Glosszárium az összefoglalókhoz

EUROJUST

A 2002-ben létrehozott Eurojust a súlyos bűncselekmények elleni küzdelem fokozott igazságügyi együttműködés segítségével történő támogatását szolgáló uniós hivatal. Székhelye Hágában található. Az Eurojust 28 nemzeti tagból álló testület, ahol a tagok azonos felkészültségű, tapasztalt bírák, ügyészek vagy rendőrtisztek az egyes uniós országokból.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 85. cikke az Eurojust további fejlesztésének jogalapja, amely kiterjeszti az Eurojust hatáskörét nemcsak a két vagy több országot érintő, hanem a közös alapokon való bűnüldözést szükségessé tevő súlyos bűncselekményekre. Az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében határozhatja meg az Eurojust felépítését, működését és feladatait, amelyek között szerepelhet nyomozás megindítása, illetve javaslattétel bűnvádi eljárások megindítására.

Az Eurojust nem uniós országokkal és más uniós testületekkel is együttműködik, mint például az Európai Igazságügyi Hálózattal, az Europollal és az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF).

LÁSD MÉG: