Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12008E021

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie - TWEEDE DEEL: NON-DISCRIMINATIE EN BURGERSCHAP VAN DE UNIE - Artikel 21 (oud artikel 18 VEG)

OJ C 115, 9.5.2008, p. 57–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/treaty/tfeu_2008/art_21/oj

12008E021

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie - TWEEDE DEEL: NON-DISCRIMINATIE EN BURGERSCHAP VAN DE UNIE - Artikel 21 (oud artikel 18 VEG)

Publicatieblad Nr. 115 van 09/05/2008 blz. 0057 - 0057


Artikel 21

(oud artikel 18 VEG)

1. Iedere burger van de Unie heeft het recht vrij op het grondgebied van de lidstaten te reizen en te verblijven, onder voorbehoud van de beperkingen en voorwaarden die bij de Verdragen en de bepalingen ter uitvoering daarvan zijn vastgesteld.

2. Indien een optreden van de Unie noodzakelijk blijkt om deze doelstelling te verwezenlijken en de Verdragen niet in de daartoe vereiste bevoegdheden voorziet, kunnen het Europees Parlement en de Raad, volgens de gewone wetgevingsprocedure bepalingen vaststellen die de uitoefening van de in lid 1 bedoelde rechten vergemakkelijken.

3. Ter verwezenlijking van dezelfde doelstellingen als in lid 1 genoemd en tenzij de Verdragen in de daartoe vereiste bevoegdheden voorzien, kan de Raad, volgens een bijzondere wetgevingsprocedure, maatregelen inzake sociale zekerheid en sociale bescherming vaststellen. De Raad besluit met eenparigheid van stemmen, na raadpleging van het Europees Parlement.

--------------------------------------------------

Top