A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme – uniós cselekvési terv

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ALÁBBI DOKUMENTUMRÓL:

Az Európai Bizottság közleménye (COM(2016) 87 final) – A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv

ÖSSZEFOGLALÓ

MI A KÖZLEMÉNY CÉLJA?

FŐBB PONTOK

A cselekvési terv 32 intézkedést foglal magában, amelyeket 2016 és 2020 között az EU-nak, majd minden egyes uniós országnak végre kell hajtani. A terv három kulcselemre összpontosít:

HÁTTÉR

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme világszerte az egyik legjövedelmezőbb bűnözési tevékenység. Súlyos következményekkel jár a biológiai sokféleségre nézve, és mivel szoros összefüggésben áll a korrupcióval, kedvezőtlen hatást gyakorol a jogállamiságra is. Egyre jelentősebb szerepet tölt be a milíciák és terrorista csoportok finanszírozásában is.

Az EU a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme tekintetében célpiacnak, csomópontnak és tranzitrégiónak is minősül. Ezen okokból kifolyólag kulcsfontosságú szerepet tölt be az illegális kereskedelem felszámolásában.

További információk az Európai Bizottság következő oldalán találhatók: Vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni küzdelemre vonatkozó uniós megközelítés.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának – A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv (COM(2016) 87 final, 2016.2.26.)

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Bizottsági szolgálati munkadokumentum: Elemzés és bizonyíték a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv alátámasztásaként – Kísérődokumentum a Bizottság Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának szóló közleményéhez – A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni uniós cselekvési terv (SWD(2016) 38 final, 2016.2.26.)

A vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni, üzleti ágazatok közötti együttműködés – Zárójelentés. Jelentés az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága számára, 2015. november 13.

utolsó frissítés 02.05.2016