Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0289

2011/289/EU: A Tanács határozata ( 2011. május 12. ) a Romániának nyújtandó kölcsönös segítségről

OJ L 132, 19.5.2011, p. 18–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/289/oj

19.5.2011   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 132/18


A TANÁCS HATÁROZATA

(2011. május 12.)

a Romániának nyújtandó kölcsönös segítségről

(2011/289/EU)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 143. cikkére,

tekintettel az Európai Bizottságnak a Gazdasági és Pénzügyi Bizottsággal folytatott konzultációt követően tett ajánlására,

mivel:

(1)

Románia 2009 óta jelentős reformprogramot hajtott végre. Az államháztartás visszaállt egy fenntarthatóbb pályára és határozottan javult a kormány hozzáférése a piaci alapú finanszírozáshoz. A költségvetési kiigazítás folytatódásával és a Románia nemzeti valutája (RON), valamint fő kereskedelmi partnereinek valutái közötti átváltási árfolyam stabilabbá válásával, valamint mivel a külföldi tulajdonú bankok anyaintézményei nem vonták ki tőkéjüket Romániából, a banki ágazat stabil maradt és jól tőkésített, és Románia külső hiányát sikerült visszafogni.

(2)

Szükség van a költségvetési konszolidáció folytatására az adósság/GDP arány további stabilizálása, és a gyorsan öregedő társadalomban az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása érdekében. Románia elkezdte felépíteni hozamgörbéjét, de jelenleg a költségvetési hiány és a lejáró adósságok refinanszírozása drága marad, és Románia továbbra is főként rövid futamidejű adósságinstrumentumokra hagyatkozik. Noha a banki ágazat stabilitása fennmaradt, az értékvesztett eszközök számának növekedése továbbra is nyomás alá helyezheti a rendszert.

(3)

Mindezekre tekintettel alapvető, hogy a román hatóságok megalapozott és hiteles makrogazdasági szakpolitikát folytassanak az újabb jelentős pénzügyi piaci zavarok kialakulásának elkerülése érdekében. A gazdasági program sarokköve továbbra is a költségvetési hiány csökkentése, a túlzott hiány esetén követendő eljárás keretében Romániának címzett tanácsi ajánlásokkal összhangban. Az alacsonyabb költségvetési hiányok elérésének tartóssá tétele érdekében Romániának folytatnia kell az államháztartás igazgatásának és ellenőrzésének reformját.

(4)

A Tanács – főként a román konvergenciaprogram aktualizált változatának és a nemzeti reformprogram végrehajtásának éves felülvizsgálata, valamint a konvergenciajelentés összefüggésében elért előrehaladás rendszeres felülvizsgálata keretében – rendszeresen megvizsgálja a Romániában végrehajtott gazdaságpolitikát.

(5)

Noha a gazdasági program alapforgatókönyvében az összes bruttó finanszírozási szükséglet 2013 első negyedévéig teljes mértékben fedezett, és a kormány folytatja a piaci alapú finanszírozáshoz való hozzáférésének konszolidációját, a befejezetlen reformterv és az alapforgatókönyv körüli jelentős kockázatok alátámasztják Románia elővigyázatossági pénzügyi támogatás iránti kérelmét a Romániának nyújtandó kölcsönös segítségről szóló, 2009. május 6-i 2009/458/EK tanácsi határozattal (1) jóváhagyott támogatás folytatásaként.

(6)

A román hatóságok a fizetési mérleg fenntarthatóságának megerősítésére és a nemzetközi devizatartalék – még kedvezőtlen gazdasági fejlemények esetén is – prudens szinten való tartása érdekében pénzügyi támogatást kértek az Európai Uniótól és más nemzetközi pénzügyi intézményektől.

(7)

Románia fizetési mérlegét továbbra is komoly nehézségek fenyegetik, és ez a veszély továbbra is indokolja az Európai Unió általi kölcsönös segítségnyújtást,

ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:

1. cikk

Az Unió továbbra is kölcsönös segítséget nyújt Romániának, ezáltal folytatva a 2009/458/EK határozatban előírt támogatást.

2. cikk

Ez a határozat az erről szóló értesítés napján lép hatályba.

3. cikk

Ennek a határozatnak a tagállamok a címzettjei.

Kelt Brüsszelben, 2011. május 12-én.

a Tanács részéről

az elnök

PINTÉR S.


(1)  HL L 150., 2009.6.13., 6. o.


Top