Az EU és Kína közti partnerség megerősítése

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

EU – Kína: Közelebbi partnerség, növekvő felelősség – COM(2006) 631 végleges

ÖSSZEFOGLALÓ

MI ENNEK A KÖZLEMÉNYNEK A CÉLJA?

Megállapítja azon európai szakpolitikára vonatkozó iránymutatásokat, amelyek célja az együttműködés megerősítése az EU és Kína között.

Ezen iránymutatások az alábbiakra összpontosítanak:

Kína demokratizálódása;

a fenntartható fejlődés;

a kereskedelmi aspektusok; valamint

a nemzetközi együttműködés az elmélyültebb partneri viszony érdekében.

FŐBB PONTOK

A politikai átalakulás támogatása: az EU és Kína rendszeres politikai párbeszédet folytat az emberi jogok, a kisebbségek védelme, valamint a jogállamiság megerősítése kérdéseiről.

Az energiahatékonyság és a környezetvédelem előmozdítása: a globális energiapiac két kulcsszereplőjeként az EU és Kína együttműködnek az alábbiak érdekében:

az energiaágazat átláthatóságának és a szabályozási környezetének javítása;

technikák és információk megosztása az erőforrás-hatékonyságra és a megújuló energiákra vonatkozóan;

kedvező beruházási feltételek és a közbeszerzések megnyitása; valamint

a nemzetközi szabványok alkalmazásának ösztönzése.

Az ezen a téren való együttműködésre példa a 2012. évi EU–Kína együttes nyilatkozat az energiabiztonságról.

A gazdasági és társadalmi fejlődés egyensúlyba hozása: az EU és Kína együttműködnek a kiegyensúlyozott monetáris és költségvetési politikák meghatározása és megvalósítása érdekében az olyan problémák megoldására, mint a nem kielégítő munkakörülmények, az egészség és az öregedő népességek.

A kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítása: mivel az EU Kína legnagyobb, Kína pedig az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere, mindkét fél törekszik a következőkre:

a kínai piac befektetések és export felé való megnyitásának ösztönzése;

a tisztességes kereskedelem szabályainak meghatározása (különös tekintettel a szellemi tulajdonjogokra és a megfelelő munkakörülményekre); valamint

a kereskedelmi viták megoldása párbeszéd vagy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési rendszere révén.

Az ágazati együttműködés megerősítése: az EU és Kína meg kívánják erősíteni a kétoldalú együttműködést:

a tudomány és technológia;

a bevándorlás;

a kulturális cserék, valamint

az oktatás terén.

A biztonság és a nemzetközi együttműködés ösztönzése: párbeszéd az EU és Kína között a békéről és a biztonságról a világ régióiban (különös tekintettel Kelet-Ázsiára). Az EU támogatja a Kína és a régió más országai közötti párbeszédet is a stabilitás előmozdítása érdekében. A partnerek közötti együttműködés a katonai kiadások átláthatóságára, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására és az európai fegyverembargó progresszív megszüntetésére is kiterjed.

Az európai uniós és a kínai delegációk évente találkoznak az EU–Kína csúcstalálkozón, amelyet felváltva tartanak Brüsszelben és Pekingben. A 2013. évi csúcstalálkozón megállapodás született az EU–Kína 2020 stratégiai együttműködési tervről. Jelenleg ez a dokumentum szolgál útmutatással a két ország kapcsolatára vonatkozóan.

HÁTTÉR

Az EU és Kína között a diplomáciai kapcsolatok létrehozására 1975-ben került sor először, az első jogi formát is öltő kapcsolat pedig az 1985. évi kereskedelmi és együttműködési megállapodás volt. Az azóta eltelt időben a kapcsolat tovább szélesedett, és ma már kiterjed a külpolitikára, a biztonsági kérdésekre és olyan egyéb kihívásokra is, mint az éghajlatváltozás és a globális gazdasági kormányzás.

Az EU kapcsolatai Kínával

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek – EU – Kína Közelebbi partnerség, növekvő felelősség (COM(2006) 631 végleges, 2006.10.24.)

utolsó frissítés 20.10.2015