Az euró pénzhamisítás elleni védelme – Europol

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

2005/511/IB határozat az Europolnak az euró-hamisítás elleni küzdelem központi hivatalává történő kijelöléséről

MI A HATÁROZAT CÉLJA?

A határozat kijelöli az Europolt az euró-hamisítás elleni küzdelem központi hivatalává az 1929. évi, pénzhamisítás visszaszorítására irányuló nemzetközi egyezmény (a továbbiakban: a genfi egyezmény) hatékony alkalmazása, és az európai uniós (EU-s) országok közötti, valamint az uniós országok, az Europol és az EU-n kívüli országok közötti együttműködés fokozása céljából.

FŐBB PONTOK

Az EU fokozza az uniós országok közötti, valamint az uniós országok és az Europol közötti együttműködést az euró pénzhamisítás elleni védelme céljából nemzetközi szinten. Az EU-n kívüli országoknak a hamis euróval kapcsolatos információk tekintetében központi kapcsolattartóra van szükségük. Valamennyi ilyen információt össze kell gyűjteni az Europolnál történő elemzésre, amely központi hivatalként működik az euró hamisítása elleni genfi egyezmény szerinti küzdelem céljából.

Az Europol szerepe

Az 1929. évi genfi egyezmény hatékony alkalmazása

MIKORTÓL HATÁLYOS E HATÁROZAT?

A határozat 2005. július 16 -án lépett hatályba.

FŐ DOKUMENTUM

A Tanács 2005/511/IB határozata (2005. július 12.) az euró pénzhamisítás elleni, az Europolnak az euró-hamisítás elleni küzdelem központi hivatalává történő kijelölése általi védelméről (HL L 185., 2005.7.16., 35–36. o.)

utolsó frissítés 23.03.2017