Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0718

A Bizottság (EU) 2019/718 határozata (2019. április 30.) a „PRO-NUTRISCORE” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezésről (az értesítés a C(2019) 3232. számú dokumentummal történt)

C/2019/3232

OJ L 122, 10.5.2019, p. 49–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/718/oj

10.5.2019   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 122/49


A BIZOTTSÁG (EU) 2019/718 HATÁROZATA

(2019. április 30.)

a „PRO-NUTRISCORE” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezésről

(az értesítés a C(2019) 3232. számú dokumentummal történt)

(Csak a francia nyelvű szöveg hiteles)

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a polgári kezdeményezésről szóló, 2011. február 16-i 211/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 4. cikkére,

mivel:

(1)

A „PRO-NUTRISCORE” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés tárgya a következő: „Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy írja elő egyszerűsített „Nutriscore” jelölés feltüntetését az élelmiszeripari termékeken, hogy a fogyasztók magas színvonalú tájékoztatást kapjanak a termékek tápértékéről egészségük megóvása érdekében.”

(2)

A javasolt polgári kezdeményezés céljai a következők: „1. A tápértékre vonatkozó jelölések könnyebben olvashatóvá és érthetőbbé tétele, hogy – tekintettel a széles kínálatra – egy adott élelmiszer tápértéke már az első pillantásra értelmezhető legyen. 2. A közegészségügyi problémák kezelése az élelmiszer-előállítók arra való ösztönzése révén, hogy javítsák termékeik összetételét. 3. Egységes hivatalos jelölési rendszer bevezetése a tápértékre vonatkozó információk európai szintű harmonizációja érdekében, hogy az európai fogyasztókat ne zavarja össze a rengeteg különféle jelölés.”

(3)

Az Európai Unióról szóló szerződés (a továbbiakban: EUSZ) megerősíti az uniós polgárság intézményét, és tovább javítja az Unió demokratikus működését többek között azáltal, hogy kimondja: minden polgárnak joga van ahhoz, hogy európai polgári kezdeményezés révén részt vegyen az Unió demokratikus életében.

(4)

Ezért a polgárok részvételének ösztönzése és az Unió elérhetőbbé tétele érdekében biztosítani kell, hogy a polgári kezdeményezésre vonatkozó eljárások és feltételek világosak, egyszerűek, felhasználóbarátak és a polgári kezdeményezés jellegével arányosak legyenek.

(5)

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 114. cikke alapján a Szerződések végrehajtása céljából uniós jogi aktusok fogadhatók el a tagállamok azon törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek közelítésére, amelyek tárgya a belső piac megteremtése és működése.

(6)

A fenti okokból a javasolt polgári kezdeményezés a rendelet 4. cikke (2) bekezdésének b) pontja értelmében nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy a Szerződések végrehajtása céljából uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be.

(7)

Ezen túlmenően a rendelet 3. cikkének (2) bekezdésével összhangban a szervezők létrehozták a polgári bizottságot, és kijelölték a kapcsolattartó személyeket, továbbá a javasolt polgári kezdeményezés nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, illetve nem nyilvánvalóan ellentétes az Uniónak az EUSZ 2. cikkében foglalt értékeivel.

(8)

A „PRO-NUTRISCORE” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezést ezért nyilvántartásba kell venni.

ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:

1. cikk

A „PRO-NUTRISCORE” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételre kerül.

2. cikk

Ez a határozat 2019. május 8-án lép hatályba.

3. cikk

E határozat címzettjei a „PRO-NUTRISCORE” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés szervezői (a polgári bizottság tagjai), akiket kapcsolattartó személyként Cédric MUSSO és Ivo MECHELS képvisel.

Kelt Brüsszelben, 2019. április 30-án.

a Bizottság részéről

Frans TIMMERMANS

alelnök


(1)  HL L 65., 2011.3.11., 1. o.


Top