Az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák fejlesztését célzó SET-terv

Az Európai Unió (EU) alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság kialakítására irányuló stratégiája keretében meghatározta a 2020-ra kitűzött éghajlat-változási és energiapolitikai céljait. E célkitűzések eléréséhez jelentős mértékben hozzájárulhat a technológia. A SET-terv az uniós energia- és éghajlat-változási politika technológiai pillére.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának - az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák fejlesztésébe történő beruházásról (SET-terv) (COM(2009) 519végleges, 2009. október 7.).

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A TERV CÉLJA?

Az európai stratégiai energiatechnológiai terv (SET-terv) célja az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák fejlesztésének és felhasználásának ösztönzése 2020-ig. Előmozdítja az uniós országok, vállalkozások és kutatóintézetek közötti együttműködést, amelyek a készségek és a létesítmények összevonásával csökkenthetik a költségeket. Segíti továbbá a projektek finanszírozását.

FŐBB PONTOK

További információk az Európai Bizottságnak a stratégiai energiatechnológiai tervről szóló oldalán találhatók.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Bizottság Közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának: Technológiák és innováció az energiaiparban (COM(2013) 253 final, 2013. május 2.).

utolsó frissítés 05.08.2015