Biztonságos, megfizethető és fenntartható energia biztosítása - az energiaunióra vonatkozó csomag

Az Európai Unió (EU) energiarendszere előtt álló kihívások az uniós országok egységét és együttműködését kívánják meg annak biztosítása érdekében, hogy az energia biztonságossá, megfizethetővé és fenntarthatóvá váljon a fogyasztók számára.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak, a Régiók Bizottságának és az Európai Beruházási Banknak: A stabil és alkalmazkodóképes energiaunió és az előretekintő éghajlat-politika keretstratégiája (COM(2015) 80 final, 2015. február 25.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) energiarendszere előtt álló kihívások az uniós országok egységét és együttműködését kívánják meg annak biztosítása érdekében, hogy az energia biztonságossá, megfizethetővé és fenntarthatóvá váljon a fogyasztók számára.

MI A KÖZLEMÉNY CÉLJA?

A javasolt, EU-n belüli energiaunióra vonatkozó csomag hátterében álló stratégiát határozza meg. Az energiát az EU-n belül nemzeti szinten szabályozzák, ennélfogva az energiaunió célja, hogy a jelenlegi, 28 nemzeti szabályozási keretet magában foglaló uniós energiarendszert egy egységes uniós szintű keretrendszerré alakítsa át.

FŐBB PONTOK

A közlemény az energiaunió-építési stratégia alapját képező öt fő dimenziót határozza meg, amelyek célja a biztonság, fenntarthatóság és versenyképesség növelése.

Az energiaellátás biztonsága

Az energiaellátás biztonságának biztosítása céljából az EU köteles:

Kibocsátások csökkentése

Az EU 2030-ra kitűzött energiapolitikai céljai között szerepel az üvegházhatásúgáz-kibocsátások (ÜHG-kibocsátások) 40%-kal történő csökkentése az 1990-es szintekhez képest. E cél eléréséhez szükséges intézkedések többek között a következők:

Teljesen integrált belső piac

A teljes mértékben integrált uniós belső energiapiac a következők révén valósulhat meg:

Energiahatékonyság

Az EU úgy véli, hogy az energiafogyasztás csökkentésével az energiaimport csökkenése, a környezetszennyezés mérséklése, valamint a hazai energiaforrások megőrzése járhat a jövőben. A közlemény különösen hangsúlyozza, hogy egyrészt szükség van a beruházások fokozására, másrészt fel kell hívni a figyelmet az építőipari és közlekedési ágazaton belüli energiamegtakarítás lehetőségére.

Kutatás és innováció

Az EU az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák terén áttörést vár. Ez az áttörés koordinált kutatás és a magánszférával partnerségben finanszírozott projektek révén valósulhat meg.

További információkért lásd az Európai Bizottság honlapjának az energiaunióról szóló oldalát.

utolsó frissítés 26.08.2015