Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0701

A Tanács 2014/701/KKBP végrehajtási határozata ( 2014. október 8. ) az afganisztáni helyzetre tekintettel egyes személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben hozott korlátozó intézkedésekről szóló 2011/486/KKBP tanácsi határozat végrehajtásáról

OJ L 293, 9.10.2014, p. 37–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/701/oj

9.10.2014   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 293/37


A TANÁCS 2014/701/KKBP VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

(2014. október 8.)

az afganisztáni helyzetre tekintettel egyes személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben hozott korlátozó intézkedésekről szóló 2011/486/KKBP tanácsi határozat végrehajtásáról

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

tekintettel az Európai Unióról szóló szerződésre és különösen annak 31. cikke (2) bekezdésére,

tekintettel az afganisztáni helyzetre tekintettel egyes személyekkel, csoportokkal, vállalkozásokkal és szervezetekkel szemben hozott korlátozó intézkedésekről szóló, 2011. augusztus 1-jei 2011/486/KKBP tanácsi határozatra (1) és különösen annak 5. cikkére és 6. cikke (1) bekezdésére,

mivel:

(1)

A Tanács 2011. augusztus 1-jén elfogadta a 2011/486/KKBP határozatot.

(2)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának az 1988 (2011) ENSZ BT-határozat 30. pontja alapján létrehozott bizottsága 2014. február 11-én, március 18-án, május 16-án, július 30-án és augusztus 20-án naprakésszé tette és módosította a korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó személyek, csoportok, vállalkozások és szervezetek jegyzékét.

(3)

A 2011/486/KKBP határozat mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell,

ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:

1. cikk

A 2011/486/KKBP határozat melléklete az e határozat mellékletében foglaltak szerint módosul.

2. cikk

Ez a határozat az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján lép hatályba.

Kelt Luxembourgban, 2014. október 8-án.

a Tanács részéről

az elnök

M. LUPI


(1)  HL L 199., 2011.8.2., 57. o.


MELLÉKLET

I.   Az alább felsorolt bejegyzéseket fel kell venni a 2011/486/KKBP határozat mellékletében foglalt jegyzékbe.

A.   A Talibánnal összeköttetésben álló személyek

1.

Qari Rahmat (más néven: Kari Rahmat).

A jegyzékbe vétel oka: Tálib parancsnok legalább 2010 februárja óta. Címe: a) Kamkai falu, Achin körzet, Nangarhár tartomány, Afganisztán. b) Nangarhár tartomány, Afganisztán. Születési ideje: a) 1981 b) 1982. Születési helye: Shadal (vagy Shadaal) Bazaar, Achin körzet, Nangarhár tartomány, Afganisztán. Egyéb információ: a) a Talibán nevében adót és kenőpénzt szed be; b) összeköttetésben áll az afganisztáni Nangarhár tartományban tevékenykedő tálib aktivistákkal, és információkkal, útmutatással, szállással és fegyverekkel látja el őket; rögtönzött robbanószerkezeteket (IED) helyezett el, és több esetben támadást intézett a Nemzetközi Biztonsági Támogató Erők (ISAF) és az afgán erők ellen. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2014.8.21.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Qari Rahmat legalább 2010 februárja óta tálib parancsnok. 2013 elején Rahmat Afganisztán Nangarhár tartományában, Achin körzet Shadaal Bazaar térségében szolgált tálib parancsnokként. Rahmat körülbelül 300 tálib aktivista tevékenységeit irányította Achin körzetben, operatív iránymutatással és fegyverekkel látva el őket. 2012 végén Rahmat vezetett egy az afgán erők ellen Kot körzetben (Nangarhár tartomány, Afganisztán) végrehajtott támadást. 2012 közepétől Rahmat Achin körzet (Nangarhár tartomány, Afganisztán) tálib árnyékvezetője alatt szolgált. Ez alatt az időszak alatt Rahmat tálib szervezőként rögtönzött robbanószerkezeteket (IED) helyezett el, és több esetben támadást intézett a Nemzetközi Biztonsági Támogató Erők (ISAF) és az afgán erők ellen.

 

Ezenfelül Rahmat a Talibán nevében adót és kenőpénzt szed be. 2013 elejétől Rahmat a Talibán nevében adót szedett be olyan kábítószer-kereskedőktől, akiknek a Nangarhár tartománybeli Achin körzet Shadaal Bazaar térségében van a központjuk. 2012 közepétől Rahmat feladatai közé tartozott, hogy a Talibán nevében adót szedjen be a kábítószer-kereskedőktől.

 

Rahmat titkosszolgálati információkkal látja el a Talibánt. 2013 elejétől Rahmat információkkal látta el tálib feletteseit afgán kormánytisztviselőknek és az afgán biztonsági erőknek a Nangarhár tartománybeli Achin körzetben kifejtett tevékenységéről. 2012 közepétől Rahmat afgán kormányzati alkalmazottaktól szerzett be titkosszolgálati információkat a Talibán számára, valamint nyomozást folytatott az ISAF és az afgán kormány informátorainak felfedése céljából, a Talibán érdekeit szolgálva.

 

Rahmat halál okozására alkalmas fegyverekkel, szállással és iránymutatással látott el tálib harcosokat. 2012 végétől Rahmat RPG gránátvetőkkel, PKM könnyű géppuskákkal és AK-47-es gépkarabélyokkal látta el a Talibánt. Ebben az időszakban Rahmat tálib harcosoknak adott menedéket a vendégházában, és taktikai iránymutatást adott tálib harcosoknak. 2011 végétől Rahmat birtokában volt egy olyan vendégház Achin körzetben, ahol gyakran tartózkodtak a Talibán tagjai.

2.

Qari Saifullah Tokhi (más néven: a) Qari Saifullah, b) Qari Saifullah Al Tokhi, c) Saifullah Tokhi, d) Qari Sahab).

Titulusa: qari. A jegyzékbe vétel oka: Tálib árnyékkormányzó-helyettes és műveleti parancsnok Afganisztán Zábul tartományában. Címe: Chalo Bawari térség, Quetta város, Beludzsisztán tartomány, Pakisztán. Születési ideje: 1964 körül. Születési helye: Daraz falu, Jaldak wa Tarnak körzet, Zábul tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Egyéb információ: a) feltételezett tartózkodási helye az afganisztáni–pakisztáni határvidék; b) rögtönzött robbanószerkezetek elhelyezéséért és öngyilkos merényletek megszervezéséért felelős; c) személyleírása: testmagasság: 180 cm; súly: 90 kg körül; testfelépítés: sportos testalkatú; szemszín: barna; hajszín: vörös; bőrszín: középbarna; d) megkülönböztető fizikai jegyek: nagy, kerek arc, teljes szakáll, valamint bicegve jár, mivel a bal lábát térdtől lefelé műanyag protézis helyettesíti;

e) etnikai származása: pastu; a tokhi (vagy a törzsi írásmód szerint torcsi) törzshöz, azon belül is a barkozai (vagy a törzsi írásmód szerint bakorzai) törzsi csoporthoz és a kista barkorzai (alacsonyabb rendű barkorzai) klánhoz tartozik; f) családi állapota: nős; g) apja neve: Agha Mohammad. h) fivére neve: Humdullah. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2014.3.19.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Qari Saifullah Tokhi tálib árnyékkormányzó-helyettes, valamint műveleti parancsnok Afganisztán Zábul tartományának keleti részén. Közvetlen parancsnoksága alá tartozik két különböző, hozzávetőleg 50 tálib harcost számláló csoport, továbbá a parancsnoksága alá tartozott több parancsnok is Zábul tartományban. Qari Saifullah Tokhi az Afgán Iszlám Köztársaság kormánya, valamint a Zábul tartomány keleti részén szolgálatot teljesítő koalíciós erők ellen irányuló terrorcselekmények szervezésére használta fel e csoportokat. Qari Saifullah Tokhi utasítást adott az alárendeltjeinek arra, hogy rögtönzött robbanószerkezetekkel (IED), kézifegyverekkel és rakétákkal merényleteket hajtsanak végre a Zábul tartományban.

 

2012. december 2-án éjszaka Afganisztán Zábul tartományának Qalat körzetében három tálib harcos vesztette életét. A három férfin rajtaütöttek, amikor éppen rögtönzött robbanószerkezeteket helyeztek el, és a rajtaütés során életüket vesztették. Mindhárom férfi köztudomásúlag Qari Saifullah Tokhi embere volt.

 

2012. január 14-én hat tálib felkelő – mind Qari Saifullah Tokhi alárendeltje – támadást intézett a Nemzetközi Biztonsági Támogató Erők (ISAF) egyik konvoja ellen. A tálib felkelők a Tarnak Wa Jaldak körzetben található Abdul Haq Kalay falu közelében, RPG gránátvetőkkel támadtak a konvojra.

 

2011. szeptember 28-án a tálib parancsnok, Qari Saifullah Tokhi irányításával két öngyilkos merénylő tervezett robbantásos merényletet végrehajtani. Az egyik öngyilkos merénylő Zábul tartomány Qalat körzetében tervezett robbantásos merényletet végezni a tartományi újjáépítő csapat (PRT) ellen. A másik öngyilkos merénylő Shajoy körzetben tervezett robbantásos merényletet végezni egy ISAF-bázis ellen. Az öngyilkos merénylők a koalíciós erők bázisai ellen terveztek merényletet 2011. szeptember 29. és október 1. közöttre.

 

A Talibán – Qari Saifullah Tokhi vezetésével – 2011. április 20-án figyelmeztetést adott ki a helyi mobiltelefon-hálózatok részére, hogy Zábul tartományban kapcsolják ki a szolgáltatást. A Talibán azzal fenyegette meg a szolgáltatókat, hogy ha nem tesznek eleget az utasításnak, tönkreteszik az utak mellé telepített antennáikat Zábul tartományban.

 

2010. november 25-én Qari Saifullah Tokhi arra utasított egy tálib parancsnokot és Zábul tartomány Atghar körzetének tálib árnyékkormányzó-helyettesét, hogy szállítsanak könnyűfegyvereket Qalat-ba, Zábul tartomány fővárosába. A szállítmányban körülbelül 25 Kalasnyikov-géppisztoly, 10 géppuska, öt RPG és 20 gránát volt. Az öngyilkos merénylők az ISAF-erők és az afgán nemzeti biztonsági erők ellen tervezték bevetni ezeket a fegyvereket, konkrétan az afgán nemzeti hadsereg második brigádja és a rendőrség székháza ellen.

3.

Yahya Haqqani (más néven: a) Yaya b) Qari Sahab)

A jegyzékbe vétel oka: a Haqqani-hálózat (HQN) magas rangú tagja. Címe: Egy hakkáni madrasza az afganisztáni–pakisztáni határvidéken. Születési ideje: a) 1982; b) 1978. Állampolgársága: afgán. Egyéb információ: a) fontos szerepe van a csoport katonai, pénzügyi és propagandatevékenységében; b) lába sérült; c) apja neve: Hajji Meyawar Khan (elhunyt). Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2014.7.31.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Yahya Haqqani a Haqqani-hálózat (HQN) magas rangú tagja, akinek fontos szerepe van a csoport katonai, pénzügyi és propagandatevékenységében. Yahya a csoport tényleges vezetője a legfelsőbb vezetőség tagjainak – Sirajuddin Jallaloudine Haqqani (Yahya sógora), Badruddin Haqqani (elhunyt, valaha jegyzékbe vett személy) és Khalil Haqqani – távollétében. Yahya a HQN-hálózatnál logisztikai feladatokat is ellát, és segít pénzügyi forrásokhoz juttatni a Haqqani több parancsnokát, így például az azóta elhunyt Sangin Zadran Sher Mohammad HQN-parancsnok egyik alárendeltjét és az öngyilkos merényletekért felelős HQN-főnököt, Abdul Rauf Zakirt. Yahia ezenfelül Sirajuddin Jallaloudine Haqqani arab tolmácsa és üzenetközvetítője.

 

Yahia jelentős szervezői tevékenységével segíti elő a HQN merényleteit és egyéb tevékenységeit. 2013 elején pénzügyi forrásokat szerzett HQN-harcosoknak. Szintén 2013 elején Yahia koordinálta az Egyesült Arab Emírségekből érkező ellátmánynak a HQN magas rangú vezetőjéhez, Khalil Haqqanihoz való elszállítását. 2012-ben Yahia rögtönzött robbanószerkezetek (IED) és hírközlési eszközök szétosztását koordinálta, valamint ellenőrizte annak a merényletnek az előkészületeit, amelyet a HQN 2012. augusztus 7-én az afganisztáni Logar tartományban, a koalíciós erők előretolt műveleti bázisa ellen követett el, és amelyben 13 ember, köztük 11 afgán civil sérült meg. Yahianak valószínűleg tudomása volt annak a merényletnek az előkészítéséről, amelyet 2011 júniusában az afganisztáni Kabulban található Intercontinental Hotel ellen, Sirajuddin Haqqani és Badruddin Haqqani vezetésével követtek el. A merénylet során 18-an vesztették életüket, és 12-en sérültek meg. 2011-től kezdődően Yahia pénzt szállított Sirajuddin Haqqani-tól a HQN parancsnokaihoz, különböző műveletek céljára.

 

Yahia időnként kapocsként szolgál a HQN és az al-Kaida között, mely utóbbival legalább 2009 közepétől összeköttetésben áll. Ebben a szerepében Yahia pénzt adott a térségben tartózkodó al-Kaida-tagoknak, személyes kiadásaikra. 2009 közepétől a HQN részéről elsődlegesen ő áll kapcsolatban a külföldi harcosokkal, köztük arabokkal, üzbégekkel és csecsenekkel.

 

Yahia a HQN és a Talibán média- és propagandatevékenységeinek lebonyolításában és irányításában is részt vesz. 2012 elejétől kezdve Yahia rendszeresen találkozik Sirajuddin Haqqanival, hogy attól végleges jóváhagyást kapjon az általa készített propagandavideókhoz. Yahia legalább 2009 óta vesz részt a HQN médiatevékenységében, amikor is egy HQN madrasza médiastúdiójában afganisztáni harcosok által készített videókat szerkesztett. 2011 végétől Yahia Sirajuddin Haqqani-tól vagy Sirajuddin Haqqani valamelyik helyettesétől pénzt szerzett a HQN médiakiadásaira.

 

2012 elejétől Yahia körülbelül havonta kétszer – időnként Saidullah Jannal együtt – a HQN pénzügyi küldöttének szerepét betöltő, azóta már elhunyt Nasiruddin Haqqani-hoz utazott.

4.

Saidullah Jan (más néven: Abid Khan).

A jegyzékbe vétel oka: 2013-tól a Haqqani-hálózat (HQN) magas rangú tagja.Születési ideje: 1982. Születési helye: Giyan körzet, Paktika tartomány, Afganisztán. Egyéb információ: a) a HQN lőszereit szállító sofőrök és járművek részére kritikus jelentőségű támogatást nyújtott; b) 2011-től a csoport toborzási tevékenységében is részt vesz. c) apja neve: Bakhta Jan. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2014.7.31.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Saidullah Jan jegyzékbe vételére 2014. július 31-én, a 2160 (2014) ENSZ BT-határozat 2. pontja alapján került sor, mivel részt vesz a jegyzékben szereplő személyek és más, a Talibánnal összeköttetésben álló, Afganisztán békéjére, stabilitására és biztonságára nézve veszélyt jelentő személyek, csoportok, vállalkozások és szervezetek által, illetve azokkal együttműködve, a nevükben vagy a javukra elkövetett cselekmények vagy tevékenységek finanszírozásában, tervezésében, lehetővé tételében, előkészítésében és elkövetésében, továbbá egyéb támogatást nyújt azok cselekményeihez és tevékenységeihez.

 

Saidullah Jan 2013 óta a Haqqani-hálózat (HQN) magas rangú tagja, és időnként HQN-helyettesként, Afganisztán északi övezetének HQN-parancsnokaként és a HQN egyik fő logisztikai koordinátoraként is tevékenykedik.

 

2013 végén kritikus jelentőségű támogatást nyújtott a HQN lőszereit szállító sofőrök és járművek részére. 2011 végén a csoport toborzási tevékenységében is részt vett, és legalább egy HQN-újonc értékelését ő végezte.

 

2013 végén Saidullah a Perzsa-öböl térségébe utazott a HQN pénzszerzői, Khalil Ahmed Haqqani (TI.H.150.11.) és Fazl Rabi, valamint más HQN-tagok – köztük egy merényletszervező – társaságában. 2010-ben Saidullah a Perzsa-öböl térségébe utazott HQN-vezetők egy csoportjával, többek között Ahmed Jan Wazir Akhtar Mohammada-val, a HQN azóta elhunyt tisztviselőjével.

 

Értesülések szerint Saidullah 2013 végén megbízást kapott az al-Kaida egyes tagjaitól arra, hogy HQN-kapcsolatként segítsen, ha bármilyen gond merülne fel, például letartóztatások esetén.

 

2012 elejétől Saidullah Jan időnként Yahya Haqqani-val a HQN pénzügyi küldöttének szerepét betöltő, azóta már elhunyt Nasiruddin Haqqani-hoz utazott.

5.

Muhammad Omar Zadran (más néven: Mohammad-Omar Jadran).

Titulusa: a) maulaví b) molla. A jegyzékbe vétel oka: a Haqqani-hálózat (HQN) vezetője, aki 2013-tól az afganisztáni Khost tartományban aktív több mint 100 fegyveres parancsnoka. Születési ideje: 1958. Születési helye: Sultan Kheyl falu, Spera körzet, Khost tartomány, Afganisztán. Címe: az afganisztáni–pakisztáni határvidék. Egyéb információ: Részt vett több, az afgán és a nemzetközi erők ellen Afganisztánban elkövetett támadás előkészítésében. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2014.7.31.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Muhammad Omar Zadran (Omar) a Haqqani-hálózat (HQN) egyik vezetője, 2013-tól az afganisztáni Khost tartományban aktív több mint 100 fegyveres parancsnoka. Omar a Haqqani-hálózatban körzeti árnyékkormányzóként, 2005 óta pedig Sirajuddin Jallaloudine Haqqani, a HQN vezetője alá tartozó parancsnokként szolgált, és legalább 2006 óta tervezett – saját kezdeményezésre vagy utasításra – merényleteket a HQN nevében. Omar együttműködött a tálib mozgalommal, 2010-ben a tálib súra tanács tagjaként, amelynek feladata a felkelések megszervezése, a harcosok kiképzésének és a szükségleteknek a megvitatása, a parancsnokok kinevezése, valamint terrorista sejtek kiépítése Délkelet-Afganisztánban. Omar ugyancsak 2010-ben közvetlenül Sirajuddin Haqqani-tól kapott parancsokat.

 

Omar a HQN és a tálib mozgalom nevében részt vett különböző, az afgán polgárok, az afgán kormány és a koalíciós erők elleni merényletek előkészítésében és tervezésében. 2013 elején Omar egyik feladata az volt, hogy robbanóanyagokat csempésszen be Afganisztánba. 2012-ben Omar a HQN tucatnyi más tagjával együtt járműre szerelt rögtönzött robbanószerkezettel végrehajtandó merényletek előkészítésén dolgozott a koalíciós erők tábora ellen, valamint részt vett az afganisztáni Paktia tartományban tartózkodó alakulatok elleni merényletek megtervezésében. 2011 óta Omar öngyilkos merényletek tervezésében is részt vesz. 2010-ben Omar a HQN egy parancsnokától megbízást kapott a koalíciós erőknek dolgozó helyi afgán polgárok elrablására és meggyilkolására az afganisztáni Khost, Paktia, Paktika és Baghlan tartományokban.

 

2010-ben Omar és a régió más fegyveres vezetői megállapodtak, hogy még több támadást hajtanak végre az afgán kormány és a koalíciós erők ellen, elfoglalnak és ellenőrzésük alá vonnak különböző körzeteket, megzavarják az országgyűlési választásokat és az útépítési műveleteket, valamint helyi fiatalokat toboroznak.

II.   A 2011/486/KKBP határozat mellékletében foglalt jegyzék bejegyzései helyébe a következő bejegyzések lépnek:

A.   A Talibánnal összeköttetésben álló személyek

1.

Malik Noorzai (más néven: a) Hajji Malik Noorzai, b) Hajji Malak Noorzai, c) Haji Malek Noorzai, d) Haji Maluk, e) Haji Aminullah).

Titulusa: hádzsi. A jegyzékbe vétel oka: A tálib mozgalom finanszírozója. Címe: a) Boghra út, Miralzei falu, Chaman körzet, Beludzsisztán tartomány, Pakisztán; b) Kalay Rangin, Spin Boldak körzet, Kandahár tartomány, Afganisztán. Születési ideje: a) 1957, b) 1960, c)1963. január 1.Születési helye: a) Chaman határváros, Pakisztán, (b) Pishin, Beludzsisztán tartomány, Pakisztán. Állampolgársága: afgán. Útlevélszám: Allah Muhammad névre kiállított, FA0157612 számú pakisztáni útlevél, kiállítás dátuma: 2009. július 23., eredetileg érvényes 2014. július 22-ig, de 2013-ban hivatalosan visszavonták. Nemzeti személyazonosító szám: 54201-247561-5 pakisztáni nemzeti személyazonosító szám, 2013-ban hivatalosan visszavonták. Egyéb információ: a) vállalkozásai vannak Japánban, és gyakran utazik Dubajba (Egyesült Arab Emírségek), illetve Japánba; b) 2009-től segíti a Talibán tevékenységeit, többek között toborzással és logisztikai támogatás nyújtásával; c) feltételezett tartózkodási helye az afganisztáni–pakisztáni határvidék; d) a nurzai törzs tagja; e) Faizullah Khan Noorzai fivére; f) apja neve: Haji Akhtar Muhammad; Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2011.10.4.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

Malik Noorzai Pakisztánban élő üzletember, aki pénzügyileg támogatja a Talibánt. Malik és fivére, Faizullah Noorzai Akhtar Mohammed Mira Khan több millió dollárt fektettek különböző, a Talibán javára működtetett üzleti vállalkozásokba. A Talibán képviselői 2008 végén léptek üzleti kapcsolatba Malikkal, hogy rajta keresztül fektessenek be tálib pénzeket. Malik legalább 2005 óta személyesen is több tízezer dollárral járult hozzá a Talibán ügyéhez, emellett több százezer dollárt folyósított a szervezet számára, amely részben Perzsa-öbölbeli és pakisztáni adományozóktól származott, részben Malik saját pénze volt. Malik egy pakisztáni hawala-számlát is kezelt, amelyre néhány havonta több tízezer dollár folyt be a Perzsa-öböl térségéből a Talibán tevékenységeinek támogatására. Malik a Talibán tevékenységeiben is segédkezett. 2009-ben már 16 éve dolgozott főgondnokként egy olyan, az Afganisztán és Pakisztán közötti határvidéken található madraszában (vallási iskolában), amelyet a Talibán az újoncok ideológiai nevelésére és kiképzésére használt. Malik biztosította többek között a madrasza működéséhez szükséges forrásokat. Malik a fivérével együtt szerepet játszott a tálib öngyilkos merényletekben való felhasználásra szánt járművek tárolásában is, továbbá segítséget nyújtott a tálib harcosok Helmand tartományon (Afganisztán) belüli szállításához. Malik több vállalkozásnak is tulajdonosa Japánban, és üzleti ügyben gyakran látogat Dubajba, illetve Japánba. 2005 eleje óta tulajdonosa egy olyan, járműimporttal foglalkozó afganisztáni vállalkozásnak, amely Dubajból és Japánból importál járműveket. Vállalkozásai számára autókat, autóalkatrészeket és ruházati cikkeket importált Dubaiból és Japánból; e vállalkozásokba két tálib parancsnok is beruházott. 2010 közepén Malik és fivére elérték, hogy a pakisztáni hatóságok visszaszolgáltassanak egy több száz teherkonténerből álló, a jelentések szerint több millió dollárt érő szállítmányt, amelyet az év elején foglaltak le, mivel azt gyanították, a címzetteknek köze lehet a terrorizmushoz.

2.

Khairullah Barakzai Khudai Nazar (más néven a) Haji Khairullah, b) Haji Khair Ullah, c) Haji Kheirullah, d) Haji Karimullah, e) Haji Khair Mohammad).

Titulusa: hádzsi. A jegyzékbe vétel oka: a Haji Khairullah Haji Sattar Money Exchange társtulajdonosa. Születési ideje: 1965. Születési helye: a) Zumbaleh falu, Nahr-e Saraj körzet, Helmand tartomány, Afganisztán; b) Mirmadaw falu, Gereshk körzet, Helmand tartomány, Afganisztán, c) Qilla Abdullah, Beludzsisztán tartomány, Pakisztán. Útlevélszám: BP4199631 (pakisztáni útlevél, eredetileg érvényes 2014. június 25-ig, 2013-ban hivatalosan visszavonták). Nemzeti személyazonosító száma: 5440005229635 pakisztáni nemzeti személyazonosító szám, 2013-ban hivatalosan visszavonták. Címe: Abdul Manan Chowk, Pashtunabad, Quetta, Beludzsisztán tartomány, Pakisztán. Egyéb információ: a) Abdul Satar Abdul Manannal is összeköttetésben áll; b) a barakzai törzs tagja; c) apja neve: Haji Khudai Nazar; d) apja másik lehetséges neve: Nazar Mohammad. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2012.6.29.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

Khairullah Barakzai Khudai Nazar a Haji Khairullah Haji Sattar Money Exchange (HKHS) társtulajdonosa és üzemeltetője. 2009 végétől Khairullah és Abdul Satar Abdul Manan egyenrangú partnerek voltak a vállalkozásban. Khairullah és Satar HKHS néven informális pénzforgalmi szolgáltató irodákat („hawalák”) működtettek Afganisztánban, Pakisztánban és Dubajban. Az afganisztáni–pakisztáni határvidéken közösen vezettek egy HKHS-fiókot. 2010 elején Khairullah vezette a kabuli HKHS-fiókirodát. 2010-től Khairullah a tálib felső vezetés hawala-ügynökeként anyagi támogatást nyújtott a Talibán számára. Üzlettársával, Satarral közösen Khairullah több ezer dollárt biztosított a Talibán számára az afganisztáni tálib tevékenységek támogatására. Khairullah és Satar 2008-tól pénzt gyűjtöttek különböző adományozóktól, majd azt a hawaláikon keresztül eljuttatták a Talibánnak.

3.

Ahmed Shah Noorzai Obaidullah (más néven: a) Mullah Ahmed Shah Noorzai, b) Haji Ahmad Shah, c) Haji Mullah Ahmad Shah, d) Maulawi Ahmed Shah, e) Mullah Mohammed Shah).

Titulusa: a) molla b) maulaví. A jegyzékbe vétel oka: Pénzügyi szolgáltatásokat nyújtott Ghul Agha Ishakzai részére és a Talibán más tagjai számára Helmand tartományban. Születési ideje: a)1985. január 1.b) 1981 Születési helye: Quetta, Pakisztán. Útlevélszáma: NC5140251 számú pakisztáni útlevél, kiállítás dátuma: 2009. október 23., eredetileg érvényes 2014. október 22-ig, de 2013-ban hivatalosan visszavonták. Nemzeti személyazonosító száma: 54401-2288025-9 pakisztáni nemzeti személyazonosító szám, 2013-ban hivatalosan visszavonták. Címe: Quetta, Pakisztán. Egyéb információ: a) a Roshan Money Exchange tulajdonosa és üzemeltetője. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2013.2.26.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Ahmed Shah Noorzai Obaidullah a Roshan Money Exchange tulajdonosa és üzemeltetője. A Roshan Money Exchange pénzügyi, tárgyi és technológiai támogatást biztosít a Talibán részére, illetve pénzügyi és egyéb szolgáltatásokat nyújt a Talibán számára vagy annak támogatása céljából. A Roshan Money Exchange a tálib katonai műveleteknek és az afganisztáni kábítószer-kereskedelemben a Talibán által betöltött szerepnek a támogatására szánt pénzösszegeket őriz és utal át. 2011-ben a Roshan Money Exchange egyike volt azoknak az elsődleges informális pénzforgalmi szolgáltatóknak (más néven „hawaláknak”), amelyeket tálib tisztségviselők Afganisztán Helmand tartományában használtak.

 

Ahmed Shah éveken át nyújtott hawala-szolgáltatásokat tálib vezetők részére Helmand tartományban, 2011-től pedig a Talibán bizalmi pénzforgalmi szolgáltatója lett. Ahmed Shah 2012 elején azt a parancsot kapta a Talibántól, hogy több Lashkar Gah-i (Helmand tartomány) informális pénzforgalmi szolgálató (hawala-) irodába utaljon át pénzt, ahonnan majd egy magas rangú tálib parancsnok elvégzi a pénzeszközök kiosztását.

 

Ahmed Shah 2011 végén több százezer USA-dollárt gyűjtött össze, és előkészítette annak a tálib pénzügyi bizottság részére történő eljuttatását, és több százezer USA-dollárt utalt át a Talibán számára, többek között magas rangú tálib parancsnokok részére. Ugyancsak 2011 végén a Talibán nevében pénzátutalás érkezett Ahmed Shah részére kvettai (Pakisztán) hawala-irodáján keresztül. Az átutalt pénzösszeg egy részét műtrágya és a rögtönzött robbanószerkezetekhez használt alkatrészek – köztük elem, illetve akkumulátor és gyújtózsinór – vásárlására fordították. Gul Agha Ishakzai, a tálib pénzügyi bizottság vezetője 2011 közepén megbízta Ahmed Shah-t, hogy a Roshan Money Exchange-ben helyezzen letétbe több millió USA-dollárt a Talibán számára. Gul Agha Ishakzai egyben jelezte, hogy amikor pénzátutalásra lesz szükség, tájékoztatni fogja Ahmed Shah-ot a tálib fogadó félről.

 

Ahmed Shah pedig a hawaláján keresztül rendelkezésre bocsátja majd a kért pénzösszeget. Ahmed Shah 2010 közepétől pénzt juttatott el Pakisztánból Afganisztánba és Afganisztánból Pakisztánba tálib parancsnokok és kábítószer-kereskedők részére. 2011-ben Ahmed Shah a tálib rezsim működését elősegítő tevékenységein túl nagyobb összegű pénzadományokkal is segítette a Talibánt. Az adományok pontos összege nem ismert.

4.

Jalaluddin Haqqani (más néven: a) Jalaluddin Haqani, b) Jallalouddin Haqqani, c) Jallalouddine Haqani).

Titulusa: maulaví. A jegyzékbe vétel oka: a tálib rezsim határügyi minisztere. Születési ideje: a) 1942 körül; b) 1948 körül. Születési helye: a) Garda Saray térség, Waza Zadran körzet, Paktia tartomány, Afganisztán; b) Neka körzet, Paktika tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Egyéb információ: a) Sirajuddin Jallaloudine Haqqani, Nasiruddin Haqqani és Badruddin Haqqani (elhunyt) apja; b) Mohammad Ibrahim Omari és Khalil Ahmed Haqqani fivére; c) aktív tálib vezető; d) feltételezett tartózkodási helye az afganisztáni–pakisztáni határvidék; e) az információk szerint 2008-ban a mirámsáhi tálib súra vezetője; f) a zadrán törzs tagja. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2001.1.31.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Jalaluddin Haqqani szoros kapcsolatban áll Mohammed Omarral, és szoros kapcsolatban állt Oszáma bin Ládennel (elhunyt). Sirajuddin Jallaloudine Haqqani, Nasiruddin Haqqani és Badruddin Haqqani (elhunyt) apja, valamint Mohammad Ibrahim Omari és Khalil Ahmed Haqqani fivére. Aktív tálib vezető. Jalaluddin Haqqani 2007-ben az al-Kaida és a tálibok közötti összekötőként is tevékenykedett. 2008 júniusi állás szerint a tálib „mirámsáhi tanács” elnöke.

 

Eredetileg a Mwalawi Hezb-i Iszlamí Párt parancsnoka volt Khoszt, Paktika és Paktia tartományban. Később csatlakozott a Talibánhoz, és a tálib rezsim határügyi minisztere lett. A tálib rezsim összeomlását követően tálib és al-Kaida-elemekkel Észak-Vazirisztánba menekült, majd megkezdte milíciái átcsoportosítását az afgán kormány elleni küzdelemhez.

 

Haqqanit megvádolták azzal, hogy közreműködött a kabuli Indiai Nagykövetség elleni 2008-as bombatámadásban, illetve a Karzai elnök elleni gyilkossági kísérletben, amely egy kabuli katonai parádén történt 2008 áprilisában. Haqqani nevét egy minisztériumi épületek elleni, 2009 februárjában Kabulban elkövetett támadással is összefüggésbe hozták.

 

Jalaluddin Haqqani a Haqqani-hálózat alapítója.

5.

Nasiruddin Haqqani (más néven a) Naseer Haqqani, b) Dr. Naseer Haqqani, c) Nassir Haqqani, d) Nashir Haqqani, e) Naseruddin, f) Dr. Alim Ghair).

A jegyzékbe vétel oka: a Pakisztán Szövetségi Irányítású Törzsi Területein található észak-vazirisztáni központtal működő Haqqani-hálózat vezetőinek egyike; Születési ideje: 1970–1973 körül. Születési helye: Neka körzet, Paktika tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Cím: Pakisztán. Egyéb információ: a) Jalaluddin Haqqani fia; b) Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, hogy adományokat gyűjtsön a Talibán számára; c) értesülések szerint 2013-ban elhunyt. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2010.7.20.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

A Haqqani-hálózat a tálibokhoz kötődő militáns csoport, amelynek központja a pakisztáni Szövetségi Irányítású Törzsi Területek észak-vazirisztáni körzetében van. Az afganisztáni felkelés arcvonalában tevékenykedő Haqqani-hálózat számos, nagy figyelmet keltő támadást hajtott végre. A hálózat vezetőségét Jalaluddin Haqqani három legidősebb fia alkotja, ezek egyike Nasiruddin Haqqani.

 

Nasiruddin Haqqani a Haqqani-hálózat küldötteként tevékenykedik, és ideje nagy részét pénzadományok gyűjtésével tölti. 2004-ben egy tálib társával Szaúd-Arábiába utazott, hogy adományokat gyűjtsön a Talibán számára. 2004-ben pénzeszközökkel látott el afganisztáni fegyvereseket az afgán elnökválasztás megzavarására. Több adománygyűjtő úton szerzett pénzeszközöket a Haqqani-hálózatnak, 2005 és 2008 között mindenképp; 2007-ben például több alkalommal utazott az Egyesült Arab Emírségekbe, 2008-ban pedig egyszer egy másik Öböl-menti államba.

 

2007 közepétől Haqqaninak a beszámolók szerint három fő pénzforrás állt rendelkezésére: a Perzsa-öböl térségéből származó adományok, a kábítószer-kereskedelemből befolyt összegek, valamint az al-Kaida által biztosított kifizetések. 2009 végén Nasiruddin Haqqani több százezer dollárt kapott az Arab-félszigeten tevékeny, az al-Kaidához közel álló személyektől a Haqqani-hálózat általi felhasználásra.

6.

Abdul Habib Alizai (más néven: a) Haji Agha Jan Alizai; b) Hajji Agha Jan; c) Agha Jan Alazai; d) Haji Loi Lala; e) Loi Agha; f) Abdul Habib; g) Agha Jan Alizai

Image

(korábban a jegyzékben szereplő forma)).

Titulusa: hádzsi. A jegyzékbe vétel oka: Kábítószer-kereskedő hálózatot irányított az afganisztáni Helmand tartományban. Születési ideje: a)1963.10.15.; b)1973.2.14.; c) 1967; d) 1957 körül. Születési helye: a) Yatimchai falu, Musa Qala körzet, Helmand tartomány, Afganisztán; b) Kandahár tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Egyéb információ: a) rendszeresen járt Pakisztánba. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2010.11.4.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

Agha Jan Alizai az egyik legnagyobb kábítószerkereskedő-hálózatot irányította az afganisztáni Helmand tartományban. A kábítószer-kereskedelmi tevékenységeihez nyújtott védelem ellenében pénzeszközöket biztosított a Talibánnak. 2008-ban kábítószer-kereskedők egy csoportja, köztük Alizai megegyezett a tálibokkal, hogy adót fizetnek nekik azokért a területekért, ahol az ópium előállításához felhasznált mákot termesztik, cserébe pedig a tálibok vállalták, hogy megszervezik a kábítószerek szállítását. A Talibán abba is beleegyezett, hogy gondoskodik a kábítószer-kereskedők és raktáraik biztonságáról, a kábítószer-kereskedők pedig ezért menedéket nyújtanak és közlekedési lehetőséget biztosítanak a tálib harcosoknak. Alizai közreműködött továbbá a táliboknak szánt fegyverek beszerzésében, és rendszeresen utazott Pakisztánba, ahol magas rangú tálib vezetőkkel találkozott. Alizai segített továbbá hamis iráni útlevelet szerezni a tálib mozgalom tagjainak, hogy azok kiképzés céljából Iránba utazhassanak. 2009-ben Alizai útlevelet és pénzeszközöket adott egy tálib parancsnoknak, hogy az Iránba utazhasson.

7.

Ahmed Jan Wazir Akhtar Mohammad (más néven: a) Ahmed Jan Kuchi; b) Ahmed Jan Zadran)

A jegyzékbe vétel oka: a) az afganisztáni–pakisztáni határvidéken működő Haqqani-hálózat egyik legfontosabb parancsnoka; b) a Haqqani-hálózat magas rangú vezetőjének, Sirajuddin Jallaloudine Haqqaninak a helyettese, szóvivője és tanácsadója. Születési ideje: 1963. Születési helye: Barlach falu, Qareh Bagh körzet, Ghazní tartomány, Afganisztán. Egyéb információ: a) pénzügyminisztériumi tisztviselő a tálib rezsim alatt; b) kapcsolatot tart fenn a legfelsőbb tálib tanáccsal; c) külföldi utazásokat tett; d) kapcsolatot tart fenn Ghazní tartomány (Afganisztán) tálib parancsnokaival, és ellátja őket pénzzel, fegyverekkel, kommunikációs berendezésekkel és egyéb ellátmánnyal; e) az értesülések szerint 2013-ban elhunyt. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2012.1.6.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

A Haqqani-hálózat – az afganisztáni–pakisztáni határvidékről működő, tálib kötődésű militáns csoport – egyik legfontosabb parancsnoka. Ahmed Jan Wazir a Haqqani-hálózat magas rangú vezetőjének, Sirajuddin Jallaloudine Haqqaninak a helyettese, tanácsadója és szóvivője, és találkozókat tart a Haqqani-hálózat nevében. 2010 végén Ahmed Jan Wazir a Haqqani-hálózat magas rangú tagjaival a Perzsa-öböl térségébe utazott.

 

Ahmed Jan Wazir képviselte a Haqqani-hálózatot a tálib súrán, és közvetítői szerepet töltött be a Haqqani-hálózat és a Ghazní tartománybeli (Afganisztán) Talibán között. A tálib és az al-Kaida fegyveresek 2008-ban a Ghazní tartomány tálib parancsnokává nevezték ki Ahmed Jan Wazirt. Ellátta a Ghazní tartomány más tálib parancsnokait pénzzel és egyéb ellátmánnyal, így például fegyverekkel és kommunikációs berendezésekkel. A tálib rezsim alatt a pénzügyminisztériumban dolgozott.

8.

Bakht Gul (más néven a) Bakhta Gul, b) Bakht Gul Bahar, c) Shuqib).

A jegyzékbe vétel oka: a) (az azóta elhunyt) Badruddin Haqqani kommunikációs asszisztense; b) a Haqqani-hálózathoz tartozó felkelők, külföldi harcosok és fegyverek mozgását is koordinálja az afganisztáni–pakisztáni határ térségében. Születési ideje: 1980. Születési helye: Aki falu, Zadran körzet, Paktia tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Cím: Mirámsáh, Észak-Vazirisztán, Szövetségi Irányítású Törzsi Területek, Pakisztán Egyéb információ: a zadrán törzs tagja. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2012.6.27.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

Bakht Gul legalább 2009 óta a Haqqani-hálózat kommunikációért felelős magas rangú tisztségviselője, amikor is elődjét letartóztatták Afganisztánban. 2011-től Gul továbbra is Badruddin Haqqani (elhunyt), a Haqqani-hálózat egyik magas rangú vezetőjének közvetlen irányítása alatt állt, akivel Gulon keresztül lehetett kapcsolatba lépni. Feladatai közé tartozik, hogy afganisztáni parancsnokok jelentéseit eljuttatja a Haqqani-hálózat magas rangú tisztségviselőihez, a tálib rezsim médiáért felelős tisztségviselőihez és a legitim afganisztáni médiacsatornákhoz. Gul a Haqqani-hálózat tisztjeivel – többek között Badruddin Haqqanival – együtt a Haqqani-hálózathoz tartozó felkelők, külföldi harcosok és fegyverek mozgását is koordinálja az afganisztáni–pakisztáni határ és Kelet-Afganisztán térségében. 2010-től műveleti parancsokat közvetített Badruddin Haqqanitól az afganisztáni harcosok felé. 2009 végén pénzeszközöket nyújtott a Haqqani-hálózat Mirámsáh és Afganisztán között ingázó alparancsnokai számára.

9.

Abdul-Haq Wassiq (más néven: a) Abdul-Haq Wasseq, b) Abdul Haq Wasiq).

Titulusa: maulaví. A jegyzékbe vétel oka: nemzetbiztonsági (titkosszolgálati) miniszterhelyettes a tálib rezsim alatt. Születési ideje: a) 1975 körül; b) 1971. Születési helye: Gharib falu, Khogyani körzet, Ghazní tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Cím: guantánamói fogolytábor. Egyéb információ: 2011-től az Amerikai Egyesült Államok tartja őrizetben. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2001.1.31.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

Abdul-Haq Wassiq Gulbuddin Hekmatyar szövetségese. A tálib rezsim alatt több alkalommal is helyi parancsnok volt Nimróz és Kandahár tartományban. Ezután titkosszolgálati főigazgató-helyettes lett, felettese pedig Qari Ahmadullah volt. E tisztségben ő felelt az al-Kaidához kapcsolódó külföldi harcosokkal és afganisztáni kiképzőtáboraikkal ápolt kapcsolatok kezeléséért. Arról is ismert volt, hogy erőszakos módszerekkel lépett fel Dél-Afganisztánban a tálib mozgalom ellenzőivel szemben.

10.

Abdul Jalil Haqqani Wali Mohammad (más néven: a) Abdul Jalil Akhund, b) Akhter Mohmad, c) Haji Gulab Gul, d) Abdul Jalil Haqqani, e) Nazar Jan)

Titulusa: a) maulaví; b) molla. A jegyzékbe vétel oka: a) 2007 májusától a legfelsőbb tálib tanács tagja, b) a tálib tanács pénzügyi bizottságának tagja, c) ő felel a logisztikával kapcsolatos feladatokért a tálib rezsimben, és 2013 közepétől magánüzletemberként is tevékenykedik; d) a tálib rezsim külügyminiszter-helyettese. Születési ideje: 1963 körül. Születési helye: a) Khwaja Malik falu, Argandáb körzet, Kandahár tartomány, Afganisztán; b) Kandahár város, Kandahár tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Útlevélszám: a) útlevélszám: OR 1961825 (a pakisztáni Kvetta afgán konzulátusa által 2003. február 4-én Akhter Mohmad, Noor Mohmad fia [született: 1965, Kandahár] névre kiállított útlevél, amely 2006. február 20-án lejárt). b) útlevélszám: TR024417 (a kabuli [Afganisztán] központi útlevélosztály által 2003. december 20-án Haji Gulab Gul, Haji Hazrat Gul fia [született: 1955, Logar, Afganisztán] névre kiállított útlevél, amely 2006. december 29-én lejárt. Egyéb információ: a) feltételezett tartózkodási helye az afganisztáni–pakisztáni határvidék, b) az alizai törzs tagja; c) Atiqullah Wali Mohammad testvére. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2001.1.25.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

2007 májusától Abdul Jalil Haqqani Wali Mohammad a legfelsőbb tálib tanács tagja és a tálib tanács pénzügyi bizottságának tagja.

11.

Abdulhai Motmaen (más néven: a) Abdul Haq)

Titulusa: maulaví. A jegyzékbe vétel oka: a) Kandahár tartományban a Tájékoztatási és Kulturális Hivatal igazgatója a tálib rezsim alatt, b) a tálib rezsim szóvivője. Születési ideje: 1973 körül. Születési helye: a) Shinkalai falu, Nad-e-Ali körzet, Helmand tartomány, Afganisztán; b) Zábul tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Afgán útlevélszám: OA462456 (a pakisztáni Pesávar afgán főkonzulátusa által 2012. január 31-én [1390.11.11.] Abdul Haq, M. Anwar Khan fia névre kiállított útlevél. Egyéb információ: a) családja eredetileg Zábul tartományból származik, de később Helmand tartományban telepedett le; b) 2007-től a legfelsőbb tálib tanács tagja és Mohammed Omar molla szóvivője; c) feltételezett tartózkodási helye az afganisztáni–pakisztáni határvidék; d) a kharoti törzs tagja. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2001.2.23.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

Abdulhai Motmaen a tálibok fő szóvivője volt, és általában ő közvetítette a tálibok külpolitikai nyilatkozatait. Mohammed Omarnak is közeli munkatársa volt. 2007-től a legfelsőbb tálib tanács tagja és Mohammed Omar szóvivője.

12.

Najibullah Haqqani Hidayatullah (más néven Najibullah Haqani).

Titulusa: maulaví. A jegyzékbe vétel oka: a) a tálib rezsim pénzügyminiszter-helyettese. b) 2010 végétől a tálib mozgalom Laghman tartományért felelős tagja. Születési ideje: 1971. Születési helye: Moni falu, Shigál körzet, Kunár tartomány. Állampolgársága: afgán. Nemzeti személyazonosító szám: afgán nemzeti személyazonosító igazolvány (tazkira) száma: 545167, kiállításának dátuma: 1974. Egyéb információ: a) Moulavi Noor Jalal unokatestvére; b) nagyapja neve: Salam; c) feltételezett tartózkodási helye az afganisztáni–pakisztáni határvidék. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2001.2.23.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Najibullah Haqqani Hydayatullah a tálib rezsim pénzügyminiszter-helyettese is volt. Ez az ok 2007. július 18-án került be a jegyzékbe. A jegyzéket 2007. szeptember 27-én aktualizálták, és törölték e név mellől az eredeti okot („a tálib rezsim közmunkaügyi miniszterhelyettese”).

 

2007. májusi állás szerint Najibullah Haqqani Hydayatullah tagja volt Kunár tartomány (Afganisztán) tálib tanácsának. Noor Jalal unokatestvére.

 

2008 júniusában a tálib vezetés kinevezte a Kunár tartománybeli katonai tevékenységek felelősének.

 

2010 végétől Najibullah Haqqani Hidayatullah a tálib mozgalom Laghman tartományért felelős tagja.

13.

Abdul Raqib Takhari

Titulusa: maulaví. A jegyzékbe vétel oka: a) hazatelepítési miniszter a tálib rezsim alatt. b) 2009 decemberétől a legfelsőbb tálib tanácsnak a Takhár és Badakhsán tartományokért felelős tagja. Születési ideje: 1968 és 1973 között. Születési helye: Zardalu Darra falu, Kalafgán körzet, Takhár tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Egyéb információ: Megerősítették, hogy február 17-én meggyilkolták az afganisztáni Pesávarban, majd eltemették az afganisztáni Takhár tartományban. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2001.1.25.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

2009 decemberi állás szerint Abdul Raqib Takhari a legfelsőbb tálib tanácsnak a Takhár és Badakhsán tartományokért felelős tagja.

14.

Saleh Mohammad Kakar Akhtar Muhammad (más néven: Saleh Mohammad)

A jegyzékbe vétel oka: a) Saleh Mohammad Kakar Akhtar Muhammad kábítószer-kereskedő, aki olyan szervezett csempészhálózatot irányított az afganisztáni Kandahár és Helmand tartományokban, amely a tálibok logisztikai és pénzügyi igényeit is kielégítette. Születési ideje: a) 1962 körül; b) 1961. Születési helye: a) Nalghan falu, Panjwai körzet, Kandahár tartomány, Afganisztán; b) Sangesar falu, Panjwai körzet, Kandahár tartomány, Afganisztán. Állampolgársága: afgán. Cím: Daman körzet, Kandahár tartomány, Afganisztán. Egyéb információ: a) szervezett csempészhálózatot működtetett az afganisztáni Kandahár és Helmand tartományokban; b) korábban heroinelőállító laboratóriumokat működtetett az afganisztáni Kandahár tartományban lévő Band-e-Temurban; c) autókereskedése volt Mirwais Menában (Dand körzet, Kandahár tartomány, Afganisztán); d) 2014 februárjában szabadult az őrizetből Afganisztánban; e) házasság révén rokoni kapcsolatban áll Ubaidullah Akhund Yar Mohammad Akhund mollával; f) a kakar törzs tagja. Az ENSZ általi jegyzékbe vétel időpontja: 2010.11.4.

A szankcióbizottság által a jegyzékbe vétellel kapcsolatban nyújtott indokolás szöveges összefoglalásából származó további információ:

 

Saleh Mohammad Kakar Akhtar Muhammad kábítószer-kereskedő, aki olyan szervezett csempészhálózatot irányított az afganisztáni Kandahár és Helmand tartományokban, amely a tálibok logisztikai és pénzügyi igényeit is kielégítette. Mielőtt az afgán hatóságok letartóztatták, Saleh Mohammad Kakar Akhtar Muhammad a tálibok által védett heroingyártó laboratóriumokat működtetett az afganisztáni Kandahár tartományban lévő Band-e-Temurban.

 

Saleh Mohammad Kakar Akhtar Muhammad magas rangú tálib vezetőkkel tartott kapcsolatot, nevükben pénzt gyűjtött kábítószer-kereskedőktől, valamint magas rangú tálibok pénzét kezelte és rejtegette. Feladata volt továbbá, hogy segítse a kábítószer-kereskedők által a táliboknak fizetett adók beszedését. Saleh Mohammad Kakar Akhtar Muhammadnak autókereskedése volt Kandahárban, és járműveket biztosított a táliboknak az öngyilkos merényletek elkövetéséhez.


Top