Az EU humanitárius segítségnyújtási eszköze

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

1257/96/EK tanácsi rendelet a humanitárius segítségnyújtásról

MI A RENDELET CÉLJA?

LEGFONTOSABB PRIORITÁSOK

Elvek

Az uniós támogatásnak

Kedvezményezettek

Az uniós segítségnyújtást az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) koordinálja.

A támogatást EU-n kívüli országok kapják.

Érintett ágazatok

A humanitárius segítségnyújtás számos formában biztosítható, mindig az adott válsághelyzet természetétől függően, ideértve a következőket:

A humanitárius segítségnyújtás a katasztrófaveszélyek csökkentésére is irányulhat.

Finanszírozás

Az EU – tagországaival együtt – a világ vezető humanitárius segélynyújtója. 2014-ben – 80 országban – 121 millió ember kapott támogatást az EU-tól mintegy 1,27 milliárd EUR értékben.

Ez a világ valamennyi fő válságövezetében történő segítségnyújtást jelent, ideértve többek között Szíriát, Dél-Szudánt, Jement és Ukrajnát.

A partnerek közti koordináció

Az uniós humanitárius segítségnyújtás végrehajtása több mint 200 partnerszervezeten – többek között az Egyesült Nemzetek ügynökségein, a Vöröskereszthez hasonló nemzetközi szervezeteken és számos nem kormányzati szervezeten (NGO) – keresztül történik.

Ahhoz, hogy valamilyen humanitárius projekt támogatást kapjon, a partnerszervezetek támogatásra irányuló javaslatokat nyújtanak be, és szigorú irányelveket tartanak be a projektek értékelése és nyomon követése tekintetében.

A partnereknek az EU vizuális arculatának a projekthelyszíneken történő feltüntetése révén kell nyilvánosságra hozniuk az uniós támogatást.

Ezenkívül projektjeiket szorosan össze kell hangolni annak biztosítása érdekében, hogy a támogatás nyújtására azonnal és hatékony módon kerül sor.

Hosszú távú művelet

A humanitárius segély a jövőbeni sokkhelyzeteknek való ellenálló képesség megerősítésére is felhasználható – mivel ez hosszú távú fejlesztési előnyökkel jár – a következőkkel összhangban:

MIKORTÓL HATÁLYOS EZ A RENDELET?

A rendelet 1996. július 5 -től alkalmazandó.

HÁTTÉR

További információk a következő oldalakon állnak rendelkezésre:

FŐ DOKUMENTUM

A Tanács 1257/96/EK rendelete (1996. június 20.) a humanitárius segítségnyújtásról (HL L 163., 1996.7.2., 1–6. o.)

Az 1257/96/EK rendelet későbbi módosításait belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

utolsó frissítés 26.07.2016