De doeltreffendheid van een consolidated tape hangt af van de kwaliteit van de gegevens die door gegevensverstrekkers aan de consolidated tape worden doorgegeven. Om een hoog niveau van gegevenskwaliteit te waarborgen, moet de ESMA de voorwaarden vaststellen waaronder de verstrekker van consolidated tape de herverdeling van inkomsten tijdelijk mag schorsen indien de verstrekker van consolidated tape bewijst dat een gegevensverstrekker de in deze verordening vastgestelde gegevensvereisten ernstig en herhaaldelijk heeft geschonden. Indien wordt vastgesteld dat die gegevensverstrekker wel aan die gegevensvereisten heeft voldaan, moet de gegevensverstrekker het deel van de inkomsten ontvangen waarop hij recht had, vermeerderd met rente.

    (32)

    Om te garanderen dat marktdeelnemers blijven vertrouwen in de verstrekker van consolidated tape, moeten verstrekkers van consolidated tape periodiek een reeks verslagen publiceren over de naleving van hun verplichtingen uit hoofde van deze verordening, namelijk prestatiestatistieken en incidentverslagen betreffende datakwaliteit en datasystemen. Aangezien die verslagen van zeer technische aard zijn, moeten de inhoud, het tijdschema, de vorm en de terminologie van de verslagleggingsverplichting worden gespecificeerd door middel van technische reguleringsnormen.

    (33)

    Het vereiste dat transactiemeldingen na 15 minuten kosteloos beschikbaar moeten worden gesteld, geldt momenteel voor alle handelsplatformen, APA’s en verstrekkers van consolidated tape. Voor verstrekkers van consolidated tape verhindert dat vereiste de commerciële levensvatbaarheid van een potentiële verstrekker van consolidated tape, aangezien bepaalde potentiële cliënten mogelijk liever zouden wachten op de kosteloze kerngegevens van markten in plaats van gebruik te maken van de consolidated tape. Dit geldt met name voor obligaties en otc-derivaten, die over het algemeen niet frequent worden verhandeld en waarvoor de gegevens na 15 minuten vaak het grootste deel van hun waarde hebben behouden. Bijgevolg moet de verplichting om transactiemeldingen na 15 minuten kosteloos te verstrekken weliswaar blijven gelden voor handelsplatformen en APA’s, maar moet deze voor verstrekkers van consolidated tape worden afgeschaft om hun commerciële levensvatbaarheid te waarborgen.

    (34)

    Krachtens artikel 28 van Verordening (EU) nr. 600/2014 moeten otc-derivaten die onder de clearingverplichting vallen op handelsplatformen worden verhandeld (“handelsverplichting voor derivaten”). Bij Verordening (EU) 2019/834 van het Europees Parlement en de Raad (11) is Verordening (EU) nr. 648/2012 gewijzigd om het toepassingsgebied te beperken van de entiteiten die onder de clearingverplichting vallen. Gelet op de nauwe verbondenheid tussen de clearingverplichting en de handelsverplichting voor derivaten, en met het oog op een grotere juridische samenhang en een vereenvoudiging van het rechtskader, is het noodzakelijk en passend de handelsverplichting voor derivaten opnieuw af te stemmen op de clearingverplichting voor derivaten. Zonder die afstemming zouden bepaalde kleinere financiële tegenpartijen en niet-financiële tegenpartijen niet langer onder de clearingverplichting vallen, maar zouden zij wel aan de handelsverplichting voor derivaten onderworpen blijven.

    (35)

    Posttransactionele risicobeperkingsdiensten zijn een essentieel instrument voor risicobeheer met betrekking tot otc-derivaten. Posttransactionele risicobeperkingsdiensten zijn gebaseerd op technische transacties die vooraf zijn geregeld, niet-prijsvormend zijn en marktrisiconeutraal zijn en die een vermindering van het risico in elk van de portefeuilles bewerkstelligen. Portefeuillecompressiediensten, die momenteel zijn vrijgesteld van de verplichting om orders tegen de voor de cliënt voordeligste voorwaarden uit te voeren zoals bepaald in artikel 27 van Richtlijn 2014/65/EU (“optimale uitvoering”) en transparantievereisten, zijn een subset van posttransactionele risicobeperkingsdiensten. Gezien hun technische en niet-prijsvormende aard mogen de transacties met otc-derivaten die worden gevormd en vastgesteld als een gevolg van posttransactionele risicobeperkingsdiensten, niet onder de handelsverplichting voor derivaten vallen. Rekening houdend met het feit dat aanbieders van posttransactionele risicobeperkingsdiensten niet toelaten dat meerdere koop- en verkoopintenties van derden met betrekking tot financiële instrumenten op elkaar kunnen inwerken, mogen zij niet worden beschouwd als exploitanten van een multilateraal systeem. Evenzo moeten zij worden vrijgesteld van de vereisten inzake transparantie vóór en na de handel en het verifiëren van optimale uitvoering. De Commissie moet de bevoegdheid krijgen om door middel van gedelegeerde handelingen te specificeren wat wordt verstaan onder posttransactionele risicobeperkingsdiensten voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014, alsook om de bijzonderheden van de te registreren transacties te specificeren.

    (36)

    Artikel 6 bis van Verordening (EU) nr. 648/2012 voorziet in een mechanisme om de clearingverplichting tijdelijk op te schorten wanneer niet langer wordt voldaan aan de criteria op basis waarvan specifieke klassen van otc-derivaten aan de clearingverplichting zijn onderworpen, of wanneer een dergelijke opschorting noodzakelijk wordt geacht om een ernstige bedreiging van de financiële stabiliteit in de Unie te voorkomen. Een dergelijke opschorting zou tegenpartijen echter kunnen verhinderen aan hun handelsverplichting voor derivaten te voldoen, omdat de clearingverplichting een voorwaarde is voor de handelsverplichting voor derivaten. Daarom moet worden bepaald dat, wanneer de opschorting van de clearingverplichting tot een wezenlijke wijziging van de criteria voor de handelsverplichting voor derivaten zou leiden, het mogelijk moet zijn de handelsverplichting voor derivaten gelijktijdig op te schorten voor dezelfde klassen van otc-derivaten waarvoor de opschorting van de clearingverplichting geldt. De ESMA moet de Commissie ook kunnen verzoeken de handelsverplichting voor derivaten op te schorten indien een dergelijke opschorting noodzakelijk is om negatieve gevolgen voor de liquiditeit of een ernstige bedreiging voor de financiële stabiliteit te voorkomen of aan te pakken en de ordelijke werking van de financiële markten in de Unie te waarborgen.

    (37)

    Er is een ad-hocmechanisme voor opschorting nodig om ervoor te zorgen dat de Commissie snel kan reageren op significante veranderingen in de marktomstandigheden die een wezenlijk effect kunnen hebben op de handel in derivaten en op tegenpartijen die bij dergelijke handel betrokken zijn. Wanneer dergelijke veranderingen in de marktomstandigheden aanwezig zijn en wanneer de bevoegde autoriteit van een lidstaat daarom verzoekt, moet de Commissie de handelsverplichting voor derivaten kunnen opschorten, los van een eventuele opschorting van de clearingverplichting. Een dergelijke opschorting van de handelsverplichting voor derivaten moet mogelijk zijn wanneer de activiteiten van een EER-beleggingsonderneming met een niet-EER-tegenpartij ten onrechte worden beïnvloed door het toepassingsgebied van de handelsverplichting voor derivaten en wanneer die beleggingsonderneming als marktmaker optreedt in de categorie derivaten waarvoor de handelsverplichting voor derivaten geldt. Het probleem van overlappende handelsverplichtingen voor derivaten is bijzonder acuut in het geval van handel met tegenpartijen binnen het rechtsgebied van een derde land dat zijn eigen handelsverplichtingen voor derivaten toepast. Die opschorting zou ook de financiële tegenpartijen helpen concurrerend te blijven op de wereldmarkten. Bij het nemen van een besluit om de handelsverplichting voor derivaten al dan niet op te schorten, moet de Commissie rekening houden met het effect van een dergelijke opschorting op de clearingverplichting.

    (38)

    Bepalingen inzake niet-discriminerende toegang voor op de beurs verhandelde derivaten zouden het minder aantrekkelijk kunnen maken om in nieuwe producten te investeren, aangezien concurrenten toegang zouden kunnen krijgen zonder de initiële investering. De toepassing van de niet-discriminerende toegangsregeling voor op de beurs verhandelde derivaten, zoals vastgesteld in de artikelen 35 en 36 van Verordening (EU) nr. 600/2014, zou aldus investeringen in dergelijke producten kunnen beperken doordat stimulansen voor gereglementeerde markten om nieuwe op de beurs verhandelde derivaten te creëren, worden weggenomen. Daarom moet worden bepaald dat die regeling niet op de betrokken centrale tegenpartij of het betrokken handelsplatform van toepassing mag zijn met betrekking tot op de beurs verhandelde derivaten, waardoor innovatie en ontwikkeling van op de beurs verhandelde derivaten in de Unie worden bevorderd.

    (39)

    Financiële intermediairs moeten ernaar streven de best mogelijke prijs en de hoogst mogelijke graad van waarschijnlijkheid van uitvoering te bereiken voor transacties die zij namens hun cliënten verrichten. Daartoe moeten financiële intermediairs voor het uitvoeren van hun cliëntentransacties de handelsplatformen of tegenpartijen uitsluitend selecteren op basis van de optimale uitvoering voor de cliënt. Onverenigbaar met het beginsel van optimale uitvoering zou moeten zijn dat een financiële intermediair, wanneer deze optreedt voor rekening van zijn niet-professionele cliënten of cliënten die hebben gekozen voor de regeling voor professionele cliënten als bedoeld in Richtlijn 2014/65/EU, van een derde een provisie, commissie of niet-geldelijke tegemoetkoming ontvangt voor de uitvoering van orders van die cliënten op een bepaalde plaats van uitvoering of voor het doorgeven van orders van die cliënten aan een derde met het oog op de uitvoering ervan op een bepaalde plaats van uitvoering. Het moet beleggingsondernemingen daarom worden verboden een dergelijke betaling te ontvangen. Dit verbod is noodzakelijk in het licht van de uiteenlopende praktijken van bevoegde autoriteiten in de Unie bij de toepassing van en het toezicht op het in artikel 27 van Richtlijn 2014/65/EU vastgestelde vereiste inzake optimale uitvoering. Het moet mogelijk zijn voor een lidstaat waar beleggingsondernemingen een dergelijke activiteit hebben uitgeoefend vóór 28 maart 2024 om onder zijn jurisdictie vallende beleggingsondernemingen tot en met 30 juni 2026 vrij te stellen van dat verbod, indien die beleggingsondernemingen die diensten verrichten voor cliënten die in die lidstaat hun domicilie hebben of gevestigd zijn.

    (40)

    Teneinde te zorgen voor de nodige flexibiliteit om zich aan te passen aan ontwikkelingen op de financiële markten, en om bepaalde technische elementen van Verordening (EU) nr. 600/2014 te specificeren, moet aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om overeenkomstig artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) handelingen vast te stellen ten aanzien van de aanpassing van de drempel voor de volumebeperking, het wijzigen van de voorwaarden voor het bepalen van de otc-derivaten die aan de transparantievereisten moeten worden onderworpen, het specificeren van de referentiegegevens ter identificatie die moeten worden gebruikt met betrekking tot otc-derivaten, het specificeren van wat wordt verstaan onder posttransactionele risicobeperkingsdiensten voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 600/2014, en van de bijzonderheden van de door beleggingsondernemingen en marktexploitanten die aanbieders van posttransactionele risicobeperkingsdiensten zijn te registreren transacties, en het uitbreiden van de verplichting om transacties te melden tot abi-beheerders en beheermaatschappijen die beleggingsdiensten en -activiteiten verrichten en transacties in financiële instrumenten uitvoeren. Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven (12). Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen ontvangen het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de lidstaten, en hebben hun deskundigen systematisch toegang tot de vergaderingen van de deskundigengroepen van de Commissie die zich bezighouden met de voorbereiding van de gedelegeerde handelingen.

    (41)

    Om te zorgen voor eenvormige voorwaarden voor de uitvoering van Verordening (EU) nr. 600/2014 wat betreft de opschorting van de handelsverplichting voor derivaten in het geval van otc-derivaten, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend. Die bevoegdheden moeten worden uitgeoefend in overeenstemming met Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad (13).

    (42)

    De Commissie moet de bevoegdheid krijgen om de door de ESMA ontwikkelde technische reguleringsnormen vast te stellen met betrekking tot: de kenmerken van centrale limietorderboeken en op een periodieke veiling gebaseerde handelssystemen; de precieze kenmerken van de uitstelregeling voor andere dan eigenvermogenstransacties; het verstrekken van informatie tegen redelijke commerciële voorwaarden; de drempel voor de toepassing van de verplichtingen met betrekking tot transparantie vóór de handel voor beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling en de minimumomvang waarvoor beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling een koers moeten geven; de kwaliteit van het transmissieprotocol, maatregelen om foutieve transactiemeldingen te corrigeren en handhavingsnormen met betrekking tot gegevenskwaliteit te specificeren, met inbegrip van regelingen inzake samenwerking tussen gegevensverstrekkers en de verstrekker van consolidated tape, en, indien nodig, de kwaliteit en de inhoud van de gegevens voor de exploitatie van de consolidated tapes; het niveau van nauwkeurigheid waarop beursklokken moeten worden gesynchroniseerd door handelsplatformen, beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling, aangewezen publicerende entiteiten, APA’s en verstrekkers van consolidated tape; de voorwaarden voor het koppelen van specifieke transacties en de middelen voor het identificeren van geaggregeerde orders die resulteren in de uitvoering van een transactie; de uiterste datum waarop transacties en referentiegegevens moeten worden gemeld; de informatie die door aanvragers van een vergunning als verstrekker van consolidated tape moet worden verstrekt; de weging die wordt toegekend aan de criteria voor de toepassing van de regeling voor de herverdeling van inkomsten, de methode voor de berekening van het bedrag van de inkomsten die in het kader van die regeling onder gegevensverstrekkers moeten worden herverdeeld, en de criteria op grond waarvan de verstrekker van consolidated tape de deelname van gegevensverstrekkers aan die regeling tijdelijk kan opschorten; en de inhoud, het tijdschema, de vorm en de terminologie van de verslagleggingsverplichtingen van verstrekkers van consolidated tape. De Commissie moet die technische reguleringsnormen vaststellen middels gedelegeerde handelingen krachtens artikel 290 VWEU en overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    (43)

    De Commissie moet de bevoegdheid krijgen om de door de ESMA ontwikkelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen met betrekking tot de inhoud en vorm van de kennisgeving die aan de bevoegde autoriteiten moet worden gedaan door ondernemingen die voldoen aan de definitie van beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling; en de standaardformulieren, templates en procedures voor de verstrekking van informatie en de kennisgevingen met betrekking tot aanvragers van een vergunning als verstrekker van consolidated tape. De Commissie moet die technische uitvoeringsnormen vaststellen door middel van uitvoeringshandelingen overeenkomstig artikel 291 VWEU en in overeenstemming met artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    (44)

    Daar de doelstellingen van deze verordening, namelijk de opkomst van een consolidated tape voor elke activaklasse te bevorderen en bepaalde aspecten van Verordening (EU) nr. 600/2014 te wijzigen ter verbetering van de transparantie op markten voor financiële instrumenten, alsmede het gelijke speelveld tussen gereglementeerde markten en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling verder te versterken en het internationale concurrentievermogen van de kapitaalmarkten van de Unie te vergroten, niet voldoende door de lidstaten kunnen worden verwezenlijkt, maar vanwege de omvang en de gevolgen ervan beter door de Unie kunnen worden verwezenlijkt, kan de Unie, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om die doelstellingen te verwezenlijken.

    (45)

    Deze verordening eerbiedigt de grondrechten en neemt de in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie erkende beginselen in acht, met name de vrijheid van ondernemerschap en het recht op consumentenbescherming.

    (46)

    Verordening (EU) nr. 600/2014 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,

    HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Wijziging van Verordening (EU) nr. 600/2014

    Verordening (EU) nr. 600/2014 wordt als volgt gewijzigd:

    1)

    artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    lid 3 wordt vervangen door:

    “3.   Titel V van deze verordening is ook van toepassing op alle financiële tegenpartijen en niet-financiële tegenpartijen die zijn onderworpen aan de clearingverplichting in het kader van titel II van Verordening (EU) nr. 648/2012.”

    ;

    b)

    het volgende lid wordt ingevoegd:

    “5 ter.   Alle multilaterale systemen worden geëxploiteerd hetzij overeenkomstig de bepalingen van titel II van Richtlijn 2014/65/EU, wat MTF’s of OTF’s betreft, of overeenkomstig de bepalingen van titel III van die richtlijn, wat gereglementeerde markten betreft.

    Beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling worden geëxploiteerd overeenkomstig titel III van deze verordening.

    Onverminderd de artikelen 23 en 28 voldoen alle beleggingsondernemingen die transacties in financiële instrumenten sluiten die niet op multilaterale systemen of beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling zijn gesloten, aan de artikelen 20 en 21.”

    ;

    c)

    de leden 6, 7 en 8 worden vervangen door:

    “6.   De artikelen 8, 8 bis, 8 ter, 10 en 21 zijn niet van toepassing op gereglementeerde markten, marktexploitanten en beleggingsondernemingen met betrekking tot een transactie die is aangegaan door een lid van het Europees Stelsel van centrale banken (ESCB), indien dat lid zijn tegenpartij vooraf ervan in kennis heeft gesteld dat de transactie is vrijgesteld, en indien een van de volgende voorwaarden van toepassing is:

    a)

    het lid van het ESCB is lid van het Eurosysteem dat handelt krachtens hoofdstuk IV van Protocol nr. 4 betreffende de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank, gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het VWEU, met uitzondering van artikel 24 van die statuten;

    b)

    het lid van het ESCB is geen lid van het Eurosysteem en de transactie wordt aangegaan in het kader van de uitvoering van monetair of valutabeleid, met inbegrip van verrichtingen die worden uitgevoerd om officiële valutareserves aan te houden of te beheren, waartoe dat lid van het ESCB wettelijk bevoegd is; of

    c)

    de transactie wordt aangegaan in het kader van de uitvoering van het financiëlestabiliteitsbeleid waartoe dat lid van het ESCB wettelijk bevoegd is.

    7.   Lid 6 is niet van toepassing op transacties die door een lid van het ESCB dat geen lid is van het Eurosysteem zijn aangegaan in het kader van het verrichten van zijn beleggingsactiviteiten.

    8.   De ESMA stelt in nauwe samenwerking met het ESCB ontwerpen van technische reguleringsnormen op waarin wordt gespecificeerd op welke verrichtingen in het kader van het monetaire, valuta- en financiëlestabiliteitsbeleid en op welke soorten transacties de leden 6 en 7 van toepassing zijn met betrekking tot leden van het ESCB die geen lid van het Eurosysteem zijn.

    De ESMA dient deze ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 maart 2026 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen volgens de procedure van de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    2)

    in artikel 2 wordt lid 1 als volgt gewijzigd:

    a)

    het volgende punt wordt ingevoegd:

    “8 bis.

    “mkb-groeimarkt”: een mkb-groeimarkt in de zin van artikel 4, lid 1, punt 12, van Richtlijn 2014/65/EU;”;

    b)

    punt 11 wordt vervangen door:

    “11.

    “multilateraal systeem”: systeem of faciliteit waarin meerdere koop- en verkoopintenties van derden met betrekking tot financiële instrumenten op elkaar kunnen inwerken;”;

    c)

    het volgende punt wordt ingevoegd:

    “16 bis.

    “aangewezen publicerende entiteit”: een beleggingsonderneming die verantwoordelijk is voor het openbaar maken van transacties via een APA overeenkomstig artikel 20, lid 1, en artikel 21, lid 1;”;

    d)

    punt 17 wordt vervangen door:

    “17.

    “liquide markt”:

    a)

    voor de toepassing van de artikelen 9, 11 en 11 bis:

    i)

    wat obligaties betreft, een markt waarop bereidwillige kopers en verkopers doorlopend aanwezig zijn, waarbij de markt wordt beoordeeld overeenkomstig de omvang van de uitgifte van de obligatie;

    ii)

    wat een ander financieel instrument of een andere klasse van financiële instrumenten dan bedoeld in punt i) betreft, een markt waarop bereidwillige kopers en verkopers doorlopend aanwezig zijn, waarbij de markt wordt beoordeeld overeenkomstig de volgende criteria, rekening houdend met de specifieke marktstructuren van het betrokken financieel instrument of de betrokken klasse van financiële instrumenten:

    de gemiddelde frequentie en omvang van de transacties in verschillende marktomstandigheden, gelet op de aard en levenscyclus van producten binnen de klasse van financiële instrumenten,

    het aantal en het soort marktdeelnemers, met inbegrip van de verhouding van marktdeelnemers tot verhandelde financiële instrumenten in een bepaald product,

    de gemiddelde omvang van de spreads, indien beschikbaar,

    de omvang van de uitgifte, waar passend;

    b)

    voor de toepassing van de artikelen 4, 5 en 14, een markt voor een financieel instrument dat dagelijks wordt verhandeld, waarbij de markt wordt beoordeeld overeenkomstig de volgende criteria:

    i)

    de marktkapitalisatie van dat financiële instrument;

    ii)

    het gemiddelde dagelijkse aantal transacties in dat financiële instrument;

    iii)

    de gemiddelde dagelijkse omzet voor dat financiële instrument;”;

    e)

    het volgende punt wordt ingevoegd:

    “32 bis

    ”otc-derivaat”: een otc-derivaat in de zin van artikel 2, punt 7), van Verordening (EU) nr. 648/2012;”;

    f)

    punt 35 wordt vervangen door:

    “35.

    “verstrekker van consolidated tape”: een persoon aan wie overeenkomstig titel IV bis, hoofdstuk 1, van deze verordening een vergunning is verleend voor dienstverlening op het gebied van het verzamelen van gegevens bij handelsplatformen en APA’s, en het consolideren van die gegevens in een doorlopende elektronische live gegevensstroom van kerngegevens van markten en reguleringsgegevens;”;

    g)

    de volgende punten worden ingevoegd:

    “36 ter.

    “kerngegevens van markten”:

    a)

    alle volgende gegevens over een bepaald aandeel of ETF op een gegeven tijdstempel:

    i)

    voor doorlopende orderboeken, de beste Europese bied- en laatkoers met het overeenkomstige volume;

    ii)

    voor op veiling gebaseerde handelssystemen, de prijs waartegen het best zou worden voldaan aan het handelsalgoritme, en het volume dat door deelnemers aan dat systeem potentieel wordt uitgevoerd tegen die prijs;

    iii)

    de transactieprijs en het volume dat tegen die prijs is uitgevoerd;

    iv)

    voor transacties, het type handelssysteem en de toepasselijke ontheffingen en opschortingen;

    v)

    behalve voor de in de punten i) en ii) bedoelde informatie, de marktidentificatiecode aan de hand waarvan unieke identificatie van het handelsplatform mogelijk is en, voor andere plaatsen van uitvoering, de identificatiecode aan de hand waarvan het soort plaats van uitvoering kan worden geïdentificeerd;

    vi)

    de gestandaardiseerde identificatiecode van het instrument die van toepassing is op alle plaatsen van uitvoering;

    vii)

    de tijdstempelinformatie op de volgende punten, naargelang het geval:

    de uitvoering van de transactie en eventuele wijzigingen daarvan,

    de inschrijving van de beste biedingen en aanbiedingen in het orderboek,

    de vermelding in een op een veiling gebaseerd handelssysteem van de prijzen of volumes,

    de openbaarmaking door de handelsplatformen van de in het eerste, tweede en derde streepje genoemde elementen,

    de verspreiding van kerngegevens van markten;

    b)

    alle volgende gegevens over een bepaalde obligatie of een bepaald otc-derivaat op een gegeven tijdstempel:

    i)

    de transactieprijs en de hoeveelheid of omvang die tegen die prijs is uitgevoerd;

    ii)

    de marktidentificatiecode aan de hand waarvan unieke identificatie van het handelsplatform mogelijk is en, voor andere plaatsen van uitvoering, de identificatiecode aan de hand waarvan het soort plaats van uitvoering kan worden geïdentificeerd;

    iii)

    voor obligaties, de gestandaardiseerde identificatiecode van het instrument die van toepassing is op alle plaatsen van uitvoering;

    iv)

    voor otc-derivaten, de in artikel 27, lid 1, tweede alinea, bedoelde referentiegegevens ter identificatie;

    v)

    de tijdstempelinformatie over het volgende:

    de uitvoering van de transactie en eventuele wijzigingen in dat verband,

    de openbaarmaking van de transactie door de handelsplatformen,

    de verspreiding van kerngegevens van markten;

    vi)

    het soort handelssysteem en de toepasselijke ontheffingen en opschortingen;

    36 quater.

    “reguleringsgegevens”: gegevens met betrekking tot de status van systemen die orders in financiële instrumenten matchen en gegevens met betrekking tot de handelsstatus van afzonderlijke financiële instrumenten;”;

    3)

    artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1, punt b), wordt punt i) vervangen door:

    “i)

    worden verricht tegen een koers die valt binnen de actuele volumegewogen spread zoals die blijkt uit het orderboek of tegen de koersen van de marktmakers van het handelsplatform dat dat systeem exploiteert;”;

    b)

    in lid 6, eerste alinea, wordt punt a) vervangen door:

    “a)

    de details van pretransactionele gegevens, het bereik van de bied- en laatprijzen of de koersen van aangewezen marktmakers, en de diepte van de markt tegen die prijzen, welke openbaar moeten worden gemaakt voor elke betrokken klasse van financiële instrumenten overeenkomstig artikel 3, lid 1, rekening houdend met de nodige afstemming op verschillende soorten handelssystemen als bedoeld in artikel 3, lid 2;”;

    4)

    artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    Volumebeperking ”;

    b)

    lid 1 wordt vervangen door:

    “1.   Handelsplatformen schorten hun gebruik van de in artikel 4, lid 1, punt a), bedoelde ontheffing op, indien het percentage van de handel in een financieel instrument in de Unie die met gebruikmaking van die ontheffing plaatsvindt groter is dan 7 % van het totale volume van de handel in dat financieel instrument in de Unie. Handelsplatformen baseren hun besluit om het gebruik van die ontheffing op te schorten op de gegevens die de ESMA overeenkomstig lid 4 van dit artikel publiceert, en nemen dat besluit binnen twee werkdagen na de publicatie van die gegevens en voor een periode van drie maanden.”

    ;

    c)

    de leden 2 en 3 worden geschrapt;

    d)

    lid 4 wordt vervangen door:

    “4.   De ESMA publiceert binnen zeven werkdagen na het einde van maart, juni, september en december van elk kalenderjaar het totale volume van de handel in de Unie per financieel instrument in de voorafgaande twaalf maanden, alsook het percentage van de handel in elk financieel instrument dat in de hele Unie plaatsvindt met gebruikmaking van de in artikel 4, lid 1, punt a), bedoelde ontheffing en de methode die wordt gebruikt om die percentages van de handel in elk financieel instrument af te leiden.”

    ;

    e)

    de leden 5 en 6 worden geschrapt;

    f)

    de leden 7, 8 en 9 worden vervangen door:

    “7.   Teneinde een betrouwbare basis te waarborgen voor het monitoren van de handel die plaatsvindt met gebruikmaking van de in artikel 4, lid 1, punt a), bedoelde ontheffing en om te bepalen of de in lid 1 bedoelde grens is overschreden, beschikken exploitanten van handelsplatformen over systemen en procedures waarmee alle transacties die op hun platform met gebruikmaking van die ontheffing hebben plaatsgevonden, kunnen worden geïdentificeerd.

    8.   De periode voor de publicatie van de handelsgegevens door de ESMA, gedurende welke toezicht moet worden gehouden op de handel in een financieel instrument met gebruikmaking van de ontheffing, begint op 29 september 2025.

    9.   De ESMA stelt ontwerpen van technische reguleringsnormen op ter specificatie van de methode, met inbegrip van de markering van transacties, waarmee zij de transactiegegevens vergelijkt, berekent en openbaar maakt, als bepaald in lid 4, teneinde een accurate meting te verstrekken van het totale volume van de handel per financieel instrument en de percentages van de handel waarbij gebruik wordt gemaakt van de ontheffing in de hele Unie.

    De ESMA dient die ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 maart 2025 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    10.   Uiterlijk op 29 september 2027 en vervolgens elk jaar dient de ESMA bij de Commissie een verslag in met een beoordeling van de in lid 1 vastgestelde drempel voor de volumebeperking, rekening houdend met financiële stabiliteit, internationale beste praktijken, het concurrentievermogen van ondernemingen in de Unie, de omvang van de gevolgen voor de markt en de efficiëntie van de prijsvorming.

    De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen om deze verordening te wijzigen door de in lid 1 van dit artikel vastgestelde drempel voor de volumebeperking aan te passen. Voor de toepassing van deze alinea houdt de Commissie rekening met het in de eerste alinea van dit lid bedoelde verslag van de ESMA, internationale ontwikkelingen en op het niveau van de Unie of op internationaal niveau overeengekomen normen.”

    ;

    5)

    artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    Vereisten met betrekking tot transparantie vóór de handel voor handelsplatformen met betrekking tot obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten ”;

    b)

    de leden 1 en 2 worden vervangen door:

    “1.   Bij de toepassing van een centraal limietorderboek of een op een periodieke veiling gebaseerd handelssysteem maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren de via hun systemen meegedeelde actuele bied- en laatprijzen en de diepte van de markt tegen die prijzen openbaar voor obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten. Die marktexploitanten en beleggingsondernemingen stellen die informatie tijdens de normale handelsuren doorlopend ter beschikking van het publiek.

    2.   De in lid 1 bedoelde transparantievereisten worden afgestemd op verschillende soorten handelssystemen.”

    ;

    c)

    de leden 3 en 4 worden geschrapt.;

    6)

    de volgende artikelen worden ingevoegd:

    “Artikel 8 bis

    Vereisten inzake transparantie vóór de handel voor handelsplatformen met betrekking tot derivaten

    1.   Bij de toepassing van een centraal limietorderboek of een op een periodieke veiling gebaseerd handelssysteem maken marktexploitanten die een gereglementeerde markt exploiteren de via hun systemen meegedeelde actuele bied- en laatprijzen en de diepte van de markt tegen die prijzen openbaar voor op de beurs verhandelde derivaten. Die marktexploitanten stellen die informatie tijdens de normale handelsuren doorlopend ter beschikking aan het publiek.

    2.   Bij de toepassing van een centraal limietorderboek of een op een periodieke veiling gebaseerd handelssysteem maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een MTF of een OTF exploiteren de via hun systemen meegedeelde actuele bied- en laatprijzen en de diepte van de markt tegen die prijzen openbaar voor in euro, Japanse yen, Amerikaanse dollar of pond sterling luidende otc-derivaten die:

    a)

    onderworpen zijn aan de clearingverplichting in het kader van titel II van Verordening (EU) nr. 648/2012, centraal worden gecleard en, wat rentederivaten betreft, een contractueel overeengekomen looptijd hebben van 1, 2, 3, 5, 7, 10, 12, 15, 20, 25 of 30 jaar;

    b)

    single-name-kredietverzuimswaps zijn die refereren aan een mondiaal systeemrelevante bank en die centraal worden gecleard; of

    c)

    kredietverzuimswaps zijn die refereren aan een index die mondiaal systeemrelevante banken omvat en die centraal worden gecleard.

    Die marktexploitanten en beleggingsondernemingen stellen die informatie tijdens de normale handelsuren doorlopend ter beschikking aan het publiek.

    3.   De in de leden 1 en 2 bedoelde transparantievereisten worden afgestemd op verschillende soorten handelssystemen.

    4.   De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen tot wijziging van lid 2, eerste alinea, van dit artikel wat betreft otc-derivaten die onderworpen zijn aan de in die alinea vastgelegde transparantievereisten in het licht van de marktontwikkelingen.

    Artikel 8 ter

    Vereisten met betrekking tot transparantie vóór de handel voor handelsplatformen ten aanzien van pakketorders

    1.   Bij de toepassing van een centraal limietorderboek of een op een periodieke veiling gebaseerd handelssysteem maken marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren de via hun systemen meegedeelde actuele bied- en laatprijzen en de diepte van de markt tegen die prijzen openbaar voor pakketorders die zijn samengesteld uit obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten of derivaten. Die marktexploitanten en beleggingsondernemingen stellen die informatie tijdens de normale handelsuren doorlopend ter beschikking aan het publiek.

    2.   De in lid 1 bedoelde transparantievereisten worden afgestemd op verschillende soorten handelssystemen.”

    ;

    7)

    artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    Ontheffingen voor obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten, derivaten en pakketorders ”;

    b)

    lid 1 wordt als volgt gewijzigd:

    (i)

    de inleidende zin wordt vervangen door:

    “De bevoegde autoriteiten hebben de mogelijkheid om marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren ontheffing te verlenen van de verplichting om de in artikel 8, lid 1, artikel 8 bis, leden 1 en 2, en artikel 8 ter, lid 1, bedoelde informatie openbaar te maken voor:”;

    ii)

    punt b) wordt geschrapt;

    iii)

    punt c) wordt vervangen door:

    “c)

    otc-derivaten waarop de in artikel 28 bedoelde handelsverplichting niet van toepassing is en waarvoor geen liquide markt bestaat, en andere financiële instrumenten waarvoor geen liquide markt bestaat;”;

    iv)

    in punt e) wordt punt iii) geschrapt;

    c)

    lid 2 bis wordt vervangen door:

    “2 bis.   De bevoegde autoriteiten hebben de mogelijkheid om ontheffing te verlenen van de in artikel 8 ter, lid 1, bedoelde verplichting voor elk afzonderlijk onderdeel van een pakketorder.”

    ;

    d)

    in lid 3 wordt de eerste alinea vervangen door:

    “De bevoegde autoriteiten kunnen, op eigen initiatief of op verzoek van andere bevoegde autoriteiten of van de ESMA, een krachtens lid 1 verleende ontheffing intrekken indien zij constateren dat de ontheffing wordt gebruikt op een wijze die afwijkt van het oorspronkelijke doel, of indien zij van oordeel zijn dat de ontheffing wordt gebruikt om de voorschriften van dit artikel te omzeilen.”;

    e)

    lid 4 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    de eerste alinea wordt vervangen door:

    “De bevoegde autoriteit die belast is met het toezicht op een of meer handelsplatformen waarop een klasse van obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten of derivaten wordt verhandeld, kan, indien de liquiditeit van die klasse van financiële instrumenten zich onder een bepaalde drempel bevindt, de in artikel 8 bedoelde verplichtingen tijdelijk schorsen. Deze drempel wordt vastgesteld op basis van objectieve criteria die specifiek zijn voor de markt voor het betrokken financiële instrument. De kennisgeving van een dergelijke tijdelijke schorsing wordt op de website van de betrokken bevoegde autoriteit openbaar gemaakt en wordt meegedeeld aan de ESMA. De ESMA maakt die tijdelijke schorsing op haar website openbaar.”;

    ii)

    de derde alinea wordt vervangen door:

    “Alvorens de in artikel 8 bedoelde verplichtingen te schorsen of de tijdelijke schorsing ervan te verlengen, deelt de bevoegde autoriteit de ESMA haar voornemen mee en geeft zij tevens een verklaring. De ESMA geeft zo spoedig mogelijk een advies af aan de bevoegde autoriteit waarin zij aangeeft of volgens haar de schorsing of de verlenging van de tijdelijke schorsing gerechtvaardigd is overeenkomstig de eerste en tweede alinea van dit lid.”;

    f)

    lid 5 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    de eerste alinea wordt als volgt gewijzigd:

    punt b) wordt vervangen door:

    “b)

    het bereik van de bied- en laatprijzen en de diepte van de markt tegen die prijzen, die openbaar moeten worden gemaakt voor elke betrokken klasse van financiële instrumenten overeenkomstig artikel 8, lid 1, artikel 8 bis, leden 1 en 2, en artikel 8 ter, lid 1, rekening houdend met de nodige afstemming op verschillende soorten handelssystemen als bedoeld in artikel 8, lid 2, artikel 8 bis, lid 3, en artikel 8 ter, lid 2;”;

    punt d) wordt geschrapt;

    het volgende punt wordt toegevoegd:

    “f)

    de kenmerken van centrale limietorderboeken en op een periodieke veiling gebaseerde handelssystemen;”;

    ii)

    de tweede en derde alinea worden vervangen door:

    „De ESMA dient die ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 maart 2025 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”;

    8)

    artikel 10 wordt vervangen door:

    “Artikel 10

    Vereisten met betrekking tot transparantie na de handel voor handelsplatformen met betrekking tot obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten en derivaten

    1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, maken de prijs, het volume en de tijd van uitgevoerde transacties openbaar voor op een handelsplatform verhandelde obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten. Die vereisten zijn ook van toepassing op uitgevoerde transacties met betrekking tot op de beurs verhandelde derivaten en met betrekking tot otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2. Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, maken de details van al deze transacties openbaar binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is.

    2.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, geven, tegen redelijke commerciële voorwaarden en op een niet-discriminerende basis, toegang tot hun regelingen om de informatie uit hoofde van lid 1 van dit artikel openbaar te maken aan beleggingsondernemingen die op grond van artikel 21 verplicht zijn de details van hun transacties in obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten en otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, openbaar te maken.

    3.   Informatie met betrekking tot een pakkettransactie wordt voor elke component beschikbaar gesteld op een wijze die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is, rekening houdend met de noodzaak om een prijs toe te wijzen aan specifieke financiële instrumenten, en bevat een markering om aan te geven dat de component tot een pakket behoort.

    Wanneer een component van de pakkettransactie in aanmerking komt voor uitgestelde openbaarmaking overeenkomstig artikel 11 of 11 bis, wordt informatie over de component beschikbaar gesteld nadat de periode van uitstel voor de transactie is verstreken.”

    ;

    9)

    artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    Uitgestelde openbaarmaking met betrekking tot obligaties, gestructureerde financiële producten of emissierechten ”;

    b)

    lid 1 wordt vervangen door:

    “1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, mogen de openbaarmaking van de details van de uitgevoerde transacties met betrekking tot op een handelsplatform verhandelde obligaties, gestructureerde financiële producten of emissierechten, met inbegrip van de prijs en het volume, overeenkomstig dit artikel uitstellen.

    Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, maken de regelingen voor uitgestelde openbaarmaking op duidelijke wijze openbaar ten behoeve van marktdeelnemers en het publiek. De ESMA houdt toezicht op de toepassing van die regelingen en dient om de twee jaar een verslag in bij de Commissie over de wijze waarop ze in de praktijk worden toegepast.

    1 bis.   Bij de regelingen voor uitgestelde openbaarmaking met betrekking tot obligaties of klassen daarvan, worden vijf categorieën gehanteerd:

    a)

    categorie 1: transacties van gemiddelde omvang in een financieel instrument waarvoor een liquide markt bestaat;

    b)

    categorie 2: transacties van gemiddelde omvang in een financieel instrument waarvoor geen liquide markt bestaat;

    c)

    categorie 3: transacties van aanzienlijke omvang in een financieel instrument waarvoor een liquide markt bestaat;

    d)

    categorie 4: transacties van aanzienlijke omvang in een financieel instrument waarvoor geen liquide markt bestaat;

    e)

    categorie 5: transacties van zeer aanzienlijke omvang.

    Na het verstrijken van de periode van uitstel worden alle details van de transacties afzonderlijk openbaar gemaakt.

    1 ter.   De regelingen voor uitgestelde openbaarmaking met betrekking tot op een handelsplatform verhandelde gestructureerde financiële producten of emissierechten, of klassen daarvan, worden gestructureerd overeenkomstig de in lid 4, punt g), bedoelde technische reguleringsnormen.

    Na het verstrijken van de periode van uitstel worden alle details van de transacties afzonderlijk openbaar gemaakt.”

    ;

    c)

    de leden 2, 3 en 4 worden vervangen door:

    “2.   De bevoegde autoriteit die belast is met het toezicht op een of meer handelsplatformen waarop een klasse van obligaties, gestructureerde financiële producten of emissierechten wordt verhandeld, kan, indien de liquiditeit van die klasse van financiële instrumenten zich onder de volgens de methode van artikel 9, lid 5, punt a), vastgestelde drempel bevindt, de in artikel 10 bedoelde verplichtingen tijdelijk schorsen. Die drempel wordt vastgesteld op basis van objectieve criteria die specifiek zijn voor de markt voor het betrokken financiële instrument.

    Die tijdelijke schorsing wordt op de website van de betrokken bevoegde autoriteit openbaar gemaakt en wordt meegedeeld aan de ESMA. De ESMA maakt die tijdelijke schorsing op haar website.

    In noodgevallen, zoals aanzienlijke nadelige gevolgen voor de liquiditeit van een klasse van obligaties, gestructureerde financiële producten of emissierechten die in de Unie worden verhandeld, mag de ESMA de maximale duur van het uitstel die is vastgesteld overeenkomstig de technische reguleringsnormen die krachtens lid 4, punten f) en g), zijn vastgesteld, verlengen. Alvorens tot een dergelijke verlenging te besluiten, raadpleegt de ESMA elke bevoegde autoriteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op een of meer handelsplatformen waarop die klasse van obligaties, gestructureerde financiële producten of emissierechten wordt verhandeld. Een dergelijke verlenging wordt openbaar gemaakt op de website van de ESMA.

    De in de eerste alinea bedoelde tijdelijke schorsing of de in de derde alinea bedoelde verlenging geldt voor een aanvankelijke periode van ten hoogste drie maanden vanaf de datum van openbaarmaking ervan op de website van respectievelijk de relevante bevoegde autoriteit of de ESMA. Een dergelijke schorsing of verlenging mag met telkens ten hoogste drie maanden worden verlengd mits de gronden voor de tijdelijke schorsing of verlenging nog steeds aanwezig zijn.

    Alvorens te schorsen of de in de eerste alinea bedoelde tijdelijke schorsing te verlengen, deelt de desbetreffende bevoegde autoriteit de ESMA haar voornemen mee en geeft zij tevens een verklaring. De ESMA geeft zo spoedig mogelijk een advies af aan de bevoegde autoriteit waarin zij aangeeft of volgens haar de schorsing of de verlenging van de tijdelijke schorsing gerechtvaardigd is overeenkomstig de eerste en vierde alinea.

    3.   In aanvulling op de in lid 1 bedoelde uitgestelde openbaarmaking kan de bevoegde autoriteit van een lidstaat met betrekking tot door die lidstaat uitgegeven overheidsschuldinstrumenten of klassen daarvan het volgende toestaan:

    a)

    het achterwege laten van de openbaarmaking van het volume van een afzonderlijke transactie gedurende een verlengde termijn van maximaal zes maanden; of

    b)

    de openbaarmaking van de details van verscheidene transacties in geaggregeerde vorm gedurende een verlengde termijn van maximaal zes maanden.

    Met betrekking tot transacties in overheidsschuldinstrumenten die niet door een lidstaat zijn uitgegeven, wordt een besluit overeenkomstig de eerste alinea genomen door de ESMA.

    De ESMA maakt op haar website de lijst openbaar van elk uitstel dat overeenkomstig de eerste en tweede alinea is toegestaan. De ESMA houdt toezicht op de toepassing van overeenkomstig de eerste en tweede alinea genomen besluiten en dient om de twee jaar een verslag in bij de Commissie over de wijze waarop ze in de praktijk worden toegepast.

    Na het verstrijken van de periode van uitstel worden alle details van de transacties afzonderlijk openbaar gemaakt.

    4.   Na overleg met de overeenkomstig artikel 22 ter, lid 2, opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden stelt de ESMA ontwerpen van technische reguleringsnormen op om het volgende zodanig nader te regelen dat de op grond van dit artikel en artikel 27 octies vereiste informatie openbaar kan worden gemaakt:

    a)

    de details van transacties die beleggingsondernemingen en marktexploitanten aan het publiek beschikbaar moeten stellen voor elke klasse van financiële instrumenten zoals bedoeld in lid 1 van dit artikel, met inbegrip van identificatiecodes voor de verschillende soorten transacties die op grond van artikel 10, lid 1, en artikel 21, lid 1, openbaar worden gemaakt, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen die welke worden bepaald door factoren die hoofdzakelijk verband houden met de waardering van de financiële instrumenten en die welke door andere factoren worden bepaald;

    b)

    de tijdslimiet die geacht wordt in overeenstemming te zijn met de verplichting om gegevens binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is openbaar te maken, ook wanneer transacties buiten de normale handelsuren worden uitgevoerd;

    c)

    voor welke op een handelsplatform verhandelde gestructureerde financiële producten of emissierechten, of klassen daarvan, een liquide markt bestaat;

    d)

    wat wordt verstaan onder een liquide en een niet-liquide markt voor obligaties, of klassen daarvan, uitgedrukt als drempels die worden bepaald aan de hand van de omvang van de uitgifte van die obligaties;

    e)

    voor een liquide of niet-liquide obligatie, of voor een klasse daarvan, wat wordt verstaan onder een transactie van gemiddelde omvang, aanzienlijke omvang en zeer aanzienlijke omvang als bedoeld in lid 1 bis van dit artikel, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse en rekening houdend met de criteria van artikel 2, lid 1, punt 17, a), en, in voorkomend geval, andere relevante criteria;

    f)

    met betrekking tot obligaties, of klassen daarvan, het uitstel met betrekking tot prijs en volume dat van toepassing is op elk van de vijf in lid 1 bis genoemde categorieën, met toepassing van de volgende maximumduur:

    i)

    voor transacties in categorie 1: een uitstel met betrekking tot prijs en een uitstel met betrekking tot volume van maximaal 15 minuten;

    ii)

    voor transacties in categorie 2: een uitstel met betrekking tot prijs en een uitstel met betrekking tot volume tot uiterlijk het einde van de handelsdag;

    iii)

    voor transacties in categorie 3: een uitstel met betrekking tot prijs tot uiterlijk het einde van de eerste handelsdag na de transactiedatum en een uitstel met betrekking tot volume van maximaal één week na de transactiedatum;

    iv)

    voor transacties in categorie 4: een uitstel met betrekking tot prijs tot uiterlijk het einde van de tweede handelsdag na de transactiedatum en een uitstel met betrekking tot volume van maximaal twee weken na de transactiedatum;

    v)

    voor transacties in categorie 5: een uitstel met betrekking tot prijs en een uitstel met betrekking tot volume van maximaal vier weken na de transactiedatum;

    g)

    de regelingen voor uitgestelde openbaarmaking met betrekking tot gestructureerde financiële producten en emissierechten, of klassen daarvan, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse en rekening houdend met de criteria van artikel 2, lid 1, punt 17, a), en, in voorkomend geval, andere relevante criteria;

    h)

    met betrekking tot overheidsschuldinstrumenten, of klassen daarvan, de criteria die moeten worden toegepast bij het bepalen van de omvang van een transactie of het soort transactie in dergelijke instrumenten waarvoor overeenkomstig lid 3 een besluit kan worden genomen.

    Voor elk van de in lid 1 bis genoemde categorieën werkt de ESMA de in de eerste alinea, punt f), van dit lid bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen regelmatig bij om de toepasselijke duur van het uitstel opnieuw te bepalen met als doel deze waar passend geleidelijk te verkorten. Uiterlijk één jaar nadat de verkorte duur van het uitstel van toepassing is geworden, voert de ESMA een kwantitatieve en kwalitatieve analyse uit om de effecten van de verkorting te beoordelen. Indien beschikbaar gebruikt de ESMA de met dit doel door de verstrekker van consolidated tape verspreide transparantiegegevens na de handel. In geval van nadelige effecten op de financiële instrumenten actualiseert de ESMA de in de eerste alinea, punt f), van dit lid bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen om de duur van het uitstel terug te brengen tot het voorgaande niveau.

    De ESMA dient de in de eerste alinea bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 bij de Commissie in.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste en tweede alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    10)

    het volgende artikel wordt ingevoegd:

    “Artikel 11 bis

    Uitgestelde openbaarmaking met betrekking tot derivaten

    1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, mogen de openbaarmaking van de details van de uitgevoerde transacties met betrekking tot op de beurs verhandelde derivaten en otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, met inbegrip van de prijs en het volume, overeenkomstig dit artikel uitstellen.

    Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, maken de regelingen voor uitgestelde openbaarmaking op duidelijke wijze openbaar ten behoeve van de marktdeelnemers en het publiek. De ESMA houdt toezicht op de toepassing van die regelingen en dient om de twee jaar een verslag in bij de Commissie over de wijze waarop ze in de praktijk worden toegepast.

    Bij de regelingen voor uitgestelde openbaarmaking met betrekking tot op de beurs verhandelde derivaten of otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, of klassen daarvan, worden vijf categorieën gehanteerd:

    a)

    categorie 1: transacties van gemiddelde omvang in een financieel instrument waarvoor een liquide markt bestaat;

    b)

    categorie 2: transacties van gemiddelde omvang in een financieel instrument waarvoor geen liquide markt bestaat;

    c)

    categorie 3: transacties van aanzienlijke omvang in een financieel instrument waarvoor een liquide markt bestaat;

    d)

    categorie 4: transacties van aanzienlijke omvang in een financieel instrument waarvoor geen liquide markt bestaat;

    e)

    categorie 5: transacties van zeer aanzienlijke omvang.

    Na het verstrijken van de periode van uitstel worden alle details van de transacties afzonderlijk openbaar gemaakt.

    2.   De bevoegde autoriteit die belast is met het toezicht op een of meer handelsplatformen waarop een klasse van op de beurs verhandelde derivaten of van otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, wordt verhandeld, kan, indien de liquiditeit van die klasse van financiële instrumenten zich onder de volgens de methode van artikel 9, lid 5, punt a), vastgestelde drempel bevindt, de in artikel 10 vermelde verplichtingen tijdelijk schorsen. Die drempel wordt vastgesteld op basis van objectieve criteria die specifiek zijn voor de markt voor het betrokken financiële instrument.

    Die tijdelijke schorsing wordt op de website van de betrokken bevoegde autoriteit openbaar gemaakt en wordt meegedeeld aan de ESMA. De ESMA maakt die tijdelijke schorsing onmiddellijk op haar website.

    In noodgevallen, zoals aanzienlijke nadelige gevolgen voor de liquiditeit van een klasse van op de beurs verhandelde derivaten of van otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, die in de Unie worden verhandeld, mag de ESMA de maximale duur van het uitstel die is vastgesteld overeenkomstig de technische reguleringsnormen die krachtens lid 3, punt e), van dit artikel zijn vastgesteld, verlengen. Alvorens tot een dergelijke verlenging te besluiten, pleegt de ESMA overleg met elke bevoegde autoriteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op een of meer handelsplatformen waarop die klasse van op de beurs verhandelde derivaten of van een otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, wordt verhandeld. Deze verlenging wordt openbaar gemaakt op de website van de ESMA.

    De in de eerste alinea bedoelde tijdelijke schorsing of de in de derde alinea bedoelde verlenging geldt voor een aanvankelijke periode van ten hoogste drie maanden vanaf de datum van openbaarmaking ervan op de website van respectievelijk de relevante autoriteit of de ESMA. Een dergelijke schorsing of verlenging mag met telkens ten hoogste drie maanden worden verlengd mits de gronden voor de tijdelijke schorsing of verlenging nog steeds aanwezig zijn.

    Alvorens de in de eerste alinea bedoelde verplichtingen te schorsen of de tijdelijke schorsing ervan te verlengen, deelt de desbetreffende bevoegde autoriteit de ESMA haar voornemen mee en geeft zij tevens een verklaring. De ESMA geeft zo spoedig mogelijk een advies af aan de bevoegde autoriteit waarin zij aangeeft of volgens haar de schorsing of de verlenging van de tijdelijke schorsing gerechtvaardigd is overeenkomstig de eerste en vierde alinea.

    3.   Na overleg met de op grond van artikel 22 ter, lid 2, opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden stelt de ESMA ontwerpen van technische reguleringsnormen op om het volgende zodanig nader te regelen dat de op grond van dit artikel en artikel 27 octies vereiste informatie kan worden gepubliceerd:

    a)

    de details van transacties die beleggingsondernemingen en marktexploitanten aan het publiek beschikbaar moeten stellen voor elke klasse van derivaten als bedoeld in lid 1 van dit artikel, met inbegrip van identificatiecodes voor de verschillende soorten transacties die op grond van artikel 10, lid 1, en artikel 21, lid 1, worden bekendgemaakt, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen die welke worden bepaald door factoren die hoofdzakelijk verband houden met de waardering van de derivaten en die welke door andere factoren worden bepaald;

    b)

    de tijdslimiet die geacht wordt in overeenstemming te zijn met de verplichting om gegevens binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is openbaar te maken, ook wanneer transacties buiten de normale handelstijden worden uitgevoerd;

    c)

    voor welke derivaten, of klassen daarvan, een liquide markt bestaat;

    d)

    voor een liquide of niet-liquide derivaat, of voor een klasse daarvan, wat wordt verstaan onder een transactie van gemiddelde omvang, aanzienlijke omvang of zeer aanzienlijke omvang als bedoeld in lid 1, derde alinea, van dit artikel, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse en rekening houdend met de criteria van artikel 2, lid 1, punt 17, a), en, in voorkomend geval, andere relevante criteria;

    e)

    het uitstel met betrekking tot prijs en volume dat van toepassing is op elk van de vijf in lid 1, derde alinea, van dit artikel bedoelde categorieën, op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve analyse en rekening houdend met de criteria van artikel 2, lid 1, punt 17, a), de omvang van de transactie en, in voorkomend geval, andere relevante criteria.

    Voor elk van de in lid 1, derde alinea, van dit artikel genoemde categorieën werkt de ESMA de in de eerste alinea, punt e), van dit lid genoemde ontwerpen van technische reguleringsnormen regelmatig bij om de toepasselijke duur van het uitstel opnieuw te bepalen met als doel deze waar passend geleidelijk te verkorten. Uiterlijk één jaar nadat de verkorte duur van het uitstel van toepassing is geworden, voert de ESMA een kwantitatieve en kwalitatieve analyse uit om de effecten van de verkorting te beoordelen. Indien beschikbaar, gebruikt de ESMA de met dit doel door de verstrekker van consolidated tape verspreide transparantiegegevens na de handel. In geval van nadelige effecten op de financiële instrumenten actualiseert de ESMA de in de eerste alinea, punt e), van dit lid bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen om de duur van het uitstel terug te brengen tot het voorgaande niveau.

    ESMA legt de in de eerste alinea bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 september 2025 voor aan de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid gedelegeerd om deze verordening aan te vullen door de in de eerste en tweede alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    De ESMA evalueert de in de eerste en tweede alinea bedoelde technische reguleringsnormen samen met de op grond van artikel 22 ter, lid 2, opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden en wijzigt die normen om rekening te houden met eventuele substantiële wijzigingen in de kalibratie van het uitstel met betrekking tot prijs en volume uit hoofde van de eerste alinea, punt e), en de tweede alinea van dit lid.”

    ;

    11)

    in artikel 12 wordt lid 1 vervangen door:

    “1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, stellen de informatie die overeenkomstig de artikelen 3, 4 en 6 tot en met 11 bis wordt gepubliceerd beschikbaar aan het publiek door transparantiegegevens vóór en na de handel afzonderlijk aan te bieden.”

    ;

    12)

    artikel 13 wordt vervangen door:

    “Artikel 13

    Verplichting om gegevens voor en na de handel tegen redelijke commerciële voorwaarden beschikbaar te stellen

    1.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, APA’s, verstrekkers van consolidated tape en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling stellen de informatie die wordt gepubliceerd overeenkomstig de artikelen 3, 4, 6 tot en met 11 bis, 14, 20, 21, 27 octies en 27 novies, tegen redelijke commerciële voorwaarden, en met name onder onbevooroordeelde en eerlijke contractuele voorwaarden, beschikbaar aan het publiek.

    Die marktexploitanten en beleggingsondernemingen, APA’s, verstrekkers van consolidated tape en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling zorgen voor niet-discriminerende toegang tot dergelijke informatie. Het gegevensbeleid van die marktdeelnemers en beleggingsondernemingen, APA’s, verstrekkers van consolidated tape en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling wordt kosteloos aan het publiek beschikbaar gesteld op een gemakkelijk toegankelijke en begrijpelijke wijze.

    2.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, APA’s en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling stellen de in lid 1 bedoelde informatie 15 minuten na publicatie kosteloos aan het publiek beschikbaar, op een machineleesbare en voor alle gebruikers, met inbegrip van particuliere beleggers, bruikbare wijze.

    3.   De redelijke commerciële voorwaarden omvatten de hoogte van de vergoedingen en andere contractuele voorwaarden. De hoogte van de vergoedingen wordt bepaald aan de hand van de kosten voor de productie en verspreiding van de in lid 1 bedoelde informatie plus een redelijke marge.

    4.   Marktexploitanten en beleggingsondernemingen die een handelsplatform exploiteren, APA’s, verstrekkers van consolidated tape en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling verstrekken hun bevoegde autoriteit op verzoek informatie over de werkelijke kosten van het genereren en verspreiden van de in lid 1 bedoelde informatie, met inbegrip van een redelijke marge.

    5.   De ESMA ontwikkelt ontwerpen van technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van:

    a)

    wat moet worden verstaan onder onbevooroordeelde en eerlijke contractuele voorwaarden als bedoeld in lid 1, eerste alinea;

    b)

    wat moet worden verstaan onder niet-discriminerende toegang tot informatie als bedoeld in lid 1, tweede alinea;

    c)

    de uniforme inhoud, het uniforme format en de uniforme terminologie van het gegevensbeleid dat krachtens lid 1, tweede alinea, aan het publiek beschikbaar moet worden gemaakt;

    d)

    de toegang tot, en de inhoud en het format van, de krachtens lid 1 aan het publiek beschikbaar te stellen informatie;

    e)

    de elementen die moeten worden opgenomen in de berekening van de kosten en de redelijke marge, als bedoeld in lid 3;

    f)

    de uniforme inhoud, het uniforme format en de uniforme terminologie van de informatie die krachtens lid 4 aan de bevoegde autoriteiten moet worden verstrekt.

    De ESMA monitort en beoordeelt om de twee jaar de ontwikkelingen met betrekking tot de kosten van gegevens en actualiseert die ontwerpen van technische reguleringsnormen in voorkomend geval op basis van haar beoordeling.

    De ESMA dient de in de eerste alinea bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 bij de Commissie in.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om deze verordening aan te vullen door de in de eerste en tweede alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    13)

    artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de leden 2 en 3 worden vervangen door:

    “2.   Dit artikel en de artikelen 15, 16 en 17 zijn van toepassing op beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling wanneer zij handelen in transactiegroottes met een omvang tot en met de drempel die is bepaald in de krachtens lid 7, punt b), van dit artikel vastgestelde technische reguleringsnormen.

    3.   De minimumomvang waarvoor een koers wordt gegeven van beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling wordt bepaald in de krachtens lid 7, punt c), vastgestelde technische reguleringsnormen. Voor een bepaald op een handelsplatform verhandeld aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander soortgelijk financieel instrument, bevat elke koers een vaste bied- en laatprijs voor een transactiegrootte met een omvang tot en met de in lid 2 bedoelde drempel. In de prijs moeten de heersende marktomstandigheden voor dat aandeel, representatief certificaat, ETF, certificaat of ander vergelijkbaar financieel instrument tot uiting komen.”

    ;

    b)

    lid 7 wordt vervangen door:

    “7.   Om te zorgen voor efficiënte waardering van aandelen, representatieve certificaten, ETF’s, certificaten en andere vergelijkbare financiële instrumenten en de beleggingsondernemingen zo goed mogelijk in staat te stellen de beste transactie te realiseren voor hun cliënten, stelt de ESMA ontwerpen van technische reguleringsnormen op ter specificatie van:

    a)

    de regelingen voor de publicatie van een vaste koers als bedoeld in lid 1;

    b)

    de vaststelling van de in lid 2 bedoelde drempel, waarbij rekening wordt gehouden met de internationale beste praktijken, het concurrentievermogen van ondernemingen in de Unie, de omvang van de gevolgen voor de markt en de efficiëntie van de prijsvorming, en die niet kleiner mag zijn dan tweemaal de standaard marktomvang;

    c)

    de vaststelling van de minimumomvang waarvoor een koers wordt gegeven als bedoeld in lid 3, die niet groter mag zijn dan 90 % van de in lid 2 bedoelde drempel en niet kleiner mag zijn dan de standaardmarktomvang;

    d)

    de wijze waarop moet worden bepaald of de prijzen de heersende marktomstandigheden weerspiegelen als bedoeld in lid 3; en

    e)

    de wijze waarop de standaard marktomvang als bedoeld in lid 4 moet worden vastgesteld.

    De ESMA dient die ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 maart 2025 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    14)

    artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1 wordt de derde alinea vervangen door:

    “Beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling stellen transparante en niet-discriminerende voorschriften en objectieve criteria op en passen deze toe met het oog op een efficiënte uitvoering van orders. Zij beschikken over regelingen voor een degelijk beheer van hun technische verrichtingen, met inbegrip van effectieve noodregelingen om risico’s aan te pakken in verband met een storing van de systemen.”;

    b)

    lid 5 wordt vervangen door:

    “5.   De ESMA ontwikkelt ontwerpen van technische uitvoeringsnormen ter specificatie van de inhoud en de vorm van de in lid 1, tweede alinea, bedoelde kennisgeving.

    ESMA dient die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen uiterlijk op 29 maart 2025 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid verleend om de in de eerste alinea bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    15)

    artikel 16 wordt vervangen door:

    “Artikel 16

    Plichten van bevoegde autoriteiten

    De bevoegde autoriteiten controleren of beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling voldoen aan de in artikel 15, lid 1, neergelegde voorwaarden voor de uitvoering van orders en aan de in artikel 15, lid 2, neergelegde voorwaarden voor prijsverbetering.”;

    16)

    artikel 17 bis wordt vervangen door:

    “Artikel 17 bis

    Verhandelingseenheden

    1.   Koersen van beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling, prijsverbeteringen op die koersen en de gerealiseerde prijzen zijn in overeenstemming met de verhandelingseenheden als bepaald in artikel 49 van Richtlijn 2014/65/EU.

    2.   De vereisten van artikel 15, lid 2, van deze verordening en van artikel 49 van Richtlijn 2014/65/EU beletten niet dat beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling orders matchen op het gemiddelde van de spread tussen de actuele bied- en laatprijzen.”

    ;

    17)

    de artikelen 18 en 19 worden geschrapt.

    18)

    artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    het volgende lid wordt ingevoegd:

    “1 bis.   Elke afzonderlijke transactie wordt eenmaal openbaar gemaakt door middel van één APA.”

    ;

    b)

    in lid 3, eerste alinea, wordt punt c) geschrapt;

    19)

    artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    Openbaarmaking na de handel door beleggingsondernemingen met betrekking tot obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten en derivaten ”;

    b)

    lid 1 wordt vervangen door:

    “1.   Beleggingsondernemingen die, voor eigen rekening of namens cliënten, transacties uitvoeren met betrekking tot obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten die op een handelsplatform worden verhandeld of otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, maken het volume en de prijs van die transacties en de tijd waarop ze zijn verricht openbaar. Die informatie wordt openbaar gemaakt door middel van een APA.”

    ;

    c)

    de leden 3 en 4 worden vervangen door:

    “3.   De informatie die overeenkomstig lid 1 openbaar wordt gemaakt en de tijdslimieten waarbinnen zij openbaar wordt gemaakt, voldoen aan de op grond van artikel 10 vastgestelde eisen, met inbegrip van de technische reguleringsnormen die zijn vastgesteld krachtens artikel 11, lid 4, punten a) en b), en artikel 11 bis, lid 3, punten a) en b).

    4.   Met betrekking tot obligaties, gestructureerde financiële producten en emissierechten die op een handelsplatform worden verhandeld, mogen beleggingsondernemingen de publicatie van de prijs of het volume uitstellen onder dezelfde voorwaarden als die van artikel 11.

    4 bis.   Met betrekking tot otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, mogen beleggingsondernemingen de openbaarmaking van de prijs of het volume uitstellen onder dezelfde voorwaarden als die van artikel 11 bis.”

    ;

    d)

    in lid 5 wordt de eerste alinea als volgt gewijzigd:

    i)

    de inleidende zin wordt vervangen door:

    “De ESMA stelt ontwerpen van technische reguleringsnormen op om het volgende zodanig nader te regelen dat de op grond van artikel 27 octies vereiste informatie kan worden gepubliceerd:”;

    ii)

    punt c) wordt geschrapt;

    20)

    het volgende artikel wordt ingevoegd:

    “Artikel 21 bis

    Aangewezen publicerende entiteiten

    1.   Bevoegde autoriteiten verlenen beleggingsondernemingen op hun verzoek de status van aangewezen publicerende entiteit voor specifieke klassen van financiële instrumenten. De bevoegde autoriteit deelt dergelijke verzoeken mee aan de ESMA.

    2.   Indien slechts één partij bij een transactie een aangewezen publicerende entiteit krachtens lid 1 van dit artikel is, is die partij verantwoordelijk voor het openbaar maken van transacties door middel van een APA overeenkomstig artikel 20, lid 1, of artikel 21, lid 1.

    3.   Indien geen van de partijen bij een transactie een aangewezen publicerende entiteit is op grond van lid 1 van dit artikel, of indien beide partijen dit zijn, is alleen de entiteit die het betrokken financiële instrument verkoopt verantwoordelijk voor het openbaar maken van de transactie door middel van een APA overeenkomstig artikel 20, lid 1, of artikel 21, lid 1.

    4.   De ESMA zet uiterlijk op 29 september 2024 een register op van alle aangewezen publicerende entiteiten, waarin hun identiteit en de klassen van financiële instrumenten waarvoor zij aangewezen publicerende entiteiten zijn worden aangegeven, en werkt dit register regelmatig bij. De ESMA publiceert dat register op haar website.”

    ;

    21)

    in artikel 22, lid 1, wordt de inleidende zin vervangen door:

    “Teneinde berekeningen te maken met het oog op de vaststelling van de eisen inzake transparantie vóór en na de handel en de handelsverplichtingsregelingen als bedoeld in de artikelen 3 tot en met 11 bis, de artikelen 14 tot en met 21 en artikel 32, die van toepassing zijn op financiële instrumenten, alsmede om verslagen aan de Commissie overeenkomstig artikel 4, lid 4, artikel 7, lid 1, artikel 9, lid 2, artikel 11, lid 3, en artikel 11 bis, lid 1, op te stellen, kunnen de ESMA en bevoegde autoriteiten informatie verlangen van:”;

    22)

    de volgende artikelen worden ingevoegd:

    “Artikel 22 bis

    Toezending van gegevens aan de verstrekker van consolidated tape

    1.   Met betrekking tot aandelen, ETF’s en obligaties die op een handelsplatform worden verhandeld en met betrekking tot otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, zenden handelsplatformen en APA’s (“gegevensverstrekkers”) aan het datacentrum van de verstrekker van consolidated tape zo dicht mogelijk bij realtime als technisch haalbaar is, reguleringsgegevens en de gegevens die vereist zijn op grond van artikel 3, lid 1, onverminderd artikel 4, en op grond van artikel 6, lid 1, artikel 10, lid 1, en de artikelen 20 en 21, en, indien technische reguleringsnormen zijn vastgesteld op grond van artikel 22 ter, lid 3, punt d), in overeenstemming met de daarin gespecificeerde vereisten. Die gegevens worden toegezonden in een geharmoniseerd format, via een hoogwaardig transmissieprotocol.

    2.   Een beleggingsonderneming die een mkb-groeimarkt exploiteert, of een marktexploitant, waarvan het jaarlijkse handelsvolume van aandelen 1 % of minder van het jaarlijkse handelsvolume van aandelen in de Unie vertegenwoordigt, is niet verplicht gegevens aan de verstrekker van consolidated tape door te geven indien:

    a)

    die beleggingsonderneming of marktexploitant geen deel uitmaakt van een groep die bestaat uit of nauwe banden heeft met beleggingsondernemingen of een marktexploitanten waarvan het jaarlijkse handelsvolume van aandelen meer dan 1 % van het jaarlijkse handelsvolume van aandelen in de Unie vertegenwoordigt; of

    b)

    de gereglementeerde markt of mkb-groeimarkt die door die beleggingsonderneming of marktexploitant wordt geëxploiteerd goed is voor meer dan 85 % van het jaarlijkse handelsvolume van aandelen die voor het eerst zijn toegelaten tot de handel op die gereglementeerde markt of mkb-groeimarkt.

    3.   Niettegenstaande lid 2 kan een beleggingsonderneming die een mkb-groeimarkt exploiteert, of een marktexploitant, die aan de in dat lid vastgestelde voorwaarden voldoet, besluiten gegevens overeenkomstig lid 1 aan de verstrekker van consolidated tape door te geven, op voorwaarde dat die onderneming of exploitant de ESMA en de verstrekker van consolidated tape daarvan in kennis stelt. Een dergelijke beleggingsonderneming of marktexploitant begint binnen 30 werkdagen vanaf de datum van kennisgeving aan de ESMA gegevens aan de verstrekker van consolidated tape toe te zenden.

    4.   De ESMA publiceert op haar website een lijst van beleggingsondernemingen die mkb-groeimarkten exploiteren en marktexploitanten die aan de voorwaarden van lid 2 voldoen, en houdt deze lijst actueel, waarbij wordt aangegeven welke van hen heeft besloten lid 3 toe te passen.

    5.   Elke verstrekker van consolidated tape kiest uit de soorten transmissieprotocollen die gegevensverstrekkers aan andere gebruikers aanbieden, welk transmissieprotocol moet worden gebruikt voor de directe toezending van de in lid 1 bedoelde gegevens naar het datacentrum van de verstrekker van consolidated tape.

    6.   Gegevensverstrekkers ontvangen geen andere vergoeding voor het toezenden van de in lid 1 van dit artikel bedoelde gegevens of het in lid 5 van dit artikel bedoelde transmissieprotocol dan de op grond van artikel 27 novies, leden 5, 6 en 7, ontvangen inkomsten.

    7.   Gegevensverstrekkers passen, in voorkomend geval, het in de artikelen 7, 11 en 11 bis, artikel 20, lid 2, en artikel 21, lid 4, vastgestelde uitstel toe op de aan de verstrekker van consolidated tape te verstrekken gegevens.

    8.   Indien de verstrekker van consolidated tape de kwaliteit van de gegevens ontoereikend acht, stelt hij de bevoegde autoriteit van de gegevensverstrekker daarvan in kennis. De bevoegde autoriteit neemt de nodige maatregelen overeenkomstig artikel 38 octies van deze verordening en de artikelen 69 en 70 van Richtlijn 2014/65/EU.

    Artikel 22 ter

    Kwaliteit van gegevens

    1.   De gegevens die op grond van artikel 22 bis, lid 1, aan de verstrekker van consolidated tape worden toegezonden en de gegevens die door de verstrekker van consolidated tape worden verspreid op grond van artikel 27 novies, lid 1, punt d), voldoen aan de technische reguleringsnormen die zijn vastgesteld op grond van artikel 4, lid 6, punt a), artikel 7, lid 2, punt a), artikel 11, lid 4, punt a), en artikel 11 bis, lid 3, punt a), tenzij anders bepaald in de op grond van lid 3, punten b) en d), van dit artikel vastgestelde technische reguleringsnormen.

    2.   De Commissie richt uiterlijk op 29 juni 2024 een deskundigengroep van belanghebbenden op om advies te verstrekken over de kwaliteit en de inhoud van gegevens en de kwaliteit van het in artikel 22 bis, lid 1, bedoelde transmissieprotocol. De deskundigengroep van belanghebbenden en de ESMA werken nauw samen. De deskundigengroep van belanghebbenden maakt haar advies openbaar.

    De deskundigengroep van belanghebbenden bestaat uit leden met een voldoende breed scala aan expertise, vaardigheden, kennis en ervaring om adequaat advies te verstrekken.

    De leden van de deskundigengroep van belanghebbenden worden geselecteerd aan de hand van een open en transparante selectieprocedure. Bij de selectie van de leden van de deskundigengroep van belanghebbenden ziet de Commissie erop toe dat deze de diversiteit van de marktdeelnemers in de Unie weerspiegelen.

    De deskundigengroep van belanghebbenden kiest‚ voor een termijn van twee jaar‚ uit haar midden een voorzitter. Het Europees Parlement kan de voorzitter van de deskundigengroep van belanghebbenden verzoeken om voor het Parlement een verklaring af te leggen en desgevraagd door zijn leden gestelde vragen te beantwoorden.

    3.   De ESMA ontwikkelt ontwerpen van technische reguleringsnormen om de kwaliteit van het transmissieprotocol, maatregelen om foutieve transactiemeldingen te corrigeren en handhavingsnormen met betrekking tot gegevenskwaliteit te specificeren, met inbegrip van regelingen inzake samenwerking tussen gegevensverstrekkers en de verstrekker van consolidated tape, en, indien nodig, de kwaliteit en de inhoud van de gegevens voor de exploitatie van de consolidated tape.

    In die ontwerpen van technische reguleringsnormen wordt met name het volgende gespecificeerd:

    a)

    de minimumeisen voor de kwaliteit van de in artikel 22 bis, lid 1, bedoelde transmissieprotocollen;

    b)

    de presentatie van de kerngegevens van markten die door de verstrekker van consolidated tape moeten worden verspreid, met inachtneming van de geldende sectorale normen en praktijken;

    c)

    wat wordt verstaan onder de transmissie van gegevens “binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is”;

    d)

    indien nodig, de benodigde gegevens die toegezonden moeten worden aan de verstrekker van consolidated tape zodat deze zijn functie kan vervullen, rekening houdend met het advies van de krachtens lid 2 opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden, met inbegrip van de inhoud en het format van die gegevens, in overeenstemming met de geldende sectorale normen en praktijken.

    Voor de toepassing van de eerste alinea van dit lid houdt de ESMA rekening met het advies van de krachtens lid 2 van dit artikel opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden, internationale ontwikkelingen en op het niveau van de Unie of op internationaal niveau overeengekomen normen. De ESMA zorgt ervoor dat in de ontwerpen van technische reguleringsnormen rekening wordt gehouden met de transparantievereisten van de artikelen 3, 6, 8, 8 bis, 8 ter, 10, 11, 11 bis, 14, 20, 21 en 27 octies.

    De ESMA dient de in de eerste alinea bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 bij de Commissie in.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid gedelegeerd om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    Artikel 22 quater

    Synchronisatie van beursklokken

    1.   Handelsplatformen en hun leden, deelnemers of gebruikers, beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling, aangewezen publicerende entiteiten, APA’s en verstrekkers van consolidated tape synchroniseren de beursklokken die zij hanteren om de datum en het tijdstip van elke te melden gebeurtenis te registreren.

    2.   De ESMA ontwikkelt overeenkomstig internationale normen ontwerpen van technische reguleringsnormen om nader te bepalen op welk niveau van nauwkeurigheid de beursklokken moeten worden gesynchroniseerd.

    De ESMA dient die ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    23)

    in artikel 23 wordt lid 1 vervangen door:

    “1.   Een beleggingsonderneming zorgt ervoor dat de transacties die zij sluit in aandelen met een internationaal effectenidentificatienummer (ISIN) van de Europese Economische Ruimte (EER) en die worden verhandeld op een handelsplatform, plaatsvinden op een gereglementeerde markt, een MTF of via een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling, dan wel een handelsplatform in een derde land dat overeenkomstig artikel 25, lid 4, punt a), van Richtlijn 2014/65/EU als gelijkwaardig wordt aangemerkt, naargelang van het geval, tenzij:

    a)

    die aandelen op een handelsplatform in een derde land in de lokale valuta of in een niet-EER-valuta worden verhandeld; of

    b)

    die transacties worden verricht tussen in aanmerking komende tegenpartijen, tussen professionele tegenpartijen of tussen in aanmerking komende en professionele tegenpartijen en niet bijdragen aan de koersvorming.”

    ;

    24)

    artikel 25 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    lid 2 wordt vervangen door:

    “2.   De exploitant van een handelsplatform houdt alle relevante gegevens over de via zijn systemen medegedeelde orders met betrekking tot financiële instrumenten gedurende ten minste vijf jaar ter beschikking van de bevoegde autoriteit in een machineleesbaar format en gebruikt daarvoor een gemeenschappelijk model. De bijgehouden documenten omvatten de relevante gegevens die de kenmerken van de order uitmaken, met inbegrip van die welke een order verbinden met de uitgevoerde transacties die uit die order voortvloeien en waarvan de details overeenkomstig artikel 26, leden 1 en 3, worden gemeld. De ESMA vervult een faciliterende en coördinerende rol met betrekking tot de toegang van bevoegde autoriteiten tot informatie uit hoofde van dit lid.”

    ;

    b)

    in lid 3, eerste alinea, wordt de eerste alinea vervangen door:

    “De ESMA stelt ontwerpen van technische reguleringsnormen op om de details en formaten te bepalen van de relevante ordergegevens die uit hoofde van lid 2 van dit artikel moeten worden bijgehouden en waarnaar niet wordt verwezen in artikel 26.”;

    25)

    artikel 26 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1 worden de tweede en de derde alinea vervangen door:

    “De bevoegde autoriteiten treffen overeenkomstig artikel 85 van Richtlijn 2014/65/EU de nodige regelingen om ervoor te zorgen dat ook de volgende bevoegde autoriteiten die informatie ontvangen:

    a)

    de bevoegde autoriteit van de qua liquiditeit meest relevante markt voor die financiële instrumenten;

    b)

    de bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de toezendende beleggingsondernemingen;

    c)

    de bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de bijkantoren die aan de transactie hebben deelgenomen; en

    d)

    de bevoegde autoriteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op de gebruikte handelsplatformen.

    De in de eerste alinea bedoelde bevoegde autoriteit stelt zonder onnodige vertraging de overeenkomstig dit artikel gemelde informatie beschikbaar aan de ESMA.”;

    b)

    de leden 2 en 3 worden vervangen door:

    “2.   De in lid 1 neergelegde verplichting geldt voor:

    a)

    financiële instrumenten die tot de handel zijn toegelaten of worden verhandeld op een handelsplatform of waarvoor een verzoek om toelating tot de handel is ingediend, ongeacht of deze transacties op het handelsplatform worden verricht, met uitzondering van transacties in andere otc-derivaten dan die bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, waarop de verplichting alleen van toepassing is wanneer zij op een handelsplatform worden verricht;

    b)

    financiële instrumenten waarvan de onderliggende waarde een financieel instrument is dat wordt verhandeld op een handelsplatform, ongeacht of dergelijke transacties op het handelsplatform worden verricht;

    c)

    financiële instrumenten waarvan de onderliggende waarde een index of mand is die is samengesteld uit financiële instrumenten die op een handelsplatform worden verhandeld, ongeacht of dergelijke transacties op het handelsplatform worden verricht;

    d)

    otc-derivaten als bedoeld in artikel 8 bis, lid 2, ongeacht of dergelijke transacties op het handelsplatform worden uitgevoerd.

    3.   De meldingen bevatten met name de naam en het aantal van de gekochte of verkochte financiële instrumenten, de hoeveelheid, de datum en het tijdstip van de transactie, de ingangsdata, de prijs van de transactie, een kenmerk ter identificatie van de partijen namens wie de beleggingsonderneming de transactie heeft uitgevoerd, een kenmerk ter identificatie van de personen en de computeralgoritmen die binnen de beleggingsonderneming verantwoordelijk zijn voor het beleggingsbesluit en de uitvoering van de transactie, een kenmerk ter identificatie van de entiteit die is onderworpen aan de meldingsverplichting, en middelen ter identificatie van de betrokken beleggingsondernemingen. Meldingen van een transactie die via het handelsplatform is uitgevoerd bevatten een transactie-identificatiecode die door het handelsplatform wordt gegenereerd en wordt verspreid onder zowel de kopende als de verkopende leden van het handelsplatform.

    Voor transacties die niet op een handelsplatform zijn uitgevoerd, bevatten de meldingen tevens een kenmerk ter identificatie van de soorten transacties overeenkomstig de op grond van artikel 20, lid 3, punt a), en artikel 21, lid 5, punt a), van deze verordening vastgestelde technische reguleringsnormen. Voor grondstoffenderivaten moet in de melding worden aangegeven of de transactie overeenkomstig artikel 57 van Richtlijn 2014/65/EU de risico’s op objectief meetbare wijze vermindert.”

    ;

    c)

    lid 5 wordt vervangen door:

    “5.   De exploitant van een handelsplatform meldt de details van transacties in financiële instrumenten die door een lid, deelnemer of gebruiker waarop deze verordening niet van toepassing is, zijn verhandeld via zijn platform en die zijn uitgevoerd via zijn systemen in overeenstemming met de leden 1 en 3.”

    ;

    d)

    in lid 8 wordt voor de eerste alinea de volgende alinea ingevoegd:

    “Een beleggingsonderneming meldt transacties die geheel of gedeeltelijk via haar bijkantoor zijn uitgevoerd, aan de bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst van de beleggingsonderneming. Het bijkantoor van een onderneming uit een derde land dient zijn transactiemeldingen in bij de bevoegde autoriteit die aan het bijkantoor vergunning heeft verleend. Indien een onderneming uit een derde land bijkantoren in meer dan één lidstaat heeft opgericht, bepalen die bijkantoren de bevoegde autoriteit die alle transactiemeldingen moet ontvangen.”;

    e)

    lid 9 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    de eerste alinea wordt als volgt gewijzigd:

    punt c) wordt vervangen door:

    “c)

    de referenties van de gekochte of verkochte financiële instrumenten, het aantal, de datum en het tijdstip van de transactie, de ingangsdata, de prijs van de transactie, gedetailleerde gegevens over de identiteit van de cliënt, een kenmerk ter identificatie van cliënten namens wie de beleggingsonderneming de transactie heeft uitgevoerd, een kenmerk ter identificatie van de personen en de computeralgoritmen die binnen de beleggingsonderneming verantwoordelijk zijn voor het beleggingsbesluit en de uitvoering van de transactie, informatie ter identificatie van de entiteit die is onderworpen aan de meldingsverplichting, de middelen ter identificatie van de betreffende beleggingsondernemingen, de wijze waarop de transactie is uitgevoerd, de gegevensvelden die nodig zijn voor het verwerken en analyseren van de transactiemeldingen overeenkomstig lid 3;”;

    punt d) wordt geschrapt;

    punt e) wordt vervangen door:

    “e)

    de relevante categorieën indices die overeenkomstig lid 2, punt c), moeten worden gemeld;”;

    de volgende punten worden toegevoegd:

    “j)

    de voorwaarden voor het koppelen van specifieke transacties en de middelen voor de identificatie van geaggregeerde orders die resulteren in de uitvoering van een transactie; en

    k)

    de uiterste datum waarop de transacties moeten worden gemeld.”;

    ii)

    de tweede en derde alinea worden vervangen door:

    “Bij het ontwikkelen van die ontwerpen van technische reguleringsnormen houdt de ESMA rekening met internationale ontwikkelingen en op het niveau van de Unie of op internationaal niveau overeengekomen normen, en de consistentie van die ontwerpen van technische reguleringsnormen met de verslagleggingsvereisten zoals vastgelegd in Verordeningen (EU) nr. 648/2012 en (EU) 2015/2365.

    De ESMA dient de in de eerste alinea bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 september 2025 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”;

    f)

    het volgende lid wordt toegevoegd:

    “11.   Uiterlijk op 29 maart 2028 dient de ESMA bij de Commissie een verslag in waarin de haalbaarheid wordt beoordeeld van meer integratie in de melding van transacties en stroomlijning van gegevensstromen uit hoofde van dit artikel, met het oog op:

    a)

    een vermindering van doublures of inconsistente vereisten voor het melden van transactiegegevens, met name duplicerende of inconsistente vereisten die zijn vastgesteld in deze verordening, de Verordeningen (EU) nr. 648/2012 en (EU) 2015/2365 en andere relevante Uniewetgeving;

    b)

    een betere standaardisering van gegevens en een efficiëntere uitwisseling en efficiënter gebruik van de gegevens die binnen een meldingskader van de Unie door een relevante autoriteit, zowel op het niveau van de Unie als op nationaal niveau, worden gemeld.

    Bij het opstellen van het verslag werkt de ESMA in voorkomend geval nauw samen met de andere organen van het Europees Systeem voor financieel toezicht en de Europese Centrale Bank.”

    ;

    26)

    artikel 27 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1 worden de eerste en tweede alinea vervangen door:

    “Met betrekking tot financiële instrumenten die tot de handel op een handelsplatform zijn toegelaten of op een handelsplatform worden verhandeld of indien de uitgevende instelling de handel in het uitgegeven instrument heeft goedgekeurd of wanneer een verzoek om toelating tot de handel is ingediend, verstrekken handelsplatformen de ESMA identificatiegegevens met het oog op de melding van transacties uit hoofde van artikel 26 en de transparantievereisten uit hoofde van de artikelen 3, 6, 8, 8 bis, 8 ter, 10, 14, 20 en 21.

    Met betrekking tot otc-derivaten, worden de referentiegegevens ter identificatie gebaseerd op een wereldwijd overeengekomen unieke productidentificatiecode en op alle andere relevante referentiegegevens ter identificatie.

    Met betrekking tot niet onder de eerste alinea van dit lid vallende otc-derivaten die binnen het toepassingsgebied van artikel 26, lid 2, vallen, verstrekt elke aangewezen uitgeverij de ESMA de referentiegegevens ter identificatie.”;

    b)

    lid 3 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    aan de eerste alinea wordt het volgende punt toegevoegd:

    “c)

    de uiterste datum waarop de referentiegegevens moeten worden gerapporteerd.”;

    ii)

    de volgende alinea wordt ingevoegd na de eerste alinea:

    “Bij het ontwikkelen van die ontwerpen van technische reguleringsnormen houdt de ESMA rekening met internationale ontwikkelingen en op het niveau van de Unie of op internationaal niveau overeengekomen normen, en de consistentie van die ontwerpen van technische reguleringsnormen met de verslagleggingsvereisten zoals vastgelegd in Verordeningen (EU) nr. 648/2012 en (EU) 2015/2365.”;

    c)

    het volgende lid wordt toegevoegd:

    “5.   Uiterlijk op 29 juni 2024 stelt de Commissie overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast om deze verordening aan te vullen door de referentiegegevens ter identificatie te specificeren die met betrekking tot otc-derivaten moeten worden gebruikt voor de toepassing van de transparantievereisten van artikel 8 bis, lid 2, en de artikelen 10 en 21.

    De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen om deze richtlijn aan te vullen door de referentiegegevens ter identificatie te specificeren die met betrekking tot otc-derivaten moeten worden gebruikt voor de toepassing van artikel 26.”

    ;

    27)

    artikel 27 quinquies wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    “Procedures voor de toekenning en weigering van vergunningaanvragen voor ARM’s en APA’s” ;

    b)

    de leden 1, 2 en 3 worden vervangen door:

    “1.   De aanvragende APA of het aanvragende ARM dient een aanvraag in welke alle informatie bevat die de ESMA of, in voorkomend geval, de nationale bevoegde autoriteit nodig heeft om te kunnen bevestigen dat de APA of het ARM ten tijde van de initiële vergunningverlening alle noodzakelijke regelingen heeft getroffen om te voldoen aan de verplichtingen uit hoofde van deze titel, met inbegrip van een programma van werkzaamheden waarin onder meer het soort beoogde diensten en de organisatiestructuur zijn vermeld.

    2.   Uiterlijk twintig werkdagen na ontvangst van de vergunningaanvraag beoordeelt de ESMA of, in voorkomend geval, de nationale bevoegde autoriteit of de aanvraag volledig is.

    Wanneer de aanvraag onvolledig is, stelt de ESMA, of, in voorkomend geval, de nationale bevoegde autoriteit, een termijn vast waarbinnen de APA of het ARM aanvullende informatie moet verstrekken.

    Wanneer de ESMA, of, in voorkomend geval, de nationale bevoegde autoriteit, een aanvraag volledig acht, stelt zij de APA of het ARM daarvan in kennis.

    3.   De ESMA of, in voorkomend geval, de nationale bevoegde autoriteit beoordeelt, binnen zes maanden na de ontvangst van een volledige aanvraag, of de APA of ARM aan deze titel voldoet. Zij stelt een met redenen omkleed besluit vast waarin de vergunning wordt toegekend of geweigerd, en stelt de aanvragende APA of ARM binnen vijf werkdagen daarvan in kennis.”

    ;

    c)

    lid 4, eerste alinea, punt b), wordt vervangen door:

    “b)

    de informatie die in de in artikel 27 septies, lid 2, bedoelde kennisgevingen moet worden opgenomen met betrekking tot APA’s en ARM’s.”;

    d)

    in lid 5 wordt de eerste alinea vervangen door:

    “De ESMA stelt ontwerpen van technische uitvoeringsnormen op met het oog op de vaststelling van de standaardformulieren, templates en procedures voor de krachtens lid 1 van dit artikel te verstrekken informatie en de informatie die moet worden opgenomen in de in artikel 27 septies, lid 2, bedoelde kennisgevingen inzake APA’s en ARM’s.”;

    28)

    de volgende artikelen worden ingevoegd:

    “Artikel 27 quinquies bis

    Procedure voor de selectie van een enkele verstrekker van consolidated tape per activaklasse

    1.   Voor elk van de volgende activaklassen organiseert de ESMA een afzonderlijke selectieprocedure voor de benoeming van een enkele verstrekker van consolidated tape voor een periode van vijf jaar:

    a)

    obligaties;

    b)

    aandelen en ETF’s; en

    c)

    otc-derivaten of relevante subklassen van otc-derivaten.

    De ESMA start de eerste selectieprocedure op grond van de eerste alinea, punt a), uiterlijk op 29 december 2024.

    De ESMA start de eerste selectieprocedure op grond van de eerste alinea, punt b), binnen zes maanden na de start van de selectieprocedure op grond van de eerste alinea, punt a).

    De ESMA start de eerste selectieprocedure op grond van de eerste alinea, punt c), van dit lid binnen drie maanden vanaf de datum van toepassing van de in artikel 27, lid 5, bedoelde gedelegeerde handeling en niet eerder dan zes maanden vanaf de start van de in de eerste alinea, punt b), van dit lid bedoelde selectieprocedure.

    De ESMA initieert de daaropvolgende selectieprocedures op grond van de eerste alinea tijdig, zodat de verstrekking van de consolidated tape zonder onderbreking kan worden voortgezet.

    2.   Voor elk van de in lid 1 bedoelde activaklassen selecteert de ESMA de aanvrager die geschikt is voor de exploitatie van de consolidated tape op basis van de volgende criteria:

    a)

    het technische vermogen van de aanvrager om in de hele Unie een veerkrachtige consolidated tape te verstrekken;

    b)

    het vermogen van de aanvrager om te voldoen aan de organisatorische eisen van artikel 27 novies;

    c)

    het vermogen van de aanvrager om, waar van toepassing, de volgende gegevens te ontvangen, te consolideren en te verspreiden:

    i)

    voor aandelen en ETF’s, pretransactionele en posttransactionele gegevens;

    ii)

    voor obligaties, posttransactionele gegevens;

    iii)

    voor otc-derivaten, posttransactionele gegevens;

    d)

    de toereikendheid van de governancestructuur van de aanvrager;

    e)

    de snelheid waarmee de aanvrager kerngegevens van markten en reguleringsgegevens kan verspreiden;

    f)

    de geschiktheid van de methoden en regelingen van de aanvrager om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen;

    g)

    de totale uitgaven die de aanvrager moet doen om de consolidated tape te ontwikkelen en de kosten voor de doorlopende exploitatie van de consolidated tape;

    h)

    de hoogte van de vergoedingen die de aanvrager voornemens is in rekening te brengen aan de verschillende soorten gebruikers van de consolidated tape, de eenvoud van de vergoedingen en licentiemodellen ervan, en de naleving van artikel 13;

    i)

    voor de consolidated tape voor obligaties, het bestaan van regelingen voor de herverdeling van inkomsten overeenkomstig artikel 27 novies, lid 5;

    j)

    het gebruik van moderne interfacetechnologieën door de aanvrager voor de verspreiding van kerngegevens van markten en reguleringsgegevens en voor connectiviteit;

    k)

    de geschiktheid van de regelingen die de aanvrager heeft vastgesteld om gegevens bij te houden overeenkomstig artikel 27 novies bis, lid 3;

    l)

    het vermogen van de aanvrager om veerkracht en bedrijfscontinuïteit te waarborgen, en de regelingen die de aanvrager voornemens is in te voeren om onderbrekingen en cyberrisico’s te beperken en aan te pakken;

    m)

    de regelingen die de aanvrager voornemens is in te voeren om het energieverbruik als gevolg van het verzamelen, verwerken en opslaan van de gegevens te beperken;

    n)

    in geval van een aanvraag door meerdere aanvragers, de noodzaak voor elk van de aanvragers om deel te nemen aan de gezamenlijke aanvraag om redenen van technische en logistieke capaciteit.

    3.   De aanvrager levert alle informatie die de ESMA nodig heeft om te kunnen bevestigen dat de aanvrager op het moment van de inschrijving alle nodige regelingen heeft getroffen om te voldoen aan de criteria van lid 2 van dit artikel, en aan de organisatorische vereisten van artikel 27 novies.

    4.   Binnen zes maanden na de inleiding van elke in lid 1 bedoelde selectieprocedure stelt de ESMA een met redenen omkleed besluit vast waarbij de aanvrager wordt geselecteerd die geschikt is voor de exploitatie van de consolidated tape en deze wordt verzocht onverwijld een vergunningsaanvraag in te dienen.

    5.   Indien geen aanvrager is geselecteerd op grond van dit artikel of indien geen vergunning is verleend op grond van artikel 27 quinquies ter, start de ESMA een nieuwe selectieprocedure binnen zes maanden na het einde van de selectie- of vergunningsprocedure die zonder resultaat is gebleven.

    Artikel 27 quinquies ter

    Procedures voor de toekenning en weigering van vergunningaanvragen van verstrekkers van consolidated tape

    1.   De in artikel 27 quinquies bis, lid 4, bedoelde aanvrager van een vergunning levert alle informatie die de ESMA nodig heeft om te kunnen bevestigen dat de aanvrager op het moment van de aanvraag alle nodige regelingen heeft getroffen om te voldoen aan de criteria van artikel 27 quinquies bis, lid 2.

    2.   Uiterlijk twintig werkdagen na ontvangst van de vergunningaanvraag beoordeelt de ESMA of de aanvraag volledig is.

    Indien de aanvraag onvolledig is, stelt de ESMA een termijn vast waarbinnen de aanvrager aanvullende informatie moet verstrekken.

    Nadat de ESMA de aanvraag als volledig heeft beoordeeld, stelt zij de aanvrager daarvan in kennis.

    3.   Binnen drie maanden na ontvangst van een volledige vergunningsaanvraag beoordeelt de ESMA of de aanvrager voldoet aan de vereisten van deze titel. De ESMA stelt een met redenen omkleed besluit vast waarin de vergunning wordt toegekend of geweigerd en stelt de aanvrager daar binnen vijf werkdagen vanaf de datum van vaststelling van dit met redenen omkleed besluit van in kennis. In een besluit tot verlening van een vergunning worden de voorwaarden gespecificeerd volgens welke de aanvrager de exploitatie moet verrichten.

    4.   Na de verlening van een vergunning overeenkomstig lid 3 kan de ESMA de aanvrager die een vergunning heeft als verstrekker van consolidated tape een overgangsperiode toekennen voor het treffen van de nodige operationele en technische regelingen.

    5.   De verstrekker van consolidated tape voldoet te allen tijde aan de organisatorische vereisten van artikel 27 novies en aan de voorwaarden die zijn vastgesteld in het in lid 3 van dit artikel bedoelde met redenen omklede besluit tot verlening van een vergunning aan de verstrekker van consolidated tape.

    Een verstrekker van consolidated tape die niet langer in staat is te voldoen aan die vereisten en voorwaarden stelt de ESMA daarvan onverwijld in kennis.

    6.   De in artikel 27 sexies bedoelde intrekking van de vergunning wordt pas van kracht wanneer een nieuwe verstrekker van consolidated tape is geselecteerd voor de desbetreffende activaklasse en aan die verstrekker een vergunning is verleend overeenkomstig de artikelen 27 quinquies bis en 27 quinquies ter.

    7.   De ESMA stelt ontwerpen van technische reguleringsnormen op ter bepaling van:

    a)

    de uit hoofde van lid 1 te leveren informatie,

    b)

    de informatie met betrekking tot verstrekkers van consolidated tape die in de in artikel 27 septies, lid 2, bedoelde kennisgevingen moet worden opgenomen.

    De ESMA dient die ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid toegekend om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    8.   De ESMA stelt ontwerpen van technische uitvoeringsnormen op met het oog op de vaststelling van de standaardformulieren, templates en procedures voor de krachtens lid 1 van dit artikel te verstrekken informatie en de informatie die moet worden opgenomen in de in artikel 27 septies, lid 2, bedoelde kennisgevingen inzake verstrekkers van consolidated tape.

    De ESMA dient die ontwerpen van technische uitvoeringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 in bij de Commissie.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid verleend om de in de eerste alinea bedoelde technische uitvoeringsnormen vast te stellen overeenkomstig artikel 15 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    29)

    aan artikel 27 sexies wordt het volgende lid toegevoegd:

    “3.   Een aanbieder van datarapporteringsdiensten waarvan de vergunning moet worden ingetrokken, zorgt voor een ordelijke vervanging, met inbegrip van de overdracht van gegevens aan andere aanbieders van datarapporteringsdiensten, het verrichten van een behoorlijke kennisgeving aan zijn cliënten en de omleiding van rapportagestromen naar andere aanbieders van datarapporteringsdiensten voorafgaand aan de intrekking.”

    ;

    30)

    in artikel 27 septies ter wordt lid 4 vervangen door:

    “4.   De ESMA of, in voorkomend geval, de nationale bevoegde autoriteit weigert een vergunning of trekt een vergunning in indien zij zich er niet van heeft kunnen vergewissen dat de persoon of personen die het bedrijf van de aanbieder van datarapporteringsdiensten feitelijk leiden, als voldoende betrouwbaar bekendstaan, dan wel indien er objectieve en aantoonbare redenen zijn om aan te nemen dat voorgenomen wijzigingen in het leidinggevend orgaan van de aanbieder van datarapporteringsdiensten een bedreiging vormen voor de gezonde en prudente bedrijfsvoering ervan en voor een passende inachtneming van de belangen van zijn cliënten en de integriteit van de markt.”

    ;

    31)

    artikel 27 octies wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de volgende leden worden ingevoegd:

    “4 bis.   Een APA stelt objectieve, niet-discriminerende en openbaar bekendgemaakte eisen voor de toegang tot haar diensten door ondernemingen die onder de transparantievereisten van artikel 20, lid 1, en artikel 21, lid 1, vallen.

    Een APA maakt de prijzen en vergoedingen voor de krachtens deze verordening aangeboden datarapporteringsdiensten openbaar. Een APA maakt de prijzen en vergoedingen voor elke verleende dienst afzonderlijk bekend, inclusief kortingen en teruggaven, evenals de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen. Een APA staat toe dat rapporterende entiteiten afzonderlijk toegang krijgen tot specifieke diensten.

    4 ter.   Een APA houdt de gegevens met betrekking tot zijn bedrijf ter beschikking van de betrokken bevoegde autoriteit of de ESMA gedurende ten minste vijf jaar.”

    ;

    b)

    lid 7 wordt geschrapt;

    32)

    artikel 27 novies wordt vervangen door:

    “Artikel 27 novies

    Organisatorische vereisten voor verstrekkers van consolidated tape

    1.   Verstrekkers van consolidated tape doen overeenkomstig de in artikel 27 quinquies ter bedoelde vergunningsvoorwaarden het volgende:

    a)

    alle marktgegevens verzamelen die worden verstrekt door gegevensverstrekkers met betrekking tot de activaklasse waarvoor zij een vergunning hebben;

    b)

    vergoedingen innen van gebruikers en kosteloos toegang tot de consolidated tape bieden aan particuliere beleggers, academici, maatschappelijke organisaties en bevoegde autoriteiten;

    c)

    in het geval van de consolidated tape voor aandelen en ETF’s, een deel van hun inkomsten herverdelen overeenkomstig lid 6;

    d)

    kerngegevens van markten en reguleringsgegevens in een doorlopende elektronische live gegevensstroom op niet-discriminerende voorwaarden aan gebruikers ter beschikking stellen binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is;

    e)

    ervoor zorgen dat de kerngegevens van markten gemakkelijk toegankelijk, machineleesbaar en bruikbaar zijn voor alle gebruikers, met inbegrip van particuliere beleggers;

    f)

    beschikken over systemen die de volledigheid van de door de gegevensverstrekkers verstrekte gegevens kunnen controleren, aperte fouten kunnen identificeren en kunnen verzoeken om het opnieuw doorgeven van gegevens;

    g)

    indien de verstrekker van consolidated tape onder zeggenschap staat van een groep marktdeelnemers, over een nalevingsmechanisme beschikken om ervoor te zorgen dat de werking van de consolidated tape niet tot concurrentieverstoring leidt.

    Voor de toepassing van de eerste alinea, punt d), is het een verstrekker van consolidated tape voor aandelen en ETF’s niet toegestaan de marktidentificatiecode te publiceren bij de verspreiding onder het publiek van de beste Europese bied- en laatkoers binnen een tijdsspanne die realtime zo dicht mogelijk benadert als technisch haalbaar is.

    2.   Verstrekkers van consolidated tape stellen normen voor het dienstverleningsniveau op, publiceren deze op hun website, en werken deze regelmatig bij; die normen hebben betrekking op het volgende:

    a)

    een inventaris van de gegevensverstrekkers van wie gegevens worden verkregen;

    b)

    de wijze waarop en de snelheid waarmee kerngegevens van markten en reguleringsgegevens aan gebruikers worden verstrekt;

    c)

    maatregelen om de operationele continuïteit bij het verstrekken van kerngegevens van markten en wettelijk verplichte gegevens te waarborgen.

    3.   Verstrekkers van consolidated tape beschikken over deugdelijke beveiligingsregelingen die erop gericht zijn de beveiliging van de middelen voor de transmissie van gegevens tussen gegevensverstrekkers en verstrekkers van consolidated tape en tussen verstrekkers van consolidated tape en gebruikers te waarborgen en het risico van gegevensverminking en ongeoorloofde toegang tot een minimum te beperken. Verstrekkers van consolidated tape houden voldoende middelen aan en beschikken over back-upvoorzieningen om hun diensten te allen tijde te kunnen aanbieden en in stand te kunnen houden.

    4.   Voor elk van de in artikel 27 quinquies bis, lid 1, bedoelde activaklassen publiceert een verstrekker van consolidated tape een lijst van de financiële instrumenten die onder de consolidated tape vallen, met vermelding van hun referentiegegevens ter identificatie.

    De verstrekker van consolidated tape biedt kosteloos toegang tot deze lijst en zorgt ervoor dat deze regelmatig wordt geëvalueerd en bijgewerkt om een volledig beeld te geven van alle financiële instrumenten die onder de consolidated tape vallen.

    5.   Een verstrekker van consolidated tape voor andere financiële instrumenten dan aandelen en ETF’s mag een deel van de door de consolidated tape gegenereerde inkomsten herverdelen onder gegevensverstrekkers.

    6.   Een verstrekker van consolidated tape voor aandelen en ETF’s herverdeelt een deel van de door de consolidated tape gegenereerde inkomsten, zoals aangegeven in het in artikel 27 quinquies ter, lid 3, bedoelde met redenen omklede besluit, onder gegevensverstrekkers die aan een of meer van de volgende criteria voldoen (de “regeling voor de herverdeling van inkomsten”):

    a)

    de gegevensverstrekker is een gereglementeerde markt of een mkb-groeimarkt waarvan het jaarlijkse handelsvolume van aandelen 1 % of minder van het jaarlijkse handelsvolume van aandelen in de Unie vertegenwoordigt (“klein handelsplatform”);

    b)

    de gegevensverstrekker is een handelsplatform dat heeft gezorgd voor de initiële toelating tot de handel van aandelen of ETF’s op 27 maart 2019 of daarna;

    c)

    de gegevens worden overgedragen door een handelsplatform en hebben betrekking op transacties in aandelen en ETF’s die zijn gesloten op een handelssysteem dat transparantie vóór de handel biedt, indien die transacties niet voortvloeiden uit orders waarvoor overeenkomstig artikel 4, lid 1, punt c), een ontheffing van transparantie vóór de handel gold.

    7.   Voor de toepassing van de regeling voor herverdeling van de inkomsten houdt de verstrekker van consolidated tape rekening met het volgende handelsvolume (het “relevante handelsvolume”):

    a)

    voor de toepassing van lid 6, punt a), het totale jaarlijkse handelsvolume dat door dat handelsplatform wordt gegenereerd;

    b)

    voor de toepassing van lid 6, punt b):

    i)

    in het geval van kleine handelsplatformen, hun totale jaarlijkse handelsvolume;

    ii)

    in het geval van andere handelsplatformen dan kleine handelsplatformen, het handelsvolume met betrekking tot de in dat punt bedoelde aandelen en ETF’s;

    c)

    voor de toepassing van lid 6, punt c), het volume met betrekking tot de in dat punt bedoelde aandelen en ETF’s.

    De verstrekker van consolidated tape bepaalt het bedrag van de inkomsten die in het kader van de regeling voor de herverdeling van inkomsten aan gegevensverstrekkers moeten worden herverdeeld door het desbetreffende handelsvolume te vermenigvuldigen met de weging die is toegekend aan elk criterium van lid 6, zoals gespecificeerd in de op grond van lid 8 vastgestelde technische reguleringsnormen.

    Indien handelsplatformen aan meer dan één van de in lid 6 vastgestelde criteria voldoen, worden de bedragen die voortvloeien uit de in de tweede alinea van dit lid bedoelde berekening bij elkaar opgeteld.

    8.   De ESMA stelt ontwerpen van technische reguleringsnormen op tot:

    a)

    specificatie van de weging die aan elk van de in lid 6 vervatte criteria is toegekend;

    b)

    nadere specificatie van de methode voor de berekening van het bedrag van de aan de gegevensverstrekkers te herverdelen inkomsten als bedoeld in lid 7, tweede alinea;

    c)

    specificatie van de criteria op grond waarvan de verstrekker van consolidated tape, indien de verstrekker van consolidated tape aantoont dat een gegevensverstrekker de in de artikelen 22 bis, 22 ter en 22 quater bedoelde gegevensvereisten ernstig en herhaaldelijk heeft geschonden, de deelname van die gegevensverstrekker aan de regeling voor herverdeling van de inkomsten tijdelijk kan schorsen, en tot specificatie van de voorwaarden waaronder de verstrekker van consolidated tape:

    i)

    de herverdeling van de inkomsten kan hervatten; en

    ii)

    indien er geen sprake is van een inbreuk op deze vereisten, die gegevensverstrekker de ingehouden inkomsten plus rente kan verstrekken.

    Voor de toepassing van de eerste alinea, punt a), van dit lid heeft het in lid 6, punt a), vastgestelde criterium een hogere weging dan het in punt b) van dat lid vastgestelde criterium, en heeft het in punt b) van dat lid vastgestelde criterium een hogere weging dan het in punt c) van dat lid vastgestelde criterium.

    De ESMA dient de in de eerste alinea bedoelde ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 december 2024 bij de Commissie in.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.”

    ;

    33)

    het volgende artikel wordt ingevoegd:

    “Artikel 27 novies bis

    Verslagleggingsverplichtingen voor verstrekkers van consolidated tape

    1.   Verstrekkers van consolidated tape publiceren elk jaar op hun website prestatiestatistieken en incidentverslagen met betrekking tot gegevenskwaliteit en gegevenssystemen. Die prestatiestatistieken en incidentverslagen zijn kosteloos openbaar toegankelijk.

    2.   De ESMA ontwikkelt ontwerpen van technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de inhoud, het tijdschema, het format en de terminologie van de verslagleggingsverplichting vastgelegd in lid 1.

    De ESMA dient deze ontwerpen van technische reguleringsnormen uiterlijk op 29 september 2025 bij de Commissie in.

    Aan de Commissie wordt de bevoegdheid overgedragen om deze verordening aan te vullen door de in de eerste alinea bedoelde technische reguleringsnormen vast te stellen overeenkomstig de artikelen 10 tot en met 14 van Verordening (EU) nr. 1095/2010.

    3.   Een verstrekker van consolidated tape houdt de gegevens met betrekking tot zijn bedrijf ter beschikking van de betrokken bevoegde autoriteit of de ESMA gedurende ten minste vijf jaar.”

    ;

    34)

    aan artikel 27 decies worden de volgende leden toegevoegd:

    “4 bis.   Een ARM beschikt over objectieve, niet-discriminerende en openbaar gemaakte vereisten voor de toegang tot zijn diensten door ondernemingen die onder de in artikel 26 vervatte rapportageverplichting vallen.

    Een ARM maakt de prijzen en vergoedingen voor de krachtens deze verordening aangeboden datarapporteringsdiensten openbaar. Een ARM maakt de prijzen en vergoedingen voor elke verleende dienst afzonderlijk openbaar, inclusief kortingen en teruggaven, evenals de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen. Een ARM staat toe dat rapporterende entiteiten afzonderlijk toegang krijgen tot specifieke diensten. De prijzen en vergoedingen die door een ARM in rekening worden gebracht, zijn kostengerelateerd.

    4 ter.   Een ARM houdt de gegevens met betrekking tot zijn bedrijf ter beschikking van de betrokken bevoegde autoriteit of de ESMA gedurende ten minste vijf jaar.”

    ;

    35)

    artikel 28 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1 wordt de inleidende zin vervangen door:

    “Financiële tegenpartijen en niet-financiële tegenpartijen waarvoor een clearingverplichting geldt in het kader van titel II van Verordening (EU) nr. 648/2012 mogen transacties met andere dergelijke financiële tegenpartijen of andere dergelijke niet-financiële tegenpartijen in derivaten die tot een klasse van derivaten behoren waarvoor de handelsverplichting volgens de in artikel 32 bedoelde procedure geldt en die in het in artikel 34 bedoelde register zijn vermeld, uitsluitend verrichten op:”;

    b)

    in lid 2 wordt de eerste alinea geschrapt;

    c)

    het volgende lid wordt ingevoegd:

    “2 bis.   Voor transacties met derivaten die zijn vrijgesteld van of niet onderhevig zijn aan de clearingverplichting in het kader van titel II van Verordening (EU) nr. 648/2012, geldt de handelsverplichting niet.”

    ;

    d)

    lid 4, derde alinea, punt b), wordt vervangen door:

    “b)

    handelsplatformen beschikken over duidelijke en transparante regels om ervoor te zorgen dat derivaten op billijke, ordelijke en efficiënte wijze kunnen worden verhandeld en vrij verhandelbaar zijn;”;

    36)

    artikel 31 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de titel wordt vervangen door:

    Posttransactionele risicobeperkingsdiensten ”;

    b)

    lid 1 wordt vervangen door:

    “1.   De transparantievereisten die zijn vervat in de artikelen 8 bis, 10 en 21 van deze verordening, de handelsverplichting die is vervat in artikel 28 van deze verordening en de verplichting om orders tegen de voor de cliënt voordeligste voorwaarden uit te voeren die is vervat in artikel 27 van Richtlijn 2014/65/EU, zijn niet van toepassing op transacties in otc-derivaten die worden gevormd en vastgesteld als gevolg van posttransactionele risicobeperkingsdiensten.”

    ;

    c)

    lid 2 wordt geschrapt;

    d)

    de leden 3 en 4 worden vervangen door:

    “3.   Beleggingsondernemingen en marktexploitanten die posttransactionele risicobeperkingsdiensten verlenen, houden volledige en nauwkeurige gegevens bij van de in lid 1 van dit artikel bedoelde transacties die niet reeds zijn geregistreerd of gerapporteerd overeenkomstig Verordening (EU) nr. 648/2012. Die beleggingsondernemingen en marktexploitanten stellen die gegevens op verzoek onmiddellijk ter beschikking aan de betrokken bevoegde autoriteit of de ESMA.

    4.   De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen teneinde deze verordening aan te vullen met:

    a)

    posttransactionele risicobeperkingsdiensten voor de toepassing van lid 1;

    b)

    de uit hoofde van lid 3 te registreren transacties.”

    ;

    37)

    artikel 32 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    lid 2, punt a) wordt vervangen door:

    “a)

    de in lid 1, punt a), van dit artikel bedoelde klasse van derivaten of een relevante subset daarvan wordt verhandeld op ten minste één handelsplatform als bedoeld in artikel 28, lid 1; en”;

    b)

    in lid 4 wordt de eerste alinea vervangen door:

    “De ESMA identificeert, op eigen initiatief, volgens de criteria van lid 2 en na een openbare raadpleging, de klassen van derivaten of individuele derivatencontracten die onder de verplichting tot handel op de in artikel 28, lid 1, van deze verordening bedoelde platformen zouden moeten vallen, maar waarvoor nog geen centrale tegenpartij een vergunning heeft op grond van artikel 14 of artikel 15 van Verordening (EU) nr. 648/2012, en stelt de Commissie daarvan in kennis.”;

    c)

    de volgende leden worden ingevoegd:

    “4 bis.   Indien de ESMA van oordeel is dat de in artikel 6 bis van Verordening (EU) nr. 648/2012 bedoelde opschorting van de clearingverplichting een materiële wijziging is in de voor de inwerkingtreding van de handelsverplichting geldende criteria, als bedoeld in lid 5 van dit artikel, kan zij de Commissie verzoeken om de in artikel 28, lid 1, van deze verordening neergelegde handelsverplichting op te schorten voor dezelfde specifieke klassen van otc-derivaten waarop het verzoek tot opschorting van de clearingverplichting van toepassing is.

    4 ter.   De ESMA kan de Commissie verzoeken om de in artikel 28, lid 1, neergelegde handelsverplichting op te schorten voor specifieke klassen van otc-derivaten of voor een specifiek type tegenpartij indien die opschorting noodzakelijk is om nadelige effecten voor de liquiditeit of een ernstige dreiging voor de financiële stabiliteit of voor de ordelijke werking van financiële markten in de Unie te voorkomen of aan te pakken, en indien die opschorting in verhouding staat tot die doelstellingen.

    4 quater.   De in de leden 4 bis en 4 ter bedoelde verzoeken worden niet openbaar gemaakt.

    4 quinquies.   Na ontvangst van de in de leden 4 bis en 4 ter bedoelde verzoeken onderneemt de Commissie onverwijld en op basis van de door de ESMA verstrekte redenen en bewijzen een van de volgende stappen:

    a)

    de handelsverplichting voor klassen van otc-derivaten of voor soorten tegenpartijen opschorten bij uitvoeringshandeling;

    b)

    de gevraagde opschorting afwijzen.

    Voor de toepassing van de eerste alinea, punt b), stelt de Commissie de ESMA in kennis van de redenen waarom zij de gevraagde opschorting heeft afgewezen. De Commissie stelt het Europees Parlement en de Raad onmiddellijk in kennis van de afwijzing en stuurt hun de aan de ESMA opgegeven redenen toe. De aan het Europees Parlement en de Raad verstrekte informatie over de afwijzing en de redenen daarvoor worden niet openbaar gemaakt.

    De in de eerste alinea, punt a), bedoelde opschorting geldt voor een initiële periode van ten hoogste drie maanden vanaf de datum van bekendmaking van de in dat punt bedoelde uitvoeringshandeling.

    Indien de redenen voor de in de eerste alinea, punt a), bedoelde opschorting blijven gelden, kan de Commissie die opschorting bij uitvoeringshandeling verlengen met aanvullende perioden van niet meer dan drie maanden, waarbij de totale periode van de opschorting niet meer dan twaalf maanden bedraagt.

    De in de eerste alinea, punt a), en de vierde alinea van dit lid bedoelde uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 51 bedoelde onderzoeksprocedure.”

    ;

    38)

    het volgende artikel wordt ingevoegd:

    “Artikel 32 bis

    Op zichzelf staande opschorting van de handelsverplichting

    1.   Op verzoek van de bevoegde autoriteit van een lidstaat kan de Commissie, door middel van een uitvoeringshandeling, de handelsverplichting van artikel 28 (de “handelsverplichting voor derivaten”) ten aanzien van bepaalde financiële tegenpartijen opschorten, in voorkomend geval na raadpleging van de ESMA. De bevoegde autoriteit geeft aan waarom zij van oordeel is dat aan de voorwaarden voor een opschorting is voldaan. De bevoegde autoriteit toont met name aan dat de financiële tegenpartij in haar rechtsgebied:

    a)

    regelmatig optreedt als marktmaker in een onder de handelsverplichting voor derivaten vallend otc-derivaat en regelmatig verzoeken om een koers voor de onder de handelsverplichting voor derivaten vallende derivaten ontvangt van een niet-EER-tegenpartij die geen actief lid is van een EER-handelsplatform dat handel aanbiedt in het onder de handelsverplichting voor derivaten vallende otc-derivaat; of

    b)

    regelmatig optreedt als marktmaker in een onder de handelsverplichting voor derivaten vallende kredietverzuimswap en:

    i)

    voornemens is onder de handelsverplichting voor derivaten vallende kredietverzuimswaps voor eigen rekening te verhandelen op een handelsplatform dat alleen openstaat voor tegenpartijen die CTP-clearingleden zijn zoals gedefinieerd in artikel 2, punt 14), van Verordening (EU) nr. 648/2012 (“dealer-to-dealer”-platform);

    ii)

    voornemens is onder de handelsverplichting voor derivaten vallende kredietverzuimswaps voor eigen rekening te verhandelen met een tegenpartij die marktmaker is en die geen actief lid is van een EER-dealer-to-dealerplatform dat handel aanbiedt in onder de handelsverplichting voor derivaten vallende otc-derivaten; en

    iii)

    die kredietverzuimswaps cleart bij een op grond van Verordening (EU) nr. 648/2012 vergunde of erkende centrale tegenpartij.

    De in de eerste alinea van dit lid bedoelde uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 51 bedoelde onderzoeksprocedure.

    2.   Bij de beoordeling of de handelsverplichting voor derivaten op grond van lid 1 moet worden opgeschort, overweegt de Commissie of deze voor specifieke markten moet worden opgeschort en houdt zij rekening met de vraag of een dergelijke opschorting van de handelsverplichting voor derivaten een verstorend effect zou hebben op de clearingverplichting in het kader van titel II van Verordening (EU) nr. 648/2012.

    De Commissie neemt ook contact op met andere bevoegde autoriteiten van andere lidstaten om te beoordelen of financiële partijen in andere lidstaten dan die welke het verzoek overeenkomstig lid 1 indient (de “verzoekende lidstaat”), zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met die in de verzoekende lidstaat.

    De bevoegde autoriteit van een andere lidstaat dan de verzoekende lidstaat kan na de vaststelling van de in lid 1 bedoelde uitvoeringshandeling verzoeken dat financiële tegenpartijen die zich in een situatie bevinden die vergelijkbaar is met die in de verzoekende lidstaat, aan de uitvoeringshandeling worden toegevoegd. De bevoegde autoriteit van de lidstaat die dat verzoek indient, toont aan waarom zij van oordeel is dat aan de voorwaarden voor een opschorting is voldaan.

    3.   Indien de handelsverplichting voor derivaten op grond van lid 1 of lid 2 wordt opgeschort ten aanzien van een financiële tegenpartij, is de handelsverplichting voor derivaten niet van toepassing op haar tegenpartij, als bedoeld in lid 1, punt a), of lid 1, punt b), ii).

    4.   De in lid 1 bedoelde uitvoeringshandeling gaat vergezeld van het bewijsmateriaal dat door de om opschorting verzoekende bevoegde autoriteit is overlegd.

    5.   De in lid 1 bedoelde uitvoeringshandeling wordt aan de ESMA meegedeeld en openbaar gemaakt in het in artikel 34 bedoelde register.

    6.   De Commissie evalueert regelmatig of de redenen voor de opschorting van de handelsverplichting voor derivaten nog steeds van toepassing zijn.”

    ;

    39)

    artikel 35 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1, eerste alinea, wordt de inleidende zin vervangen door:

    “Onverminderd artikel 7 van Verordening (EU) nr. 648/2012 aanvaardt een CTP alle financiële instrumenten voor clearing op een niet-discriminerende en transparante basis, ook als het gaat om de onderpandvereisten en vergoedingen voor toegang, ongeacht op welk handelsplatform de transactie is uitgevoerd.

    Het vereiste in de eerste alinea is niet van toepassing op op de beurs verhandelde derivaten.

    De CTP zorgt er in het bijzonder voor dat een handelsplatform recht heeft op niet-discriminerende behandeling van de contracten die via dat handelsplatform worden verhandeld met betrekking tot:”;

    b)

    lid 3 wordt vervangen door:

    “3.   De CTP stuurt het handelsplatform binnen drie maanden na de ontvangst van het in lid 2 bedoelde verzoek een schriftelijk antwoord, waarin ofwel toegang wordt toegestaan, op voorwaarde dat de betrokken bevoegde autoriteit toegang op grond van lid 4 heeft verleend, ofwel toegang wordt geweigerd. De CTP mag een verzoek om toegang weigeren onder de voorwaarden van lid 6, punt a). Indien een CTP weigert toegang te verlenen, geeft zij in haar antwoord alle redenen daarvoor op en stelt zij haar bevoegde autoriteit schriftelijk in kennis van het besluit. Indien het handelsplatform in een andere lidstaat dan de CTP is gevestigd, stuurt de CTP dat schriftelijke antwoord ook naar de bevoegde autoriteit van het handelsplatform. De CTP verleent de toegang binnen drie maanden na het verzenden van een positief antwoord op het verzoek om toegang.”

    ;

    c)

    lid 4 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    de eerste alinea wordt vervangen door:

    “De bevoegde autoriteit van de CTP of die van het handelsplatform verleent een handelsplatform toegang tot een CTP op voorwaarde dat die toegang geen bedreiging vormt voor de soepele en ordelijke werking van de markten, met name door liquiditeitsfragmentatie, en geen negatieve gevolgen heeft in termen van systeemrisico.”;

    ii)

    de tweede en de derde alinea worden geschrapt;

    40)

    artikel 36 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    in lid 1 wordt de eerste alinea vervangen door:

    “Onverminderd artikel 8 van Verordening (EU) nr. 648/2012 biedt een handelsplatform desgevraagd op niet-discriminerende en transparante basis transactiestromen (trade feeds) aan, onder meer met betrekking tot toegangsvergoedingen, aan elke op grond van die verordening vergunde of erkende CTP die transacties in financiële instrumenten die op dat handelsplatform zijn gesloten, wenst te clearen. Dat vereiste is niet van toepassing op:

    a)

    derivatencontracten die reeds onder de toegangsverplichtingen van artikel 8 van Verordening (EU) nr. 648/2012 vallen;

    b)

    op de beurs verhandelde derivaten.”;

    b)

    lid 3 wordt vervangen door:

    “3.   Het handelsplatform stuurt de CTP binnen drie maanden na de ontvangst van het in lid 2 bedoelde verzoek een schriftelijk antwoord, waarin ofwel toegang wordt toegestaan, op voorwaarde dat de betrokken bevoegde autoriteit toegang overeenkomstig lid 4 heeft verleend, ofwel toegang wordt geweigerd. Het handelsplatform mag een verzoek om toegang weigeren onder de voorwaarden van lid 6, punt a). Indien een handelsplatform weigert toegang te verlenen, geeft het in zijn antwoord alle redenen daarvoor op en stelt het zijn bevoegde autoriteit schriftelijk in kennis van het besluit. Indien de CTP in een andere lidstaat dan het handelsplatform is gevestigd, stuurt het handelsplatform dat schriftelijk antwoord ook naar de bevoegde autoriteit van de CTP. Het handelsplatform verleent de toegang binnen drie maanden na het verzenden van een positief antwoord op het verzoek om toegang.”

    ;

    c)

    lid 4 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    de eerste alinea wordt vervangen door:

    “De bevoegde autoriteit van het handelsplatform of van de CTP verleent een CTP toegang tot een handelsplatform op voorwaarde dat die toegang geen bedreiging vormt voor de soepele en ordelijke werking van de markten, met name door liquiditeitsfragmentatie en op voorwaarde dat het handelsplatform adequate mechanismen heeft ingevoerd om liquiditeitsfragmentatie te voorkomen, en geen negatieve gevolgen heeft in termen van systeemrisico.”;

    ii)

    de tweede en de derde alinea worden geschrapt;

    d)

    lid 5 wordt geschrapt;

    e)

    in lid 6, eerste alinea, wordt punt d) geschrapt;

    41)

    in artikel 38 wordt lid 1 vervangen door:

    “1.   Een in een derde land gevestigd handelsplatform kan alleen om toegang tot een in de Unie gevestigde CTP verzoeken, indien de Commissie met betrekking tot dat derde land een besluit heeft aangenomen in overeenstemming met artikel 28, lid 4.

    Een in een derde land gevestigde CTP kan om toegang tot een in de Unie gevestigd handelsplatform verzoeken op voorwaarde dat die CTP op grond van artikel 25 van Verordening (EU) nr. 648/2012 is erkend.

    In derde landen gevestigde CTP’s en handelsplatformen krijgen alleen toestemming om gebruik te maken van de in de artikelen 35 en 36 bedoelde toegangsrechten met betrekking tot onder die artikelen vallende financiële instrumenten en mits de Commissie overeenkomstig lid 3 van dit artikel een besluit heeft vastgesteld waarin wordt bepaald dat het juridische en toezichtkader van het derde land wordt geacht te voorzien in een effectief gelijkwaardig systeem om aan CTP’s en handelsplatformen waaraan uit hoofde van buitenlandse regelingen een vergunning is verleend, toegang te verlenen tot in dat derde land gevestigde CTP’s en handelsplatformen.”

    ;

    42)

    in artikel 38 octies, lid 1, wordt de inleidende zin vervangen door:

    “Wanneer de ESMA vaststelt dat een in artikel 38 ter, lid 1, punt a), genoemde persoon niet heeft voldaan aan een van de vereisten van de artikelen 20 tot en met 22 quater, of titel IV bis, neemt zij een of meer van de volgende maatregelen:”;

    43)

    in artikel 38 nonies, lid 1, wordt de eerste alinea vervangen door:

    “Wanneer de ESMA overeenkomstig artikel 38 duodecies, lid 5, vaststelt dat een in artikel 38 ter, lid 1, punt a), genoemde persoon opzettelijk of uit onachtzaamheid niet heeft voldaan aan een van de vereisten van de artikelen 22 tot en met 22 quater, of titel IV bis, stelt zij een besluit vast waarbij overeenkomstig lid 2 van dit artikel een geldboete wordt opgelegd.”;

    44)

    het volgende artikel wordt ingevoegd:

    “Artikel 39 bis

    Verbod op het ontvangen van betalingen voor orderstromen

    1.   Beleggingsondernemingen die optreden voor rekening van niet-professionele cliënten, zoals gedefinieerd in artikel 4, lid 1, punt 11, van Richtlijn 2014/65/EU, of professionele cliënten als bedoeld in afdeling II van bijlage II bij die richtlijn, ontvangen geen provisies, commissies of niet-geldelijke tegemoetkoming van derden voor het uitvoeren van orders van die cliënten op een bepaalde plaats van uitvoering of voor het doorgeven van orders van die cliënten aan derden voor de uitvoering ervan op een bepaalde plaats van uitvoering (“betalingen voor orderstromen” (“payment for order flow”)).

    De eerste alinea is niet van toepassing op teruggaven of kortingen op de transactievergoedingen van plaatsen van uitvoering, indien toegestaan in het kader van de goedgekeurde en openbare tariefstructuur van een handelsplatform in de Unie of van een handelsplatform in een derde land, indien deze uitsluitend ten goede komen aan de cliënt. Dergelijke kortingen of teruggaven mogen de beleggingsonderneming geen financieel voordeel opleveren.

    2.   Een lidstaat waarin vóór 28 maart 2024 voor rekening van cliënten handelende beleggingsondernemingen zijn gevestigd die van een derde een vergoeding, een provisie of een niet-geldelijke tegemoetkoming ontvangen voor de uitvoering van orders van die cliënten op een bepaalde plaats van uitvoering of voor het doorgeven van orders van deze cliënten aan een derde voor de uitvoering ervan op een bepaalde plaats van uitvoering, kan onder zijn rechtsgebied vallende beleggingsondernemingen tot en met 30 juni 2026 vrijstellen van het in lid 1 neergelegde verbod wanneer deze beleggingsondernemingen beleggingsdiensten verrichten voor cliënten die hun woonplaats hebben of gevestigd zijn in die lidstaat.

    Om de in de eerste alinea bedoelde vrijstelling te kunnen toepassen, stelt een lidstaat die voldoet aan de in de eerste alinea neergelegde voorwaarde de ESMA uiterlijk op 29 september 2024 daarvan in kennis. De ESMA houdt een lijst bij van de lidstaten die van die vrijstelling gebruikmaken. De lijst wordt openbaar gemaakt en regelmatig bijgewerkt.”

    ;

    45)

    artikel 50 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    lid 2 wordt vervangen door:

    “2.   De in artikel 1, lid 9, artikel 2, leden 2 en 3, artikel 5, lid 10, artikel 8 bis, lid 4, artikel 17, lid 3, artikel 27, leden 4 en 5, artikel 31, lid 4, artikel 38 duodecies, lid 10, artikel 38 quindecies, lid 3, artikel 40, lid 8, artikel 41, lid 8, artikel 42, lid 7, artikel 45, lid 10, en artikel 52, leden 10, 14 ter en 15, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen wordt aan de Commissie toegekend voor onbepaalde tijd met ingang van 2 juli 2014.”

    ;

    b)

    lid 3 wordt vervangen door:

    “3.   Het Europees Parlement of de Raad kan de in artikel 1, lid 9, artikel 2, leden 2 en 3, artikel 5, lid 10, artikel 8 bis, lid 4, artikel 17, lid 3, artikel 27, leden 4 en 5, artikel 31, lid 4, artikel 38 duodecies, lid 10, artikel 38 quindecies, lid 3, artikel 40, lid 8, artikel 41, lid 8, artikel 42, lid 7, artikel 45, lid 10, en artikel 52, leden 10, 14 ter en 15, bedoelde bevoegdheidsdelegatie te allen tijde intrekken. Het besluit tot intrekking beëindigt de delegatie van de in dat besluit genoemde bevoegdheid. Het wordt van kracht op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een daarin genoemde latere datum. Het laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.”

    ;

    c)

    lid 5 wordt vervangen door:

    “5.   Een overeenkomstig artikel 1, lid 9, artikel 2, lid 2 of 3, artikel 5, lid 10, artikel 8 bis, lid 4, artikel 17, lid 3, artikel 27, lid 4 of 5, artikel 31, lid 4, artikel 38 duodecies, lid 10, artikel 38 quindecies, lid 3, artikel 40, lid 8, artikel 41, lid 8, artikel 42, lid 7, artikel 45, lid 10, of artikel 52, lid 10, 14 ter of 15, vastgestelde gedelegeerde handeling, treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad daartegen binnen een termijn van drie maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad vóór het verstrijken van die termijn de Commissie hebben meegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met drie maanden verlengd.”

    ;

    46)

    artikel 52 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    de leden 11, 12 en 13 worden geschrapt;

    b)

    lid 14 wordt vervangen door:

    “14.   Uiterlijk op 30 juni 2026 beoordeelt de ESMA, in nauwe samenwerking met de overeenkomstig artikel 22 ter, lid 2, opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden, de marktvraag naar de consolidated tape voor aandelen en ETF’s, het effect van die consolidated tape op de werking, de aantrekkelijkheid en het internationale concurrentievermogen van de markten en ondernemingen van de Unie, en of het doel van de consolidated tape is bereikt, namelijk informatieasymmetrieën tussen marktdeelnemers te verminderen en de Unie aantrekkelijker te maken voor investeerders. De ESMA brengt aan de Commissie verslag uit over de wenselijkheid om aanvullende kenmerken aan de consolidated tape toe te voegen, zoals de verspreiding van de marktidentificatiecode voor pretransactionele gegevens. Op basis van dat verslag dient de Commissie waar passend een wetgevingsvoorstel in bij het Europees Parlement en de Raad.

    14 bis.   Drie jaar nadat de eerste vergunning voor een consolidated tape is verleend dient de Commissie, na raadpleging van de ESMA en de overeenkomstig artikel 22 ter, lid 2, opgerichte deskundigengroep van belanghebbenden, bij het Europees Parlement en de Raad een verslag in over het volgende:

    a)

    de activaklassen die onder een consolidated tape vallen;

    b)

    de tijdigheid en de kwaliteit van de aan de verstrekker van consolidated tape toegezonden gegevens;

    c)

    de tijdigheid van de verspreiding en de kwaliteit van de kerngegevens van markten en reguleringsgegevens;

    d)

    de rol van kerngegevens van markten en reguleringsgegevens in het verminderen van de tekortkomingen bij de uitvoering;

    e)

    het aantal gebruikers van consolidated tape per activaklasse;

    f)

    het effect van kerngegevens van markten en reguleringsgegevens op het wegwerken van informatieasymmetrieën tussen verschillende kapitaalmarktpartijen;

    g)

    de geschiktheid van de transmissieprotocollen die worden gebruikt voor de doorgifte van gegevens aan de verstrekker van consolidated tape;

    h)

    de geschiktheid en werking van de regeling inzake herverdeling van inkomsten, met name wat betreft gegevensverstrekkers die kleine handelsplatformen zijn;

    i)

    het effect van de geconsolideerde marktgegevens en reguleringsgegevens op investeringen in kmo’s;

    14 ter.   Uiterlijk op 29 maart 2025 beoordeelt de Commissie, in nauwe samenwerking met de ESMA, de mogelijkheid om de vereisten van artikel 26 van deze verordening uit te breiden tot abi-beheerders in de zin van artikel 4, lid 1, punt b), van Richtlijn 2011/61/EU en beheermaatschappijen in de zin van artikel 2, lid 1, punt b), van Richtlijn 2009/65/EG die beleggingsdiensten en -activiteiten aanbieden en die transacties in financiële instrumenten uitvoeren. De Commissie neemt in die beoordeling met name een kosten-batenanalyse en een evaluatie van de omvang van een dergelijke uitbreiding op.

    Op basis van die beoordeling en rekening houdend met de doelstellingen van de kapitaalmarktenunie is de Commissie bevoegd overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen om deze verordening te wijzigen door de vereisten van artikel 26 uit te breiden in overeenstemming met de eerste alinea van dit lid.

    14 quater.   Uiterlijk op 29 maart 2028 dient de ESMA bij de Commissie een verslag in waarin wordt beoordeeld of de in artikel 5, lid 1, vastgestelde volumebeperking passend is en of het noodzakelijk is de volumebeperking op te heffen of uit te breiden tot andere handelssystemen of plaatsen van uitvoering die hun prijzen afleiden van een referentieprijs, rekening houdend met internationale beste praktijken, het concurrentievermogen van de financiële markten van de Unie, en de gevolgen van die volumebeperking voor de eerlijke en ordelijke handel op de markten, en voor de efficiëntie van de prijsvorming.”

    ;

    c)

    lid 15 wordt als volgt gewijzigd:

    i)

    de inleidende zin wordt vervangen door:

    “De Commissie is bevoegd overeenkomstig artikel 50 gedelegeerde handelingen vast te stellen teneinde deze verordening aan te vullen door maatregelen te specificeren om:”;

    ii)

    de punten a) tot en met d) worden geschrapt;

    iii)

    punt e) wordt vervangen door:

    “e)

    ervoor te zorgen dat de kerngegevens van de markten en de reguleringsgegevens tegen redelijke commerciële voorwaarden worden verstrekt en voldoen aan de behoeften van de gebruikers van die gegevens in de hele Unie;”;

    iv)

    punt f) wordt geschrapt;

    v)

    de punten g) en h) worden vervangen door:

    “g)

    regelingen te specificeren die van toepassing zijn wanneer de verstrekker van de consolidated tape niet langer aan de selectiecriteria voldoet;

    h)

    regelingen te specificeren op grond waarvan een verstrekker van consolidated tape exploitatie van een consolidated tape mag voortzetten, mits er geen vergunning is verstrekt aan een nieuwe entiteit door middel van de selectieprocedure.”;

    47)

    artikel 54 wordt als volgt gewijzigd:

    a)

    lid 2 wordt geschrapt;

    b)

    het volgende lid wordt toegevoegd:

    “3.   De bepalingen van de gedelegeerde handelingen die zijn vastgesteld overeenkomstig Verordening (EU) nr. 600/2014 zoals van toepassing vóór 28 maart 2024, blijven van toepassing tot de datum van toepassing van de gedelegeerde handelingen die zijn vastgesteld overeenkomstig Verordening (EU) nr. 600/2014 zoals van toepassing vanaf die datum.”

    .

    Artikel 2

    Inwerkingtreding en toepassing

    Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Straatsburg, 28 februari 2024.

    Voor het Europees Parlement

    De voorzitter

    R. METSOLA

    Voor de Raad

    De voorzitter

    M. MICHEL


    (1)   PB C 286 van 27.7.2022, blz. 17.

    (2)   PB C 290 van 29.7.2022, blz. 68.

    (3)  Standpunt van het Europees Parlement van 16 januari 2024 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 20 februari 2024.

    (4)  Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 349).

    (5)  Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten in financiële instrumenten en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 84).

    (6)  Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/77/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84).

    (7)  Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters (PB L 201 van 27.7.2012, blz. 1).

    (8)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/61 van de Commissie van 10 oktober 2014 ter aanvulling van Verordening (EU) nr. 575/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot het liquiditeitsdekkingsvereiste voor kredietinstellingen (PB L 11 van 17.1.2015, blz. 1).

    (9)  Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (PB L 337 van 23.12.2015, blz. 1).

    (10)  Verordening (EU, Euratom) 2018/1046 van het Europees Parlement en de Raad van 18 juli 2018 tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie, tot wijziging van de Verordeningen (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 en Besluit nr. 541/2014/EU en tot intrekking van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 (PB L 193 van 30.7.2018, blz. 1).

    (11)  Verordening (EU) 2019/834 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 wat betreft de clearingverplichting, de opschorting van de clearingverplichting, de rapportagevereisten, de risicolimiteringstechnieken voor otc-derivatencontracten die niet door een centrale tegenpartij worden gecleard, de registratie van en het toezicht op transactieregisters en de vereisten voor transactieregisters (PB L 141 van 28.5.2019, blz. 42).

    (12)   PB L 123 van 12.5.2016, blz. 1.

    (13)  Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren (PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/791/oj

    ISSN 1977-0758 (electronic edition)


    Top