Az EU Biztonságpolitikai Kutatóintézete

Az Európai Unió (EU) Biztonságpolitikai Kutatóintézete nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat és elemzéseket biztosít annak érdekében, hogy támogassa az EU-t kül- és biztonságpolitikájának kialakításában.

JOGI AKTUS

A Tanács 2014. február 10-i 2014/75/KKBP határozata az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézetéről.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) e tanácsi határozatban úgy határozott, hogy továbbra is igénybe veszi az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézetének (a továbbiakban: EUISS) szakértelmét azzal a céllal, hogy biztosítsa az uniós közös kül- és biztonságpolitika (a továbbiakban: KKBP) számára a nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat és elemzéseket. Az EUISS-t eredetileg 2002 januárjában hozták létre. Székhelye Párizs, összekötő irodája Brüsszelben található.

Az EUISS kutatásaival és elemzéseivel hozzájárul az európai döntéshozatalhoz a KKBP területén. Legfőképp az uniós külső stratégiával kapcsolatban végez elemzéseket és biztosít vitafórumot a konfliktusok megelőzését és a békeépítést is érintő területeken. Tevékenységei között szerepel a hálózatépítési rendezvények és szakmai műhelytalálkozók szervezése, valamint az uniós tisztviselők és szakértők munkája szempontjából releváns információk összegyűjtése. Ezen túlmenően kapcsolódási pontként is funkcionál az uniós intézmények és a külső szakértők, többek között a biztonsági ágazat szereplőinek világa között.

Az EUISS irányításáért az igazgatóság és az igazgató felel.

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

2014/75/KKBP tanácsi határozat

2014.2.10.

-

HL L 41., 2014.2.12.

Utolsó frissítés: 11.06.2014